Top

HPV: Har I lige 5 minutter?

01.10.2012
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Hey, hvordan går det egentlig lige med at få de der stik? Har I fået taget taget hul på det?

Kan I huske, at jeg fortalte jer, at jeg er ambassadør for Kræftens Bekæmpelses kampagne Veninder for Vidunderlivet? Det er jeg faktisk ret stolt af, for så er det min fornemmeste opgave at få skubbet jer ned til lægen og i gang med vaccinationerne. Den er gratis indtil udgangen af 2013 for alle født i årgange 1985-1992. Selv om jeg til tider har lidt travlt med at blive voksen og stor, så er jeg lige nu ret glad for, at jeg landede lige i 1989.

Jeg er faktisk slet ikke bange for nåle. Mere. I hvert fald ikke, hvis de ikke hiver noget med ud ? blodprøver kræver stadig en seng at ligge på. Jeg er i anden forbindelse blevet vaccineret én gang ugentlig ? derfor er jeg gået fra mega nåleskræk, der vender stolen om afhængig af hvilken arm, der skal stikkes i (skulle nødigt se nålen eller få vredet armen dumt) ? til at kunne klare det i nogenlunde ?strakt arm? høhø. Tre stik én gang om ugen gør stærk. Og en vaccine-nål er i virkeligheden også noget nær mikroskopisk. Men selv om jeg er hardcore vaccine-ven, så nyder jeg ikke synet. Jeg kigger væk og tænker på rare ting ? kage. A. Frida.

Nålen ligger klar på bordet så snart jeg kommer ind i lokalet. Jeg tager overtøjet af og sætter mig i en stol hos sygeplejersken. Helt uden at vende stol ? fremskridt. Jeg ruller ærmet op, får sprittet området der skal stikkes. Og så er det overstået. Jeg opdager faktisk ikke engang nålen gå ind ? dog mærker jeg væsken. Det strammer lidt lige hvor nålen har været. Jeg føler det, som jeg har fået en lammer af en smølf ? ømhed på et område på størrelse med et frimærke. Men så kommer plastret på. Og det tager snerten af ubehag ? jeg hopper stadig i med begge ben over for pust-på-et-sår-og-put-plaster-på ? det virker. One down two to go. Stikket tager ikke mere end 5 sekunder ? og det er ikke nålen, der irriterer. Væsken kan dog mærkes en smule. Men helt ærligt? Jeg gør noget godt for mig selv. Jeg passer på mig selv. Nu skal jeg bare få min bedste veninde A-B til at få taget hul på de tre små stik, sms-reminder er sendt af sted hertil aften. Tjek! Og så skal jeg også lokke jer af sted. Hvis I har 5 minutter så kan I vælge enten at spise en hindbærsnitte lige nu og her, I kan tjekke jeres Facebook eller få en vaccine der kan sikre jer mod livmoderhalskræft. Hvad vil I helst? 

Lige nu er min største udfordring dog at huske alle tre tider. Men jeg har hørt at Kræftens Bekæmpelse har råd for dette ? den vender jeg tilbage på.

[youtube 6iLnhpCmak8 900 550]

? Som Signe også siger, så er vi egentlig ret opmærksomme på ikke at tage sol, spise sundt og gerne øko, træne 30 minutter om dagen, ryge mindre eller slet ikke. Hvorfor ikke også få vaccinationerne?Selv om I har været seksuelt aktive, så virker vaccinationen altså stadig! Cirka 75-90 % af alle piger vil til trods for seksuel debut stadig opnå fuld gavn. Og hvis man har været smittet tidligere, så vil vaccinationen hjælpe kroppen med at bekæmpe eventuelle nye infektioner. Ja, det optimale er at få vaccinationen inden den seksuelle debut, men måske er du endnu ikke HPV-smittet? Og selv om du er er smittet med fx HPV 16, så vil den stadig beskytte dig mod HPV 18 og omvendt, HPV 16 og 18 som er de mest almindelige HPV virustyper.

Lige nu er kun 23 % af alle danske kvinder mellem 20-23 år vaccineret. Især i yderkommunerne er tallene endnu lavere. Det kan vi godt gøre ENDNU bedre! Hiv fat i din kusine, din kollega og alle de andre ? og spørg dem, om de ikke har 5 minutter og fortæl gerne omVidunderlivets Facebook-side! Den er nemlig fyldt med gode svar på gode spørgsmål. Det er endnu ikke for sent til at passe på os selv.

27 kommentarer

 1. Karoline siger:

  Jeg er så glad for at den er blevet gratis og jeg har sendt mange veninder afsted! Jeg fik den dengang den var gratis for dem under min årgang. Tror det var 93 og op.. Så sagde mine bedsteforældre “NEJ, den skal Karoline ha'” og så fik jeg dem. Jeg har indrammet mit vaccinationsbevis, for det er den vigtigste gave jeg noglesinde har fået – og hvor er det sygt lækkert at den er gratis nu! Så afsted de damer! 😉

 2. Lise siger:

  Haha, kan godt lide, at du sætter kage først i rækken af rare ting 😀 Det er også rart – især i en nålesituation, selvom den situation er meget vigtig!
  Jeg efterlyste et “rejsen rundt i New England” i sidste uge.. Håber stadig, du har tid og lyst til at lave det, for jeg er i hvert fald mega interesseret!
  God dag!

 3. Sabine siger:

  Hej Cathrine
  Jeg vil bare fortælle dig, at jeg synes, du har noget nær den mest gennemførte blog! Det er så fedt at læse dine indlæg, for man fornemmer virkelig, at du bruger tid på indholdet. Jeg synes ofte, man fornemmer hos andre bloggere, at de lige laver et hurtigt indlæg, fordi de ‘skal’.
  Fik bare lige lyst til at fortælle dig det og ønske dig en god dag 🙂
  KH
  Sabine

 4. Debbie siger:

  Jeg har endnu ikke besluttet mig for, om jeg vil have den eller ej.
  Jeg kender en, som har fået kroniske smerter i hele højre side af underkroppen, efter hun fik sit stik, og jeg kender også til en, som er blevet lam i hele den ene side efter at have fået stikket.
  Jeg synes det er nogle voldsomme bivirkninger, så jeg kan ikke rigtig finde ud af, om jeg tør tage chancen og få det stik, grundet alle de onde historier. Her i Odense på min sangskole, der bliver vi også frarådet at tage den, så synes det er sådan lidt tricky!

 5. Line siger:

  Tak for opsangen! Glemmer det hele tiden -dumt! Nu skal jeg altså afsted!!!

 6. Carina siger:

  Hej Cathrine. Jeg vil bare lige fortælle at du ganske hurtigt er blevet min ynglings blogger! Jeg nyder altid at læse din velskrevne tekst, og du gør mig altid glad!
  Har fået stikket, og selvom jeg er super panisk for nåle, må jeg indrømme at jeg overhovedet ikke kunne mærke det (kunne ikke engang huske hvor jeg fik stikket, efter plasteret blev taget af).
  Du må have en dejlig dag 🙂

 7. Pernille siger:

  Jeg har fået første stik og skal også have næste på fredag. Men jeg undrer mig over en ting, mange skriver så positivt om vaccinen, men ingen nævner noget om bivirkninger, men hvis man Googler vaccinen kommer der mange sider frem om det (uden at skrive bivirkninger i søgefeltet), men håber da den er gennemtestet nok,

 8. Cecilie siger:

  Første stik er bestilt til på torsdag! Nu går den altså ikke længere 🙂

 9. Victoria siger:

  Underligt at sidde og grine af “Jeg føler det, som jeg har fået en lammer af en smølf”, men det lød altså OK sjovt 😀

 10. Laura siger:

  Fik vaccinen dengang det var gratis for os i årgang 93-95, så jeg er beskyttet! 😉

 11. Sofie siger:

  Hvor er det bare fedt, at bloggere som dig gør opmærksom på vaccinen og hvor vigtig den er – og det, at du fortæller om din egen oplevelse, gør bare det så meget mere. Jeg fik den selv, før den blev gratis for min årgang (jeg er 91’er) – jeg var så heldig, at have søde forældre som betalte og sørgede for, at jeg fik dem. Men det er fantastisk at det er blevet gratis for dem, som måske ellers skulle betale det af deres SU, og derfor ikke ville få det gjort.
  Tak for en herlig blog! 🙂

 12. Cathrine Nissen siger:

  Ej hvor er det godt Karoline, sikke nogle skønne bedsteforældre du har! Og det er en ret fin idé at indramme gaven fra dine bedsteforældre – jeg synes, det er skønt, at du kalder vaccinationerne den vigtigste gave, du har fået 🙂
  Jeg siger det os, af sted! hep hep hep 🙂
  KH

 13. Cathrine Nissen siger:

  Haha, Lise, du ser ting, jeg slet ikke gør! Tænk jeg ubevidst sætter kage før A og Frida, haha 😀
  New England guide kommer i denne uge – inden Afrika 🙂 Ellers bliver det for rodet med alle de rejser 🙂
  KH

 14. Cathrine Nissen siger:

  Ej hvor er det altså en herlig kommentar Sabine, tusinde tak! Især blev jeg glad for, du synes den er gennemført – nogen gange roder det hele oppe i hovedet, og bloggen er fyldt med så mange forskellige ting og emner, så hvis der alligevel er en rød tråd, så er jeg meget glad 🙂
  Tusinde tak fordi du lige tog dig et par minutter til at give mig så fine roser – rigtig god aften!
  KH

 15. Cathrine Nissen siger:

  Det lyder godt nok voldsomt! Jeg følger med inde på Vidunderlivets Facebook, og der har de også fået spørgsmål omkring vaccinens sikkerhed, du kan lige få svaret:
  Kræftens Bekæmpelse læner sig op ad de internationale sundhedsmyndigheder, der har vurderet den videnskabelige litteratur. De vurderer, at vaccinen er sikker. Vi linker til dem på vidunderlivet.dk under fanebladet “Bivirkninger”.
  Der er givet mere end 140 millioner doser HPV-vaccine på verdensplan, og der er ikke fundet en sammenhæng mellem vaccinen og alvorlige sygdomme eller dødsfald. Alle sundhedsmyndighederne, både herhjemme, i Europa og i resten af verden konkluderer, at HPV-vaccinen er sikker.
  På nettet og i pressen findes beskrivelser af alvorlige sygdomme og dødsfald i relation til HPV-vaccinen. Men det betyder ikke, at de er sande. Tilfældene er undersøgt nøje. I langt de fleste tilfælde skyldes ”bivirkningen”, at pigen/kvinden har en alvorlig sygdom i forvejen. Og heller ikke i de resterende tilfælde har man fundet en sammenhæng med HPV-vaccinen.
  En del mennesker har – eller får – andre sygdomme (desværre også mere alvorlige eller kroniske sygdomme), som de vil få, uanset om de bliver vaccineret eller ej. De første symptomer vil komme på et eller andet tidspunkt. Det tidspunkt vil med en vis statistisk sandsynlighed kunne falde samtidig med en vaccination, selvom de to ting ikke har noget med hinanden at gøre.
  Hvis en stor del af befolkningen bliver vaccineret med fx MFR eller HPV-vaccine, så ved vi, at nogle af dem samtidig vil få en sygdom. Men vi ved også fra registre, hvor mange der er tale om. Hvis der ikke er tale om flere sygdomstilfælde i befolkningen, end der ellers ville have været, er der ikke nogen sammenhæng mellem vaccinationen og sygdommen.
  Læs mere:
  http://www.vidunderlivet.dk/fakta
  http://www.vidunderlivet.dk/bivirkninger
  http://sund.ku.dk/forskerneharordet/tivaccinemyter/

 16. Cathrine Nissen siger:

  Hvor er det fedt at læse Sofie – både at du er glad for den opmærksom jeg skaber om vaccinen, men også at du har så dejlige forældre, der har givet dig den. Nu den er gratis, så tænker jeg, der ikke er nogen undskyldning – håber du skubber til dine veninder også 🙂
  KH

 17. Cathrine Nissen siger:

  Sådan Laura! 🙂

 18. Cathrine Nissen siger:

  Haha, nej det er ligesom det skal være, du må hjertens gerne grine – med humor kommer jeg måske lidt længere ud – og så føltes det vitterligt som en smølfelammer hehe 🙂

 19. Cathrine Nissen siger:

  Sådan Cecilie! Husk også at sige det til dine veninder, kusiner og søstre – hvis du har sådan nogen 🙂
  KH

 20. Cathrine Nissen siger:

  Og så vil jeg lige sige, at jeg til hver en tid ville lytte efter, hvad min læge siger – i samråd med WHO og andre organisationer – ikke hvad andre siger 🙂

 21. Cathrine Nissen siger:

  Det tror jeg bestemt den er, men du kan læse lidt af den tekst, jeg har også har givet Debbie. Den kommer fra Vidunderlivets Facebook side og er svar til en “tvivler” 🙂 I øvrigt er det bare super godt, at du er i gang og allerede skal til næste stik 🙂
  Kræftens Bekæmpelse læner sig op ad de internationale sundhedsmyndigheder, der har vurderet den videnskabelige litteratur. De vurderer, at vaccinen er sikker. Vi linker til dem på vidunderlivet.dk under fanebladet “Bivirkninger”.
  Der er givet mere end 140 millioner doser HPV-vaccine på verdensplan, og der er ikke fundet en sammenhæng mellem vaccinen og alvorlige sygdomme eller dødsfald. Alle sundhedsmyndighederne, både herhjemme, i Europa og i resten af verden konkluderer, at HPV-vaccinen er sikker.
  På nettet og i pressen findes beskrivelser af alvorlige sygdomme og dødsfald i relation til HPV-vaccinen. Men det betyder ikke, at de er sande. Tilfældene er undersøgt nøje. I langt de fleste tilfælde skyldes ”bivirkningen”, at pigen/kvinden har en alvorlig sygdom i forvejen. Og heller ikke i de resterende tilfælde har man fundet en sammenhæng med HPV-vaccinen.
  En del mennesker har – eller får – andre sygdomme (desværre også mere alvorlige eller kroniske sygdomme), som de vil få, uanset om de bliver vaccineret eller ej. De første symptomer vil komme på et eller andet tidspunkt. Det tidspunkt vil med en vis statistisk sandsynlighed kunne falde samtidig med en vaccination, selvom de to ting ikke har noget med hinanden at gøre.
  Hvis en stor del af befolkningen bliver vaccineret med fx MFR eller HPV-vaccine, så ved vi, at nogle af dem samtidig vil få en sygdom. Men vi ved også fra registre, hvor mange der er tale om. Hvis der ikke er tale om flere sygdomstilfælde i befolkningen, end der ellers ville have været, er der ikke nogen sammenhæng mellem vaccinationen og sygdommen.
  Læs mere:
  http://www.vidunderlivet.dk/fakta
  http://www.vidunderlivet.dk/bivirkninger
  http://sund.ku.dk/forskerneharordet/tivaccinemyter/

 22. Cathrine Nissen siger:

  Ej manner, hvor er det fedt, du skriver det Carina – tusinde tak! Tænk at jeg kan sprede lidt glæde på den anden side af skærmen – det glæder altså MIG 🙂
  Jeg kunne heller ikke mærke det store – ikke mere end ved alle mulige andre vaccinationer, det går bare så hurtigt!
  KH

 23. Cathrine Nissen siger:

  Sådan manner – det er bare i gang, man kan nemlig ikke udskyde det sidste stik til 2014, så vi har kun godt et halvt år til at få det første 🙂 Husk og sprede ordet!
  KH

 24. Debbie siger:

  Hvor er du sød, Cath!
  Tusind tak for så godt og detaljeret et svar. Er sikker på, at det nok skal blive lettere at træffe beslutningen nu (:
  Men ja, skrækhistorier er der nok af. Det er bare så svært ikke at blive påvirket, når man går tæt på en, som er blevet så skadet af stikket, men din besked her, den har hjulpet mig godt på vej.
  Igen: Tak (:

 25. Cathrine Nissen siger:

  Det kan jeg godt forstå – når det er så tæt på. Men nu kender jeg selvfølgelig ikke pigernes sundhedssituation. Måske falder det sammen med noget andet. Jeg håber i hvert fald, at du har den information nu, der skal til for, at du kan træffe det valg, der føles rigtig for dig – det er kun dig selv, der skal bestemme 🙂
  KH

 26. Henriette siger:

  Hip Hurra, for en kræftvaccine: Jeg synes det er rigtigt godt at der bliver reklameret mere for vaccinen, for selvom jeg slev har fået vaccinen, så tror jeg der er mange som ikke ved at den findes. 🙂

 27. Cathrine Nissen siger:

  Ja er det ikke vildt?? En vaccine for kræft! Det er dælendulemig alt for vildt! Der er rigtig mange som endnu ikke har fået den – derfor er det også så fedt at have fået chancen for at være ambassadør og være med til at sprede ordet 🙂 Hvor er det skønt at du bakker op Henriette!
  KH

Send en besked