Top

Hvad er exitstrategien?

27.05.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, My favourite. things. knitwear

Jeg havde den vildeste oplevelse forleden. Jeg gæstede podcasten Krummes hånd med håndlæser Krumme. Og selv om jeg bevæger mig langsomt mere mod det spirituelle, så er håndlæsning ikke noget, jeg har beskæftiget mig synderligt meget med. Jeg gik ind i studiet med absolut nul forventninger, klar til at blive overrasket. Og så sidder jeg der, skal blindtegne min hånd og derefter lægge grabberne frem under glødepæren, og ligeså stille dissekerer Krumme min personlighed. På den absolut bedst tænkelige måde.

Jeg sidder og griner, “JA! det er mig!”. Ja, jeg har den sygeste tvillingeenergi. Ja, jeg har altid ti nye ideer på spring i hovedet. Ja, jeg kommunikerer med hele kroppen, selv mine fingre danser på bordet, som hun kigger i dem. Det var MEGA interessant. Har I nogensinde prøvet håndlæsning?

Men en ting jeg virkelig har grublet over siden, det var en af de sidste kommentarer fra hende. “Du sigter for lavt”. Jeg fik sporet mig ind på, at vi talte karrieresporet. Jeg skal noget mere. Og hun blev stille. Og så kunne jeg godt mærke, jeg skulle byde til… “Altså, skal jeg være politiker?”… Det synes hun var ret interessant, at jeg fik sagt. Hm…

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, My favourite. things. knitwear

Jeg har siden tænkt og tænkt, for det fik rippet op i en gammel idé og snak omkring et kvindeunivers. Men måske ikke bare RPD 2.0 – men noget større. Noget mere. Hvad er det? Hvilken form? En organisation med en større agenda? Et site, et magasin? Og så ringede jeg til en gammel kollega, for vi har vendt det før. Nu er snakken startet igen. Hvad kan man? Hvordan gør man? Hvad findes der? Hvad er formålet?

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg i et års tid har pønset på en exit-strategi fra bloggen. Ikke noget som jeg har sat en deadline på, men en eller anden dag så skal jeg noget… Ja, måske ikke decideret andet, men måske bare mere? Bygget noget andet på? Og jeg har haft så svært ved at få det fældet ned, og jeg er, som I kan høre, heller ikke helt klar til at sætte pennen på papiret. Jeg har i nogle år troet, at det, der kan komme efter en blog, er at skabe et produkt. Det har ligesom været det, flere succesfulde bloggere har gjort. Elin Kling og hendes Totême. Pudderdåsernes hudplejeserie. Trine Kjær og hendes ditto. Osv. osv. Men har verden brug for flere produkter? Flere ting vi skal købe? Er det det virkelig dét, jeg skal?

Jeg tror, jeg skal noget andet. Og når Krumme mener, jeg skal sigte højere og større, så er det helt sikkert noget andet. Noget af det jeg har elsket allerhøjest herinde, det har været, når vi har taget fat på tabuerne. Menstruation. Kropsbehåring. #Metoo. Voldtægtsforsøg. Fertilitetsbehandling. For hver gang har I rejst jer som et bølgehav – delt jeres historier og til sammen har de vævet sig til det stærkeste, kraftige tæppe af opstand og sammenhold.

Som fx nu med vores borgerforeslag. TÆNK, at vi er ved at ændre et lille hjørne af lovgivningen! Det må og skal ændres. Jeg er ikke i tvivl. Også selv hvis vi ikke når de 50.000 underskrifter. Dem har vi i øvrigt fået mobiliseret i rekordfart. Alle journalister jeg har talt med, har sagt HVORDAN?! Det er åbenbart ganske udsædvanligt at få så mange underskrifter på så kort tid. Det er fordi vi står sammen og deler og tagger og hiver fat i kolleger. Det rykker sig slet ikke ligeså hurtigt nu, hvor det er ude på tusinde medier. Det første store ryk – det tog vi altså sammen før medierne greb historien. Det, synes jeg, er ret vildt.

Kvinder der supporter kvinder. Og det ved jeg kan meget mere. Så nu tænker jeg over, hvordan denne her nærmest græsrodsenergi kan bruges på højere og større niveauer. Kan vi gøre noget mere? Kan vi gøre noget mere for kvinders sundhed? … Hm… Kan vi bedre seksualundervisning i folkeskolen? Hvordan kan vi lære flere unge piger (og drenge) om det naturlige i menstruation, og hvordan fertilitet egentlig hænger sammen? Hvordan kan vi tale om fødslens tabuer; inkontinens og efterfødselsreaktioner og alle de andre ting, vi kan skamme os over i skjul? Listen er lang med emner, der betyder noget for mig.

Der er så meget at tage hul på. Og jeg har ikke svaret til outputtet! Jeg har ikke andet end en skyggetegning lige nu… Ja, måske det mest usammenhængende indlæg længe, for hvad skriver jeg egentlig? Alt og intet – men det er lige præcis dér, jeg er. Og jeg har lært, at det man skal turde sige højt. Også før idéer er formfuldendte. Og så skal jeg love for, jeg rækker ud, når jeg har brug for hjælp. Det har jeg nemlig også lært herinde. Der er så mange seje kvinder med så mange vilde kompetencer, som jeg skal benytte mig af. Spændende, ikke? Flere professionelle lobbyister har også rakt ud. Ret sejt! Måske jeg skal give dem et kald..

… Og så skal jeg nok sige til, når afsnittet af Krummes hånd er ude, hvis I har lyst til at dykke ned i den vildeste tvillingeenergi. Måske I kender nogen derude 😉

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, My favourite things knitwear

Jeg har i øvrigt samlet en række af de her artikler omkring vores borgerforeslag her. Det er bare et udpluk, men læs BT her, Kristeligt Dagblad her, Berlingske her og her (verdens sejeste følger, Ditte Marie, deler sin historie med destruerede æg), Aftenshowet her, Radio Loud her, DR.DK her, Femina her – og mange, mange andre steder.

27 kommentarer

 1. Line siger:

  Meget, meget spændende! Jeg har ikke konkrete forslag, men hvis der bliver skabt et rum, hvor frivillige kræfter kan gøre en forskel, så er jeg klar!

  1. Cathrine siger:

   Herligt Line, det skal jeg huske!! KH

 2. Amalie siger:

  Jeg forstår dine tanker og kan sætte mig ind i behovet for andre udfordringer, andre platforme, anden formidling, men jeg håber altså ikke at en exitstrategi fra bloggen bliver en realitet. Jeg elsker din blog og elsker det her univers, og jeg er vild med at du har involveret dine følgere som gæstebloggere, men jeg kommer her for din skyld. Jeg følger dig, fordi dine indlæg, dine formidlingsevner og din umiddelbarhed er så fin og slet ikke noget, som jeg kan få andre steder. Jeg ved at der er en tendens med flugt fra blogs som medie, andre influencere, der har satset på andre platforme, men jeg synes at det kan noget som Instagram ikke kan. Så jeg håber at du vil blive. Længe endnu.

  1. Cathrine siger:

   Jeg arbejder ikke henimod at skulle væk fra bloggen 😀 Men jeg tænker klart over, hvordan det jeg har bygget op her kan bruge højere, større, mere! Hvordan kan fremtiden egentlig tegne sig, også? Ser jeg mig selv blogge til jeg er 40? 50? Eller skal der på et tidspunkt ske et skifte? SÅ, altså ingen planer om at lukke bloggen 😀 Men måske på sigt tage noget af det her univers og så udvide. Uden jeg ved til hvor stort og hvor meget! KH

 3. Frederikke siger:

  Det lyder vildt spændende, du er kæmpe sej altså! Jeg glæder mig til podcasten!
  Selv er jeg sygeplejerske, har aldrig rigtig trives på et sygehus i en hvid kittel og har siden min bachelor (som handlede om mental sundhed hos unge kvinder) ønsket at ændre/gøre noget mere ved bla seksualundervisningen i folkeskolen. Gøre det til en ting frem for noget der for de fleste bare skal overstås og som man husker tilbage på som noget.. ligegyldigt? Lave et fag i folkeskolen omhandlende kroppen, seksualitet, fertilitet, mental sundehd osv osv, få det gjort mere ‘normalt’ og sætte ord på, helt fra barns ben. Åh jeg drømmer mig helt væk i det igen nu; tænkt at kunne yde det som sygeplejerske med de kompetencer jeg har qua min uddannelse og interesse, samt samarbejde med andre faggrupper som lærer, pædagoger, politikere.. og ja, bloggere/influencere som virkelig har en stemme ude hos mange.

  1. Cathrine siger:

   IH Frederikke, vi skal da simpelthen lige tales ved engang, når jeg selv er klogere! Du lyder så skøn! KH

   1. Frederikke siger:

    Åh, hellere end gerne! 🙂

  2. Birgitta siger:

   HØRT Frederikke!

   Jeg er lærer og i folkeskolen er der så meget potentiale ift. børn og elever, deres åbne sind og sejeste overbevisninger i disse tider, undervisningen og lærere der brænder for deres fag, meget kunne redefineres.

   Det.er.bare.så.svært. med folkeskolen (Se bare Alternativet der prøvede at lufte ideen om, at man kunne se lidt anderledes på folkeren) og den folkeskole har det så hårdt disse år. Der er blevet pillet lidt for meget og for hårdt ved den. Så lov mig I er nænsomme 😉

   Folkeskolen er et politisk kort de kan ændre lidt på som regeringer skifter og den har brug for luft nu.
   Jeg ville anbefale man tager fat i lærer- og pædagoguddannelserne. Der ved jeg også der bliver brainet og undersøgt, og gjort meget ud af hvordan de kommende lærere underviser i fremtiden. Så der er sket lidt siden vi selv fik seksualundervisning 😉

   Også vil jeg bare lige smide ind, at vi skal have et slags økonomifag ind hos de unge meget tidligere end når man lander i gym. På med en børnepodcast/tv-program de kan bruge i børnehøjde Cathrine!

   Vi har helt klart en opgave i at danne de næste generationer, HEP, den er jeg med på!

   Frederikke har du undersøgt at blive underviser hos Sex og samfund og andre undervisningstilbud? Børnetelefonen ved jeg også er ude i folkeskolerne.. I de forskellige foreninger vil de helt klart gerne have viden og ekspertise ind i deres arbejde.

   Lang smøre, det hele er bare rasende inspirerende!

   God aften de damer <3:

  3. Linn siger:

   Så vigtigt emne du har fokus på her! Som læge møder jeg også tit yngre kvinder som har et – i mine øjne – meget “distanceret” (i mangel af bedre ord) forhold til deres krop og seksualitet. Det er så ærgeligt, synes jeg og giver anledning til en helt masse bekymringer hos dem, jeg tror, kunne undgås hvis mange af de ting blev aftaburiseret fra tidlig alder.
   Held og lykke med idéerne!1💪

 4. Cecilie Fihl siger:

  Gisp! Tanken om at du ikke skulle blogge mere, den bliver hård, bliver det en realitet (Nervøst grin, haha!😅)

  Men selvfølgelig al støtte sendt i din retning, for skal nogen lykkes med at forene alle de skønherlige emner, du har listen ovenfor, så er det jo dig, med din herlige energi og vinkel på sagerne. Vi har din ryg, når du vælger at rykke (Pun very much intended) 👯‍♀️👯‍♀️👯‍♀️

  1. Cathrine siger:

   Haha! Det er altså slet slet slet ikke på tapetet lige nu og her 😀 Jeg er her!! Men jeg gad godt, hvis min energi, mine hjertesager kunne komme endnu bredere ud, hvis der var flere til at løfte. Og det er jo det rygstød, som jeg ELSKER herinde. Det er det der gør, jeg TØR alle de ting! KH

   1. Cecilie Fihl siger:

    Åh, dejligt at høre! Jeg pakker det nervøse grin væk for nu så, haha😅
    Kan se i kommentarsporet at vi er en del som lige fik en lille forskrækkelse dér😅

    Men det er klart, og igen, du har et bagland, når du finder ud af hvor frøene skal sås:) Glæder mig til at se hvad det skal blive til:)

 5. Anna siger:

  Jeg er virkelig glad for, at du ikke umiddelbart tænker, at et produkt er dét du skal. Jo, du har selvfølgelig, såvidt jeg har forstået, en bog i støbeskeen.. det er jo også et slags produkt. Men jeg tror nu heller ikke en ‘materialistisk fremstilling’ er dig og det er ligesom set før ikke 🙂 er spændt på at følge med og hvor er det fedt at du deler disse tanker, selvom det er på det spæde stadie! Måske endda det kan hjælpe til at nogen rækker hånden din vej og griber bolden, du har kastet – hvem ved!!

 6. Rikke siger:

  Skal ikke gøre mig klog på, om håndlæsningen virkede, og du kan også have fået en masse ud af det 😊
  Men blev engang selv håndlæst af en kvinde, som ramte spot-on! Bagefter fortalte hun, at hun ikke havde skyggen af ‘sanser’ eller ‘evner’. Det var bare sindssygt nemt, at læse folk. I starten skulle man bare fortælle noget, som ville passe på en del (eller let kunne vinkles derhen), og som de fleste ville finde flatterende. “Du er omgængelig” f.eks. Herefter skulle hun gribe de bolde, folk selv kastede op og bare bygge videre, og det var ret let at ændre retning, hvis folk virkede undrende. Så nej, tror ikke selv på det. Studier har vist også vist, at giver man den samme ‘personlighedsanalyse’ til 100 mennesker, vil 9/10 mene, den rammer 90% plet.
  Er faktisk i gang med en ny bog, “Skeptisk” af Theiss Bendixen, der netop tager fat på disse emner. De mange “faldgruber” i den menneskelige tænkning, og hvordan man undgår dem. Psykologien bag problematiske samfundsfænomener som konspirationsteorier, fake news og alternative fakta. Det vildt interessant og kan virkelig anbefales. Men lidt et sidespor 😅

  1. Karoline siger:

   Jeg er helt med på din tankegang, Rikke! Jeg har lige købt “Skeptisk”, som jeg glæder mig til at læse 🤓Kan virkelig virkelig VIRKELIG også anbefale at lytte til “Slut med forbudt” podcast episode #14. Samt at se @morten.elsoe’s højdepunkt på Instagram ved navn “Hjertekvinder” 🙏🏼

 7. Anna siger:

  Jeg vil med, Cathrine!! Jeg ved præcis, hvordan du har det (tror jeg). Jeg har et rigtig godt job og en høj uddannelse. Men det rumler hele tiden inde i mig. Der er noget, der kalder, men jeg ved ikke præcist, hvad det er. Jeg ved bare, at jeg brænder inderligt for ligestilling, kvinders rettigheder, for at kæmpe for dét jeg virkelig ægte tror på. Jeg vil gerne slippe den her indre energi løs, men jeg aner ikke hvordan – jeg ved bare, at den er der og banker på.

  1. Marianne siger:

   Jeg har det så meget på samme måde Anna! Jeg føler også, at jeg går med en indre energi, der bobler helt vildt, men at jeg ikke ved, hvordan den skal komme ud.

 8. Lise siger:

  Lav Kvindetelefonen! Ligesom Børnetelefonen. Et sted hvor man lige kan ringe og få luft, græde ud, snakke med en anden. Ikke at du nødvendigvis skal sidde der, men du kunne være behind the scenes.

  1. Pernille siger:

   Det er en mega god idé, Lise! Ofte har jeg haft behov for lige at kunne ringe til en og lette mit hjerte, som ikke var en nær person. Man kan jo synes en mand er en idiot, men ens veninder skal sgu ikke synes det 😅

   1. Sofie siger:

    Jeg synes, kvindetelefonen kunne være en mega god idé! Jeg er frivillig på BørneTelefonen, og af og til ringer kvinder over 23 også, fordi der ikke findes et tilsvarende rådgivningstilbud, som ikke er målrettet specifikke emner som LGBT, voldtægt, osv.

   2. Kamilla siger:

    Jeg er selv psykolog og synes jo selvfølgelig at det er godt at der er steder at hente hjælp ved kriser osv 🙂 Men ift til din kommentar, Pernille, så finder jeg det en lille smule trist hvis man også skal ‘udlicitere’ almindelige problemstillinger som at man er f.eks. synes ens mand er dum (hvis det er dét du mener) fordi ens veninder ikke må dømme ham. Det er en tendens jeg ser mere og mere, folk er bange for at de bliver dømt af vennerne, at andre mister den gode opfattelse af ens forhold. Men det er jo netop i sådanne situationer vi har allermest brug for vores venner. Hvis det er gode veninder vil de forstå hvad man mener, og hvis de insisterer på at han ER dum, så er det måske det man har brug for at høre, omend ikke det man har lyst til at høre 🙂

 9. Marianne siger:

  Det lyder virkelig fedt! Jeg går selv med idéen om at ville skabe noget, der gør en forskel i forhold til kvinders rettigheder – både i det store og det små, men jeg synes simpelthen det er så svært, hvor man skal starte. Sig til hvis du skal have sparring!

 10. Frida siger:

  Jeg har lyst til at dele, hvad jeg kom til at tænke på, da jeg læste dit indlæg. Håber, at det er okay, selv om du ikke bad om konkrete råd 🙂

  Jeg synes, at det kunne være vildt sejt, hvis man kunne kombinere oplysning med fællesskab.

  For eksempel ved at lave arrangementer, hvor der er oplæg eller diskussioner om rettigheder, karriere, familieliv, økonomi, ligestilling, kvindekroppen osv., men hvor der samtidig er fokus på at møde andre, så det kan udvikle sig til venskaber eller forbindelser i ens netværk.

  Jeg synes i hvert fald, at det er sværere at få nye relationer som voksen efter endt studie osv., så jeg ville elske at komme til arrangementer med spændende indhold, der fx var kombineret med en middag, så man bagefter kunne snakke med nye mennesker om indholdet og evt. få nye venskaber over lidt mad eller et glas vin. Sådan et arrangement ville jeg gerne give penge for, og det ville være fedt, hvis det var muligt at lave sådan noget ofte.

  Held og lykke med alle dine tanker, er sikker på, at der nok skal komme noget spændende ud af det!

  1. Ida siger:

   Det synes jeg bare er en mega god idé! Og også en ret “bred” business-model, som kunne indeholde en hel masse forskelligt, og som jeg helt klart også selv ville være interesseret i at støtte op omkring.

 11. Iiihh, hvor kan jeg godt sætte mig ind i det. Oplevede selv at få læst min hånd for et par måneder siden, og det gjorde et kæmpe indtryk!
  // Sif
  https://www.giraphaella.dk

 12. Nanna siger:

  I forhold til arbejdet med seksualundervisning o.lign. vil jeg blot tippe om http://www.sundseksualitet.dk ved Sandi Sjørup som bl.a. arbejder med håndtering af seksualitet i skoler, institutioner og sundhedsvæsenet. Måske en relevant samarbejdspartner i et fremtidigt projekt.

 13. Wendy siger:

  ROCKPAPERPOWER – skal det hedde

Send en besked