Top

Hvad skal man bruge til puslepladsen?

10.02.2019
Skabt af Cathrine — Annonce

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avèrne Xeracalm
Jeg har ikke tal på, hvor mange bleer vi har skiftet indtil videre. Den første tid måske 10-12 i døgnet? Nu er vi måske på 5-6 bleer i døgnet (apropos miljø – det kunne være fedt at bruge stofbleer, en af jer tippede mig om danske Weecare. Det bliver den dag vi har vores egen vaskemaskine og kan komme til uden problemer!).
To ting der er nødvendige for en god start på babylivet; en god ammepude (jeg har købt en Fossflakes, som er rimelig fast, og det er rart for Eddie at ligge på, til gengæld er den ikke så fleksibel omkring kroppen og i forskellige positioner) – og en god pusleplads.
Hvad består den så af, puslepladsen? Det er jo totalt individuelt, og nok noget man nærmer sig, som man tager pladsen i brug. Justeret ind her og der for at få det gjort helt optimalt. Det skal bare være smart, når man pludselig står med lort til albuerne – bogstaveligt talt. Og alligevel er der selvfølgelig også nogle generelle ting, vi kan tale om. Som vand i nærheden, et blødt underlag og plads til bleer.

annonce – i samarbejde med Avène

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avèrne Xeracalm

Beklager billederne ikke blev skarpere – jeg har gået og ventet på en solskinsdag, så der kunne komme lidt sol ind ad ovenlysvinduet. Men nu har det snart regnet i ti dage.

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avèrne Xeracalm

Jeg har sjældent fået så mange spørgsmål som til vores puslebord! Så lad os tage det også, men først og fremmest lidt om placering.

Vores børneværelse er virkelig småt – der er ikke rigtig noget vægplads at stille et puslebord opad, for der står en vugge. Vi besluttede derfor tidligt at indtage gæstetoilettet til pusleområde, hvilket også var smart, for så var der rindende vand ved hånden. Mindre kan også gøre det, som fx et hoved-/halefad eller blot en skål. Men der skal altså vaskes nogle babybalder ned i ny og næ og i stedet for at bruge engangsvådservietter, så er rindende vand på en blød stofble eller vaskeklud ret perfekt. Og lidt mere miljøvenligt.
Vores puslebord er derfor væghængt for at pladsoptimere. Vi kan skubbe det på plads (men indrømmer gerne det står klappet ud det meste af tiden), og det fylder kun 16 cm i dybden. Vi har købt et Baby Dan i Babysam i træ (det kunne vi bedre lide end metal, der virker lidt restaurant-pusle-agtigt) – dét vi fik først var dog virkelig smadret, som om det var en udstillingsmodel, hvorfor jeg ikke anbefalede jer det på insta. Babysam var dog så hurtige til at tage det retur, da vi endelig brokkede os, og så fik vi et nyt. Det fungerer. Det er småt, så der er ikke alverdens plads til tøj osv. Og har man ikke en vandhane ved hånden, ja så kommer man lidt til kort med plads til et vandfad på det væghængte puslebord. Derudover hænger vores liiiige højt nok, pga. toilettet under. Jeg har læst det optimale er at placere underkanten et sted omkring skridtet (sorry) men det kommer jo an på hvad man selv foretrækker. Men så kan man læne sig ind og kysse baby uden problemer. Det fungerer fint for os (dog er puslepuden suuuuper tynd og derfor ikke særligt rar – jeg overvejer at tilkøbe det her).
Derudover har vi gjort meget for at skabe hygge. Man bruger virkelig meget tid på puslepladsen, især i starten. Der skal være lidt at kigge på! Vi ville så gerne, at det blev gjort til en rar stund med nærhed, kys, nus og noget at kigge på.
Jeg har købt en lyskæde hos Naturebaby, nogle vægstickers fra Studio Mini (tjek lige de her små space-nogle, så fine!) og så har vi en uro, som vi har fået i gave af Villa Fia (hun laver ikke flere uroer pt. men følg hende på insta og hold jer opdateret). Så er der rigeligt med underholdning, også til når det trækker lidt ud. Elefanten er fra Moulin Roty og en barselsgave fra Elephants & Ants – den spiller en lille melodi, når man hiver den i halen, og han bliver så rolig af den, nok fordi han har hørt den fra start.

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avèrne Xeracalmrockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avèrne Xeracalm

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avèrne Xeracalm

Hvilke produkter skal man så have på hylderne?

Udover en god stak stofbleer (vi har købt nogle superbløde fra Konges Sløjd, nogle mere rå til brug som underlag på skiftepladsen hos Purebaby og nogle helt billige små vaskeklude fra IKEA), så er mit nummer ét tip; Cicalfate fra Avène.
Cicalfate er en af de cremer, som er et absolut must på ethvert puslebord, i det tilfælde man ender med en rød mås – og det kan ærligt talt være lidt svært at undgå, når man skifter hver/hveranden time i starten. Cicalfate er en generel vidundercreme (som jeg har nævnt her og her). Dét der virker er kombinationen og koncentrationen af zinksulfat og kobbersulfat, som hæmmer bakteriervækst og sukralfat, der danner en hinde over den røde hud, så den hurtigere heler – og så det thermalske kildevand. Eddie havde en rød mås i starten, og på to døgn var det stort set væk. En creme man altid burde have i sit hjem, også til små rifter, mindre forbrændinger osv. osv. Både til voksne og børn! (hvis den er rigtig slem og man har brug for at køle huden lidt, så kan det godt give mening at bruge thermalkildevanden først; den køler og heler). De kan blive så generede, de små!
Derudover har vi brugt Olivy fra start i stedet for vådservietter eller vand/sæbe ved bleskift. Det er en rensende pleje creme-ish, som vi bruger på en vatrondel ved hvert bleskift. Ved en tisseble, så nøjes vi med den på en vatrondel og kører så hele området over, så man får fjernet urinen. Men er det en større ble, så bruger vi vand på en vaskeklud eller babyvatrondel først.
De to produkter til sammen (og evt. thermalkildevand) så vil jeg næsten garantere, at man undgår en rød numse.

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avèrne Xeracalmrockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avèrne Xeracalm

Den sarte babyhud

Eddies kinder og hænder var vildt tørre og skællede, kort efter han kom ud. Det var som om han skiftede ham – og det er vist meget normalt. Men jeg spurgte selvfølgelig sundhedsplejersken, om jeg skulle gøre noget særligt. Bør man smøre sin baby ind i creme?
Nej – var hendes svar. De har rigeligt med ‘fedt’ indefra. Men det er altså ikke helt rigtigt – for alle babyer i hvert fald. Eddies kinder fx bliver ved med at være lidt ru – vinteren er heller ikke barmhjertig. Jeg har også en bange anelse om, at han har arvet mine skavanker. Som barn havde jeg atopisk eksem, nogle ret vilde allergier og astma (eksemen er jeg vokset fra men de andre to ting hænger ved). Og noget af det vigtigste jeg har lært i mit ambassadørskab for Avène er, at man faktisk kan forebygge. Det er vigtigt at forebygge.
Man skal smøre sin baby ind, vær nænsom ved huden, så passer man godt på dem, de små. Især vinterbørn (babyer født i vinterhalvåret)! De har størst sandsynlighed for at udvikle eksem, fordi huden er mere udsat om vinteren. Derfor er det faktisk endnu mere vigtigt, at man forebygger med nærende cremer.
Jeg husker, at jeg blev badet i det, der hed “kurbad”, som barn. En form for zink-formulering, tror jeg, som skulle beskytte huden. Hudplejen starter nemlig i badet!
Derfor bruger jeg også nu en særlig badeolie i Eddies badevand – ingen sæbe. Og den er selvfølgelig uden parfume. Xeracalm Cleansing Oil er sådan set god både til børn og voksne. Den dæmper kløe og nærer huden.
Og så er det en god idé at følge op med en god gang fugt. Det er også bare et virkelig dejligt øjeblik med sin baby med tid til nærkontakt og at være god ved den lille krop. Den nus, det tror jeg virkelig gør godt.
Xeracalm balmen fra Avène er den klart fedeste. Har man rigtig tør hud eller vil give den særlig næring om vinteren, så er det cremen. Tuben er i øvrigt steril, det betyder at der ingen konservering behøver at være i produktet – OG det gør den tryg at bruge for børn og voksne med rigtig problemhud. Har man brug for en lidt mindre fed konsistens, så er Xeracalm cremen fra Avène det rigtige for dig.
Xeracalm-serien er lavet til os alle sammen, der gerne vil give ekstra fugt til kroppen. børn som voksne, men det er altså også dem man bruger til decideret atopisk eksem.
Da jeg var af sted forrige år med Avène til deres hydroterapicenter i Frankrig, så mødte jeg også flere børn i behandling, og det kan faktisk være ret svært at være barn, der skal have særlig behandling, døjer man fx med eksem. Alt det med at blive smurt ind og have ondt og klø. Derfor har Avène nu lavet en række ret fine små historier om Prikkepuf, som man kan lytte sammen. Prikkepuf har atopisk eksem og kan måske gøre tiden med alle cremerne lidt hyggeligere. I kan finde dem HER, hvis jeres små døjer med den slags.
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avèrne Xeracalm

25 kommentarer

 1. Sofie siger:

  Jeg er i slut 20’erne og lige blevet diagnosticeret med astma, og har det stramt over medicineringen! Hvordan håndterer du din astma? Tager du medicin dagligt? Hvis du har nogle gode råd i forbindelse med astma tager jeg i mod dem med kyshånd!

  1. Cathrine siger:

   Tænker du selve medicinen, du har det stramt over? Eller det at huske at tage den?
   Jeg har haft astma og allergi hele min liv. Jeg er blevet virkelig vant til at tage medicin morgen og aften før jeg børster tænder. Og så hjælper det at lufte ud og holde rengøringen på et vist niveau – og faktisk undgå gulvtæpper. Der gemmer sig meget skidt i dem, der kan irritere mine lunger. KH

  2. AB siger:

   For mig har det hjulpet helt vildt at flytte til en ny lejlighed med trægulv og ventilationsanlæg! Jeg har det i mild grad, men mærker intet til det når jeg er hjemme

   1. Cathrine siger:

    Ventilationsanlæg – the dream!
    Min største frygt er væg til væg tæpper, haha! KH

 2. Anne-Louise siger:

  Min søn er 4 måneder og vores must på puslebordet er en hårtørrer. Han elsker at blive tørret med den efter, at han er blevet puslet og inden den nye ble skal på. Han bliver helt salig. Vi har endnu ikke haft behov for nogle creamer, og jeg tror det er pga. hårtørring. Derudover beroliger lyden ham, hvis han er utrøstelig.

  1. Cathrine siger:

   Ej hvor fint Anne-Louise, se man finder jo alle sine egne små måder at gøre det på! Hvis du en dag har brug for bare lyden for at få ham rolig men ikke lige har hårtørreren ved hånden, så kan jeg anbefale app’en Sound Sleeper. Dens ‘hairdriyer’-lyd er genial! KH

  2. Cecillie siger:

   Vi er også kæmpe fans af hårtørreren, også inder under alle dobbelthagerne, hvor det kan blive ret fugtigt og rødt.

 3. Louise Stael Stougaard siger:

  Vi fik også anbefalet af mon dermatolog at forebygge vores søns sarte skandinaviske hud, han blev også født i en kold januar måned. Vi har været ret vilde med a-derma exomaga den fede cream i serien. Så hans hud har virkelig blevet elastisk og velplejet -fordi han ikke selv ville være så god til at holde på fugten i huden (grundet vores hud-gener… vi har givet videre)
  Hele familien bruger a-derma og vi slipper for tør atopisk eksem. Vi har forhindret rød numse ved at bruge vat istedet for engangsklude. Men må indrømme vi bruger vådservietter på farten. Der kunne vi godt bruge vaskeklude og vaske. 🙊😬☺️
  Skønt puslebord og hyggelig atmosfære. Vi venter andet barn og vi skal helt sikkert investere i en leander puslepude næste gang. Det dårligste køb har helt sikkert været vores stof puslepude -fordi stoffet skulle vaskes så ofte. Da vores søn blev mega lang hurtigt (nu er han 2 år et par uger) har vi lige så ofte skiftet ham på gulvet eller i vores seng. Han blev alt for lang til puslepladsen 😂🙈 og vi var ikke de smarte der havde købt et langt puslebord til at starte med.

  1. Cathrine siger:

   Smører I ind hver dag eller kun efter bad? A-Derma er også fantastisk (det er faktisk samme familie – Pierre Fabre laver både Aderma og Avene). Adermas hovedingrediens er bare havre i stedet for Avenes thermalkildevand.
   Vi bruger også babyvatrondeller til numsen for at være ekstra blide. Det måtte vi hurtigt sande, når man skifter så mange gange om dagen. Og så bruger vi også vådservietter til prutbleer på farten 😀
   Eddie er også vokset helt absurd! Han er virkelig, virkelig lang, og det kan godt tænkes, vi kommer til kort, haha! Bogstaveligt! Til lykke med lillebror/søster. KH

 4. Mathilde siger:

  Smører i slet ikke Eddies kinder med noget når han skal ud?
  Vi kæmper så meget med ru og røde babykinder her i kulden 🙁

  1. Cathrine siger:

   Jo! Det gør vi nemlig også, de er så ru og har været helt bange for at de skulle se sådan ud permanent. Jeg bruger Xeracalmen men 30 minutter før, han skal ud, så vandet formår at fordampe. Det er jeg lige begyndt på! Jeg har brugt Rudolph Cares Baby&Me, men der skal noget andet til – noget der er lidt mere ‘beregnet’ til problemhud, kan jeg fornemme. KH

 5. ida siger:

  Da du havde et samarbejde med anglamark, var alt til puslepladsen fra deres mærke. Har du været utilfreds med det, siden du har skiftet det hele ud? Eller er det bare fordi du har indgået et nyt samarbejde, og nu kun må vise det andet mærke? Der er vel ikke noget galt med anglamark, eller har de været udsat for kritik eller noget? Kh

  1. Cathrine siger:

   Hehe, ikke spor! Det er ren convenience med en baby – der ligger en Fakta rundt om hjørnet og så bliver det i farten der – hvorfor det lige er Minirisk der er der også. Ammeindlæggene fx er de BEDSTE og de er fra Änglamark. Har også en god havrekimcreme derfra og badeolie osv. Min egen showergel er også derfra. Minirisk og Anglamark er alt sammen COOP – så jeg antager samme fabrik, forskellige emballage 😉 Anglamark kan du helt klart bruge helt trygt, de er både svanemærkede, blå krans-mærkede og enkelte ting økologiske.
   Jeg vil dog sige, at har man en baby, som har brug for ekstra – hvor der måske kunne være antræk til allergi/eksem fordi forældrene har det, så kan det være det helt rigtige at bruge Avène. Og cicalfaten laver ingen anden magen til – og den er et must! KH

 6. Shqipe Maksuti siger:

  I stedet for vatrondeller bruger vi mesoft kompres, som vi køber online i stedet for på apoteket (billigere). De er virkelig gode og bløde. Min datter er snart 4 måneder, har aldrig haft rød numse. Vi bruger dem sammen med varmt vand og også til at vaske folderne, ansigtet om morgenen osv. Man kan også smøre Olivy på med dem.😊

 7. Louise Stael Stougaard siger:

  Efter hvert bad og tur i svømmehal fx smører vi ham ind på hele kroppen 1-2 gange om ugen. Ellers ansigtet hver dag morgen og aften efter tandbørstning og vi bruger også mentholatum ved næsen til at lindre forkølelse, rødme og sprækker hud. Det virker mega godt. ☺️

  1. Cathrine siger:

   Godt tip <3 SÅdan en rød næse og våd hud under har så godt af lidt kærlighed i denne her kulde !KH

 8. Cecilie siger:

  Hvor er jeres fine puslepude/underlag fra? Vi har samme Puslebord men der fulgte sådan en kedelig plastikpude med. Og der er ikke plads til de traditionelle puslepuder. Men den der ser god ud☺️

  1. Cathrine siger:

   Det fulgte med, men som skrevet er det virkelig tyndt og ikke særligt blødt og rart. Jeg overvejer at prøve at købe et lidt tykkere og se om det kan være der. kH

  2. Susanne siger:

   Vi har det også. Vi har et tilklippet stykke skumgummi beklædt med voksdug – og så lægger vi bare stofbleer og håndklæder som underlag. Det fungerer virkelig godt!

 9. Simone siger:

  Hvor er det bare så mega skønt, at du tager dig tid til sådan et indlæg, på trods af presset om mindre baby og mere glimmer, som du tidligere har nævnt. Jeg har lige fundet ud af, jeg har en dreng i maven (i øvrigt med samme forundring, som du tidligere har beskrevet, da i fandt ud af, jeres var en Eddie – har altid troet vi skulle være pige-forældre – så også tak for det skriv 😉
  Jeg anede slet ikke, at det er gode råd, jeg helt sikkert får brug for om nogle måneder. Så tak Cathrine, det hele er noteret og din omhyggelighed og gode børne-hjerte er værdsat!

  1. Simone siger:

   Hov, og så ville jeg lige vedhæfte en lille tanke til hele miljø debatten. Selvfølgelig ikke for at skræmme yderligere, men jeg synes selv, det er et vigtigt perspektiv. For vores forbrug af vand er på mange måder lige så skadeligt, som alt det plastic vi smider i det og den jord vi forurener med flyrejser.
   (jeg undlader helt eksemplet med tøj her, for jeg ved godt at bloggere også skal ha noget at leve af, det må vi som læsere være kloge nok til at finde rundt i)
   Men fx bruger vi meget mere vand til at dyrke en rismark, end vi gør, ved at have nogle køer stående på en mark, som kun lever af det græs de går på. Og på samme måde, er det en kæmpe belastning, at vaske en helvedes masse bleer på høj varme hver eneste dag i alle de år, man har blebørn. I den perfekte verden fandt man frem til nogle bleer, der var nedbrydelige, men engangs. Det er i hvert fald selv et dilemma, jeg hele tiden står med. Prioriterer jeg lokale råvarer eller dem, som ikke er pakket ind i plastik? Hvilke vegetariske råvarer er i virkeligheden bæredygtige nok for vores jord, til at jeg skal vælge dem i stedet for kød og skal jeg bruge engangsbleer, som så forurener mere, eller skal jeg bruge alt for meget vand, og blive stofble politisk. Det vildt svært, men fordi der er opstået endnu en industri ud af, at være miljøbevidst, er der ofte alt for mange perspektiver, der bliver udladet, fordi det ikke gavner det enkelte produkt, som kun er ude på at sælge, lige så meget som cigarret industrien gir en fløjt for kræft! Det er frustrerende og svært!
   For en hurtig gennemgang af hele vand problematikken kan anbefales at se netflix – explained serien, hvor de sætter fokus på det i et afsnit 🙂 Anyway, det var bare ment som food for thought, fra en som selv bruger riiiigtig mange tanketimer på det.

 10. Trine siger:

  Hej. Tak for en grundig gennemgang med forslag til puslepladsen, det er jo en jungle som kommende mor! Jeg vil lige høre om du skyller den lille af, efter badet i avene olien? 🙂
  Mvh Trine

  1. Cathrine siger:

   Altså bade-“sæbe”-olien? Ja det gør jeg! Bare lig hurtigt og kort! KH

Send en besked