Top

Hvilke fødselsforberedelser har jeg gjort?

23.08.2018
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Jeg var til mit sidste lægetjek i går – fatter I det? Vi nærmer os finalen på, hvad nogen synes, har virket som en virkelig lang graviditet, haha! Jeg fik den igen så sent som i morges – “har du ikke bare været gravid for evigt?!”. Njarh altså…
Jeg begynder at være træt. Højst sandsynligt også fordi jeg ikke sover viiildt godt mere. Sove, vågne, av mit skrog, ny stilling, sove lidt, vågne, av mit skrog, sove, vågne, jeg skal tisse. I ring. Og så har jeg liiidt meget om ørerne pt., som gør mig både bekymret – ikke at det er tunge ting, det bliver bare siddende på indersiden af mit hoved, også når jeg skal sove. Jeg har lidt for mange ting i sving og for lidt tid at realisere i. Især når jeg ikke længere “bare” kan knokle igennem. For det vil jeg ikke. MEN. Indtil videre holder jeg mig stadig høj på taknemmelighed, og de små skavanker lader mig ikke gå på. Jeg vidste jo godt, at man ville tage på, blive rund, få væske i fingrene, ondt i fødderne her i varmen, mangle søvn, føle man har verdens mindste blære.
Jeg er i det store hele helt vildt heldig og forskånet. Nyresten, RhD-negativ, placenta previa og en genscanning her i uge 34 om lidt for at se, om den har flyttet sig fra livmodermunden (så jeg slipper for kejsersnit) og lidt ømme fødder i varmen. Det har været mine største bekymringer, om man kan kalde dem det. Set bort fra den ret tyngende bekymring den første gode halvdel af graviditeten, som nok er meget naturligt oven på fertilitetsbehandling. Jeg har kunnet træne og gør det stadig regelmæssigt. Jeg har ikke udviklet nogle graviditetsrelaterede sygdomme, udover måske den der nyresten. Men det går sgu godt. Krop, I salute you.
rockpaperdresses, cathrine widunok Wichmand

^^^ fra i søndags, 32+2, ca. 82 % færdig 

Derfor har jeg også haft masser af lyst og overskud til at nørde fødsler. Det er egentlig helt klassisk mig. Skal jeg noget nyt, så nørder jeg i allerhøjeste grad. Om det er at løbe et maraton – jeg læste nærmest mere, end jeg løb, haha! Om det er at give historisk rundvisning i Carlsberg Byen. En eksamen. Eller – føde et barn. Jeg kan godt lide at være forberedt, når jeg bevæger mig ud på ukendt grund.
Jeg har fået en del “kroppen ved altså godt, hvad den skal” og “bare du lytter til din jordemoder” fra jer på instagram. Og der tror jeg bare, vi er forskellige af støbning. Først og fremmest ligger hjemmefødsel stadig som planen, hvis altså den moderkage får flyttet sig – og han i øvrigt pludselig beslutter sig at vende. Til de sidste tre samtaler har han ligget med hovedet opad – jeg har en idé om, at han forbliver sådan. Det kan ændre sig tusinde gange (ellers er der også vendingsforsøg), men hvis han forbliver med fødderne nedad, så bliver det en sædefødsel, og dem vil man gerne have på hospitalet. Men altså planen er hjemmefødsel, og det valg har givet mig en kæmpe følelse af at skulle tage ansvar for min fødsel. Både om processen og hvilke værktøjer jeg har – og vi sammen. Og det er en fed fornemmelse, at gøre det til vores ting. Tage stilling. Jeg føler mig mentalt klar til en fødsel og klar på de mange tusinde retninger, den kan tage. Fordi det ved jeg nu, den kan. Og det giver mig en enorm følelse af tryghed. Tiltro til processen – for jeg kender den på papiret, og hvordan den kan ændre sig.

Så hvordan har jeg forberedt mig?

Fødselsforberedelse på Herlev Hospital

Det noget udskældte offentlige tilbud, kan det overhovedet noget? Nu er det ikke meget man får, og det varierer også fra hospital til hospital. Men på Herlev var det tre lektioner, og de var meget basale. Fødslens tre faser blev på diasshow beskrevet, og det er totalt auditorium-stilen og med håndsoprækning, når der er “spørgerunde”. Det er meget statistik båret, og det giver også fin mening, når de skal dække så mange slags fødsler af på kort tid. Jeg vil skønne, at vi var 3-400 fremmødte.
Vi fik det ud af det, at vi mest af alt kender Herlevs procedure for fødsler og de tilbud af smertestillende osv. de har. Det gav ikke det store fødselsforberende, men det gav os et indblik i Herlev som “fødemaskine”, og det var også fint. Det er efter min vurdering ikke et tilbud, der kan stå alene, men det er fint som supplement for at forstå, hvordan de arbejder.

Hjemmefødselscafé på Herlev Hospital

Overvejer man at føde hjemme, så er det her måske måden at blive afklaret på? En jordemoder fra hjemmefødselsteamet holder et mindre oplæg om, hvordan deres procedure fungerer, og så er der ellers tid til at stille alle de spørgsmål, man måtte have.
Det er det fineste tilbud og en rigtig god mulighed at deltage i, hvis man bare overvejer en hjemmefødsel. Man gennemgår ikke fødslen i andet henseende end den praktiske i forhold til opkald til jordemoder, mulighed for kar osv. Men vi gik derfra med en lang liste over ting, vi skulle få afklaret imellem os og evt. købt. Hjemmefødsler fyldte intet under den almindelige fødselsforberedelse på Herlev – det er trods alt ikke normen – så det var virkelig rart at gennemgå praktikken omkring den. En hjemmefødsel kræver bare lidt mere forberedelse og gear hjemme og accept af fravalg af smertestillende andet end bistik, chilliplastre og ingefærklude.

Fødselsforberedelse hos Hélt Gravid

Et fødselsforberende kursus over fire omgange, hvoraf en af gangene er med partner. Kurset har en holistisk tilgang til fødslen og er et meget rart og intimt sted at komme med få deltagere. Hele fødslen bliver gennemgået, helt ned i detaljen på hormonelt plan, og man får masser af værktøjer til brug undervejs, som rebozo, akupressur osv. Den sidste del af kurset ser fremad mod tiden efter fødslen og amning.
Jeg var sindssygt glad for det her kursus. Udover at Janne, som er jordemoder, er skøn og så rolig og tryghedsgivende, så er hele stemningen og tilgangen til fødslen også meget mig. Jeg blev gjort forskellige spørgsmål klar – vil jeg have syntocinon efter fødslen? Skal mit barn have K-vitamin? Dråber eller sprøjte? Vi fik hjælp til at starte vores jordemoderbrev op. En god blanding af praktiske øvelser, overordnede spørgsmål og nørdet viden.

Fødselsforberedelse som 6 timers bootcamp hos Smertefri Fødsel

Et sekstimers weekendkursus med partner, som især fokuserer på øvelser og teamwork. Både til brug ved hjemmefødsel og til hospitalet. En rigtig god igangsætter for at tage stilling til hvordan I skaber jeres fødsel på, sammen. Dog antager det seks-timers-kursus, at man kender lidt til fødslens proces inden. Man kommer ikke til at nørde selve fødslen og hormonerne osv., det er meget på overordnet plan. Fokus er i højeste grad på øvelser som laborovejrtrækning, den naturlige værktøjskasse og partnerskabet.
Jeg var vildt glad for, at vi tog det her kursus sammen, så vi begge blev noget tryggere ved processen. For mig og ved hjemmefødsel er det ikke nok, at Adam har fået to timers undervisning. Han skal føle sig tryg – på en eller anden måde, skal vi jo føde. Det bliver vores oplevelse, og vi skal begge føle ejerskab. Og det er vi blevet rigtig godt klædt på til. Kurset er super som supplement til fx det længere forløb hos Hélt. Til de af jer der spørger, om det er de mange værd – det er op til den enkelte at vurdere, men jeg er super glad. Og der var fuld forplejning hele dagen, ikke for mange på holdet osv.

Bog: Hanne Dam ‘Giv Kvinderne fødslen tilbage’

Det her er en debatbog, som sætter fokus på at give kvinderne mere bestemmelsesret over deres egen fødselsproces, som “i gamle dage”. Sindssygt spændende læsning med masser af relevante, sundhedsfaglige personer, der giver deres besyv med. Dygtige læger, jordemødre, kvinder der selv har født.
Den går lidt historisk frem, lidt praktisk – hvordan foregår fødslerne i høj grad i dag. Og så tager den debatfyldte emner op som igangsættelser, den medicinske kassetænkning, besparelser, hvordan kvinder i højere grad i dag oplever deres fødsler som mislykkede som resultatet af førnævnte. Den har givet mig super meget lyst til at føde hjemme og gjort mig bevidst om, hvad der er min ret og mit eget ansvar. At man gerne må takke nej undervejs, så længe det er medicinsk forsvarligt.

Bog: Heidi Meyer Vallentin + Eline Holm ‘Meyermetoden’ (har jeg fået i gave)

Heidi er jordemoder og har over årene udviklet sin egen værktøjskasse til smertehåndtering under fødslen. En teknik som beror på gamle jordmodertricks, som hun har forfinet og forbedret. En teknik som hviler meget på berøring og hvor meget ro den kan give.
Bogen tager dig også igennem fødslens processer, og det jeg indtil videre har taget til mig er de praktiske værktøjer, som er afbilledet til brug under fødslen.

Podcast: The Birth Hour

Det her er sådan en hyggelig lille ikke-øvelses-agtig ting, jeg har gjort for mig selv. En podcast hvor kvinder fortæller deres fødselsberetninger. Og der er ALLE slags. De helt holistiske, måske hippieagtige, dem der tager en drejning, dem med planlagt kejsersnit, dem der viser sig at være super komplicerede, det hele. Og det fede ved den er jo, at kvinderne ligesom selv er tilstede til at fortælle dem – så trods måske en voldsom fødsel, så er alle kvinderne og babyerne ude på den anden side i dag. Det giver sådan en følelse af, at det kan tage tusinde drejninger – men de babyer, de kommer altid ud. På den ene eller anden måde.

***

Måske ved min krop lige, hvad den skal, når dagen kommer. Måske gør den ikke? Men jeg går ind i fødslen med følelsen af, at jeg forstår processen. Jeg har taget alt det ansvar, jeg kan. Ja, jordemoderen har det ultimative ansvar på dagen, og hun må overflytte og gøre sin ting for at vi kommer sikkert i mål. Men jeg føler mig tryg ved, at jeg også ved, hvad det betyder, hvornår man fx overflytter og at det ikke behøver være farligt. Jeg føler mig tryg ved at have været så meget ‘hoved’ i tiden op til, at jeg kan tillade mig selv at være ‘krop’ på dagen. Det er sådan, jeg fungerer bedst, beredt til tænderne, klar til at sadle om.
 

25 kommentarer

 1. Caroline siger:

  Jeg har det helt ligesom dig; jeg har det også bedst med at være godt forberedt. Selvom jeg ved, at fødslen på ingen måde kan kontrolleres, synes jeg bare, at det giver mig en tryghed at vide noget om, hvordan det kan gå, og hvad der egentlig sker med mor og baby. 🙂 Og så er det også bare spændende, synes jeg! Jeg ville aldrig selv kunne være jordemoder, men al den viden, de har, den er fascinerende, synes jeg. 🙂 Jeg har også gået til fødselsforberedelse hos HéLT kombineret med gravidyoga og var/er rigtig glad for det (har termin 9. september). Jeg skal føde på Riget (selvom jeg nu ærgrer mig noget over ikke at have sat mig mere ind i hjemmefødsel), og deres to forelæsninger var også fine, men det var bare SÅ meget information, at vi næsten blev blæst bagover! Så har det altså været rart at sidde på et lille hold i HéLT, hvor tempoet var lidt langsommere, og hvor det i øvrigt var langt mere praktisk, og vi blev kastet ud i forskellige stillinger. 😉 Nogle synes, at det er ‘overkill’ – min svigerinde har for eksempel kigget lidt kritisk på mig, da hun selv syntes, at Rigets forelæsninger kunne gøre det. Men hun havde altså også en meget anderledes fødsel, end den jeg ønsker mig.
  Rigtig meget held og lykke, når tiden kommer for jer <3

 2. Kristina siger:

  Ihhh, glæd dig! Fødslen af min søn står stadig som den ultimativt fedeste oplevelse i mit liv, og jeg glæææder mig til at skulle føde lillesøster any day nu ♥️ En lidt pudsig detalje: da jeg læste, at du havde ondt under fødderne, tænkte jeg at det kunne være, at han ligger med hovedet opad. Jeg havde sindssygt ondt under fødderne fra trædepude og ned til hælen inden min sidste jordemoder-samtale, og jeg var næsten sikker på at lillesøster lå med hovedet opad. Hvilket ganske rigtigt var tilfældet. Vi fik tid til et vendingsforsøg dagen efter. (Vendingen gik hurtigt og smertefrit, lad dig ikke bekymre om det, hvis det kommer dertil for jer! ♥️) Under en time efter vendingen, var smerterne under fødderne væk! Jeg har efterfølgende været til gravid-massage hos en massør, der også var zoneterapeut, og hun sagde at den oplevelse undrede ikke hende, da alle de indre organer, som baby sparker på, når hovedet vender opad er relateret til netop det område under fødderne. Pudsigt og fascinerende💗 Rigtig god fødsel til jer!

 3. Lotte siger:

  Kære C.
  Jeg ligger på sofaen med min 4 uger gamle datter sovende på min mave og læser dit indlæg. Min tilgang til min fødsel var meget lig din på den måde, at jeg studerede og læste som forberedelse. Og pakkede alt muligt til “hvis nu…” i hospitalstasken. Og tænkte over fødselsmusik. Og hvilket tøj jeg ville føde i. Osv.
  Da pigebarnet så endelig ville ud, røg absolut det hele ud af min bevidsthed. Slikket i tasken blev aldrig spist. Makeupfjerneren aldrig brugt. Musikken aldrig tændt. Lillepigen var stjernekigger og vi brugte timerne på hospitalet indtil pressefasen på rebozo (som jordemoderen anbefalede og styrede – selvfølgelig én af de ting, jeg IKKE havde sat mig ind i. Jeg er meget naturvidenskabelig – og læge – og fandt det under graviditeten lige rigeligt alternativt med de kulørte tørklæder). Under hele den proces havde jeg presseveer- det var hårdt. Men den dygtige jordemoder (og hendes kulørte tørklæder) fik barnet vendt og fødslen var en kæmpe og fantastisk oplevelse. Og selvom forberedelserne ikke konkret blev brugt, så er jeg sikker på de bidrog til min egen mentale proces med at “blive klar”. Jeg var klar og udfordringerne i fødslen kunne jeg derfor kapere.
  Jeg ønsker dig held og lykke med din fødsel- det bliver en kæmpe stor oplevelse for dig og Adam. Og på den anden side venter jo den blødeste lille baby-hånd❤️

 4. mie siger:

  Jeg har det på præcis samme måde som dig! Og der var mange der drillede mig lidt kærligt under begge mine graviditeter, men al min tilegnede viden gjorde, at jeg vidste præcis hvorfor de gjorde og sagde som de gjorde da fostervandet var grønt under den første fødsel og under den anden fødsel, hvor jeg fødte en stjernekigger i to presseveer og derefter måtte på operationsbordet da noget af moderkagen ikke kom med ud. Jeg synes selv jeg har haft to fantastiske fødsler, hvor jeg overhovedet ikke var bange eller utryg. Jeg havde en følelse af kontrol og selvom det på en eller anden måde er blevet totalt fy fy at have kontrol, betød det netop, at jeg ikke følte at tingene skete henover hovedet på mig, men at jeg havde helt tjek på hvad der skete både i og udenfor min krop. Samtidig betød min viden, at jeg kunne slippe al kontrol og bare lade sygehuspersonalet drøne afsted med mig og skyde alt deres dope i mig, da det så var ved at gå galt. Hvis jeg skal give et lille velmenende råd, når nu du godt kan lide at være forberedt, så forbered dig på amningen også. Det var gået min næse forbi, hvor hårdt og svært det kan være, og samtidig hvor sårbar man er overfor 10.000 forskellige råd og meninger om, hvordan det bedst lader sig gøre, mens man måske sidder og kæmper med at få det til at lykkes. For mig var det noget som ikke havde virket ligeså angstprovokerende som selve fødslen, men det var meget, meget hårdere. Både følelsesmæssigt og fysisk. Jeg ved ikke om man kan forberede sig, men hvis jeg skulle gøre det om, ville jeg i hvert fald have gjort forsøget.

  1. Cecilie siger:

   Enig med dig omkring amningen! Jeg havde ikke skænket det en tanke, at det ikke ville fungere, hvilket åbenbart er tilfældet for mange.. desværre!

  2. Nina siger:

   Jeg er også så enig ang det med amningen! Det kom virkelig bag på mig, hvor hårdt det var at få i gang. Og senere har jeg så fundet ud af, hvor helt vildt almindeligt det åbenbart er at have problemer med. Jeg mener at have hørt om et sted, der tilbyder en form for “ammeforberedelse” – det lyder som en vildt god og brugbar ting!

   1. A siger:

    Den rigtige jordemoder holder et virkelig godt ammeforberedelseskursus på Frederiksberg – jeg tog det da jeg var gravid med barn nr 2 fordi amning gik i vasken med mit første barn, og jeg har bare haft det bedste mest rolige ammeforløb. Jeg elsker at deres måde at behandle emnet på ikke går på at skræmme kvinder (får baby nok mad, går amningen i kludder osv) men er meget konstruktiv og positiv og giver selvtillid. Den bedste anbefaling herfra!

    1. Rebekka siger:

     Anbefaler også varmt at tage et ammekursus! Best money ever spent!! Tog det også hos Den Gode Barsel på Frederiksberg. Ved at de også holder onlinekurser.

 5. Louise siger:

  Jeg havde det på nøjagtig samme måde, da jeg skulle føde min datter. Man løber jo heller ikke et Marathon uden at have løbet og forberedt sig inden. Jeg gik også til fødselsforberedelse hos smertefri fødsel. 4 gange over 4 uger. Det var det hele vejr. Jeg kan kun anbefale at øve øvelserne inden ved at lytte til lydfilerne og træne. Kroppen huskede det hele og teknikerne gjorde, at jeg havde fuld kontrol under hele fødslen. Du skal glæde dig. Det er den vildeste oplevelse, og mam føler sig så mega sej bagefter.
  Mht amning så er jeg enig med de andre piger. Det var vanvittig hårdt og på trods af, at jeg også havde forberedt mig der, hjalp det ikke meget. Det var en følelsesmæssig rutchebane tur indtil jeg 2 måneder senere kastede håndklædet i ringen og gik 100% på flasken. Det var en kæmpe lettelse. Min datter livede op og udviklede sig helt vildt derefter, fordi hun ikke længere skulle bruge alle sine kræfter på at kæmpe for maden. Rigtig god fødsel herfra

 6. Lise siger:

  Gravid for evigt!? Endnu et bevis på, at mit liv seriøst går hurtigt for tiden. Jeg har fulgt dig ca. siden indlægget om, at du var gravid. Og var det ikke i sidste måned? 😉 Men dermed ikke sagt, at jeg ikke glæder mig lidt til at se baby, det gør jeg i den grad!

 7. Signe siger:

  Jeg havde det præcis som dig op til min fødsel for tre måneder siden. Forberedte mig ved at læse tusind fødselsberetninger, læse smertefri fødsel-bogen og øve med lydfilerne og gå til forberedelse hos APA på Østerbro. Alle tingene bidrog til at jeg følte mig vildt godt forberedt og efter fødslen havde en følelse af 1) kæmpe chok (fordi en fødsel – i min optik – er vildere end noget man nogensinde kan forberede sig helt på) og 2) at jeg var med mentalt HELE vejen og virkelig kunne bruge al den forberedelse konstruktivt. Jeg var til stede, opløftet det meste ad vejen og følte mig så mega mega sej både under og efter. Jeg overvejer meget en hjemmefødsel næste gang, men havde altså virkelig også en positiv oplevelse på hospitalet – bare hvis det nu skulle ende med at foregå der for dig. Held og lykke og god fornøjelse med at bringe jeres lille dreng til verden!

 8. Marie siger:

  Jeg er så glad for, at jeg var godt forberedt til begge mine børns fødsler. Og min mand ligeså. Det er virkelig det værd, anden gang var det i øvrigt ekstra hyggeligt at gå til fødselsforberedelse sammen. Jeg har haft fantastiske fødsler, ville gerne prøve det igen…
  I øvrigt var amningen nem for mig at få i gang begge gange, men spørg endelig jordemoderen, mens hun stadig er hos jer. Første gang fik jeg lige lidt hjælp til holdeteknik, og råd om at stryge fødder og hænder imens, så min søn ville tage bedre fra. Anden gang (efter hjemmefødsel) kørte det bare. Det er så smukt, at barnet selv finder brystet, lige når man har født, hvis det får lov. Uhh det der lille bitte velduftende, sammenfoldede menneske som er ren krop og knirkelyde, findes intet bedre. Lykke til!

 9. Fie Nylandsted siger:

  Kanon godt indlæg! Jeg var også en af dem der forberedte sig. Jeg gik hos Smertefrifødsel 4 gange, hvor partneren var med en gang. Jeg havde den bedste fødsel, jeg følte mig tryg, og at jeg havde kontrol, på trods af det var nyt land. Derudover var min kæreste den aller største hjælp, med 3 timers lænde-massage i hjemmet, for så at ramme Hvidovre, som 10 cm åben. Havde ikke klaret det uden ham. Og han havde ikke været så godt klædt på til det, uden Smertefrifødsel. Så min største anbefaling til det kursus. God fornøjelse med det C! Det bliver den størtste oplevelse i dit liv, marathonet kommer til at blegne ved siden af;) Vi hepper på dig!<3

 10. M siger:

  Jeg forberedte mig også meget – og det er jeg fuldt fortaler for 👏🏻 Det giver overblik og forståelse. Men det bedste råd jeg fik (som jeg vil give videre på trods af, man bliver træt af gode råd) var: tænk på mange forskellige scenarier som den god fødsel. Så bliver man (måske?) mindre ked af, at man ikke føder ved solopgang til lyden af Enya, eller hvad man nu drømmer om 😉 (eller på sygehuset kontra derhjemme; eller i vand selvom man ikke ville på forhånd etc.)

 11. Pernille siger:

  Virkelig et dejligt indlæg at læse!🙏 Det er så godt, at du på den måde tager ansvar og dermed er forberedt og i stand til at træffe velinformerede valg. Forhåbentlig inspirer det også andre til at gøre det samme💪 Jeg ønsker dig en rigtig god fødselsoplevelse, hvordan end det forløber, når den tid kommer❤️ Jeg har selv termin i oktober og glæder mig!

 12. Bente siger:

  Jeg havde ikke forberedt mig helt så grundigt -mest fordi, jeg kom for seng i gang med at melde mig til diverse ting, så der ikke længere var plads… jeg endte med et planlagt kejsersnit, da min søn ikke vendte sig trods adskillige vendingsforsøg. Min kommentar her er mest for at sige, at selvom jeg i starten følte mig lidt skuffet over at blive ‘snydt’ for at opleve selve fødslen, så havde jeg en helt fantastisk oplevelse med kejsersnit. Så hvis nu moderkagen stadig ligger foran, så kan kejsersnit også være en fantastisk fødsels-oplevelse!
  Held og lykke 🙂

 13. Merete siger:

  Før min første fødsel gjorde jeg det samme som dig: nørdede helt vildt. Og det var det helt rigtige for mig. Pga. fødselsangst fik jeg et forløb ved en jordemodercoach (på SVS), og det var så fantastisk. Alle detaljer blev vendt og drejet, og for mig betød mit store indblik i alt det tekniske, at jeg ikke var i tvivl om noget som helst, da fødslen så gik i gang. Jeg have overblikket hele vejen igennem.
  Mht. vejrtrækningsøvelser, brugte jeg Mindful Moving. I virkeligheden tror jeg ikke det gør så stor en forskel, hvilken metode man vælger, men bare at man har nogle redskaber at gribe til.
  Nu har jeg så både prøvet en 13-timers førstegangsfødsel med epi og laaaaang pressefase og en 1 ½-times andengangsfødsel uden nogen form for smertelindring. Begge gange var fantastiske, og begge gange havde jeg så enormt stor gavn af alt det, jeg havde læst og trænet. Kroppen ved som regel godt, hvad den laver, men det betyder ikke, at det ikke er smart at have gjort sig tanker om, hvordan man skal klare smerter og hvordan man har det med de valg, der kan risikere at skulle træffes undervejs. Pøjpøj med det, det er stort uanset!

 14. Marie siger:

  Ved min første graviditet var jeg sikker på, at min krop nok skulle klare både fødsel og amning – helt naiv troede jeg, at de kvindelige urkræfter ville træde til, så jeg prioriterede (pga tid og økonomi) ikke privat fødselsforberedelse.. Men fødslen endte desværre med at blive ret kompliceret og ammeforløbet var frygteligt. Jeg følte mig snydt for den gode fødsel fra min krop. For den burde jo vide, hvordan man føder og ammer!?! Her anden gang var min tilgang helt en anden. Jeg fik brugt jordemodersamtalerne til at få snakket fødselsforløbet godt igennem, indsamlet lidt mere viden og ikke mindst få mødt min sundhedsplejerske inden fødslen, så hun vidste, at ammeforløbet gerne skulle gerne bedre denne gang. Alt det gjorde (plus min erfaring som andengangsmor), at fødslen og amningen er gået så godt!
  Det, jeg egentlig prøver at sige, er, at det er pisse godt, at du opsøger alt den information som du ønsker. Det er jeg sikker på vil hjælpe dig/jer😊

 15. Denise siger:

  Det minder mig meget om mig selv; jeg ville også gerne føde hjemme og følte mig ret rolig i min krop og glædede mig til at føde. Endte med at vælge hospitalet af andre, ikke fysiske, årsager. Det eneste jeg vil give videre af velmenende råd fra fødslen er, at de fleste kvinder rammer “muren” undervejs. Jeg havde haft det storartet og klaret det godt, lige indtil jeg pludselig ramte en usynlig mur og panikkede over, at jeg var langtfra målet. Dét var jeg slet ikke klar over, at man kunne. Jeg følte mig så skamfuld over ikke bare at kunne være i det og visualisere, trække vejret eller hvad det måtte være, der skulle hjælpe. Jeg endte med en epiduralblokade, som reddede hele forløbet, men følelsen af at være dårlig til at føde, sad i mig længe. Bare fordi jeg oplevede dét, som mange andre førstegangsfødende gør; jeg mistede kontrollen og overskuddet og anede ikke, hvordan jeg skulle komme igennem det.
  Jeg vil blot dele det, fordi jeg ville ønske, at jeg havde vidst hvor normalt det er.

 16. Tine siger:

  Det er simpelthen sjovt hvor meget vores graviditeter minder om hinanden 🙂
  Vi har ligesom jer måttet kæmpe for at blive gravide. Jeg har termin præcis 14 dage efter dig, jeg er rhesus negativ og min lille pige ligger også stadig med numsen nedad. OG vi overvejer hjemmefødsel. Skørt!! Og skønt! <3

  1. Tine siger:

   OG! Næsten samtidig med at du havde nyresten var jeg indlagt med galdesten (ikke helt det samme, I know, men stadig) 😉

 17. Ida siger:

  Jeg tog ingen andre kurser end hvad det offentlige tilbød og det gik strygende. Jeg havde hvad der kaldes en styrtfødsel, men jeg oplevede det ikke som andet end en god oplevelse. Jeg synes ikke engang det gjorde specielt ondt selvom jeg ikke fik smertestillende behandling. Jeg gik ikke til fødselsforberedelse. Tog ingen kurser. Ikke noget holistisk noget som helst. Jeg tog det bare som det kom. Det offentliges tilbud om fødselsforberedelse var lige tilpas, har ikke en finger at sætte på noget som helst (andet end at fødestuerne i Aalborg er usle, mikroskopiske og nedslidte – men jeg var der kun to timer, så pyt skidt da). Mht til det, du kalder medicinsk kassetænkning, er jeg af den åbenbart umoderne holdning at fagpersonalet nu engang ved bedst, for uanset hvor meget man “nørder” noget som helst, så bruger personalet halvdelen af deres vågne timer på en fødegang.

 18. Anna siger:

  Hej C,
  Jeg har længe spekuleret over, hvordan du og din mand kan få økonomien til at løbe rundt – det virker til at i lever et totalt luksuriøst liv med dyre middage og dates, ekstremt mange café/restaurante besøg med croissanter/kaffe/frokost og is til højre og venstre og dertil et højt shopping/tøj forbrug. Jeres tur til italien og nyeste bolig ser heller ikke helt billig ud. SÅ, Hvordan kan alt dette lade sig gøre? du/i må da tjene kassen med denne livsstil? Mvh Anna

  1. Cathrine siger:

   Hej Anna, det synes jeg er et vildt privat spørgsmål, som jeg ikke har lyst til at gå ind i 🙂 Det håber jeg, du forstår. Jeg deler meget, men hvordan økonomi hænger sammen i privaten, hvad vi tjener, hvad vi har af lån osv. det kommer for nært, for det angår ikke kun mig men også Adam.
   I forhold til mad så kører vi en rimelig stram uge med vegetarkassen fra Aarstiderne de fleste dage. Så går vi ikke ud og impulsmadkøber, når vi er dødssultne. Og så ved jeg ikke helt hvad “ekstremt” bygger over. Vi går nok ud 2-3 gange om måneden, hvis man ikke tæller kaffebar med men morgenmadssteder eller middag. Det skal jeg ikke kunne sige om er ekstremt, men det tror jeg ikke. KH

 19. Nina Skov siger:

  Jeg synes, at det er en fantastisk god ide, at du forbereder dig!! Jeg gik ind til min første fødsel med den der “kroppen ved hvad den skal” attitude og det blev en lettere traumatisk oplevelse. Min søn var så også en stor dreng på 4600 gram og med hovedomkreds som en gennemsnitlig halvårig (det er sgu ikke engang løgn!!) så han sad skævt i bækkenet osv. Han kom da også ud – jeg sprækkede bare fra den ene ende til den anden og mistede 1,5 L blod – men jeg tror altså, at det havde været en anden fødsel, hvis jeg havde været forberedt. Det er ikke sikkert, at “resultatet” havde været anderledes, men det havde min oplevelse altså helt sikkert!
  Ved min anden fødsel gik jeg på det lange smertefri fødsel kursus og trænede min vejrtrækning som en sindssyg! Jeg havde en drømmefødsel, hvor jeg fødte i vand og selv tog imod min skønne dreng <3 Jeg er godt klar over, at anden fødsel også er noget andet og har ry for at være nemmere, men jeg havde vestorm fra tredje ve og så i 4 timer og jeg er sikker på, at det havde været lige så traumatisk som første gang, hvis jeg ikke havde haft mine redskaber og følt, at jeg var i kontrol. Så summa summarum – SELVFØLGELIG skal man forberede sig til den vigtigste og hårdeste præstation i sit liv! Det er en dag man aldrig glemmer og tro mig – det er alt ødelæggende for den første tid med bebs, hvis fødslen har været traumatisk.
  Jeg håber, at du får en vidunderlig fødsel – glæd dig!!

Send en besked