Top

Hvordan beskytter man sin hud mod luftforurening?

16.06.2018
Skabt af Cathrine — Annonce

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avène
Der er dem, der aldrig vasker ansigt. Dem der vasker det med vand. Og så er der sådan nogen som mig, der både renser, eksfolierer og måske endda giver lidt ansigtsmassage i ny og næ. Og helt hundrede en masse typer derimellem.
Jeg prøver jævnligt at lokke lidt flere med over på rensevognen, og jeg har før delt min basic rutine med jer. Rens, mist, serum og fugt. Og jeg kan næsten føle, jeg er en plade med hak i – men rens er vigtigt. Det er altså ikke noget, jeg finder på, selv om jeg også hører få tale om, at kroppen er selvrensende, så man behøver ikke, men altså… Man gik heller ikke i bad før i tiden i samme rater, som vi gør i dag, fordi kroppen er selvrensende. Men… De fleste forskere inden for dermatologi, vil jeg vove at påstå, vil sige at ansigtsrens er vigtigt. Især med henblik på at fjerne luftforureningen på huden.

annonce i samarbejde med Avène

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avène
Jeg befinder mig ofte ude. På cykel. Før i tiden når jeg løb. På gåtur med Frida. Når jeg sidder på terrassen. Og selv om det ikke er til at se med det blotte øje, så er luften forurenet. Mere her i byen end den er på landet. Og det skader huden.
Jeg læste for et par år siden en artikel på New York Times, som handlede om selvsamme. Det der primært skader huden er ozon. Ozon i stratosfæren absorberer UV-stråler og beskytter mod hudkræft, men på jordoverfladen er ozon giftigt og aggressivt og kan angribe lungevævet fx. Vi bliver hele tiden udsat for ozon, og som artiklen skriver, så er det nærmest lavet til at skade huden. De små mikropartikler trænger ind i de dybere lag i huden og kan forsage inflammation, udtørring, en ujævn hudtone, hyperpigmentering og rynker. De ødelægger collagenen i huden og opløser de lipider, huden består af yderst. Vores fedtlag. Og derved bliver vores yderste, beskyttende lag – den der passer på resten af kroppen i hverdagen, huden, ødelagt. Vi kan derved risikere DNA-skader fx (I kan også læse mere HER).
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avène
Hvad kan man gøre for at beskytte huden, der beskytter os, sådan generelt? Noget af det kender vi! Solcreme. Men den beskytter ikke mod forurening. Hvad beskytter så huden mod mikropartikler? C og E vitaminer og andre antioxidanter, grøn te fx, skulle virke fortrinligt. Men noget af det bedste at gøre? Rense ansigtet. Simpelthen at få fjernet de mikropartikler som sætter sig på huden i løbet af dagen – væk med dem. Gerne så snart du træder ind ad døren derhjemme. Rens huden og fjern forureningen fra overfladen. Det skal være en grundig rens – men ikke en der fjerner hudens naturlige beskyttelse – fedtlaget.
Vand er altså ikke nok. De fleste steder jeg har læst, så kan vand fjerne ca. 60 % af snavsen. Men hvad med resten? Der skal en ‘dygtig’ rens til. Og det nyeste nye er vist at rense huden to gange.
Det handler også om, at når vi kommer alle vores gode produkter på huden; serum, mist, cremer, så skal de have klart underlag at starte på. Et der er klart til at tage imod de gode sager, så ikke at have renset huden ordenligt betyder, at vi underminerer de gode produkter og spilder dem til ingen verdens nytte. I det første step fjerner man al makeup; det kan være med en olie, en makeuprens, en balm, micellevand. I andet step så renser man huden i ansigtet. Det kan være med en renseskum eller lignende, som er beregnet til at rense ansigtshuden og ikke bare fjerne makeup. Bruger man den samme balm fx, så skal man bruge lidt længere tid med at massere den ind og lidt mere af den i 2. omgang.
Selv er jeg ikke hoppet med på dobbelrens endnu, men det kunne sagtens tænkes, at det skulle prøves af. Det er egentlig ikke så mystifistisk, men handler mest om bruge produkter til det, de er bedst til og tage sig tid til at rense af i steps. Makeup først, hud bagefter. Er der nogen af jer, der er hoppet på den trend?


Det er også mange ting, vi skal huske. SPF, rens, dobbeltrens. Pas på solstråler, biludstødning og alt det andet. I den lille video vi har lavet her, Chris, Emily og jeg, så taler vi lidt om nemme løsninger i hverdagen. Multiprodukter som kan gøre de mange steps og foranstaltninger lettere. For mig kan det være Hydrance-cremen med UV-beskyttelse, som giver fugt og beskytter mod UV-stråler, når jeg cykler, og apropos forurening og grundig rens, så er Micellar Lotion fra Avène en rigtig grundig en af slagsen, også selv om det er en micellevand! Den er så grundig, at den kan tillade sig at have et ‘anti-pollution’-mærke på flasken, fordi den fjerner 98,34% af mikropartiklerne på huden ifølge laboratorieundersøgelser. Hvis I er kontaktlinsebrugere eller bruger lidt mere øjenmakeup (fx vandfast mascara), så kan jeg også lige tippe om Intense Eye-makeup remover. Den er så effektiv, at man slipper for at stå og gnide og lave friktioner i huden omkring øjnene, som er super sensitiv. Og når vi taler om E-vitamin til at beskytte huden mod forurening, så er der netop det i Refreshing Eye Contour Care, som man fint kan supplere med efter Intense Eye-makeup removeren. Den er ligeledes god til folk med sensitiv hud og kontaktlinser. Mine to kære medkvinder kommer selv ind på deres favoritter.

19 kommentarer

 1. Stine siger:

  Jeg er ellers glad for Avene, men den Micellar dér… den svider, min hud flipper ud og øjnene løber i vand.
  Det er en ommer 🙁

  1. Cathrine siger:

   Det var da irriterende – jeg har ingen problemer, så sådan er vi nok forskellige. Æv! KH

  2. Pernille siger:

   Jeg har også oplevet problemer med svie ved brug af nogle micelle-renseprodukter. Men den fra Bioderma gør det rigtig godt for mig 🙂

 2. Mikala siger:

  Hvilke forskere inden for dermatologi snakker om at renseprodukter er gode for huden? 🙂

  1. Martha siger:

   Jeg fandt denne artikel, der måske kan svare lidt på det: https://web-b-ebscohost-com.ep.fjernadgang.kb.dk/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=1&sid=38996570-9712-4818-8f46-5432653fe0a0%40sessionmgr104
   Hvis du ikke har adgang til den er konklusionen:
   Conclusion
   An increasing body of evidence suggests that air pollution not
   only negatively impacts systemic health but skin health as well.
   Atopic dermatitis, skin barrier damage, hyperpigmentation and
   other signs of skin ageing may be impacted by exposure to
   excessive amounts of air pollution and particulate matter. Besides
   limiting exposure where possible, a gentle and effective cleansing
   routine followed by appropriate use of moisturizers and sunscreens
   may limit skin damage associated with overexposure. In
   this study, we have provided an exaggerated, yet sensitive
   method to assess cleansing product efficacy on the removal of
   ‘particulate pollutants’ trapped in sebum and oils on the skin
   surface. In addition, we have shown that a sonic cleansing
   brush is more effective than manual cleansing at removing this
   trapped debris from the skin surface.

   1. AB siger:

    Vil du skrive titlen på artiklen samt forfatter og år? 🙂 Så kan jeg også finde den i vores database. Er ikke helt tilfreds med kun at læse konklusionen 😉

    1. Martha siger:

     A robust sebum, oil, and particulate pollution model for assessing cleansing efficacy of human skin
     Peterson, G ; Rapaka, S ; Koski, N ; Kearney, M ; Ortblad, K ; Tadlock, L
     International Journal of Cosmetic Science, Jun 2017, Vol.39(3), pp.351-354

 3. Kira siger:

  Hej Cathrine!
  Jeg er selv gravid og enormt sensitiv (altså kun på huden). Mine øjne hæver og løber i vand af ingenting. Men Avenes øjencreme er jeg faktisk glad for. Dog er der en del af produkterne, der er parfume i, som jeg prøver at undgå. Er der parfume i nogle af de produkter, du anvender og anbefaler her? og hvordan har du det med parfume i produkter i forhold til din graviditet osv.? det er mest fordi, jeg ikke bryder mig om, at mit ansigt dufter. Jeg er egentlig andengangsgravid, og i sidste graviditet skiftede jeg faktisk over til nogle af Avenes produkter (hvor jeg normalt brugte clinique), fordi jeg fik en rosacia-lignende tilstand i ansigtet. Men jeg synes stadig, det er super svært at lure, hvad der er bedst i forhold til indholdsstoffer og graviditet osv.. Kh kira

  1. Cathrine siger:

   Ja det er der! Ikke meget – altså ikke noget jeg dufter, men lidt er der, så der vil jeg gå for noget andet, hvis du gerne vil undgå parfume. Beklager <3
   KH

  2. Cathrine siger:

   Og så glemte jeg lige at svare på dit andet spørgsmål 😀
   Jeg har et rimelig afslappet forhold til mine skønhedsprodukter. Jeg bruger ikke helt vildt meget af noget – jo bodylotion og butter til maven, og der bruger jeg produkter mærket med den blå krans. Kroppen er trods alt en stor flade, hvor der kommer meget produkt på. Jeg bruger i forvejen en meget øko deo. Jeg bruger stadig min mousse i håret – det er jo dødt. Jeg bruger stadig makeup (omend jeg aldrig har brugt specielt meget) – fordi jeg også gerne vil have det godt undervejs, som alt andet sættes lidt ud af normalen. Jeg gør faktisk meget det samme som før – jeg bruger generelt ikke vildt mange produkter og flere af dem er mærkede i den ene eller anden retning. Så derfor kan jeg sagtens have det afslappet.
   Jeg bruger ikke min parfume pt. Jo jeg har et par gange sprøjtet ud i rummet, og så ‘gået ind i’ sprøjtet med overkroppen. Så det altså er på tøjet og ikke på mig. Det er måske den eneste store forandring.
   Jeg vasker i forvejen tøj uden parfume og skyllemiddel.
   KH

 4. AB siger:

  Jeg har muligvis selv fundet den nu. Peterson et al 2016: “A robust sebum, oil, and particulate pollution model for assessing cleansing efficacy of human skin”.
  Artiklen er funded af L’Oreal, som ejer Clarisonic. Tjah…

  1. Martha siger:

   Godt med kildekritik, jeg er på ingen måde inde i stoffet, så det var blot en hurtig søgning fra min side 🙂

 5. Turid siger:

  Nej nej nej 🙁 og du hævder at have tillid til din krop, at den ved, hvad den skal gøre og hvornår? Men alligevel tvivler du på kroppens største organ: huden? Og forstyrrer dens arbejde, hver eneste dag og endda flere gang om dagen. Alt det der rens, fugt og jeg ved ikke hvad, som virksomhederne prækker os på for at tjene penge. Jeg anerkender, at hudpleje kan give en følelse af velvære, at føle sig ren og velplejet, men det er altså ikke “guf for huden”. Huden skal have ro til at gøre sit arbejde, for det kan den sagtens! Videoen er super opstillet og jeg har mistet alt for Avéne. Heldigvis ikke for dig, Cathrine, men jeg håber altså inderligt, at vi kan få et opgøre med alt det her rens, sæbe og at det er nødvendigt at forstyrre huden hele tiden, som om det organ er hjælpeløst og skrøbeligt. Med venlig hilsen

  1. Cathrine siger:

   Må jeg spørge lidt til dine kilder, Turid? Bare af nysgerrighed? En ting er måske, hvad den i praksis kan – men når vi udsætter den for luftforurening, tiltagende måske, så hævder NY-times artiklen (og flere andre kilder) at vi skal hjælpe den. Vi har dannet et miljø omkring os, som skader den.
   Jeg har fuld tillid til kroppen, men jeg hjælper den jo også med solbeskyttelse, for den kan jo ikke klare sig selv på den front heller. Det er ikke usædvanligt at vi hjælper kroppen her og der. Ligeså vel med kosttilskud osv. Vi giver den jo nogle udfordringer, den måske ikke er skabt til at klare selv.
   KH

  2. N siger:

   Årh det er ellers mega spændende Turid!!!!!!! Share more.
   Jeg er så enig med at kroppen skulle kunne tage sig af de ting selv – til gengæld tænker jeg der skal nogen remedier til hvis man ønsker at fjerne bumser, porer, ar eller pigmentfejl – hvor kroppen ikke nødvendigvis kan gøre noget?
   Til kroppen bruger jeg f.eks. mandelolie – for at tage sig af tør hud – og til ansigtet det samme (men det fungerede ikke) og brugte kun vand og mineralsk jord til at vaske ansigtet – så det ikke messer ens ph værdi op… Og mit hår har jeg prøvet samme tilgang – at hår godt kan finde ud af at blive rent selv hvis det får ro – men her synes jeg bare heller ikke det fungerer…
   SÅ er enig og synes kroppen er så fascinerende – men synes bare ikke det fungerer egentligt i princippet?

 6. sanne siger:

  Jeg har før fået hug for at deltage i kemi-debatten, så prøver at gøre det meget mildt. De kilder, jeg som oftest har størst tillid til, er myndighederne. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man undgår alkohol – det har jeg gjort som hovedregel under mine graviditeter, men har ved festlige lejligheder taget et lille glas vin eller en kold øl på en meget hed sommerdag. På samme måde med kemi under graviditet. Miljøstyrelsen anbefaling lyder minimer kemikaliekontakt og køb miljømærket. Det har jeg også gjort som hovedregel og ved festlige lejligheder brugt andet. Men ville aldrig bruge ikke miljømærket kemi flere gange dagligt. I min verden meget sammenlignelig – begge dele anbefalinger fra kompetente faglige myndigheder, som nok ved hvad de taler om.
  De to ultra officielle kilder lige her:
  https://www.sst.dk/da/sundhed-og-livsstil/graviditet-og-foedsel/information-til-gravide/anbefalinger-om-alkohol
  http://mst.dk/kemi/kemikalier/saerligt-for-borgere-om-kemikalier/tema-gravid/

  1. Cathrine siger:

   Jeg tænker alt med måde, også. Ligesom du tænker det med alkohol. Det har jeg ikke rigtig rørt, jo en smagsprøve af Adams en gang eller to. Men med sund fornuft., lidt omtanke og et kig bag på sine produkter kommer man langt med.
   Sundhedsstyrelsen er et fint udgangspunkt – selv om de selvfølgelig går med livrem og seler efter ‘better safe than sorry’-metoden. Det er klart – de er en myndighed.
   Den sunde fornuft og egen mavefornemmelse tror jeg, er et rigtig god udgangspunkt. KH

 7. Karen siger:

  Jeg forstår ikke rigtig det der med at kroppen og huden i ansigtet skal renses for forurening, som er i luften? Altså er det alle mennesker, der bliver ramt af den forurening? Ville I også rense babyer og småbørn med produkter to gange om dagen, eller er det kun voksne? Kun kvinder? Jeg synes ikke jeg hører så meget om mænd, hvis hud skal renses to gange om dagen? Men måske har mænd en anden slags hud?
  Jeg er helt med på at det er lækkert og skønt at købe velduftende dyre cremer, jeg har masser stående, som jeg elsker at bruge. Og jeg renser mit ansigt for at få den make up af, som jeg selv putter på det om morgenen. Jeg gør det fordi jeg er forfængelig og nyder at forkæle mig selv med den slags i hverdagen. Ligesom jeg køber stilletter, der er smukke, men ikke nødvendigvis ergonomiske. Hvis jeg bare lod min hud være, ville der ikke ske det fjerneste ved det. Om vinteren er den lidt tør og om sommeren skal der solcreme til. That’s it. Jeg tror man skal passe på med at se “fare” overalt. Vi kan godt tåle alt muligt. også partikler fra bilos på vores cykelture.

  1. Cathrine siger:

   Prøv at læse artiklen fra NY-times 🙂 Ret interessant læsning.
   Jeg synes sådan set, det giver ret god mening – jeg kan jo se, hvad jeg tørrer af ansigtet om aftenen af snavs. Kroppen bliver beskidt i løbet af dagen, så vi går i bad. Ansigtet møder jo den samme snavs – hvis ikke mere, nu det ikke er dækket af tøj. Så det giver god mening at rense, synes jeg. Ligesom mænd også burde – der bare nogle helt andre samfundsnormer omkring mænd og selvpleje (ligesom de heller ikke er gode til at gå til lægen), som stille og roligt nedbrydes. KH

Send en besked