Top

Hvordan du får buketter til at holde længst

07.03.2017
Skabt af Cathrine

rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand

Jeg er blevet så begavet med blomster de sidste dage, jeg har nærmest aldrig haft så mange smukke buketter stående. Det virker vildt eksklusivt, hehe… Så nu bruger jeg ALLE tricks for at holde dem i live, alle tricks jeg nogensinde har lært og opsnuset fra diverse blomsterdamer, florister, min farmor og min mor.

Det er som hele læren omkring botanik, det ved kvinder 40+ alt om. Som en viden man pludselig tilegner sig klokken midnat til ens fyrre-års. Det er ligegyldigt, hvilken obskur eller livstræt plante i gården, jeg spørger min mor til – hun har altid svaret. Og hun ved altid, hvad man skal gøre ved den. Og min farmor er på samme måde. Hvornår får jeg overleveret den der alvidende bog, som de tydeligvis har studeret nøje?

Jeg følger forhåbentligt læringskurven for min alder, og alle de gode råd jeg har fået, dem giver jeg gladeligt videre til jer. For indtil videre står blomsterne smukt.

rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand

Jeg vil lige sige, at I kan plukke og smide ud på listen, afhængig af hvor nørdede I er. Den er rimelig udvidet, haha! Men those ladies – de har bare så mange gode råd, jo!

Lad ikke værtindeblomster ligge på køkkenbordet for længe

Jeg kan selv være slem til at lade en værtindebuket ligge på køkkenbordet lidt for længe, hvis vi har gæster, fordi der er tusinde andre ting, der skal være klar. Afskårne blomster er skrøbelige og skal i vand ASAP. Og masser af det! En lun stue uden vand er ikke godt.Varme og mangel på vand er blomsters fjende numero uno. Ja ja, det lyder dejligt højdramatisk, haha! Men det er rigtigt.

Skær stilken på skrå ca. 2 centimeter fra bunden

Hvis dine blomsters stilke ikke er skåret på skrå, når du får dem, så sørg for at gøre det inden du sætter dem i vand. Det skal gøres med en ren og skarp kniv og gerne et par centimeter fra bunden. Jo hårdere stængel – fx roser, jo sværere har de ved at suge vand, jo vigtigere med det skråsnit. Har du fået en buket tulipaner eller en anden buket fra løgplantefamilien, så behøver du ikke skære på skrå. Jo mere vand de får, jo hurtigere drukner de, jo hurtigere afblomstrer de.

Fjern alle blade, der kommer under vand

Fjern alle blade, der kan komme under vand, når du om lidt sætter dem i en vase. De er med til at danne bakterier i vandet, og det tilstopper stænglerne og sørger for at de ikke suger.

Husk en ren vase

Tag en ren vase – hvis der stædigt sidder rester fra gamle buketter, så læg den evt. i blød i vand og soda natten over.

Vandets temperatur har noget at sige

Forskellige typer blomster skal have forskellig temperatur på vandet. Så her et par tommelfingerregler:

 1. Blomster med blødere stilke; tulipaner, fresia, påskeliljer og andre løgplanter (løgene kan godt være skåret fra), vil helst have meget koldt vand. Vi taler sådan noget 15 grader.
 2. Blomster med hårdere, træagtige stilke; roser, syrener og krysantemum, vil helst have varmt vand. Vi taler sådan noget 40-60 grader.
 3. Hvis du har fået en blandet buket, så giv dem lunkent vand eller giv dem vand efter, hvilken blomst der er flest af.

Rent vand, hver dag

Sørg for at skifte vand, hver dag, og er du en rigtig pernittengryn laver du et lille nyt skråsnit hver dag, så de på ny kan suge frisk vand.

Hvor længe holder en buket?

Hvis man passer godt på blomsterne, så kan de holde en uges tid. Krysantemum og solsikker kan holde op mod ti dage, men de fleste holder en uges tid, hvis man passer godt på dem. Jo mere de dufter, jo mere olie indeholder de, jo hurtigere visner de.

Og herfra, så går vi lige ekstra nørd…

Lad buketter overnatte køligt

Min svigermor stiller altid sine buketter ud om natten på en overdækket terasse, og det får dem til at holde endnu længere. De kan ikke lide decideret frost, men hvis der ikke er frost, så stil dem ud. Gerne op ad husmuren, på altanen fx. Eller stil ned i en kælder, eller i en kølig vindueskarm. Og tag dem så ind om dagen, når du nyder dem – men hold dem fra varme, fra radiatorer, brændeovne, masser af sol.

Den lille pose blomsternæring

Hvis du får sådan en lille pose pulver med buketten, så brug den endelig. Den hjælper til at holde bakterierne nede og giver blomsterne lidt næring. Så behøver du ikke skifte vand hver dag, i stedet fylder du bare op med vand, så der er nok.

Din frugtkurv “forgifter” din buket

Hold buketten væk fra frugtskålen – seriøst, hehe… Nogle frugter udskiller ethylen, som får frugten til at modne hurtigere, men det får også blomsterne til at forgå hurtigere.

Give ’em space

Denne her kommer direkte fra farmor, og jeg ved ikke, om det passer. Hun siger, man skal klippe det lille bånd op, som blomsterdamen giver dem for at holde sammen på buketten. De falder mere naturligt i vasen, og så giver det dem noget luft, som de bliver glade for. Jeg stoler på farmor! Om ikke andet ser det pænere ud i vasen.

rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand

 

35 kommentarer

 1. Trine siger:

  Gode tips. Jeg kender de fleste, men her er et til omkring tulipaner:
  Lad tulipanerne stå i papiret den første time, hvor de står i vand (vasen). Så holder bladene formen bedre, da blomsterne ellers har en tendens til at “vælte” udover vasens kant.

  1. Cathrine siger:

   Den var god, den kendte jeg ikke, Trine! Tulipaner kræver special care <3 KH

 2. Camilla N siger:

  Haha. Jeg elsker det her indlæg!! Det ‘pinner’ jeg lige i min hukommelse! 😀 Jeg havde netop en buket påskeliljer forleden dag, hvor jeg febrilsk måtte spørge mine veninder og selvfølgelig også google, hvilken temperatur blomsterne skulle have! Kæmpe tak – og hav en fantastisk dag :-*

  1. Cathrine siger:

   Haha, selv tak! Den eneste indbyggede fejl påskeliljer har, det er, at de holder så kort, synes jeg, de er jo sååå fine <3 KH

   1. Camilla N siger:

    Ja, sindssygt fine og farven er så beroligende!
    Og til trods for den indbyggede fejl kan man ofte få dem virkelig billigt 😀 Min jydementalitet synes dog de er i liiiidt for få i et bundt, så man ender med at købe et par bundter i stedet for blot ét! haha.

    1. Cathrine siger:

     Haha, jeg er af præcis samme mind set! SÅ er der råd til en håndfuld 😀 KH

 3. Den “vilde” buket fra din far – vil du spørge hvor han har købt den? SÅ yndig <3

  1. Cathrine siger:

   Den havde han købt i den der blomsterbutik på hjørnet tæt på Irma Codanhus på Gl. Kongevej – den hedder noget med Happy Flowers, Flowertales eller sådan noget 🙂 KH

 4. Emili siger:

  Hej smukke. Hvor er dit flotte gulvtæppe fra?
  Kram

  1. Cathrine siger:

   Det er fra Carpetvista – men godt nok vintage. De har ret mange fine <3 Kram

 5. Tak for tipsene, jeg må have været ude da klokken slog midnat til min fyrre-år. Du er nu en smuksak at følger, god bedring.

  1. Cathrine siger:

   Haha, sprang de dig over? Tarveligt 😀 Kh

 6. Nanna siger:

  Jeg mener at have læst hos Emily, at som erstatning for posen med blomsternæring, så kan man give vandet en smule eddike og sukker. (:

  1. Cathrine siger:

   GODT tip Nanna, det må jeg læse op på! Tak 🙂 KH

 7. Karoline siger:

  Tulipantip til listen: Tulipaner og andre mere blødstænglede blomster skal ridses i bunden med en nål inden de sættes i vasen, så drikker de bedre. Protip fra blomsterhandleren 🙂

  1. Cathrine siger:

   SEEEJT Karoline <3 Kan du sige god for resten af tipsene? Mange ting er også vaner, jeg bare har taget til mig fra de gode damer i mit liv, uden at stille spørgsmålstegn 🙂 KH

 8. Cecilie B siger:

  Min søster (som er 23, men begavet med mor-viden) har lært mig, at når man får roser, så skal man putte dem i nykogt vand i et par minutter, inden de får deres (lune) vand. På den måde holder mine roser nogle gange 14 dage – også selvom det bare er de billige fra Aldi ❤

  1. Cathrine siger:

   GENIALT tip, tak Cecilie – også til din søster <3 KH

 9. Lisbeth siger:

  Årh hvad, her gik jeg ellers og troede, at jeg kendte alle de gode tricks efterhånden, men jeg føler mig en anelse snydt over aldrig at have hørt den med, at tulipanerne ikke skal have skråsnit. Så forstår jeg bedre, hvorfor de altid er døde så hurtigt, haha 😉
  Knus
  // http://www.moonlitmadness.dk

  1. Cathrine siger:

   Vi lærer hver dag, hah! Jeg er vild med at vi er flere florister på tråden, der deler ud <3 KH

 10. Caroline siger:

  Wauw, sikke en blomsterviden 😉 Jeg kan tilføje et vintertip: Har du købt blomster, som har stået ude, f.eks. hos en “torv-blomsterhandler”, så skal de ligge på køkkenbordet og vende sig til stuetemperaturen i ca. 30 minutter, før de sættes i vand 😉 Ellers skulle de efter sigende bliver “forvirrede” over temperaturen.

  1. Cathrine siger:

   GODT tip Caroline. Det har jeg ikke hørt før, tak for at dele ud af din viden 😀 KH

 11. Ann siger:

  Kom lige præcist ned til der hvor du nævnte koldt vand til tulipaner. Så måtte jeg jo rejse mig og give mine nyindkøbte tulipaner nyt vand.
  … Jeg er i øvrigt fuldstændig forelsket i din nye lyserøde kjole. Den er SÅ fin!

  1. Cathrine siger:

   GODT de blev reddet, Ann, haha! Sådan 😀 Jeg faldt også pladask for den kjole. Det fineste jeg længe har set. KH

 12. F siger:

  Jeg vil lige pointere, at hyacinter ikke må få for meget vand. Helst ikke mere end et par centimeter. Og de må heller ikke få blomsternæing, for de vokser simpelthen for hurtigt af det og ender med at rådne! 🙂 KH

  1. Cathrine siger:

   FEDT du skriver! Det må tulipaner heller ikke 😀 Godt med flere tips. KH

 13. Omveje siger:

  Perfekte tricks! Tak! Og hvis du nu ligger inde med et bus på blomster, der mere eller mindre kan holde sit udseende i tørret tilstand og på den måde holde ‘evigt’ – ligesom trommestikker – så gad jeg også godt høre det 😊

  1. Cathrine siger:

   DET var en god idé! Det kommer på indlægslisten 😀 Jeg har allerede de første forslag! KH

   1. Omveje siger:

    Fedt fedt fedt. Jeg glæder mig!

 14. Christina siger:

  Du fik mig lige til at mindes min højt elskede farmor, der desværre ikke er her mere. Hun ELSKEDE blomster og det med at stille dem i et koldt rum gjorde hun troeligt hver aften, søde farmor. Tak for mindet – og de gode råd ❤

  1. Cathrine siger:

   Hvor dejligt Christina <3 Bedstemødre, mormødre, farmødre. De er noget af det særligste <3 KH

 15. fanny siger:

  Ahhh kan du ikke lave en “hold din basilikum og køkkenurter i live” og en “hold din altan og udeblomster i live”.
  Hilsen blomsterdræberen

  1. Sarah siger:

   Enig! God idé, det ville være fantastisk! 😊

 16. Sara siger:

  Mega fedt indlæg- jeg elsker at have blomster stående, men synes det er svært at få dem til at holde. Skal helt sikkert prøve dine tips 👌

  1. Cathrine siger:

   Mine står nu på 9. niende dag 😀 KH

Send en besked