Top

Hvordan gør vi barsel?

09.10.2018
Skabt af Cathrine

Rockpaperdresses, Barsel, Cathrine Widunok Wichmand
I dag har føltes som den første ‘rigtige’ barselsdag. Vi har lavet ægte ferieting. Vi har været ude på en café og spise morgenmad – mest fordi vi fik gjort rent og var hjemløse i nogle timer. Ret vild oplevelse i øvrigt at være ude med et barn. Jeg sad virkelig med tanken ‘skal man så bare lade sin baby stå heruden for med en hel væg og en rude imellem os?!’, haha! Jeg kiggede konstant ud på den barnevogn, jeg vil for fanden ikke engang lade Frida stå uden for en butik – for man stjæler hunde. Men hvad med babyer?! Haha! Man skulle tro kursen var højere. Men altså. Det sker jo ikke, så ja, det gør man bare. Med babyalarm på. Selvfølgelig.
Så har vi gået lidt rundt med barnevogn  i vores nabolag – i laaangsomt tempo. Adam kan ikke helt vænne sig til det, snegletempo, til trods for, at det gik absolut ligeså langsomt under graviditeten til slut. Vi har været på apoteket efter små-babydims. Fået hentet Frida hjem – selv om jeg ærligt skal indrømme, jeg ikke heeelt er klar til at have hende her. Men sådan er det altså nu engang at have hund. Bare småting.
Vi tager barselsbesøg meeeget langsomt – vi har haft forældre og søskende på besøg. Men ellers slapper vi virkelig af og vænner os til alt. Der er så meget nyt og Adams fjorten dage er så kostbare! Jeg vil mest bare bruge dem med ham. En del af hans barsel er jo allerede gået på hospitalet – altså de første fjorten dages fædreorlov. Det er lidt ærgerligt, for det er også en stor omstilling at komme hjem, finde nye vaner og rutiner og generelt gøre alt lidt smartere for at få det til at hænge sammen. Vi kunne sagtens bruge et par ekstra dage. Heldigvis starter han op midt på ugen, og så er weekenden om hjørnet.

Rockpaperdresses, Barsel, Cathrine Widunok Wichmand

Men hvordan kommer vi til at gøre det? Barsel. Jeg har vist for længst lovet jer et indlæg, men vi er først så småt ved at finde ud af det selv.

Vi har fra start af tænkt, at Adam skulle tage så meget barsel, han kunne. Både fordi jeg er selvstændig og ikke som udgangspunkt får barsel, men også fordi vi har lyst til, at Adam skal tage barsel. I konsulentverdenen, og måske også blandt mænd generelt i erhvervslivet, er det dog ikke så almindeligt at tage meget mere end de fjorten dage, men som mand og arbejdstager har man faktisk ret til 32 uger (eller, de er til deling mellem de to forældre).
Dét var vores mål, 32 uger. Og til trods for at Adam endnu ikke har mødt nogen kolleger, der har taget mere end 12 uger, så var det absolut ikke et problem at bede om de mange uger. Det, synes jeg, er så sejt og fremadsynet af hans arbejdsgiver.
Som selvstændig er der nemlig ikke en ‘easy fix’ – det har været så besværligt at finde hoved og hale i det offentlige. Lige dér ønsker jeg mig en HR-afdeling, der bare fikser for mig! Bare selve ansøgningsprocessen om ‘barsel for selvstændige’ siger det hele; det offentliges site er ikke kompatibelt med MacBooks, så jeg skulle udfylde en ansøgning online. Sende den til Adam pr. mail, så han kunne printe på arbejde. Underskrive i hånden. Give Adam den tilbage, så han kunne scanne den for mig. For at jeg så kunne sende den til det offentlige. Altsååå…
Det er alt sammen kedelige teknikaliteter, men summasummarum; jeg kører lidt ned i tempo de næste måneder. Det føles lidt farligt at skrive sådan sort på hvidt, for de kunder jeg har i biksen eller skulle få i biksen skulle nødigt forsvinde eller antage jeg er væk i et år, som standarden er –  omvendt er det også planen, at jeg skal tage den med ro for en tid. Ærligt talt – jeg har faktisk også bare lyst til at kigge ind i de blå øjne og nusse på panden. Fjernsyn og tidsfordriv har aldrig sagt mig mindre. Alt er baby.
Jeg har nogle vidunderlige samarbejder resten af året, som har været velplanlagte og godt koordinerede. Og fra januar eller februar tager Adam barsel. Vi er lige ved at regne ud, hvornår han skal starte barsel i forhold til at skulle kunne køre ind i vuggestue. Det regner vi ikke med skal ske, før Baby er et år. Dét for at kunne hjælpe mig så meget som muligt.
Ingen af os har gjort det her før, og vi er enige om, at vi tager det fra toppen. Vi aner ikke, hvilken baby vi har på hænderne – selv om han er helt eventyrligt sød og rolig indtil nu. Denne her barsel bliver en fællesopgave, virkelig team work, og jeg er dybt taknemmelig for, at Adam har den mulighed for også at kunne tage barsel. Det skal nok gå så fint.
MEN det sejeste er, at jeg sideløbende med min mere eller mindre daglige blogging de sidste par måneder, sammen med Super-Ellen, min assistent, har planlagt en masse, forhåbentligt, fede gæsteindlæg. En række interviews og historier med kvinder, jeg beundrer eller har nær. Vi har flere forskellige kategorier; bryllupper – hvor kvinder fortæller og viser billeder frem fra deres dag. Perfekt opvarmning til at vores bryllupsbog udkommer! Vi har kvinder hvis karrierer er så seje og inspirerende. Vi har lidt til de boliginteresserede osv. osv.
Og så er der også flere af jer, der har delt jeres vidunderligt stærke fertilitetshistorier med mig – og lad det her være endnu en opfordring.

Har I lyst til at dele jeres vej mod at blive forældre oven på fertilitetsbehandling, så send endelig Super-Ellen en mail (assistant@rockpaperdresses.dk).

Måske lykkedes det i første hug på inseminering? Med tvillinger? Måske har I været igennem både den offentlige og den private mølle? Måske er I gået med adoption i stedet? Måske I har truffet den svære beslutning at sige farvel til drømmen om forældreskabet? Har I gjort det solo? Samme med en kæreste? En ven? Der er så mange veje, og dem vil jeg gerne dele med jeres hjælp. Så har I lyst til at dele jeres historie, endelig skriv den ned og send den. For mig har det nærmest været terapeutisk.
Jeg glæder mig til at kunne dele alle de vidunderlige historier med jer fra seje, stærke kvinder. Både om business, iværksætteri, bolig, babyer og bryllupper. Det, håber jeg, I vil tage rigtig godt imod.
Rockpaperdresses, Barsel, Cathrine Widunok Wichmand

32 kommentarer

 1. Lykke siger:

  Først stort tillykke med Jer alle 4 ! 😌 ….. og ja, Frida tæller med ! Husk hende nu, hun har været en vigtig del af Jeres liv og kan ikke huske andet . Lad hende dufte til baby (også bleerne) og vær ikke bakterieforskrækket over hende. Det er ganske naturligt og de 2 vil få så meget glæde af hinanden – tro mig, har gjort det 2 gange med stor succes…….

  1. Cathrine siger:

   Ja hun gør så! Hun er dog ikke viiildt interesseret i ham indtil videre, haha! Hun gider mest bare hans ting – hans nest osv. Men jeg glæder mig til, at han også bliver lidt mere menneske og en hun kan forholde sig til. Det bliver så dejligt <3 KH

 2. Signe Op. siger:

  Du har aldrig været smukkere! ❤️

  1. Cathrine siger:

   Hvor er du sød Signe, tusinde mange tak! KH

 3. Du er den sejeste og smukkest kvinde jeg kender. Stort tillykke endnu engang og nyd det!

  1. Cathrine siger:

   TAK TAK TAK Caroline, hvor er du god ved mig <3 KH

 4. Nanna siger:

  Nyd at være sammen med din dreng. Jeg vil også læse med måneder frem😀 jeg skal gerne læse lidt flere reklamer for at du kan holde barsel. Det har du så meget fortjent.

  1. Cathrine siger:

   Åh det kan du tro, jeg vil gøre. Jeg glæder mig så meget over al tid med ham. Det er det vildeste! KH

 5. Tina siger:

  Det er bestemt fornuftigt om Adam kan få 32 ugers barsel:-)
  Godt for både barn og farmand og dig selvfølgelig 😀
  I skal nok finde en god løsning, det er I gode til.
  Gæsteindlæg lyder godt, det glæder jeg mig til.
  Nyd din nye titel “MOR” og løvsommeren 🙂

  1. Cathrine siger:

   Ja jeg glæder mig også bare på hans vegne! Jeg synes, det er så fedt for de to drenge – og fedt for Adams arbejdsplads også, at signalere netop dén rummelighed! Det kan du tro, jeg vil gøre, Tina! KH

 6. Sara siger:

  Glæder mig til at læse læser-historier om vejen mod/til graviditet – et meget spændende og vigtigt emne. Virkelig god idé.
  Og enig, masser af reklamer i en periode, så du får mulighed for at holde barsel og kigge ind i blå øjne, kysse babykinder og dufte babyduft i store snus så længe du har lyst 🙂

  1. Cathrine siger:

   Åhh den duft. Det er det bedste. Jeg tog forleden et så stort snus, at jeg græd! VILDT den effekt al den oxytocin har! KH

 7. Christa siger:

  Blot til info, så tror jeg fædreorloven først er gældende fra den dag I bliver udskrevet fra hospitalet.
  “…Hvis barnet er indlagt fra fødslen, må du dog gerne vente med at holde orloven, til jeres barn kommer hjem fra hospitalet.”.
  https://www.borger.dk/forside/kampagnesider/barsel

  1. Cathrine siger:

   Vi er nu blevet klogere gennem Adams HR; den gælder fra den dag barnet kommer til verden <3 KH

 8. Helle siger:

  Nyd den dyrebare tid, vi er her også når du er klar igen. Det er en tid man ikke får igen ❤️

  1. Cathrine siger:

   Det er den bedste tid, det er helt vildt. Og det går allerede hurtigt! KH

 9. Julie siger:

  Jeg er rimelig sikker på de 14 dage først gælder fra når man er ude af hospitalet!

  1. Julie siger:

   Den her Julie er rimelig sikker på, den anden Julie har ret!

  2. Lene siger:

   Det er desværre kun ved længerevarende indlæggelse på over 12 dage (F.eks. på børneafdelingen) at man kan ansøge om at få barselsdagpenge under indlæggelsen, så fædreorloven først starter ved udskrivelse. (Søg evt på paragraf 26 på google)
   Hilsen en neonatalsygeplejerske.

   1. Cathrine siger:

    Ja jeg fik også afklaring gennem Adams HR-afdeling – det er gældende fra den dag barnet kommer til verden. KH

 10. Maria siger:

  De 14 dage tæller fra man har født, uagtet hvor mange dage man måtte være indlagt på hospitalet.

  1. Cathrine siger:

   Ja jeg blev også klogere <3 KH

 11. D siger:

  Som fader tæller de første 14 dage fra barnets fødsel. Der er for moderen, hvis man er indlagt pga komplikationer med barnet eller moderen, at dagene først tæller når man ikke længere er indlagt. Eller hvis faderen skal være medindlagt med barnet. Alm indlæggelse tæller med, dog kunne Adam have valgt at starte sine 14 dage, når I var hjemme. (Jeg er HR-chef og arbejder med disse spørgsmål til daglig).

  1. Helle siger:

   Jeg mener ikke at mors komplikationer tæller med. Jeg var indlagt en uge pga komplikationer, men fik kun de tre dage min datter var på neo lagt til barslen.

  2. Cathrine siger:

   TAK for hjælpen, og du har helt ret! Adams talte fra den dag baby kom til verden. KH

 12. M siger:

  Vi er her også, når baby er i startet i vuggestue, så skru endelig ned for tempoet og nyyyyd ham. Hvis man må komme med et ønske (og du lukker blot ørerne, hvis du hellere er fri – det er sgu fair nok!), så er det, at baby ikke kommer til at optræde i alle indlæg. Især når han overgår fra baby til at være lidt mere menneske-agtig 😉 Det er dit kloge hoved, jeg kommer forbi for – ikke din nuttede bebs. I hvert fald ikke hver gang 😉 håber det giver mening uden at komme med eksempler på domæner, hvor baby/barn-spam er gået lidt amok 🙂

  1. Cathrine siger:

   Hvor er du sød M, tak, det betyder så meget.
   Og du kan tro, der kommer også andre boller på suppen, når alt har normaliseret sig. Både de tunge skriv, outfits og alt det andet, der “plejer”, når jeg er mere mig selv igen. Det lover jeg! KH

 13. Emilie siger:

  Enig med de andre kloge damer i kommentarfeltet – masser af reklame, så I kan få smør på croissanten, og du kan nusse baby for fulde gardiner. Og jeg glæder mig at læse læserhistorier og Super-Ellens værker. Du giver 99% af dit arbejde væk til os gratis, du må for Guds skyld ikke have dårlig samvittighed ét eneste øjeblik 🙂

  1. Cathrine siger:

   Jaa, hun er så sej Ellen. Jeg glæder mig over hende hver dag! KH

 14. Ida siger:

  Vi tog 3 måneders barsel sammen. Det var himmelsk! Jeg fatter simpelthen ikke hvorfor ingen gør det. Jeg kender så mange par hvor faderen aldrig har skiftet ble, givet tøj på eller aner hvad barnet spiser. Jeg tog på arbejde da mit barn var 7 mdr og er kun blevet mødt af undren. Danmark er så gammeldags på så mange måder.

  1. Cathrine siger:

   Det er simpelthen også en gave. Jeg glæder mig afsindigt meget til at Adam går rigtigt fra! Det bliver en helt vildt dejlig tid! KH

 15. lea siger:

  jeg har tre lækre tøser. Den mindste havde jeg 5 måneder barsel med, og så tog min mand 5 måneder bagefter. Dernæst to jeg to måneders orlov igen, så hun først skulle starte i dagpleje som 1-årig. Når de er så små er det også rart at kunne give dem korte dage i institution – det er hårdt for dem at være adskilt fra far/mor, og de er det jo ikke af egen fri vilje, men fordi samfundet er bygget op på den måde… Jeg må sige, at jeg beundrer dem, der prioriterer at give deres børn halve dage, så de ikke oplever den voldsomme adskillelse fra deres primærpersoner. De børn, der er afsted 7-16/17 hver dag.. Suk, det gør helt ondt i hjertet at tænke på…. Især, når man så samtidig ved, at der nærmest intet personale er til børnene, og at der er stor udskiftning, så børnene hele tiden skal knytte sig til nye personer.
  Gad vide, hvilke tanker I gør jer om institution? Vores er afsted 8 – 14 fire dage om ugen, 8-12 en enkelt dag. VI arbejder begge fuldtid, men skiftes så til at arbejde til 16.30 de dage den anden henter. Og så arbejder vi en aften om ugen hver, når børnene sover. Det fungerer indtil videre fint.
  PS. Du er den smukkeste nybagte mor!

Send en besked