Top

Hvordan skipper man natamning?

15.10.2019
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Jeg ville meget gerne have taget nogle emne-relevante billeder, menehm… Eddie er dødsforkølet, så babysitter i dag er aflyst og jeg hænger på ham – eller omvendt, så sådan er det. I stedet får I billeder fra den rareste blæsende weekend i sommerhus, hvor min mor besøgte os.
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Hvordan stopper man med at natamme
… Men tilbage til indlæggets spørgsmål!  Ja, det har jeg egentlig ikke svaret på, men jeg har et svar. For i sidste uge tog vi tyren ved hornene, og jeg fik så vanvittigt mange gode råd og erfaringer fra jer, nogen af dem som jeg gerne vil give videre.

“Men hvorfor ville I stoppe med at natamme?”

To keep our sanity, hehe… Vi var ved at blive sindssyge. SÅ vi ville gerne stoppe med at natamme, og når jeg siger vi, så var det faktisk både Adam og jeg. Vi var ved at blive sindssyge. Eddie har aldrig sovet igennem – de famøse 4-5 timer i streg. Og siden i sommer har han haft ret mange opvågninger, de sidste 2-3 uger har det været et mareridt med en vågen dreng fra 01-05, more or less. Han har kartet rundt i sengen, snakket, kravlet, slået os i ansigterne – altså på en blid og legende måde, men none the less. For ikke at miste synet, var det tid til at gøre natten kedelig for ham, vise ham, at det slet ikke er værd at stå op.

Mor ud af soveværelset

Hvem skal rykke ud? Mor eller barn? Jeg synes, det var for meget både at skulle afvænne Eddie med natamning og lære ham at sove i egen seng. En ting ad gangen. Så vi tog vores stenhårde drømmeseng (virkelig løgnagtigt navn) op fra kælderen og satte den i stuen, og så rykkede jeg derop. Adam og Eddie sov så i sengen, og kors hvor jeg savnede dem.
Min side af sengen blev fyldt med to store puder, så Eddie ikke kunne kravle ud over kanten. Og jeg blev udstyret med ørepropper.

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Hvordan stopper man med at natamme

Hvordan gik nætterne?

Eddie vågnede stadig, men det tog nærmest minutter at få ham til at sove igen. Allerede efter første nat sagde Adam, at han i hvert fald havde sovet bedre – måske også fordi, han vidste, han “havde den”? Det gav en ro i rodet.
De næste nætter blev bedre og bedre – og selv jeg fik sovet. Trods elendige forhold på sofa og feltmadras, ha! Mere end jeg har gjort det sidste år. Men altså – jeg vågnede stadig ved den mindste larm og piv. Der må jeg bare sige, at jeg er gået fra at sove som en sten til at sove som en fjer, efter jeg blev mor. Det er ret vildt, hvor meget man kan ændre sig, også sådan i de ubevidste lag ved at blive mor.

Hvor lang tid tager det at skabe en ny vane?

Min jordemoder sagde, da vi var til 1-års-undersøgelse, at det tager 28-30 dage at skabe en ny vane. MEN – de fleste af jer sagde, at det tog 3-4 dage og max en uge, så var der ro på om natten. Efter fire nætter på slå-ud-sengen i stuen og sofaen i sommerhuset er jeg nu rykket tilbage til soveværelset, og vi sover alle tre i sengen igen. Desværre er Eddie blevet møgforkølet og snottet, og det har slået ham ud af kurs. Natten til mandag var han vågen og ulykkelig og svær at putte. Jeg endte med at gå ind på hans værelse med ham, amme ham i gyngestolen og putte ham i egen seng henad 04.00, og så sov han faktisk til 07.30. Men det er altså én natamning, fordi han er forkølet, på fem dage – og det er altså skåret ned fra 5-6 stykker HVER nat. Kæmpe fremskridt.

Hvornår kan man stoppe med at natamme?

Jeg har fået spørgsmålet af flere med babyer på 6-7 måneder. Det har jeg virkelig ikke noget “rigtigt” bud på – og jeg er ingen fagperson. Endelig spørg jeres sundhedsplejerske! MEN, jeg har selv tænkt, at jeg gerne ville sikre mig, at Eddie havde nok appetit og spiste godt nok af den rigtige mad i løbet af dagen, før jeg stoppede. Vi kunne klart have taget breaket for et par måneder siden – det har mine veninder typisk gjort, ved 9-10 måneder. Men det var først nu, det blev rigtig nødvendigt.

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Hvordan stopper man med at natamme

Sover man virkelig bare slet ikke, som forældre?!

Jeg fik også rigtig mange “åh, shit, er det virkelig så slemt med nattesøvnen?!”, fra dem uden børn. Og nogle af jer blev decideret skræmte. Og der vil jeg lige sige, don’t worry. Først og fremmest er det slet ikke alle, der roder sådan om natten og sover så rodet i løbet af dagen. Og selv for os som har et søvnuroligt barn – det bliver altså bedre. Nu, når han altså ikke lige er mega forkølet, så sover han typisk halvanden times lur to gange om dagen – med mindre postbudet kommer og larmer, grrr….
Og så er det altså bare SLET ikke den samme udmattelse ved manglende søvn, som det var før baby. Hvis jeg havde sovet mindre end 7 timer et par dage i streg førhen, ville jeg kunne lægge mig ned og græde af udmattelse. Men det føles HELT anderledes nu. Måske fordi kroppen har tilvænnet sig ved dårlig søvn helt fra slutningen af graviditeten? Sad but true, haha! cMåske også fordi, at man jo har en kæmpe motivator i sit barn. Det er jo ikke bare at stå op og overleve. Man står op, glemmer trætheden (so-so) fordi man får en møsser og et stort smil,  og så er man for sit barn. Tiden glider bare, og når solen står op er trætheden ofte glemt. Altså, selvfølgelig er man træt, men man accepterer det ligesom som præmis og pludselig kan man være frisk som en havørn, har man fået lov at sove 3-4 timer i streg om natten. OG – så kan man gå tidligt i seng. Jeg er begyndt at gå i seng ved 21.30-tiden i stedet for 23.00 som førhen. Ikke alle dage, men det er målet! Man klarer den altså og det er slet ikke det samme, som når man var udmattet førhen. Et smil fra ens barn kan viske megen træthed ud.

GODE RÅD TIL AT STOPPE NATMANING

Her følger en række konkrete værktøjer fra jer til at stoppe natamningen, måske I kan bruge dem?

 1. Lad mor rykke ud af soveværelset og udstyr hende med ørepropper – det kan være lidt hårdt at høre på. Men husk at barnet er sammen med sin anden forælder og er trygt. Hvis det brokker sig, er det fordi det er nyt – og det er okay.
 2. Gør det så kedeligt som muligt for barnet at vågne. Ingen snak, ingen mad –  tilbyd kun vand og sut. Hvis barnet er decideret ked af det, så skal I selvfølgelig trøste og shush’e (shhh), men ellers; hold det kedeligt, nul lys og sjov.
 3. Lad mor sove med en t-shirt på de første nætter tilbage i soveværelset, så hverken hun tyr til den “nemme” løsning med at amme, men også så barnet ikke ser “MAD!” 
 4. Giv evt. en skål med natgrød kort før putning. Vi har givet risengrød eller almindelig grød, så vi vidste, han er helt tanket op
 5. Sørg for at amning og søvn bliver adskilt – hele dagen. Jeg ammer som udgangspunkt ikke i sengen eller i forbindelse med putning. Nu ammer jeg efter morgenmad i stedet for lige, når han vågner. Som en af jer påpegede, kan den morgenamning godt snige sig tidligere og tidligere, og pludselig er man tilbage på natamning. OG så ammer jeg eftermiddag, omkring ulvetimen, hvor han typisk begynder at være træt og mæt af dagen, men hvor han ikke skal sove mere, for ellers kan han ikke puttes. Det fungerer godt for os, for så har han energi til at lege lidt og til aftensmad et par timer senere.
 6. Vær OBS på at det kan tage 1-2 uger, før den nye vane er veletableret, og de sover natten igennem (-ish) og at indtaget af mad i dagstimerne nok vil stige, som de får færre kalorier om natten.
 7. Hvis det roder helt, så overvej Søvnplejersken – hende tippede flere af jer om. Sine skulle være så god og kan hjælpe til nye vaner, som det rigtig meget handler om. MEN –  før I kaster penge efter noget som helst, prøv lige nogle af de her fif eller tal med jeres sundhedsplejerske. Jeg var lige ved at ringe til Sine på jeres anbefaling, men allerede to dage inde havde jeg helt og aldeles fornemmelsen af, at det her kunne vi godt klare uden hjælp.

29 kommentarer

 1. Lene siger:

  Vi rykkede vores lille dreng ind på eget værelse, da han var 7-8 måneder. Vi måtte bare erkende, at vi alle vækkede hinanden. Men han stoppede også selv med at amme – han gad ikke, og jeg havde ikke nok mælk (ved ikke hvad der kom først). Det føles nogle gange stadig underligt at vi ikke sover med ham. Og lidt forkert: Så ligger vi der to voksne mennesker og spooner, mens vores lille dreng på 13 måneder ligger helt alene inde på sit værelse. Det er ambivalent. Men jeg må bare erkende, at drengen sover igennem – nogle gange fra 20-7, så han er tryg og har lært selv at finde ro. Hvilket er godt, for nogle gange sover han kun 2X30 minutter om dagen! Vi fik ham i øvrigt til at sove igennem ved at vente med at gå ind til ham ved hvert lille pip. Nogle gange klynker han bare i søvne eller sætter sig op i søvne og klynker lidt, men hvis man lige venter et minut, finder han selv ro igen. Det skete så også kun fordi far gik på barsel og fik ansvar for nætterne, mor sov med ørepropper, og der skulle mere til at vække far😂
  Og vi har altså en glad og tillidsfuld dreng, der har mod på livet og udforsker alt omkring sig😀 Så mit lille råd vil være ikke at komme rendende så snart barnet siger det mindste, men lige se tiden an – og så selvfølgelig trøste, hvis han er ked af det ❤️

  1. Cathrine siger:

   Det har jeg også læst, der er en risiko for – man bevæger sig faktisk relativt meget i søvne! Godt I har fundet en løsning for jer – og far kan altså være en kæmpe hjælper. Solomødre, I salute you for it! KH

 2. Helle siger:

  Super fine råd, som vi også erfarede herhjemme med vores første.
  Måske jeg kan bruge kommentarfeltet her til at efterlyse råd til, når man har to babyer, der skal afvænnes om natten på samme tid. 👧🏼👧🏼
  Jeg vil virkelig gerne afvænne mine tvillingepiger (12 måneder) med at amme om natten (samlet vågner de vel en 7-9 gange hver nat), og det er bare ikke holdbart, hvis jeg snart skal begynde at tænke nogle kreative og konstruktive tanker igen 😅
  Men min mand kan bare ikke trøste begge på en gang. Det kan kun mine bryster. Hvad gør man lige? Afvænner én af gangen eller? Måske nogle af dine andre læsere har stået i noget lignende ❤️🤞

  1. Annemette siger:

   Hej Helle,
   Kender du ammenet? De har en Facebook-side hvor ammevejledere kan hjælpe med udfordringer i forbindelse med amning. Derudover har de også en ‘søster’-gruppe der hedder ammenetværk for 0-2-årige (og også en for 2+ årige), hvor man kan søge råd fra andre ammende. Synes selv det har været guld værd at være medlem. Der er helt sikkert nogle seje mødre der kan komme med gode råd!

  2. Cathrine siger:

   Ellers prøv at tage fat i Mamapape på instagram. – hun har to piger og skal vist til det samme. Måske hun har nogle gode råd 🙂 Kærligst C

 3. C siger:

  Det er så svært, også fordi jeg klart havde en fornemmelse af, at det var mig der var doven og måske også lidt forkert ved at droppe næsten alle natamningerne.
  Derfor er jeg også så glad for at vores er stoppet ret udramatisk og uden jeg gik ud af rummet.
  Det handlede simpelthen om bare at fyre mad i knægten(8 måneder) i timerne op til han skal sove og så sover han altså igennem. Jeg ammer så stadig en gang nat/tidlig morgen (ca. kl4.)
  Men vores nætter er så meget bedre end, da jeg ammede 5-6 gange, hvor han jo så også ville tisse igennem bleen, da det jo er alt for meget væske.

  1. Lykke siger:

   Hej C. Det lyder som nogle vildt gode nætter og ej hvor dejligt at stoppet gik udramatisk. Vil bare lige sige, så ingen bliver forvirrede, at en 8 måneder baby altså ikke kan få for meget væske ved at amme hyppigt om natten. Kh <3

   1. C siger:

    Ja helt sikkert Lykke, mente bestemt heller ikke at vores eksempel kan bruges generelt, eller at man skal passe på med natamninger, men kan se hvordan min afsluttende kommentar kan læses sådan.
    Til det skal siges at jeg producerer helt vildt meget mælk og han drikker meget vand(og mælk) i løbet af dagen, så for vores dreng, blev det træls(for os) at skifte ham om natten, da han tissede helt vildt meget igennem og det blev mindre efter jeg stoppede med at amme mellem 20-04. hvorfor søvnen også blev bedre.
    Men er helt enig med dig Lykke – barnet tager ikke skade af væsken på nogen måde 🙂

    1. Cathrine siger:

     Hvadend der virker for jer <3 KH

    2. Lykke siger:

     <3 🙂

 4. Ida siger:

  Det er først for nyligt gået op for mig, at folk ikke mener det bogstaveligt, når de siger, at de ikke har sovet. Jeg troede vitterligt at folk SLET IKKE havde sovet, når de fx sagde, at de ikke havde sovet i tre dage fordi deres barn var sygt, fx. Når nogle siger, at man ikke får noget søvn som nye forældre, burde det måske snarere siges at man får for lidt søvn. Det andet virker simpelthen for skræmende!

  1. Anne siger:

   Haha Ida, er helt enig med dig. Mange forældre gør meget ud af at fortælle, at man aldrig sover, eller at det generelt er mega hårdt, at være forældre. Da jeg var gravid fik jeg rigtigt ofte at vide (efter folk havde lykønsket mig), at så ville vi ikke få noget søvn i mange år frem osv osv. Faktisk mega nederen og frækt at sige… Men jeg kan love dig, at sådan behøver det virkelig IKKE være. Vores pige er snart et år, og hun har sovet igennem siden hun var ca halvanden måned, natamningen stoppede vi med uden problemer, da hun var 9 måneder. Så det med, at man ikke få søvn, når man bliver forældre, passer altså slet ikke i alle tilfælde. Vi får rigeligt med god søvn herhjemme, så lad dig ikke skræmme Ida. 😊

  2. Julie siger:

   Alle børn er forskellige – og jeg tror ikke på, at nogen bevidst prøver at skræmme andre fra at få børn. Børn er for fede, og de er det bedste i verden 🙂
   Når det så er sagt, så har jeg en datter på 2 år og 2 måneder, og hun sover altså stadig ikke igennem. Hun vågner alt mellem 3-6 gange om natten. Nogen gange er hun vågen i flere timer. Så ja, man sover, men man sover ikke meget. Alt det skriver jeg i bedste mening – jeg er ikke stoppet med at synes, hun er for fed. Og hendes lillebror kommer om 5 uger cirka. Så det skræmmer mig ikke, men jeg synes, at vi bør tale åbent og ærligt om, hvad “almindelig” baby- og børnesøvn er. Det er ikke nødvendigvis almindeligt, at børn sover igennem, når de er to måneder. Faktisk nærmere omvendt.
   Lad dig endelig ikke skræmme, Ida, bare husk at det kan gå begge veje, og man tager det gladeligt med 😉

   1. Maria siger:

    Jeg ville faktisk gerne have haft et mere realistisk billede af HVOR lidt og HVOR dårligt nogen børn sover. Jeg fik mellem 0-3 timers søvn i døgnet de første 5 måneder af min datters liv indtil hun endelig ville tage flasken. Som Julie skriver er alle børn forskellige og det er de færreste, der ikke har perioder (lange som korte) med urolige nætter.

    1. c siger:

     Enig Maria – jeg er også overrasket over hvor lidt man sover, men tror næsten ikke man kan forstå det på forhånd 😉

     1. Cathrine siger:

      Og alt det synes jeg også, jeg skriver i indlægget 😀 Børn er forskellige, søvn er forskelligt, og selv om søvnen er vildt forstyrret og til tider mangelfuld, så synes jeg stadig ikke det føles ligeså hårdt, som det gjorde førhen. Den er derfor også en næsten umulig størrelse at forholde sig til, før man får børn. For der er hormoner, der hjælper, en glad morgenbaby der hjælper osv. osv. 🙂 Lad jer ikke skræmme. KH

 5. Rosa siger:

  Kære Cathrine. Du ved, at jeg er kæmpe fan af hvad du skriver og gør. Men øv hvor er jeg ærgerlig over, at du anbefaler Søvnplejersken i dit indlæg om natamning. Både fordi det ikke er ud fra dine egne erfaringer, som du plejer. Men især fordi hendes råd er rimelig vilde og langt fra, hvad jeg som børnepsykolog ville anbefale. Fx indeholder hendes putterutiner tæt på ingen kropskontakt og er i en alt for dikterende tone – ingen af delene som jeg associerer med dit forældreskab jf dit skriv om moderskab. Jeg håber du tager det som konstruktiv kritik, for det er sådan ment ❤️

  1. Helle siger:

   Hej Rosa.
   Kan du blive lidt mere specifik på problemerne med hendes metoder?. For nu har jeg været inde på hendes insta og læse lidt, og det er ret meget sådan vi i forvejen putter herhjemme. Jeg har aldrig tænkt andet, end at det var omsorgsfuldt og kærligt.

  2. Cathrine siger:

   Hey Rosa,
   tak fordi du skriver, nu læste jeg lige et eksempel på et putteritual hos Sine, på hendes Instagram, og det nød egentlig ret fint:
   1. Siv får ren ble, nattøj på og børstet tænder på badeværelset.
   2. Siv får af vide: ”Du er træt min skat. Nu skal du ind at sove. Det bliver så dejligt for dig”.
   3. Siv kigger i en billedbog med sin forældre i det rum som hun skal puttes.
   4. Siv får mælk i rolige og mørke omgivelser ved hendes soveplads.
   5. Siv lægges på siden i sin seng med sin sut.
   6. Sivs dyne lægges tæt om hende på samme måde hver aften.
   7. Siv får af vide: ”Godnat sveske, schyyyy”. (Forældre bliver ved siden af Sivs seng)
   8. Hvis Siv ikke falder til ro, lægges først fast hånd på hendes mave og vugges blidt. Hun får af vide hvordan hun har det og at mor/far hjælper hende: ”Ja du er helt træt, jeg hjælper dig”. Hun får igen af vide hvad der forventes: ”Nu skal du sove. Det bliver dejligt for dig” og derefter igen ”Godnat sveske, Schyy”.
   9. Hvis Siv bliver ked af det og græder tages hun op og trøstes samt vugges blidt. Hun får af vide: ”Ja du er lige helt ked af det. Jeg hjælper dig min skat, såå”. Når Siv er faldet til ro, får hun igen af vide hvad der forventes: ”Nu skal du sove. Det bliver dejligt for dig” og lægges ned igen .
   Hver forældre, hvert sit putteritual. Der var rigtig (!) mange af jer, der tipped om Sine med succes, så derfor jeg har hende med. Men skriver også, det ikke er tried and tested herhjemme! KH
   KH

 6. Louise siger:

  Her har vi stadig et ‘søvnuroligt’ barn på 5 år – men man vender sig ligesom til det 😂 og så var jeg jo i top træning til da lillesøster blev født 😴😆

  1. Cathrine siger:

   Haha, SÅDAN! Og til lykke med lillesøster <3

 7. Amanda siger:

  Jeg kan ikke lade være med at tænke, om det mon bliver modtaget dårligt, for jeg kan godt se, at mange griber det anderledes an end vi har gjort. Men… min datter er små 3 måneder, og hun har sovet igennem (dvs. stræk på 5-6 timer) siden hun var ca. 6 uger. De seneste tre uger har vi kun haft en enkelt amning om natten, og jeg tror snart, at hun kan undvære den. Jeg har læst bogen “12 hours sleep by 12 weeks old” og taget det, jeg selv kunne bruge. Der har ikke været noget “cry it out”, jeg synes tværtimod at vores datter virker til godt at kunne lide strukturen mht. amning og søvn.
  Måske lidt sent for dig, Cathrine, for I virker til at være godt på vej, men måske nogle af dine læsere kunne bruge min erfaring 😊

  1. Cathrine siger:

   Hvor er det dejligt! Jeg overvejede godt at læse den, men kom ligesom lige fra det, og så var han der, hehe… Men dejligt det går så godt. Jeg håber, det varer ved 🙂 KH

 8. Sofie siger:

  Da jeg var baby (ok, måske nogle år gammel) for mange år siden og min mor ville stoppe med amning, satte hun plaste på sine brystvorter sådan så hun kunne vise mig og sige: se, de er væk! Slut prut, så det ikke er mor der ikke vil, men mor der ikke kan – ved ikke hvor meget en etårig forstår men jeg tror det visuelle i det kan virke meget godt!

  1. Cathrine siger:

   Hahaha, det er fanme sjovt! Sådan! KH

 9. Ulla siger:

  Det lyder helt som med vores nr 2. Det var bare blevet mere og mere rod fra 7 mdr og frem.. Jeg tror han til sidst vågnede en gang i timen. Faldt lynhurtigt i søvn af “en tår”, men for huuuuulan hvor er det hårdt!
  Så en desperat nat,, ved 11 mdr. sagde jeg bare SLUT, farmand, du må ta den resten af natten, jeg KAN ikke mere. …og så sov han. WHAT!? Og derfra sov han bare igennem, sådan 95% af tiden.
  men man savner dem det første lange stykke tid.. Jeg har faktisk helt svært ved at falde i søvn nu uden mine børn. på hhv 5 og 2,5år. Så her er samsovning et hit for alle.

 10. Sara Rasmussen siger:

  Vil det så sige, at du kun ammer to gange i døgnet nu? Vi er også igang med at trappe ned på natamning og ammer én gang i løbet af natten. Men vi ammer så også morgen, middag og aften, dvs. fire gange i døgnet. Hun er 10,5 måned.

  1. Cathrine siger:

   Ja, jeg ammer to gange i døgnet – med mindre han er musset og har brug for nærheden. Men ellers kun 2 gange. Men det er altså også rimelig nyt – det gjorde jeg ikke ved 10,5 måneder 🙂

 11. Emil siger:

  Hvornår vidste du at du skulle tilbage i soveværelset efter Far og Eddie havde sovet alene i noget tid?

Send en besked