Top

Hvordan stopper man natamning?

18.02.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Amme på gaden, Rockpaperdresses, Cathrine widunok wichmand
Det er så sindssygt så meget, det fylder. Amning. Når man skal igang. Når det ikke dur. Når det er fuld Bonanza og fri bar. Når man gerne vil trappe det ned. Man kan tale så frygteligt meget om det og læse endnu mere. Der findes en hjemmeside, der i sin enkelthed hedder Ammenet.dk. Det tager fokus!
Og hvis ikke det rumsterer vildt meget i ens eget hoved, så er der masser af meninger derude om det. Især langtidsamning. Og ja, jeg ammer stadig. Det er især ret tydeligt nu at mærke, hvad det giver ham. Eddie kan være musset, træt, udkørt, lidt utilpas i kroppen, og når han så kommer til, så er det som om han trækker vejret helt dybt og ned i maven. Der kommer en ro og glæde over ham. Det er ret vildt at opleve forskellen. Selv min svigermor kommenterer på, hvor meget man kan se det giver ham.
Men. Jeg gider ikke nat-amme. Han er der, hvor hans måltider jo er rigtig mad. Amning er mest af alt en stressrelief, om man vil. Han har ikke brug for ekstra mad om natten.
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Viklebarn, Weaverbirds
Vi tog turen tilbage før jul første gang. Jeg rykkede ud af soveværelset og op på en gæsteseng i sengen og Eddie og Adam sov i sengen (samsovning kørte vi stadig). Det her med at samsove, hvor jeg lå lige der ved siden af og fristede. Det forstyrrede ham natten igennem. Alle var forstyrrede.
Når Eddie så vågnede i løbet af natten, tog Adam ham, tilbød vand, nussede, bouncede, spillede meditations-app. Og de første dage blev han selvfølgelig sur – det var uvant for ham, anderledes end vi plejede. Det var hårdt – jeg brugte ørepropper. Men jeg tænkte også, at det er hans sprog, hans måde at udtrykke sig på – og han er sammen med sin kærlige far, der trøster ham og er en tryg havn.
Og der sov jeg et par dage. I stuen. Tre, fire dage. Og så rykkede jeg ind igen. Og Eddie rykkede ind på sit eget værelse – eller han blev altid puttet der, og så rykkede vi ham ind i sengen. Nu fik han bare lov at sove igennem hele natten.
Det virkede. Han begyndte at sove igennem. Og så gik månederne. Vi tog ham ind i sengen henad 5-tiden, så han kunne blive ammet og måske sove lidt længere. Men det tidspunkt rykkede sig. Tidligere og tidligere. Og siden november-december har han stået op, ægte vågen, klokken 03.00. Vi har stået og lavet grød 03.30. Skiftedes til at stå op og skiftedes til at tage 1,5 timer med ham og så 1,5 timers søvn. Man kan nå meget, når man er oppe så tidligt.
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Juna
Det var tid til endnu et stop. Så i sidste uge gjorde vi det igen. Og efter bare en nat rykkede jeg tilbage i sengen. Og tænk sig, nu vågner han typisk først ved 5-tiden og kan de fleste nætter lokkes tilbage i søvn til 6/6.30. En verden til forskel. Vi var ved at blive sindssyge.
Står I overfor lignende, så vil jeg dele et par tanker og råd, jeg har fået:

 1. Først og fremmest håber jeg, at du finder ro i din beslutning. Hver sin mor, hver sit barn. Men hvis du har brug for nat-ammestop, så er det helt okay – også selv om dit barn de første nætter reagerer. Det hjalp meget mig at tænke, det er en reaktion på det uvante, og eftersom han ikke kan bruge sine ord endnu, så kan han bruge sin volumen, når han er utilfreds.
 2. Hvis du har en partner, så hav tillid til at de er trygge for barnet også om natten, når de kalder på dig. Det er en vane at bryde, men far/mor er der.
 3. Hav evt. ørepropper, hvis du ikke kan lide at høre det – det kan også være, det går så fint uden kald.
 4. Det kan være en rigtig god idé ikke at sove i sengen, så mor/far evt. kan vise barnet, at mor ikke er der den/de første nætter. De forstår rigtig meget.
 5. Det sender mig videre til et fif, jeg fik fra en af jer. Forklar dit barn om aftenen, at det bliver en aften og nat uden bryst.
 6. Natgrød! For nogen virker det! Andre gør det ikke. Men Eddie spiser nogen gange lidt grød inden sengetid, andre gange gider han ikke. Jeg synes ikke, jeg kan se en direkte forskel i hans søvnmønster. Men det er et forsøg værd!
 7. Hvis I stadig samsover, så kan det være en idé, at du rykker ud af sengen – det kan altså være virkelig svært, når man ligger der og dufter.
 8. Forsøg at holde amning ude for sengen, så søvn/amning bliver adskilt.

Nu gør vi det sådan – og jeg kan i øvrigt endelig putte igen, uden Eddie spørger til amning –  at Adam går ind til ham, når han kalder om morgenen. Og så går de to ned med det samme og laver grød – men mindre han altså kan lulles tilbage i søvn. Så han får grød, før han ammes. SÅ ammer jeg ved spisebordet, og dagen er skudt igang.
Jeg har tænkt det meget sådan, at det altså også er godt for ham at få mindre afbrudt søvn. Så selv om overgangen lige er sej et par dage, så gavner det både ham og os i længden.
Del endelig jeres erfaringer – noget virker jo for nogen, andet for andre. Og mega pøj pøj!
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Juna

27 kommentarer

 1. L siger:

  Hej. Blot for lige at slå én ting fast, så kan (min søn på 1,5 år) sagtens falde helt til ro uden at blive ammet. Med sin sut, dyne og sin mor eller far falder han også helt ned, føler sig tryg og trækker vejret dybt, hvis han har været ulykkelig. Helt op til dig/jer/andre hvor længe man vil amme, men mit bedste råd (baseret på egne og andres erfaringer) er at søvnen kun bliver helt god ved ammestop. Fra nærmest den dag jeg stoppede med at amme, da han var 10 mdr (han sagde selv stop), har han sovet igennem, fra ca. kl. 19-6/7. Jeg ved alle børn er forskellige, men jeg tror det er vigtigt at man også forholder sig til for hvem skyld man egentlig amme. Som du selv nævner det, vil en mere normal rytme og afbrudt søvn i den grad også gavne ens barn, og mad får de nok af i løbet af dagen.
  Blot mine tanker og erfaringer.
  KH L

  1. Cathrine siger:

   Jeg tror de fleste af os forsøger at følge vores børn. Ligesom du har gjort. Dejligt din dreng sagde fra, men når de ikke gør men bare gerne vil fortsætte, så er det virkelig svært at tage det fra dem. Også fordi amning er så mange ting andet end mad – ro, tryghed osv. Selvfølgelig kan det opnås på andre måder, men det er også en måde. KH

 2. c siger:

  Ingen gode råd – men masser af me too.
  Jeg faldt også tilbage i natamning, ved at knægten bare vågnede tidligere og tidligere.
  Jeg synes det er så svært at finde ud af, hvornår jeg skal stoppe helt. Jeg ved, det er et spørgsmål kun jeg og min søn kan svare på og jeg ønsker heller ikke råd.
  Men hold op, hvor er det en svær beslutning.
  Tak for endnu et skønt amme-indlæg (hehe) 😉
  Mvh Cecilie

  1. Louise siger:

   Jeg håber ikke dette bliver set som et godt råd, men mere bare en deling af mine tanker :). Jeg stoppede med at amme min datter, da jeg ikke længere synes det bragte nogen glæde med sig mere. Hun blev kun ammet til putning og til sidst var det bare en belastning, for hun kunne ikke puttes uden og jeg hade brug for at kunne være ude, uden at skulle stresse hjem for at amme til put.
   Jeg blev dog alligevel trist over den æra som sluttede. Men det tog to en halv nat, så kunne jeg komme tilbage og hun har aldrig efterspurgt det siden 🙂

   1. c siger:

    Virkelig fint svar Louise – tak 🙂

  2. Cathrine siger:

   Det er SÅ svært C, jeg går også og håber, at Eddie siger fra. Men det lægger det ligesom ikke op til hehe… Han elsker det. Gid vi når til et sted, hvor det ligesom naturligt glider ud. Jeg har veninder, der har stoppet amningen fordi de skulle på konference fx, men jeg er der jo goddamn hele tiden, haha! KH

 3. Patricia siger:

  Puh, hvor bliver jeg bare taknemmelig over ikke at have været igennem sådan et natteshow (selvom vi også har vores hårde nætter)! Min datter sagde selv nej tak til amning da hun var 10,5 mdr. Efter en uge opgav jeg og måtte indse at amningen var slut. Det viste sig at være fantastisk dejligt at være fri for amning, selvom jeg har elsket at amme <3 Dog har amning altid KUN været mad for min datter, trygheden det er hendes sut, som hun stadig elsker højt (14 mdr).

  1. Cathrine siger:

   Det er også en af vores store udfordringer – Eddie gider ikke sin sut. Eller bamser. Så er der altså ikke megen hjælp at hente. Simpelthen så dejligt når det stopper af sig selv! Godt for jer <3 KH

 4. Sarah siger:

  Vores ældste sagde selv amningen fra ved 10,5 mdr. Ikke, at han sov godt fra da af – slet ikke. Han sov faktisk stadig rigtig dårligt frem til 1 1/2 år, hvor han (efter to dræn) begyndte at sove natten igennem. Vores yngste er helt anderledes, han er ekstremt ammeglad – og er det stadig her hvor han lige fyldt 1 år. Jeg har lige sagt slut med natamningen, fordi jeg simpelthen ikke kunne holde til det længere, han vågnede hele tiden, kunne ikke sove uden brystet overhovedet, og han endte nærmest med at kaste op til sidst, fordi hans mave slet ikke kunne rumme al den mælk.
  Men jeg har det meget anderledes ift. det her med at rykke ud af soveværelset og lade min mand tage over, da natamningen skulle væk. For mig personligt er det alt for voldsomt, at lillebror både skulle undvære brysterne og mig, som han er vant til at sove i arm med. Det har intet at gøre med manglende tillid til min mands evner, men at jeg fra mit barns perspektiv så det som den bedste tilgang; og jeg siger, der ikke er bryst, men at jeg er der for ham og giver ham tryghed på en anden måde. Det har fungeret godt efter nogle hårde nætter, han vågner stort set ikke nu, og vi ammer til putning og kl. 5 om morgenen. Troede nærmest aldrig vi skulle komme dertil, men jeg kan mærke, at det er langt, langt bedre samlet set end før. <3

  1. Cathrine siger:

   Det kan jeg også godt forstå, Sarah! Alt efter 5 er okay – i min bog 😀 Nu er Adam begyndt at klage før 6 – men man skal lige huske udgangspunktet, hehe! Så dejligt I er ved at lande i en ny og for jer god vane. Håber det varer ved. KH

 5. Cecilie siger:

  Ved første barn gjorde vi i det store og hele som jer, og det gik egentlig, men alligevel har vi her anden gang gjort det på en lidt anden måde, og det har virket. Før kunne kun jeg putte med amning men forleden prøvede vi uden (han er 14 mrd) og det gik altså fuldstændig fint. Og mig som troede kun mor kunne putte med brystet haha. Jeg ammer i sofaen eller i værelset og så kravler enten far eller jeg med i køjesengen (han sover nederst og storesøster øverst) og så sover han uden amning. Om natten er jeg begyndt at sove med top, så når han kommer ind typisk ved en 22-tiden er der ikke amning, og han får tilbudt vand. Og så trækker vi den så længe det kan lade sig gøre, og det er typisk til en kl 5-6 stykker på de gode nætter. Det har fungeret for os:-)

  1. Cathrine siger:

   Haha, det er så skægt hvordan man tror, man er uundværlig – og pludselig går det så fint uden 😀 Ting ændrer sig også hele tiden. Jeg kan også pludselig putte igen efter lang tid uden. Og hold kæft det er dejligt altså!! Det har jeg helt savnet.
   Til 5-6 synes jeg er mega flot, meget mere kan man sikkert ikke forvente! Håber den nye stil fortsætter! KH

 6. Lykke siger:

  Jeg elsker dine amme-indlæg (hehe). Jeg havde aldrig troet det, men jeg er endt i klubben som ægte langtidsammer, min søn er 20 måneder og jeg ammer stadig både dag og nat. Vi sover begge to nærmest igennem de 3-4 amninger han har pr nat, og jeg har ikke spor følelsen af at det forstyrrer ham eller giver et dårligt søvnstræk – tværtimod. Og jeg er overraskende lidt smadret selv, har måske vænnet mig til det eller også har jeg bare ikke brug for uafbrudt søvn længere 😉
  Jeg ville bare lige dele en historie om at det også godt kan fungere at blive ved med at amme om natten, hvis man selv og barn trives med det, jeg har selv faktisk skammet mig lidt over ikke at få det afviklet.. Og det er jo lidt noget rod, kan jeg mærke når jeg skriver det, måske skulle man øve sig i at stå op for sin langtidsamning.

  1. C siger:

   Kæmpe fan af det her indlæg og af din kommentar, Lykke!
   Kh en anden langtidsammer (17 måneder), der måske også burde stå lidt mere op for sig selv og langtidsamning!

  2. Cathrine siger:

   Hvor er det bare dejligt Lykke! Så er det altså også bare at fortsætte. – vi stopper kun om natten (men fortsætter om dagen), fordi han vækkes af det og nægter at sove videre. Det bliver noget ægte rod. Men sov han igennem, var vi også holdt ved! KH

 7. Ida siger:

  Jeg har været igennem det samme. Jeg ammede om natten til min datter var 1 år og 10 måneder. Hen over sommeren lavede jeg ammestop om natten. Det var meningen, at min mand skulle stå for det, men han kunne ikke være i det, og det var for uvant for hende, så jeg klarede det selv. Det lykkedes hurtigt, men ligesom du beskriver blev morgenamningen kl. 6, ændret til kl. 5 og så kl. 4. Da min datter så var 2 år og 2 måneder skulle jeg fire dage på kursus. Tre dage inden skar jeg morgenamningen væk, så tog jeg på kursus, og stoppede. Nu sover hun igennem fra 19.30 til kl. 6.00 de fleste nætter. Det var det rette tidspunkt for os og hende. Putteroen er tilbage, og hun får den samme (eller næsten samme) ro af nus og højtlæsning.

  1. Cathrine siger:

   Hvor er det sindssygt dejligt at høre Ida! Og sejt, at du tog den selv første gang. Stoppede amningen fuldstændig der? KH

 8. Catrine siger:

  Jeg stoppede amning helt (altså ikke kun om natten) fordi min søn på det tidspunkt havde mistet interessen om dagen, han ville meget hellere have rigtig mad, men vågnede 4-5 gange hver nat, tog et par slurke, og sov videre, men da var jeg jo lysvågen. Vi var helt rundt på gulvet, og besluttede at stoppe. Jeg sov i stuen i to uger mens hans far var ved ham, og der var højlydte protester de første par dage, men efter en urolig første uge sov han igennem og blev ved med det. Han virkede i øvrigt glad og tryg, så det blev ved det. 😊

  1. Cathrine siger:

   Mega dejligt Catrine. Det er virkelig også en afvejning af, hvordan familien fungerer synes jeg. Det har meget at skulle have sagt! KH

 9. Malene siger:

  Husk at børste tænder på barnet to gange om dagen med fluortandpasta. Hvis altså barnet har fået tænder 🙂

  1. c siger:

   Puha – der rammer du min dårlige samvittighed Malene,
   Vi gør det kun en gang og orker det næsten ikke, da vores søn hader det!
   Men du har jo ret – vi skal op på to gange 🙂

  2. Cathrine siger:

   Oh yes! Vi diskuterer det hver dag 😹 KH

 10. Laura siger:

  Hej Cathrine,
  Gav I vand fra sutteflaske eller kop? 🙂
  KH

  1. Cathrine siger:

   Da han endelig skulle have vand 6 måneder + var det med de der drikkedunke fra Klein Kantean, og nu kop med mindre vi er på tur. KH

 11. Simone siger:

  Hej Cathrine,
  Du skriver, at I putter Eddie på eget værelse – hvordan fik I det til at lykkes, når I normalt samsover?
  Vi har en dreng på snart 14 mdr, og vi planlægger at stoppe med natamningen i juleferien. Vi samsover, men vil meget gerne putte vores søn i egen seng – det er han bare slet ikke med på, da han jo er vant til at blive ammet i søvn.

  Kh

  1. Cathrine Widunok Wichmand siger:

   Åh, tænk jeg har allerede næsten glemt det. Men jeg tror faktisk, at vi puttede ham på eget værelse helt fra han var lille. Og når han så vågnede omkring 22 for at skulle ammes, så bar jeg ham ind i seng, ammede og han sov videre.
   Han bliver stadig puttet i egen seng, og så plejer han at kalde i løbet af natten – og så bærer vi ham ind. Det gør han 9 ud af 10 nætter. KH

   1. Simone siger:

    Tak for svar.
    Indtil videre har vi en madras inde på hans værelse, hvor jeg kan amme ham, når han skal sove og så slipper vi for at flytte ham, indtil han vågner, hvor vi så tager ham med ind i vores seng 😊

Send en besked