Top

IKEAs Democratic Design Days 2019

16.06.2019
Skabt af Cathrine — Annonce

IKEA Democratic Design Days 2019, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Älmhult
Det kan vist kaldes en tradition nu, ikke sandt? At jeg får æren af at tage med IKEA op til designhovedkontoret i Älmhult til deres årlige konference/store afsløring, eller som de slet og ret kalder det: Democratic Design Days. Jeg var der sidste år. Jeg var der forrige år. Journalister med hang til (vegetariske) kötbullar og duften af (FSC-)træ (jeg kender nærsagt ingen bedre duft end den på IKEA’s varelager) fra hele verden valfarter til den lille soveby, som mest af alt er en lille hyggelig café, en Coop, et trinbræt og et KÆMPE IKEA-område. Museum (som har til huse i den smukke bygning, der i tidernes morgen agerede verdens første IKEA-butik), hele deres kreative hjerne med designerne sidder her, der er fotohal til katalogskydninger osv. osv.
Og når jeg skriver (vegetariske) og (FSC-) så er det med fuldt overlæg, da bæredygtig (på alle fronter) var i højsæde. Det første år jeg var med fyldte det ikke vildt og vanvittigt, sidste år tog det en del fokus – i år tog det nærmest det hele.
IKEA er nemlig på en kæmpemæssig rejse, som den globale spiller de er med impact på alle vores liv. Der findes ikke et hjem uden mindst én ting fra IKEA – i hvert fald ikke i Danmark. Det tror jeg ikke på. Selv de mest stringente designerhjem – også en designerting fra IKEA. De har et stort ansvar, og de tager på sig et enormt stort ansvar, for de ved, de om nogen kan ændre vores vaner.
Jeg vil starte med at dele et par af de emner, som var oppe og vende og dernæst slutte med et par af de kollektioner, som kommer, som jeg glæder mig allermest til.

i samarbejde med IKEA

SHARING!

Vi kommer til at skulle deles mere og mere i fremtiden. Vores boliger, vores biler, vores møbler, vores jord. Vi ser det allerede med leasede biler, bybiler på timebasis, andelsgårde man kan tage del i, kolonihaver. Der kommer flere af os, men pladsen er det samme, ressourcerne ligeså, så for at det skal gå op, så skal vi dele.
IKEA tester lige nu leasing af møbler for at sikre sig det cirkulære forløb for møbler – at de kommer tilbage i loopet. Men når tingene ikke er vores egne, så har vi en tendens til ikke at passe ligeså godt på dem, så det er en svær nød at knække at få folk til at passe på tingene, så de faktisk kan få det lange liv. Men der er bliver arbejdet i flere retninger – læs med herunder!

IKEA Democratic Design Days 2019, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Älmhult

Knixhult lampen herover, både som pendel og bordlampe – en af de få nye ting, som vi har købt til sommerhuset! OG vores drømmekøkken bag, som endnu ikke har butiksdato, men som kommer til Danmark!

HÅNDVÆRK

Vi har en tendens til at kere os om ting, som har kostet os lidt. Men hvordan skruer man på det, når man netop har bygget en forretning op omkring at være for alle, uanset pengepung? Man griber om håndværket. Vi er nemlig også bedre til at passe på ting, som vi kan se er et håndværk. Ting som vi kan se er lavet af menneskehænder.
Et eksempel er lampen KNIXHULT, som ikke bare er lavet i hånden af dygtige kunsthåndværkere – man har også brugt 65 % af råmaterialet bambus i produktion frem for de mindre end 20 % man normalt ville. Vi skal til at skabe ‘more from less’, så ressourcerne rækker til flere. Det er faktisk det, der gør, at man på lampen kan se flere nuancer i bambussen. Der er mørkere områder her og der – det ville førhen blive kasseret og gør det stadig i mange andres produktion, for at man får det helt ensartede. Jeg synes, det gør lampen unik.
Her har vi altså en lampe, som både er smukt håndværk – men som også forstår at bruge materialet på den mest effektive måde.

IKEA Democratic Design Days 2019, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Älmhult

NYE MATERIALER

Og når vi så taler om bambus og om materialer, så forsker IKEA meget i, hvordan de kan skabe nye materialer (læs mere HER), som måske ligesom frem kan skabe positive effekter på miljøet. Et eksempel herpå er kollektionen FÖRÄNDRING (kommer i år, se billede herover). I Nordindien har man en stor risproduktion og et bi-produkt her er risstrået. Det brænder man og udleder enorme mængder CO2 ud i atmosfæren herved. Med kollektionen FÖRÄNDRING har man brugt netop risstråene som et nyt materiale i stedet til dækkeservietter, tæpper, lamper, små brødkurve etc. så de undgår at blive brændt men i stedet får et nyt formål i livet. Og derved har man sparet atmosfæren.
Omkring 90 % af verdens befolkning indånder forurenet luft, og derfor har IKEA sidste år launchet initiativet Better Air Now (og joinet ‘Climate and Clean Air’ koalitionen under FN) for at skabe opmærksomhed om det store problem.
Der kommer også IKEAs første kollektion lavet med plast fra havene snart (plastikken er fanget af spanske fiskere i Middelhavet). Faktisk har IKEA startet et nyt samarbejde med WSL PURE (World Surf League), som vi endnu ikke helt ved, hvad udmunder sig i, men arbejdsordene var vand, sand, det aktive liv, livet on the go – bæredygtige materialer og genanvendelsen af plastik fra verdenshavene.
Der kommer også puder lavet af træbaserede tekstiler, et køkken hvor køkkenfrontens kerne er lavet af genanvendt papir (det kommer til at hedde FRÖJERED, og I kan se det på billedet med KNIXHULT-lampen). De arbejder fx også på gardiner, som kan rense luften i hjemmet. For foreningen i hjemmet er også et stigende problem, som flere og flere af os bor i byen, hvor forureningen er højere, og hvor de ting, vi omgiver os med, kan afgive kemi osv. osv
At retænke materialer, tage hele produktets value chain op til genovervejelse og spørge sig selv “Kan vi gøre det bedre?”. Det fylder meget i IKEA, og de tror virkelig på, de kan!
IKEA Democratic Design Days 2019, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Älmhult
Når man er af sted på denne her tur, så er der rigtig meget, der ikke er konkret. Endnu! Det handler rigtig meget om at ‘claime’ ideen for IKEA, fortælle hvem de samarbejder med, men uden at de afslører så meget, at deres produkter bliver kopieret, før de er helt klar til markedet.
Man kan derfor godt blive liiidt irriteret over, hvor fluffy det bliver, når det er så meget snak og visioner – mere end reel produktinformation – der var mindre i år end sidste år, hvorfor her også er færre billeder. Man er jo også hammerspændt på at se og røre – de fleste udsendte har jo bankende hjerter for netop interiør. Men for mig er det en del af ‘Democratic Design’, at turde tage os med ind i snakkene og tankerne tidligt, og hvor vi som journalister får lov at spørge og være nysgerrige og udfordre. Jeg har en oplevelse af, at vi næsten kan være med til at skabe og skubbe lidt fra sidelinjen. Men jeg har derfor få konkrete produkter at tale om i det næste lille afsnit, dog vil jeg alligevel gerne præsentere nogle af de spændende kommende samarbejder!
IKEA Democratic Design Days 2019, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Älmhult

CLAUS MEYER x IKEA

Vi startede morgenen med en stor præsentation af alle kommende samarbejder, og det klart højest klingende bifald hele dagen lød, da Claus Meyer på scenen. Så er man lidt en rockstjerne, ikke? Men det er han jo også. En hamrende dygtig madentreprenør uden sidestykke i Danmark, som ikke blot har været med til at revolutionere bagerfaget herhjemme, fået os til at spise ordentligt håndværk, men også været med til at hæve niveauet for det danske køkken i allerhøjeste grad. Han været med til, at Danmark kom på landkortet og i top på alle foodies ønskelister, som han var med til at starte ‘New Nordic’-bølgen især søsat af NOMA (som han har haft en stor finger med i).
Nu arbejder han med IKEA og vil gøre det nordiske, sunde, grønne køkken tilgængeligt i hele verden. IKEAs restauranter er nemlig nogle af de mest velbesøgte verden over med over 680 mio. gæster (!), så hvis de sætter en grøn og sundere dagsorden, så har det en kæmpe impact på folks liv.
Claus Meyer talte enormt meget om, hvor meget selvværd der er for mennesket i at spise og lave god mad. Han har stået for madordninger i fængsler, hvor de indsatte har lært at lave mad, og det har givet dem et helt andet og elskeligt billede af dem selv. Vi skal også lære vores børn om mad, hvor den kommer fra, hvad den betyder – for det også måden at lære dem at passe på kloden.
Vi så allerede sidste år, at der blev talt vegetariske køkken. IKEA er endnu ikke rede til at tage kødet helt af menuen, der blev også solgt 9,5 mio kødboller sidste år bare i Danmark, men de bliver ved med at lancere grønne alternativer; vegansk is, vegetarhotdogs og kødfri kødboller – alle tre, som smager SÅÅÅ godt. Og grøntsagsbollerne, altså de kødfri kødboller – der er allerede solgt 830.000 stykker på et år! OG, de koster det samme som kødalternativerne – eller mindre. Af princip.

BYGGLEK (LEGO x IKEA)

Denne her blev præsenteret allerede sidste år – nærmest før blækket på aftalen var tørt. LEGO arbejder med IKEA om en kollektion ved navn BYGGLEK. Vi som forældre kan have en tendens til at afgrænse vores børns udfoldelser til kravlegårde eller aktivitetstæpper, når børn i virkeligheden bliver enormt stimuleret i at måtte udfoldelse på store flader og i almindelige hjem.
Jeg husker selv, hvordan min kusine og jeg havde byggede Barbie-hjem bag farfars lænestol, og så var farmors carport til bilen og sofaen en arbejdsplads. Børn skal brede sig og udfolde kreativiteten i hele hjemmet – så hvordan gør man et helt hjem til en legeplads? På en måde hvor vi som forældre også kan være der? Vi ved ikke meget endnu, men det er så spændende at se hvad de to giganter finder på sammen.

IKEA Democratic Design Days 2019, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Älmhult

Et lille preview på den nye SONOS X IKEA kollektion ‘SYMFONISK’, som kommer til august, her en lampe med indbygget højtaler

SAMMANLÄNKAD (OLAFUR ELIASSON/LITTLE SUN X IKEA)

Over en milliard mennesker i verden har ikke adgang til elektricitet. Det er svært at forestille sig livet uden, ikke? Det har en kæmpe negativ effekt på helbred, uddannelse, muligheder for indtjening og hele samfund. Solen er en gratis og ren kilde til energi, og SAMMANLÄNKAD (kommer i 2021) er IKEAs take på at demokratisere solenergi og sørge for at ethvert hjem har sin egen powerstation, i samarbejde med Olafur Eliasson og hans projekt Little Sun.
Kollektionen består af forskellige installationer, som ligger i krydset mellem kunst og kram. Men som alle har en høj brugsværdi og reelt kan ændre dele verden.

IKEA Democratic Design Days 2019, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Älmhult

GÅTFULL (SAINT HERON X IKEA)

Denne her blev også luftet sidste år, og nøj jeg var spændt på at høre mere. Solange Knowles har et kunstkollektiv, Saint Heron, hvor man hylder alsidighed, alle seksualiter, etniciteter etc. De har sammen med IKEA skabt en række smukke installationer (se den smukke pink herover), altså kunst, som kan pryde vores fællesrum og måske indgyde til snak imellem (fremmede) mennesker. Kommer også i 2021!
IKEA Democratic Design Days 2019, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Älmhult
Mens jeg blev klogere og deltog i snakkene og præsentationerne, så hyggede mine to drenge sig gevaldigt bl.a. på IKEA Museet, som altså er ganske hyggeligt – de to, lige til en forside.
IKEA Democratic Design Days 2019, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Älmhult
IKEA Democratic Design Days 2019, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Älmhult
IKEA Democratic Design Days 2019, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Älmhult

Velkommen til mit værelse anno 2003! Hehe, RET herligt, det IKEA Museum, hvor de har indrettet rum i årtier. Her har vi selvfølgelig 00’erne!

2 kommentarer

  1. Julie siger:

    Hvor er din virkelig flotte buksedragt fra?

  2. Sara siger:

    Hej Julie 😊
    Den er fra Stina Goya, og der er udsalg lige nu 🙂

Send en besked