Top

Ikke passende for en "højhellig miljøforkæmper" – stop tyranniet

19.03.2019
Skabt af Cathrine

Jeg havde hørt ‘old tales’ om ‘mormafiaen’ eller ‘morpolitiet’ et godt stykke tid, inden jeg blev gravid. En betegnelse der dækker over kvinder, som ofte har et eller flere børn (eller kender nogen, der har børn), og som selv føler, de har ‘regnet den ud’ og gerne benytter enhver chance for at irettesætte og udbrede deres syn på alt fra opdragelse til vaner omkring børn, på en ikke-inkluderende og fordømmende måde, uden at efterlade rum til ‘hver sit barn, hver sin mor’.
Men det er da vand i forhold til, hvad jeg har oplevet, efter jeg har åbnet op for, at vi gerne vil blive mere bæredygtige herhjemme.

MILJØPOLITIET

En betegnelse der dækker over mennesker, der gransker andres grønne eller mindre grønne valg og i stedet for at klappe dem på skulderen for de gode ting, de gør, står klar til at påpege ‘fejltrinene’. Disse personer er ikke nødvendigvis selv tilhængere af at leve bæredygtigt (faktisk sjældent), men elsker at finde ‘fodfejl’ hos andre, så ved Gud, de står klar med luppen.

Jeg oplevede det allerede, da jeg sidste år talte om, at vi ville skære kødet yderligere fra, mere end vi allerede havde gjort, og at vi i øvrigt var begyndt at spise plantesmør, købe havremælk. ‘MEN HALLO! DU ER STADIG MODEBLOGGER!’.
Ja, modeindustrien er en af de tunge i Co2-aftrykket. Og, ja den supporter jeg i kraft af mit virke. Selv om jeg nu køber en del vintage og faktisk ofte får ros for at bruge mine ting igen og igen på billeder.
Det er faktisk skidesvært at vælge rigtigt.

Eksempel:

Jeg er begyndt at bruge frotté-rondeller, som kan vaskes, frem for at bruge vatrondeller. Det var med tanke for at skrue mere ned for al den ‘engangs-‘ vi i dag bruger af ren og skær convenience.

Men… Så tænkte jeg… Hvor mange gange skal man bruge en frotté-rondel af bomuld, før den har indtjent sit CO2-aftryk i forhold til en økologisk engangsvatrondel? Og hvis den skal holdes ren nok til at rense ansigtet uden det slår ud, så skal den vaskes på 60 grader. Det belaster også miljøet. Og når jeg så bruger fx glimmer-makeup, som jo faktisk er plastik, og tørrer makeuppen af om aftenen – på en frottérondel, så ender den rondel med plastikglimmer på i vaskemaskinen, som ender i vandet, som i yderste led ender i naturen (hvis ikke den er fanget i et renseanlæg inden). For ikke at stille spørgsmålet om man mon kommer til at bruge mere produkt for at væde en frotté-rondel nok til. at den kan rense fremfor en enkelt engangsvatrondel? Jo mere produkt, jo hurtigere tømmes flasken, jo hurtigere køber du en ny, som i sidste ende øger produktionen af plastik.
Det er ret svært for de fleste af os ‘almindelige’ borgere at gennemskue den fulde konsekvens af vores husholdningsprodukter uden en relevant uddannelse i bæredygtig adfærd og produktion. Det er ofte komplicerede regnskaber med meget for og imod. Ligeså vel som diskussionen skal man heller købe lokalt eller økologisk? Fx udleder danske tomater 11 gange så meget CO2 som de spanske – fordi de produceres året rundt i drivhus frem for på friland og i sæson, som i Spanien (kilde, Concito). Eller som Mette Marie lagde på sin instagram; skal man købe økobananer wrappet i plast? Eller konventionelle uden? (det kan bedst betale sig med øko – når man sørger for at lægge plasten til genanvendelse i dagrenovationen).
Men at det er svært at ramme rigtigt og gøre det HELT rigtige hver gang, skal jo ikke lamme os så vi intet gør. Det er altid bedre, tænker jeg, at gøre noget end ingenting.
Her kommer Miljøpolitiet ind. Deres motto er, at hvis du først gør lidt, så skal du gøre det hele. Og spørgeteknikken er ofte “men hvad med…” i en absolut bebrejdende tone. Hvis man først stiller sig op og siger: “jeg vil gerne gøre det bedre – jeg kan bidrage her X og der Y”, så tages det som en åben invitation til fuld bebrejdelse for ikke også at tage Æ, Ø og Å med i regningen.

alle billeder af ALONA VIBErockpaperdresses, Alona Vibe, Cathrine Widunok WIchmand

Jeg har startet #miljømandag på min instastory, hvor tanken er, at vi alle kan dele små, grønne tiltag og fifs, vi gør i hverdagen, som inspiration til andre – og ligeså meget for, at vi kan supporte hinanden og sige SEJT GÅET. Bakke hinanden op i hver vores rejse mod at leve mere bæredygtigt. Hvis der er noget, man godt kan bruge, så er det motivation for at blive ved – især når vi trods alt skal skære mange sjove steder. Flyrejser, færre burgere og kebab, mindre plastik – som jo simpelthen er omkring ALLE vores forbrugsvarer, så godt som. Chokoladepålæg (pap med en plastikbakke i), makeup, cremer, shampoo osv. osv. Købe lokalt – er vi klar til at sige farvel til chokolade og kaffe og bananer og ananaser og meget andet af det sjove i livet? Goderne?
Nogen er. Nogen er pisse fucking skideseje og et forbillede for alle os andre. Neohippie som eksempel. Er stået helt af forbrugstoget og trukket sig væk fra hovedstaden for at leve et liv med sin ‘stamme’ – sit bofællesskab. MEGA sejt. Men også ekstremt og sjældent et tilfælde de færreste af os har mulighed for og måske lyst til at forfølge.
rockpaperdresses, Alona Vibe, Cathrine Widunok WIchmand
Nu er #miljømandag (også) blevet et vindue til at pege fingre. Og ikke bare om mandagen men alle andre dage. Som når jeg bruger en sjælden makeup-wipe on the go. “Når god reklameindtægt kommer før miljøet”. Ikke passende for en “højhellig miljøforkæmper”. Eller som i går da jeg delte, at jeg havde købt en isterningbakke til at fordele min indkøbte Ella’s Kitchen i, fremfor at smide ud efter to dage på køl. En lille isterning færdiglavet grød på toppen af den boghvedegrød jeg selv laver, som smelter og køler grøden. Så er problemet, at jeg har købt Ella’s Kitchen – som er emballeret – frem for selv at koge og mose.

STOP.

Ej, det skal simpelthen ikke være sådan, at jeg (og andre) træder ud i et limbo på den mest hårfine line, hvor vi er dømt til at falde, fordi man prøver at ændre sine vaner. Og der så står en hær af miljøpolitibetjente klar til at pege fingre.
INGEN er fuldkomne.
Og jeg står pt. ikke og laver frugtmos og grøntsagsmos selv. Jeg har en lille dreng, der kun lige er ved at forstå, at der er andet i verden end mine bryster. Jeg kender ikke hans smag for andet end modermælk, og vi kunne smide ualmindeligt meget mad ud (når vi trods alt har verdens mindste fryser og ikke kan proppe mere i den), fordi han spiser halvanden teske ved hvert måltid. For mig var det en smart måde at teste hans smagsløg med lidt forskellige typer mos, og samtidig undgå madspild. Og emballagen er selvfølgelig håndteret korrekt (skruelåg til plastik osv.). Jeg bruger heller ikke stofbleer, fordi vi har fælles maskine i ejerforeningen (det synes jeg alligevel ikke, jeg vil byde andre). Jeg bruger også vådservietter, fordi det er nemt. Og jeg spiser stadig en Vesuvio, bliver den stillet foran mig.
Jeg vil gerne gøre det bedre, jeg vil gerne undvære, men jeg er et menneske, som alle andre, der også tyr til færdigmad – også til os voksne, selv om der er nok plastik i en omgang sushi to go, at du kunne bygge en halv legoby.

rockpaperdresses, Alona Vibe, Cathrine Widunok WIchmand

Hvorfor skal det være så sort/hvidt at prøve at gøre bedre?

Det eneste miljøpolitiet får ud af det er, at vi sætter en stopper for at tale højt. Om hvad vi prøver at gøre, hvordan vi prøver at blive bedre. Og hvis vi stopper med det, så stopper inspirationen imellem hinanden – og vores egen udvikling ligeså. Det er så pissefedt, at der er vakt en nysgerrighed omkring bæredygtighed. At vi alle stopper op i vores vaner, og tænker – hey, den næste venindetur, kunne den måske gå med toget til Hamborg eller Berlin eller Aarhus? Fremfor flyet til Paris? Det kræver alverden at ændre hele vores tankegang – så det er så inspirerende at høre andre, dele og selv fortælle, hvordan de gør.
Der er brug for, at vi frit og uden fordømmelse og beregnende kommentarer kan tale om forandringerne og hver vores rejse. Den er så forskellig og også påvirket af jobs, muligheder, overskud, økonomi, hvor man bor osv. Det er sgu bare ikke alle, der har et smart emballagefrit supermarked om hjørnet. Vi har mange muligheder i storbyen, og vi har også det største ansvar, klart, fordi vi har mange af de convenient goder, der sviner. To-go-kaffekopper etc.
Jeg er blevet hånet til mangt en familiemiddag gennem tiden for at vælge vegetarmad herhjemme som det primære. “Stakkels Adam” (antagende at han intet frit valg har) “Kaninføde”. Alt det sædvanlige slam, når man prøver at gå grønt. Det er de fleste efterhånden vant til, som ikke fortsætter indtaget af kød helt ublu. Men det skal ikke være sådan, at man også skal høre fra den anden lejr, at man simpelthen ikke gør nok. Eller gør det rigtigt.
rockpaperdresses, Alona Vibe, Cathrine Widunok WIchmand
Nu tager vi til Italien i næste måned. Jeg har plæderet i tunge termer for, at vi tog toget derned. Så prøvede vi det af til Stockholm. Det gik ganske fint. Men vi stod med en baby, der ikke sov mere en to bittesmå lure, og som var lige ved at gå op i limningen, da vi stod af. Han klarede det exceptionelt flot (bedre end sin far). Men ærligt talt, tanken om et døgn i tog med 4-5-6 skifte for at komme til Italien, når han stadig kun er seks måneder. Det kommer ikke til at du. Skal vi så tage bil? Nej, for vi har en baby, der HADER autostol, som skriger af sine lungers fulde kraft fra han sættes i den. Vi kører helst ingen steder overhovedet.
Skal vi så blive hjemme? Nej, gu skal vi ej, vi har købt og betalt vores nætter. Vi har lavet den aftale, Adam og jeg, at så snart han kan sidde selv, så er vi klar på at dykke ned i togrejserne igen. Adam har kaldt den, og Adam er far til Eddie, har et hensyn til ham at tage og bestemmer også i familien. Og så må jeg pakke mine søvnløse nætter væk i angsten for at skulle fortælle jer, at selv om planen var at prøve at gå uden fly i 2019, så kommer vi nok til at flyve til Milano. Om alt går vel, én flytur. Vores første siden juli 2018.
Kommer jeg til at høre for det? Ja. Bliver jeg ked af det og får lyst til at forsvare mit valg om en enkelt to timers flyrejse? Ja. Så lad mig tage det i forekøbet. Jeg har takket nej til Singapore og en dejlige familierejse dertil. Jeg har forsøgt at komme uden om en rejse til Elfenbenskysten ved at tilbyde alternativer i Danmark i forbindelse med et samarbejde, og indtil nu ser det ud til at forblive i idébanken. Vi tog toget til Stockholm, da alle andre fløj. Jeg skal til Cannes i slutningen af maj, hvorfor vi forsøger at forlænge vores egen ferie (som så bliver dyrere for os), for at jeg ikke skal flyve hjem og derned igen.
Dén tanke. Den omtanke. Det er det, vi alle sammen skal. Lad os motivere, hjælpes, inspirere fremfor sidde klar til at kalde FEJL! når vi ikke lykkes. Ja, gu fanden skal vi gøre meget, og vi skal gøre det hurtigt, og vi skal undvære. Men vi skal fanme også være til.

Stop tyranniet, tak.

132 kommentarer

 1. Nanna siger:

  Det lyder som om, at du får virkelig meget røg ifm. dine valg. Det må helt oprigtigt ment være skide hårdt at være offentlig omkring sine valg.
  Du er sejere i dine fravalg og valg end langt de fleste, og det lyder til, at du godt ved, at folk er nogle idioter. Husk det – de er nogle idioter, og du er A-okay:)
  Kram fra en Vesterbro-mor

  1. Anne Kathrine siger:

   Jeg kunne ikke have sagt det bedre!

   1. Cathrine siger:

    Tak I to! KH

  2. Jabbadabbaduu siger:

   Meget enig! Og du er netop ikke hellig, eller forsøger at retfærdiggøre miljøfjendtlige valg på en eller anden træls og hyklerisk måde. Nej, du fremstår bare i den grad bevidst om dine valg, of du formår virkelig at øge bevidsthed også hos os andre. Du gør klart mange ting for vores miljø og klima, og det er befriende at læse og mærke din oprigtighed.

 2. Jeanette H siger:

  Amen! Jeg er SÅ bange for at uddybe mere omkring egne valg her i livet grundet den mafie, der praktisk talt findes indenfor mange debatter i denne tid. Suk. Jeg bliver så træt. Desværre også så træt, at jeg netop vælger ikke at dele mine valg. Selvom jeg jo burde! Jeg inspireres højt af dig, så endelig keep it up!
  Klem J

  1. Cathrine siger:

   Det er så rigtigt, vi er blevet en stor flok af politimænd og -kvinder, klar til fange hinanden på det gale ben. Men vores handlinger bliver ikke mindre værd af den grund, bliv ved med at gøre din ting og fortæl høj og lav, der spørger! KH

 3. Sigrid siger:

  Ja, fedt fedt fedt indlæg! Jeg har så optur over din åbenhed omkring dine til- og fravalg i forhold til bæredygtighed og klima. #miljømandag er så dejlig og inspirerende!
  Jeg synes selv, at det er svært at navigere rundt i hele det her bæredygtigheds/klimaparadoks. Jeg er selv gået 99% vegetar, vil ikke flyve mere i 2019, sorterer mit affald, you name it. Men hvad så, når jeg faktisk bare gerne vil have den bøf med bearnaise, når jeg ude at spise? Eller jeg køber en engangsflaske vand, fordi jeg har glemt min vandflaske? Ja, så pådrager jeg mig selv klimaskam! Og gud, hvor er det åndssvagt. Jeg – vi! – gør jo, hvad jeg kan – og dét er langt mere, end mange andre gør! Det er så dumt, at der overhovedet er nogen, der skal skammes ud for at tage noget ansvar – om det så er dig som offentlig person eller os andre ‘menige’..
  Og med det vil jeg bare sige, at de her indlæg er så gode og seje og vigtige og inspirerende, og jeg håber virkelig, at du bliver ved med at lave dem. <3
  Ps. Coop har lavet ny indpakning til deres okø-bananer, så de nu kun har et lille plastikbånd omkring sig til at holde dem sammen – ingen stor plastikpose! Hep hey, god stil!

  1. Cathrine siger:

   Det er skidesvært at navigere i. Det synes jeg også. Både at gøre det helt rigtige men også at gøre det bedste, man har mulighed for.
   Gør din ting med god samvittighed, det lyder som om, du gør så meget godt. KH

 4. Anne siger:

  Kære du, dette er ikke en kommentar til indlægget men et spørgsnål en mor til en anden😊 Jeg har en søn på 4 måneder og vi har planlagt/ købt en rejse til Toscana i juni. Men nu er jeg blevet super i tvivl iforhold til mæslingeudbrudet især i Italien. Vores sønner når jo ikke at få mæslingervaccinen, da de er få små.
  Jeg afventer svar fra min læge, men vil gerne høre jeres overvindelser.
  På forhånd tak.
  Kh.
  A-L

  1. Nina siger:

   MFR vaccinen kan gives fra 6 mdr hos egen læge. Man skal selv betale for den hvis man giver den tidligt. Check statens serums instituts hjemmeside her: https://www.ssi.dk/vaccinationer/boernevaccination/vaccination-mod-maeslinger/om-mfr-vaccination

   1. Cathrine siger:

    Super input, Nina.
    Min sundhedsplejerske sagde også, at vi kunne bede om den før, men blot selv betale. Det er på min to do at ringe til lægen og bede om tid. KH

    1. Trine siger:

     Ved godt det ikke er relateret til indlægget (dom forøvrigt er drøn godt – er vild med #miljømandag som inspirationsdeling!!), men jeg skal også til Italien lige om lidt med en lille en på 7 mdr., men min læge ville ikke vaccinere ned til 6 mdr. og sagde at han stadig var beskyttet af mig gennem amning, men er helt i tvivl nu 😣

     1. Cathrine siger:

      Jeg har en aftale om at ringe til sygeplejersken, der vaccinerer, på mandag. Ring evt. til seruminstituttet?

 5. Anne siger:

  Skide godt indlæg og kæmpe kram!
  Du er et forbillede for mig ift. de grønne valg, og pga. dit indlæg Italien, hvori du skrev, at man kunne tage toget, så planlægger min kæreste og jeg at tage et nattog til Italien til sommer i stedet for at flyve. Og det havde jeg da aldrig overvejet ellers, men du inspirerer! Og det er præcis det, der også er fedt ved #miljømandag! Netop fordi det inspirerer i stedet for at dømme. Og det opmuntrer! Jeg kan heller ikke bare skære alt fra (og vil ikke), men jeg vil gerne inspireres til at blive bedre, og det bliver man kun med god energi, og den sender du!
  TAK for god energi <3

  1. Louise siger:

   Hej Anne. Bare en lille kommentar til det end mæslinger. Du kan betale dig fra en ekstra MFR vaccine. Grunden til den ikke gives før 15 mdr er fordi den måske ikke slår an dvs stimulerer immunforsvaret nok og varende. Vi fik vores datter på 9 mdr vaccineret i sommers inden en tur til Tyrkiet og det var ikke særlig dyrt. Siden er hun blot indgået normalt i børnevaccinationsprogrammet.
   God tur til jer, og til Cathrine 😊
   Venlig hilsen
   Louise

  2. Cathrine siger:

   Anne det er fanme sejt! Vil du ikke lige (hvis du husker det) give os et prej – måske skrive et gæsteindlæg, når tid er? Og I har gjort det? Det kunne være så fedt at høre om! KH

   1. Anne siger:

    Jo, det vil jeg rigtig gerne! Jeg er også meget spændt på turen, men tror at det bliver en fed oplevelse 🙂
    Kh Anne

  3. Signe siger:

   Vi skal også med nattog til Italien til sommer – interrailbilletterne er købt, så nu skal vi bare have booket en sovekabine. Vores datter er lidt over et år til den tid, og har altid sovet dårligt, så vi er temmelig spændte. Men vi håber virkelig, at det bliver en del af oplevelsen at køre gennem Europa, skåle i et glas vin, når hun forhåbentlig sover og vågne op til bjerge næste morgen. Og det giver så god mening for mig, at tingene tager længere tid og er lidt besværlige – det kan jo også lige få en til at overveje en ekstra gang, om vi egentlig har ret til alle de ferier, vi føler, vi har. 😉 God tur til både jer, Anne, og til jer Cathrine!

 6. Anne siger:

  Jøsses en masse slåfejl – det sidste var overvejelser 😉

 7. Annette siger:

  Virkelig godt indlæg! Jeg håber ikke, du mister moder til at dele pga. miljøpolitiet. Du er SÅ inspirerende og giver så mange ideer til “et grønnere liv”.

  1. Cathrine siger:

   Dejligt at høre Annette, jeg får jo sindssygt meget forærende fra jer! KH

 8. Katharina siger:

  Du er mega sej!

  1. Cathrine siger:

   <3 TAK! KH

 9. Caroline siger:

  Så sejt indlæg, og jeg er enig i det hele! Det er godt nok at prøve, så godt man kan. Ingen er fuldkomne, ingen er perfekte. Så sent som i lørdag skulle jeg forsvare overfor min ellers søde farfar, hvorfor jeg ikke spiser kød, og dagen efter skulle jeg så forsvare, hvorfor jeg stadig spiser fisk en gang imellem.
  Fordi jeg var bange for at blive offer for ‘Miljøpolitiet’, måtte jeg tage et langt tilløb til at dele min ‘grønne rejse’ – det har jeg endelig gjort nu http://silverstories.dk/2019/02/14/no-more-shopping-and-eating-meat-i-am-going-green/, hvor jeg beskriver det samme, som du har skrevet her. #Hørt seje du!

  1. Cathrine siger:

   Det er et paradoks! Så er vi aldrig gode nok nogen steder. Du gør det så godt Caroline! KH

 10. Anna siger:

  Som sædvanlig super velformuleret og spot on! Vi skal heppe på hinanden…ikke være politibetjente! ❤

  1. Cathrine siger:

   Tak, Anna! KH

 11. Karoline siger:

  Netop grundet kompleksiteten bør det IKKE være den enkeltes ansvar at gøre den samlede befolkning mere miljøbevidste!!! Det samme gælder vores sundhedstilstand – vi bliver federe på trods af, vi hele tiden bliver bedre oplyst om, hvordan man træffer sunde valg. Men vi er ikke ens, og nogle individer har svært ved at gebærde sig i et fedmefremmende samfund, hvor de samtidig bliver banket oveni med kost- og motionsråd 🤯
  Jeg er sikker på, alt det ansvar, den enkelte pålægges ift. miljø, sundhed, mv. bidrager til at gøre os stressede over at skulle leve op til nogle alt for høje krav 😔

  1. Emilie siger:

   Klogt skrevet!

  2. Cathrine siger:

   Super skarpt skrevet Karoline. Men så længe politikere og offentlige instanser ikke byder ind med noget konkret og noget der batter, så bliver vi som borgere nødt til at agere efter bedste evne. Gøre vores. Selv om jeg er enig i, at en følgeven til alt det her er stress over, om man nu gør det godt nok. Derfor har vi brug for at supporte hinanden mere end nogensinde. KH

 12. Maja siger:

  #Miljømandag er optur! Jeg synes det er spændende at følge din rejse ind i de grønnere valg og hele måden at dele grønne tips med hinanden giver SÅ meget mening.
  Jeg kan godt forstå dette sure opstød, MEN jeg forstår også bevæggrundende bag de negative kommentarer, som du og andre bloggere får med på vejen – selvom jeg selvfølgelig går ind for en god tone.
  Nu taler jeg i generelle termer og IKKE specifikt i forhold til dig: Miljøaktivisme er blevet ultra hipt og det har mange “modebloggere” (og politikere for den sags skyld) fundet ud af. Nogle hopper måske endda med på bølgen for opmærksomhedens (og pengenes) skyld, for så at påvirke deres læsere i helt andre retninger, hvis det er den vej vinden (og pengene blæser). Selvfølgelig skal man ikke være hellig, bare fordi man deler ud af sine positive grønne tiltag, men jeg tror, at det der kan vække harme i nogens øjne, er når disse bloggere “soler” sig, selvsmagende og selvforherligende, i opmærksomheden omkring det. Der er ingen der kan lide dobbeltmoral. Selvfølgelig skal man ikke forsvare sine valg, men måske er en modeblog et svært medie at være miljøaktivist på. Det kan nemt virke… falsk…? Det svarer lidt til når H&M sætter sig selv op på en CSR piedestal, når de samtidig sviner som få og tilbyder deres fabriksarbejdere horrible forhold. Fedt at de gør noget godt, det er altså dobbeltmoralsk.
  Jeg synes, at din tilgang til at vi deler grønne tips med hinanden på de sociale medier er godt tænkt. Og så vil jeg rose dig for et meget velformuleret indlæg, mange andre bloggere havde mistet besindelsen 🙂
  I sidste ende kan vi vel alle blive enige om, at hvert eneste lille tiltag for miljøet er mega positivt!

 13. Marie siger:

  Du er SÅ sej Cathrine! Jeg bliver mega inspireret af dine miljømandag-stories og har indført flere af dine tiltag i min hverdag. Jeg håber at du vil blive ved med at klø på og ikke lade dig kue af miljøpolitiet – man siger jo netop, at man skal gøre “en forskel” og det er da præcis det, du gør. Forskellen kan være stor eller lille og måske komme i flertal, men den tæller uanset hvad 🙂 Tak for dig!

  1. Cathrine siger:

   Mega fedt at høre Marie! Super sejt, I kommer også med så meget godt. KH

 14. Mathilde siger:

  Det er altid lettere at fordømme bag tasterne end at være den, der står frem med grønne valg (og fravalg). Bliv endelig ved, det er altid godt med god klimainspiration!
  Jeg selv vil også gerne flyve mindre, men jeg er nok nødt til at indse, at jeg nok ikke har fløjet for sidste gang. Det er bare ikke realistisk. Derfor kan jeg stærkt anbefale at CO2-kompensere for at lette en smule på samvittigheden, hvis man er “nødsaget” til at flyve. RenSti er relativt billigt og letforståeligt (ift. hvordan de kompenserer i praksis), og Det Økologiske Råd anbefaler Atmosfair. Desuden kompenserer SAS for de point, man registrerer på sit bonuskort. Bare et lille tip!

 15. Maria siger:

  Hvorfor er vi i det hele taget gået hen og blevet sådan et samfund, hvor man skal være politibetjente overfor hinanden? De rigtige politibetjente gør det bedste de har lært. Så hvorfor kan vi andre ikke bare pakke pegefingeren ned og skabe nogen sammenhold i stedet? Så kan gevinsten iøvrigt også være at de rigtige politibetjente får mindre travlt, fordi folks temperament ikke løber af med dem.
  Karma til dig, du gør det skidegodt:-)

 16. Desirée siger:

  WORD ✊🏽✊🏽🌱

  1. Cathrine siger:

   <3

 17. Eva Jørgensen siger:

  Så enig! Det andet er jo til at blive vanvittig af. Må vi lige have lov at eksistere tak!

  1. Cathrine siger:

   JA! Herinde må du! <3

 18. H. N. siger:

  Jeg forstår simpelthen ikke, at lige netop du får så mange negative kommentarer. Jeg er meget imponeret over, at du virkelig prøver at efterleve dine egne visioner om en mere bæredygtig livsstil på trods af, hvor meget du som blogger er fanget af, at du tjener penge på (andres) forbrug. Jeg synes, at du er en af de bloggere, der virkelig formår at gøre mest og blive ved – selvom det i mange tilfælde kan være svært. Alle liv belaster klimaet, så medmindre man er parat til at gøre en ende på sit liv, så handler det om at mindske sit aftryk så meget som muligt. Det gør du i min optik virkelig godt. Jeg synes du er mega sej og inspirerende og ærlig og velovervejet i dine miljøbelastende valg!

  1. Cathrine siger:

   Jeg prøver.i hvert fald. Uden at jeg når helt i mål og gør alt det rigtige hele tiden, så prøver vi ud fra de prioriteter vi har sat. Færre flyvninger (sidste år havde jeg været i New York, Californien og Paris før vi nåede maj) – det klarer vi. Fortsat mindre kød, det kører vi også. Osv. osv.
   Og ja det er da skide svært, at min økonomi i sidste ende hænger sammen med reklameindtægter, som jo også handler om at anspore til salg. Så håber jeg at det kan anskues på en måde, hvor det ikke handler om merforbrug nødvendigvis, men når man fx skal vælge shampoo, så har man måske mit fif/råd/erfaring i baghånden. Om det giver mening. TAK! KH

   1. Camilla siger:

    Sjovt – netop det tænkte jeg over forleden. Jeg har netop købt ny serum og natcreme, og besluttede mig for at købe fra Avéne. Formentlig i høj grad grundet dine indlæg. Skulle jo have købt noget alligevel – så intet merforbrug, blot en ny retning.

    1. Cathrine siger:

     Præcis! Og det er fanme dejligt at høre Camilla! KH

 19. Juliane siger:

  Amen! I er for seje! Jeg synes simpelthen I gør det så godt, og det er enormt inspirerende at læse om jeres overvejelser og små grønne hverdagstiltag jeg ikke selv havde tænkt over. Hvor er det ærgerligt du skal høre på alle den slags kommentarer du nævner, men sådan er det nok desværre ofte at være sej forgangskvinde! Keep up the good work og klap jer selv på skulderen! Massere af klap og highfives herfra

  1. Cathrine siger:

   I hjælper med så mange gode, nysgerrige, berigende tanker – det er en fornøjelse! TAK Juliane! KH

 20. Lene Sund siger:

  Amen!
  Jeg kommentere aldrig rigtigt, har fuldt dig længe. Du er en af mine yndlings at følge, da du er ligefrem, nem, sød, sjov, pæn, ærlig, en skide god mor og ikke mindst sindsygt velformuleret og velovervejet (vigtigt!)
  Skulderklap til dig og din lille familie. Du gør det godt.
  God tur og keep up the good spirit and karma 😉

  1. Cathrine siger:

   TAK TAK TAK Lene! KH

 21. Rebecca siger:

  Stor ros til dig, Cathrine, for et velformuleret indlæg.
  Det må være skide irriterende hele tiden at blive belært med, at det man gør ikke er godt nok og man burde gøre mere. Så stor ros til dig for at formulere dig, så dette ikke blev en fuck finger til dine kritikere – hvilket jeg sagtens kan forstå, at man har lyst til, men det kommer der jo ikke rigtig noget godt ud af 🙂
  Til gengæld så synes jeg faktisk godt at vi ( online og offline) må prikke til hinanden og sige “Det er ikke godt nok” og “Vi må gøre mere”. Jeg tror, det er nødvendigt med en omgang dårlig samvittighed, for at vi for alvor ser en forandring. Der er selvfølgelig bedre måder end andre at gøre det på. Og jeg giver dig ret i, at vi gør det bedst ved at inspirere hinanden. Selvom I ender med at flyve til Italien, så synes jeg det er så fedt at du netop deler dine overvejelser omkring det. Det har i hvert fald fået mig til at tage et ekstra kig på mine ferieplaner.
  Nå, nu må jeg hellere stoppe min smøre… God aften til dig og din fine familie:)

  1. Cathrine siger:

   Jeg er helt med dig i, at vi skal gøre mere end bare sortere affald og tro, vi har reddet planet. Jeg skrev også lidt om det her: https://rockpaperdresses.dk/2019/02/klimaangstens-kolde-sved/ Der skal mere til, men vejen til det bedre er at inspirere. Vise hvordan vi selv gør osv. mere end løftede pegefingre. Jeg tror simpelthen også på dårlig samvittighed som en motivator, men den skal komme inde fra og blive en god og virksom energi, mere end påføres af andre udefra. Den skal komme fordi vi kan se andre bevæge sig et skridt eller to foran.
   Dejlig og fin besked! KH

 22. Tina siger:

  Du er så sej, at du vælger at bringe det her op. Både klimaet og den modstand du møder. Fordi det er netop denne sort-hvide tankegang der er den grønne omstillings støtste fjende. Jeg hørte engang en mediepersonlighed sige i radioen, at debatten om miljø og klima altid bliver forsimplet til kynikere eller og hyklere. Enten kritiserer men dem, der træder ved siden af – som vi har set med den shitstormen mod bl.a. Niko Grünfeld og andre fra Alternativet. Eller også er man “hykleren” som klantres for ikke at overholde de bæredygtige “regler”, man selv er tilhænger af. Men INGEN er i stand til at leve fuldkommet bæredygtigt på nuværende tidspunkt. Det tillader vores kultur og samfund simpelthen ikke. Allerede når vi har betalt vores skat, har vi hver især udledt 6 ton co2 årligt – altså ca. en 3. del af vores gennemsnitlige årlige co2 udledning per dansker. og som du selv påpeger er fødevarer pakket ind i flere lag plast eksempler på, at vi har udviklet et samfund der bestemt ikke er indrettet til at vi tager bæredygtige valg. Vi skal virkelig stoppe med at slå hinanden oven i hovedet, for det eneste der kan udvikle et mere bæredygtig livstil for os alle er, at vi efterspørger mere bæredygtige løsninger og gradvist begynder at træffe mere grønne valg. Lang smøre herfra – alt i alt vil jeg blot sige godt gået, og at vi er flere der synes det er sejt, at du giver klimaet en stemme på en modeblog. 🙂 Kh Tina

  1. Cathrine siger:

   Meget, meget interessant Tina! Tak for input. Den sort/hvide tankegang er lammende, tror jeg. Vi bliver passive fordi vi så ikke ved, hvor vi skal gribe an og sætte ind. Gode overvejelser du har – og kloge!
   KH

 23. Line Petersen siger:

  Åh ha! Uanset om du brugte en wipe oftere end sjældent, om du blev ved med at købe Eddies grød på glas og pose, og om DU bestemte, at I skulle tage flyet på ferie, så er det pisse fint, at du sætter fokus på, hvilket aftryk vi efterlader os! Du virker bestemt ikke dobbeltmoralsk – du gør en kæmpe indsats, fordi netop du kan minde os om, hvor vi kan justere. Følger også Neohippie – hun er fucking sej! – men er stadig for magelig til at alle opgive alle mine miljøbelastende vaner (jeg kan hverken overskue menstruationskop, stofbleer eller hjemmelavede rengøringsmidler), og sådan er vi altså fortsat mange der har det. Vi kommer garanteret til at rykke os enormt over de næste årtier, men I alle tilfælde, så håber jeg ikke, det bliver sådan, at du elller vi andre skal forsvare vores miljøbelastende valg, hver gang vi foretager ét. Jeg orker simpelthen ikke at forsvare mit forbrug af vantrondeller med, at jeg til gengæld bruger refill sæbe, hver gang jeg bruger en vatrondel! 🙂 Du er super inspirerende.

  1. Cathrine siger:

   Jeg er helt enig med dig – jeg bliver meget inspireret af Neohippie – men den ekstreme livsstil er ikke for mig. Og det synes jeg også er helt okay. At vi alle er på hver vores rejse.
   Jeg tror også, der sker SINDSSYGT meget de næste år og årti med, og ‘normalen’ kommer til at rykke mileskridt! Meget, meget spændende! KH

 24. Sabina siger:

  Du er sej. Basta. Du skal ikke lade dig kue af folk, der har behov for at kritisere andre i et forsøg på selv at fremstå bedre <3 Magen til initiativ-terrorister… Vejen frem mod det fælles mål er at inspirere i stedet for at kritisere!

  1. Cathrine siger:

   Initiativ-terrorister, den var rammende! Tak Sabina! KH

 25. Fie siger:

  Det er så rigtig skrevet!! Pisse godt og sejt, at du skriver det 👍😍😍🎉

 26. Cathrine siger:

  Kæmpe virtuel high-five 🤚🏼 Det er sejt, du bruger din stemme og engagerer så mange i #miljømandag (helst uden miljøpolitiet)
  Vil lige give et andet indspark til ordet “miljø”, for slår man “miljø” op, handler det både om det gensidige påvirkningsforhold mellem menneske(skabte), dyr og natur; alså klimaforhold og rammer som arkitektur.
  Men miljø er også de personlige, sociale og samfundsmæssige sammenhænge vi indgår i.
  Så miljømandag / miljø-fifs er vel også, hvordan vi får skabt overskud i familien til at være sammen som familie? Og til at tage aktive og bevidste valg om vores liv og kære, i stedet for at pløje på autopilot med 180 km/t og glemme vi har familie og venner.
  Fx at købe mos (for at give familie-overskud) og så fryse det ned i små potioner (for at mindske madspild = godt for klimaet) og derefter sortere affaldet (igen godt).
  Så købe-mos er vel også et miljø-fif ift. varieret kost hjemme hos Jer lige nu, og så har du optimeret det et klima-miljø-fif ift. mindre madspild?
  Alle små fif bliver jo til rigtig rigtig mange!
  Og jeg kan altså ikke undvære chokolade (i hvert fald ikke endnu)! Vi skal have lov at leve, som du skriver til sidst 💚
  KH Cathrine

 27. Sanni siger:

  Dine tiltag bør ikke blive smækket negativt tilbage i hovedet på dig. Jeg finder stor inspiration i #miljømandag. Jeg tænker selv en del over de små ting jeg selv kan rykke ved miljømæssigt i min hverdag, og derfor er det så dejligt at få en masse dejlige fifs fra dig og dine følgere en gang om ugen. Jeg tror simpelthen ikke på, at særlig mange mennesker kan ændre alt på én gang, men små skridt er da at navigere rette vej. Jeg forstår udemærket, at alle de negative kommentarer slår dig ud af kurs, men jeg håber du vil blive ved at dele #miljømandag.

 28. Sarah siger:

  Du er så freaking overskuds-agtig og optur, Cathrine 💪🥳🥰 I love it!!! 🌱🍀🌳💚

 29. Anne siger:

  Cathrine, du er (også) et kæmpe forbillede på klimapunktet! Vi vil alle gerne gøre det bedre, og din tilgang med hep og #miljømandag og fællesskab er så mega inspirerende, og sådan en god måde at blive klogere! Hvad der IKKE virker for mig i hvert fald er, hvis man bliver slået i hovedet med alt det, man ikke gør (endnu, måske). Viljen til at ville ændre vaner er så vigtig, og den dør simpelthen, hvis den bliver trampet ihjel af ikke at være ambitiøs nok. Og jeg synes du er vildt ambitiøs, og har indført mange tiltag inspireret af dig. Vi har alle interesse i at blive klimavenlige, og jeg synes det har hjulpet så meget at finde et forbillede i dig, der viser en klimavenlig vej frem, der ikke virker ligeså uoverskuelig, som mange andre veje. Tak til DIG! Og SEJT at du siger fra. Konstruktive kommentarer som oplyser er altid gode, men det der med at slå i hovedet? Den holder ikke i min verden.

 30. Marie siger:

  Problemet er bare, at når man stiller sig frem og siger – nu går jeg et lille skridt for miljøet, så skal det helst være et lille skridt i den rigtige retning. Det var det ikke i tilfældet med engangs-klemmeposen og isterningbakken.
  Bevares, en makeup-vibe på farten, når du endda får penge for det, hvem havde ikke gjort det, og flyet til Italien – selvfølgelig.
  Det er bare #miljømandag, der i min optik helst skal være godt for miljøet for at have sin berettigelse..
  Ellers synes jeg det er en god idé med en masse små hverdagshacks.
  Hilsen miljøpolitiet 🙂

  1. Cathrine siger:

   Det der kommer simpelthen an på, hvordan man ser det. Du ser det på din måde, Marie. Og jeg ser det på min.
   Fokus var at bruge en isterningbakke og fryse den mad ned, jeg køber, frem for at smide den ud. Ligeså vel som jeg gerne gemmer den pizza jeg ikke kunne spise op til dagen efter, i stedet for at smide den ud. Selv om den kom i en papæske. Skulle jeg bare have bagt min egen pizza? Måske. Men det gør jeg en anden gang. Dét tiltag var grønt på den måde at mindske madspild. Ligegyldigt hvilken indpakning maden kommer i.
   Dét var fokus.
   Så kan vi godt tale om, at mos/smoothies på små poser med plastiklåg ikke er det geniale miljøpåfund, men ved du hvad? Jeg beder heller ikke om at få sushien mellem hænderne for at skåne miljøet, når jeg vil have det med hjem på en fredag. Til gengæld sorterer jeg det bagefter, så plastikken bliver genanvendt.

   1. Lykke siger:

    Hm, jeg kan godt forstå, at man bliver frustreret, når man bliver banket i hovedet, fordi man ikke “gør det godt nok”, og faktisk gør utroligt meget for at omvende sig og sine vaner. Du som gør mere end de fleste, synes jeg!
    Men jeg kan egentlig godt imødekomme Maries synspunkt og synes det er lidt ærgerligt, at hendes synspunkt imødekommes med så stramt et tilbagesvar. Ikke at jeg ikke kan se det fra din side, tværtimod! Jeg føler virkelig meget empati med dig her. Men jeg er lidt enig med Marie også. Det virker bare lidt “irriterende”, et eller andet sted. Hele det her med at “gå grøn” og så ikke hele vejen, når det er et forbillede som dig. Og vi ved; du har garanteret gjort din research og fundet det bedste smoothie-produkt. Selvom det er til inspiration (og det virker!), så kan det også have den modsatte effekt og folk vil sætte sig direkte på tværs – fordi de er trætte af at høre på det. Og så finder de fejl.
    Men så igen, hvad fanden skal man gøre? Man kan jo ikke forvente at en nybagt mor med en lille dreng skal stå og lave sin egen grøntsagsgrød, før han i det hele taget er begyndt at spise ordenlig mad. Det forventer jeg i hvert fald slet ikke – af hverken dig eller nogen som helst andre.
    Ikke at jeg skal gøre mig selv til ekspert. Jeg reflekterer bare højt nu. Men jeg tror, det hele hænger lidt sammen med din rolle som blogger og det at være et forbillede og ophavsmand af #miljømandag. Så kan det slå bagslag, når man ikke imødekommer de forventninger ens følgere/læsere selv har skabt. Det er et farligt område at bevæge sig ind på, når man ikke er ekspert. F.eks. når en førstegangs hundeejer med en sød hundehvalp, starter en hundeblog og giver gode råd – totalt sat på spidsen.
    Men jeg synes virkelig, at du formår at gøre det på din afslappende inspirerende måde. Men måske det er her det alligevel går galt?
    Forstå mig ret, jeg ELSKER #miljømandag og absolut hader #miljøpolitiet, men jeg tror også at synspunkterne i denne her debat kan åbnes lidt op – og måske, så handler det alligevel ikke så meget om miljø i sidste ende?

  2. Sofie siger:

   Hej Marie,
   Jeg er journalist på Go’ Aften Danmark, og jeg vil rigtig gerne i kontakt med dig omkring dit synspunkt. Jeg er netop er ved at lave en historie om klima og hvornår vi bør kommentere på andres klimavaner. Vil du skrive en mail til mig på sofie.rasmussen@nordiskfilmtv.dk? Så kan jeg uddybe!
   Kh Sofie

 31. Catharina siger:

  Så GODT indlæg. Har sendt det videre til flere, så ordet kan spredes 🙌🏼

 32. Rikke siger:

  Tusind tak for at sætte ord på det her!!!! Siden jeg besluttede at leve vegansk for halvandet år siden, har jeg eddermame også skullet høre på mange “Men hvad med…”. Mit svar hver eneste gang er: Man må foretage de ændringer i sin livsstil, som man kan overskue og som giver mening for én selv, og så må man huske at tage et skridt ad gangen.
  Du er et kæmpe forbillede Cathrine!

 33. Stine siger:

  Hvor det godt skrevet – og vigtigt!

 34. Ida siger:

  Hep hey! Cathrine, wuhu. Jeg synes du er god. Du bruger din stemme, det du har mellem ørerne og det at du er et menneske. Tak for alt dette. Og er ked af din modvind, jeg elsker miljømandag og bliver selv inspireret. Tirsdagsknus herfra <3

 35. Maja siger:

  Du er hermed blevet min ynglingsblogger! Tak fordi du sætter fokus på miljøet. Det betyder mere end du aner! <3

 36. Mette siger:

  Du er et kæmpe forbillede – på så mange punkter! 💪🏼
  Jeg er vild med din tilgang til livet og at du ikke finder dig i pis!!
  ❤️❤️❤️❤️❤️

 37. Sanne siger:

  Jeg har fulgt med i debatten på flere blogs. Både du, Mette Marie Lei Lange, Christina Dueholm og Emily Salomon har jo alle skrevet om det og fået høvl for jeres forbrug. Jeg synes det er super fint at netop I sætter fokus på det, og jeg er positivt overrasket over det. I sidste uge, da alle de unge strejkede, læste jeg også den ene kommentar efter den anden, om hvor latterligt det var, at de selvsamme unge mennesker “nok” var dem, der også ville have den nyeste smartphone og backpacke. Men det handler jo netop ikke om den enkeltes valg. I virkeligheden kan vi som enkelte personer gøre meget lidt, når man tænker på, hvor voldsomt de store firmaer sviner og hvor meget, vi har brug for at politikerne træffer nogle valg på vores alles vegne. Men lidt har også ret – særligt hvor vi vælger at placere vores penge og særligt det, at der er offentlige personer som du, der er med til at sætte fokus på det. Om ikke andet giver det den enkelte lidt håb at gøre noget. Det har kæmpe effekt hvad en person som dig skriver om, for du er forbillede for mange, og bare det at du sætter fokus på det, inspirerer og sætter ringe i vandet. Men du er ikke ansvarlig for alle. Du kan blot stå for egen banehalvdel, og så ellers gøre opmærksom på, hvor nederen det er, når folk føler, at det er deres ret at belære andre. Rigtig fint at du siger fra!

 38. Maria Louise siger:

  Word!
  Vil bare komme med et lille tip – til os der elsker glimmer og gerne vil være grønne(re) – kender du ECOSPARKLES? – bionedbrydeligt flitterstads! (Det kunne være du skulle opspore adressen på nogle af de værste kommentatorer og sende dem en gang glimmer 😜). 🎉♻️
  https://ecosparkles.co

 39. Anna siger:

  Kæmpe virtuelt knus fra mig til dig ❤️
  Du er en kæmpe inspiration for mig, når det handler om at have mere fokus på miljøet. Meget mere end en influencer som neohippie, fordi det er så langt, så langt fra mig og min hverdag.
  Det rykker, det du gør, og jeg tror, at mor- og miljøpolitiet er den type mennesker, der trives ved at påpege andres fejl, fordi det får dem til at føle sig bedre.
  Ønskede de reelt at gøre en forskel for miljøet, tænker jeg netop, de ville anerkende alle gode takter og rose frem for at rise.
  For som du så rigtigt delte på insta. Det batter ikke med 1 procent, der lever 100 procent, vi skal have 90 procent til at leve 80 procent – eller noget i den stil.
  Jeg glæder mig til at følge jeres lille tur ❤️😘

 40. Anne siger:

  Helt ærligt, så er det sgu da ikke så sært, at vi stadig er milevidt fra ligestilling i Danmark! (alt er relativt, der er sikkert også et politi for dette, som kan berette om endnu større afstande andre steder – indsæt selv smiley, der ruller med øjnene). Som en læser skriver længere oppe: hvordan er den her politi-mentalitet overhovedet opstået? Hvor fanden kommer det fra? Det er i så stor kontrast til Kvindernes Internationale Kampdag, som vi netop har fejret verden over – og hvor vi hyldede hinanden. Hvorfor kan vi ikke gøre det resten af året også? Bakke hinanden op i vores valg, tilvalg som fravalg. Og hvorfor kan vi ikke unde hinanden, at der sker noget godt? Som at du f.eks. får penge for at bruge den make-up wipe, eller hvad det kan være. Det er sgu da pisse sejt! Altså, at du har formået at banke din egen business op – og kan leve af det. Jeg vil æde min gamle hat på, at der sidder en en flok derude, som udtrykker deres misundelse på netop det gennem (indsæt (igen!) selv område)-politiet. Det er så latterligt, når nu vi har muligheden for at glæde os på hinandens vegne – og egentlig også egne, for en glad, sej veninde, der er bakket op, er da så fedt og burde kun være en bonus for et venskab! Det smitter jo – og hvis man kan se ud over egen misundelse eller ophøjethed eller hvad fanden det kan være, så kan man jo også være så heldig, at man selv bliver inspireret til at gøre noget ved eget (leverpostejs, det er bare et gæt) liv og give det lidt glimmer. On a last note, jeg synes du gør det fantastisk! Og netop dette indlæg viser jo bare, hvor stærk du er og hvor meget du egentlig kan rykke med din stemme – fordi du har arbejdet for det, og rent faktisk er pisse hamrende sej og er landet på den rette hylde (i hvert fald for nu, man må jo godt ændre sig – hvis altså du kan nå det inden endnu et politi opstår) 🙂 Kh fra en læser, som ikke kan fatte sig i korthed.

 41. Therese siger:

  Spot on som altid. Elsker miljømandag! Mængden af affald og især cigaretskodder i mit boligområde minder mig om, hvor mange der SLET IKKE handler eller tænker over deres handlinger. Og så gør jeg – og nogen af os – i det mindste NOGET. Dét er min motivation.

 42. Sara siger:

  Folk skal simpelthen holde op med at være så pisse fordømmende og hele tiden lede efter fejl hos andre. Nej, det kan godt være, at det i det store billede ikke gør en kæmpe forskel, at vi mange dage spiser vegetarisk herhjemme, men jeg synes selv det er vigtigt bare at gøre noget – også de små tiltag.. Alle bække små som man siger, og jeg synes vitterligt at alle små tiltag som folk hver især gør, er skønt og dejligt for miljøet.
  Selvfølgelig er det vigtigt at oplyse om miljøbelastningen ved vores valg fra et helt faktuelt synspunkt, så det bliver nemmere at kunne træffe de “rigtige” valg, for ja, det er da sindssygt svært at gennemskue om det nu er bedst med almindelige danske tomater eller øko fra Spanien når alle belastningsparametre er talt med. Sådan nogle oplysninger gad jeg vildt godt at der var mere af og blev sat mere fokus på, netop for at skabe mere gennemsigtighed. Flyrejser er givetvis også en af de helt store klima-syndere og dét er vigtigt at være bevidst om, men jeg tvivler ærligt talt på, at de fleste af os vil afskrive nogensinde at flyve igen – dén målsætning er næppe realistisk. I stedet kunne målsætningen måske være, at der blev opfordret til, at folk kun fløj sydpå hvert andet år i stedet for hvert år, men igen, opfordring og ikke formaning.
  Og så er det da forøvrigt noget fis, at der kommer kommentarer med at det er synd for Adam. Min kæreste er helt indforstået med at vi spiser ret vegetariske herhjemme og det er på ingen måde “synd” for ham, men det er nok en gængs fordom at mænd skal “tvinges” til at tilvælge grøntsagerne og fravælge kødet. Ligesom Adam er han trods alt et voksent menneske med en evne til at sige til eller fra. Man bliver så træt.. 😳

 43. Stine siger:

  Du er simpelthen indbegrebet af awesome. 🙌🏼

 44. Maria siger:

  Så godt sagt/skrevet!!!! 💪🏼❤️❤️❤️

 45. Mette siger:

  Tak for det indlæg. Velovervejet, velformuleret, og pokkers aktuelt. Stående applaus herfra 👏🏻

 46. Matilde siger:

  Hej Cathrine
  Jeg synes du gør det SÅ godt, og jeg er så vild med den “miljø-drejning” din blog har taget, og særligt den måde du formidler det på. Jeg taler sjældent om miljø, selvom det er noget jeg går op i, fordi jeg ikke orker miljøpolitiet. Så jeg synes det er så sejt at du kan og vil tale om det!
  Jeg ved ikke hvordan det er i KBH, men jeg har faktisk for nyligt lært, at lige de små plasticlåg til mælkekartoner (og måske også smoothies) her i Aalborg sætter sig fast i plasticsorteringsmaskinen, og derfor er jeg faktisk begyndt at smide den til dagrenovation. Men her skal vi også sortere alt plast og metal sammen, måske det har noget at sige. Blot et tip til dig og andre læsere, hvis det også er ny viden for andre end mig.
  KH

 47. Line siger:

  DET HER, det er noget af det bedste, du nogensinde har skrevet! Det var bare lige det, jeg ville sige… Nå ja, og så Amen!

 48. Line Rømer siger:

  Halleluja! Tak for denne skønne opsang! Det var befriende at læse, og jeg følte at jeg selv kom ud med nogle aggressioner gennem dit indlæg, mod vegetar- og veganerpolitiet, som jeg personligt får tildelt rigtig mange bøder og påtaler fra. Stoooooop. Lad os løfte hinanden op og inspirere, sådan som du på fineste vis gør med #miljømandag, og med alle dine forbilledlige(!) valg omkring dine rejser. Det er virkelig inspirerede. Power to you, seje Cathrine <3

 49. C siger:

  Super godt indspark i debatten 🙂
  Jeg har et ønske som også går lidt på at finde balancen mellem at være grøn og nyde 😉
  Min lille søn(7uger) har fået en masse dejligt genbrugstøj fra hans store fætre og næsten alt til ham er faktisk købt brugt, og det har ikke føltes som et savn, da babyting fra Reshopper samt venner og familie er virkelig fede og i god kvalitet.
  Meeeen jeg længes efter at købe noget tøj til ham, som jeg selv har købt. Noget jeg har valgt og stolt kan putte ham i.
  Derfor har jeg dette ønske: kunne du måske lokkes til at skrive et indlæg om børnetøjsmærker.
  Og hvilke er bæredygtige eller økologiske eller noget helt tredje. Og hvor man køber det?
  I dette indlæg ville jeg også elske at høre jeres overvejelser omkring eddies tøj. Både i forhold til bæredygtighed, men også i forhold til køn og materialer osv.
  Bedste hilsner C

 50. Anita siger:

  GODT BRØLT SØSTER!
  Fortsæt med alt det gode du gør. Jeg elsker alle de små fif der tikker ind hver mandag! Og jeg er vild med isterninge-bakke-tricket👌 For mig er det et fantastisk tip, jeg hader når rester går til spilde. Ligemeget om det er hjemmelavet eller købt.
  Venter vores 3. barn, og Ellas Kitchen er da sendt fra himlen for os, der ikke er altid render rundt og er 100% perfekte, og lige har et udvalg af 20 forskellige slags hjemmelavet øko mos i fryseren🙋🏼‍♀️ Forstår simpelhen ikke hvad disse mennesker får ud af deres negativitet, jeg har aldrig set dig som en “højhellig miljøforkæmper”, men et menneske der inspirer folk til at være med til, at gøre det bare lidt bedre, ét skridt af gangen. Tak❤️

 51. Lisbeth siger:

  Folk er jo on fire i det her kommentarfelt – det vidner bare en smule om, hvor meget folk har trængt til nogen, der tog bladet fra munden! Jeg er med på takkevognen: du er alt for sej, og fortjener verdens største krammer for alt det du gør. Og i den forlængelse, kunne du så nogensinde overveje at skrive et indlæg om noget så (u)sexet som affaldssortering? Jeg ved godt, at det er lidt langhåret, men jeg higer efter at høre, hvad andre gør. Er det offentlige så langt fremme i Kbh, at I har containere til både papir, bio, plast og alt det andet på matriklen? Eller ligger I seriøst og kører på losseren med det sorterede – som jeg bliver nødt til at gøre her i Odense, hvis jeg vil lette min enormt dårlige skraldesamvittighed.
  Knus

  1. J siger:

   I Aarhus Kommune er det også først for nylig – inden for de seneste år – at alle ejendomme har skullet affaldssortere. Indtil da kørte vi også jævnligt til genbrugspladsen med plast, glas og metal.
   Jeg synes også at et indlæg om affaldssortering kunne være spændende – både om praktisk implementering derhjemme og omkring hvad de pantløse dåser fra folks Tysklandsture rent faktisk kan blive til, hvis man sørger for at affaldssortere 🙂

  2. Mette siger:

   I Københavns kommune har vi (i hvert fald i lejlighedsbyggeri) containere til bio, plast, metal, pap, papir, batterier, elektronik og rest. Så det er virkelig gjort nemt for os. Hvor er I seje at I kører til genbrugspladsen selv! Håber det offentlige snart gør det nemmere for jer også 🙂

   1. Susanne siger:

    Det er hele kommunen. Faktisk var mit område, som er et villakvarter, prøveområde et år før resten af byen. Det bliver meget synligt, hvor meget plastemballage man fx har på almindelige madvarer.

 52. Cecilie siger:

  Amen!!
  Dem der prøver er også altid dem der bliver bebrejdet for ikke at gøre nok/gøre det rigtigt osv.
  Vi har brug for flere der gør noget godt og ikke én der gør alt perfekt.
  God aften! ☺️

 53. Tina siger:

  Du skriver SÅ godt og velformuleret. Lad os nu tale hinanden op og sprede god karma, i stedet for at være på jagt efter fejl og mangler hos andre…..

 54. C. siger:

  Jeg synes, det er utroligt ærgerligt, at alt det her skal munde ud i så meget undskyldning og så mange fravalg… en familietur til Singapore lyder fabelagtigt. Og hvor må det være belastende at skulle lægge sit liv så meget om og have så meget angst for at blive dømt, når man allerede gør så meget.
  Jeg er holdt op med at følge dig på Instagram – desværre. Alt det her “undskyld for at jeg skal bevæge mig”, “undskyld jeg slog en skid” bliver simpelthen så trættende.
  Jeg fløj 2 gange 6 timer sidste uge, og havde 0% dårlig samvittighed. Og det er sgu meget lækkert.
  Håber; du gør det, det gør dig glad, søde Cath. Og at du ikke skal føle så meget dårlig samvittighed og sige så meget undskyld. Det virker (udefra) enormt hårdt, så jeg håber virkelig, du passer på dig selv og din familie 🙂

 55. Emilia siger:

  Jeg er helt enig med dig :)))
  Har også lige købt sådan nogle rondeller man kan vaske, både nogle til ansigtet og så til baby numsen 😉 men hvad fandt du ud af ? Er det egentlig bedre ift at de skal vaskes eller var engangs så alligevel bedre?
  ( Stofbleer købte jeg til mit første barn..men det fungerede bare ikke og der var tis og prut alle vegne så vi gav op..men derfor kan man jo stadig sætte ind andre steder 🙂

 56. Sarah siger:

  Det, der er fint ved at være herinde, er jo, at du er så åben omkring dine ønsker om at leve mere bæredygtigt. At du går i dialog med dine læsere om emnet, både når du synes, du gør noget godt, og når du (måske) får dårlig samvittighed, fordi du eks. tilvælger en flyrejse på trods. Du tager læseren med ind i dine tanker omkring, hvordan du forholder dig til det konkrete valg lige nu i dit liv, og hvor du gerne vil hen/hvilke forventninger/ønsker du har til dig selv i fremtiden. Og jeg tror, det er super vigtigt at sætte sig sådan nogle små mål.
  Min pointe er, at jeg synes, din åbenhed omkring det er vejen frem. Så vi kan tale sammen. Vi kan alle blive enige om, at politikerne sover og i dén grad har sovet i timen. Og der er noget, der hedder personligt og socialt ansvar hos den enkelte. Hvis du stiller dig op og svarer på en eventuel kritik “Jeg stopper ikke med at flyve” eller “Jeg stopper ikke med at købe nyt tøj”, så tror jeg, at mange vil stå af, for så går pointen tabt. Den løbende dialog handler jo netop om, hvordan vi hele tiden kan blive bedre, hver især og sammen. Og så kan det jo være et inspirerende sted at være, uanset hvor man befinder sig i sine klima-valg. Så selvom jeg eks. ikke spiser kød, har totalt fly-stop og udelukkende køber genbrugstøj, når jeg en gang i mellem køber et nyt stykke tøj, så kan jeg være med, ligeså snart jeg mærker, at folk er reflekterede og bevidste i forhold til deres egne valg. Åbenheden inviterer til, at vi alle sammen tænker os om, og inspirationen kan skabe en helt masse glæde hos andre. Nu er jeg ikke på Instagram, og naturligvis skal der i denne debat være plads til, at man som læser kan sætte spørgsmålstegn ved, om et nyt initiativ egentlig er så bæredygtigt, hvis man reelt er i tvivl, for det skaber jo en masse god snak om enkelte produkter/livsstilsvalg, som alle kan få glæde af. Og det sætter nogle krav og forventninger til producenterne. Men der er stor forskel på dét og at kritisere blot for at gøre det – det kan man jo ikke bruge til noget, og heldigvis tror jeg, det bliver nemmere at se bort fra, jo mere vi går i dialog omkring alt det, vi gør, vil være bedre til osv.
  Men den der idé om, at det er “kedeligt” at følge med hos mennesker, som går op i vores klima, og som inviterer læseren ind i en super vigtig snak, dén køber jeg ikke. Der var engang en blogger, der skrev noget med, at man jo heller ikke gider følge med, hvis bloggeren gør alting rigtigt – men helt ærligt, der er ingen, der har knækket koden til at gøre alting rigtigt hvad angår vores klima. Og sådan en kommentar er en falliterklæring – så kan man ligeså godt sige “jeg gider ikke gøre noget.” Vi vil sgu da inspireres og inspirere andre til at blive bedre og ikke mindst videregive en følelse af, at vi ikke er alene men sammen om lysten til at forandre. Og det handler om livslyst, livsglæde, livsmod.
  Kan i øvrigt anbefale bogen Zero Waste af Bea Johnson, nu vi taler inspiration.
  God onsdag!

 57. Ditte M siger:

  Du er simpelthen et forbillede!
  Fedt at du tager den op og “forsvarer” dine valg, selvom du i min bog intet har at forsvare. Jeg ser meget op til dine valg og tiltag, og skriver mig dine små tips bag øret som idéer til hvad jeg selv skal prøve at gøre. Keep ‘em coming og sejt du giver “politiet” modspil for det er så forkert ❤️

 58. Cæcilie siger:

  Jeg synes, det er mega fedt, at I er flere bloggere/influencere, der bruger jeres platform til at åbne debatten og snakken og tankestrømmen omkring at gøre mere for miljø og klima. Jeg kan især godt lide det, når det kommer fra en som dig, der tilsyneladende rent faktisk tager en hel del vigtige skridt.
  For mig at se (og jeg har ikke den hellige gral), er der tre hovedsyndere, som er dem, der batter allermest, når det kommer til CO2 og ressourceforbrug: flyrejser, animalske produkter og tøjindustrien. Derudover er det en god idé så vidt muligt at undgå engangsprodukter og plastik. Hvis man tager udgangspunkt i de her ganske få punkter, så kan alle være med, vil jeg mene.
  Der, hvor jeg står af er, når folk tror, de kan blive ved med at leve, som de gør, og så stadig gøre en reel forskel. At du samler affald i vejkanten, slukker lyset, når du går ud af et rum, og slukker for vandet, mens du sæber dig ind er alle gode initiativer, men de batter bare så uendeligt lidt i det samlede regnskab. Så selvfølgelig er det bedre end ingenting, men det er basically stadig ingenting, så hvis man ikke fortsat hele tiden udvider og finder nye initiativer, så bliver det en hvilepude. Så min anke er vel i virkeligheden, at vi ikke skal stoppe, når vi gør lidt, vi skal hele tiden udvide og gøre mere, for der er altid lidt mere, man kan gøre.
  Bare en lille kommentar til ordet “ekstremt” i forbindelse med Neohippie. Jeg ved godt, det nok ikke er negativt ment, men det er bare så negativt ladet, det ord, fordi det ofte bruges som et “våbenord” mod dem, der gør lidt mere end gennemsnittet. Jeg kan godt se, hvorfor du bruger ordet, men jeg kunne bare så godt tænke mig, at vi bruger ordet “konsekvent” i stedet, for så lyder det pludselig meget mere positivt. “Neohippie er meget konsekvent i sin livsstil”, “Neohippie er lidt for konsekvent i forhold til, hvad jeg selv kan eller har lyst til”. Jeg håber, du forstår, hvad jeg mener 🙂

  1. Sanne siger:

   Åhh hvor er jeg enig. Hvis man flyver 6 gange på et år og nedsætter til 2 – måske også fordi man har et spædbarn og ikke orker jetlag – i et par år, er det så hjælpsomt/imponerende? Min bedste veninde har stort set ikke fløjet i mange år, da hun har været enlig mor på SU,. Nu har hun råd. Er hun så kun “dygtig”, hvis hun fortsat ikke flyver, fordi man skal tage udgangspunkt i ens eget nuværende forbrug. Det lyder som om, at det er tilstrækkeligt, hvis vi individuelt gør os umage. Der er jeg uenig. Det er ganske let at finde tal på, hvor meget “CO2-kvote”, vi hver især har, hvis vi fordeler kvoten på de mange milliarder mennesker, der er på kloden. Hvis man så laver en beregning på eget forbrug – indkøb af nyt tøj (også selvom man pænt afleverer til genbrug – det tror jeg, vi alle gør), boligstørrelse, bil, flyver man, kødforbrug mv. – Så er regnestykket ret simpelt – hvis man forbruger mere end kvoten tillade, så er det problematisk. Det her handler ikke om, at alt er ok, hvis bare vi gør det, vi subjektiv synes er godt nok. – Og det virker til på en række blogs at være tendensen. Der er ingen af os, som har mere kvote end andre. Og nej, jeg tror ikke de kritiske stemmer ofte er hykleriske eller værre end andre.

   1. Cathrine siger:

    Der er ingen, der har mere kvote end andre, men der er klart nogen, der har lettere ved at justere nogen steder end andre har. Jeg tror ikke på, at jeg kan leve 100 % zero waste og hyper bæredygtigt – og slet ikke fra den ene dag til den anden. Det er simpelthen en rejse for de fleste af os, hvor vi bliver lidt klogere hele tiden, og det skal der være plads til. Ellers er jeg bange for, at folk går kontra.
    Men tag nu bare pension – jeg er selvstændig, dvs. jeg betaler ind til min egen pension – jeg vælger den selv. Jeg kan derfor også vælge en bæredygtig pension som fx Matter. En bæredygtig investeringsfond. De fleste af os får pension gennem arbejdet og har svært ved at ændre en fis – og den gængse pension investeres altså i våben, fossile brændstoffer osv. osv. Det er skidesvært det her! Selv om regnstykket er simpelt. Det er ikke bare mindre tøjkøb og mindre kød – der skal virkelig mere til! KH

 59. Sisse siger:

  Jeg er vild med #miljømandag!
  Jeg lever efter: We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly”
  Det handler i min optik om, at vi går fra uoverovejede valg og handlemønstre til at være mere bevidste om vores forbrug. Vi kunne alle bare fortsætte som vi plejer, men så snart vi begynder at overveje og prioritere, så synes jeg det er et mega godt skridt på vejen. Et bevidst forbrug er meget bedre end et ubevidst forbrug.
  Jeg har reduceret mit kødindtag med 75% og resten af husholdningen med 50%. Vi sortere affald, jeg bruger tandbørster i bambus, shampoobarer, vatpinde af økologisk papir og bomuld, køber som udgangspunkt aldrig ting til hverken hjemmet, køkkenet eller tøj lavet af plastik eller kunststof, bruger bionedbrydelige plasticposer og bee’s wrap, har mine egne stofnet og frugtposer med ved indkøb osv. Vi kører på ferie (men kun pga. min kærestes flyskræk), holder gerne ferie i lille Danmark og selvom vi har en lækker bil, så bruger vi også en del offentlig transport.
  Alt dette inden for de seneste 6 måneder. Det er jo mega fremskridt ift. før! Så kan det godt være, at jeg har opgivet at bruge naturlig deodorant, stadigvæk elsker min ugentlige røde bøf, stadig kommer til at shoppe lidt mere end jeg burde og jeg elsker de CO2-tunge bær hele året rundt.
  Lidt er bedre end ingenting!
  Jeg synes I gør det mega godt derhjemme og er en god inspiration til “de små skridt” i den rigtige retning.

  1. Cathrine siger:

   Shit hvor er I seje, Sisse! Helt, helt vildt! I er så bevidste, hvad kan det ikke ende med? MEGA stærkt gået fra de små ting til de store! KH

 60. Maria siger:

  Så fint et indlæg!
  Jeg er så træt af miljøpolitiet og alt det hedder “alt eller ingenting” i deres øjne. Jeg forsøger også hvor jeg kan – bruger vatrundeller til dage med mere makeup og til hverdag en blød frotté klud. Alt hjælper jo, selvom det kun er en lille ting. Men jeg holder mine valg for mig selv, for jeg orker ikke at forsvare mig hele tiden. Sørgeligt at det skal være sådan…

 61. Birgitte siger:

  Hej Cathrine,
  jeg har fulgt lidt med i dine #miljømandage og er positivt overrasket over dine tanker, fordi de netop går længere end ‘affaldssortering og så er det nok’. Det er altså fedt, og jeg håber virkelig, du fortsætter med det. Jeg vil dog alligevel dele mine tanker, som strider imod majoriteten af det her kommentarfelt.
  Problemet jeg oplever er faktisk ikke det, du kalder miljøpolitiet. Det er alle dem, som siger “ej, hvor er det flot, du gør, hvad du kan”. For jeg synes ærligt talt, det er dybt problematisk at sige, man gør sit bedste ved at det næsten er et helt år siden, man fløj sidst. Det er ikke ‘normalen’ og problemet ved at italesætte ‘flyvning’ som normalt og det som en stor ting/vanskeligt valg kun at flyve en gang årligt kommer fra en enormt privilegeret position – selv i en dansk kontekst, for der er mange, som ikke flyver.
  Vanskelighederne ved at inspirere til ‘små skridtsændringer’, uanset hvor positive de er (for det er de, og det er sejt!), er at der nærmest bliver sat lighedstegn ved at det er grønt per se. Men er alle grønne handlinger lige grønne? Man skal altså skifte mange LED-pærer for at opveje for turen til Thailand. LIgesom man heller ikke bliver rigtig grøn af at samle plastik på stranden under turen til Bali. Men alligevel påberåber man sig janteloven, når andre stiller spørgsmålstegn ved det. Jeg tillod mig for nogle år siden at kommentere på en fellow bloggers post, som var en reklame for Aarhus Lufthavn, at jeg ærgrerede mig over, at det var et reklamesamarbejde og blev mødt med en delvis spydig kommentar om, at det tog vildt langt tid at tage toget.. Jeg tror om nogle år, at den slags reklamesamarbejder kan blive sammenlignet med tobaksreklamer.
  Vi har et alvorligt problem og når vi får at vide at løsningen er at droppe et plastiksugerør klinger det altså hult.
  P.S. Så er jeg faktisk en af de der irriterende typer, som både gør noget og studerer på en miljørelateret uddannelse.

  1. Cathrine siger:

   Du er slet ikke irriterende, men hjælp os andre, Birgitte! Endelig, det vil jeg næsten sige er dit lod, når du faktisk ved noget, sort på hvidt! Del med os – og det svære er selvfølgelig at dele det på en måde, hvor du oplyser uden at løfte pegefingre. Det er som oftest ikke motiverende for nogen.
   Jeg synes begge dele er problematiske – miljøpolitiet, og som jeg beskriver dem, så er det sjældent dem, der faktisk gør noget selv. Hende der kommenterede på min makeupwipe havde ‘traveller’ stående i sin bio på insta og adskillige palmer i feedet – så mange palmer er der ikke i togafstand. Det er skide trættende at bruge sin energi på den slags typer, energi som kunne bruges på at blive lidt klogere.
   Men jeg også enig i, at det er ikke er ‘godt nok’ at affaldssortere, som jeg også skrev om her: https://rockpaperdresses.dk/2019/02/klimaangstens-kolde-sved/
   Det dur ikke kun at bruge sin keepcup og sige nej tak til sugerør. Men det dur også at gøre de ting. Ingen tvivl – skal vi gøre noget, der batter, så er det at skrue helt, helt ned for flyet, endelig helt fra, og skære kød helt fra.
   Alt starter jo et sted. At fortælle man næsten ikke har fløjet i et år, er jo en start, og jo mere jeg taler om det, naboen taler om det, jo mere føler man sig måske også forpligtet til sig selv. Jeg synes virkelig, det er super vigtigt, at der er plads til de skridt. I hovedstaden bruger vi i snit 2700 kroner om året på at flyve (https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/rekorder-paa-stribe-saadan-ser-205000-fly-paa-en-dag-ud), vi flyver klart mere i hovedstaden end mange andre steder i Danmark. Som jeg også skriver i indlægget har vi et kæmpe ansvar.
   Selvfølgelig er alle handlinger ikke lige grønne – helt enig, og der skal bare mere til end sparepærer. Lige i mit tilfælde er det heller ikke det, jeg gør. Jeg gør en hel del, stort som småt. Og mit ‘nej tak’ til flyvninger i arbejdsregie synes jeg, er et KÆMPE skridt. For jeg kunne ligeså godt have taget af sted og udført mit arbejde. KH

  2. Emily siger:

   Hej Birgitte
   For mig at se, er det måske to lidt forskellige miljøproblemer du fremhæver.
   Altså det ene er den globale opvarmning (som bl.a. kan løses ved overordnet set at skære ned på forbrug, herunder i særdeleshed flyrejser, kød, tøj, møbler osv.).
   Det andet er den efterhånden rædselsvækkende mængde plastik i verdenshavene. Her skal omtalte plastik først og fremmest fjernes, men det er også vigtigt ‘at sætte proppen i’ altså forhindre at mere plastik havner i havene.
   Derfor er det måske også to forskellige diskussioner?
   Den ene behøver selvklart ikke udelukke den anden, men i forhold til plastik i verdenshavene, så rykker det faktisk, når Carlsberg limer øllene i stedet for, at der er et plastiknet imellem, når folk over hele kloden samler skrald, så det ikke havner i vandet og når caféer, restauranter og ikke mindst forbrugere vælger engangsplastik fra. Det er selvfølgelig især væsentligt de steder (ofte i den tredje verden), hvor skrald nemmere havner i havene. Men som en der bor på Islands Brygge og oplever hvor meget skrald, der ryger i havnen hver eneste dag om sommeren (og dermed ud i havet), så er det faktisk også et reelt problem herhjemme. Det samme er det på mange andre danske strande. Selv der hvor der ikke er synligt plastik er der cigaretskodder i tusindevis.
   Så nej, det ændrer ikke så meget på dit CO2-aftryk at vælge et sugerør fra eller samle skrald på stranden (hvad end det er på Bali eller i Kalundborg), men det kan redde en skilpaddes liv (alt afhængig af hvor man er i verden), for at sætte det lidt på spidsen.
   Kram Emily

 62. Maike siger:

  Jeg synes det er super at se flere af jer store influencere tage emnet op💪 det kan godt være at jeg har gået op i bæredygtighed i et par år og er nået længere end lige vatrondellerne, men jeg har måske nogle steder jeg har givet op/eller gået fra, da jeg bor i provinsen og f.eks. ikke har LØS lige om hjørnet – øv.. Men der kommer alligevel nye ideer jeg kan implementere herhjemme – du har faktisk givet min kæreste og jeg blod på tanden, så vi er ved at planlægge at tage toget til Italien med vores to drenge til sommer, så You rock!❤️
  Men jeg ville så gerne have, at alle de mere garvede klimaentusiaster gav plads til jer, da I virkelig er med til at inspirere folk, der måske ikke har overvejet hvordan de kan komme i gang med at leve mere bæredygtigt endnu. Måske har de synes det var et stort uoverskueligt emne som kun var for hippierne, indtil den seje modeblogger de alligevel altid læser med ved tager hul på emnet og gør det spiseligt!
  Så tak til jer – for vi skal have alle med på toget, ikke kun ekstremisterne 😘

 63. Lilja siger:

  Jeg blev selv mor i sommer og er overrasket over aldrig at være stødt på det ellers berygtede “morpoliti”. Bevares, bortset fra en ældre mand der ville være sikker på, baby kunne få luft i barnevognen, der havde regnslag på…
  Til gengæld er der også mange andre slags politi, jeg er stødt på – og miljøpolitiket er blevet meget opsigtsvækkende bare inden for det seneste års tid, synes jeg. Folk er generelt blevet dårlige til at passe deres egen butik og har en idé om, at alle kendte mennesker må finde sig i at høre alt det negative, andre tænker om dem, alene fordi de er offentlige personer. Det er bare en dårlig undskyldning for ikke at opføre sig ordentligt overfor andre mennesker.
  Der er ingen tvivl om, du er en meget bevidst forbruger. Det prøver jeg også selv at være, men synes også, det er virkelig svært at navigere rundt i. For som du skriver, hvad er egentlig bedst – engangsvatrondeller eller nogen, der skal vaskes på 60 grader igen og igen? Den samme snak har vi haft i min mødregruppe for så vidt angår stofbleer. Hvis de skal vaskes på 60-90 grader igen og igen, hvor meget skåner det så egentlig miljøet? Jeg købte overvejende glas- og tubemad til min dreng, da han skulle introduceres til mad. Jeg ville gerne give ham så mange smagsindtryk som muligt, de spiser jo nemlig ikke ret meget, og vores fryser er heller ikke ret stor. Der er uden tvivl også punkter, hvor jeg kunne gøre det bedre, men det skal også bare fungere i en familie med en baby, hvor begge forældre arbejder mere end det normale.
  Som Signe Wenneberg så fint siger: “Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre lidt”. 🌸

 64. K siger:

  Måske er jeg en del af miljøpolitiet, men for mig er det lidt forsimplet at sige, at al kritik er et krav om ‘hellighed’. Cathrine, flyrejsen i dit indlæg er et velovervejet valg, og du reflekterer kritisk over det. Det respekterer jeg – og jeg synes egentlig kke at du behøvede forklare det for nogle andre, men synes at det er fedt at du deler tanker. Jeg kan tilgengæld godt finde på at reagere, når folk argumenterer for deres *ret* til at flyve ofte eller købe meget nyt tøj med at de fx affaldssorterer, slukker lyset efter sig eller cykler i byen. Hvilket alt sammen er godt at gøre, men a) det batter ikke det helt store i hverken vores individuelle eller samlede klimaaftryk, og b) det kan næppe siges at være et resultat af stor refleksion over egne valg og vaner, eller en indsats der afskiller dem fra de flertallet. Det er altså ikke fordi jeg kræver hellighed, at jeg reagerer, men fordi det nogle gange tenderer (selv)bedrag at smykke sig med klimabevidsthed, hvis man ikke faktisk er bevidst, og at opstille regnestykker der ikke har hold i virkeligheden (selv plantebaseret kost udligner altså ikke flyveture). Og fremfører man argumentet offentligt, så risikerer man at påvirke andre i den forkerte retning. Derfor synes jeg, at det kan være vigtigt at blande sig – respektfuldt, lydhørt og sagligt, naturligvis. Vi er i situation, hvor klimakrisen kræver at vi allesammen reducerer vores CO2 aftryk og derfor skal vi forholde os kritisk til vores forbrug (det er ikke let, jeg flyver fx ikke, spiser primært vegetarisk og køber 1 stk tøj om mdr – men udleder stadig dobbelt så meget CO2 som jeg må, hvis jeg skal leve bæredygtigt). Fedt at du inviterer til at vi kan gøre det sammen.

  1. Cathrine siger:

   respektfuldt, lydhørt og sagligt – det er lige det der skal til! Miljøpolitiet er i mine oplevelser sjældent de mest bæredygtige typer selv.
   Det vilde er at opdage, hvor meget vi udleder pr. indbygger, som vi ikke har en skid at ændre på. Bare ved at betale vores skat, som en anden skriver. At drive den offentlige sektor er uden tvivl vores største CO2-aftryk. Hospitaler, politi etc. Der skal politisk handling til. (og hvem fanden skal vi egentlig stemme på?!).
   Nu har jeg startet en bæredygtig pension, som virkelig også kan lettet aftrykket – endnu et sted vi ikke tænker over, at vi sviner. Der er uendeligt mange steder at skrue, og vi har bare alle forskellige tempi at gøre det. KH

   1. Katja siger:

    Mht. stemmen, hvis den skal være grøn ville jeg sætte den (og det kommer jeg også til) ved alternativet, enhedslisten eller veganerpartiet.
    Kh en miljø og ressourcestuderende

 65. Josephine siger:

  Fint indlæg, Cathrine! Jeg synes også ofte, at jeg oplever, at det netop er personer, der ikke har interesse i at gøre noget eller lave om på deres vaner, der er hurtigst til at finde huller i andres forsøg på mere klimavenlig livsstil. Måske føler de, at det er et angreb på deres (mangel på) valg og dermed deres personlighed? Drømmen er for mig at man får skabt en positivitet omkring bæredygtighed og en “fælleskabsfølelse”, hvor man i højere grad som dansker (på tværs af region, socialgruppe, religion, traditioner mv.) kan se sig som et “grønt folk i en grøn nation” :-). Måske en utopi? Det kræver i hvertfald en grøn omstilling oppe fra på tværs af alle partier – og så nogle dygtige reklamefolk og bloggere, der når ud til mange forskellige befolkningsgrupper.
  Dog vil jeg lige tilføje, at jeg også synes, at vi i nogle tilfælde gerne må være lidt efter hinanden – det er ofte sådan, at vi bliver bevidste om vores vaner og kan ændre dem. Især når man støder på direkte uvidenhed på området, som jeg desværre ret ofte synes, at jeg gør – fx. når der er nogen, der påstår, at det er u-lande, der sviner mest, fordi de ofte oplever plastic på strandene, når de rejser dertil…. Det er jo for det første to forskellige ting: miljø og klima og for det andet er det helt forkert, når man sammenligner med udledning pr. indbygger.

  1. Cathrine siger:

   Du har helt ret i din anden pointe – oplysning! Altså oplysning og vise eksempler og selv gøre – det er det der kan forandre. Men i det store billede, som du også præsenterer i afsnit to, så er der også bare et kæmpe behov for meget mere politisk opmærksomhed. Jeg delte også denne her: https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/rekorder-paa-stribe-saadan-ser-205000-fly-paa-en-dag-ud
   Det er faktisk vores offentlige sektor; infrastruktur, hospitaler, politi etc. som sviner allermest pr indbygger – kan man gøre det smartere? Det skal der politisk handling til! Men det skal ikke betyde, at man på ‘græsrodsplan’ ikke kan gøre sit. Både stort OG småt. KH

   1. Josephine siger:

    Meget enig – tak for svar og link! 🙂 Vi er små fisk i havet, men hos mange virksomheder, regeringer og internationale institutioner rundt omkring i verden ledes der lige nu efter eksempler på grønne og innovative løsninger. Her kan vi være dét foregangsland og folk til inspiration, som der mangler, og det kan der både tjenes penge og høstes god karma på (for også lige at imødekomme dé, der mener at vækst kommer før klima) 🙂

 66. Anja siger:

  Okay, jeg har ærligt indrømmet ikke læst hele dit skriv – men dog brudstykker!
  Jeg vil bare sige jeg er vild med miljømandag! Og st du også deler andres opslag med miljømandag – mange bække små 😙 jeg lader mig inspirere 👏

 67. Line siger:

  💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼❤️

 68. Ida siger:

  Jeg har altid haft flyskræk og har derfor ikke fløjet så meget. Jeg er SÅ glad for, at flyrejser ikke er trendy mere 😊

 69. Emily siger:

  ♡♡♡ Så fint.

 70. Du er sej og inspirerende, også når det kommer til miljøet.

 71. Hanne siger:

  Vejen mod et mere bæredygtigt liv er en rejse, og det tager tid at vende mange års konsumerisme. Det er så fjollet at tro, at det kan gøres på en formiddag. Og som med alt andet, så kræver varige ændringer tilpasningstid. For mig har det været undervejs i et par år, men jeg spiser sgu stadig kød og har endda lige købt min første bil. Til gengæld er jeg sygt skarp på at undgå madspild. Jeg glæder mig over, at snakken om bæredygtighed er blevet trendy, i hvilken form den så end tager. Så velkommen om bord! Jeg er en af dem, der tidligere har prikket lidt til dig omkring tøj og bæredygtighed. For rigtig mange starter rejsen mod et mere bæredygtigt liv med, at vi gør op med det absurde overforbrug af tøj de fleste af os har. Og lige præcis her føler jeg vi har en kæmpe elefant i rummet, for du lever af at skubbe tøj vi ikke har brug for ned i halsen på os. Det er ganske enkelt ikke en bæredygtig præmis. Men…. jeg tror din rejse er startet et andet sted, og jeg hepper på, at du finder en bæredygtig vej. Man kan allerede fornemme det. Stop med at undskylde for dig selv, rank ryggen, og kæmp videre.

 72. Lise siger:

  Kære Cathrine,
  Hold kæft et lækkert indlæg at læse! Det er skønt og delt! Nok skriver jeg selv om minimalistisk livsstil, men hold da kæft, hvor er jeg træt at de her kommentarer. selv. Vi burde netop inspirere og klappe hinanden på skulderen, så snart der bare det mindste forsøg på at bryde rutinen. Det kræver faktisk pænt meget rygrad, at lave selv de mindste ændringer.
  Så igen, tusind tak for et mega dejligt indlæg. Det var lige hvad jeg havde brug for i dag 😀
  Kærlighed til dig og dine <3
  Kærlig hilsen Lise

 73. Julie siger:

  Jeg er vild med miljø-mandag og det var til meget stor inspiration, da du satte togrejser på dagsordenen. Jeg er dog meget ked af udtrykket “miljø-politiet”. Jeg synes, at det er forkert at bruge så nedværdigende et udtryk om nogen der kæmper for noget så vigtigt som vores klima – hvadend deres forslag er for “ekstreme” til at man personligt kan efterleve dem eller ej.

  1. Cathrine siger:

   Hej Julie – læs lige beskrivelsen. Det er som oftest folk der ikke gør en skid selv. Det kom sig af en kvinde var efter mig med den makeupwipe, og selv havde hun ikke andet end flyrejser og palmer i sit feed. Den slags! Dem der bare siger “men hvad med” uden selv at gøre en skid. KH

   1. Julie siger:

    Jeg har skam læst beskrivelsen. For mig er det dog mere eller mindre underordnet, om man selv kan efterleve de kritikpunkter man har. Jeg kan sagtens se det hykleriske i det, men for mig svarer det til, at man kritiserer en tobaksreklame, når man selv er ryger. Man kan godt have en holdning til at noget er forkert og samtidigt indrømme, at man har svært ved at efterleve det. Jeg er bange for at udtrykket – uagtet definitionen – vil blive brugt om alle der udtrykker sig kritisk om unødige flyrejser og deslignende og at det måske kan afholde folk fra at give udtryk for deres miljø-holdninger ligesom man nærmest ikke tør at give et moderligt råd i dag i frygt for at være en del af morpolitiet. Med alt det sagt, så synes jeg personligt, at det et voldsomt hvis du har mødt kritik i forhold til brug af vatrondeller og babymad, men samtidigt er det fint at hylde dem – om nogen – som kan gøre det skridtet bedre. Alt det som virker umuligt for vores generation har været en selvfølge for de fleste i vores bedsteforældres generation og er det for mange stadigvæk. Til eksempel bruger min farmor den samme vaskeklud i ugevis og hun går kun i bad 2 gange om ugen, og har gjort det hele sit voksne liv. Hun cykler i en alder af 87 år til alting og hun har aldrig fløjet. Hun slukker altid lyset og tænder sjældent for varmen, køber aldrig nyt og hun spiser sågar maden selvom den er for gammel. Selvom det lyder ekstremt, så er det hverdag for mange folk af en anden generation. Det skal også tilføjes, at hun langt fra er fattig – hun er bare opvokset i en tid med andre værdier. Jeg lever meget langt fra sådan selv, men det er ikke umuligt at forbedre sig – måske også mere end man selv tror muligt, så set i min optik er intet råd for ekstremt eller hyklerisk til at blive værdsat og hyldet og derfor synes jeg at det er ærgerligt, at der skal opfindes et negativt ladet ord om dem, der forholder sig kritisk i klima-debatten. Dette mener jeg særligt, fordi det er så vigtigt at få sat klimaet på dagsordenen, at jeg ikke mener, at vi har råd til at sortere i kritikere på den måde.

    1. Sarah siger:

     Hej Julie
     Selvom jeg synes, det kan være ret problematisk, at man kritiserer andre for noget, man ikke gør bedre selv, så synes jeg, du har en fin pointe. Jeg kan ikke helt se, hvorfor man skulle have lyst til at kritisere, hvis man ikke selv gør en aktiv indsats, og jeg ville aldrig selv gøre det, ligesom jeg ville have svært ved at tage en sådan kommentar, som Cathrine refererer til, seriøst, på grund af afsenderens egne “vaner”.
     Samtidig synes jeg, at din tanke om ikke at have “råd til at sortere i kritikere” er vigtig, fordi det jo hurtigt ender med, at man ikke stoler på dem, som sidder bag skærmen, når man diskuterer klima og andre vigtige emner – altså at man kan frygte, at det ikke bliver taget for gode varer, hvis jeg eks. skriver, at jeg hverken køber nyt tøj, spiser kød eller flyver – for det er da “lige ekstremt nok.” Og så kan det være rigtig svært at komme videre med en ellers god dialog, når man risikerer hurtigt at blive sat i bås. Jeg synes, at Cathrine har lavet et godt og velovervejet skriv, men jeg forstår også problematikken i at smide et ord som “miljøpoliti” på banen, fordi det meget hurtigt bliver mudret og svært at skelne.
     Det er i øvrigt sjovt, det der med vaner – i min familie har det aldrig været normalt at flyve en eller flere gange årligt, at tage bad dagligt (man kan jo hurtigt tage det værste i håndvasken på nogle af ugens dage) og at købe nyt tøj månedligt er fuldstændig uhørt. Det handler jo alt sammen om, hvor vi kommer fra, hvilket miljø vi er opvokset i osv., men det er sjovt, hvordan sådanne goder i klimadebatten ofte bliver omtalt, som om det er noget, alle bare har taget for givet.
     Og så er det sjovt med generationerne – i min familie dufter man til maden, ser, om den stadig er god, inden man spiser den. For flere af mine veninder gælder datoanmærkningen, og “mindst holdbar” er blevet rettesnoren for, hvornår mad skal smides ud, i stedet for at se på den mad, man spiser. Samtidig har mine forældre taget bilen, siden de som unge fik sådan én, og kunne eks. aldrig finde på at hoppe på cyklen, hvilket jo i vores øjne kan virke helt skørt.
     Jeg synes, det er vigtigt, at vi kan lære af hinanden og prikke til hinanden, også generationerne imellem, for ofte kan det sætte tingene lidt i perspektiv og få os alle til at indse, at mange ting kan gøres anderledes, for det har andre faktisk allerede gjort.

 74. Frk.vest siger:

  Skønt indlæg og super inspirerende kommentarer også! Jeg synes du gør det rigtig flot – det med balancen mellem at være bevidst og også skulle leve og være realistisk.
  En ide til når jeres basse er lidt større er autotog – det er desværre lidt dyrt, men shit, det er hyggeligt! Jeg har ikke undersøgt samlet klimaaftryk, når man indregner bil og færge, men vi har i flere år taget autotog fra Hamburg til Sydtyskland. Man kører i tog om natten og minimerer derfor timerne bag rattet og ungerne i autostole. I år kører vi tilToscana og har sammenlagt 10 timer på vejene og en overnatning i autotog.
  Vores tre unger elsker elsker elsker autotoget – det er ren hygge, alle får en god nats søvn og vi synes alle sammen lidt det er et eventyr!

  1. Cathrine siger:

   Åh det gjorde vi også som børn, da vi boede i Østrig. Det er godt nok svagt i erindringen men meget meget hyggeligt <3 KH

 75. Louise N siger:

  👏🏻👍🏻🙏🏻

 76. Maria siger:

  Hej Cathrine,
  sejt indlæg og det er svært at gøre det HELT rigtigt, for ved vi egentlig det??
  Vil blot informere om et podcast indlæg hvor Mille fra Millespeak interviewer en klima forsker fra DTU omkring vore “forbrug” af flyrejser:
  https://millespeak.dk/podcast-2/
  Og pointen er at man IKKE nødvendigvis behøver at stoppe med at flyve:)
  bare en anbefaling herfra

 77. Mette siger:

  Jeg vil bare sige rigtig god ferie, om I flyver, hopper eller springer til Italien, så skal I gøre det så det fungerer bedst for jeres lille skønne familie ❤️
  Du gør det godt, om det er grønt, lilla, rødt eller kønsneutralt 😉
  Tak fordi vi må følge med.
  Lige noget andet, så ser du skøn ud i Nivea-reklamen, jeg så den med min søn på 15 måneder i går, da han så youtube. Jeg udbrød: det er da Cathrine. Han kiggede lidt undrende op på mig 🤦‍♀️😅 han skal nok få lært hvem du er 😄

 78. Julie siger:

  Ingen har fortjent at blive peget fingre af, hver gang man gør noget, der ikke er helt “perfekt”. Jeg har selv måtte lægge øre til så mange af de kommentarer, da jeg selv forsøger at skære ned på alt kød i hverdagen. “Men hvad så med flyrejser?”, “Hvad så med avocado og quinoa?”.. Folk har sååå mange “men hvad så med…”-kommentarer, blot fordi man forsøger at tage nogle af de rigtige valg..
  Du gør det skide godt, Cathrine. Bliv ved som du gør, og lad ikke miljøpolitiet få dig ned med nakken eller få dig til at tale mindre. Størstedelen af os nyder det du gør <3

 79. Siv siger:

  Åh hvor er du bare generelt god til at formulere dig.
  Og jeg syntes det er så rart at høre, at du også er træt af miljøpolitiet. Men på en fornuftig og ikke særlig klynkende måde!
  Hvis du nu rent faktisk havde været “højhellig miljøforkæmper”, så kunne man måske støtte betjentene. Men nu er du du rent faktisk”blot” en kæmpe inspiration for en grønnere livsstil og har formået at bygge et støttende fællesskab op omkring det! Uden at prædike om at vi andre SKAL gøre lige som dig. Uden at prædike om at vi andre IKKE må flyve fordi du prøver at droppe det.
  Du gør det voldsomt godt!
  Tak for inspirationen!

 80. charlotte siger:

  Du har inspireret mig til at tænke og gøre mere, tak!

Send en besked