Top

Kampen om ordet: Stop 'anti-aging'

29.12.2018
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand — Annonce
avene Ysthéal, ROckpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand
i samarbejde med Avène

Hvor gammel er jeg egentlig? 29 på papiret. For gammel til UngRejs (tror jeg). Men for ung til seniorrejser og folkeferie. Jeg er for gammel til at være ‘ung mor’, men for ung til at være gennemsnitlig. Jeg er for gammel til et Ungdomskort. Men for ung til Mimrekort. Jeg er ikke for gammel til at lære nye kunstformer men heller ikke for ung til at tænke over pension og livet i den anden ende. Min forældre synes, jeg er ung, og mine niecer, at jeg er gaaaammel.
Efter at have skrevet herinde siden starten af mine tyvere, så har ‘alder’ fyldt en del, og typisk omkring min fødselsdag. Om det kedelige i at blive ældre, når andre også bliver detOm andres forventninger til, hvor barren skal sættes når man ‘kun’ er 26. Hvordan jeg ofte har løbet forrest i forhold til mine jævnaldrende; først kæreste, først flytte-sammen, første til hund, ‘voksen-arbejde’, til at blive forlovet (og nu er jeg efterhånden indhentet på de fleste fronter).
På den ene side kunne jeg slet ikke vente med at blive ældre; gammel nok til at blive konfirmeret, gammel nok til at flytte hjemmefra. På den anden side var det skrækindjagende at tænke sig at blive ældre. Gamle mennesker, OMG! Det snedige ved den betegnelse er dog, at definitionen hele tiden rykker sig med en selv. Ganske behændigt! Der var engang, at dem i 9. klasse var gamle. Så var det dem i 3. g, dem i 30+ ! At forestille sig at jeg en dag ville være kærester med en begyndende gråhåret mand på vej mod de fyrre – whaaaat?! Men det ville nu være ganske upassende, rendte jeg stadig rundt efter 20-årige fyre (det er det midvejskrisen er til for, haha!).
Konklusionen over årene er blevet, at det ikke er spor farligt at blive ældre. Som jeg skrev det omkring min 27 års fødselsdag; det føles faktisk overraskende ens at blive 21, 23 som 29 år. Et skud fra hoften? Det vil fortsætte sådan. Indtil man når ens ‘gyldne alder’. Et begreb der dækker over dét år, man føler, man topper. Det er noget, jeg har talt med min farmor om. Hun føler sig ikke som en i 80’erne, hendes ur er ligesom gået i stå omkring de 37. Det må have været hendes bedste år – smart nok at stoppe tidsfornemmelse dér. Jeg er ikke nået min gyldne alder endnu, men jeg kan sagtens mærke, det går i den retning. Hvert år er jeg lidt klogere, lidt mere afrundet, lidt mere i fred med mig selv. En my forbedring, hvert år.
avene Ysthéal, ROckpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand
MEN. Min farmor ligner jo ikke en på 37, ret skal være ret. Og selv om jeg føler mig nogenlunde, som en på 19 (minus usikkerhederne), så er jeg da godt klar over, at jeg ikke ligner en. Det er noget tid siden, jeg sidst er blevet spurgt efter ID.
Min krop ændrer sig, såvel som mit ansigt, og det bliver det ved med. Også når jeg på den anden side af gyldne 37 somre. Og det har jeg det helt roligt over! Til trods for hvad vi gennem umindelige tider er er blevet fortalt i fjernsynet og på film.
For et godt udseende har alle dage været en stærk valuta, og et godt udseende vil mange nok definere som et ungt udseende – i hvert fald for os kvinder, ikke? Der er ‘såmænd Jens Vejmand’ og så er der ‘en ung blond pige’, haha! George Clooney castes som ‘the sexy older guy’ med blink i øjet i Nespressos reklamer, men hvor tit ser vi kvindelige skuespiller i samme aldersgruppe castet til samme roller?
Der har altid været et fuldvoksent fokus på, hvordan vi som kvinder holder os unge, stramme, glatte, og det har kunnet fikses med et greb i lommen. Hvis bare vi køber/spiser/smører os med… Helt tilbage i 1930’erne og 1940’erne kørte Palmolive en række reklamer mod midaldrende hud, som kunne resultere i noget så sørgerligt som kvinder uden dates i kalenderen eller hustruen, der mister kærligheden – hvis de altså ikke begyndte at smøre sig med skrappe midler (link hertil). Et midaldrende udseende frem for et ungt vil få Amor til at melde hus forbi. Og hvem er vi, hvis ingen mand vil have os?!
ANTI-AGEING er redningen!
avene Ysthéal, ROckpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand
Mand! Der er blevet postet mange penge i anti-age gennem tiden. Og ligeså mange i markedsføringen heraf. Man kunne næsten blive helt bange i 90’erne og 00’erne, slog man op i et dameblad og så en reklame for en creme til 40+ segmentet. Det lød næsten militaristisk! Cremer, der blev til de rette våben i en kamp, vi kvinder skulle gå ind for at takle problemerne, der måtte opstå med et aldrende udseende (gud forbyde det; færre forlystne blikke vores vej).
Der er bare det med aldring; sat op som en kamp er vi dømt til at ‘tabe. Til trods for de mange badutspring, så kan vi ikke stoppe tiden. Vi vil ældes. Ingen grund til at skyde det noget skidt i skoene. Og for ikke at dømme os alle for tabere på forhånd, så taler man i dag mere om pro-age i skønhedsbrancen. For alder. Hurra! Skønhedsmagasinet Allure mener det endda så alvorligt, at de sidste år valgte at strege anti-age fra deres ordforråd i magasinet, for ‘hvis vi skal ændre vores syn på alder og dét at ældes, så skal vi starte med måden, vi taler om det på’. Og så kom de i øvrigt 73-årige Helen Mirren på forsiden. Cool cat!
Det synes jeg er mere passende, både Mirren og at stoppe med at tale så meget imod alder. Det gør da skønhed til en endnu mere rummelig størrelse, som den burde være det. Anti-aging, nej søde pigebarn, pro-aging! Det er jo det bedste! Det er det bedste at blive ældre! Det siger jeg allerede nu, men det siger farmor altså også med sine 55 år foran mig. Og hun er værd at lytte til.
Det ville være forfriskende at fortsætte den gode stil; gøre skønhed til endnu mere rummelig størrelse. Alle former, farver – men også aldre inklusiv. I det små roser jeg Adam for sine grå stænk i håret hver dag – gråt hår, et aldringstegn ja, men et smukt et! (Og så håber jeg, jeg husker roserne, når jeg selv står med de grå hår i toppen).
Skønhedsindustrien taler Slow Age, Longevity eller Better Age i deres kampagner og produktlinjer. ‘Anti’ ryger ud. Avène er dem, der taler better aging på deres instagram. Og dét kan jeg lide. Det taler til selvomsorg på andre planer, synes jeg, end huden helt målrettet.

Hopper I med på den? At vi taler mere om better ageing end anti-ageing? Gør det en forskel for jer?

Jeg ved godt, at det er enormt meget semantik alt det her, og måske småt, men nu vi ikke kan stoppe tiden, men blot få den til at gå lidt pænere, så synes jeg ligeså godt man kan omfavne dét faktum i sproget også. Der er ingen grund til at tale imod alder, som noget vi skal undgå, når den er ligeså sikker, som at solen står op. Og vi er generelt nødt til at se den ældre del af befolkningen for den store gave de er (det kan vi ligeså godt, for der kommer flere af dem; WHO anslår at der i 2050 er flere 65-årige end 14-årige i verden – lidt alder er det nye sort).
Skulle vi gå linen ud og slet ikke tale om alder som en faktor, så kunne man mærke skønhedspleje med tal, fra 1-4 fx. Ligesom med bleer, haha! Så rykker man ligesom bare et tal/produktgruppe, som man bliver det ældre og skal have lidt mere juice i sine produkter. For jo, der skal altså lidt mere potens til udefra i skønhedsprodukterne, når man er 40 fremfor 14, for at huden fortsat føles blød med glød.
Al semantik skåret fra; ‘anti-rynke-pro-slo-better-age’-produkter er højeffektive, koncentrerede produkter, der hjælper huden til at stråle med det, den har. Det nægter jeg ikke. Når man har ung og smuk hud er det spild af penge (for mere potente produkter koster typisk mere end dem, der blot fugter – fordi der ligesom er mere guf i), for så har man jo ikke brug for alt det virksomme. Men jeg lærte af de “gamle” parfumedamer i lufthavnen, da jeg arbejdede der, at fra ca. 30 år vil de fleste have godt af lidt ekstra ‘krudt’ i produkterne. Jo ældre, jo mere krudt. It’s my time! Jeg kan så småt til at skrue lidt på mine skønhedsrutiner.
I min alder kan man starte med YsthéAl-serien fra Avène, fx en god serum, der kan eksfoliere, opstramme og give glød. Og så en god fugtighedscreme, så man undgår for mange tørhedslinjer, der sætter sig som rynker. Jeg vil da i hvert fald hellere få mine rynker for de store grin, jeg måtte slå op de næste mange år, end en tørlagt hud! Det er i øvrigt dem, jeg kan se, jeg får. Linjer omkring munden som lægger sig ned, når jeg smiler stort. Og lidt kragetæer omkring øjnene. Og så får jeg en på tværs af næseryggen fra bryn til bryn, næsten. Den kunne jeg godt være foruden, men sådan kan man ikke selektere.

Er I begyndt at skrue lidt mere på skønhedsrutinerne, som I er blevet ældre?

avene Ysthéal, ROckpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand

16 kommentarer

 1. Louise siger:

  Det er lige netop den her slags indlæg, der gør, at jeg holder så meget af at følge dig og din blog – der er altid så meget inspirerende tankevirksomhed bag 😊

  1. Cathrine siger:

   For filan, Louise! TAK <3 Virkelig! KH

 2. Ida siger:

  Spændende og velskrevet indlæg. En fornøjelse at læse!
  Hvor er din smukke læbestift fra? Det ligner den perfekte hverdagsfarve til læberne <3

  1. Cathrine siger:

   Det er faktisk en generation g fra glossier, som er lidt mere ovre i en tintes læbepomade eller super mat lidt seer læbestift. Sådan du ved, din egent læbefarve men bedre-agtigt. Giver det det mening? Og tak for roserne, de går lige ind! KH

 3. Amalie siger:

  Hold nu op, hvor er du altså dygtig til dit arbejde!

  1. Cathrine siger:

   For fanden <3 <3 <3 TAK Amalie! KH

 4. Rikke siger:

  Hvor er du dygtig! Selvom det er spons, er du altid værd at læse! Men lidt ærgerligt, at du mener, at det ville være “upassende, rendte jeg stadig rundt efter 20-årige fyre”. De fleste mænd på 29 render vel gladeligt rundt efter 20-årige piger uden nogen løfter et bryn (men det er vistnok okay, det er jo mænd). Jeg forstår pointen og er sgu ikke ‘krænket’, Gud forbyde det 😁 Men jeg er selv væsentlig ældre end min kæreste, og jøsses hvor har jeg tit skulle lægge øre til kommentarer, som aldrig ville blive givet til en mand. Hah, hvem der bare var 7 år yngre 😁

  1. Cathrine siger:

   Haha, jeg er er med dig! Tyve-årige kunne måske gå an, men meget under ville ikke. Og så skal jeg da selvfølgelig lige have dét, at jeg er gift med i beregningen, haha! Altså det går jo slet ikke. Men i teorien kunne en tyve-årigt gå an 😛
   Fanme dejligt at I har fundet hinanden og kun skævet til hinandens smukke sind og hjerter frem for alderen. Det er så ligegyldigt! Vi har så mange forestillinger om, hvordan parforhold skal være. Jeg havde i flere år en kæreste, der var et hoved lavere end mig. Tænk sig! Manden skal jo være højere! Ikke? TSK TSK 😀 KH

 5. Se mig, far siger:

  Jeg håbede altid, jeg kunne være 16 for altid, og jeg frygtede, at livet gik i stå, når ungdommen sluttede og man kom ud på arbejdsmarkedet. Men jeg kunne ikke have taget mere fejl!
  Mit liv er rigere end nogensinde, og selvom der skal 30 lys i kagen næste gangen (gør man stadig det, når man bliver 30? Sætter lys i kagen?) ser jeg med glæde frem til endnu et år fyldt med nye oplevelser og muligheder. Det kan da godt være, man får et par rynker i fødselsdagsgave, men det gør vennerne jo også, så det er der såmænd nok ikke nogen, der tænker videre over.
  Men for at svare på dit spørgsmål, og hvis det nu SKAL gå op i semantik, så bryder jeg mig faktisk ikke om “better aging”. “Anti-aging” er et spinkelt håb, man køber ind på, selvom man selvfølgelig godt ved, at det ikke kan lade sig gøre. Men når der findes et “better aging”, så findes der også et “worse” – og hvem gider det? Så kan jeg bedre lide “anti-aging”s antonym “pro-aging”, som du jo også selv hylder i dit vanligt skønne, gennemarbejdede og vedkommende indlæg.

  1. Cathrine siger:

   Haha, PRÆCIS beskrivelsen. Som om livet går i stå 😀 … Og så bliver man 25, 30, 35 og finder ud af at det kører derudaf med 110 km/t
   Og ja for pokker, i med lysene, men slå evt. brandalarmen fra, haha! Jeg fylder også 30 – det føles egentlig meget godt. Undtagen ved tanken om, hvor hurtigt tiden går. Apropos de 110 km/t – nogen gange er det lige lovligt meget i overhalingsbanen.
   Jeg forstår faktisk godt dine tanker – hvis noget er ‘better’ så er der også noget ‘worse’. PRO lyder dejligt, mon vi kan få hele industrien til at tage det til sig? 😀 KH

 6. Mette siger:

  Der er sket meget de seneste 15 år. Da jeg var 29 havde jeg ikke for 25 øre fokus på om jeg havde en eneste rynke på vej, og brugte ingen særlige fancy cremer. Bevares, det ændre sig når man rammer de 40 🙈, for der sker der noget man liiiige skal vænne sig til, men indtil da, så tror jeg på fugt, alt godt indefra og en påmindelse om at alle bruger filter på insta. 😉
  Godt nytår 💫

  1. Cathrine siger:

   Haha! NÆ! Hvorfor dog også gå så farligt op i det? Og så alligevel, så tænker jeg, det er en god investering, når jeg om ti år rammer de fyrre 😀 Gode vaner starter tidligt. – og alt er et filter 😉 GODT nytår kære Mette!

 7. Meget gennemarbejdet, informerende og lækkert indlæg.
  Jeg selv er så småt begyndt på “anti-age” selvom fødselsattesten kun er 27 år gammel, men når rynkerne i panden sidder fast, så må man jo gøre noget for, at de så i det mindste ikke bliver dybere.
  De produkter jeg har købt, er endnu ikke kommet af med “anti”-delen, men synes helt bestemt at “pro-age” lyder meget bedre 🙂

  1. Cathrine siger:

   Masser af masser af fugt! Indeni og udenpå, det er rigtigt godt sted at starte. Og så er der fine serier, som ikke er alt for dyre og som ikke vil være spild på din unge hud endnu, som kan give lidt til udglatningen <3 KH

 8. Bibi siger:

  Hej Catrine. Fantastisk, sjovt og indlevende artikel. Du formår virkelig at beskrive et seriøst og relevant
  emne på din helt egen og inspirerende måde. tak! Anti-age har været aktuelt for mig i en del år og er selv den fødte “rutine-mor” med faste morgenrutiner, hvor ansigtsolie og creme halløj er en fast bestanddel hver morgen 😀 Har brugt Avène en del år nu. Flere bloggere har jeg læst anbefaler naturlige olier, flere sider skriver artikler om emnet bl.a. castorolie.dk og fælles for dem er at de nævner olien fra hybenkerner som en god antiage olie. Hvad er din holdning til det eller holder du fast på YsthéAl-serien? 🙂

 9. riya siger:

  Hi! I love how informative and great your articles are. Can you recommend any other blogs that share information about a Spiritual Bath or spiritual awakening? Thanks a lot!

Send en besked