Top

Læserliv: "Nød lærer nøgen kvinde at youtube…" + vikle-ordliste

04.08.2019
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Vi skal runde viklesnakken af!
Nu har jeg delt en masse viden om viklen (for mit vedkommende en ongoing udvidelse!) og også mit eget viklestash og de sidste tips til at søge fine vikler! Det sidste indlæg her er med en kyndig vejleder og vikleekspert – på den måde at hun har flere år som vikler i bogen og både har viklet de nyfødte og toddlere, Nanna.
Nanna har i ny og næ skrevet til mig – især omkring mit viklere. Kommet med gode råd til at binde bedre, strammere, dybere sæde osv. Der er meget at holde øje på, når man vikler de første gange! Hun var en vikleven i nøden, og jeg mødte hende også på Bærefestivalen.
Én ting der kan være lidt svær, når man bevæger sig ind i vikleverdenen, det er alle forkortelserne. Der er seriøs VIKLE-SLANG! Det er også her, hvor man rigtig kan føle sig SEJ, når man kan smide om sig med bogstaver (set ude fra) sat sammen i vilkårlig rækkefølge. “Jeg bandt en FWCC med min nye FV, og det er simpelthen den lækreste HW, jeg har haft!”…  A’ hva’?
Ja venner, det skal I lære i dag. Jeg har simpelthen bedt Nanna om at lave en decideret ordliste, I kan tage med i hånden, når I skal bevæge jer ud i vikleverden. Så, Nanna, take it away!

Rockpaperdresses, Nanna Rosen, Vikle slang, ROCKPAPERDRESSES, Bærbushka
Fotos af: Karolina Grenda

Navn: Nanna Rosen Vium

Alder: 28

By: Valby

Beskæftigelse: Hjemmegående og under uddannelse til at blive slyngevejleder under navnet Bærbushka

Har 2 børn, fra marts ’16 og januar ’18

Hvordan kom du igang med viklen, Nanna?
Inden jeg blev mor skulle jeg ikke vikle. Mit barn skulle sove i barnevogn, og vikler gjorde desuden børn lidt mærkelige var jeg sikker på. Så kom Vilma. Vilma var – som hun siger hver dag nu – bare en Vilma. En Vilma med sin egen vilje, og efter at have kæmpet for at amningen op og køre og for at komme andre steder hen end sengen og sofaen, bestilte min mand en vikle på nettet. En je porte mon bebe-strækvikle. Je porte mon bebe-strækviklen kommer med en meget grundig brugervejledning på flere sider, og da jeg så den var jeg lige ved at give op, allerede inden jeg kom igang. Min udkørte hjerne og krop kunne slet ikke forstille sig, at jeg nogensinde skulle lære det.
Men nød lærer nøgen kvinde at youtube. Jeg fik proppet barnet i strækviklen, og hun fandt ro som aldrig før. Sammen indledte vi vores rejse væk fra den anlagte vej til adskillelseskulteren, og da endnu en test viste to streger, vidste jeg, at viklen ville blive et vigtigt redskab for os som familie – både for at give os frie hænder til storesøster, men også for at give far en nem måde at få kropskontakt med lillebror, for at hjælpe vores ammeforløb på vej, for stadig at give storesøster tæt kropskontakt, for nemt at kunne komme rundt osv osv. 
Vikler har hjulpet os så meget, og jeg har fundet en kæmpe fællesskabsfølelse med andre viklemødre, så meget at jeg elsker at hjælpe med at introducere andre til “vikle-verdenen”. Jeg håber at dette lille skriv måske kan hjælpe nogen af jer på vej.
Rockpaperdresses, Nanna Rosen, Vikle slang, ROCKPAPERDRESSES, Bærbushka

Får god vejledning i Bærebarn på Jægersborggade i København! 

Men hvad betyder viklen helt konkret for dig, i din hverdag men måske også for dit hjerte?
Den har givet mig mulighed for at give mine børn nærhed i rå mængder. Den der følelse af en barnekrop, der bare falder helt til ro, vejrtrækningen der ændrer sig, øjnene der stille lukker i er svær at sætte ord på. Samtidig giver bæreredskaber os mulighed for at opleve verden sammen. Når de har skulle opleve alt omkring dem for første gang, har de siddet trygt ved mig (eller min mand selvfølgelig), og jeg har kunnet opleve deres reaktioner. Når de har haft brug for det, har de muligheden for at putte lidt ind til en tryg og varm krop, og hvis de har haft brug for lidt mælk har der også været nem adgang til det.
Som mor har viklen også givet mig en del frihed – netop fordi der følger en portion tryghed og fleksibilitet med. Til vores bryllup kunne jeg nemt være endt med at sidde klistret til en stol, da lille blev træt, men jeg havde min vikler med, så han kunne bare komme op.
Selvom bæreredskaber jo er enormt praktiske, så er det bedste for mig nu nær- og trygheden.
…. Jeg er eks-moderator i slyngegalleriet og (snart) tidligere administrator på vikledk-instagram. Og så har jeg bare fundet et skønt fællesskab i viklenverdenen, og jeg har mødt nogle søde og enormt inspirerende forældre gennem viklen!

Rockpaperdresses, Nanna Rosen, Vikle slang, ROCKPAPERDRESSES, Bærbushka

Forkortelser og udtryk fra vikleverdenen – så er I godt klædt på!

Nummer 1 at lære: “Frie luftveje”! Det taler man meget om, og det er det allervigtigste, når du bærer en baby. At den fortsat kan trække vejret, selv om den er bundet på dig. Det sikrer du dig ved maks at dække babys hoved med stof til øreflippen, så ansigtet er helt frit og baby kan få den ilt der er nødvendig for dens overlevelse.

Typer af vikler:

SV: Strækvikle – en vikle i strikket stof, som ofte kun fåes i en størrelse. Den kan bindes på mange måder og bruges længe, men er især genial til nyfødte og nybegyndere, fordi den kan bindes, inden baby kommer i viklen og du kan således gå rundt med den på hele dagen. Hvis du gør det, vil jeg dog anbefale at have mere end en, så du kan vaske den indimellem. 
FV: Fastvikle – en vikle i vævet stof. Fåes i mange forskellige længder, materialer og vævninger. Kan bruges fra nyfødt til voksen og bindes på utallige måder. Strammes og bindes som regel færdig efter barnet er sat “i” i viklen. 
RS: Ringslynge – som regel lavet af vævet stof, hvori der er syet to vikleringe. Selv går jeg i en kæmpe stor bue uden om alt der har vatterede skuldre eller er lavet af lærred, men drages af lækre materialer og udseende. Kan bruges fra spædbarn til voksen.
Meh dai/bei dei og vikletai er et panel af vævet stof med fire stropper. De kan bruges fra nyfødt til voksen, men hvis de har polstrede skulderstropper kan det vist være lidt svært at få den til at støtte en nyfødt rigtigt. Jeg har aldrig selv prøvet. 
SSC: Soft structured carrier eller nok det de fleste på dansk vil kalde en bæresele: altså et polstret bæreredskab med mavebælte og skulderstropper. Kan som regel bruges fra nyfødt og har forskellige begrænsninger i forhold til, hvor store børn de passer. Hvis du er ude efter bæresele, så gå gerne efter en der kan støtte baby fra knæhase til knæhase (så den er ergonomisk korrekt – også når de bliver tumlinge!) og giver baby mulighed for at sidde i frøstilling. 
“Basestørrelse”: den størrelse vikle du skal bruge for at binde en fwcc. Anhænger af din kropsstørrelse (og om du bærer baby eller barn). Ofte bruger str XS-S:5 M-XL:6 XXL:7. Det er dog også afhængig af viklemærke størrelserne kan variere i længden.
STIH: Soft tape in hand. Længden på din vikle målt med et blødt målebånd i hånden. Nyttigt hvis nu du fx gerne vil købe en vikle, der er en halv meter kortere end den du har.
“Poppe sædet”: når barnet er i et levende humør og strækker benene (måske endda er decideret benstrækker?) kan det stykke vikle, der går fra knæhase til knæhase og sidder mellem dig og barnet smutte ud, så det ikke længere sidder mellem jer. Det kaldes et ‘poppet’ sæde. En meget glat vikle kan gøre det nemmere for barnet at poppe sædet, mens en grippy vikle kan gøre det sværere. Så skal man typisk binde igen!

Rockpaperdresses, Nanna Rosen, Vikle slang, ROCKPAPERDRESSES, Bærbushka

Beskrivelse af vikler:

WQ: Wrap qualities. Viklens bærekvaliteter beskrevet med ord.
Birthwrap” og “legacy wrap”: En vikle der er udgivet samme dag som dit barn er født, og en vikle der er udgivet på en dag der betyder noget specielt for jer.
Blend: Materiale sammensætningen af din vikle opgivet i procenter
Easycare: En vikle der er lavet i ikke-sarte materialer og kan vaskes med almindeligt vaskemiddel.
GSM: Gram per square meter – gram Per kvadratmeter. Kan give en ide om hvor tyk viklen er, men afhænger også af, om viklen er lavet af lette eller tunge materialer og om det er en tæt eller luftig vævning.
HE: High end. Som regel vikler der produceres i meget begrænset mængde i materialer af høj kvalitet.
HW: Hand woven – håndvævet vikler. Virkelig moderne for tiden.
Loomstate: En vikle der ikke er vasket endnu
Bloomstate: En vikle der er vasket og tørret (på tørrestativ selvfølgelig 😉 ). Nogle vikler vokser helt vildt efter en vask. Prøv at tage et billede, hvor du har foldet viklen på en bestemt måde og lagt viklen ved siden af fx et tårn af duploklodser inden du vasker. Gør så det samme efter vask, så kan du se om den er vokset meget. 
‘Natty’: En vikle af ufarvet garn. Det gør altså noget ved fibrene at blive farvet og natty vikler kan virkelig bare være mums. Til gengæld er farven lidt sart i forhold til at have det tæt på en baby.
Nubs: Ujævnheder i garnet som kommer fordi det er lavet af naturmaterialer som er ujævne. Ses ofte i hør, hamp og nogle typer silke (fx tussah og bourette). Nubs kan være ned til at give viklen grip.
Grip: Modstand i viklens overflade. Kan være med til at holde viklen på plads når der er bundet, men gør det samtidigt ofte sværere at stramme. 
Glide: Hvor nemt viklen glider. Hvis den har meget glide er den glat og kan være nemmere at stramme, til gengæld kan den blive så glat, at den ikke bliver siddende hvor du gerne vil have den.
Begyndervenlig vikle: En vikle der er nem at stramme og få til at sidde godt. Det er selvfølgelig lidt forskelligt hvad folk ser som begyndervenligt, men for mig vil det tit være en tynd vikle med let grip. Mit all-time favorit begyndervenlige budget mærke er didymos. De startede med at udvikle vikler til de europæiske marked i 70erne som de første. De bruger blød økologisk bomuld. Deres vikler er ikke meget brede. Deres priser er meget fair, og de kan tit findes brugt så du får nemt en vikle der er gået til.
OOAK, TOAK: One of a kind, two of a kind. Nogle vikler laves i så begrænset antal, at der kun findes en eller to af lige præcis den slags.
Unicorn: En vikle der er fantastisk og svær at få fat i.
Stash: din samling af vikler.
SSS: Saturday/sunday stash shot. Et billede af dine vikler lagt flot sammen og stylet smukt så alle kan beundre dine skatte – ofte delt på diverse fora
Rockpaperdresses, Nanna Rosen, Vikle slang, ROCKPAPERDRESSES, Bærbushka

Slang ved køb/salg, som du ofte vil se i viklebeskrivelsen eller i kommentarfeltet fx på Slyngegalleriets salgside:

Slyngegalleriet: stor facebook gruppe for folk der bærer deres børn.
‘Pull’/Knækket tråd: Fordi din fastvikle er vævet af mange mange meter garn, kan en tråd blive hevet ud af stoffet, som en løkke der stikker ud, og den kan så også knække. Det påvirker ikke viklens sikkerhed og kan med lidt snilde fikses evt med hjælp fra videoer på vikledk 😉 Der findes også professionelle, der kan udbedre eller andre viklere i de forskellige communities, som kan hjælpe!
‘Grams’: sammenkomster for folk der vikler hvor der hygges og gramses vikler. Find grams at deltage i fx ved at komme med i din lokale facebook-slyngegruppe. som du kan finde en liste over i slyngegalleriet.
EUC: excellent used condition. En vikle bliver sjældent ringere af at blive brugt og mister derfor sjældent meget i værdi ved at være brugte. Derfor er de tit beskrevet som at være i rigtig god stand, medmindre de selvfølgelig har pletter, der ikke kan komme af eller huller.
“Perma”: vikler du aldrig kommer til at sælge og som du vil bære dine børne- og oldebørn i.
Når en vikle er “gået til”: Ligesom en par cowboybukser kan nogle vikler være lidt stive, når de er nye og/eller nyvaskede. De bliver blødere og mere medgørlige af at blive brugt. Nogle materialer kræver mere end andre at få bløde, så hvis du vil være sikker på at have en medgørlig blød vikle som din første så køb brugt og spørg sælger hvordan den føles, eller køb et sted hvor du kan mærke viklen. 
BST: Buy, sell, trade
CISO: Casually in search of – du leder efter en vikle men kun nogen gange når du lige har penge
Dibs: Du kan løbe ind i at folk sælger vikler med dibs. Det betyder at de gerne vil tilbydes tilbagekøb inden videresalg
DISO: Desperately in search of – du ligger søvnløs over den vikle du leder efter og lige så snart den kommer til salg er du klar til at købe
ISO: In search of – du kan godt sove om natten når dine børn giver sig lov men hvis du ser et salgsopslag med den vikle du leder efter er du klar med pengene
Draw: Lodtrækning om retten til at købe. Ses oftest ved vikler der bliver udgivet i få eksemplarer. Draw afholdes på forskellige måder men beskrivelsen plejer som regel at kunne findes på mærkets facebookside.
EUC: Excellent used condition. Brugt men fin.
FF: Fastest fingers. En ny udgivelse af vikler bliver sat til salg i begrænset antal, og det er kun de hurtigste, der får lov til at købe.
FS: For sale – til salg
FSO: For sale only – kun til salg (dvs. ingen byttere)
FT: For trade – byttes
FTO: For trade only – byttes kun
FSOT: For sale or trade – sælges eller byttes
Invoice: Faktura som skal betales, før viklen er din. Nogle gange udløber den efter relativt kort tid så andre får mulighed for at købe viklen.
Kylling: Nogle gange er der ‘kylling’ på vikler, der kommer til salg. Det betyder ikke, at den er fyldt med fjer, men at sælger ikke kan love, at h*n ikke trækker viklen tilbage fra salg. Altså man er en kylling og “tør” ikke sælge alligevel.
MV: Marked value – den pris viklen er værd når den sælges på brugtmarkedet 
MMAO: Make me an offer – kom med et bud
DOND: Deal or no deal – skriv et bud og sælger svarer med enten deal eller no deal
Retail: Det viklen oprindeligt er solgt for fra firmaet
SFP: Stalk free pass – kan modtages fra firmaer og giver en retten til at købe en vikle uden om FF eller draw
SFS: sub for sale – du følger lige med for at se, om en vikle der er FTO bliver FS
Rockpaperdresses, Nanna Rosen, Vikle slang, ROCKPAPERDRESSES, Bærbushka
Rockpaperdresses, Nanna Rosen, Vikle slang, ROCKPAPERDRESSES, Bærbushka

3 kommentarer

 1. Emilie siger:

  Har Nanna nogle gode tips til hvor der kan købes brugte vikler? Altså ud over de almindelige steder som FX reshopper 🙂

  1. Cathrine siger:

   Der er rigtig mange gode grupper på Facebook, fx Slyngegalleriets salgsside – der har jeg selv købt og det kan anbefales 🙂 KH

  2. Nanna Vium siger:

   Ligesom Cathrine køber jeg de fleste på facebook. Enten i slyngesalg eller i de enkelte mærkers egne chatter grupper 🙂

Send en besked