Top

Læserliv: ”Sådan er det bare for nogle kvinder”

02.07.2019
Skabt af Ellen Hovmand

Menstruation er en fandens gave.
Den har en glimrende evne til at komme de dage, man ikke er forberedt eller ikke liiige orker. Når man skal på date. Når man har lyst tøj på. Når man er stillesiddende længe. Og så kan den tilmed gøre en virkelig, virkelig syg. Jeg kastede op de første fem år, indtil jeg kom på p-piller, i ren og skær smerte. To panodiler, en ibuprofen (af de rigtig stærke), tre gange om dagen og så sengeliggende. Jeg havde tre jule i streg, hvor jeg var sengeliggende, når familien kom til julefrokost (og har derfor set The Sound of Music et utal gange).
Men der er jo også: Hurra! Kroppen virker! Følelsen af udrenselse (sådan kan jeg have det). Og hvis den tilmed er regelmæssig – endnu højere hurra. Så kan man næsten planlægge og time det.
Der er perioder af ens liv, hvor man glæder sig til den kommer – håber på den. Og andre tider, hvor det er en mavepuster, og den trækker tårer.
Rikke får den. Hun får sin menstruation. Men den kommer ikke meget mere end en lille håndfuld gange om året. Men hvad er der så galt med Rikke? Det leder hun selv efter svar på….

Rockpaperdresses, barnløshed, gæsteindlæg

Fotograf: Mariana Gil

Af Rikke

Jeg fik min første menstruation, da jeg lige var fyldt seksten år. Der var ikke skyggen af regelmæssighed i min cyklus, og der gik ofte flere måneder imellem dem. I nogle perioder kunne jeg gå i over et halvt år uden at bløde. Da jeg var fyldt atten år foreslog min læge, at det var på tide for mig at begynde på p-piller. Jeg afslog, for jeg ville ikke fylde min krop med fremmede hormoner. I hvert fald ikke før mine egne hormoner havde reguleret sig selv, og jeg havde fået en regelmæssig cyklus.
Men den regelmæssige cyklus lod vente på sig, og året efter var jeg en utålmodig tyveårig, som ikke kunne begynde på p-pillen hurtigt nok. For første gang i mit liv følte jeg mig som en ”rigtig” kvinde med en regelmæssig cyklus. Selvom cyklussen ikke var naturlig, var jeg i fuld kontrol, og jeg følte mig som kvinde over min egen krop.
Fire år senere kvittede jeg p-pillen på grund af menstruationsmigræner, og fra jeg stoppede med at tage p-piller skulle der gå lang tid, før jeg fik min menstruation igen. Efter otte måneder uden skyggen af blod i trussen tænkte jeg, at der nok var lange udsigter til en graviditet. Min kæreste og jeg besluttede derfor, at vi ikke længere ville gøre noget for at undgå graviditet. Hvis jeg blev gravid, var det nok meningen, at jeg skulle blive det.
Denne beslutning blev også startskuddet til et voksende ønske om at få et barn. Noget jeg ellers ikke rigtigt havde tænkt nærmere over tidligere. Babyer havde aldrig rigtigt været min kop te, men som 25-årig blev jeg for alvor klar over, at det egentligt var noget, jeg gerne ville have. En baby altså.
Et helt år skulle der gå, før jeg fik min menstruation. Den første af få. Min cyklus forblev nemlig uregelmæssig, og der kunne stadig gå op til fire måneder fra én blødning til den næste. Jeg gik til lægen for at finde svar, men kom kun hjem med: ”Sådan er det bare for nogle kvinder”. Mine blodprøver var normale, jeg havde ikke PCOS, og gynækologen kunne kun konkludere, at jeg havde masser af gode æg. Hvilket jo egentligt ikke er mærkeligt, når jeg nu har haft væsentligt færre ægløsninger i mit liv end gennemsnitskvinden.
I år fylder jeg 28 år, og ønsket om at få børn er kun blevet større med årene. Da min kæreste og jeg for snart tre år siden besluttede, at vi ikke ville gøre noget for at undgå at lave en baby, troede jeg faktisk på, at jeg ville blive én af de første i min vennekreds, som skulle have en baby. Nu sidder jeg – omgivet af veninder som enten er gravide eller nybagte mødre – med en følelse af, at jeg nok bliver den sidste.
Jeg glæder mig altid, når mine veninder bliver gravide, men jeg bliver desværre også altid ked af det. Ked af det fordi jeg er bange for, at deres børn når at blive så gamle, at de ikke har lyst til at lege med mine. Ked af det fordi jeg måske ender med at forblive i rollen som tante og aldrig bliver nogens mor. Ked af det fordi jeg føler mig som mindre kvinde end alle mine medkvinder.
I skrivende stund er min cyklus på dag 100. Jeg har aldrig mødt nogen som mig, men jeg har mødt mange, som taler om hormonelle ubalancer, og hvordan sådanne kan afhjælpes gennem en sund livsstil. Jeg har svært ved at forestille mig, at min cyklus skulle gå fra 100 til 28 dage, hvis jeg stoppede med at spise brød og chokolade. Men jeg har jo selvfølgelig heller aldrig givet det et ærligt skud, så hvad ved jeg i princippet?
Når der tales om hormonelle ubalancer, føler jeg ikke rigtigt, at der tales om sådan nogle som mig. For hver gang jeg åbner op for at tale om min cyklus, bliver jeg mødt med et: ”What!?” efterfulgt af et: ”Ej hvor mærkeligt, har du været til lægen med det?”.
Og det har jeg jo, men hun kunne som skrevet ikke gøre mig ret meget klogere. Men hun kunne berolige mig ved at fortælle mig, at jeg ikke er alene om det, for ”sådan er det bare for nogle kvinder”. Der er altså andre kvinder, som oplever det samme som jeg. Men hvor er de? Hvor er de kvinder, som får menstruation med 42 til 150 dages mellemrum? Jeg har aldrig mødt en eneste af disse kvinder, men hvis jeg vidste, at der sad bare én som mig, er jeg sikker på, at jeg ville føle mig meget mere som en kvinde, end jeg gør lige nu.
Men jeg ER en kvinde uanset hvad, og jeg trøster mig for tiden med, at jeg har masser af gode æg. Min kæreste og jeg modtager endnu ikke hjælp, og grunden hertil er, at jeg – til trods for mine mange æg og min kærestes gode kvaliteter – ikke tør starte i fertilitetsbehandling af frygt for at opdage at problemet stikker meget dybere end manglende ægløsninger.
Jeg er ikke klar til at erkende, at der kunne være flere ting ”galt” med mig. Jeg føler mig simpelthen ikke kvinde nok til at skulle forholde mig til, at sjældne menstruationer muligvis er det mindste af mine problemer. Fertilitetsbehandling er altså ikke et kapitel, som endnu er startet for mig, men jeg arbejder på at nå frem til erkendelsen af, at en lille smule hjælp ikke gør mig til mindre kvinde.
Rockpaperdresses, barnløshed, gæsteindlæg

60 kommentarer

 1. Nanna siger:

  Her. Jeg er en af de andre kvinder. Da jeg fik min menstruation havde jeg på samme måde meget uregelmæssige menstruationer. Så begyndte jeg på p-piller og da jeg stoppede efter 7 år kom min menstruation aldrig igen. Aldrig. Vi måtte i fertilitetsbehandling for at få vores nu 2 årige dreng og efter endt graviditet håbede jeg at kroppen ville normalisere sig. Som dig har jeg nemlig også masser fine æg og ellers ingen symptomer på PCOS. Det gjorde den dog ikke og vi er nu i behandling igen for at få nr. 2. Der er sikkert ikke andet i vejen med med jer end manglende æglægninger, men det kan stadig være et langt og hårdt forløb. Der er ikke andet at gøre end at kaste sig ud i det, det er det hele værd i sidste ende ❤️

  1. Rikke siger:

   Kære Nanna
   Hvor er jeg glad for at høre, at det lykkedes for jer at få en søn på trods af manglende menstruation. Det er en kæmpe lettelse for mig at høre, at der er andre end mig, som har koks i menstruationssystemet – og at det ikke nødvendigvis er lig med et liv uden børn. Tusind tak fordi du ville dele din situation og dine tanker med mig <3 Jeg krydser fingre for, at nr. 2 er lige rundt om hjørnet! Kh Rikke

  2. Maria siger:

   Hej Nanna
   Jeg har ikke haft min menstruation siden jeg stoppede på p-piller for 8 år siden, og har de sidste par år haft et brændende ønske om at blive gravid. Jeg har det sidste halve år været i hormonbehandling, men stadig uden resultater. Du er den første jeg nogensinde er ‘stødt på’, som beskriver nøjagtig samme historie, som den jeg selv står i, så det giver mig håb at det lykkedes jer at få et barn <3 Må jeg spørge til hvilken behandling du fik eller hvilket forløb du var igennem. Selvfølgelig kun hvis du har tid og lys.
   Kh Maria

 2. Helene siger:

  Her! Mig! Jeg er en af de andre kvinder! Med en cyklus på mellem 24 og 180 dage siden jeg første gang fik mens for 19 år siden.
  Jeg er “naturligt” gravid med nr. 2 ❤️

  1. Rikke siger:

   Kære Helene
   Hvor er det skønt at høre. Stort tillykke med endnu en graviditet – der er håb forude for sådan en som mig. Tak fordi du ville dele din situation med mig <3 Kh Rikke

 3. AM siger:

  Jeg er også en af de kvinder! Som teenager havde jeg utrolig regelmæssig cyklus, startede så på p-piller (for at afhælpe smerter), men da jeg stoppede ca. 10 år efter, kom min menstruation bare ikke. På 1½ år fik jeg 3-4 menstruationer og en spontan abort. Min gynækolog diagnosticerede mig med PCO (ikke PCOS, da mine hormonniveauer er helt normale, så jeg opfylder “bare” 2 af de 3 krav, nemlig uregelmæssige menstruationer og for mange ægblærer i æggestokkene – hvilket samtidig også er et udtryk for en god ægreserve…. hm). MEN! min spontante abort fik ligesom genstartet min cyklus og jeg blev hurtigt gravid igen!
  Nu har jeg en søn på 2 år, men min menstruation udebliver stadig (den er aldrig kommet igen efter fødslen), så der går nok ikke lang tid før min mand og jeg skal overveje fertilitetsbehandling for at få nr. 2.
  Ønsker dig alt mulig held og lykke ❤ Og du er ikke alene!

  1. Rikke siger:

   Kære AM
   Hvor er det vildt at kroppen kan resette sig selv på den måde efter en spontan abort! Jeg er så glad for at høre, at det lykkedes dig at blive gravid. Så er min situation ikke helt håbløs. Tusind tak fordi du deler din historie med mig. Det er virkelig skønt at få bekræftet, at jeg ikke er alene om at have en anderledes cyklus. Jeg håber sådan, at det lykkes for jer at få nr. 2 – om det er med eller uden behandling <3 Kh Rikke

 4. Karina siger:

  Jeg er lige her! Du er ikke alene<3
  Jeg har aldrig haft en regelmæssig cyklus. Fik konstateret PCOS grundet uregelmæssig cyklus og udeblevende mens, men har efterfølgende mange gange fået ‘jamen du er da ikke en klassisk pco-pige’ af andre læger, når vi løbende er blevet sendt videre i systemet. PCOS blev dog diagnosen som gjorde at min kæreste og jeg startede i behandling. 8 forsøg senere var jeg gravid, og i dag er vores elskede dreng 7 måneder.
  Jeg ved stadig ikke hvad jeg ‘fejler’. Da vi har været i behandling og det lykkedes har det danske sundhedssystem ikke ressourcer til at undersøge det yderligere. Har derfor været på privatklinik som heller ikke kan finde ‘fejlen’.
  Så der er ikke altid en forklaring, og det er svært at leve med, men man kan være heldig alligevel!
  Ønsker dig alt det bedste <3

  1. Rikke siger:

   Kære Karina
   Af hjertet tak fordi du vil dele din historie med mig. Det er ubeskriveligt skønt at opdage, at andre kvinder sidder i samme båd som jeg. Jeg kan virkelig genkende reaktionen “jamen du er da ikke en klassisk pco-pige” – den har jeg også fået af flere læger, og det er sindssygt frusterende, at der ikke findes en kasse til sådan nogle som os.
   Det lyder hårdt med behandling og hele 8 forsøg, men hvor er det til gengæld dejligt at høre, at det lykkedes i sidste ende <3 Så er der også håb for mig! Kh Rikke

 5. Katrine siger:

  Hvis du er interesseret i at læse noget omkring menstruation og hvordan en regelmæssig cyklus kan opnås, så er jeg selv i gang med Period Power af Maisie Hill og den har virkelig givet mig en meget bedre forståelse omkring menstruation og hvad der har af indvirkning på den. Jeg er selv på p-piller og oplevede også en ret uregelmæssig menstruation inden jeg startede for 4 år siden og jeg er gået i gang med Period Power for at forstå hvad jeg kan gøre for at opnå en regelmæssig menstruation når jeg går af p-pillerne. Håber det måske kan hjælpe!

  1. Rikke siger:

   Kære Katrine
   Tusind tak for tippet. Den lyder interessant, så den vil jeg helt sikkert undersøge nærmere. Jeg håber, at den giver dig nogle gode redskaber som virker 🙂 Kh Rikke

 6. Betina siger:

  hej,
  jeg var en af de kvinder. Efter jeg stoppede på p-piller kom min menstruation ikke i et halvt år og var meget uregelmæssig når den endelig gad at dukke op.
  For mig har det hjulpet at tage kosttilskuddet “agnus castus vitex” og især at gå til zoneterapi. Hun har simpelthen fået gang i min menstruation og den er nu regelmæssig.
  Du har sikkert prøvet begge ting, men tænkte jeg lige ville skrive det alligevel. 🙂

  1. Rikke siger:

   Kære Betina
   Jeg har faktisk først for nylig hørt om vitex, som jeg har planer om at undersøge nærmere. Jeg synes dog, at jeg har læst et sted, at man skal være varsom med det, når problemet er manglende menstruationer. Jeg kan ikke huske, hvor jeg læste det, men jeg skal uanset hvad have tjekket det ud, så tak for tippet! Jeg har prøvet akupunktur, men har også overvejet zoneterapi. Det er godt at høre, at det har virket for dig. Så er det i hvert fald værd at give det et skud 🙂 Tak for dine input! Kh Rikke

 7. Emilie siger:

  Jeg er her. Jeg er ligesom dig.
  Jeg husker min menstruation som regelmæssig, da jeg var teenager. Efter ca 10 år på p-piller stoppede jeg af forskellige grunde (men ikke med direkte ønske om graviditet), og så gik der ellers op mod et år før jeg fik den første menstruation. I snit tror jeg, jeg har 2-4 menstruationer om året. Jeg gik til min læge, som tog blodprøver for forskellige stofskiftesygdomme (fejler ingenting) og derefter sendte mig til udredning hos en gynækolog, som jeg har været meget heldig med. Efter flere blodprøver og tests var meldingen:
  ”I princippet kunne jeg diagnosticere dig med PCO, men du har ingen tegn og symptomer udover manglende ægløsning. Så det synes jeg, vi skal kalde det: Manglende ægløsning.”
  Det var en lettelse, fordi jeg ikke føler mig syg og har ingen tegn på noget som helst, andet end manglende ægløsning. Gynækologen, som er førende indenfor området, gjorde meget ud af at fortælle mig, at der intet bevis i forskningen er for, at det er p-pillebrug der er grunden, og heller intet bevis for, at man kan spise sig fra det. Jeg har stor respekt og forståelse for, at der er mange kvinder med hormonelle forstyrrelser, der ikke ønsker at spise p-piller, og at der er mange, der har rigtig gode erfaringer med kostomlægning, fx Emily Salomon. Jeg er bestemt ikke afvisende for, at det kan hjælpe (nogle). For mig består lettelsen i gynækologens konstatering af, at kostomlægning ikke er en egentlig behandling, men kan være en mulighed, man selv kan prøve af, hvis evidens er anekdotisk.
  Beskeden fra gynækologen var, at jeg enten skulle til at få nogle børn nu, med hjælp fra behandling, hvis det var det jeg ønskede, og ellers tilbage på p-piller for at normalisere cyklussen (da tilstanden ellers kan forværre sig selv). Valget var ikke svært og jeg blev gravid i første forsøg med inseminitationsbehandling.
  Jeg tror, jeg har to pointer med min lange smøre: 1. Du er IKKE alene. Vi er mange som dig. Tak fordi du deler. Og 2, selvom det føles grænseoverskridende for mig at komme med så direkte råd til et menneske jeg ikke kenders allermest private privatliv: Hvis du gerne vil have børn, så kom i behandling så hurtigt som muligt. Det bliver ikke bedre af at vente. Gå til din læge og bed om en henvisning til en gynækolog. Når jeg kigger på min datter føler jeg mig heldig, udover min fatteevne, over, at hun er her, og så taknemmelig for den hjælp vi har fået, til at få hende.

  1. Rikke siger:

   Kære Emilie
   Tusind tak for din besked og for at dele din historie med mig. Gynækologens konstatering er en kæmpe lettelse, for jeg oplever desværre ofte, at jeg får dårlig samvittighed, når jeg tænker over min kost som både indeholder brød, kartofler, is og 1700 andre ting, som efter sigende skulle påvirke ens cyklus i en negativ retning. Egentlig tror jeg at kost spiller en væsentlig rolle for både helbred og cyklus, men når man begynder at slå sig selv oven i hovedet, fordi man gør det “forkert”, så bliver det hurtigt meget kontraproduktivt. Og så er det desuden en jungle at finde rundt i diverse råd – jeg har fx læst at kartofler er no-go, mens jeg andre steder har læst, at kartofler er kæmpe go. Og hvad stiller man så op?
   Hvor er det fantastisk at høre, at der kun skulle ét forsøg til med behandling. Det rykker mig et skridt tættere på at turde kaste mig ud i fertilitetsbehandlingsverdenen, som for mig stadig er ukendt territorium.
   Jeg er så lettet over, at jeg ikke er alene, og jeg er glad for dit råd, selvom jeg nok ikke kommer til at følge det lige med det samme. Men det er med til at give mig et skub, som jeg har brug for på nuværende tidspunkt. Og nu føler jeg mig allerede lidt mere klar til at kaste mig ud i det. Tak! Kh Rikke

   1. Emilie siger:

    Hej RIkke
    Hvor dejligt, du tager dig tid til at svare 🙂 Jeg er også helt overbevist om, at kost og generel sundhed spiller en rolle, ligesom det jo gør i alt der har med helbred, sygdom og velvære at gøre. Ingen tvivl om det. For mig bliver det dog et problem, hvis vi fastholder en diskurs om, at man (altid) kan spise sig rask (fra alt), fordi det placerer et ansvar hos den enkelte, hvor der ofte er tale om sort uheld, genetik eller noget tredje, og så bliver det netop forbundet med så meget slåen-sig-selv-i-hovedet, skam, skyld osv. Jeg tænkte ret pragmatiske, kan jeg huske: Vil en restriktiv kostændring øge mine chancer for graviditet? Måske. Vil behandling øge mine chancer? Ja. Igen med respekt for, at nogle kvinder har super erfaringer med kostomlægning, og at nogle ikke ønsker hormoner 🙂 Der findes jo tusind nuancer, og ofte er det jo en blanding af forskellige tilgange.
    Jeg ønsker dig virkelig alt, alt, alt det bedste og krydser fingre for dig 🙂
    Stort kram
    Emilie

    1. Rikke siger:

     Word!

 8. Solveig siger:

  Hej Rikke
  Hvor har du beskrevet det fint. Jeg kan sætte mig ind i, at din situation må være meget vanskelig, til trods for at jeg aldrig har haft samme udfordring. Alligevel har jeg valgt at skrive til dig, da min mor har en veninde, som efter sigende kun har haft menstruation 2 gange årligt – gennem hele livet. Den omtalte kvinde er nu i starten af 60’erne, og jeg forventer, at menstruationen nu er et helt overstået kapitel. MEN kvinden nåede altså at få hele 5 sunde og raske børn på helt naturlig vis! 🙂 Jeg skal selvfølgelig ikke kunne sige, om årsagen til de få menstruationer er den samme hos jer, men jeg tænker, at det i situationer som disse er vigtigt at dele lignende historier, og måske særligt når “enden er god” 🙂 Jeg vil ønske dig alt muligt held og lykke med det hele. God sommer.
  Venlig hilsen Solveig

 9. Solveig siger:

  Hej Rikke
  Det er et rigtig fint indlæg, du har skrevet. Jeg forstår, at din situation må være meget vanskelig, til trods for at jeg aldrig selv har haft samme udfordring. Alligevel skriver jeg til dig, da min mor har en veninde, som efter sigende kun har haft menstruation 2 gange årligt – gennem hele livet. Den omtalte kvinde er nu i starten af 60’erne, og jeg forventer, at menstruationen nu er et helt overstået kapitel. MEN denne kvinde nåede at få intet mindre end 5 sunde og raske børn på helt naturlig vis! Jeg skal selvfølgelig ikke kunne sige, om årsagen til de manglende menstruationer er den samme hos jer begge, men jeg tænker, at det er vigtigt at dele lignende historier, og måske særligt når “enden er god”. Jeg ønsker dig al mulig og held lykke med det hele. God sommer.
  Venlig hilsen Solveig

  1. Rikke siger:

   Kære Solveig
   Tusind tak for din besked. Hvor er det vildt og fantastisk, at hun fik hele fem børn, når hun havde så få menstruationer! Det er dejligt at høre historier som understreger, at manglende menstruationer ikke nødvendigvis er en hæmsko. Tak <3 Kh Rikke

 10. Marie siger:

  Jeg er fuldstændig ligesom dig med mange lange cyklusser. Jeg er blevet naturligt gravid med begge mine børn uden at vide præcis hvornår jeg havde ægløsning. Begge gange tog det omkring et år at blive gravid. Du er ikke alene. Jeg ønsker dig det bedste på din vej <3

  1. Rikke siger:

   Kære Marie
   Tusind tak for at dele din historie. Det er helt fantastisk at høre, at du har fået hele to børn uden at kende tidspunktet for din ægløsning. Så er der stadig håb for mig. Tak <3 Kh Rikke

 11. Helle siger:

  Jeg har oplevet lidt af den samme frustration. P-piller smadrede min ellers fuldstændigt regelmæssige cyklus. Fra første gang jeg fik menstruation faldt den hver 28. dag helt ned til klokkeslettet (anden halvdel af geografimodulet om torsdagen i 3. g, husker jeg). Lige indtil jeg havde været på p-piller. Da jeg stoppede på dem, så jeg ikke skyggen af min menstruation i 8 måneder og den blev aldrig regelmæssig igen før efter min søns fødsel. 1,5 år efter p-pillestop kom jeg i fertilitetsbehandling (uden nogen diagnose eller tegn på pco). Da jeg desværre oplevede en missed abortion, fik jeg en udskrabning, og det var som om det nulstillede systemet. 28 dage efter fik jeg menstruation, og 28 dage efter igen testede jeg positivt på en graviditetstest. Siden jeg fik mens efter fødslen har den igen været fuldstændig regelmæssig.
  Jeg undersøgte “fænomenet” i mange udenlandske debatfora, og jeg opdagede til min forundring, at iøjnefaldene mange kvinder får en regelmæssig cyklus efter en fødsel eller en udskrabning. Som om, at der kan sidde noget gammel slimhinde og give hormonforstyrrelse inde i livmoderen. Jeg mener at have læst, at man (i USA og England) kan få en udskrabning pga. blødningsforstyrrelser uden klinisk årsag. Måske var det værd at undersøge hos lægen, om det også er muligt herhjemme?

  1. Rikke siger:

   Kære Helle
   Tænk at p-piller kan ødelægge cyklussen så meget. Og tænk at abort og udkrabning kan nulstille systemet på den måde – kroppen er jo faktisk ret fantastisk.
   Jeg vil helt sikkert undersøge fænomenet nærmere, tusind tak for tippet. Og ikke mindst tak fordi du ville dele din historie med mig. Jeg er så taknemmelig for at opdage, at det ikke kun er mit system, der driller. Og at det kan ende lykkeligt det hele alligevel <3 Kh Rikke

 12. Katrine siger:

  Jeg er også lidt i samme båd som dig! Jeg har dog menstruation hver 42-60. Dag, så måske lidt hyppigere end dig.
  Jeg trackede min cyklus med temperaturmetoden i et halvt års tid, og da min kæreste og jeg besluttede os for at vi gerne ville lave en baby, var vi så heldige at det lykkedes i 1. Forsøg på ganske naturlig vis.
  Der behøver absolut ikke at være andet galt med dig, end at du kun får få ægløsninger om året – og så skal man unægteligt være heldig for at ramme det rigtige tidspunkt 😊

  1. Rikke siger:

   Kære Katrine
   Hvor er det skønt, at det lykkedes for jer så hurtigt på trods af uregelmæssige menstruationer.
   Jeg kan rigtig godt lide de ord, du har sat på min udfordring; at jeg skal være heldig for at ramme det rigtige tidspunkt. I den sætning ligger også, at det ikke er mærkeligt at bede om hjælp, når man, som jeg, har færre ægløsninger end gennemsnittet. Og sådan kan jeg egentligt godt lide at se på det.
   Tak for din besked <3 Kh Rikke

 13. JANNIE siger:

  Også her. Jeg er blevet naturligt gravid to gange med en uregelmæssig cyklus mellem 50 og 120 dage. Hos mig startede det også efter p-piller. Jeg nåede at blive udredt med diverse blodprøver for infertilitet, som alle var helt i orden – det fandt jeg ro i og så lykkedes det pludselig. Efter to graviditeter og nu midt i 30’erne er min cyklus kort:-/ og nu savner jeg lidt de lange perioder uden menstruation:-) Men helt rask og almindelig. Pøj pøj til Jer!

  1. Rikke siger:

   Kære Jannie
   Det er vildt dejligt at høre, at det kan lykkes, selvom man har lange og uregelmæssige cyklusser. Det finder jeg en kæmpe ro i.
   Jeg kan godt forstå, at du kan savne de lange cyklusser – det tror jeg egentligt også, at en del af mig ville. Når man er vant til at der går flere måneder imellem, så er det noget af en tilvænning at skulle døje med generne hver måned.
   Tusind tak fordi du ville dele din situation med mig <3 Kh Rikke

 14. Christina siger:

  Her! Det startede for mig også efter 8 år på p-piller. Stoppede med dem som 26 årig med ønsket om graviditet. Efter 6 mdr uden mens gik jeg til lægen og fik taget blodprøver og blev scannet. Fine blodprøver, masser af æg. På samme måde som en anden skriver, sagde gynækologen at man kunne kalde PCO, men egentlig kun pga manglende ægløsninger, da der ingen øvrige symptomer var herpå.
  Vi blev tilbudt fertilitetsbehandling og tog imod. Blev gravid med tvillinger ved 2. inseminationsforsøg. Jordens dejligste drenge, som jeg er glad for at vi ikke ventede længere på ❤
  10 mdr efter fødslen fik jeg mens igen og nu kommer den lidt svingende med 1-2 mdrs mellemrum. Men den er der og jeg priser mig lykkelig hver gang.
  Fertilitetsbehandlingen var heldigvis kort for os (denne gang) og viste ikke at der var alverdens andet galt med mig eller min kæreste. Så hvis ønsket om et barn brænder hos jer, så ville jeg kaste mig ud i det. For følelsen af at sidde alene tilbage er helt forfærdelig, jeg havde det på samme måde.
  Alverdens pøj pøj herfra.

  1. Rikke siger:

   Kære Christina
   Tusind tak fordi du deler din historie med mig. Tænk at der findes andre “som mig” derude. Stort tillykke med tvillingerne, det er helt fantastisk <3
   Jeg har det vildt over, at aborter og fødsler kan være med til at sætte gang i en mere regelmæssig cyklus. Kvindekroppen er for vild!
   Følelsen af at være alene er nemlig det værste ved det hele – og derfor er jeg så taknemmelig for hver og en besked i dette kommentarfelt <3 Kh Rikke

 15. Julie siger:

  Åh, jeg kan SÅ meget relatere til din historie. Inden jeg som teenager startede på p-piller kan jeg ikke rigtig huske om den var regelmæssig eller ej, men efter 8 år på p-piller besluttede min kæreste og jeg, at vi ville prøve at få nogle børn.
  Da jeg stoppede med p-piller gik der 9 måneder før jeg fik min første menstruation og derefter gik der 3 måneder, hvorefter jeg blev virkelig træt og tog en test – bare for at være sikker, som heldigvis var positiv 🙏🏻 Efter jeg havde født i oktober fik jeg ikke min menstruation, men startede på mini-piller i januar, som jeg tror startede en menstruation. Jeg var ærligt ikke særlig god til at tage dem korrekt og da vi nåede oktober blev jeg gravid igen uden at have haft menstruation – hvorfor vi først opdagede graviditeten, da jeg var 16 uger henne 😬
  Efter fødsel af begge mine piger er den lige uregelmæssig og jeg har netop samme følelse som dig – føler mig ikke helt som rigtig kvinde og hvor ville jeg dog inderligt ønske at den kom hver måned 🙏🏻😔
  Tusind tak for din historie – sender de bedste tanker afsted med håbet om en graviditet 🙏🏻
  Mange hilsner Julie

  1. Rikke siger:

   Kære Julie
   Tusind tak for din besked – jeg er så glad for, at jeg ikke er alene om følelsen af ukvindelighed pga manglende menstruationer.
   Hvor skønt at du har fået to døtre alligevel – og den ene endda selvom du var på mini-piller. Jeg kan næsten ikke forestille mig noget mere kvindeligt end at kroppen beslutter at over-rule præventionen og gennemtvinger en graviditet – det er jo faktisk for vildt!
   Tak for gode tanker og tak fordi du også ville dele din historie med mig <3 Kh Rikke

 16. Nana siger:

  Jeg er også en af de kvinder med lange perioder uden menstruation. I flere år var det med 6-12 mdr. mellemrum! Et år før begge mine graviditeter gik jeg til akupunktur, som virkelig fik sat skub i cyklussen og forkortede perioderne markant. Det har virket for mig. Jeg ønsker dig al held og lykke❤️

  1. Rikke siger:

   Kære Nana
   Fantastisk at akupunktur har haft en så markant effekt på din cyklus. Jeg har faktisk forsøgt mig med akupunktur i dette forår (indlægget er skrevet lige inden, at jeg begyndte på det), og jeg har også en følelse af, at det har sat skub i ét eller andet. Jeg har dog stadig kun haft min menstruation én enkelt gang siden jeg skrev indlægget i marts, men jeg tænker, at jeg efter sommerferien skal begynde på akupunktur igen – eller måske zoneterapi, som også er blevet anbefalet i dette kommentarspor.
   Tak for din besked <3 Kh Rikke

 17. H siger:

  Kære Rikke,
  Jeg er på ingen måde i samme situation som dig, men jeg vil rigtig gerne sige dig tak, fordi du deler! Det er så vigtigt, at vi kvinder taler om emner som menstruation, fertilitet, ønsket om børn osv.
  Det er så forskelligt fra person til person og kan gøre ondt på alle mulige måder. Jeg fik helt ondt i maven, da du beskrev, hvordan du er gået fra at kunne være den første i gruppen, til nok at blive den sidste. Jeg håber virkelig, at du finder en måde at håndtere din situation og får alle de børn, som du drømmer om 🙂
  Knus

  1. Rikke siger:

   Kære H
   Tusind tak for din besked <3 Jeg øver mig rigtig meget i at tale åbent om menstruation, fordi jeg ligesom dig også synes det er så vigtigt, at vi taler om det som det mest naturlige i verden. For det er jo det mest naturlige i verden – det glemmer jeg desværre bare lidt for ofte.
   Igen: Tak for din besked! Kh Rikke

 18. Anna siger:

  Her! Første menstruation som 17 årig (eller i andres i ordbog – første pletblødning) – P-Piller som 18-årig indtil jeg var 21 (3 år plaget af svingende humør, ondt i maven og generel utilpashed – indtil jeg selv sagde stop overfor hormonerne (mens lægen bare mente jeg skulle prøve endnu et nyt præparat))…
  Gik fra jeg var 21 til 27 med cyklusser på mellem 35 til 85 dage, hvor mig og min kæreste kun gjorde et halvhjertet forsøg på at beskytte os mod graviditet. Blev anbefalet nye p-piller af lægen for at stabilisere rytmen, afslog og bad om at blive undersøgt, istedet for proppet med flere hormoner. Her fandt de ud af at jeg måske havde ‘let’ PCO (ok hormoner, et par æggecyster, men ellers bare virkelig få ægløsninger).
  – Og så lige pludselig, lige da jeg var kommet godt igang med et fantastisk godt job og følte jeg var ‘faldet til’ så blev jeg gravid (stadig med det halvhjertede forsøg på at undgå det), og sidder nu med min 4 mdr. gamle, dejlige søn.
  Jeg ved at historierne om at ‘nogen gange så sker det bare’ kan være de mest nedslående, for hvornår er det lige det sker for en selv, det man ønsker sig så brændende. Men jeg håber du vil tage det som et eksempel på at det kan ske. Ikke mindst skal du vide, at du ikke er alene!
  Jeg ønsker dig det bedste og håber det snart sker for dig også <3

  1. Rikke siger:

   Kære Anna
   Det er sindssygt skræmmende, at mange læger er så ivrige efter, at vi skal på p-piller. P-piller er jo slet ikke en løsning på problemet – det er snarere en måde at gemme problemet væk på og udskyde at skulle tage stilling til den egentlige udfordring, som jo dybest set er, at vi ønsker klarhed over, hvorfor vores menstruationer ikke kommer. Sejt at du afslog at blive proppet med flere hormoner og i stedet insisterede på at blive undersøgt. Det ville jeg også ønske, at jeg havde gjort noget før – i stedet for at bruge flere år på at shoppe rundt i forskellige p-pillemærker for at finde nogen, som ikke gjorde mig dårlig …
   Stort tillykke med din søn <3 Hvor er det bare skønt at høre. Og det er en kæmpe lettelse for mig at vide, at jeg ikke er alene, og at der er håb forude. Tak <3 Kh Rikke

 19. Louise siger:

  Hej.
  Som så mange kommentarer du har fået, så er du ikke alene 🙂 Jeg fik først menstruation som 16-årig og aldrig regelmæssig. Jeg var på p-piller indtil starten af 20-rene og derfra droppede jeg dem for at køre min egen cyklus. 2 år (!) gik der før jeg fik min menstruation. Derefter 1 år! Aldrig regelmæssig. Min gynækolog sagde at jeg ikke skulle bekymre mig.
  Jeg ville først have børn da jeg kom i midten af 30-rene. Har nu 2 børn og blev lykkeligt gravid begge gange indenfor kun 2 måneder. Dette er jo anekdotisk, men min pointe er, at udeblivelse af menstruation kan være mange ting. Ikke nødvendigvis tegn på at du ikke er fertil (som mig åbenbart).
  Håber for dig at du bliver gravid snart og ellers er mit råd: få be/afkræftet om der er noget ved din eller din kærestes fertilitet.

  1. Rikke siger:

   Kære Louise
   Tusind tak fordi du deler din historie med mig og bekræfter mig i, at jeg ikke er alene.
   Det er fantastisk, at du har fået to børn, og at det begge gange gik så hurtigt. Så er der måske stadig masser af håb forude for sådan en som mig. Kh Rikke

 20. Cathrine siger:

  Tak for det her indlæg! Min cyklus er lige nu på 103. dag siden jeg sidst fik min menstruation… siden jeg stoppede med p-piller i sommers har de ligget på 50-60 dage, og nu har jeg så slået ny “rekord”. Jeg venter lige nu på svar på mine blodprøver omkring pco og håber næsten, at jeg bare kan få afklaring på en eller anden måde snart. Det kører hele tiden rundt i mit hoved, og som du også skriver, er de eneste reaktioner jeg får et “Wow hvor vildt!” eller “Sindssygt!” når man prøver at snakke om det :-/ så tak for at dele, det er mega vigtigt! <3

  1. Rikke siger:

   Kære Cathrine
   Det lyder som om, at vi deler mange af de samme frustrationer! Når den eneste reaktion man møder fra omverdenen er “wow hvor sindssygt”, så kommer man unægteligt til at føle, at der er noget galt med én. Men efter at have læst og genlæst alle beskederne i dette kommentarfelt, føler jeg mig hverken alene, underlig eller ukvindelig. I hvert fald slet ikke i samme grad som før.
   Jeg håber, at du får noget afklaring, når du får svar på blodprøverne. Jeg gjorde desværre ikke, men til gengæld kan jeg nu trøste mig med, at min læge ikke løj, da hun sagde: “Sådan er det bare for nogle kvinder”.
   Tak for din besked og for at bekræfte mig i, at jeg ikke er den eneste med urimeligt lange cyklusser <3 Kh Rikke

 21. Marie siger:

  Hej Rikke
  Her er endnu en som kan melde sig under fanen med uregelmæssig menstruation. Det begyndte efter 10 år på P-piller og da min kæreste og jeg ville forsøge at få et barn fik jeg kun min menstruation hver 3. – 4. måned. Jeg gik selvfølgelig til lægen, men diverse test viste ingenting – det var så frustrerende ikke at kunne fikse “fejlen”.
  En veninde anbefalede bogen “spis dig i balance” og jeg begyndte at spise 100 % efter den. Det er en bog der egentlig er skrevet til kvinder med PCO og PCOS, som jeg ikke har. Principperne er noget i stil med at sukker påvirker blodsukkeret, som igen påvirker insulin-niveauet og insulin er et hormon, som påvirker andre hormoner (det er beskrevet lidt mere detaljeret i bogen). Kosten man spiser hedder KISS kost – der findes masser af opskrifter og info på nettet 🙂
  Anyways det virkede for mig og jeg fik min menstruation og den var tilmed regelmæssig fra dag 1! OG 6 mdr. efter var jeg gravid.
  Jeg er helt med på, at det ikke er sikkert at en kost-ændring kan hjælpe alle, men min tilgangsvinkel til det var, at det heller ikke kunne skade og min motivation for at gøre det, var at blive gravid og undgå fertilitetsbehandling. En sidegevinst var, at jeg tabte de 5 kg. jeg altid havde drømt om at komme af med 🙂
  Mvh. Marie

  1. Rikke siger:

   Kære Marie
   Tak fordi du ville dele din historie med mig og bekræfte mig i, at jeg ikke er den eneste i verden, som oplever en mærkværdig cyklus. Det er fantastisk at høre, at det lykkedes dig at blive gravid alligevel <3 Kh Rikke

 22. K. siger:

  Hej Rikke
  Ih, hvor jeg kender det. Min cyklus har heller aldrig nogensinde været regelmæssig, dog svinger den ‘kun’ fra 30 til 65 dage. Blev udredt ved gynækolog, som kaldte det en ‘naturlig variation’ og som bestemt mente, at alt for mange kvinder i dag får diagnosen PCO kun på baggrund af manglende/svingende ægløsningen. Min gynækolog er meget 70’er-agtig og skøn og hendes bedste råd var “at bolle hver anden dag i et halvt år. Og det eneste der er bedre end det, er at gøre det hver dag”. Og well, det virkede. Har en tre-årig i dag og har termin med nr. 2 om et par uger. Nr. 2 lod vente lidt på sig – nok særligt fordi energi-niveauet ikke lige var til at følge gynækologens ellers udmærkede råd her i anden omgang 😉
  Hvis ikke jeg var blevet naturligt gravid denne gang, ville jeg have takket ja til en mild hormonbehandling for at regulere ægløsningen – og så have givet den et skud mere med ‘bolle-hver-anden-dag’-taktikken i et halvt års tid. Fertilitetsbehandling kommer i mange steps og hvis man bliver udredt, kan det vise sig, at det er et ganske lille skub man har brug for.
  Held og lykke med det hele 🙂

  1. Rikke siger:

   Kære K
   Jeg er vild med din gynækolog – hun lyder som intet mindre end en fantastisk kvinde! Og hvor er det skønt, at det rent faktisk lykkedes hele to gange. Tusind tak for at dele din historie og din gynækologs herlige og brugbare råd <3 Kh Rikke

 23. M siger:

  Kære Rikke,
  Jeg kan virkelig genkende meget af din historie fra mit eget liv. Jeg har aldrig haft naturlig menstruation, og havde meget svært ved at blive taget alvorligt. Bjarne Stigsby sværger til KISS kost og udskammer nærmest en, hvis man spiser hurtige kulhydrater. Jeg kan fortælle dig, at vi startede i udredning hos ham, eller lang tids armlægning med praktiserende læge, der mente det var udelukket at jeg kunne fejle noget som helst. Udover måske stress? Eller for høje forventninger til mig selv.
  Jeg prøvede KISS kost i tre måneder. Uden effekt. Bjarne var også overrasket. Vejen frem for os var at finde en klinik, der ikke behandlede mig som et særtilfælde, men som havde lyst til at hjælpe med at løse det. Eller prøve. Det var Trianglen i Hellerup. Jeg HAR PCOS, og det er til trods for, at jeg ikke ligner en med klassisk PCOS. Vi følte os enormt godt behandlet på trianglen, og det var et vendepunkt. Desværre blev jeg ikke gravid i inseminations behandling, MEN – jeg er blevet gravid i første IVF på Herlev Hospital. Der er håb ❤️ Krydser fingre.
  Kærlig hilsen
  M

  1. Rikke siger:

   Kære M
   Jeg synes, at det kan være enormt svært at gennemskue alle de velmenende kostråd. På den ene side udskammes kartofler, og på den anden side hyldes de som det rene mirakelmiddel. Så jeg må også indrømme, at jeg selv har opgivet at spise på en bestemt måde, og forsøger i stedet at lytte lidt mere til min intuition, når det kommer til, hvad jeg putter i min krop.
   Jeg synes det er mega sejt, at du spiste efter KISS kosten i tre måneder – til trods for, at du ingen ændringer oplevede. For nogen virker det tilsyneladende, men for andre skal der noget andet til. Og så er det ret fantastisk, at I fandt nogen, som gav jer den behandling, som var den helt rigtige for jer <3 Tusind tak for de krydsede fingre og for at berette om din egen håbefulde historie! Kh Rikke

 24. Maria siger:

  Jeg vil bare anbefale dig at tjekke Caroline Fibæk ud 🙂 Hun arbejder med at balancere hormonbalancen hos kvinder, både gennem kost men også via stress reducerende aktiviteter.

  1. Rikke siger:

   Mange tak for dit tip <3

 25. Pernille siger:

  Kære RIkke,
  En lidt sen kommentar, og måske er du også nået videre med en beslutning.
  Jeg er en af dem med (svær) PCOS – mange ægblærer i æggestokkene, forhøjet mandligt kønshormon, en cyklus der oftest ligger på 40 dage, men kan svinge mellem 21 og 60 dage (muligvis mere, jeg opgav at følge menstruationen som teenager, fordi den kom som vinden blæste) og overvægtig uden succes med vægttab. Min læge satte mig på en kostændring med minimalt indtag af hurtige kulhydrater – jeg fulgte den i et år uden resultat. Så startede vi hos fertilitetsklinikken, hvor jeg fik metformin. Min cyklus i perioder uden behandling har derefter ligget stabilt på 36-42 dage, stadig for lang men kroppen er i balance.
  Husk på, at din mand jo også kan have udfordringer. Mit råd vil være, at I bliver henvist til behandling, bliver udredt og kommer til forsamtale/kick off møde. Bagefter kan I altid overveje, om I rent faktisk vil starte behandling – nogle steder kan have flere års ventetid, så måske I når at tage en beslutning, inden I kommer til?
  Held og lykke med det.

  1. Rikke siger:

   Kære Pernille
   Tusind tak fordi du vil dele med mig. Hvor er det skønt, at din krop er kommet mere i balance <3 Det er bekræftende for mig at høre.
   Både min kæreste og jeg var i udredning for to år siden, og her fik vi blot at vide, at alt så fint ud. Nu er vi i udredning igen – denne gang med henblik på rent faktisk at modtage hjælp til graviditet. Jeg synes stadig det er en voldsomt stor beslutning, men mit håb er, at vi begge har hjertet lidt mere med, når det rent faktisk bliver vores tur til at modtage hjælp.
   Kh Rikke

 26. Camilla siger:

  En noget forsinket kommentar fra mig. Men jeg er nødt til at kommentere. TAK, fordi du sætter ord på det. Jeg er sådan en kvinde der også har meget uregelmæssige og lange cyklusser. Alt mellem 33-180 dage. Jeg har været ved læge flere gange, med besked om at mine blodprøver er normale og det sikkert bare er sådan det er. Jeg har samme følelse blandt mine veninder, og kvinder omkring mig, som du beskriver. En manglende forståelse, og en følelse af at jeg ikke fungerer. I perioder har jeg følt at mit liv har handlet om cyklus, og hvornår jeg mon ville få den næste menstruation. Og om jeg overhovedet har ægløsning. Om jeg overhovedet kan blive gravid. Og alt handler lige pludselig om graviditet, på trods af at det slet ikke skal være lige nu. Så igen, tak fordi du deler. Jeg tror jeg ved hvordan det føles.
  Mvh.

  1. Rikke siger:

   Kære Camilla
   Selvom jeg ikke kender dig, har jeg lyst til at give dig et kæmpe kram. Du beskriver præcis hvordan jeg har det; jeg fungerer ikke som jeg skal, og alt mit fokus er (meget mod min vilje) på cyklus og menstruation og manglen på samme.
   Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har hørt ordene: “Du skal da bare starte i behandling, skynd dig at få noget hjælp, hellere før end senere” osv. Det er så velmenende som noget kan være, men det er desværre bare slet ikke det, jeg har haft brug for at høre. Jeg har brug for at nå dertil i mit eget tempo. Jeg har brug for at føle mig som en “normal” kvinde, som bare prøver at blive gravid på helt naturlig vis.
   Og så har jeg brug for, at møde kvinder med en historie som ligner min – kvinder som dig. Så jeg kan ikke takke dig nok for, at du giver dig til kende her. Det er så svært at finde roen i sin egen krop, men jeg håber, at du alligevel får mulighed for at holde frikvarter fra alle tanker om cyklus i ny og næ <3 Alt det bedste til dig.
   Kh Rikke

 27. Louise siger:

  Kære Rikke,
  Jeg har fundet denne gamle tråd, og læst den igennem flere gange nu. Det har været en kæmpe lettelse for mig, at høre om andre kvinder som har lignende udfordringer. Jeg er en kvinde på snart 27 år og min mand er 34 år. Vi ser alle omkring os starte deres nye liv op med baby(er), og vi vil så gerne selv være forældre meget snart! Særligt min mand, da han har været klar længe og ventet på mig. Det er hårdt at gå med tanken om, at jeg måske aldrig vil kunne give ham et barn. Men jeg ved der er mange muligheder i dag, og tråden her har givet mig håb!
  Jeg stoppede for lidt over et år siden på prævention (hormon spiral), da vi besluttede os for, at vi nu ønskede at blive gravide. I dag har vi prøvet at blive gravide i lidt over 1 år men desværre uden held. Jeg har aldrig har fået menstruation igen siden min spiral blev taget ud, hvilket er 14 måneder uden naturlig menstruation…
  Jeg tog til min læge som henviste mig til en gynækolog, og hende har jeg gået hos i 4 måneder nu. Jeg har hverken PCOS eller kan konstateres med andre fejl Hun fortæller mig, at jeg har mange æg og at alt ser helt normalt ud. I løbet af de 4 måneder har jeg i 2 af månederne været på en form for hormon-pille for at fremtvinge menstruation – Triseqvens. Men desværre forsvandt min menstruation ligeså snart jeg stoppede på pillerne igen.
  Min gynækolog havde herefter indkaldt mig til en HSU-prøve, hvor man skyller vand igennem æggelederne for at teste om der er gennemgang for æggene. Testen skulle have været gennemført i morges, men jeg gik i panik og aflyste i sidste øjeblik.. Jeg er så bange for, at det gør meget ondt og samtidig nok også meget bange for resultatet. Jeg har tidligere haft en dårlig oplevelse hos gynækologen og besvimede, da min spiral blev sat op, og har siden været bange for at blive “tjekket” dernede. Jeg har en ny tid igen i marts, og der SKAL jeg gennemføre.
  Er der nogen derude, som har prøvet en HSU-prøve, og som kan fortælle mig lidt mere om det?

  1. Anne siger:

   Hej Louise. Jeg er også en af de piger. Jeg stoppede med p-piller i sommers, og har stadig ikke fået menstruation. Jeg har været til gynækolog og fået foretaget en hsu-test af mine æggeledere. Det gør ikke ondt – og føles mest af alt som en mild menstruationssmerte. Jeg var også nervøs inden, men glæden og roen over et positivt svar bagefter opvejede det 1000 gange 🙂

  2. Rikke siger:

   Kære Louise
   Din besked går lige i hjertet. Jeg har det præcis som du skriver – det er hårdt at gå med tanken om måske aldrig at kunne give sin mand et barn.
   Jeg er virkelig glad for at høre, at tråden har givet dig håb – det gav den også mig! For der ér mange muligheder i dag. Men et stort spørgsmål er så bare: hvor mange af disse muligheder skal man gribe? Skal man gå all in på alle behandlingstyper? Hvor meget skal man byde sin krop? Skal man sætte en grænse? Hvornår skal man stoppe, hvis det ikke lykkes? Alle disse tanker fylder mit hoved lige for tiden.
   Det er vildt frustrerende, når man ikke kan få en forklaring på de manglende menstruationer. Jeg har faktisk lige tænkt på, at jeg ville spørge fertilitetsklinikken, om de kunne tjekke mine æggeledere, for tænk hvis det er dér, at udfordringen ligger?
   Jeg synes også det er vildt angstprovokerende at skulle have væske sprøjtet igennem æggelederne! Det er virkelig rart at Anne skriver, at det ikke gør så ondt. Det giver mig mod til at ringe og spørge efter en tid til at få det gjort.
   Jeg krydser fingre for din tid i marts. Skriv meget gerne en opdatering herinde!

 28. anne-sofie skou siger:

  Kære Rikke! Tusind tak for dit fine skriv. Jeg er også en af de piger! Inden og især under mit fertilitetsforløb havde jeg også alle de samme tanker som dig. Især det her med at jeg ikke følte mig som en rigtig kvinde fyldte meget og jeg følte der var noget galt med min krop. Jeg havde også som dig meget uregelmæssige menstruationer med helt normale blodprøver og mange ægblærer og den første læge jeg mødte sagde det derfor ikke var PCOS men PCO der forklarede de udeblivende ægløsninger og at jeg selv kunne prøve livsstilsændringer. Jeg er både slank og i nogenlunde form og spiser rimelig normalt, men bare det at det blev italesat gjorde at jeg følte mig endnu mere ansvarlig for at min krop ikke makkede ret. Men da vi skulle til første samtale på fertilitetsklinikken var jeg så heldig at det var hos professor Erik Ernst som er fuldstændig fænomenal og han sagde at det var den besked mange piger fejlagtigt fik og at det faktisk ikke var PCO men istedet MFO (= multifollikullære ovarier) som kan ligne PCO men uden insulinresistens. Ved MFO har man faktisk en hel masse fordele og det er faktisk en god ting for kroppen, hvor man både har nedsat risiko for nogle kræfttyper, bedre metabolisk status, går senere i overgangsalder OG rent faktisk stiger fertiliteten jo ældre man bliver… Det kan man jo så ikke bruge til så meget når man gerne vil have børn inden man fylder 40, men til gengæld er det ret nemt at behandle. For at sikre en månedlig ægløsning skal man blot have en hormontablet (clomid) dagligt i fem dage og så ultralydsscannes op til ægløsningen for at sikre at kun 1 æg er modent og så er det ellers helt naturlig hjemmegymnastik derfra. Og behandlingen er stort set uden bivirkninger. Sådan er mine to dejlige piger kommet til verden og jeg er helt overbevist om at jeg ikke var blevet gravid uden den behandling. Jeg har meget svært ved at tro at de skulle finde andre årsager eller noget dybereliggende i vejen med dig hvis du bliver yderligere undersøgt (er selv læge). Forklaringen på jeres barnløshed er jo allerede fundet; du har meget sjældent ægløsning. Til gengæld har du en masse æg, så du har alle chancer for at blive gravid hvis blot din ægløsning bliver reguleret. Og meget kunne tyde på at du faktisk har MFO som faktisk er en god ting for din krop (udover bøvlet med de sjældne ægløsninger)… mange hilsner fra Anne-Sofie

  1. Rikke siger:

   Kære Anne-Sofie. Tusind tak for at tage dig tid til at skrive til mig. Det er en kæmpe lettelse at høre, at andre faktisk sidder/har siddet i samme båd som mig. Jeg er rigtig god til at gå og have dårlig samvittighed og være sur på mig selv, fordi jeg spiser “forkert”. Lige nu er jeg der, hvor jeg ikke kan drikke et glas vin eller spise et stykke kage uden at tænke “nu får jeg heller ikke min menstruation i denne måned, og det er min egen skyld”. Øv.
   Erik Ernst lyder som et menneske, jeg gerne vil stifte bekendtskab med! Jeg har ALDRIG hørt om MFO før, men alt hvad du skriver, giver mig ro og fornyet håb. Jeg var for tre måneder siden til indledende samtale på fertilitetsklinikken, og her fik jeg at vide, at man desværre ikke giver Clomid længere. Øv, det var en mavepuster. I stedet er planen lige nu indsprøjtninger med FSH, næste gang jeg får min menstruation, og så insemination.
   Jeg er virkelig glad for at du ville dele al denne viden om MFO med mig. Det betyder vanvittigt meget for mig lige nu! Kh Rikke

  2. Nina siger:

   Nu er tråden lidt gammel, men hvis andre falder over tråden lige som jeg gjorde, tænkte jeg at jeg også vil dele min erfaring med professor Erik Ernst. Da jeg begyndte at få uregelmæssige menstruationer, efter mange år med normal cyklus, troede jeg faktisk først jeg var gravid. Menstruationen hoppede så bare over med præcis én måned inden den så for alvor blev uregelmæssig. På det længste var min cyklus på 88 dage. Jeg blev tjekket af egen læge, der baseret på blodprøver først nævnte at det lignede jeg var på vej i overgangsalder (jeg var ca. 30 år på det tispunkt), hvorefter jeg så blev henvist til en gynækologisk klinik, hvor de først synes det lignede jeg havde tiltagende PCO. HELDIGVIS var Erik Ernst til stede i klinikken den dag, og da han undersøgte mig, kunne han konstatere at jeg havde “for mange” æg og at det slet ikke vare noget negativt forbundet med det, andet end at jeg nok skulle få hjælp til at skabe ægløsninger med nogle piller. For hvis man har for mange æg vil der ikke være nok FSH (tror jeg nok det er) til at der naturligt kan ske en ægløsning. Til gengæld fik jeg at vide at jeg sagtens kunne blive gravid op i 40’erne med den ægreserve. Jeg startede så på en pillekur med Pergotime (der er kommet en ny erstatning for dem, så nu hedder de noget andet). Jeg blev ikke gravid efter første pillekur, men den “genstartede” åbenbart kroppen nok til at jeg blev gravid uden piller næste cyklus. Der gik koks i resepten, så jeg nåede nemlig ikke min anden pillekur. Jeg har også sidenhen fået at vide at, en enkelt pillekur kan være nok for at genstarte systemet. Erik nævnte også at hvis jeg var heldig ville min cyklus normalisere sig efter fødsel, og den har nu stort set ligge på 34-36 dage. Dog får jeg ikke ægløsninger lige så regelmæssigt som menstruation. Er usikker på om jeg overhovedet får dem. Så efter at have forsøgt on/off 1,5 år på at få nr. 2 er jeg nu igen i gang med et forløb med piller igen. Denne gang har jeg spurgt lidt mere ind til hvorfor det kan være at jeg har “for mange” æg. Og jeg fik en fin forklaring, som beskriver det ret godt. Man er født med en vis ægreserve, og nogle er så født med en meget stor ægreserve. For at gøre det mere billedligt fik jeg beskrevet det med et eksempel med to skoleklasser og en vis mængde mad. To skoleklasser får samme mængde mad, men hvor den ene klasse består af 30 elever, består den anden af 60. I den med 30 bliver eleverne tilpas mætte, mens dem i klassen med 60 sulter. På samme måde er det med en stor ægreserve. Ingen af de mange æg når at “mættes” og blive modne nok til ægløsning. Og man har kun en vis mængde ægløsende hormon (FSH?), som man desværre ikke selv kan påvirke. Så billedlig fortalt har jeg sultende æg 😉 Og som ekstra info, så tror jeg igen at min krop igen har fået en genstart, da jeg nu her i to cykluser selv har kunnet skabe ægløsning. Har holdt pause med pillerne pga sommerferie og klinikken har været lukket. Jeg har udover pillekuren også selv taget Vitex Agnus Castus og Gelé Royal. Og jeg synes også at disse har haft en positiv indvirkning på min cyklus. Gelé Royal har jeg til info for nyligt læst at man kun skal tage fra mens til man har haft ægløsning, for så at holde pause til næste cyklus igen.

Send en besked