Top

Min velgørenhedsvikle for Weaverbirds er klar!

25.11.2019
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand — Annonce

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Viklebarn, Weaverbirds
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Viklebarn, Weaverbirds

Hjertebarn

… Det er navnet på min vikle, jeg har lavet for og sammen med Weaverbirds (find den HER). For den skal bære lige nøjagtig dét; mit hjertebarn, som jeg bar så længe i hjertet, før jeg havde ham i mine arme. Og nu sidder han dér udenpå, så tæt på mit hjerte han kan, og den trygge lyd, han har kendt sin første “stemme”.
Liv, som driver Weaverbirds, skrev til mig i den sene sommer, om jeg mon synes, det kunne være interessant at designe årets velgørenhedsvikle. Og i lidt sløvt tempo lød svaret tilbage (sådan er vilkårene i det her hjemmepasser/selvstændig-liv): KÆMPE JA! 1) fordi viklen er det mest vidunderlige værktøj, jeg har haft til en lille ulykkelig dreng, der var klistret til mig de første 4-5 måneder af sit liv. Den har betydet SÅ meget for mig. 2) Jeg fik lov til at være kreativ og slå mig løs – i en god sags tjeneste!

markeret som annonce, men jeg får selvfølgelig intet for det her – jeg har doneret min tid og min platform og vidunderlige Alona Vibe har doneret sin tid til at tage de her billeder. Stærke kvinder skaber <3

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Viklebarn, Weaverbirds
Liv har boet flere år i Uganda, og dernede startede hun i 2016 et ret vildt og vigtigt projekt op. Weaverbirds. En socio-økonomisk virksomhed, som både giver arbejdspladser i et enormt fattigt land med høj arbejdsløshed, men som også holder et vigtigt håndværk i live; vævning. Hun har et helt lille hold af garvede, krogede hænder til at væve de smukkeste vikler.
Størstedelen af produktionen finder sted i Uganda, og alle materialer er veganske og bomulden er certificeret bæredygtigt af Cotton made in Africa initiativet. Dvs. bomulden er ikke kunstvandet, den er dyrket fra ikke-GMO frø. Den er høstet ved håndkraft (ingen maskiner og ingen kemisk defoliering). Den er også dyrket og høstet UDEN børnearbejde,  og så får bønderne undervisning i moderne dyrkningsteknikker og naturlig skadedyrsbekæmpelse. Og når bomulden så købes, ja så får bønderne en fair pris for deres bomuld. Alle bønderne er i øvrigt “småbønder”, forstået på den måde at de har mindre en 1 hektar land.
Liv har altså fokus på bæredygtighed, både hvad angår de miljømæssige, sociale, økonomiske og etiske aspekter af produktionen. Og så arbejde hun og Weaverbirds med et netværk af selvstændige vævere og syersker og har et træningscenter, hvor nye vævere bliver uddannet og videreuddannet.
Cotton made in Africa bygger i øvrigt skoler til børn i bomuldsdistrikterne og har fokus på at lære bomuldsbønderne at læse og skrive, da det er en vigtig del i uddannelsen som bæredygtig bomuldsbonde.
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Viklebarn, Weaverbirds

Vi fik fint besøg på skydning af en mine vikleguruer; Slyngejordemoder Lotte, som nærmest agerede stylist og sørgede for at alt sad hammer flot løbende, efter jeg havde bundet Eddie op i en FWCC-binding

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Viklebarn, Weaverbirds
Jeg tog i det tidlige efterår mit første møde med Liv, og inden det møde skulle jeg have tænkt på farver og vævemønster. Det første var egentlig ret nemt, for min tanke var hurtigt, at det skulle være en vikle, som man kunne bruge til det meste. Til jeans, til kjoler, kjoler osv. Den skulle ikke være for crazy, men meget mig. Jeg tænkte straks på min Marni-taske, som jeg har brugt HVER dag, siden jeg købte den for små to år siden. Den går til alt! Alt det smukke brune, camelfarvede. De gyldne karameltoner, som er så flotte til grøn, lyserød, blå. Så skulle den graduere, så man selv kunne vælge, hvad man ville se mest af og have lidt fleksibilitet der, så man kan elske den for evigt. Den blå vi faktisk endte på, er håndfarvet særligt til Hjertebarn.
Det næste var lidt sværere. Vævemønster? What on earth…? Men jeg blev instrueret i, hvad jeg kunne søge på Pinterest, og så gik jeg igang. Jeg sendte hende en stak på mail, og inspirationsfarver til tasken med, og da vi så mødtes for første gang IRL, så var vi klar til at diskutere frem og tilbage.
Liv be like: “Hvis du vælger det her mønster, vil trenden virkelig slå igennem… og den vil synes meget denne her farve…” og “hvis du vælger det her mønster, så får den et godt bounce, tror jeg” og “det der mønster er en klassiker og ofte lavet”. Og mig utrolig meget: “Nårh okay!” og “Nej hvor smart” og “fedt fedt fedt!”, haha!
Vi endte på et spinkelt og simpelt nærmest sildebensmønster, jeg havde fundet på Pinterest. Og så valgte jeg farver ud fra prøverne, hun havde med og hvilken rækkefølge jeg foretrak dem i. Og så tog Liv af sted mod Uganda og fik sat produktionen igang.
… Og bonusinfo til farverne –  viklen er lysere på den ene side og mere mørk og dyb på den anden side – så kan man vælge efter, hvad hjertet kalder på i dag.
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Viklebarn, Weaverbirds
Alle vikler er altså håndvævede og ikke maskinvævede, som de fleste åbenbart er i dag –  jeg lærte, at jeg slet ikke ejer en håndvævet vikle men kun dem fra maskiner. Og jeg skal lige love for at de håndvævede arbejder på en HELT anden måde i hånden. GSM, for de nørdede er ca. 280!
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Viklebarn, Weaverbirds
Liv sendte mig løbende videoer fra væverne i Uganda, og da hun tog den første af væven og prøvede den af fik jeg en sms: “Jeg ved simpelthen ikke, hvad der sker, men det er den BLØDESTE, lækreste vikle vi nogensinde har lavet”. Det mønster jeg valgte, de trådantal osv. – det fungerede over al forventning.
Det vilde bounce kommer også fra antallet af tråde; 2500 i trenden (den lange led) og en str. 5 har ca. 8000 islættråde!
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Viklebarn, Weaverbirds
Og nu er den klar til salg – vi har lavet en draw lige HER. Det fungerer på sådan en måde, at man skriver sig op på den, og så trækker man lod (klassisk vikleting, en draw, læs evt. vikleslang-guiden HER) – og man kan bestille en ringslynge, vikle eller et tørklæde, hvis man nu slet ikke er til vikler eller har børn at bære i dem. Det er også vanvittigt lækkert som tørklæde.
Det er en rullende draw, og vi har lavet 9 vikler! Det tager 2 hele arbejdsdage at afmåle trenden og 5 hele arbejdsdage at gøre væven klar til lige præcis denne her vikle – så kan en væver altså væve 2-3 meter stof om dagen. En base 6 tager altså 2 dages tid bare at væve. Og er interessen overvældende, så skal vi da ikke afvise, vi kan sætte flere i produktion.
OG sidste vidunderlige detalje….Get this, hende der har lavet lige præcis denne her vikle hedder Ena. Hun er enlig mor og har en søn, som mig, som er i skole. Hun har arbejdet fast for Weaverbirds de sidste tre år og derigennem været i stand til at forsørge sig selv og sit barn og sørge for, at han kan gå i skole.
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Viklebarn, Weaverbirds
Derfor giver det endnu mere god mening, at jeg allerede fra start valgte, at alt overskuddet af salget går til Mødrehjælpen. Jeg har selv arbejdet for Mødrehjælpen for ti år siden og løbende støttet dem gennem bloggen her (blandt andet HER og HER – sidste år ønskede Adam sig kun støtte til Mødrehjælpen i julegave, sejt ikke? Min mand!). Ingen forældre skal stå alene er mottoet – og Mødrehjælpen har støttet mødre og fædre i årevis til at lande godt i deres forældreskab. For det er sjældent en dans på roser (heller ikke at nå dertil), forældreskabet. Hver dag møder de familier, hvor overskuddet mangler, alting ramler, hvor små mistrives og familier går til grunde. Mødrehjælpen er der i kriser som vold, skilsmisse, sygdom og fattigdom.
Mere specifikt går overskuddet til årets Julehjælp. For der er tusindvis af danske børn, som lever i familier, hvor sygdom, vold eller skilsmisse tærer på både økonomien og overskuddet. Og for dem er julen en lang påmindelse om, at livet hverken er let eller ligetil. Det er børn, der ikke får pakkekalendre og kalenderlys, ingen adventsgaver eller måske juletræ. Ingen gave til pakkeleg i skolen. Det er stressende og ydmygende, og julen bliver hurtigt en sårbar tid.
Mødrehjælpens julehjælp består konkret af en økonomisk håndsrækning. Helt konkret kan en familie med ét hjemmeboende barn under 18 år modtage: 300 kr. til julemad og 400 kr. til gaver. For hvert ekstra barn tillægges 100 kr. til mad og 400 kr. til gaver; en familie med to børn modtager således 1.200 kr. Beløbene er sat efter hvad der reelt er muligt at arrangere en jul for.  Og sidste år modtog Mødrehjælpen 8.500 ansøgninger, og de havde mulighed for at hjælpe 3.044 familier – det svarer til 6.183 børn.
Julehjælpen tildeles på baggrund af en samlet vurdering, hvor de dårligst stillede familier vægtes først, og alle der godkendes og modtager julehjælpen tilbydes også rådgivning efterfølgende.
Du må også hjertens gerne donere uden at deltage i draw, du kan mobilepay’e lige det beløb, du har lyst og overskud til på 30402. Og du kan også sms’e JULEAFTEN til 1272 og donere 150 kr. plus alm. SMS-takst. Eller donere HER – eller måske finde en godgørende julegave HER, der støtter?
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Viklebarn, Weaverbirds
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Viklebarn, Weaverbirds

16 kommentarer

 1. Louise Madsen siger:

  Den er så flot! ❤️
  Jeg har tænkt mig at deltage, men vil gerne vide hvilken str. du har brugt på billederne og om du kan måle stih?

  1. Cathrine siger:

   Jeg kan lige fikse STIH i morgen – jeg har en 5’er og den er god på mig, som er en XS/S 🙂 Kærligst C

 2. Amanda siger:

  Hej Cathrine
  Inden jeg tilmelder mig jeres draw (og evt. vinder), så vil jeg høre hvad prisen ligger på for en str. 6?
  Vh

  1. Cathrine siger:

   Det kan jeg da godt forstå, priserne står faktisk inde på siden, men du får dem os her!
   Size 2 plus fringes (225 Euro – 204 ex. VAT)
   Size 4 plus fringes (315 Euro – 252 Euro ex. VAT)
   Size 5 plus fringes (345 Euro – 276 Euro ex. VAT)
   Size 6 plus fringes (375 Euro – 300 Euro ex. VAT)
   Ring Sling (1.9m) plus fringes (170 Euro – 136 Euro ex. VAT)
   Scarf approx 2.2m plus fringes (159 Euro – 127.2 ex. VAT)
   Scarf approx 2.2m without fringes (139 Euro – 111.2 ex. VAT)
   KH

 3. Kathrine siger:

  Smuk vikle! 😍 Er den ren bomuld?

  1. Cathrine siger:

   Ja ren økologisk og med det vildeste bounce – smørblød! KH

 4. C siger:

  Virkelig godt arbejde – hvor er den flot!
  Jeg har (næsten desværre) allerede en dejlig vikle og en dreng, som nok ikke bruger den om et års tid. Han er over 1 år nu og vikletid bliver kortere og kortere.
  Men håber at få/købe en til, til næste barn og der kan man jo håbe nogle af disse er klar til at rejse videre 😉
  Det er jo også dejligt ved vikleverdenen, at der ingen skam er i genbrug 😉
  I hvert fald virkelig flot vikle – det var egentlig bare det 🙂

  1. Cathrine siger:

   De holder tilmed prisen, er de passet godt på. Det er så vidunderligt et community altså – gensalg er HOT! Og tak, C <3 KH

 5. S MAria siger:

  Æv, desværre lukkede draw’en før jeg fik meldt mig til, ville ellers ønske en i str. 6. Fantastisk initiativ, og vildt den er så blød som helt ny.

  1. Cathrine siger:

   Jeg håber meget, jeg kan lokke Liv til at producere lidt flere, men det er også balancen i at holde det unikke 🙂 KH

 6. Ida siger:

  Hvor er den vidunderlig ✨ Jeg håber at jeg bliver trukket 🤲 Hvis I skal lave flere, sp vil jeg gerne ønske en str 7 også 🤞

  1. Cathrine siger:

   Det skal jeg sige videre, Ida, jeg håber Liv kan lokkes – i den gode sags tjeneste !KH

 7. sofie siger:

  Ude af kontekst – hvor er de flotte støvler (på sidste billede) fra?
  Kh Sofie

  1. Cathrine siger:

   De er gamle fra Eytys 🙂 Købt på bud engang! KH

 8. Sara siger:

  Wow en flot flot vikle!! 😍😍

  1. Cathrine siger:

   Taaak Sara, så glad for alle jeres tilkendegivelser! KH

Send en besked