Top

Mine favoritter: 14 podcasts til lommen

26.07.2016
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

I dag om TO uger, præcist, så går jeg på halvanden uges ferie. FØRSTE ferie siden august 2015. Er I vimmer, jeg glæder mig. De ti dage bliver nok ikke fyldt med sååå meget slapper-tid. Vi skal lige arrangere et bryllup, underholde nogle venner fra USA og sådan. MEN den 28. august – we’re off for our honeymoooon. Hip hurra! Den fortæller jeg nærmere om, for vi skal på den fedeste rejse til Bali.

MEN måske I stadig har ferien tilgode? Og kunne bruge et alternativ til bøgerne på stranden? I så fald har jeg opdateret mine podcastanbefalinger, som jeg havde otte af HER. Der er kommet nyt og godt på, og de gamle er også beholdt på listen.

Jeg overvejer faktisk også, om jeg skal tegne et Storytel-abonnement, man kan høre lydbøger derinde. Er det noget, I bruger? Nogen erfaringer?

Nuvel, VÆRSGO’! Om det er til cykelturen, hundelufterturen eller på sommerferien. NYD at forsvinde lidt væk i små universer.

pod_col

 • THE HEART

  • Handler om alle de ting, vi føler, men som vi ikke nødvendigvis ved, hvad er, de ting vi hvisker og ikke tør sige højt. Hør fx de fire afsnit i serien “Silent Evidence”, der er dokumentarist Tennessee Watsons historie, om at hun blev misbrugt af sin gymnastiklærer som barn. Det er en ret stærk og rørende historie.
 • LOVE ME TINDER

  • DR-podcast med historier fra Tinder – fem historier, der får dig til at krølle tæer, grine og næsten græde, næsten.
 • STRANGERS

  • Danske Lea Thau har et vidunderligt podcast-univers, hvor alle afsnit handler om de forbindelser vi skaber gennem livet, de mennesker vi møder, de knuste hjerter vi får, og de øjeblikke hvor vi tror, vi kender os selv men bliver klogere.
 • ROLLING STONE MUSIC NOW

  • Populærkulturs podcast med mest fokus på musik. Til tider liiiidt amerikaner-selvsmagende men journalisterne fra bladet diskuterer nyudgivne albums, anmelder og tager fat på strømninger lige nu og her.
 • THE GUILTY FEMINIST

  • Danske Sofie Hagen og britiske Deborah Frances-White diskuterer feminisme, hvad det betyder, og hvordan man bliver god til det – de udfordrer hinanden og deler ud af oplevelser om fx hverdagssexisme. Jeg er ikke altid enig i deres synspunkter, men det sker tit jeg tænker; “DET HAR JEG OGSÅ OPLEVET!”. Fx afsnittet “Public Space” fra 11. juli.
 • WIKIBEATS

  • Henrik Aagaard fra P6 Beat har lavet en ret fin mini-podcast-udgave af hans længere radioprogram, hvor han dykker ned i musikgenrer. Man bliver så klog på glamrock og grime, og hvad han ellers har fortalt mig om.
 • 24 MORD

  • Radio 24/7s gamle julekalender, hvor man får “serveret” 24 mordsager af en retsmediciner og forfatter Kristian Ditlev Jensen. Historierne er baseret på virkelige oplevelser, skrevet af retsmedicinere.
 • P7 MIX MARATON

  • Mere musiknørderi – syv timers maraton med fokus på store popmusikere gennem tiden. Jeg elsker stadig at genhøre historien om Beyoncé eller Justin Timberlake.
 • SERIAL

  • True-crime, når det er bedst! Der er to sæsoner; historierne er forskellige og min favorit er den om Adnan Syed. SÅ spændende radio! Hans sag skal vist genåbnes?? Mega spændende.
 • LIMETOWN

  • Dystopisk historie om byen, der over natten bliver tømt for mennesker. Jeg måtte begynde forfra et par gange, den skulle lige fange mig. Men det er en FANTASTISK podcast. En fiktions-krimihistorie, hvor man i øjeblikke glemmer, at der er tale om fiktion, den er ret virkelighedsnær i sin undersøgende journalistik. Den minder til tider om Orson Welles radiospil War of the Worlds fra 1938 – man kan næsten rammes af virkelighedspanik.
 • RADIOFORTÆLLINGER

  • P1s program med små skæve og hemmelige historier, personlige beretninger og røverhistorier. Hør fx Mormors dårlige nerver (to afsnit) eller I krig på cykel
 • KLASSIKERE GENFORTALT

  • Forskellige dygtige forfattere fortæller om deres yndlingsværk og læser stærke passager fra dem. Hvis du aldrig lige har fået læst Moby Dick, så kan du nu få genfortalt de store klassikere på kort tid. Genialt koncept.
 • MADS & MONOPOLET

  • ALTID en klassiker. Jeg har løbet meget med MM i ørerne!
 • THIS AMERICAN LIFE

  • Også en klassiker! Et ugentlig radio show med legenden Ira Glass som vært med små historier fra amerikaneres liv. De har vundet ALLE radiopriser gennem tiden, stort set.

Og så er jeg glad for Politikens podcast-app, som jeg også nævnte HER. HØR den stærke historie om Lukas, der dragede mod Syrien, som kriger. HØR Ringbindsattentatet.

GOD lyttefornøjelse og del ENDELIG jeres favoritter. Jeg er altid på udkig.

17 kommentarer

 1. Jeg kan anbefale The Black Tapes – den er sådan lidt Serial møder Limetown. Super fed! Der har vist i øvrigt været en teksthapser på besøg i din beskrivelse af Limetown…
  The Moth er også god med korte fortællinger fra forskellige mennesker – kendte og ukendte. Ikke alle er lige gode historiefortællere, men så kan man jo shoppe lidt i udsendelserne. Nogle er nemlig mindst lige så gode som Lena Dunham i det afsnit af Girls, hvor hun er til en Moth-session. 🙂

 2. Pernille siger:

  Tusind tak for god inspiration – EEEEEEEEEELSKER podcasts!!
  Er virkelig glad for at du lige nåede at nævne Politikens podcast-app – den er nemlig virkelig god! 🙂 Er helt vild med nærmest alle de podcasts jeg har hørt fra Third Ear for Politiken – den nyeste, om Robert Dam som forlader scientology, er fuldstændig sindsoprivende spændende! Elskede også Ringbindsattentatet, og de andre, kortere podcasts, er virkeligt også gode.
  Jeg har pt. et prøveabonnement på Mofibo, hvor jeg også forsøger at lytte til lydbøger, når jeg går ture, cykler osv. Jeg synes dog at det er langt sværere at blive ordentligt fanget af en lydbog, end af en podcast. En lydbog er jo “bare” en bog, der læses højt, mens podcasten (især dem fra Politiken) gør brug af underlægningsmusik, lydeffekter mv – det skaber altså en helt særlig stemning, som jeg mangler i lydbøgerne. Når jeg gik aftentur i Fælledparken, og lyttede til Ringbindsattentatet, kunne jeg blive helt mistænksom og bange over de mindste ting – pga. stemningen i podcasten! Haha… 🙂
  rigtigt god sommerferie, når du når dertil 🙂 Kh Pernille

 3. Stine siger:

  Er selv blevet hooked på podcasts efter dine anbefalinger. Intet slår serial seasons 1, men har dog hørt nogle andre, jeg syntes er spændende:
  Bag om København, små historier om byen eller personer i byen, ‘sponsoreret’ af bibliotekerne, så de nævner hvilke bøger man evt kan læse mere om emnet i.
  Junction, den er desværre ufuldendt, med ukendt tidsplan for næste afsnit. Startede ellers godt.
  Missing maura Murray, en ung pige forsvinder sporløst efter et trafikuheld, alt hvad kan diskuteres om mysteriet bliver diskuteret i denne podcast, holdet bag er også i gang med at lave en dokumentarfilm om sagen.
  Detective, i hver sæson fortæller en politibetjent om sit arbejdsliv om hvad han har været ude for. Det er tv-kanalen id investigation der står bag.
  Kunne være at jeg skulle give limetown endnu en chance, kunne ikke forholde mig til formatet, men plottet virker spændende.

 4. Ditte lykke siger:

  Storytel er genialt ✌️

 5. Nicoline siger:

  Er vild med det her indlæg! Fedt med podcast-anbefalinger! Både fra dig og de øvrige læsere. Så kan der komme lidt nyt på lyttelisten! 🙂 Jeg er nemlig selv med podcast-vognen og kan udover de der allerede er nævnt, supplere med anbefalinger til “Criminal”, “Radio24/7 dokumentar” (bl.a. Den brændende mand – tragisk historie, men hold op den måde de har fået det sat sammen giver et godt indblik i alle de forskellige liv der leves og skæbner der findes rundt omkring i vores lille land) og så slutteligt “Dårligdommerne” (de drenge giver altså et smil på læben – og så får man også lige opfrisket alle de der film man brugte en del af sit teenageliv på ;))
  Lydbøger er i mine øjne også fantastiske – og på den måde får jeg også “læst” nogle af de bøger jeg ellers ikke havde “nået at læse rigtigt”. Det kan noget andet end den fysiske bog, som en anden også er lidt inde på, men er gode til de lidt lettere historier, synes jeg. Jeg bruger både bibliotekets tilbud “E-reolen” og Mofibo.
  God ferie, bryllup (!) og lytning 😉

 6. Eva siger:

  Okay, rent komedie og lidt fun-fact-ish så er der No such thing as (a fish), som er researcherne bag BBCs QI, der taler om de mest interessante og sjove facts fra ugen, ca. 30-40 minutter hver fredag. Det er nu meget hyggeligt

 7. Liv siger:

  Når du kan lide This American Life, vil jeg anbefale dig at lytte til Reply All. Det er en nørdepodcast om alverdens aspekter af internettet, men i virkeligheden handler den om mennesker, relationer og den tid vi lever i. De to værter bringer – til trods for lejlighedsvis kærlige, indbyrdes smådrillerier – en rigtig god tone til programmet, og de har altid en meget respektfuld og nuanceret tilgang til de emner og personer, der portrætteres.
  En anden anbefaling er Mystery Show, der er fremragende radio! Der er indtilvidere kun en enkelt sæson, men den er forrygende underholdende. Podcastens værtinde agerer detektiv og løser mysterier, som hun er blevet givet af folk omkring hende. Mysterierne er af vidt forskellig karakter, og eneste betingelse er, at man ikke må kunne søge sig frem til et svar på nettet. Værtinden er eminent til at tale med folk, og podcasten er altså virkelig underfundig og underholdende.
  Begge podcasts er fra Gimlet, der generelt er garant for podcasts af rigtig høj kvalitet.

 8. Merete siger:

  Uh, det er nogle spændende anbefalinger! Tak for dem; jeg har nemlig også stadig ferien til gode.

 9. Ida siger:

  Min yndlings podcast: “Det vi taler om”
  Man føler sig ikke just mere intelligent af at høre på det, men fuck det er sjovt! Det er fra Radio 24/7. Godt til når man bare skal slå hjernen fra, på cykelturen efter en hård arbejdsdag..

 10. Anna J G siger:

  Danske Third Ear, som har lavet podcast’s med Politiken, har lavet en lang række fantastiske fortællinger inden de begyndte Politiken samarbejdet. Efter jeg havde hørt Serials første sæson på to en halv dag, blev jeg anbefalet Third Ear, hvis jeg syntes at det var lidt spændende med lidt mystik – og det levede de altså op til!
  Anbefalingen er hermed givet videre..
  Og appropos Politiken podcast’, så er fortællingen om Vanessa der tog ekskærestens navnebror Mads Fisker med til Bolivia også virkelig fin – men den har du vidst anbefalet tidligere 🙂

 11. Maria siger:

  Jeg er blevet ret glad for TED Talks podcast! Det er små, korte podcast om alle emner mellem himmel og jord, og det rigtig fede er, at man opdager alle mulige vildt interessante emner, dilemmaer og samfundsproblemer, man slet ikke vidste, man ville synes var interessant at vide noget om! Foredragsholderne er som regel også så dygtige og sjove, at selv de mest nørdede, nichéprægede og komplicerede emner bliver spændende at lytte til 🙂

 12. Mette siger:

  Jeg er rigtig glad for Politikens Poptillæg med Lucia Odoom som vært. Hun har altid gæster i studiet, og de debatterer alt fra musik, bøger, nyeste tendenser og højaktuelle emner f.eks. Pokemon Gó og free bleeding. I næste uge snakker de om serien Skam. Hvis du ikke har set den på http://www.nrk.dk så gå i gang. Den så er SÅ god! (Husk undertekster)

 13. Malle siger:

  Jeg bruger Storytell og synes det er Mega smart. Der er første gang jeg bruger lydbøger, så har ikke andre at sammenligne med (Mofibo fx). Men synes Storytell er Mega nem at finde rundt i. Det har reddet mange af mine traveture rundt på Vesterbro med barnevognen 🙂 Eneste minus er prisen, som for mig er lidt dyr.. Men jeg er også en barslende studerende, og så er 99kr om måneden til lydbog lidt meget 😉
  Har lige hørt Afrika-trilogien af Jakob Ejersbo færdig – er du vimmer, de var GODE!!!

 14. Tine siger:

  Får helt lyst til at “læse” flere af de her podcasts. Gad vide, om der ikke kan findes noget i bogform i samme stil som flere af dem. Det må jeg hellere undersøge 🙂
  Det er i øvrigt ikke Orson Welles, men H. G. Wells, der har skrevet “War of the Worlds”/”Klodernes Kamp” 🙂

 15. Elise S. siger:

  Uh honeymoon 😀 Jeg skal selv giftes om 9 dage (9!!! :p ) og glæder mig så meget. Og med bryllup følger også ferie og bryllupsrejse! Vil sende dig mange varme tanker på din bryllupsdag, mens jeg nyder solen og mit nye efternavn 😉
  Jeg har abonnement hos Audible.co.uk. Betaler ca 80 kr om måneden alt efter pundets kurs (må jo egentlig være lidt billigere pt :p ) og så kan man købe én bog om måneden til den pris uanset dens normale salgspris. Det fungerer rigtig godt for mig! Har fået hørt rigtig mange gode bøger i toget til og fra arbejde, uden vægten af en bog i håndtasken 🙂

 16. Sarah siger:

  Skriv nu noget

  1. Cathrine Nissen siger:

   <3 <3 NÅååårh! Jeg er tilbage – der sker bare lige lidt meget i virkeligheden 😀 KH

Send en besked