Top

Mit vikle-stash og gode råd

25.07.2019
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Jeg vil starte det her indlæg med, at sige en enkelt ting, som jeg måske ikke fik skrevet tydeligt nok forleden i mit vikle-indlæg. Dét at vikle må ikke være en stressfaktor på skalaen, hvornår man er en god mor. At bære sit barn er et værktøj for nogen – og der er en masse evidens bag, at det kan være godt for barn og mor, ja.
Men alle børn er forskellige – nogen børn ELSKER deres klapvogn, andre elsker deres nest, mens andre elsker deres slyngevugge og nogle fjerde deres vikle. Jeg tror, at alle forældre understøtter, de behov deres barn har – og gør, whatever it takes, for at gøre dem glade og rolige.
Nu nævnte jeg Slyngejordemoder Lotte i det andet indlæg. Hun er god at lytte til! Hun skrev nemlig for nyligt noget i retning af, at det er underordnet hvilket værktøj, man bruger. Der kan måske være en mikrotendens til at snobbe omkring vikleri – at det kun er vikler (altså, det lange stykke stof), der dur. Men en bæresele (så længe den er ergonomisk korrekt) eller vikle-tai kan være ligeså drøngod, tænker jeg. Alt hvad jeg læser, og alt hvad jeg kommer frem til er, at pointen er at have sine børn tæt til sig, at barnet kan finde tryghed og ro i den, der bærer. Og der kan de ikke mærke forskel, om de sidder i den ene eller anden.
Når det er sagt, så er vikler ekstra fede, fordi har man en god en, så kan den bære barnet fra spæd til godt over toddler-stadiet. Hvor imod en bæresele ofte har en begrænset periode, de dur til. Så skal man have en ny. Vikler er også skønne, fordi man kan finde nye bindinger, som barnet vokser, så de stadig sidder godt og trygt – og bedst muligt for bærerens ergonomi. Det er trods alt noget andet at bære på 15 kilo end 5.
Rockpaperdresses, Viklemama, CAthrine Widunok Wichmand, babywearing
Sådan ser mit stash ud! Der mangler bare en RS (ringslynge), som jeg ikke synes dur for mig – jeg får ondt i nakke og ryg – og så min SV (strækvikle) i merinould fra Sjala.
Den vil jeg gerne slå et slag for – den har været et vidunderligt køb, til trods for den lidt pebrede pris for en strækvikle. Jeg brugte den hver evigt eneste dag, Adam brugte den. Eddie sad virkelig meget i den. Morgen, middag, aften. Det var måden, han fik ro på. Den var en virkelig god begyndervikle. Strækvikler er super nemme at binde, nemme at sætte baby i, og jeg tænker, at den holder til en 2’er og en 3’er, skulle vi være så heldige også. Set bort fra at den lige skal indfarves engang, når tid er… Uheld sker 😉
Jeg har købt den HER, og det er mere eller mindre denne her måde, jeg bandt den på.

Hvilken størrelse skal jeg vælge?

Vikler kommer i størrelser – jeg, som er en EU 34-36, burde nok gå for en 5’er, men har egentlig købt 6’ere, som er den mest almindelige. En 6’er er ligesom standardstørrelsen, som passer i længden til en str. 36-38 i tøj. Det handler alt sammen om længden på stoffet. Nogen gange kan man godt skulle betale mere for en 7’er eller 8’er fx simpelthen fordi der er mere stof, og der er jo meget håndværk i mange vikler, fx hvis de er håndvævede.
Størrelsen har også noget at sige i forhold til bindinger. Jeg har fx en 4’er købt til rygbæring. Der bruges simpelthen mindre stof til rygbindinger end, når man har baby/barn foran, så der går man typisk ned i størrelse.
Rockpaperdresses, Viklemama, CAthrine Widunok Wichmand, babywearing
En lille sommervikle fra Sjala, som er super let, fylder intet i kufferten og er nem at arbejde med.

Hvor køber jeg vikler?

WEBSHOPS – At købe en vikle kan være det letteste klik med musen, hvis man fx køber hos Didymos, som er en kæmpe webshop med et hav af viklevarianter. De bliver produceret i stort antal – men kvaliteten er i orden. De er dog ikke så unikke – og når man først er blevet bidt af en gal vikle, så kommer man til at nørde og typisk gerne ville have noget unikt.
LODTRÆKNINGER – Derfor deltager man fx i lodtrækninger – man smider simpelthen sit navn i en pulje, når man ved en ny smuk vikle bliver releaset fra ens yndlingsproducent. Det er dér, vi er for nogen, yup! Man holder øje med ‘udgivelser’. Jeg har gjort det én gang. Jeg fandt den smukkeste vikle med valmuer på – fulgte producenten på deres facebookside, og en dag releasede de et nyt batch. Så noterede jeg mig på den laaang liste af andre håbefulde. Og så “vandt” jeg. Og jeg vandt altså retten til at KØBE viklen. Lidt grineren, synes jeg – at vikler kan være så eftertragtede. Fuldstændig som når H&M releaser et designsamarbejde.
Rockpaperdresses, Viklemama, CAthrine Widunok Wichmand, babywearing
Her er vidunderet – min vikle fra Pellicano, som jeg vandt lodtrækning på (altså retten til at købe) – de har generelt nogle fine nogen, se dem HER (og rigtig mange skrækkelige regnbue-farvede, det er bare ikke lige mig). Dog er den så sindssygt grov – det gør den svært at binde og stramme. Den skal virkelig gåes til, før den bliver ægte fed. Kvalitet: 70 % børstet bomuld og 30 % silke.
BRUGT – MEN man kan også købe brugt. Og her skrev jeg forleden med AC, da hun havde et lille vikle-spørgsmål, som mulig kommende ny-vikler. Jeg tippede hende om min absolutte favoritvikle, og hun var solgt – men bemærkede at man nok lige skulle arbejde lidt på de nærmeste, hvis man skulle få dem til at købe et stykke stof til 2.000,- i fødselsdagsgave til en, hehe… Specielle vikler (fx fra populære producenter, limited edition etc.) kan være dyre – men de holder ofte også prisen. Hvis ellers man tager sig pænt af den, og den ikke får nogle ‘pulls’ osv. (igen, I får et gæsteindlæg, som forklarer alle begreberne). Jeg bildte AC ind, at det nærmest var som at sætte sine penge i mursten. Ligeså sikkert. Og det er det næsten også.
I bør følge med i Slyngegalleriets salgsside på Facebook, hvis I vil købe brugt – det er de sødeste, rareste og mest hjælpsomme kvinder, der er derinde. I skal nok få hjælp til at begå jer i gruppen i gæsteindlægget. Der kan både være penge at spare – men vikler der er ‘gået til’ er simpelthen de nemmeste og lækreste at binde. Der er simpelthen viklere, der sender deres nye og måske lidt stive vikler på ‘sommerferie’ hos andre viklere, hvis de ikke lige gider gå dem til. Det er ligesom gode jeans – de arbejder bare fedest med dig, når de er ‘breaket ind’. OG – når man køber og sælger brugte vikler, så hører der altid ‘vikleguf’ til. Og det er altså et verdensomspændende fænomen. Køber du en brugt vikle fra en vikler i Italien fx, så vil hun også typisk sende en lille gave med. Karameller, et stykke parmesan, en lille lavendelduftpose eller noget andet dims. Åh, der er så meget god karma i vikleverdenen. Der ville ikke være krig, hvis bare alle opførte sig om dem!
Min vikle jeg har købt brugt gennem Slyngegalleriets – smørblød og gået til. En størrelse 4 tænkt til rygbæring. Den er fra Sling Studio og en af de eftertragtede i ‘Buzz’ mønstret. Jeg elsker tonerne! Kvalitet: 53 % bomuld, 26 % uld, 13 % silke og 9 % hør.
Rockpaperdresses, Viklemama, CAthrine Widunok Wichmand, babywearing
Og så har jeg jo også været på Dansk Bærefestival! Det kommer vist igen næste år – og det kan varmt anbefales. Der er oplæg fra læger, eksperter, viklere osv. og så er der altså en milliard stande, hvor man kan røre, nusse og prøve vikler af.
Her var også et par gode tilbud at hente. Jeg købte min alltime favorit vikle der – den jeg tippede AC om. Fra Marisso Slings – den er så smørblad fra start, super nem at binde og stadig med et godt grip – det vil sige den bliver hvor den skal uden at glide op. Den er bare super, super god og hamrende smuk. Og så med små regnbueprikker på.
Yndlingsviklen over dem alle – ‘Aspen champagne’, kvalitet: 73 % bomuld og 27 % japansk Tsumugi silke.
Rockpaperdresses, Viklemama, CAthrine Widunok Wichmand, babywearing
Bedste vikle, den herover – men jeg købte også en smuk lyserød bandit på Bærefestivalen. Fra Tulipe Turqoise (100 % bomuld). Det var også en sjov oplevelse, for viklen var ikke produceret endnu. Jeg skulle altså overføre penge via PayPal til en kvinde, jeg ikke kendte – og så ville hun sende, når den engang var vævet. Den skulle nemlig håndvæves først, og så gik der nogle uger – en dag lå den i postkassen. Alt var godt.
Den er hamrende flot i farven, sennep på den ene side og lyserød på den anden – og så med frynser for enden. Sådan en fin detalje.
Jeg vil lige skyde ind, at jeg fik en grå udgave af samme vikle nogle måneder senere – i gave (altså reklame). Jeg havde simpelthen sendt så mange kunder til hendes butik, efter jeg havde vist den, jeg købte, så det var hendes måde at sige tak. Det var jo meget flot og fornemt og absolut ikke noget, jeg havde tænkt mig. Men det glæder mig altid at høre, hvis sådan en lille start-up’er kan mærke, hvis jeg giver et lille skub.


Og så er der jo bæreselerne. Og det er her jeg gentager – de kan være ligeså gode som vikler, så længe de er ergonomisk i orden. Og det er de begge her.
Jeg købte mig den RS (ringslynge) fra Artipoppe, kort før Eddie kom til verden. Duede ikke for mig. Men ikke lang tid efter skrev Artipoppe, om de måtte sende mig en carrier til test (den er altså en gave/reklame). Det takkede jeg ja til, og jeg har været afsindigt glad for den lyserøde i velour. Den er jo smart! Den ser cool ud, no stealing your mojo, når du har den på. Jeg har virkelig brugt den meget. Men jeg bliver tit spurgt – kan du anbefale den? Og ja, det kan jeg. Som bæreredskab er den fantastisk – men! Prisen er høj. Og man kan faktisk ikke bruge den specielt længe. Nu er Eddie 73 cm, og jeg synes, han er for lang. Min oplevelse er altså, at babycarrieren max holder det første år – og så skal man over i deres toddlercarrier. Det er måske lidt surt, når den koster pænt meget, at den ikke holder længere. Men okay – der er en rimelig god gensalgsværdi i den. Kvinder ved godt, hvad de koster fra ny. Og den er uden tvivl den smukkeste bæresele derude – så må I selv afgøre, om den er det værd.
Da vi så skulle til Italien, så købte jeg en Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh. Adam var ikke glad for vikler (stræk var fedt – fastvikle, det havde han ikke tålmodighed til), og vi kunne godt fornemme at Eddie var nysgerrig på verden – han gad altså ikke nøjes med at sidde indad mod os. Vi tog derfor en vikle med – og Ergobabyen. Og undervejs på den tur brugt vi næsten kun Ergobabyen – så vi slæbte på så lidt som muligt. Og den er fanme god – du kan vende baby indad og udad (man kan også tage baby på ryggen – men de sidder altså ikke godt i den deromme, baby kan simpelthen ikke komme langt nok op i bæreselen – de skal helst kunne se op over skulderen, og det er umuligt), og så er denne her version super til sommervarmen.
Vi bruger faktisk allermest vores Ergobaby i dagligdagen. Både fordi vi begge kan bruge den – men den er også bare så super nem og hurtig, ind og ud af bilen, på indkøb osv. Han er klart mere i bæreselen end i klapvogn. For han kan både sove indad mod os – eller kigge ud på verden udadvendt. Men han er stadig tæt på mor og far, så man kan møsse og nusse, foran. Af alle redskaberne, så er det pt. den vi bruger mest.
Rockpaperdresses, Viklemama, CAthrine Widunok Wichmand, babywearing

Hvordan kommer jeg videre?

Jeg vil anbefale jer at blive medlem af gruppen Slyngegalleriet på Facebook, først og fremmest. Her kan man stille alle slags spørgsmål! Og ingen spørgsmål er dumme! Folk lægger billeder op af deres første bindinger og får gode råd og rettelser. Der er så sindssygt meget god karma derinde. Og så har de jo altså også den salgsside, hvis man vil købe en brugt vikle.
Hvad skal du starte på? Strækvikle? Ringeslynge? Bæresele? Jeg foreslår en strækvikle, hvis du har en baby – under 5-6 kg. Har du et større barn/baby, du gerne vil vikle, så tag og besøg en af de mange bære-butikker, som Bærebarn og Sneglehuset. Vores kroppe er nemlig forskellige – vikler kan bindes, så de dur på de fleste. Men kvaliteten på dem – altså hvad de er lavet af – det er et spørgsmål om smag og behag. Hvad man synes er godt at arbejde med og så årstid. Men har man ikke tålmodighed til vikler, så er det jo med at finde en god bæresele. Og der findes altså et hav af varianter. Fx Didyklicks (Didymos’) eller vikletais, som er kryds mellem bæresele og vikler, eller klassikeren Ergobaby. Det vigtigste er at vælge en, der er ergonomisk korrekt, og som man synes sidder godt på kroppen. Derfor kan et besøg i en god bærebutik være et godt sted at starte.
I forhold til bindinger. Er du kommet til fastviklen, så er den mest basic binding en FWCC (front wrap cross carry, se fx videoen her) – start evt med den. Og arbejd så videre fx med den nemme Kangaroo Carry – eller om på ryggen (når de kan holde hovedet selv) med en Rucksack
Og så er der altså masser af nær-hjælp at få. Der findes så mange viklevejledere rundt i Danmark, som står klar til at undervise. Både begyndere og øvede, privat og i grupper. En viklevejleder in spe skal I møde i weekenden, hvor guiden til viklesproget kommer. Fagre nye verden!
… Psst… Når du så er blevet kæmpe nørd eller bare har gjort dit første køb –  så kan du oprette en profil på Wraptrack – kæmpe nerd alert, I know, men jeg er derinde. Her kan man holde styr på og oprette de vikler, man køber. Man kan også finde inspiration til nye – eller man kan overlevere sin vikle til en nye vikler, når man sælger den brugt. På den måde får vikler simpelthen et lille ‘stamtræ’. Så fint! Der er så meget god karma i vikler og så meget kærlighed til de her stykker stof, som bærer vores børn.
Rockpaperdresses, Viklemama, CAthrine Widunok Wichmand, babywearing

15 kommentarer

 1. Ann siger:

  Tak for et fint indlæg med god inspiration, Cathrine 🙂
  Jeg vil lige tippe dig om bæreseler fra mærket Isara. De kan nemlig bære barnet fra det er helt lille og langt op i børnehavealderen. Jeg har netop købt en, som jeg bruger til min datter på snart 3 år, når benene bliver trætte på de længere gåture, og som jeg bruger til min søn på 3 måneder, når han skal hurtigt op, og jeg ikke vil bakse med en lang vikle, f.eks. når vi er ude at køre og skal ind og handle, hente storesøster eller lignende.
  Og så vil jeg også lige slå et slag for, at der er åbnet en butik med bæreredskaber og vejledning til disse i Aarhus, nemlig Minikram. Det manglede jeg som jyde, da jeg startede for ca. 2 år siden, så tippet er herned givet videre til andre 🙂

  1. Ann siger:

   Jeg glemte lige at skrive, at Isara er syet af viklestof, så man får en god “vikle-feel”, og den fungerer godt som et alternativ/supplement til at vikle med fastvikle 🙂
   Jeg har købt min her: https://minikram.dk/shop/24-isara/

 2. Line siger:

  Der findes flere salgssider for brugte vikler end slyngegalleriet “egen” nemlig:
  – Viklemor BST over 1000 kr
  – Viklemor BST under 1000 kr
  – Slyngeskolen second hand slynger og andre ergonomiske bæreredskaber
  Og mange andre 😊
  Mange sværger til at købe brugt da man på den måde er sikret at viklen er gået til (og derfor er nemmere og lækrere at binde). Men man skal ikke nødvendigvis regne med at kunne spare meget mere end 10-15 % i forhold til nyprisen.
  Det er standard at sælger oplyser hvis der er nogle fejl/skader på viklen ved salg. Men folk passer generelt virkelig godt på de lange stykker stof 😍
  Husk altid at spørge til kæledyr, parfume, rygning osv. inden køb hvis man gerne vil undgå disse.

 3. Emma siger:

  Jeg ville også kommentere for at give aarhusianere (eller jyder mere bredt) tippet om butikken/stedet Minikram i Aarhus, og så er det lidt sjovt at se, at der allerede er to kommentarer, der nævner netop det😅

 4. Jeanett siger:

  Rigtig fin beskrivelse og guide til os der lige er kommet ind i denne vikle verden !
  Og du har helt ret i at den er fyldt af go karma og hjælp 👌🏻

 5. Julie siger:

  Hej, oplever du (eller andre) også at ens tøj kommer til at sidde grimt med viklen på? Havde ikke problemet med strækviklen men er lige gået over til fast og kan slet ikke få det til at se pænt ud.

 6. Amalie Vilhelmine siger:

  Tusinde tak for dette indlæg! Uh, jeg synes det er svært at finde penge til de fine fastvikler på et SU/barselsdagpenge budget, så holder øje med secondhand, og øver mig med min Didymos (og min Vilhelm Bosse), så jeg er helt klar når jeg får en flot, smuk unik vikle 😉
  Du har en misundelsesværdig samling!

 7. Marie siger:

  Jeg har en artipoppe, som jeg købte brugt, og den bruger jeg stadig til min dreng som er en str 86 (14 mdr) og jeg tænker jeg kan bruge den længe endnu. Den er helt klart alle pengene værd, sindsygt god kvalitet og ergonomisk og alt det dér. Selv min læge måtte lige vide, hvad den hed.

  1. Cathrine siger:

   Og er det toddler carrier eller baby carrier, du har til ham? KH

 8. Nina siger:

  Endnu et virkelig godt indlæg 🙂 Og din Aspen er VIRKELIG smuk! Er helt vild med det mønster <3

 9. Navegba siger:

  Hej Cathrine, tak for det fine indlæg ❤ Hvilken vikle foretrækker du at bruge her om sommeren? Især nu hvor det er så helt utroligt varmt. Lige nu er hun stadig så lille at strækviklen er god nok men tænker jeg gerne vil fortsætte når hun bliver de 10 kg desværre vil bærebarn ikke ekspedere mig. Har været forbi to gange og prøve få hjælp men de siger nærmest jeg selv lige må kigge og så går de videre til en anden kunde 🥺 Så kan ikke finde ud af om jeg 1 binder den strækvikle jeg har ordentligt og 2 finde en god fastvikle. Men må jo prøve at tage til Søborg. Men er det en rigtig butik de har? Troede kun de havde åbnet som showroom? Synes bare det rigtig ærgerligt når man nu gerne vil være kunde, at de så ikke er interesseret i at rådgive.

 10. Mil siger:

  Jeg er begynder med strækvikle og synes det er lidt svært 🙈 Min søn bliver utrolig varm derinde også og er meget livlig med sit hoved. Jeg vil øve mig noget mere, men kunne godt tænke mig at prøve en Ergo bæresele ligesom din. Min søn er kun 2 mdr, mon bæreselen er ok til ham?

  1. Cathrine siger:

   Kan han holde sit eget hoved endnu? Hvad er din strækvikle lavet af?
   Du kan sagtens købe en ergobaby, men vil måske nok føle, at han er lidt lille endnu i den? Kommer os an på hvor tung og lang selvfølgelig, men min oplevelse var at Eddie var lidt lille til bæresele indtil de 3-4 måneder 🙂 KH

   1. Mil siger:

    Nej, det kan han ikke. Jeg har en fra Moby – nok ikke den bedste kvalitet, men som sagt jeg er nybegynder, så vidste ikke helt, hvad man skulle gå efter😉
    Tak for svar 🙂

 11. Anna Alligood siger:

  Bare lige husk at sige til når du bliver træt af at se på den der artipoppe, ik’, så kan jeg godt passe den lidt for dig <:o) Så flot! Tak for guide til vikler – de er så billige at få håndlavede fra Etsy her i USA, men jeg kan ikke rigtigt regne ud om de er noget ved til de priser de som regel står til. Skal man op i DKK 800+ klassen før de begynder at være gode eller er prisen måske bare højere i DK (som den er for mange(!) andre babyting?).

Send en besked