Top

Mode og Karriere: Fashion director på Elle Josephine Aarkrogh

05.12.2018
Skabt af Ellen Hovmand

Josephine er en af mine nyeste venindeskaber, som startede sidste år men som er vokset hurtigt. Især i år da vi begge har været gravide samtidig – og tilmed fødte med fire dages mellemrum, vildt ikke? Eddie er fire dage ældre en Josephines datter.

Vi har en fælles kærlighed for mad, mode og lange gåture, uden at lyde som en kontaktannonce, haha! Hun er skøn. Nede på jorden. Stille og rolig. Betænksom. Nem.
Det er også barsels-jose, for der er altså også en rimelig sej arbejds-jose med ben i næsen og en kæmpe arbejdsvilje og styrke. Det er ikke tid, man møder mennesker på vores alder, der har været på den samme arbejdsplads i ti år. Men det har Josephine. Og det siger både noget om arbejdspladsen; at den er så skøn. Men det siger bestemt også noget om Josephine som arbejdskraft. Hun er så sej, så lær hende bedre at kende. Hvor langt hun er kommet uden en klassisk uddannelse – hvordan lidt mod og tro på sig selv, kan få en ganske langt.

Josephine Aakrogh, mode, modemagasiner, ELLE, Rockpaperdresses, Fashion Director, NevernotgoingNavn: Josephine Aarkrogh

Alder: 30

By: København

Beskæftigelse: Fashion Director på ELLE (pt. på barsel)

 

Josephine, du er fashion director hos Elle. Hvornår og hvad startede din drøm om at arbejde indenfor modebranchen?

Jeg ved det faktisk ikke helt præcist, men jeg har altid slugt modemagasiner og min far har slæbt dem i stakkevis med hjem fra ferier for mig – i dag forstår han heldigvis hvorfor.

Hvad har du studeret for at komme dertil?

Jeg har faktisk ikke anden uddannelse end gymnasiet. Jeg plejer at sige, at jeg er uddannet på ELLE. Jeg har aldrig været særlig skoleglad og ville ikke bare starte på et studie for at droppe ud igen. Så mens jeg fordrev tiden i året efter gymnasiet som tjener på Sticks’n’Sushi (hvor jeg bl.a. mødte min nu forlovede), så jeg, at ELLE startede i Danmark. Jeg havde altid drømt om at arbejde på et modemagasin (men vidste faktisk ikke helt som hvad), og sendte dem en ansøgning hvor jeg skrev at de helt sikkert ikke ville fortryde det, hvis de ansatte mig. Til januar er det 10 år siden.

Der er mange, mange piger som drømmer om at få et job som dit og konkurrencen er derfor også hård. Hvad gjorde, at du kom ind hos Elle?

Jeg tror det er en blanding af god timing og hårdt arbejde. Jeg var heldig at jeg fik en fod indenfor fra starten, og har fået lov at vokse med magasinet – jeg har siddet i flere forskellige stillinger som passede både til mine kompetencer og til hvad der var brug for på redaktionen. Det er også vigtigt at understrege at selvom vi arbejder med pænt tøj og lækre sko hver dag, er det stadig et rigtigt arbejde og der er både sjove og mindre sjove opgaver – med andre ord er det altså hårdt at arbejde sig op, også i en verden der synes meget glamourøs.  

På Elles redaktion er der flere af jer, som har været med helt fra starten i 2008 – det er ret imponerende i en ellers omskiftelig branche. Hvad er det I kan hos Elle, som er så særligt, at man bare bliver hængende?

Vi har en fantastisk chef i Cecilie (Ingdal), der tør kaste os ud i nye udfordringer. Mange af os på redaktionen har haft flere forskellige stillinger gennem tiden. Og så tror jeg det er selvforstærkende; når mange i teamet har været der længe, får man lyst til at blive.

Hvad har været din vigtigste beslutning karrieremæssigt indtil videre? Har der været et særligt øjeblik, en særlig beslutning, et særligt networkingmøde, som står frem i din hukommelse, som en game changer i din karriere?

Jeg har lært at sige, hvad jeg gerne vil have, og hvilket retning jeg drømmer om at min karriere skal tage. Når man er på en arbejdsplads i 10 år, er det vigtigt at udvikle sig, og hvis jeg ikke siger det, hvordan skal min chef så vide det? Det betyder ikke, at man altid kan få præcis hvad man ønsker sig, men ofte har det betalt sig – især med lidt tålmodighed.

Hvad har været den største udfordring i din karriere til dato?

Det kan være en udfordring at arbejde med deadlines, som vi gør på et magasin. Når man er perfektionistisk, men har en travl hverdag, må man nogle gange gå lidt på kompromis med tingene. Det kan for eksempel være at en model bliver aflyst dagen inden man har en skydning, og selvom det ikke er en optimal situation, har jeg med årene lært ikke at stresse over det og at tingene nok skal løse sig alligevel.

Josephine Aakrogh, mode, modemagasiner, ELLE, Rockpaperdresses, Fashion Director, Nevernotgoing
Hvordan ser en klassisk Josephine-arbejdsdag ud?

Der er ikke en klassisk dag! Men jeg har typisk noget kontortid hvor jeg tjekker mails, deltager i redaktionsmøder eller producerer indhold til magasinet. Men ofte er jeg også ude af huset, enten på en modeserieskydning, til møder med freelance-fotografer eller -stylister, til kollektionsfremvisninger hos PR-bureauer eller mærkerne selv. Ofte er der også middage eller andre events. Og så er der selvfølgelig den danske og de internationale modeuger i foråret og efteråret, hvor jeg deltager – det er en af de bedste ting ved jobbet!

Hvis du skulle pinpointe én ting, som gør din arbejdsdag helt særlig, det allerbedste, hvad er så det?

Dengang jeg startede, kan jeg huske jeg var så fascineret af at jeg kunne nørde et par nye sko, en særlig designer eller noget tredje meget mode-agtigt med ”rigtige” voksne, professionelle mennesker. Nu er det hverdag, og jeg elsker det stadig!

Vi er også begge to en del af, kan man sige, ikke super miljørvenliog branche – modeindustrien er en sværvægter hvad angår ressourcespild, Co2-aftryk osv. Hvad gør du dig af tanker herom?

Vi gør, hvad vi kan for at sætte fokus på det i ELLE, for det er et vigtigt emne, og jeg elsker at der kommer flere og flere brands til som sætter det højt på agendaen. Selv prøver jeg at shoppe med tanken om at det skal være et køb der kan holde i mange år. Og så er jeg god til at sælge mine ting videre.

Med det i baghovedet, hvilke bevægelser ser du i disse år i modeindustrien? Går vi i en grønnere retning? Og går det hurtigt nok?

Det er næsten umuligt at starte et nyt brand op i dag, uden at det har fokus på bæredygtighed, og det kan jeg godt lide. Men det kunne da bestemt godt gå hurtigere.

Både mode- og magasinbranchen kører i et højt tempo. I er hele tiden måneder foran ifht. trykkedeadlines. I har over årene fået mere konkurrence fra online platforme, influencer osv. I kører også en rimelig hardcore modeuge-stil med mange rejser, mange destinationer, mange outfits osv. på komprimeret tid – endda to gange om året verden rundt. Jeg ville blive forpustet! Oplever du det som et pres?

Jeg kan sagtens genkende det høje tempo du taler om, men prøver ikke at lade det påvirke mig negativt. Når kalenderen er proppet med modeuger og mange events, giver jeg det også plads, og nedprioriterer stort set alt andet. Så ved jeg godt, at jeg ikke får trænet lige så meget som jeg gerne vil og at det ikke giver mening at have en masse veninde-aftaler oveni. Så vil jeg hellere dedikere mig til arbejdet – for netop modeugerne er jo noget af det bedste ved mit job.

Som en del af et af Danmarks stærkeste modemagasiner er der også et vis fokus på jer som redaktionsmedlemmer. I er også blevet influencers, streetstyleikoner osv. Du skal være smart, når du bevæger dig ude, hvad end det er modeuger, work dinners osv. Hvad er din modpol til det? Hopper du i striksokker og joggingbukser, når du er hjemme? Kører du stadig stiletter og lækkert hår?

Jeg ELSKER at hoppe i noget afslappet når jeg kommer hjem. Men jeg må nok indrømme at jeg er forfængelig nok til at tage mig lidt sammen når jeg går ud ad døren, for især i København er det svært ikke at møde nogen man kender – som regel i professionelle sammenhænge. Og så ville jeg altså ærgre mig hvis jeg stod i joggingsættet med fedtet hår… Når det er sagt, betyder det altså ikke stiletter om søndagen – et afslappet ’look’ for mig kan sagtens være lidt rodet hår (tørshampoo er min ven), minimalt eller ingen makeup, jeans og sneakers.

Josephine Aakrogh, mode, modemagasiner, ELLE, Rockpaperdresses, Fashion Director, Nevernotgoing
Alle har brug for en timeout, måske især i dag, hvor vi er så online og i forbindelse med alt og alle hele tiden. Hvordan unwinder du i din fritid?

Jeg prøver ikke at have for mange planer om aftenen og i weekenderne, når det hele går lidt for hurtigt. Og så bliver der set mange serier på sofaen. Jeg elsker også at lave god mad med min kæreste. Vi har dog lige fået en lille datter, så hun optager også en del af vores tid 🙂
Josephine Aakrogh, mode, modemagasiner, ELLE, Rockpaperdresses, Fashion Director, Nevernotgoing

Hvordan vil du beskrive din egen personlige stil? Er du til fals for trends eller mere klassisk?

En blanding. Jeg lader mig altid fascinere og inspirere af trends, og plukker gerne i dem jeg synes passer til mig – men elsker at falde tilbage på klassikere. Og så ELSKER jeg mine jeans, og kan godt lide at nørde den helt perfekte farve eller fit.

Hvad er dine 3 bedste råd til kvinder der har ambitioner for at arbejde indenfor modeverdenen?

Find ud af hvad du gerne vil arbejde med i branchen – jeg får enormt mange ansøgninger fra piger der bare gerne vil arbejde med mode, og så er det lidt svært at hjælpe. Spørg og prøv dig frem, undersøg hvad der er af forskellige jobs og kast dig ud i det. Man kan ikke forvente at få drømmejobbet på dag et, men det er også en god måde at finde ud af hvad man gerne eller ikke så gerne vil lave. Og vær forberedt på at arbejde hårdt – det gælder om at gøre sig uundværlig.
Josephine Aakrogh, mode, modemagasiner, ELLE, Rockpaperdresses, Fashion Director, Nevernotgoing
 

En kommentar

  1. Tina siger:

    Glædelig 5.december!
    Spændende skriv og super flotte billeder:-)
    Jule nisse hilsner!

Send en besked