Top

OOTD: Om forskudsopgørelse, feriepenge og favoritjakke

27.01.2016
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

dagens270116_2
dagens270116_1
Er man en dårlig medarbejder, når man bare godt kunne tænke sig en enkelt sygedag? Ups, hah!
Jeg tog mig selv i at sige til en af mine bossladies i går, at jeg virkelig var træt og godt kunne bruge en ferie. Og hvis ikke en ferie. Så bare en sygedag. Bare en enkelt.

Jeg tror ikke, jeg er ene om den følelse. Bare lige en enkelt dag, hvor ingen forventer noget af en. Man kan spise teboller med tandsmør, droppe vasketøj og løbetur – og hvis man har unger; at de klare den over i vuggeren selv. Hvor man kun skal koncentrere sig om at vende dyne og holde den veltempereret og endnu engang vurdere, om Aidan ikke var den mest rigtige for Carrie. Det gad jeg bare godt. Kender I det?

Nu sprang jeg juleferien over, og i næste uge der Danmarks Indsamling, hvor jeg er reporter, og til påske skal jeg lave noget vikarsjov i fladen med en god kollega. Jeg gør mig selv ledig hele tiden – jeg siger ja til meget – fordi det er fedt at få tilbudet og prøve mig selv af. Og også vise at jeg kan. Og vil.

Som freelancer får man ikke betalt ferie, så det er lidt udgift at tage en uges vinterferie eller lignende, selv om der selvfølgelig er et alternativ; feriepenge fra Feriefonen. Vidunderlige penge! Hvis man er god til at sprede dem ud og administrere, så kan man jo tage ferie.. Ahem..

Det er lidt en freelancers forbandelse. Ved at jeg er freelancer, så glemmer jeg ofte den der almindelige arbejdsrytme – juleferie, vinter- eller påskeferie. Sommerferie og efterårsferie. Ikke at man tager dem alle. Men man får jo normalt seks uger.

På mange måder synes jeg egentlig, at det der freelancerliv kan være lidt tough. Det kræver at man er voksen og administrerer sine feriepenge. Og sparer op til pension og barsel, selv.

Altså. Jeg er helt vild med at være voksen og selv købe ind og ikke have nogen, der spørger, om jeg har lavet lektier. Men jeg synes godt nok også, der er mange forventer til, hvad voksne kan (administrere også). Forskudsopgørelse. Pension. Vi skal om et års tid tale nye lånetyper med banken. It’s so adult.

Jeg er stadig dét, hvor jeg egentlig føler mig voldsomt rig, når mine feriepenge kommer den 1. maj. Selv om det sådan set bare er forskudsløn til de uger, man tager ferie. Og jeg kommer måske også til at bruge lidt af dem. På spas. Som gratis ekstra penge. Indrøm det, der må være flere af os derude, hah!

Sidste år gik det dog rigtig op for mig. Pointen med det hele. Hvorfor man SKAL bruge sine feriepenge i stedet for løn, når man tager ferie. Forståelsen kom, som jeg begyndte at arbejde fuldtid. Man har jo goddamn brug for ferie. Og så duer det ikke, at man har købt et par flotte sko og ikke kan betale husleje den måned, man har ferie. Selv om det at købe sko også kan anses som en form for friværdi, I would argue.

Jeg kunne bare godt bruge en sygedag og en tebolle med tandsmør. Og at min mor ringer og spørger, hvordan jeg har det. Med den der moderlige omsorgslune stemme, som kun hun kan ligge for dagen. Mit immunforsvar er “desværre” i top (knock on wood!), min snue fra forrige weekend er long gone. Så i stedet har jeg booket to fridage ind i slutningen af marts – lige inden vores ni-års-dag 1. april. Det kan man nemlig bare som freelancer. Det skal jeg bare lige huske. Og så skal jeg da bare lige glemme, at der er herre mega lang tid til.

Nuvel, et outfit fra en sen søndag med grumset vejr og en favoritjakke, som med de seneste dages lune er blevet rigelig som overtøj – whaaat! Sig mig, er foråret på vej??

(adlinks:) Sneakers – Adidas // Jeans – Levi’s // Jacket + shirt – Custommade // Turtleneck – Envii (similar) // Bag – YSL // Dawg – Frida
dagens270116_4

dagens270116_5

17 kommentarer

 1. Charlotte siger:

  Åh ja, jeg skal for første gang bruge mine feriepenge på rent faktisk at holde ferie! Det har jeg aldrig gjort før! Så jeg glæder mig til ferie! Sådan rigtig fri i 1,5 måned.
  Jeg er nu også ret træt af alle de der voksenting, man skal have styr på. Det er lidt skyggesiden af voksenlivet.
  Ps der er kort tid til den 1.april, jeg stresser allerede, for der afleverer jeg speciale, men jeg lover det går stærkt, de to måneder, så du kan holde lidt fortjent fri!

  1. Cathrine Nissen siger:

   Haha, du er fuldstændig ligesom mig, Charlotte 😀 Jeg har altså også altid arbejdet før i tiden i ferierne, så feriepenge var ligesom bare flødeskum på toppen. Selv om man faktisk ikke må, såvidt jeg er orienteret. Det er bare svært, når man bliver kaldt på arbejde 😉 Jeg glæder mig over, at vi begge har noget at se frem til 1. april så, haha! Så er du snart færdig, og DET bliver godt! KH

 2. Julie siger:

  Jeg kender det så godt! Og i mandags gjorde jeg det. Tog en sygedag. Eller halv sygedag, halv pjækkedag, men altså.. I en tid med pendling Aarhus-København, fuldtidspraktik, 2 studiejobs og en eksamen, så var det lidt tiltrængt. Det var perfekt, og jeg kan kun anbefale det. Selvom jeg nok kommer til at savne dig lidt i radioen, hvis du tager dig en (velfortjent) sygedag 🙂

  1. Cathrine Nissen siger:

   Ej det synes jeg faktisk er helt på sin plads, Julie 😀 Det må være det, man kalder en omsorgsdag. Den havde du fortjent, som du er spændt for. Måske du skal planlægge en til i nærmeste fremtid?? Så gør jeg også 🙂 KH

 3. Sine siger:

  Hej Cathrine 🙂
  Hvorfor er du stadig freelancer, når du arbejder ved DR P3? Er du ikke fastansat der med månedlig løn, pensionsordninger osv.?
  Men ellers kan jeg godt forstå at freelancer livet er hårdt! Men du klarer det hele virkelig flot 🙂
  Mvh Sine
  PS. Du er min ultimative yndlings-blogger!

  1. Cathrine Nissen siger:

   Hej Sine, nope, jeg er freelancer – det er lidt en klassisk arbejdsmodel i mediebranchen 🙂 Rigtig mange arbejder som freelancere, selv om jeg ikke håber, det bliver ved 🙂 Og TAK for dine mega søde ord – jeg prøver at gøre mig umage, nu jeg har jer, så gode og rare 😉 KH

 4. Alexia Dahl siger:

  Åh jeg er præcis lige så uopdragen med mine feriepenge, sidste år bestod min ferie af en ny vaskemaskine og tørretumbler! Fancy!
  I want it all!

 5. Mette siger:

  Puha, jeg er godt nok glad for at jeg er godt gammeldags fastansat. Det betyder at alt det med pension, barsel, feriepenge, skat og så videre er bestemt for mig.
  Til gengæld bliver jeg lidt forpustet af at tænke på alle de penge vi skal bruge inden for de kommende år – på bryllup, ny bil, hus og sandsynligvis baby. Jeg har været på arbejdsmarkedet i 2,5 år og i den tid har mine penge primært været til mig selv og rejser, mens min kæreste stadig er studerende og vores omkostninger er lave. Så kan det godt være at han heldigvis snart starter med at bidrage til indtægten, men stadigvæk…. 🙂

 6. Ja, det er ikke altid det nemmeste liv at være freelancer. For selvom der er mange ting man selv bestemmer og er herre over, så er der også mange ting som man selv skal have styr på og huske. Men det lyder til at du er ved at have styr på det – godt gået! 🙂

 7. Rikke siger:

  Min første dyre taske blev betalt med feriepenge, det var første gang jeg fik så mange penge på en gang, og man skulle ikke engang spare op, de kom bare 🙂
  Jeg har stadig tasken, men ferien er long gone, så nu synes jeg det var et godt bytte. Men den sommer var jeg ikke mange sure sild værd.
  Nu har jeg det omvendte problem, har 3½ uges ferie og flex, som skal bruges inden 1. maj, men har flere projekter på jobbet, som jeg ikke kan holde fri fra.
  Jeg føler mig altid meget voksen, når der kommer årsopgørelser og jeg ikke skal betale, eller når pensionsopgørelsen kommer og fortæller mig, der bare er styr på det der. Men sandheden er at jeg har en kæreste der er talgeni, og han laver alt det kedelige, og så bruger jeg bare pengene, når de kommer fra SKAT 😀

 8. Johanne siger:

  Du ramte mig virkelig da du skrev det med, at du gør dig ledig hele tiden. Jeg “kommer også hele tiden til” at sige ja til nyt arbejde – lønnet som ulønnet, bare fordi det lyder for fedt til at sige nej. For får man nogen sinde tilbuddet igen? Og stopper tilbuddene hvis man siger nej. Og når jeg så er i det, så glæder jeg mig til at få ferie og drømmer som dig om at stå op til dage man selv definerer. Men for mit vedkommende skal der ikke særlig mange af den slags dage til, før jeg bliver overambitiøs med min tid og finder nye jobs. Så fjollet. 🙂 Man skal sgu værne om og prioritere det der fritid. Godt du har et par dage booket ind!
  Og gid foråret er på vej! Forårskluns er så meget sjovere end det man går i i vintermånederne. 😀
  Tænkte forresten på – hører du podcasts? Og hvis ja, kunne du så måske finde på at lave et indlæg og dele dine tips? I DRs medierapport spår de at det bliver det nye sort i 2016, og jeg har lige opdaget Facebooksiden Podcastle med masser af tips – og man kan også se bloggere, som begynder på det. Så jeg lytter og leder efter gode tips. 😀

 9. Julie siger:

  Jeg skal også første gang bruge feriepengene på ferie, da vi skal betale vores ferie til Filippinerne i 3 uger til rejsebureauet D 15 maj (ja, den har de gennemtænkt). Sidste år gik pengene til en ny cykel! Så du er ikke den eneste. Men skal man virkelig være ansvarlig, når man egentlig føler man er 20 og lige flyttet hjemmefra? Selvom man er flyttet hjemmefra for 6 år siden og egentlig bliver 25 til februar…

 10. Lisbeth siger:

  Det var helt ærligt – hånden på hjertet – først sidste år, at jeg fandt ud af, at man “teknisk set” ikke må bestille sine feriepenge, hvis ikke man holder ferie. Say what? Jeg er studerende. Ferie er ikke noget jeg holder aktivt. Det er jo bare noget der er der. Og feriepenge ER da en kæmpe bunke ekstra løn, er det ikke? Jeg har i hvert fald allerede øremærket, hvad årets bunke skal gå til, og det er ikke husleje, haha!
  Pyh, det er fint nok at være semi-voksen, men er nu på en måde glad for, at jeg endnu ikke er mere voksen end at sådan nogle ting bare sker. Eller at jeg i hvert fald kan lade som om, at det er sådan verden hænger sammen. Benægt, benægt, benægt! 🙂
  // http://www.moonlitmadness.dk

 11. Søs / Frk NV siger:

  Pas på med at ønske dig en sygedag. Jeg tænkte det samme tilbage i efteråret, og endte med at booke en 5 dages ferie til Rom. Det var lige hvad jeg trængte til! Så skønt 🙂 Efter et par dage tilbage på job, med ny energi ramte karma mig lige i røven, og jeg lå syg i 3 dage (!!), hvilket ellers aldrig sker. Og der blev jeg mindet om, at sygdom ikke er lig teboller og tandsmør, men ubehag, ondt i hoved og krop, træthed uden rigtig at kunne sove, osv. Damn, det var træls. Så stemmer jeg altså hellere for planlagte fridage, som man rigtigt kan nyde 🙂
  Jeg kan selvfølgelig godt fange mig selv i, at ønske mig en sygedag. Men ja, ikke en rigtig en af slagsen, når jeg så tænker tilbage på sidst jeg var syg. Så hellere en fridag…

 12. Caroline siger:

  Åh ja, der er så mange ting man skal balancere med – skattefar, lån, pension osv. Men jeg tænker at det er godt at du har Adam – han må da have helt styr på alt det der? 😉
  Jeg håber du får tid til at slappe af her i weekenden <3

 13. Lisbeth siger:

  Hej Cathrine
  Husker jeg helt forkert, eller lavede du ikke en gang et indlæg om at pleje sine læber? Med en hel guide? Har forsøgt at søge, men kan ikke finde den. Husker jeg forkert? 🙂

Send en besked