Top

OOTD: Vintage feel + mine shopping-råd

28.03.2019
Skabt af Cathrine

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Julie Bjarnhoff
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Julie Bjarnhoff
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Julie Bjarnhoff
Jeg fik et kompliment forleden dag – eller jeg tog det i hvert fald til mig som et stort kompliment. ‘Du er virkelig god til at bruge de gamle ting i din garderobe‘. Det er jo egentlig ikke nogen stor gestus eller specielt ‘flot’, det er jeg godt klar over – at bruge sine ting i mere end fjorten dage (hvornår kan man egentlig med rette sige ‘denne her gamle sag?’ om tøj? Hvornår er tøj gammelt? Og hvornår er det vintage?).
Det er forhåbentligt mere normalen at bruge sine sager igen og igen, men jeg tror, komplimentet kom i forhold til mange i min branche, der bærer nyt og viser nyt på daglig basis. Det er klart, jeg er blevet mere opmærksom på ikke bare at ‘få’/’købe’ i rå mængder, skal vi tale en bid af bæredygtighed ind i det. Men mest af alt synes jeg, det siger noget om, at jeg efterhånden kender min egen smag og krop rigtig godt. Fejlkøbene sker virkelig sjældent.
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Julie Bjarnhoff
Der var engang, hvor et besøg i en highstreetbutik for at finde en ny kjole til fest i weekenden var obligatorisk for mig. Jeg købte meget tøj til situationer – ‘bryllup – det kræver en ny kjole’. ‘Fødselsdag, det kræver en ny kjole’. Og de meget situationsbestemte køb endte derfor også ofte som single-use-tøj. Og selv om det måske ikke var en dyr sag, så kunne det i det lange løb sagtens løbe op.
Line spurgte mig på instagram i går, hvad jeg egentlig gør for at have flere wardrobe stables, jeg glæder mig over år efter år. Og uden at slå det op til noget klogt og stort, det ikke nødvendigvis er, så fik det mig til at tænke over, hvor meget jeg faktisk har haft i minimum 2-3-5 år – og endda længere tid. Om jeg vil gå så langt til at prale af #mindfulshopping, som søde Line skrev, ved jeg ikke lige, men der ligger uden tvivl meget mere tanke end impulser bag min shopping i dag. Så her er mine tanker, før jeg klikker køb eller river ned ad bøjlen:

 • Giver det mig glæde? Det lyder meget Marie Kondo’sk, ‘Spark joy’ og alt det der, men tøj må gerne tale til mine følelser på den ene eller anden led. Jeg er klar over, at det er en død ting, tøj, men jeg elsker alligevel, hvis det kan give mig et lille smil på læben. Som mine lyserøde fluff-sneakers, der lidt ligner Dum&Dummere’s varevogn i skoudgave. Nogen vil sige, at de da er alt for trendbaserede og skøre – men for mig, bringer de mig glæde og smil, så snart jeg tager dem på.
 • Er det noget særligt? Jeg er især glad for vintagesager – det ‘unikke’. Kvaliteten er ofte en anden, de er typisk lidt vildere jævnfør at trække i mine følelser og så bliver jeg ikke mæt af tingene på samme måde, som jeg gør af Ganniting fx. Det der med at se den samme nederdel på alle gør, for mig i hvert fald, at det mister noget af sin charme og jeg bliver træt af dem. Derfor er jeg også vild med H&M’s særkollektioner, fordi oplaget er begrænset.
 • Sidder det godt? Lidt ligesom en boligs beliggenhed, så er pasformen på et stykke tøj som oftest umulig at ændre på. Hvis ikke det sidder godt i butikken, så kommer det sjældent til det, og det vil konstant ærgre mig, hver gang jeg tager det på, og efter 2-3 ganges brug, så må jeg kaste håndklædet i ringen og lægge det over i min salgsbunke. Så kan det være nok så flot, nok så smukt, men hvis ikke det dur på min krop, så kommer det aldrig til at du.
 • Kan jeg off the back forestille mig tre outfits med den? er et for mig ret virksomt spørgsmål, fordi jeg ofte før i tiden har købt tøj med meget specifikke formål, som fx det bryllup eller den fest eller ‘når jeg bliver rigtig brun til sommer…’ (og så regnede det fra juni til september). Jeg skal gerne ret hurtigt kunne se et stykke tøj for mig i flere situationer mikset ind med flere af mine ting. Det virker!
 • Hvordan kan jeg passe på det? Jeg har i virkelig mange år nu gået efter gode kvaliteter. Og det betaler sig altså! Tøj der ser godt ud også efter 15 vaske, 2 år og 3 år. Silke, uld etc. Det er også derfor vintagetøj ofte bare holder – kvaliteterne var anderledes og mindre ‘masseproducere’. Det betyder altså meget. Man gider ikke tøj, der ser nusset ud. Derudover passer jeg generelt på tingene. Jeg har et par sager liggende hos skrædderen pt. bl.a. en gammel kjole, som har en elendig pasform – den får jeg nu syet om til en nederdel, så den igen kan glæde mig. Jeg fik den aldrig brugt nok, som den var.

Til trods for at jeg i manges øjne har en vild garderobe med mange farver og skøre sager, så holder min garderobe mig generelt virkelig godt. Jeg bliver overraskende nok sjældent træt af den – og jeg vil sige, at det nærmest er de vildeste ting, der får lov at overleve længst.
Jeg har stadig en større udskiftning, forestiller jeg mig, end de fleste, men så kommer jeg af med tingene på en ordentlig måde – ligesom jeg selv holder af at købe genbrug til mig selv, så sælger jeg også ud.
Mit blå sæt fra Baum und Pferdgarten er nyt, men jeg synes egentlig, det er enormt klassisk, som fra en anden tid. Min farmor kunne snildt have båret det i 1950’erne, det har noget vintage over sig, og på den måde tror jeg på, det bliver en keeper i garderoben.

Hvilke tanker gør I jer, før I køber? Eller handler I stadig på impulser? (det sker altså også stadig for mig men heldigvis ret sjældent)

leggings SKALL (bæredygtige) nederdel + bluse BAUM UND PFERDGARTEN jakke & OTHER STORIES solbriller H&M (gamle) taske MARNI fotos JULIE BJARNHOFF

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Julie Bjarnhoff
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Julie Bjarnhoff
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Julie Bjarnhoff
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Julie Bjarnhoff

26 kommentarer

 1. C siger:

  Jeg får altid den største trang til at købe kjoler og lange nederdele, når jeg besøger din Instagram 😂🤷🏼‍♀️ Men så får jeg lige tænkt mig om. Jeg er en bukse, skjorte, t-shirts’s kvinde, der sjældent går i kjoler eller nederdele; hvorfor jeg også kun ejer meget lidt af disse.
  Derudover shopper jeg stort set aldrig tøj. Simpelthen fordi, jeg synes, det er røv-kedeligt. Når det skal være, så gør jeg det online, også er det kun for at supplere med nye ting, der passer til årstiden eller ting, der skal skiftes ud, fordi det er brugt op. Det sker maks 1-2 gange årligt.
  Jeg vil meget hellere shoppe ting til boligen.. men da jeg er en sucker for design, der kan holde i mere end 1 generation, så er det også noget, der skal spares op til længe og tænkes meget over. Købte fx 4 y-stole for halvandet år siden. Det var dyrt! Men stolene skal være i mit hjem resten af mit liv. 😍

  1. Cathrine siger:

   Haha, GODT med selvindsigt i egen stil! Det er det vigtigste! Jeg følger også flere kvinder, som ligger langt fra mig, og jeg kunne før hen virkelig godt tænke ‘når jeg bliver længere/tyndere/brunere/mere lyshåret’ osv. osv. Det har jeg efterhånden givet op på .
   Og så lyder du som en jeg godt gad følge på instagram, med den indretningssmag 😀 KH

   1. C siger:

    Hvor er du sød 😊 jeg poster dog ikke rigtig noget på Instagram mere af mit hjem, så der er ikke ret meget inspiration at hente der.. der er stadig så mange løse ender rundt omkring, fordi jeg ikke kan beslutte mig, og derudover er jeg også på SU lidt endnu 😂 så det går meget langsomt med at komme rigtigt på plads; men jeg har også kun boet her i et års tid, så jeg har jo masser af tid til at finde de helt rigtige ting, ikk?🤷🏼‍♀️
    Jeg kan godt give et praj, hvis min Instagram engang bliver inspirerende bolig-wise.. men for nu er den altså ret død 😂

 2. C siger:

  Det er så ærgerligt når et mærke man elsker bliver for udbredt!
  Gannis blomstrede skjorter var perfekte til mit habitbukser arbejdslook, som jeg følte blev personligt og feminint uden at være uprofessionelt.
  Men så fik alle bare et behov for at eje tre af dem og nu føler jeg mig ikke tjekket i de nye modeller mere. Dem jeg allerede har ser jeg dog sjældent og er stadig super glad for.
  Men håber snart at finde et nyt og mere niched mærke til spraglede skjorter 🙂

  1. A siger:

   Jeg har det på præcis samme måde! Tog mig selv i at blive mere og mere irriteret, når jeg pludselig så alle dukke op i de samme skjorter som jeg selv. Så nu hænger de og visner lidt i skabet 🙁

   1. Cathrine siger:

    Det er noget skørt noget, egentlig, at vi sådan bliver mætte af at se det samme igen og igen, og lidt trist. De er jo ikke mindre fine af den grund. Men jeg har det helt ligedan! Derfor er vintage for mig SÅ fedt! Det får man altid for sig selv. KH

 3. Lisbeth siger:

  Jeg må indrømme, at jeg stadig ryger lige lukt i fælden, når der dumper en bryllupsinvitation ind ad brevsprækken, haha! Trøster mig dog med, at jeg endnu kun har været til bryllupper i genbrugsfund + at jeg øver mig i at indtænke de mere ekstravagante items i en mere hverdagsvenlig kontekst. Her har det altså virkelig været givende at følge med hos dig igennem årene, for jeg elsker hvordan du er med til at gøre det okay at skeje ud tøjmæssigt i hverdagene også! 😀
  Knus

  1. Cathrine siger:

   Hallo, du er da mega sej . hvis du går for genbrugsguldet! Og endelig klø på i hverdagene – jeg kunne da ærligt talt selv godt snart bruge noget glimmer og noget tyl i hverdagene 😀 KH

 4. Ann siger:

  Jeg har godt nok også købt meget fordi der lige var en fest eller en anden begivenhed der bare “krævede” en kjole. Jesus da. Og alle “hygge strøgturene” hvor vi kun fyrede hele månedslønne/alle lommepengene af – det var en stor del af mine teenageår.
  Men det gør jeg simpelthen ikke længere. Jeg er gået hen og er blevet minimalist. Sådan, bundærlig, stille og rolig minimalist – og ikke kun med tøj. Det er kommet snigende de sidste fem år. Jeg opdagede, at jeg havde en ret stor bunke tøj, jeg ikke helt følte mig tilpas i længere; en masse tøj som passede til den forestilling om mig, som jeg ganske uvidende havde bygget op. (Sådan var det også med bøger, møbler, køkkenting … jeg følte lidt, at det, der faktisk var mig, ikke havde plads i mit liv). Og så føler man sig altså forkert i sine ting. Hvor havde jeg dog meget, som jeg havde dårlig samvittighed over ikke at bruge! Nu har jeg ryddet ud (og gør det stadig – det stopper nok aldrig), så jeg kun har det, jeg elsker, og som jeg bruger. Og så køber jeg kun det, jeg mangler. Jeg har en vildt skøn garderobe med masser af lækre fund, der bestemt ikke keder mig, og jeg føler mig tilpas. Det er så vigtigt! Det har hjulpet mig mega meget! Så er impulskøbene væk, og min dårlige samvittighed ditto, og jeg har meget (!) sjældent tøjkriser. Kæmpe lækkert!

  1. Cathrine siger:

   Du er så mega sej! Det er fedt at høre om Ann og meget inspirerende!. Og jeg kender det så godt. Jeg kan virkelig godt nogen gange føle at mine ting ejer mig. At jeg har så meget, at jeg drukner. Jeg vil sindssygt gerne have mindre, og jeg kommer også henad at have færre men mere rigtige ting.
   Mega sej proces du har været og er i. KH

 5. Katrine siger:

  Jeg har nogle få regler, for at få en “bæredygtig” garderobe
  – maks 12 stk. tøj og sko om året. Det bespænd gør jeg sætter mere pris på tøjet, overvejer mere før jeg køber og tillader mig selv at købe dyrere ting.
  – kan jeg tænke på 3 sæt med tøjet? Hvis ikke, så før jeg det nok ikke brugt
  – ingen polyester, ingen kunst-uldtrøjer, altså kvalitet i højsædet. Jeg gider ikke t-shirts der er blegede og skæve efter et par vaske, og jeg ved at jeg bliver gladest i længden for tøj i bomuld, viskose og uld.
  – klip først mærket af efter et par dage. At prøve tøjet på hjemme i flere slags lys og humør gør, at jeg oftere får tilbageleveret fejlkøb, der måske virkede fede i butikken.

  1. Cathrine siger:

   Det værste benspænd er fanme sejt, Katrine! Og en kæmpe udfordring – gælder det al slags? Undertøj etc.? Jeg undgår også kunststoffer, de gode kvaliteter holder bare! KH

   1. Ida siger:

    Min kæreste og jeg har fuldstændig samme benspænd. Max 12 stykker tøj/sko om året. Det gælder ikke undertøj og strømper – det slider man i højere grad op. Men man bliver virkelig tvunget til at tænke over, hvad man har og hvad man reelt set har brug for.

   2. Katrine siger:

    Underbukser, sokker og strømpebukser er pt. ikke med i de 12, men har besluttet i år at de ting fremover skal købes fra bæredygtige steder som f.eks. Dilling underwear eller Swedish Stockings.

 6. Line Maria siger:

  Hvor er det fedt at læse om dine – og andres – tanker om en mere bæredygtig tilgang til tøj. Det synes jeg er fedt, inspirerende og fashion forward 🙂
  Og også meget mere relaterbart…

  1. Cathrine siger:

   Dejligt at det kan bruges Line Maria! KH

 7. Anni siger:

  Det kunne være mega spændende at høre lidt mere om den kjole, du får omsyet til en nederdel, for at følge den bæredygtige tråd, du er begyndt at fokusere mere på nu 😃
  Jeg står selv med noget tøj, som jeg overvejer at få omsyet, så hvis du harbogen gode tips eller tanker omkring det, synes jeg, det kunne være vildt spændende at høre om 😃

  1. Cathrine siger:

   Ikke så mange tanker lige nu – men skal helt sikkert nok smide et billede på insta 😀 Jeg gik bare ned til skrædderen og bad dem trylle og lave den om <3 KH

 8. K siger:

  Jeg har også lavet en regel for mig selv om maks. 12 stykker tøj om året (undertøj, strømper og sko ikke medregnet) – men da jeg talte sammen til jul, havde jeg købt 24..

  1. Line Maria siger:

   Hehe.. det kan jeg genkende. Jeg har sat et maxbeløb for 2019 op for mig, det er noget mindre end jeg har brugt før. Det skulle motivere til de gode tanker og valg. Jeg gik og følte mig superbevudst og fornuftig – og så fandt jeg ud af at jeg allerede har brugt halvdelen af beløbet….

 9. Sisse siger:

  Jeg shopper efter en sæson-liste. Hver sæson efterår/vinter og forår/sommer går jeg garderoben igennem. Hvad mangler for at det jeg allerede har kommer bedst til sin ret i flest mulige kombinationer?
  Denne sæson kan jeg se at jeg kommer til “at mangle” et par gode, flade sandaler, et par solbriller, en hvid skjortebluse og et par helt mørkeblå jeans. Så er det som udgangspunkt det eneste tøj jeg køber.
  Desuden gælder reglen: kun bomuld, tencel, viscose, hør, uld, silke og læder. Ingen kunststoffer!
  Jeg er ikke ret god til at købe brugt/vintage og ender ofte med fejlkøb. Desværre! Så det har jeg pauset lidt og går så efter god kvalitet i det nyproducerede jeg køber- og køber også mindre af det end før i tiden.
  Jeg har en del tøj der er 2-3-4-5 år gammelt i min garderobe og tænker, at der med min ny shopping-liste bliver mere og mere af den slags tøj. For det er ofte tøj af god kvalitet og med nogle helt klassiske snit.

  1. Cathrine siger:

   Uh, kender du Tomorrow Denim og Closed, der arbejder med bæredygtig denim? De skulle være ret seje!
   Og så enig i at prøve at undgå kunststoffer! KH

 10. Karen siger:

  Jeg kunne godt tænke mig at høre dig (og dine kloge følgere) hvordan du/I bedst passer på jeres tøj, når det ikke er i sæson? Nu skal vi forhåbentlig snart lægge de store striktrøjer og vinterfrakkerne væk, for at gøre bedre plads til sommerkjoler og t-shirts. Jeg tør ikke lægge mine uldtrøjer i kælderen eller på loftet af frygt for møl og fugt, men det fylder også ret meget i skabe, når det skal ligge “fremme” en hel sæson uden at blive brugt. Så hvordan opbevarer I jeres tøj bedst?

  1. Cathrine siger:

   Jeg har pakket i kælderen i plastikkasser, som er blevet tapet på låget, så de holder tæt – og så kan man overveje at komme noget cedertræ derned måske? Kun rent tøj i øvrigt, alt enten nyrenset eller vasket. KH

 11. Andrea_CPH siger:

  Dejligt du tager det op, for det er noget, jeg har tænkt over – og også skrev på én af dine Insta-posts forleden. Hvor længe er tøj ‘nyt’? Og hvornår bliver det hhv. ‘gammelt’ og ‘vintage’?
  Jeg har lige tabt 12 kilo (indtil videre) og kan igen passe noget af mit gamle tøj. Noget af det er 10-15-20 år gammelt men fungerer fint i dag. Moden har det jo med at gå i ring 🙂
  Der er ikke meget i min garderobe, hvor jeg på forhånd vidste, at det ville være noget, jeg ville blive glad for og gå med i mange, mange år. Nogle af mine langtidsholdbare favoritter er impulskøb, fx min Stella McCartney frakke for H&M fra 2005.
  Jeg har helt ekstremt meget tøj – samlet gennem mange år – og fra 1. februar traf jeg en beslutning om at skære gevaldigt ned på shoppingen og tænke mig bedre om. I februar købte jeg en sommerversion af LBD, i marts blev det til en pailletnederdel fra H&M’s Studio-kollektion, og så må vi se, hvad det bliver til i april – hvis noget. Det går meget godt med at være på ‘afvænning’. Jeg er blevet meget mere bevidst og i stedet for selv at shoppe, sælger jeg ud af det, som ikke ‘sparker joy’.
  Vintage har jeg ikke helt fundet ud af endnu, men det kan være, at det bliver det næste!

  1. Cathrine siger:

   Det er ret spændende – altså, hornår er noget nyt og gammelt og vintage! Jeg tror egentlig det er ret individuelt set ud fra hvor hurtig rotation der er i garderoben. For nogen vil det nyest tilkomne måske være 3 år gammelt – men gammelt ud fra at det ikke er i produktion længere.
   Fik du fat i pailletnederdelen? Åh den ville jeg så gerne have haft – den er dødsmuk!
   Jeg gad sgu godt en måned uden tøjkøb – helt og holdent, det er længe siden jeg har været på den! Kh

Send en besked