Top

Opskrift: Min yndlingsiskaffe

02.06.2016
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

^^^Min chokoladelast, jeg køber i Irma – salt og karamel <3 og mine solbriller fra Stella McCartney (her eller her) (reklamelinks)

Det føles næsten dumt at dele en opskrift på iskaffe, når det er så simpelt. Men nu var I bare mange, der spurgte på instagram i går. Og jeg har da også lært lidt selv af min iskaffedame.

Noget af det bedste jeg ved her i varmen, det er en kold iskaffe. Nogen er til de der blends – en masse sirup, is, kaffe, evt. flødeskum. Jeg er til de lidt mere simple udgaver, men jeg drikker heller ikke kaffe med sukker normalt.

Da min veninde Josefine var forbi forleden, prøvede jeg så at lave sådan en simpel iskaffe. Det fungerede bare slet ikke. I virkeligheden lavede jeg en hel almindelig cortado og kom isterninger i. Det kan man ikke. Kaffen var bitter, og isterningerne forsvandt som dug for solen. Men heldigvis er det ikke raketvidenskab!

Jeg lurede opskriften afaf nede hos min kaffedame på kaffebaren Rist. Hun gjorde således:

 1. Lav en dobbelespresso og tag en lille teske sukker eller honning og bland i. Bare en smule sødt i. Grunden til at kaffekopper altid står oven på kaffemaskinen og holder sig varme på caféer, det er fordi, kaffe bliver bitter, når det rammer noget koldt. Det vil den uværgerligt også blive, når den rammer isterningerne. For at tage den bitterhed kan man blande en smule sødt i. Jeg drikker altid kaffe uden sukker, men her er en smule honning ret lækkert. Det var ikke engang en halv lille teske – men det er jo også en smagssag.
 2. Kom isterninger i espressoen og top med kold mælk – den skal altså ikke steames men bare hældes over.

Det er virkelig nemt, men de små tricks som honning og kold mælk gør forskellen. Man kan garanteret teste af med forskellige slags honning og få forskelligt resultat, men det er altså sådan iskaffen bliver lavet nede hos min kaffedame. Såre simpelt.

Man kan også sagtens kaste sig ud i en koldbryg eller noget med noget kaffeekstrakt – det her er bare så pokkers nemt og lige til at overskue i varmen.

Og hvis I gerne vil have lidt mere treat ud af det, så er en affogato i øvrigt virkelig lækker!

GOD dag <3

28 kommentarer

 1. Helle siger:

  Shit, nogle misundelsesværdige stænger!! Ved godt det handler om kaffe, men hold nu op… 🙂

  1. Cathrine Nissen siger:

   ÅHR Helle 😀 Så er det alle løbeturene værd. Det er sgu lidt fedt at se kroppen ændre sig i det små <3 TAK TAK TAK! KH

   1. Helle siger:

    PS: Og iskaffen var også skøn! 😉

 2. Ida siger:

  Jeg vil virkelig anbefale at lave en portion koldbrygget kaffe. Det er super nemt og kaffen bliver slet ikke bitter. Og når du så har sådan en portion koldbrygget kaffe i dit køleskab, tager det seriøst 5 sekunder at lave en iskaffe. Mums!! 🙂

  1. Maja siger:

   Hjælp mig lige med det der koldbrygget kaffe. Er det også espresso? Eller fx Chemex? Og hvad vil det sige at koldbrygge?

   1. Rosa siger:

    100 g kaffe blandes med ca 1,5 liter vand i en helt ren skål/beholder (vigtigt for holdbarheden). Lad stå i køleskabet i 24 timer og filtrer så. Jeg filtrerer af to omgange, for det er hurtigst: først i stempelkande og så gennem filter. Hæld den kolde kaffe på en ren (dvs. skoldet) karaffel eller flaske og stil i køleskabet. Så har man til flere dage, og man behøver ingen sukker, men bare lidt mælk og evt. isterninger!

    1. Cathrine Nissen siger:

     Du er en skat Rosa 😀 TAK! Har ikke selv kastet mig ud i koldbryg, så tak! Den skulle i øvrigt også indeholde mere koffein og være det mere effektiv, når den er brygget kold, kaffen. KH

     1. Rosa siger:

      Det er nemlig både praktisk, nemt og godt! Jeg har lavet det i flere år, og det er først lige gået op for mig, at det er dét folk taler om, når de taler om “fancy” coldbrew haha! Hvis det skal være rigtig vildt, så kommer jeg en skefuld kondenseret mælk i i vietnamesisk stil. Det er næsten som en dessert!
      Min kæreste tager hjemmefra kl 6.45 hver morgen, så en hurtig iskaffe lavet på forhånd er guld for ham.

     2. Maja siger:

      Ja, jeg må danne trop og give Cathrine helt ret – du er da en SKAT ❤️ Du har altså lige revolutioneret mit liv (om ikke andet, så resten af sommeren)… Fantastisk! Tak! Jeg er taknemmelig! Og var måske ikke helt med på beatet med det coldbrew.

 3. pzbossow siger:

  Iskaffe er ekstremt vigtigt. Jeg plejer dog at brygge espresso, sukker i, og så putte isterningerne i den kolde mælk, og lade det stå lidt så det bliver virkelig koldt – og så kaffen ned i. Så smelter isterningerne ikke.

  1. Cathrine Nissen siger:

   Det lyder også som et tip! Tak 🙂 KH

 4. Mathilde H siger:

  Åhr, det lyder lækkert! Det må jeg helt sikkert prøve. Tror jeg vil prøve mig frem med til lys sirup, brun farin eller kokossirup. God solskinstorsdag til dig og dine pæne stænger!

  1. Cathrine Nissen siger:

   GOD idé Mathilde, at eksperimentere lidt. Tror også at kokossukker ville være lækkert. Lidt karamelagtigt med den brune farin. God idé! Og god dag til dig (og kæmpe tak altså 😛 ) KH

 5. Frejjack siger:

  Uhh lige hvad jeg manglede, for jeg er helle ikke pjattet med sukker i kaffen, og har været bekymret for at den med for sød med alt det sukker, som er i andre opskrifter. Honning is the way!

  1. Cathrine Nissen siger:

   Bare en smule i, det gør det altså ret godt, synes jeg! KH

 6. Sofie B siger:

  Jeg vil bare gerne vide hvad det fine lyserøde med prikker er

 7. Henriette siger:

  Hvis det virkelig skal være lækkert hjemme hos os, så ryger der lige et dryp lakridssirup fra Bülow ned i den varme kaffe, inden mælken og isterningerne kommer i spil.. Jeg siger Jer – dét er lækkert!!

 8. Prøv så lige at hælde kaffen (uden is – bare samme forhold kaffe, sukker og mælk) i ispinde-forme. Det er min nye kærlighed på varme dage. Iskold iskaffe 😉

  1. Cathrine Nissen siger:

   G-E-N-I-Freaking-A-L-T!

 9. Sofie siger:

  Jeg kan godt lide bare at blende soyakakaomælk (min fave, den er slet ikke så sød) med lidt instantkaffe (øko, den er bedst!) og så isterninger, evt. med en bitte smule brun farin 🙂 Det er så lækkert!

 10. Chris B siger:

  Jeg laver stærke kaffe isterninger, hvis det skal gå tjept bruger jeg instant kaffe og lader den køle, hælder i isterningebakker/poser. Når jeg så laver det, hælder jeg havremælk og vand, ca fifty fifty, ud over 3-4 isterninger og bruger et skvæt sirup med smag (ja, jeg er en af dem der har maaaaaange på kaffehylden, haha). Smager så godt!!
  Chris B

 11. Camilla siger:

  Iskaffe er simpelthen det bedste på dage som disse! 😀
  Hvis du gerne vil se, hvordan iskaffe eller fx koldbrygget kaffe også kan laves og få lidt forklaring med (og hvis du nu er på de kanter alligevel), så ligger der en kaffebar i Boldhusgade inde i Kbh K, hvor de virkelig nørder med kaffen, men også har en ret god indretningssans. Kaffebaren er ejet af to unge fyre, og de står ret tit dernede selv og smager de selvristede bønner til 😀

 12. Ida Vinther siger:

  http://twin-food.dk/frappe-med-maelk-laekker-iskaffe/. Min kæreste er ret vild med denne her (jeg drikker ikke selv kaffe), men den er virkelig nem at lave, og kan laves med mælkeskummeren fra Tiger. 🙂

 13. Katrine Dalby siger:

  Det er præcist sådan jeg laver min iskaffe. Jeg lærte dog sidste år, et vildt godt trick. Lav en kande (stempel)kaffe, og held den på isterningposer. Så undgår du at din iskaffe bliver udvandet 🙂

 14. Julie siger:

  Lidt ude af kontekst men jeg faldt da jeg var ude at løbe forleden – nede ved søerne foran alle -simpelthen så pinligt! Men det hjalp lidt på min ramte værdighed at jeg kunne huske at have læst at du også har været nede at kysse asfalten på en løbetur. Tak for en dejlig blog!
  Vil du måske ved lejlighed dele lidt om din løbetræning og anden træning op til marathon? Jeg tænker på om du stadig har kunnet holde til at træne 5-6 gange om ugen når du samtidigt har løbet lange distancer?

 15. camille siger:

  Jeg pisker kaffe og sirup m stavblender til det er lyst og skummende – efterfulgt at mælk og isterninger. Inspireret af ynglingsiskaffen fra kaffebaren uden navn på enghave plads.
  Glæder mig til at høre dig introducere masser af dejlig musik i næste weekend

 16. Salli siger:

  Altså, jeg kan ikke lade være med at komme malurt i bægeret…eller i kaffen om man vil. Det der med at kaffen bliver bitter når den rammer noget koldt er noget gorbandet vrøvl. Du må gerne skælde dem ud som har bildt dig det ind!
  Tak for en dejlig blog!
  /Fødevarevidenskabsnørden

  1. Cathrine Nissen siger:

   Haha, det siger jeg sgu til kaffedamen på Rist 😀 Det var hendes grund til, at lidt honning skulle tilføjes. Det kan man jo så undvære 🙂 KH

Send en besked