Top

Ordentlighed er smart

27.08.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand — Annonce
Ecco, RPD

En eftermiddag for nogle måneder tilbage var Adam og jeg på vej ud for at se en lejlighed som viste sig slet ikke at være interessant, selv om mægleren virkelig havde varmet os godt op. Og så stod vi derude på gaden, da skybruddet ramte. Hvor mandagsagtig kan en fredag blive?

Vi søgte ly under et stort træ, mens vi skumlede over mægleren og den her jagt, vi var endt i, så ringede min telefon. ECCO er ret lune på dig, kunne du se jer arbejde sammen? De er i øvrigt nominerede til årets powerpris og grønne aftryk til Elle Style Awards.

Det lød spændende. Og jeg ville høre mere.

Ecco, RPD

Vi kom i ly for regn, og et par uger efter havde vi et langt (!) møde, ECCO og jeg. Hvem er de i dag? Hvad er vigtigt for mig? Hvem er jeg? Hvad er mit forhold til ECCO? Hvad synes jeg om dem?

Og det blev en god og ærlig snak. For jeg har haft en del ECCO-sko igennem mit liv. Da jeg arbejdede på McDonald’s og skulle stå fast på det fedtede gulv. Og da jeg arbejdede i TaxFree-shoppen i Københavns Lufthavn og snildt gik 15 km på en arbejdsdag. Fællesnævneren var ‘komfortable sko’ og ærligt talt ikke sko, jeg bar off work. For som jeg sagde ganske højt og ærligt (for det kommer med i min pakke, hehe) – det er da lidt et mormærke. Og jeg har da også gået ECCO Walkathon i årevis (helt tilbage til allerførste gang det afholdtes i 1999) – med min mor.

Og det var lige præcis én af de ting, de selvfølgelig arbejder med. Imaget. At få flere unge mennesker til at høre ECCO’et, høhø (morsko = morhumor). Og så bliver det også første og sidste gang, jeg siger det, for de er så meget mere end det. Og for unge mennesker, som interesserer sig bare lidt for ordentlig produktion og bedre sko, så er det altså i ECCOs retning, man skal kigge i (vil I nørde, så er deres Code of Conduct her). Det har de nemlig fuldstændig styr på. Et af mine favoritmedier; Sustain Daily, havde dem også med på deres oversigt lige her over ‘bæredygtige sneakers’, som de i øvrigt nævner er en svær ting, for sneakers består af så mange delelementer. Men én af de områder, der vejer rigtig tungt, bliver til gengæld ordentlige arbejdsforhold. Det kommer jeg tilbage til!

Ecco, RPD

Så mit ja tak til ECCO dem landede faktisk ganske naturligt, dén historie vil jeg nemlig gerne hjælp med at fortælle. For jeg kendte den egentlig godt, eller i hvert fald noget af den. At de er så sindssygt dygtige til læder, at de sælger til virkelig mange eksklusive mode- og møbel-mærker. De er fx partner til Apple og leverer nu læder til covers, sleeves osv. Og flere af de luksustaskemærker, vi kender, blot ud fra deres logoer og initialer, køber også Eccos læder (det er da til blive lidt stolt over, sej dansk succes). At de kun arbejder med læder i overskud fra fødevareindustrien. At de har udviklet så meget på deres garveproces, at de nu “DriTan’er” (som sparer produktionen for, hold nu fast, 25 mio. liter vand årligt, læs mere her). De bliver ved og ved.

Men det helt store plus her, det er selvfølgelig, at de ejer hele deres værdikæde selv. Det er vigtigere, end vi tror. For det betyder rent lavpraktisk, at de har fuld kontrol med ALT. Fabrikker, hvordan medarbejdere behandles fra værksted til butik, hvordan læderet tilskæres, garves. Alt. Og når vi gang på hører grusomme historier fra modeindustrien om sweat shops og farlige fabrikker, så er der ofte en kæmpe ansvarsfralæggelse; “vi vidste det ikke”. For fabrikken var ikke ejet af dem.

Men ECCO ved alt, fordi de har taget ansvar og ejet hele deres kæde. Og de er så grundige og dygtige, de bliver certificerede igen og igen (læs mere her). 
SÅ, tilbage til når du næste gang skal købe sko: Er ordentlighed, ansvar og social bæredygtighed vigtigt? Kig mod ECCO. Og så møder du mig måske med den der; jamen er de smarte?

Ja, det synes jeg jo. Ordentlighed er smart. Men ærligt, jeg ville gerne lige se skoen, som vi skulle lave kampagne for, før jeg sagde endeligt ja. Men deres nye chunky sneaker – den er ægte smart og ægte lækker. Lidt tech til de nørdede, så er sål og sko simpelthen smeltet sammen; de kalder det fluidform. Og det betyder, at der ikke er brugt lim. Det giver bl.a. den fordel, at de to dele ikke kan gå fra hinanden. Den holder! Og så er skosålen helt vildt let; til trods for det chunky look. Jeg fik lov at låne skoene til shootet (et par numre for store, men sådan er det med samples), og jeg går nu og venter på, at et par ankommer til mig i min helt rigtige størrelse.

Hvad synes I? Er I overbevist, kan jeg mon lokke jer over på ECCO-vognen?

Pssst…. Kig lige ind på deres site her og se alt det fine indhold, vi har lavet en næsten-regnvejrs-sommerdag i København. Små videoer og skægge klip.

16 kommentarer

 1. Ida siger:

  Jeg er mega meget på ECCO vognen og har været det i flere år – både til mig og til min datter 🙌 Jeg synes at de laver drønsmarte sko og de holder bare. Det er pissesejt at de er danske og det er netop også noget jeg tænker over når jeg køber. Næste skridt må være at de bliver Svanemærket 👌

 2. Lise siger:

  Jeg har altid syntes (og synes måske stadig) at Ecco bare er lidt dyrt, så jeg har ikke ejet et par, siden min mor betalte for mine sko. Men nu begynder det at give mening, og helt sikkert være det værd. Jeg må begynde at spare op til mit næste par sneaks eller støvler 🙌 Mega fedt, at du gør opmærksom på den gode sag!

 3. MetteM siger:

  Fedt samarbejde. Jeg var slet ikke klar over ‘alt det bagom’. Skønt at blive oplyst om nye ting. 🙂
  Jeg har lidt fra ecco, ville ønske at jeg ville kunne have råd til lidt flere.
  Jeg har godt lagt mærke til at deres fodtøj vækker min interesse mere og mere. (Måske er det bare, fordi jeg er blevet ældre 😉 ) Ej, mit næste ecco køb kan nemt være det bliver et par sneakers.
  Ang. det med at være et mormærke – jeg kan (desværre) kun gå i fodtøj med en rigtig god støddømping – har jeg et par gange sagt i skoforretninger, at jeg gerne ville have nogle ecco sandaler, men at jeg havde en vigtig ting, at de ikke måtte ligne nogle sandaler min mor ville gå med. Netop fordi jeg også i mange år har forbundet det med et mormærke. Den ene gang kom ekspedienten med lige præcis med sandaler, som min mor ville gå med og den ene slags havde min mor. 🙂 (Min mor og jeg har ikke samme stil, hverken nu eller den gang). Den anden gang forstod ekspedienten lige præcis hvad jeg mente og kom med nogle sandaler, som jeg kunne lide og som min mor ikke vil gå med 😉

 4. Rikke siger:

  Jeg har trådt stort set alle min barndoms fodspor i ECCO sko. Og igen senere da jeg arbejdede i butik. Pengene var små, da jeg var lille, men ECCO skulle der være råd til – og sådan har jeg det også selv i dag. Jeg prioriterer godt fodtøj til mig selv og mine unger.

 5. Sofie siger:

  Hold nu op hvor er du dygtig til dit arbejde, Cathrine. Ingen kan lave kampagner som dig altså. Og hvor er jeg glad for et bæredygtighedsbegreb, der også inkluderer social bæredygtighed. For mig tæller det altså ligeså højt som bæredygtighed overfor naturressourcer.
  Gælder dine bæredygtigheds-lovprisninger mon alle deres sneaks, eller er der noget særligt ved de her modeller? 🙂

  1. Cathrine Widunok Wichmand siger:

   Det er hele deres forretning, der er bygget sådan op, så du kan roligt vælge en af de andre sko. KH

 6. Maria siger:

  Jeg lagde mærke til for en del år siden, at Ecco var begyndt at gå væk fra deres ‘mor-stil’ og det praktiske design, som jeg husker fra min barndom. Jeg skulle bruge nogle pæne og komfortable sandaler og endte med to par Ecco, da jeg simpelthen ikke kunne vælge. Jeg betaler gerne mere for ordentlig ergonomi og ægte læder. Skoene holder jo i årevis (mine sandaler fejler i hvert fald intet), så tænker det er billigere på sigt end at skifte ud hver/hver anden sæson. Desuden har vi kun et par fødder, som bærer os hver dag, og de fortjener ordentlige forhold 🙂

 7. Milla siger:

  Jeg bor ganske tæt på Bredebro og deres flagskibsforretning hernede, hvor de er fra og som ung red jeg mod datteren – de sponsorer mig bekendt stadig indenfor ridesporten.

  Jeg elsker deres flotte sandaler og jeg har også en fin sandal med hæl derfra – dem, håber jeg virkelig også du vil fremhæve i jeres samarbejde, for de fortjener virkelig anerkendelse.

  Ja, Ecco er crazy dyrt, fordi vi ikke ser dem som et “fedt” mærke a la Customade, Louboutin osv., men det gør resten af verden. For mig går design, kvalitet og holdbarhed op i en højere enhed her. Jeg købte nye sandaler i år efter at have slidt de gamle op og de var 4-5 år. Så er prisen pludselig mere spiselig.

  Spændende samarbejde!

 8. Carina Jørgensen siger:

  Det er superfedt at Ecco går så meget op i bæredygtighed og ergonomi. Men når det er sagt så synes jeg desværre stadigvæk de laver “kedelige” sko udseendesmæssigt, så der skal nogle flere tiltag til på looket. Uanset hvor god en sko er at gå i så kommer jeg desværre ikke til at gå i den hvis jeg ikke synes den er pæn… og det gør jeg altså stadigvæk ikke selvom jeg synes de bevæger sig i den rigtige retning, men der er altså et stykke vej endnu. God weekend 🙂

 9. Tina siger:

  Min søn har indtil videre kun ejet Ecco-fodtøj. Det er så let, praktisk og holdbart. Jeg ejer selv et par klassiske pumps og ditto støvler, som jeg elsker primært pga. komforten. Jeg kan fint gå i dem en hel del på arbejde, selvom de er med hæl – og det er sjældent for mig 🙂 Jeg synes dog, Ecco er lidt kedelige stadigvæk, når det kommer til design, så hvis de skal fylde en større del i min sko-garderobe, skal de oppe sig på den front.

 10. Miriam siger:

  Fedt de har styr på deres værdikæder. Det blev jeg glad for at høre. Til gengæld er de ikke så dygtige til at behandle deres freelance samarbejdspartnere godt (vi snakker produktion af deres marketingmateriale). Jeg har personligt været uheldig flere gange – blevet lovet mere end de kunne holde 🙁 Tænker bare det skal være hele vejen rundt, når man nu er igang. Altid plad til forbedring.

 11. Elisabeth siger:

  Jubii! Jeg bruger Ecco. Til børnene fordi det holder længe og er ægte vandtæt, til mig selv, fordi det er dansk og bæredygtigt. Jeg har følt mig meget mor-agtig og er egentlig endt med bare at owne den; jeg er jo også mor ;-). Føler mig nu pludselig enormt smart og en lille smule firstmover, fordi du vil samarbejde med dem, haha. Og glad på bæredygtighedens vegne.

 12. Mette siger:

  *Sustain Daily 🤗

 13. Katrine siger:

  YES ! Jeg har slidt mange par Chelsea støvler fra Ecco op gennem årene og fortsætter med at købe dem igen og igen, de holder bare i pasform, farve og god kvalitet. Jeg bruger dem bare så mega meget, at jeg slider dem helt op, men det er vel også optimalt egentlig. Fantastisk mærke og et superfedt samarbejde. Godt gået !

 14. Fie siger:

  Virkelig fedt samarbejde! 💗 Hvis man nu også er blevet helt vild med frakken, hvor skal man så lede? 😁🤞🏻

  1. Cathrine Widunok Wichmand siger:

   Den er fra Sea – jeg købte den hos Mr. LarkiN!

Send en besked