Top

Otte podcasts til to do-listen

15.03.2016
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

podcasts_col

Jeg er VIRKELIG blevet fan af podcasts, det sidste halvandet år. Det startede med, at jeg lyttede til Serial – den første sæson – sammen med min kæreste. Hele første sæson holdt næsten hele vejen til Norge på skiferie. Siden er der dukket flere op, som jeg lytter til, når jeg cykler hjem fra arbejde, når jeg løber eller mens jeg laver mad. Jeg hører også virkelig meget radio, men podcasts skal jeg koncentrere mig mere om, og det er en rar udfordring. Jeg kan ikke tjekke instagram, hvis først jeg lytter. Koncentrationen skal være 100 %, og det er nu også sundt. At koncentrere sig om én ting ad gangen. Bare en gang imellem. I er flere der har spurgt mig til, hvad jeg hører, så jeg tænkte at agere serviceorgan og samle det her.

Min egen favoritgenre er klart krimi – de kan få mig til at cykle en omvej hjem for at få det hele med. Meld endelig ind, hvis I har nogen gode bud på andre podcasts – som søstre vi dele, og jeg er altid på udkig 😀

 

SERIAL (2 sæsoner)

Ret sejt podcast-lab, som jeg tror, hører til i New York. Sarah Koenig bestyrer dem med hård hånd og en god fortællerstemme. Konceptet er at tage fat i nogle mystiske sager, som på en eller anden måde synes uforløste og uopklarede. Vi taler altså real life-krimi

Historien om Adnan Syed (sæson 1)

Adnan bliver fængslet omkring årtusindeskiftet for mordet på sin ekskæreste. Men beviserne var faktisk rimelig tvivlssomme, og hans forsvarsadvokat var psykisk ustabil. Hele sagen virker tynd, når man går den efter i sømmene. Han har siddet uretmæssigt fængslet i seksten år? Slog han hende virkelig ihjel? Og hvis ikke han gjorde, hvem gjorde så?

Historien om Bowe Bergdahl (sæson 2)

Ikke lige så fængende som sæson 1 og til gengæld meget mere teknisk og svær at forstå. Bowe Bergdahl udvandrer fra sin base i Afghanistan, da han er udsendt. Han ender med at blive taget til fange og spenderer næsten seks år i fangeskab hos talibanere. Det lykkes USA at få ham handlet hjem i bytte for fanger, men hvad er han, og hvem er han efter seks års fangenskab? Og hvorfor udvandrede han i sin tid? Det minder lidt om en real life Homeland-situation.

THIRD EAR X POLITIKEN

Third Ear har eksisteret i flere år efterhånden, men de to herrer bag har nu indgået et samarbejde med Politiken – så man skal hente Politikens (gratis) podcast-app for at høre dem. De har lavet nogle helt vilde podcasts, synes jeg. Og jeg er på den tredje af dem nu.

Historien om Lukas (fire afsnit)

Så rørende en podcast! Lukas vokser op i Sydhavnen hos sin mor. Han er en speciel dreng. Han er stille og indadvendt, autist. Hvordan kan en forsigtig fyr som ham, der ikke kunne gøre en fugl fortræd ende i Syrien som IS-kriger? En sand historie om en af de første danskere, vi ved om, som har mistet livet i Syrien.

Ringbindsattentatet (seks afsnit)

En af de mest bizarre attentat-historier fra de danske kriminalarkiver. En mand bliver forsøgt dræbt i eget hjem – en mand, der umiddelbart lever et helt almindeligt liv i slutningen af 1980’erne-start-1990’erne. Han lever af at sælge printere og kopimaskiner – det er det nye! Hvem vil dog ham til livs? Kærestens jaloux eksmand? Konkurrenter? Gamle fjender?

Livet på Mars (fire afsnit)

Jeg har kun hørt det første afsnit indtil videre, men den er ret spændende. Den kører ligesom to fokuspunkter. Rumkapløbet på den internationale scene – USA versus sovjet. Men også det rumkapløb der finder sted ude ved BW-Hallerne på Amager, et rumkapløb mellem to fritids-raketbyggere.

NATTENS DRONNING

Endnu en obskur og lidt bizar historie, om en kvinde der over en årrække på ti-femten år ringer specifikt udvalgte mænd op, og som hun har telefonsex med. Dvs. hun stønner og taler grimt og frækt, mens herrerne i den anden ikke aner, hvem hun er. Historien om en telefonstønner med en forkærlighed for mænd, der spiller slagtøj på professionelt plan.

THE GUILTY FEMINIST

Jeg fik tippet her på bloggen til The Guilty Feminist, og jeg hørte det første afsnit i går. Den ene halvdel er dansk, Sofie, og den anden er britisk, Deborah. De diskuterer hvad feminisme er – et ret rummeligt begreb ifølge de to kvinder. De diskuterer ét særligt emne i hver podcast, og det første var nøgenhed og kvindekroppen. De gør det med humor og en vis afslappethed, og så er de indspillede på en café i London, så vidt jeg forstår. Derfor er der også ret meget interaktion med publikum og gæster forbi.

WIKIBEATS

Er man musiknørd, så er Wikibeats virkelig guf! Henrik Aagaard (tidligere P6 Beat-vært) gennemgår bølger i musikken, så alle kan følge med og blive meget klogere på reggae og grunge osv. Det er faktuelt tungt men aldrig kedeligt, og jeg synes virkelig, han har formået at komme godt omkring – og så endda på tid. Afsnittene varer ikke længere end 45 minutter.

31 kommentarer

 1. Matilde siger:

  Serial stammer fra folkene bag this American life, lidt af en institution i amerikansk radio.. Mener de har base i Chicago 🙂 du kan finde deres app, der kan man lytte til alle deres udsendelser. Virkelig en anbefaling værdig! Alle udsendelser har et tema og så typisk tre-fire historie om det emne. Man bliver altid overrasket over hvor emnet tager en hen. De har dog også episoder der kun har et tema, eks ‘dr Glimer and Mr Hyde’.

  1. Cathrine Nissen siger:

   Jeg har også This American Life hentet, men dem har jeg ikke hørt endnu – fedt med fakta på plads omkring Chicago. Sarah rejser jo lidt rundt pt. også med Adnan-retssagen aktuel igen. Jeg må høre dem osgå 😀 Kh

 2. Sofie siger:

  Hvordan hører man dem?

  1. Cathrine Nissen siger:

   Nu er jeg iphone-bruger, og der er en podcast-app indbygget, hvor du kan søge dem frem. Politiken-podcast-appen skal hentes for sig selv 🙂 KH

 3. Hvis man har brug for lytteinspiration, så laver jeg hver uge programmet P1 podcaster ( http://www.dr.dk/p1podcaster ) med lytteranbefalinger, indslag og interviews om gode podcasts fra hele verden.

  1. Cathrine Nissen siger:

   FEDT Susanna, og mega hyggeligt at høre fra en kollega også 🙂 Tak! KH

   1. Så lidt, jeg bliver jo altid glad når talen falder på podcasts 🙂
    Og hvis nogen har lyst til at dele podcastlytteglæden i æteren også, så modtager jeg og programmet lytteranbefalinger med taknemmelighed, højlydt hujen og kyshånd… Der ligger en vejledning her: https://www.facebook.com/p1podcaster/photos/pb.447928915391144.-2207520000.1458055583./486126141571421/?type=3&theater
    For musikglade, så premierer Kristian Leth iøvrigt med en skøn ny podcast i morgen på Politiken – musikhistorier fra nonnesang til black metal. Skal interviewe ham lige om lidt 🙂

 4. Laura siger:

  Jeg er rigtig glad for den podcast, der hedder Strangers. Værten, danske Lea Thau (som har boet i USA i mange år og snakker upåklageligt engelsk), interviewer forskellige mennesker, der har en eller anden historie at dele. De fleste historier fortælles i ét afsnit, men de seneste afsnit har været en føljeton om Elizabeth, der vælger at give en nyre til en fremmed. Lea interviewer både Elizabeth og modtageren, Mary. Hvorfor giver hun nyren, hvorfor til en fremmed og hvorfor lige til Mary? Det er en podcast, der altid får mig til at tænke og stille spørgsmål ved mit eget liv, og det er altid nogle interessante historie og mennesker.
  Derudover kan jeg godt lide en fra P1, der hedder Den Nordiske Odyssé. Ifølge en portugisisk historiker skulle odysséen angiveligt have foregået i og omkring det fynske øhav. Podcasten besøger de forskellige steder, som de græske steder skulle svare til, og det er virkelig spændende, fordi de kommer til nogle meget fjerntliggende steder, hvor der også i dag bor og lever mennesker.

 5. Eva siger:

  Betaler man pr. afsnit af fx Serial? Tak for godt tip 🙂

  1. Cathrine Nissen siger:

   Nope 🙂 De er alle sammen gratis at lytte 🙂 KH

 6. Sara siger:

  Tak for anbefalingerne! Har hørt serial sæson 1, og vil give sæson 2 et lyt når jeg cykler hjem i dag.. Men hey, er det bare mig der synes at iphones podcast app er noget LORT at finde rundt i? Jeg opgiver ofte at høre podcasts, fordi jeg synes den er så åndssvag at navigere rundt i 🙁
  Jeg vil selv anbefale Zornigs Zone. Især uge 37 2015 der handler om Anne Mette der mister sin kone til kræft, sidder dybt i mig. Men generelt er jeg aldrig skuffet når jeg hører et afsnit af Zornigs Zone – der er altid en spændende historie og jeg synes altid jeg lærer noget nyt om mennesker – og dét er da en god ting. Desuden er Lisbeths stemme bare vildt rar, synes jeg.

 7. Bine siger:

  Jeg er også helt vild med Serial. Dog kun første sæson. Jeg er gået lidt død i 2. sæson, som jeg synes er lidt kedelig og står lidt i stampe. Der sker ikke så meget i hvert afsnit – i hvert fald ikke efter min mening 😉
  Jeg er også ret vil med “Limetown”, der er en fiktiv krimi-lignende fortælling om ung kvinde, der undersøger omstændighederne omkring udryddelse af en hel by. Det viser sig dog, at det var en særlig facilitet for forskere og deres familier, som arbejdede på at kommunikere med hinanden alene gennem tankens kraft. Kvinden kommer ud for lidt af hvert i forbindelse med at hun interviewer folk og undersøger, hvad der egentlig skete i Limetown. Virkelig spændende!!!! Dog er den ikke helt færdig endnu – så jeg venter på de sidste afsnit!
  En anden fiktiv podcast-fortælling er “The message”, hvor omstændighederne omkring en mystik lyd, som formentlig kommer fra det ydre rum, undersøges. Kan den virkelig gøre mennesker syge og slå dem ihjel??

 8. Heidi siger:

  Tak for inspiration!
  Til androidbrugere kan jeg klart anbefale at bruge Pocket Casts. Har prøvet 3-4 forskellige slags og den kan alt, hvad man har brug for af automatisk download, automatisk sletning etc.
  Kan anbefale Dårligdommerne. 3 fyre (inkl Jacob Hinchely fra P3 og P6Beat) der anmelder primært dårlige danske film som Rich Kids, Bag det Stille Ydre, Polle Fiktion og meget, meget mere. Det er cirka halvanden time er altid utroligt godt underholdt.
  Savage Lovecast er en god amerikansk podcast. En sex- og parforholdsbrevkasse, hvor Dan Savage giver amerikanere råd i alt. Det er både en gratis version, med lidt reklamer og en lidt længere version uden reklamer, som man så betaler for.
  P6Beat Elsker og P7 Mix Marathon er også virkelig gode til en lørdag, hvor man gør rent eller lign. Eksempelvis den om Queen. Utroligt mange timer med hele historien om Queen.
  Song Exploder og Selvskrevet er henholdsvis en amerikansk og en dansk podcast hvor en musiker interviewes om tilblivelsen af en sang. En relativt kort podcast på cirka 15min, hvor kunstneren fortæller om både tekst og musik. Rigtig fint og kort til musikelskere.

  1. Cathrine Nissen siger:

   Uhh P7 Mix Marathons har jeg hørt mange af – elsker stadig den om Justin Timberlake. Den hører jeg engang imellem igen. Havde mange med til Cuba i sin tid. SÅ god underholdning. Song Exploder hører jeg også, men Savage Lovecast kender jeg ikke -den lyder spændende 🙂 TAK!

 9. Anna siger:

  The Guilty Feminist optager en episode i København! Men der er desværre allerede udsolgt…

 10. Kirstine siger:

  Ville bare lige tippe om, at Third Ear X Politiken i skrivende stund også ligger på podcast-appen! Det gør de i hvert fald på min telefon 🙂

  1. Cathrine Nissen siger:

   Skørt, for de siger ellers at de ikke kommer til at ligge andre steder end deres Politiken-app fremover i starten af deres Rumkapløbs-podcast. Men det er jo perfekt – så slipper man for for mange apps. Selv om jeg bedre kan lide Politikens opbygning end itunes podcast-dimmeren 🙂 kh

 11. Astrid siger:

  Hvis du kan lide Third Ear kan jeg i allerhøjeste grad anbefale deres to podcasts “I et forhold med” og “Rieper-Holm sagen”. Start med “I et forhold med”. Den er helt sindssyg! Virkeligheden er vildere end den vildeste fiktion. Vigtigt med rækkefølgen.
  For musikinteresserede er Kristian Leth og Ralf Kristensens podcast Album også godt. De er begge kæmpe musikfans og bruger så 1,5-2 timer på at nørde forskellige klassikere igennem, fra første til sidste sang. Og ender hver podcast med at trække tråde videre ud i musikhistorien fra dét album.

  1. Lennik siger:

   Tror du har skrevet forkert. Man skal helt klart høre ‘Rieper-Holm sagen’ først, og så ‘I et forhold med’ bagefter. Det er også i den rækkefølge de er lavet.

   1. Amalie siger:

    Nej, man skal høre i et forhold med først 🙂 ellers bliver en del af spændingen taget ud af det

 12. Mathilde siger:

  Zornings zone (radio 247)
  The Blaze with Lizzie and Kat, hvor de hver uge analyserer et afsnit fra serien Beverly Hills 90210 med en special guest….
  For de nostalgiske 🙂

 13. Sune Reitz siger:

  Jeg vil anbefale at løbe for min hjemmeside http://podblogger.dk hvor jeg anmelder stort som småt indenfor danske såvel som internationale podcasts. Følg gerne med via min Facebook-side Podblogger, hvor alle nye indlæg lægges ud. Gi’ det et blik 🙂

 14. Laura siger:

  Jeg er rigtig glad for at høre nogle af Radio 24/7’s programmer på Podcast. Jeg kan klart anbefale ‘det vi taler om’ aktuelt program om sladder, ‘stream team’ anmeldelser af især tv-serier, ‘det næste kapitel’ samtale/portræt programmer med Iben Maria Zeuthen, ‘elektronista’ om gadgets it mm med Christiane Vejlø. Derudover er ‘politikkens poptillæg’ også godt – omhandler popkultur. Min sidste anbefaling er ‘soundvenue filmcast’ – filmandmeldelser.

 15. Laura siger:

  Podcast er noget af det bedste! Jeg dræner fuldstændig min telefon for strøm på togturerne til Hillerød. Det kan virkelig gøre sådan en tur en del mere spændende.
  Jeg hører tit P1 podcastet “Hjernekassen” med Peter Lund Madsen. De tager altid nogle virkelig interessante videnskabelige emner op. Det lyder måske lidt tørst, men jeg synes virkelig det er fortalt på en rigtig rar og hyggelig måde.
  Ellers kan jeg anbefale “eReolen”, der er tilhører De danske biblioteker. Her kan man høre lydbøger gratis.

 16. Christina siger:

  Ja, tjek Third Ears arkiv – go go- der er mange gode timers lytning gemt. Strangers også fantastisk. Senest er jeg blevet fanget af Lena Dunhams (Girls) podcast, Women of the hour – det er virkelig anbefalelsesværdigt.

 17. Mie siger:

  Comedypodcasten Fup i Farvandet med komikerne Mikkel Malmberg og Morten Wichmann er genial!
  Og Huxi og Det Gode Gamle Folketing på Radio 24/7’s podcast er også en god måde at blive opdateret på det sidste nye politiske.

 18. Katrin siger:

  Gode anbefalinger! Er den seneste tid helt omvendt til podcasts, som jo er helt perfekt at lytte til på flyet eller mens man tager opvasken. Er helt enig med hensyn til anden sæson af Serial – men hæng ved! Jeg synes særligt, at det begynder at blive rigtigt interessant med de seneste episoder ‘Hind sight’ og ‘Trade Secrets’. For de politisk interesserede kan jeg ellers anbefale Politikens Skyggekabinettet, hvor forskellige eksperter og insiders giver deres besyv (og så har udsendelsen et stærkt gossip-element, som jeg kan lide! ;-)).

 19. Ida siger:

  DR radiodrama må ikke glemmes, når det handler om podcast. Godt gammeldags radiospil , men med spændende historier og dygtige skuespillere. Kan VIRKELIG anbefales…

 20. Christina siger:

  Er selv helt pjattet med Serial. Kan varmt anbefale Radiolab, spækket med fakta og enormt lærerigt og til tider filosofisk. Start eventuelt med episoden Lost and Found. Criminal er også en super podcast.

 21. Christina siger:

  This American Life som står bag Serial kommer hver uge med en podcast, som er lækkert produceret, og fortæller alle slags historier. Vil også godt slå et slag for RISK, der har sloganet “stories, they never thought they’d dare to share”. Ægte historier fra ægte mennesker – man bliver hver gang forarget, forundret og helt 100% underholdt!

Send en besked