Top

Pandehårsguiden

23.04.2015
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

pande1

Jeg elsker, at mit pandehår er blevet tilnærmelsesvis en “ting”, således at min frisør har oplevet piger, der er kommet ind og bedt om mit pandehår med billede i hånden – hvis ikke det er en form for adelsmærke, så ved jeg sgu snart ikke hvad er. I al fald er jeg stolt! Det burde min frisør egentlig også være, det er jo hendes værk!

Det har også været en del igennem (“ikke at ændre et hårstrå” – jeg er ikke ligeså “fri” som farmor) siden jeg fik det for en to-tre års tid siden. I den senere tid har det virkelig haft en god form, og nu skal det faktisk udfodres og gro lidt længere – nok om det senere. Jeg har en pandehårsplan. It’s a word!

MEN I er vældig mange, der har spurgt til det, simultant på Facebook, på instagram og på mail – what do I do with it?! Så må jeg da dele mine erfaringer, selv om det måske virker sådan lidt højpandet at gøre så meget ud af hår, endda den slags der ikke engang går til ørerne.

Lad mig først komme med en masse fældende beviser for, at det så absolut ikke altid har været top. Jeg tænker det må give mine erfaringer noget mere pondus, at I sådan kan se rejsen!
pande6

^^^Noget af det første pandehår, jeg havde. Det er både klippet for tyndt, og så er det blevet for langt – shit det er altså skidt.

pande3 ^^^Jeg har en hvirvel lidt til højre for midten foran, og den gør at pandehåret meget nemt skiller – når jeg har cyklet, når det er for langt, når det er fedtet. SKIDT! Jeg kalder det “Nick Carter’en”
pande5
^^^Pandehåret ser liiidt fedtet ud og bliver derfor klaset. Og så er det igen for langt. Puha.
pande7
^^^Same story, different day!

Flere af billederne er også vanvittigt uheldige i sig selv, men det understreger kun pointen. Lad mig citere en dame, vi alle kender, med et lille twist: “Men I may not know, but bangs, bangs I know!”. Jeg taler (bitter) erfaring, så her får I dem serveret.

1. FIND DEN RIGTIGE FRISØR Først og fremmest bliver dit pandehår altså virkelig efter, hvilken frisør du bruger. True story! ALLE kan bære pandehår, hvis de har den rigtige frisør! Jeg har forsøgt mig med pandehår og ladet det gro ud igen ad mange omgange, fordi det simpelthen ikke duede. Frisøren var ikke dygtig nok eller klippede ikke et, der passede til mig og mit ansigt. Jeg har gået hos Sanne (nu er hun hos Cim Mahony) i et par år, og hun er så meget med på, hvad jeg kan lide. Men hun er også typen der udfordrer, og laver det hun synes er pænt. Jeg håber ALDRIG hun pensionerer sig (hun er i starten af 30’erne, den tid, den sorg).

2. HOLD FORMEN VED LIGE Et pandehår skal holdes ved lige – mit har været meget skarpt klippet det sidste lange stykke tid. Det kræver altså, at jeg får det klippet hver tredje eller hver fjerde uge. Ellers ser det simpelthen utjekket og dumt ud.

3. GIV DET PRODUKT Alle hårstrukturer er forskellige, og forskelligt virker. Men mit sidder klart bedst, når det ikke er helt nyvasket og uden produkt. Da er det for flyvsk. Jeg elsker selv Oribe Texturizing Spray, men den er svær at finde og så er den dyr. Jeg har fundet et (lidt) billigere alternativ, som er nemt at købe på nettet og i saloner fra Kerastase, som kan nøjagtigt det samme, så den er min nye favorit; Kérastase Couture-seriens VIP (=Volume in Powder). Pas dog på med diverse olier; arganolie, Moroccanoil osv. i håret. Det tynger og ser fedtet ud.

4. TRUCKERVASK Jeg vasker hår hver tredje eller hver fjerde dag alt afhængig af træning. Mens håret er rent, får det fx Kérastase-sprayen. Men hvis pandehåret så er fedtet på anden eller tredje dag, så laver jeg en “truckervask”, hvor jeg kun vasker pandehåret – så holder det lige en dag ekstra.

5. HAV EN BØRSTE MED DIG Jeg er nærmest så religiøs om mit pandehår, som nogen er for deres afro – i stedet for en kam i lommen, har jeg dog altid en lille hårbørste i tasken. Når jeg cykler så meget, så er det altså træls ikke lige at kunne lægge det pænt ned. Jeg har en lille lyserød en i dametasken.

6. LEG MED DET Det er trods alt kun hår, det vokser ud igen. Sanne lagde en “pandehårsplan” i søndags, hvor hun vil lade det gro mere ud, så jeg får mere bohemet pandehår, der trækkes til siderne – nærmest en overlagt “Nick Carter”. Og hvis jeg bliver træt af det, så må det bare blive klippet.

It’s not rocket science, men pandehår er en ret god måde at give lidt variation i frisuren. Jeg skiller mig i al fald ikke af med mit. Jeg føler mig helt nøgen, når jeg reder det væk.

Det eneste minus – og der er måske to: 1. Det kræver lidt, at man gider render til frisøren og holde det ved lige – til gengæld er studsning gratis. 2. Det gør faktisk, at jeg ikke cykler med cykelhjelm. Kan I huske, jeg engang havde planer om at sætte hårdt ind på at får jer til at cykle med hjelm? Well. Jeg er det dårlige eksempel. Pandehåret bukker og kommer til at sidde seriøst dårligt på mig resten af dagen. Og der er jeg åbenbart typen, der vælger forfængelighed over sikkerhed. Skæld mig bare ud (ej, please lad være. Jeg ved, det er dumt).

Så en truckervask, en studsning og lidt stivelse i form af teksturspray og en dygtig frisør – det er må være opskriften.

pande2

GODE pandehår, begge to.pande4

46 kommentarer

 1. Laura siger:

  Jeg har også pandehår, men jeg kører en helt anden stil. Jeg har fået en veninde til at klippe mit, og så klipper jeg det selv en gang om månenden – totalt hurtigt med en neglesaks, og det er heller ikke altid, jeg får det hele med. Og så bukker jeg det med mit glattejern. Jeg kan nemlig godt lide det dér retrolook med stort pandehår, der fylder noget.
  For ikke så længe siden klippede jeg det ikke i fire måneder, fordi jeg godt ville have langt pandehår til Roskilde – så det ville være lidt nemmere og ikke så tydeligt fedtet – men det var simpelthen så irriterende, og jeg følte mig så uattraktiv. Så klip-klip-klip med neglesaksen igen, og nu tror jeg altså bare, jeg beholder det.

  1. Cathrine Nissen siger:

   Det ville jeg så gerne kunne, mit hår er alt for fint til at jeg bare lige kan klippe selv :/ Jeg har det også lige præcis sådan – hvis ikke det sidder ordentligt, så føler jeg mig også helt uattraktiv. Så meget power i så lidt hår, haha! KH

 2. Camilla N siger:

  Jeg har selv haft pandehår to gange, hvor det første gang var for tyndt og startede for langt nede og anden gang var for tykt og jeg levede med konstant fedtet Nick Carter. Flot? Not really 😀 haha.
  P.s. jeg elsker det aller sidste billede, der er så meget glød over dig!
  P.p.s. Jeg har lige booket billet til Paris med min kæreste, og jeg tænkte på om du laver en ny guide til Paris efter din sidste tur? (indsæt selv anstrengende smilende smiley) 😀 Jeg har nemlig været der en gang før sammen med ham, men der var der virkelig dømt turisttur, så nu vil jeg tage revance, haha.

  1. Kathrine siger:

   Hej Camillia,
   Hvis Cathrine ikke laver en ny guide, så kig på Passions For Fashion 🙂 Christina har nemlig også lige været i Paris.
   Knus Kathrine

   1. Cathrine Nissen siger:

    Jeg håber på, at finde tiden lørdag til opdatere – den er lidt tidskrævende, så jeg har endnu ikke helet kunnet sætte mig om det 🙂 Jeg lover at speede processen lidt op! KH

    1. Camilla N siger:

     Tak for hjælpen, jeg har kigget derovre – men man kan jo aldrig få fif(s) nok!
     Men ingen hast Cathrine! Jeg drager først afsted 29. maj 😀 haha.

  2. Freya siger:

   Hej Cathrine. Er en pige på fjorten år. jeg har haft pandehår da jeg var mindre, og kunne tænke mig det igen. Så er “problemet” bare at jeg har fået briller, og har nu haft det i nogle år. Synes nemlig godt det kan se lidt kantet ud, (Har firkantede briller) men ville høre hvilken slags pandehår der ville være pænt, når man også har briller? 🙂

 3. Lise-Lotte siger:

  Det er vist mange af de samme fif, jeg selv bruger – mindes at jeg faktisk altid har haft pandehår. Lod det vokse langt én gang, og det gør jeg ikke igen lige foreløbig!
  Jeg vasker mit hver dag (når jeg har det nede, det har jeg ikke, hvis jeg fx bare er derhjemme) og føntørrer det. Så sidder det, som det skal. Ingen glattejern eller produkter, bare en god gang føn. Jeg cykler dog med cykelhjelm, og der er mit trick at have en lille tørshampoo med i tasken. Når jeg så kommer op på uni (eller hvor jeg nu skal hen), får det lige et pift med tørshampooen, bliver redt ud med en lille børste (yes, den er jeg også med på), og så sidder det nogenlunde. Minus hvis det er mega varmt og jeg sveder på vej op ad bakken… Damn you Aarhus 😛
  Forsøgte mig første gang i forgårs med at klippe det selv. Det gik ok, synes jeg. Men mit pandehår er heller ikke tungt nok til at sidde helt skarpt, det skal gerne “pjuskes” lidt i, så det går nok, at det ikke blev helt lige 😉

  1. Cathrine Nissen siger:

   Det lyder fuldstændig som hvad jeg gør. Mit hår er så fint, at det tager form bare det jeg cykler og vinder blæser det tilbage, stupid hair 😀 KH

 4. Anne siger:

  Her vil det til hver en tid være hjelm over hår! Det er træls, når man godt kunne tænke sig at gøre lidt mere ud af hverdagslooket, ja, og generelt begrænser det jo frisuren betragteligt – men for mig holder det simpelthen ikke at prioritere omvendt.

  1. Cathrine Nissen siger:

   Nej det gør det ikke – og jeg vil heller ikke foreslå andre det, så jeg er bare dum for mig selv 🙂 KH

  2. kristina siger:

   Og det er mægtig fint at du prioriterer cykelhjelmen, men man kan ikke tillade sig løfte fingeren over andres valg!
   Vh en der også fravælger cykelhjelmen, sgu!

   1. KatrineBJ siger:

    Hov hov, hun løfter faktisk overhoved ikke fingeren, men fortæller blot om hendes prioritering og medfølgende til-/fravalg 🙂

 5. Mathilde siger:

  Jeg har også pandehår som dit og jeg cykler altså med cykelhjelm – at du ved det 😉 Synes godt at det kan bobbes op igen efter at have været under hjelmen. Det er næsten værre med hue om vinteren, for der oplever jeg, at pandehåret hurtigt bliver fedtet og fladt inde under den varme hue.
  Men bortset fra det, så har jeg også prøvet at lade pandehåret gro og ligesom lade det falde ud til siderne, som din frisør også planlægger med dit hår. Men mit blev klippet igen. Pandehåret giver mere kant til frisuren, der ellers kommer til at se lidt for kedelig ud, synes jeg. I hvert fald på mig.

  1. Mathilde siger:

   Lige en ting mere i forhold til det med hjelm eller ej, så tænker jeg altid, at en hjerneskade til enhver tid vil være være grimmere end end cykelhjelm.

   1. Mathilde siger:

    …og der skulle naturligvis så “end en cykelhjelm” 🙂

   2. Anne siger:

    Præcis, jeg er så enig! Jeg kan simpelthen ikke sætte mig ind i, at man (når man faktisk er typen, der synes, det er vigtigt at køre med hjelm) vil prioritere udseende over sikkerhed.

    1. Cathrine Nissen siger:

     Sådan er vi så forskellige 🙂 Jeg anbefaler bestemt heller ikke andre at gøre det samme. Jeg kan simpelthen ikke bobbe det nogen vegne, når det er mast, fordi håret er så fint. Jeg er totalt åndssvag, og den dag jeg ikke har pandehår, så kommer cyklen på. Det gør det ikke bedre, men til gengæld cykler jeg som jeg skal – ingen højresving, når der er rødt osv. Jeg passer på i trafikken, omend det ikke sikrer mig mod dårlige billister eller dem uden udsyn. KH

 6. Nanna L siger:

  Haha, det der med at alle kan bære pandehår, hvis blot de har den rigtige frisør, holder altså ikke med krøltoppe! Jeg har store uregerlige proptrækkerkrøller i mit lange hår, og hvis jeg fik pandehår ville det bare samle sig i to slangekrøller på min pande – not pretty! Men jeg elsker dit, sådan et tykt lækkert pandehår, så flot.
  Og så der der med hjelmen… Ahmen det er jo det samme med krøller. De KAN bare ikke reddes bagefter. Og så er jeg desværre også for forfængelig til at ofre frisuren. Og det endda selvom flere af mine familiemedlemmer og bekendte har været i ulykker, hvor kun hjelmen reddede dem. Øv.

  1. Cathrine Nissen siger:

   Hahaha, nej det har du måske ret i 😀 Jeg tænkte mest på ansigtsform – ikke hårstrukturer, da jeg skrev 😀 For du har så ret – nogen har måske også så tyndt hår, at det er synd at klippe det op. Men NØJ hvor gad jeg gerne have krøller. Det må være herligt. Det er totalt idioti med hjelmen, helt hundrede, og jeg anbefaler det heller ikke til andre, men jeg forsøger at køre ekstra forsigtigt. Det må tælle lidt 🙂 KH

 7. Rebecca siger:

  Det klæder dig så godt med pandehår, Cathrine 🙂 Et hurtigt spørgsmål: Har du nogensinde problemer med at få fedtet pande pga. dit pandehår? Min hud blev nemlig nemt fedtet og fik urenheder, da jeg havde pandehår.

  1. Cathrine Nissen siger:

   Nej ikke i dag – lidt da jeg var yngre måske. Men jeg renser også hud meget troligt og gør alt, hvad jeg kan for at undgå det. KH

 8. Ditte siger:

  Hej Cathrine!
  Dit pandehår er simpelthen SÅ flot, og jeg har sukket efter at få klippet pandehår lige siden, jeg så det på dig! Meeen jeg tænker bare, er det ikke også ualmindeligt varmt om sommeren at have pandehår? Eller er det bare noget, jeg bilder mig ind? 🙂 Oooog er det ikke sindssygt svært at træne med pandehår, uden at man ser dum ud? (Eller rettere – uden at JEG vil se dum ud. Jeg er sikker på, at du ser herre tjekket ud som altid!) Uh hvor får jeg lyst til at få pandehår efter jeg har læst det her indlæg haha!

  1. Cathrine Nissen siger:

   Hahaha, dejligt Ditte! Nej det er overhovedet ikke varmt om sommeren – men det bliver ekstra vigtigt om sommeren at have det klippet og studset hele tiden, så det ikke bliver for langt og tungt 🙂 Og til træning tænker jeg egentlig ikke over det. Det deler sig i klaser, ser dumt ud osv. Men jeg tænker tit “jeg skal ikke score, så hvad gør det?”, når jeg tager mig mindre heldigt ud. At tage til træning og være sej den vej må veje op for Nick Carter’en 😀 KH

  1. Cathrine Nissen siger:

   Haha, hvor er du kær, det er altså en ret lækker dame at være i selskab med – jeg har hørt det før, at Witherspoon og jeg ligner hinanden 😀 KH

 9. Tina siger:

  Lige et helt andet spørgsmål… Kan man følge dig på snapchat, eller er det stadig dumt? 🙂

  1. Cathrine Nissen siger:

   Altså man kan sikkert godt, men jeg bruger det slet ikke, hehe, så der sker ikke så meget 😀 KH

 10. Søs / Frk NV siger:

  Har haft pandehår i vel godt halvandet års tid efter en pause på ca. 5 år. I like it! Men ja, ‘Nick Carteren’, truckervask osv. følger med. Jeg mangler stadig at finde en fast frisør, så studser det selv engang imellem.

  1. Cathrine Nissen siger:

   Jeg kan kun anbefale Sanne, omend hun er lidt pebret. Til gengæld er hun den dygtigste jeg har prøvet, man får macarons eller små lækre chokolader og kaffe serveret i Flora-stel og så har de de smukkeste lokaler i Kbh 🙂 Det tæller også som en ekstra treat hos mig 🙂 KH

 11. Charlotte siger:

  Hej Cathrine.
  Tak for en et godt indlæg! Jeg ville ØNSKE jeg kunne få pandehår. Men har efterhånden opgivet. Jeg har super-fint (læs tyndt) skandinavisk hår og så bruger jeg briller. Så jeg har ikke nok hår til at man kan “tage fra” til pandehår. Og så synes jeg at pandehår hurtigt kommer i kambolage med mine markante sorte briller. 😛 Nogle råd??

 12. Kristina siger:

  åh GUD hvor er jeg træt af den løftede pegefinger ift cykelhjelm. MIT HOVEDE, MIN BESLUTNING!
  Jeg kan nævne ret mange andre farlige ting der er selvvalgt; rygning, overvægt (ofte selvforskyldt, ikke altid), for højt i indtag af alkohol, SMS/opkald under kørsel (endda ulovligt, men ret mange der gør det)
  Man siger da ikke til sin tykke veninde at hun nok hellere lige må springe desserten over, vel?!
  Eller påpeger overfor kammeraten at en bytur i ugen nok ikke lige er det bedste valg?!
  Alle mennesker tager nogle valg har i livet vi nok godt ved er dumme. Men vi er oplyste. Så alle andre må bare gerne holde deres mund!
  – Uden cykelhjelm, selvvalgt!

  1. Cathrine Nissen siger:

   Bum! Sejt skrevet Kristina. Jeg er nok også mest en “dit liv, dine valg”-kinda girl, omend jeg også må sige, jeg har været stærk “hjelmstøtte” i årevis. Ikke for at pådutte andre men for at passe på mit eget hoved. Til gengæld har jeg aldrig prøvet at ryge, jeg kører ikke motorcykel, jeg drikker sjældent. Alle har deres valg – fra og til 🙂 Fint skrevet! KH

  2. Anne siger:

   Hej Kristina.
   Jeg kan se, at jeg måske kom til til at formulere mig lidt kradst ovenfor – jaja, så er vi to. Jeg tror, min oprindelige reaktion blev lidt ekstra kraftig af, at det med cykelhjelmen kom som afsluttende kommentar i et grundlæggende ret overfladisk indlæg (altså ikke selve indlægget men emnet). Det fik det til at se ud, som om Cathrine opfattede det med cykelhjelmen som en ubetydelig detalje i forhold til pandehår – hvilket jeg egentlig ikke tror, var pointen.
   Det er skidefarligt at færdes i trafikken. Sådan er det, og derfor skal man selvfølgelig ikke holde sig inden døre. Der er udviklet nogle geniale hjælpemidler, som f.eks. cykelhjelmen og sikkerhedsselen, ligesom der er redningsveste, når man er til havs, og hjelme og sikkerhedssko, når man er på en byggeplads. Jeg har aldrig hævdet, at det ikke var individets frie valg, om man vil cykle med hjelm. Som du siger, foretager man altid til- og fravalg i livet, og nogle er dummere end andre. Der, hvor jeg er totalt (næsten, i hvert fald) uforstående, er når noget vælges til eller fra i forhold til noget så overfladisk som udseende. Det gør vi selvfølgelig allesammen af og til. Måske fravælges regntøjet en dag, hvor man bare ikke gider ligne en naturvejleder, når man ankommer til sin date, eller man tager sine nye, lidt for høje sko på, selvom man ved, at man skal gå på brosten – og så lever man med, at man måske bliver lidt våd eller er nødt til at gå langsomt og støtte sig til en veninde. Det er minimale konsekvenser. Men jeg forstår altså ikke, at udseendet kan veje tungest, når det gælder sikkerhed, og i yderste konsekvens ens liv.
   Det er sådan set bare det, jeg forsøgte at skrive. Beklager til jer, der kører uden hjelm (også dig, Cathrine), hvis det kom til at lyde som en anklage. Men jeg forstår altså ikke helt, hvorfor man ikke må sige det? Hvis jeg var ude at sejle med nogen, der fravalgte redningsvest, fordi den ikke passede til deres outfit, ville jeg altså også kommentere det. Hvis de faldt over bord og druknede, ville det nemlig gå ud over ret mange andre end dem selv.
   Hvis vi stod ansigt til ansigt, og Cathrine fortalte om sit pandehår og sluttede af med cykelhjelmskommentaren, havde jeg altså også sagt noget, helt sikkert med et glimt i øjet. Glimt i øjet fungerer desværre sjældent på skrift, og i dette tilfælde blev jeg nok også lidt for provokeret over det der med, at det “eneste minus” ved det perfekte pandehår er, at man er nødt til at køre uden hjelm, til at holde en munter tone. Jeg kommenterer ofte på mine venners manglende hjelm, altid med et glimt i øjet, men i seriøst håb om at det i det mindste får dem til at tænke over det.
   /Med cykelhjelm, for min datters, min kærestes, min families OG min egen skyld.

   1. Mathilde siger:

    Jeg kan sagtens se hvad du mener Kristina – og undskyld til dig Cathrine, for at jeg var streng i kommentarsporet. Jeg synes bare at vi skal passe på os selv og vores hoveder, men jeg har det jo også sådan engang imellem – at jeg bare ikke gider at have cykelhjelmen på, fordi den er stor og fylder og gør mit hår fladt.

   2. Kristina siger:

    Nej, et glimt i øjet spores sjældent godt på skrift! 🙂
    Og jeg er sikker på at du mener det rigtig godt når du gerne vil have dem omkring dig til at passe bedre på sig selv. Men nogle gange bliver det (selv med glimtet) trættende at høre på; netop fordi vi godt ved det og alligevel har fravalgt det. At du ingen forståelse har for det, forstår jeg godt 😉

 13. Mia siger:

  Du har virkelig pænt (pande)hår Cathrine, det må jeg sige!
  Jeg savner lidt ny inspiration på pandehårsfronten, og har overvejet at give hende Sanne en chance… Men må man spørge hvad du giver for sådan en omgang klipning? 🙂

 14. Vibeke Holstrup siger:

  Hej Cathrine! Du har virkelig et flot pandehår. Jeg elsker også mit, men jeg drømmer om dit. Hvordan sætter du det, når du nu også har problemer med hvirvler og andet sjovt? Bruger du rundbørste, en flad, hårtørrer og hvad med den der Kerastase ting? Hit med nogle fif, inden jeg skal til frisøren på fredag. 🙂
  Kh og god dag til dig

 15. Nadja Brehmer siger:

  Hej Katrine. Nu hår jeg rimelig mange krøller og indtil videre har jeg ikke fundet nogen frisør som vil klippe mig…. Kan du anbefale din? Jeg går nemlig med en stor drøm om at få pandehår….

  1. Cathrine Nissen siger:

   Nu har jeg ikke krøller, så jeg har intet at sammeligne med :/ Men jeg er meget meget glad for min frisør, omend hun er pebre – jeg bliver heller ikke klippet så tit. Jeg kan kun anbefale Sanne, men tag evt. en snak med hende først før du binder dig op på at lægge en masse penge der 🙂 KH

 16. Louise siger:

  Nu ved jeg godt det et et gammel indlæg, men jeg er nysgerrig… Hvordan får du så fint pandehår med den hvirvel i panden? Jeg har en hvirvel præcis samme sted og det får altid mit pandehår til at skille! Så irriterende!

  1. Cathrine siger:

   Mmm, jeg blev også træt af det med tiden, hehe… Jeg tørrede det med rundbørste hver dag og trak det i hver sin retning. Det hjalp 🙂 KH

 17. Sine siger:

  Hej Cathrine,
  Super flot pandehår du har.
  Jeg har også altid haft pandehår – jeg elsker det! Jeg oplever tit, at hvis jeg vasker det for ofte, så har det en tendens til at fedte endnu mere. Hvad er løsningen der?

  1. Cathrine siger:

   Tørshampoo er det allerbedste! Jeg holder af Gunbritts dust og Kloranes tørshampoo – det er virkelig vejen <3 KH

Send en besked