Top

Pas på ægget – brug skallen

30.06.2015
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

hjelm_col

Forleden læste jeg, at Toke, min gode ven, var blevet slået ud af kurs på sin cykel af en bilist, der slog bildøren op i ham. Han er heldigvis en meget, meget dygtig cyklist – bedre end alle os dagligdagsrytter – som dyrker hesten på højt niveau. Han fik pareret så godt han kunne men fik ødelagt sin trøje og fik lidt småskræmmer.

Det mindede mig altså om, at nok synes jeg, jeg kører pænt. Jeg er ikke ubetænksom i trafikken, MEN jeg kan ikke stole på at alle andre er ligeså forudseende, hurtige, opmærksomme som mig. Ulykker sker – også selv om man selv gør sig umage for at undgå dem.

Jeg har haft cykelhjelm i flere år, da jeg flyttede ind til byen, og så er jeg kommet fra den igen. En kombination af forfængelig, dovenskab, dét at den bliver drivvåd og super klam, når det regner (hvilket det ofte gør i Danmark). Kan I huske i starten af bloggens levetid, jeg ville lave et cykelhjelmsindlæg? Faktisk betød det ret meget dengang at få det lavet. Men jeg lå hos Blogger’s Delight, og de syntes, det kunne være sejt at lave en stor kampagne. Måske i samarbejde med nogen. Det lød så sejt – jo flere der fangede den, jo bedre. Men så skete der lige nøjagtig ingenting. Den strandede hos dem. Jeg har så egentlig forsøgt den igen hos Stylista, hvor det var på tale, at jeg kunne komme til at designe en cykelhjelm og alt muligt sejt, men her er den også strandet.

Og så er billederne, jeg dengang fik, også i mellemtiden blevet tre år gamle. Det er egentlig super irriterende, at den ligesom bare gled ud. For det var så fint. Jeg forestillede mig en stor collage fyldt med smukke piger med hjelm på hovedet. Det kan være jeg en dag selv vil søsætte det, noget der er større, som jeg ikke skal lade andre tage hånd om. Bare selv skabe det. Det kan være jeg ydmygt en dag vil bede om jeres hjælp igen.

Men. For nu har jeg egentlig selv tænkt mig at købe mig en skal til mit æg. Jeg må starte et sted. JA, jeg skal lige overvinde mig selv og et flat pandehår. Men mit fremtids-jeg vil trods alt takke mit fortids-jeg med kys og kram, hvis ulykken nogensinde skulle ramme mig. 7-9-13.

Jeg har set en meget, meget, meget cool én HER fra mærket Thousand. Jeg kender det ikke men fandt den ved at google. Den har nogle ret seje detaljer, som læderstrop osv. Jeg har også set at min søsters svigermor har en sammenklappelig cykelhjelm, der kan være i dametasken. Den er fra mærket Overrade, og den sælger de på Amager, Østerbro og Nørrebro bl.a. Det er nu også lidt smart, at den kan komme med én og undgå at blive våd.

Kan vi ikke bare, ligesom, alle sammen købe hjelme? Sådan kollektivt. Så alle ser lige dumme – eller i virkeligheden lige sej ud. For jeg tror, hvis alle cyklede med hjelm, så ville dét være det cool. Ligesom på løjperne – for ti år siden ligende man en bobleplasttumpe med hjelm på – i dag er man en idiot uden. Og det er man jo egentlig også lidt. Jeg er da en idiot, når jeg kører uden hjelm… I know…

32 kommentarer

 1. Julie siger:

  Dejligt indlæg at vågne op til. Jeg har sammen med min venindegruppe aftalt at vi alle cykler med hjelm, så vi står sammen om det, da vi alle sammen synes at det ikke er det pæneste i verden. Aftalen har nu stået på i 6 måneder, og nu føler jeg mig nøgen, hvis jeg en enkelt gang kommer til at glemme min hjelm derhjemme, og jeg synes faktisk ikke at det er så grimt længere. Jeg vil hellere se dum ud i 20 minutter om dagen, end at risikere at komme til skade. 🙂

 2. Mette WK siger:

  Jeg er enig!! Vi er så glade for vores kloge hoveder, lad os dog passe på dem 😉 Jeg cykler pt ikke (jeg har 17 km til min søns børnehave, så vi tager bilen), men hvis jeg gjorde, så ville jeg forkæle mig selv med en ny hjelm fra Uvex. Jeg har netop købt en ridehjelm derfra (de er startet med cykelhjelmen og har så udvidet) og den er bare sindsyg lækker!! Nå ja, og jeg rider også ALTID med hjelm, for selvom jeg er en erfaren og fornuftig rytter og min hest er skidesød, så ved man bare aldrig hvornår uheldet kommer.

 3. Storm siger:

  Man kan få en cykelhjelm, som er ligesom en krave man tager på. Så puster den sig op hvis man kommer i en ulykke. Den skulle være 100% sikker og så får man ikke ødelagt sit hår…. Kan ikke huske hvad den hedder, men de er rimelig populære så mon ikke en anden ved det??
  Jeg holder mig nu til min gamle nutcase, med magnet lås og spænde i nakken – to ting som er et must! Har kørt med den i 8 år (en udskiftning undervejs) og elsker den! Skal squ ikke ende op med hjerneskade!!

  1. Theresa siger:

   Ja det skulle være de bedste “hjelme” man overhovedet kan få, men desværre nok også de dyreste. Jeg mener at have set i et blad at de koster et par tusinde..
   Jeg må indrømme at jeg syntes det er temmelig dumt når folk cykler uden hjelm. Det er jo ikke fordi det skal se smart ud(det gør det heller ikke :D), men holde os i live. Det er jo ligesom seler i bilen.

  2. Mathilde siger:

   Den hedder Høvding og er en airbag-cykelhjelm. Jeg gad også godt at have sådan én, men den koster 3.000 kr. Og som jeg skriver det lyder det faktisk helt vildt dumt, for jeg har sguda 3.000 kr. til passe på mit hoved…

   1. I siger:

    Ja, sådan en ønsker jeg mig også – det er den PERFEKTE måde at kunne beholde sin frisure og samtidig være sikker 🙂 Men 3000 er squda meget elller????
    http://cykelairbag.dk/

    1. Sarah siger:

     Ja, den er bare lidt problematisk, idet man kun kan bruge den én gang (altså, hvor den udløser sig), og så skal man vist betale for at få den “pakket sammen” igen eller hvad kan man sige. Og den folder sig ud når man er i en bestemt vinkel ift. jorden, så måske kan det ske ved et uheld, der ikke er en ulykke :/
     Den lyder skidesmart, men den har bare også sine ulemper, desværre.

 4. Camilla N siger:

  Åhh jeg tænker det samme HVER morgen når jeg kører afsted på min jernhest: “Jeg glemte da vist hjelmen i dag… Nå jeg husker den i morgen!”… Men det sker bare ikke rigtigt 😀 Må gøre en indsats her over sommeren for at huske den, da det jo er lidt nemmere med sådan en om sommeren, når man ikke har super meget at slæbe på!

 5. Sarah siger:

  Jeg har kørt med cykelhjelm i 4-5 år. Min søster blev kørt ned to gange på inden for 6 måneder, DET fik hjelmen på mit hovede og den har ikke forladt det siden. Det er super træls i starten, men helt ærligt? – det er alt sammen dårlige undskyldninger. En dårlig (pande)hårdag, fjollet udseende er altså bedre end de konsekvenser der venter hvis man ikke har hjelm på.
  For præcis et år siden blev hjelmen min bedste ven, da jeg kom cyklende ned af Nørrebrogade. Pludselig drejede en anden cyklist ud for an mig og jeg kunne intet stille op. Jeg styrtede nåede så voldsomt og endte ude på kørebanen. Gæt hvad der reddede mig? – hjelmen! Ingen tvivl. Den har tydelig skrammer efter mit møde med asfalten, men jeg er stolt og lettet over de skrammer. Jeg håber sådan at flere vil komme over forfængeligheden og købe og bruge en cykelhjelm. Det er en investering i jeres liv! 🙂

  1. Amanda siger:

   Husk at vist nok skal have en ny hjelm hvis man er styrtet med den. Sådan er det i hvert fald med diverse andre hjelme (motorcykel etc).. 🙂

 6. Mie siger:

  Jeg kører ALTID med hjelm, og har altid gjort det. På efterskolen synes de andre det var sjovt, og jeg kæmper en brav kamp ned min mor og søster, som også cykler meget. Men jeg kunne aldrig deømme om ikke at have den på. Er i virkeligheden sindssygt sur på mine forældre, over at de ikke har krævet det af mine søskende, som desværre er voksne og selv bestemmer nu. Men jeg synes simpelthen det er hjernedødt dumt at cykle uden!
  Jeg har selv været ude for en ulykke, for et par år siden, præcis som din ven. Jeg kørte ned ad bakke, i høj fart, og blev kastet over bildøren, ud foran en bybus. Bussen stoppede heldigvis, og jeg slap med en brækket finger, en halv blå krop og en hel del hudafskrabninger. Så på trods af et hårdt fald, med hovedet først, slap det altså 100%! Tør slet ikke tænke på, hvad der var sket, hvis jeg ikke havde haft de 2cm flamingo, på min livsvigtige hjerne!
  Jeg stemmer for en #rockpaperhelmet relovution på de sociale medier! Vi må kunne gøre det sejt!

 7. Tanja Maria siger:

  Jeg har også købt en cykelhjelm og fik også brugt den flittigt i starten. Den er super fin, hvid med lidt fra mærker BERN, som oprindeligt designede baseball hjelme. Jeg stoppede med at bruge hjelmen, da jeg synes det er irriterende at dukke op på arbejde med fladt hår – og så bliver håret tilmed hurtigere fedtet (fordi jeg sveder, når jeg cykler langt). Vi må ud over den forfængelighed!
  Kh,
  Tanja

 8. Anne siger:

  Wow, hvor er de pæne!
  Jeg vil aller-ydmygst lade være med at kommentere på ANDRES brug af hjelm denne gang ( 😉 ) og nøjes med at sige, at jeg altid, altid, altid kører med hjelm og ikke kan forestille mig ikke at gøre det. Når først det er en vane, føles det altså helt forkert at køre uden!
  I “gamle dage” fulgte jeg bloggen Copenhagen Cycle Chic. Dengang tænkte jeg tit på, at det kunne være fedt med en tilsvarende blog, der viste billeder af stilfulde mennesker MED hjelm – det var der nemlig sjældent på den blog, og det ærgrede mig, fordi det jo ligesom forstærkede billedet af, at det ikke kunne være stilfuldt. (Jeg ved ikke, om den er anderledes i dag. Som jeg husker det, var indehaveren ikke så vild med cykelhjelme af princip. Han mente vist, at det var propaganda at promovere hjelme, og at de desuden ikke havde nogen effekt. Jeg må indrømme, at jeg på dét punkt er “better safe than sorry”-typen).

  1. Lise-Lotte siger:

   Jeg er helt enig! Når man først har vænnet sig til at køre med hjelm, tør man slet ikke hoppe på cyklen uden 🙂
   Min hjelm er fra Eco 2. Den vejer næsten ikke noget, og så er den miljøvenligt produceret. Den kan faktisk købes på tilbud lige her (ingen reklame, faldt lige over det, da jeg googlede hjelmen) – http://cykelbanditten.dk/eco-2-hjelm.

 9. Charlotte siger:

  Åh jeg har det på samme måde som dig har pludselig bare glemt at bruge min hjelm og det er endda selvom jeg for 5 år siden blev kørt ned (på gåben) og var oppe at flyve rundt på køleren på en bil og derved endte med en alvorlig hjernerystelse og fik sladret mit ene ben.. Jeg skal ud og købe ny cykel denne sommer og dér har jeg lovet mig selv at jeg også køber mig en ny cykelhjelm, som jeg skal bruge! Iøvrigt har en af mine veninder en helmmate (http://helmmate.com) som er mega smart, så sådan en må jeg også have, så min hjelm ikke bliver våd i regnvejr 🙂

 10. Maria siger:

  Det er bare så vigtigt og fedt du kan være et “forbillede” for os andre 🙂
  Blev selv påkørt som 12-årig og er overbevist om at cykelhjelmen reddede mit liv.
  Jeg stoppede dog senere med at køre med cykelhjelm, fordi drengene i min klasse mobbede mig med det, ved hele tiden at tage den og engang smide den ned i sådan en vejarbejde-hul (?) – trist men sandt…
  Nu er jeg dog begyndt at køre med cykelhjelm igen og er ligeglad med hvor dum jeg ser ud. Jeg er rimelig overbevist om at jeg vil se dummere ud i vejkanten med kraniebrud grundet min forfængelighed.
  Tak for et godt indlæg! 🙂

 11. Mette Glerup Kristensen siger:

  Guuuud, er det allerede 3 år siden!!!?
  Går med det samme igang med research, får bestilt en hjelm OG så må vi igang med #rockpaperhelmet 😀

 12. Anna siger:

  Jeg vil rigtig gerne begyndte at bruge cykelhjelm igen, og for mig er det ikke noget med at den “ødelægger håret” eller man ser latterlig ud. Jeg går i gymnasiet, hvor vi skifter lokale til lokale for hver time, og at slæbe rundt på ikke kun en stor og tung taske hele dagen, men også en cykelhjelm er ret så upraktisk. Hvis der fandtes en slags cykelhjelms-lås eller et opbevaringssted for cykelhjelme på diverse stationer, ville jeg helt klart bruge min, for så ville jeg ikke skulle slæbe rundt på den og stadig ikke være bekymret over, at nogle ville nakke sådan en dyr cykelhjelm! Kunne dog godt overveje at kigge på sådan en sammenklappelig cykelhjelm dog, så den kunne være nede i skoletasken 🙂

  1. Katrine siger:

   Her er din redning 🙂
   http://www.cykelhjelm.com/shop/yakkay-safe-one-1356p.html
   Har ikke selv prøvet den, da min cykelhjelm bare får lov til at ligge i cykelkurven, men umiddelbart tror jeg det er ret smart.

 13. Alexandra siger:

  Jaaaaaaa Cathrine!!! FEDT at du står ved at ændre mening igen (igen), efter at det ikke er så længe siden debatten kørte herinde om hjelm vs. pandehår 🙂
  Jeg kører også med hjelm. Der var en kort periode, efter jeg fik lov til at bestemme selv, og igen efter af min tidligere hjelm gik i stykker, hvor jeg kørte uden hjelm, men er altid vent tilbage til det ret hurtigt igen.
  Kort før min far døde, lå han på neurointensiv afdeling, hvor der netop lå folk med i koma efter at have opnået hjerneskader. Lige dér lovede jeg mig selv, at køre med hjelm altid i fremtiden, for fandeme nej, om min mor og lillesøster skulle stå der igen med mig en dag, fordi jeg var for selvisk til at lade hjelmen ligge på hylden.
  Jeg har erfaret, at det vigtige ikke er, hvorvidt hjelmen ser smart ud, men at den er praktisk og nem at tage med, så jeg får det gjort. For mig betyder det: den skal være let at bære rundt på, ikke for varm om sommeren, kunne tørre hurtigt (hvis den har hængt på cyklen i regnvejr), og gerne have andre gode features, der fordrer dens anvendelse (i mit tilfælde har den lygte bag på, så hvis jeg har glemt mine lygter en sommeraften, har jeg stadig lys bagpå! Det er da lidt smart).
  Jeg har ydermere sørget for, at min kæreste nu kører med hjelm. Har punket ham alle årene vi har været sammen uden succes, men da jeg efter syv år købte en og lagde den foran ham, begyndte han at bruge den. Det har han gjort i et helt år nu – selv når han går i byen med drengene. Dét er sgu da kærlighed!
  Brug hjelmen hver dag, og køb så en lille børste og et miniglattejern til tasken – jeg er sikker på at din kæreste og Frida vil takke dig 😉

 14. Amalie siger:

  Kære Cathrine 🙂
  Jeg har indtil fornylig arbejdet som studentermedhjælper i Rådet for Sikker Trafik og blandt andet stået for deres årlige cykelhjelmstælling. De går meget op i danskernes bryg af cykelhjelm og er hele tiden på udkig efter nye måder at få især unge til at bruge cykelhjelm. Jeg synes, at du skulle tage fat på dem, for de vil helt sikkert være åbne for et samarbejde!

  1. Dét er sguda en skidegod idé! Jeg vil også være med. Og så vil jeg sige, at jeg også startede ud med at ville have en “pæn” hjelm, men efter nogle års brug, blev jeg enig med mig selv om at en hjelm aldrig sådan RIGTIGT bliver pæn, og derfor lige så godt kan være så funktionel som mulig. Jeg har derfor nu en forholdsvist klassisk og småkedelig hjelm fra ABUS med masser af lufthuller i. Den sikrer nemlig, at jeg ser pænere ud, når jeg kommer frem fordi jeg ikke er ved at koge over indenunder en “fast hjelm” uden huller.
   Havde i øvrigt nogle venner, der på RUC skrev en opgave, som hed “Cykelhjelm – it’s fashion”, der handlede om, hvordan man kunne gøre det smart at køre med cykelhjelm. De snakkede med diverse trendsetters om hvordan man gav ting værdi m.m. Kender ikke resultaterne til bunds, men det er helt sikkert,, at det skal gøres smart at køre med det, og der må de smarte mennesker (aka dig) gå forrest 😉
   Jeg stemmer for #rockpaperhelmet-revolution!

   1. Laura siger:

    Hahaha, jeg elsker hashtagget #rockpaperhelmet 😀 😀

 15. Modehoved siger:

  Hvor er det bare godt, at du tager dette emne op!
  For et års tid siden begyndte jeg igen at køre med cykelhjelm efter at have kørt uden i mange år. Jeg havde haft en cykelhjelm liggende i flere år, men det var først, da en bekendt blev påkørt af en bil og mistede synet på det ene øje og fik en slem hjernerystelse, at jeg blev klog nok til rent faktisk at bruge den. Jeg synes ikke, det ser grimt ud hverken på mig selv eller andre – tværtimod synes jeg, folk med cykelhjelm er ekstra seje, fordi de tydeligvis har gjort sig nogle vigtige overvejelser og tager deres forholdsregler. Min cykelhjelm er sådan en sort æggeskal, og jeg føler mig faktisk altid lidt street med den på, sådan lidt skatergirl-agtig 😀 Jeg sætter altid mit hår i en lav knold, når jeg cykler, så på den front har hjelmen ingen betydning. Det eneste irriterende ved hjelmen er bare, at jeg får sådan en nærmest permanent rød streg i panden efter den. Jeg har overvejet den oppustelige Hövding-cykelhjelm, men gad vide, om den puster sig rigtigt op, hvis man har (hår-)knold?? Det er virkelig smart, at den ingenting fylder, så man kan have den med i en mindre taske. Ellers må jeg lige kigge nærmere på den sammenklappelige udgave, jeg slet ikke vidste fandtes.

 16. Josephine siger:

  Som storesøster til en bror der for godt fem år siden blev ramt af bagenden på en skolebus og som efterfølgende svævede mellem liv og død henover sommerferien, bliver jeg simpelthen så glad, når jeg ser et blogindlæg om cykelhjelme. Så tusind tak for det! Min lillebror brugte ikke cykelhjelm, men overlevede heldigvis og fik også titlen som et mirakel efterfølgende. Jeg tror ikke folk aner, hvor hårdt det er for en hel familie at gå igennem sådan en uvished der er forbundet med når unge mennesker skal holdes i live af maskiner og efterfølgende gå igennem meget hård genoptræning og stadig med mén fem år efter.
  Af hjertet tak.

 17. Katrine M siger:

  Yay, jeg elsker det her indlæg! Sejt, at du har besluttet at du godt kan klare det flade pandehår alligevel 😉
  Jeg har selv kørt med cykelhjelm hele mit liv, bortset fra en enkelt gang, hvor jeg glemte den (og det var virkelig ubehageligt, selvomo der intet skete).
  Men jeg skal da gerne indrømme, at jeg lige skulle overvinde mig selv, da jeg startede på mit studie for 4 år siden og skulle tage cykelhjelm på foran alle mine nye studiekammerater. Som den eneste, i øvrigt. Dengang syntes jeg, det var lidt pinligt, men jeg har efterhånden lært mig selv, at det jo er mig, der er den kloge og at mit hoved er for vigtigt til at blive smadret mod asfalt, hvis jeg skulle være så uheldig. Det er heldigvis aldrig sket endnu.
  Og nej, jeg er da ikke så begejstret for fladt hår eller at jeg er nødt til først at sætte hår, når jeg kommer frem, og at jeg får et rødt mærke i panden (det er endnu ikke lykkedes mig at finde en, der ikke mærker min pande, desværre), men mærket forsvinder hurtigt og man lærer hurtigt, hvordan man fikser håret bagefter.
  Til min store glæde ser jeg flere og flere med cykelhjelm og vi er faktisk oftere og oftere i overtal, når jeg venter ved lyskryds – og det gør det jo også lidt mindre “mærkeligt”, når man ikke længere er den eneste, der er fornuftig nok til at køre med hjelm.

 18. Laura siger:

  Jeg har efterhånden vænnet mig så meget til at køre med cykelhjelm, at når jeg kører bil, nogle gange tager mig selv i at mangle hjelmen, haha. Det ville sgu se lidt dumt ud, men garanteret være effektivt, hvis nu.
  Jeg fik min cykelhjelm i 2009, lige omkring da jeg blev student og fordi min kæreste og jeg flyttede fra vores midlertidige Kastrup-hjem til NV, hvor vi bor nu 🙂 Og selvom jeg selvfølgelig rendte rundt med min studenterhue efter min sidste eksamen, byttede jeg den faktisk ud med hjelmen, når jeg skulle på cykel, for så at bytte ud efterfølgende. Og nu hvis jeg ikke gider flat cykelhår, vælger jeg offentlig transport og lader cyklen stå – bare for at undgå at cykle uden hjelm. Det er ret vildt hvor meget den er blevet en del af det for mig i forhold til det at cykle (og åbenbart også at køre bil, haha). Jeg har aldrig været ude for et uheld på cykel – heldigvis, men jeg frygter det for meget til at lade hjelmen ligge =/
  …og det lød altsammen meget helligt. Jeg tror dog lige præcis cykelhjelmen er det eneste område hvor jeg er hellig, haha. Kan i hvert fald godt finde på at dreje for rødt på cykel 😉

 19. Simone A siger:

  På med den hjelm!
  Jeg har længe kørt uden, men jeg nåede at bo i Kbh i 14 dage, så blev jeg ramt af en bil ..
  Som så valgte at kører videre …. At man kan få sig selv til?
  Nu vil jeg ikke cykle uden hjelm! 😀 Ja, det ser ikke kørt ud og den er så varm.. Men jeg skal leve af mine idéer resten af livet, så
  derfor er det vigtigt for mig at have på!

 20. Sacha siger:

  Jeg begyndte at køre med hjelm efter en ulykke, hvor jeg heldigvis “kun” slog min albue, med en permanent skade til følge – hvilket de fleste dage accepteres da jeg var centimeter fra at få kørt hovedet over, men jeg undgik fordi en billist stoppede.
  Det var julen ’08 og jeg har brugt hjelm lige siden.
  Har brugt hjelm selvom jeg har været pixiklippet, har haft delvist sat hår – men hellere hår der skal fikses når man kommer frem, end slet intet hovede.
  Er nu på min anden hjelm og når man køber en hjelm og man cykler dagligt, så er det værd at overveje en hjelm hvor man også kan have en tynd hue under om vinteren, til at beskytte ørerne, eller hvor der blot er plads til et par ørevarmere.

 21. Tina siger:

  Jeg har kørt med cykelhjelm siden jeg flyttede hjemmefra. Jeg droppede som så mange andre cykelhjelmen da jeg blev teenager, men da jeg skulle cykle rundt i en by med busser og andre cyklister, og ikke bare ned i Brugsen eller op i hallen, følte jeg mig mere tryg med hjelmen på hovedet. Og jeg har kort hår, så hjelmen holder faktisk lidt på min frisure – så bliver håret ikke rusket igennem af vinden. Så win win til mig 🙂

 22. Camilla siger:

  Virkelig vigtigt indlæg! Jeg var for nogle måneder siden vidne til en højresvingsulykke, og derefter følte jeg mig bare på ingen måde sikker i trafikken på min cykel længere. Men efter jeg købte mig en cykelhjelm, er jeg heldigvis kommet op på cyklen igen, og jeg er simpelthen bare så glad for beslutningen. Og man vænner sig jo lynhurtigt til det 🙂

Send en besked