Top

Projekt blomsterhav: Forspiring

01.04.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, forspiring, sommerhus
Én af de ting jeg virkelig faldt hårdt for ved sommerhuset, det var den lille blomsterbørnehave, som ligger bagerst på grunden. Blomster-hvad-for-noget? Ja, jeg lærte også noget nyt. Men i øverste vestlige hjørne er et lille afmålt område på 15 kvadratmeter, omgrænset af et kastanjehegn. Der var ikke mange blomster at se, da vi så huset første gang, men da vi på overtagelsesdagen fik en rundtur i haven fra verdens dejligste sælgere, så forklarede de, hvordan husets frue havde skærehave deroppe.
Hele haven var primært hendes fortjeneste. Hvilket øje for rosenarter, frugttræer og jeg skal komme efter jer. Det var ved synet af Edens have, da jeg åbnede lågen ved første fremvisning, at jeg tabte kæben på fliserne og måtte samle den op med rystende hænder. Og mægleren har nævnt synet af mig flere gange, haha. Hun sagde, det ansigt er enhver mæglers drøm.
Men tilbage til blomsterbørnehaven – der var nemlig ikke mange børn tilbage andet end et par viltre roser. En diskusprolaps var kommet på tværs, og det lille hjørne havde ligget forsømt hen. Sidste år gjorde jeg intet ved det. Først og fremmest kom vi lidt for sent, midt juni. Men dernæst havde jeg ikke helt tiden med en lille dreng på godt 8 måneder. Men i år! I år er jeg igang og har stor planer. Jeg skal først og fremmest rydde op og er så småt igang. Der er anlagt små fliser og bede, men alt er tilgroet pt. Jeg har flyttet en lille bænk derop, for der er sol både morgen, middag og eftermiddag. Og så skal jeg plante blomster. Et lille blomsterhav håber jeg.

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, forspiring, sommerhus

Forspiring, hvad for noget?

Første skridt er at forspire her i marts og april. Jeg har ikke den store erfaring men sidste år forspirede jeg en del blandt andet spinat med kæmpe succes på tagterrassen. Og det føles ærligt fool proof. Det er jo bare jord, frø, vand og tid – hvis ikke det lykkes, så har det været hyggeligt at gå og nusse så længe.
Forspiring gør man i stedet for at købe færdige planter på planteskolen (man kan også gøre en blanding, som mig – hvis man vil redde flere planter fra at lide plantespildsdøden). Man sår et enkelt frø i en lille klump jord, og så vander man godt og stiller i en lun vindueskarm. Jeg bruger en forstøver, så jeg ikke overvander. Inden for kort tid typisk, hvis solen har været på, så spirer det ligeså langsomt. Meget fascinerende at se på.

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, forspiring, sommerhus

Hvordan forspirer man?

Helt lavpraktisk har jeg gemt en masse æggebagger og tilkøbt nogle små priklepotter også. Så fyldes de med god jord, et enkelt eller to frø i hver og så dækkes frøet igen med jord og trykkes let ned. Så stiller jeg dem på et skærebræt eller en bakke, så de ikke laver mærker, når de får fugt, og så giver jeg dem vand hver dag med forstøveren.
Når vi når forbi nattefrosten, så flytter de hver især fra bakker og potter og ud i jorden i børnehaven. Jeg skal have vendt jorden derude og smidt lidt jordforbedring på, så jeg er sikker på, at alt er godt til de små. Det bliver jo ens babyer, som man nusser om dem, hehe!

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, forspiring, sommerhus

Hvor finder du frø?

Naturen er jo egentlig selv fyldt med frø. Lupinerne der tømmer sine “bælg” før den går ud, så den er sikret overlevelse næste år også. Solsikken, hvis frø vi spiser osv. Men hvis ikke du har tid til at sidde og nørde og nørkle selv, så kan de også købes på planteskoler, byggemarkeder.
Jeg tænker, der sikkert er kvalitetsforskel også på det område. Jeg har købt en del blomsterfrø hos Spirekassen, og sidste år købte jeg en del hos Copenhagen Seeds. Man kan også ofte bytte frø med andre fx herinde. Jeg går fx og leder efter stokroser, for jeg var så dum at glemme den af jer, der tilbød frø sidste år. Jeg har også selv dyrket lidt frø fra fx lupinerne sidste år
Det er i øvrigt ikke alle frøtyper, der skal forspires, nogen skal bare plantes på friland i maj/juni. Det er 50/50, hvad jeg har købt. Det står fint beskrevet bag på Spirekassen, hvornår de skal forspires eller om de blot skal sås på friland!

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, forspiring, sommerhus

Hvad har jeg købt for nogle frø?

Jeg har tænkt meget på forskellige farver, at det er bivenligt og at der er lidt til forskellige tider på sæsonen og på, at nogle af dem er gode til at tørre, så vi kan nyde dem ind i efteråret.
Jeg har købt skabiosa, sommerasters, morgenfruer, evighedsblomster, californisk valmue, lavendler, zinnia i forskellige farver, hjertegræs, forskellige farver statice, kornblomster, rævehaler, havenelikker, craspedia i forskellige farver, akeleje, røde solsikker, marieklokker, cosmos, forskellige løvemund,  hjertegræs og så et par mix kasser og blomstermix.
Jeg har INGEN idé om, hvordan det bliver, om jeg får succes, men jeg synes bare, det er skægt at prøve mig frem. Og jeg lærer ikke, hvis ikke jeg prøver. Når jeg går og er misundelig over min mors og farmors blomsterviden – den har de jo tillært sig gennem livet. Jeg må på samme rejse.
Spørg, så kan jeg prøve at besvare. Og så laver jeg en update tænker jeg, når jeg er lidt længere og måske kan plante ud?
 

11 kommentarer

 1. Sophie siger:

  Sikke et hyggeligt indlæg 🙂 Glæder mig til næste opfølgning! Jeg er også i gang med at lære alt det med have, frugttræer, bærbuske, urtehave, blomster osv.. Det er så hyggeligt at se at fx tulipanerne, som jeg satte i efteråret, nu er på vej op 🙂

  1. Cathrine siger:

   Ej hvor er du sej! Med stiklinger eller frø eller hvordan? Ville så gerne ha nået de løg i efteråret, men jeg nåede det. Men sætter alle forsårsløgene i jorden når de er slut med at blomstre. KH

 2. Camilla siger:

  Der ser simpelthen så skønt ud i jeres sommerhus!! Jeg laver en masse stiklinger for tiden, men jeg gad også godt få fat i nogle frø og gro nogle spiselige planter!

  1. Cathrine siger:

   Ej hvor sejt, hvad laver du stiklinger på? Sommerhuset er en DRØM! Og vi har tilmed et hyggeligt forhold til sælger som er længere nede ad vejen. Så hyggeligt! KH

 3. Anna siger:

  Det er helt fantastisk 😀 det bliver lidt spændende at følge med i, og hvor har du mange typer af blomster – er sikker på at i hvert fald noget af det, hvis ikke det hele, nok skal lykkes! Og selvom jeg har læst biologi i 5 år og med speciale i planter, er jeg også på en lignende rejse. Jeg kan en masse teori, men har nu alligevel fået det meste af den håndgribelige, praktiske viden via min mor og min have/altankasse! Det er virkelig learning by doing 🙂

  1. Cathrine siger:

   Haha, jeg har alt for mange, det bliver et rod at holde styr på men hurra for blomsterpinde 😀 Min tanke er også at noget må lykkes. Det spirer i al fald helt vildt! Og det er jo også bare en sjov proces! Det skal være hyggeligt og lærerigt. Og hvor er du sej, gad da godt lige have dig på besøg, hehe… KH

 4. F siger:

  ELSKER det her indlæg! Har selv fået min første have (650 kvm), og er total grøn på området, men ønsker mig sådan en fantastisk, farverig, spirende have! Første projekt er at så græs på hele grunden, har købt ind til højbede og dernæst har jeg drømme om stauder og blomster!

  1. Cathrine siger:

   Waaauw! Vidunderligt! Jeg kan sige dig, at der er masser af smukke frø du kan vente med at plante til maj, så du kan tage de andre ting først. Det bliver så godt! Mega held og lykke! KH

 5. Ida siger:

  Fedt indlæg – glæder mig til næste i rækken, at få lov til at følge dine små blomsterbørn. Vi er også i fuld sving med at forspire til kolonihaven. Min kæreste er specielt vil med alt det spiselige, det er jeg også, bevares – men blomster, ak. De giver bare en helt fortryllende glæde, som jeg altså ikke får fra tomater. Jeg såede en masse akelejer på friland allerede i efteråret, så de har fået lov til at få lidt frost og rigtig mærke vejret. Et tip fra min havekyndige farmor, imiter planterne! Akelejer og mange andre drysser jo frø i sensommeren/ efteråret, de kan sagtens klare det. Vi har allerede en masse flotte akelejer i haven nu, ca 10-15cm i højden, dog kun blade og stilk, blomsterne kommer først senere.

  1. Cathrine siger:

   Åhhh hvor skønt Ida. Lidt jord under neglene, det er da det bedste. Hørte at man kunne plante tomater ved at lægge en skive tomat i en lille potte, dække let med muld og så vande. Det skulle få den til at spire med små tomatstilke! I er foran på de akeler, men glæder mig helt vildt til at sætte mine. Pøj pøj! KH

 6. Katrine siger:

  Du kan sagtens få stokrosefrø af mig. De er overalt i vores have, så jeg kan sagtens tage alle dem du vil have, når de er afblomstret. Som haveejere er det jo vigtigt at dele 🙂 tak for et dejligt indlæg og en fantastisk inspirerende blog. Kh Katrine 🙂

Send en besked