Top

Repost: How to dress for a wedding

23.09.2014
Skabt af Cathrine

Denne her guide får jeg stadig masser af forespørgsler på, og flere kommende brude har spurgt, om det er okay bare at vedlægge et link i invitationen til det. Det er altså ret så herligt, at jeg kan lave noget til jer, som I virkelig kan bruge til noget.

I år har vi været til et enkelt bryllup, så i forhold til sidste år og forrige år – og sådan set året før det – så har der været ret stille. Når vi tæller sammen har vi dog været til en 14-16 bryllupper de senere år. Bum bum. Derfor tillader jeg mig at reposte min gamle guide, mine tips til, hvordan man som bryllupsgæst skal klæde sig. Jeg synes nu stadig, jeg er rimelig opdateret.

Det er kun en hjælp, en rettesnor at gå efter – i sidste ende så er det aller bedste at tale med brudeparret, hvis man er i tvivl.

Jeg får i øvrigt også mange mails på, om jeg ikke vil lave en collage med brudetasker, -sko osv. Jeg besluttede mig faktisk for sidste år i oktober, at nu skulle det ikke fylde så meget. Jeg vil nemlig selv gå og glæde mig til min tur i stedet for at have set det hele på forhånd ved at hjælper veninder og bekendte med at finde deres drømme-items. SÅ! Den dag jeg selv skal giftes, så kommer der masser af inspiration. Det lover jeg! Indtil da så bliver det højst lidt idéer til kjoler, som kan bruges til galla såvel som bryllupsgæst.

Først her et par af mine outfits gennem de tre sidste års bryllupper. Nogen af dem er virkelig gamle – det er lidt sjovt at gense. Guiden er i øvrigt rettet til og er også oversat til engelsk nederst.

Kjole til rehearsal dinner i USA – min første gang til at møde brudeparret, så jeg var i diskret ensfarvet kjole. Kjolen er fra COS. Se resten af outfittet HER.

Kjole til min søsters bryllup i Sydfrankrig. Jeg var eneste brudepige. Min søster elskede kjolen! Kjolen er fra H&M Conscious Exclusive 2012.

Kjolen til bornholmsk bryllup. Jeg bar denne efter kl. 17.00 til velkomstdrink, middag og fest. Fordi den havde dækkede skuldre, var den nedringede front i orden. Kjolen skærer over knæene, som måske ikke ville være takt-og-tone-i-orden i kirken, men jeg vil dog sige at den med den lange bagside er i orden. Alt med måde. Kjolen er fra H&M Conscious Exclusive 2013. Se resten af outfittet her.

Sommerbryllup på Bornholm i kirke kl. 13.00. Farven var sprælsk og med masser af pang, men da den ikke var nedringet eller for bar, var det okay. Kjolen er fra Lanvin. Se resten af outfittet HER.

Kjole til venners bryllup på Frederiksberg. Den blev kortet af hos skrædder, så den var mindre “galla”. Umiddelbart er den temmelig festlig, men med et groft herrelignende ur på håndleddet, en plain hestehale og en stribet jakke, blev den trukket lidt mere ned. Kjolen er fra H&M Conscious Exclusive 2013. Se resten af outfittet HER.

Til globryllup på Frederiksberg Rådhus. Jeg bar en helt simpel silkekjole og en grov læderjakke, der passede fint i de lyse toner til formiddagsbryllup. Og da vi ikke var en del af bryllupsselskabet, var det et passende og ikke for “bling” antræk. Kjolen er fra Edith & Ella. Se resten af outfittet HER.

Til bryllup i New York. Da jeg ikke var tæt med brudeparret, bar jeg ikke for meget “pang”, og en klassisk blå kjole med fine rygdetaljer var det helt rigtige outfit uden at blive kedeligt. Kjolen er en gammel fra Acne. Se resten af outfittet HER.

Til bryllupsreception hos en kær kollega i oktober sidste år, hvor jeg holdt det tone-i-tone med et silkejumpsuit fra Day Birger et Mikkelsen. Selv husker jeg, at det føltes lidt skørt, at jeg havde “ben” på – at jeg altså ikke var i kjole. Men det var også dejligt befriende og i et eksklusivt materiale som silke, så gik det fint. Se outfittet HER.

tulle dress, lanvin for H&M, rockpaperdresses, bryllup kødbyen

Til bryllup i Kødbyen hos rigtig gode venner. Jeg havde spurgt bruden om jeg måtte tage denne kjole på fordi 1) Den var rød, og traditionen vil, at rød ikke er passende til bryllupper. 2) Den er af tyl og ret så festlig. Men bruden gav et klart go, og så blev det sådan. Se resten af outfittet HER.

bryllup2

I august sidste år var vi til globryllup hos en familieveninde, og jeg anede ikke, hvad jeg skulle have på. Men da det kun var et globryllup, så besluttede jeg mig for, at jeg altså ikke skulle ud og købe nyt tøj. Min conscious-kjole sås som nederdel med en sweatshirt udover – det trak den noget fine kjole lidt ned. Et skørt men rart outfit, der ikke kostede på pengepungen. Bryllupstøj behøver ikke koste en formue – det gør polterabend, gaver, evt. overnatning osv. i forvejen hurtigt. Se resten HER.

Jeg har været til slotsbryllup, amerikansk bryllup i New York, globryllup, bryllup under den åbne himmel, i fælleslokale, i et showroom, bornholmsk bryllup, bryllup i Kødbyen, til to hal-bryllupper – det ene muslimsk, det andet sikh.

Der har været lejlighed til lange kjoler, korte kjoler, tylkjoler, silkekjoler. Derfor føler jeg mig også som lidt af en connaiseur omkring påklædning. Og der er selvfølgelig helt basal Emma-Gad-takt-og-tone vedrørende påklædning til bryllup, og så er der de fif, jeg selv har arbejdet mig frem imod. Der er mange ting at tage hensyn til, når det kommer til bryllup i forhold til påklædning. Derfor tænkte jeg, at I måske kunne læse dette indlæg med fornøjelse; how to dress for a wedding!

1. Hvem inviterer? Jeg har oplevet, at jo tættere man er på brudeparret, jo mere kan man skeje ud i sin påklædning. Til min søsters bryllup var jeg brudepige, den eneste brudepige, og der havde jeg min H&M Conscious Exclusive-kjole på. Flere af jer dømte den på forhånd ude, dengang jeg lavede mine brudepigekjole-indlæg, da den virkelig “larmede”. Men nu var jeg både brudepige, og min søster var vild med kjolen, og så var det okay. Jeg vil dog højst sandsynligt aldrig bære den til bryllup igen, da den til de fleste andre relationer, jeg har, vil være for meget. Så jo tættere på brudeparret, jo mere fest på drengen!

2. Hvilken slags bryllup? Skal du til strandbryllup er kæmpe tylsag nok ikke toppen. Hvis du skal til fest i lejede fælleslokaler, er en balkjole i tre lag heller ikke sagen. Derimod vil en fik flagrende silkekjole være genial på stranden. Hvis du er til fest på landet vil jeg umiddelbart ikke komme stedsende i tyl, men nok lidt mindre outreret. Et bryllup i byen kan dog kalde på både hat og tyl og gang i gaden.

3. Kort eller lang? Tag udgangspunkt i herrernes opklædning! I følge Emma Gad er smoking traditionelt set ikke passende i kirken. Smoking må først bæres efter kl. 17.00. Derfor bør mænd holde sig til mørke jakkesæt (sort, grå, blå), hvis det er et formiddagsbryllup – eller før kl. 15.00 Til et eftermiddagsbryllup vil kjole og hvidt traditionelt set være passende. Men i sidste ende må herrer aldrig være finere end gommen. Hvis han er i kjole og hvidt, må andre også. Men hvis han er i jakkesæt, er det dårlig stil at ankomme i smoking eller kjole og hvidt. Og netop disse tommelfingerregler er en hjælper til kvinder – bryllup før kl. 17.00 kræver kjole til knæene (ikke meget over knæene, da det er upassende i kirken). Bryllup efter kl. 17.00 kan give anledning til lang kjole. Typisk har vi været til bryllup kl. 13 eller 14 i knælang kjole og jakkesæt. Og til middag i lang kjole og måske endda kjole og hvidt. Men om folk skifter kommer meget an på bryllup og stil. Det vil typisk fremgå af invitationen, om der er lagt op til skift. Og så vil jeg sige OK til nederdele men NEJ til shorts.

4. Farve? ALDRIG ALDRIG ALDRIG hvid! En cremefarvet kan til nød gå, men kun hvis du spørger bruden først. Jeg vil sige aldrig. Hverken hvid eller creme. Og så vil jeg sige, at sort som hovedregel også er no go – i hvert fald til sommerbryllupper. Det siger Emma Gad også. Farven symboliserer sorg, ikke det bedste budskab til et bryllup. Til flere af de bryllupper, jeg var til sidste år, var mange klædt i både sort og meget mørke farver til middage om aftenen, og det bliver hurtigt meget tungt og lidt trist. Ellers er det at klæde sig efter årstid. Et forårs-/sommerbryllup kan give masser af knald på farven – som min pink kjole. Men hvis du kommer i en stærk farve, så vær endelig ikke for nedringet, det bliver hurtigt for meget. Til efterårs-/vinterbryllup vil lidt mørkere farver som aubergine, brun, blå, mørkegrøn, bordeaux være smukke. I know – det skal ikke være helt let.

5. Hvis i tvivl – spørg bruden! Hvis du er i tvivl, om din påklædning er passende, så spørg endelig bruden! Det kan sagtens være, at hun siger “gå all in” eller måske “hold igen”. Hun ved, hvordan sin kjole ser ud. Og i sidste ende handler det om ikke at overstråle bruden. Min søster havde kæmpe, smuk Høvring-kjole på, så jeg kunne umuligt overstråle, selv om jeg var flæset. Tylkjolen til vores gode venners bryllup kortede jeg af til læggen, så den var mere passende til bryllup, og så spurgte jeg bruden, om det var okay. Det var det. Som oftest vil jeg også sige, at det er umuligt at overstråle bruden – det er hendes dag, og det kan man SAGTENS se på hende. Hun stråler altid lige et par tommer mere end alle andre, eller ti. Jeg har også kun oplevet, at brudeparret bliver lykkelige for, at man har gjort noget ud af sig selv, at man går op i det. Det håber jeg også, folk vil gøre til mit bryllup!

6. Sko? Jeg har altid høje sko på til bryllupperne, da det for mig gør sig bedst til fine kjoler. Men smukke ballerinaer eller glimtende brogues er også fine! Det handler om helhedsindtrykket, og hvordan du selv har det. Hvis ikke du kan gå i høje hæle, så lad være med at prøve! Det er en lang dag, og hvis du normalt aldrig går i høje hæle, så vil du højst sandsynligt blive mere usikker på fødderne og i sidste ende på dig selv. Jeg har oftest et par høje hæle på til selve vielsen. Hvis jeg kan holde det ud, beholder jeg dem på under selve middagen, men som ekspedienten i Louboutin sagde, høje hæle skal ikke sidde på fødderne mere end 4-5 timer. Så skift sko. I lørdags på Bornholm skiftede jeg fra mine Louboutins til mine Choos, og selv om begge er høje, så var de komplet forskellige på fødderne, og det gav lidt ekstra timer i høje hæle. MEN når vi når dansegulvet, så skifter jeg ALTID til sneakers! Nogen der matcher min kjole bevares, typisk med en lille fin sok i, og det ser ingen ned på! Faktisk fik jeg mange roser og flere kvinder til at droppe de høje sko. Det skal sgu ikke være skoene, der holder dig fra at have en fest på dansegulvet!

7. Og det løse… Hvis du er nedringet, må kjolen ikke være for kort. Og helst ikke meget over knæene i kirken. Og skuldrene må gerne være dækket ligeledes i kirken. Bær aldrig diadem men gerne fascinators eller anden hovedpynt som hatte. Hvis du er i tvivl, så hellere spørg bruden en gang for meget end en gang for lidt!

Jeg har fundet en lille guide til de dresscodes, der nu må stå i jeres invitation:

Kilde: HER

Der er intet, der er mere håndfast, end at du kan ændre. Hvis du har fundet den smukkeste pailletkjole, jamen så bær den om aftenen til middagen! Er du blackster, så vælg en blondefin kjole, så den ikke er så tung og dominerende! Er du vildt glad for dine bryster, så dæk skuldre og knæ! Og bare fordi jeg ikke synes, man kan bære shorts, så kan det jo sagtens tænkes, at du skal til strandbryllup, hvor det er casual og cool med shorts! Brudeparret sætter barren og bestemmer. Og så skal du også føle dig godt tilpas, så fokus kan være; den gode fest!

 

English recap:

I have been to my share of weddings – I think I am counting 14-16 the last three years. And I have gathered quite the experience on what to wear and what not to wear. Everything is according to Danish customs but you might find some of the tips useful to!

1. First off, who is inviting you? I have found that the closer you are to the bride and groom, the more you can go all out in your attire. For my sister’s wedding, I was maid of honor, the only bridesmaid actually, and I wore my H&M Conscious Exclusive dress. Back then I made you guys vote on different dresses and it was actually voted out being to loud. But since I was the only bridesmaid and my sister LOVED the dress it was okay. However, I would probably never wear it to a wedding again since it is too much for most weddings. The closer you are to the wedding couple, the more you can go all out!

2. What kind of wedding? Going to a beach wedding in a huge tulle dress is probably not a great idea. If the couple is throwing their wedding at a simple rustic location, a three layered prom dress is probably not the best idea either. A flowy silk dress could be brilliant on the beach. If the wedding is on the country side I would probably not wear my most Lady Gaga-ish outfit. A wedding in the city may call on both hat and tulle dresses. Always think about the weddings surroundings and the aesthetic of the party. 

3. Short or long? It is actually a great idea to look at men’s attire. According to Emma Gad, an old Danish how-to-writer, tuxedoes are traditionally not appropriate in church. They should not be worn until after 5 PM. Instead, men should stick to dark suits (black, gray, blue) if it is a morning wedding – or before 3 PM. For an afternoon wedding tuxedos are traditionally appropriate. But in the male guests should never be out-dressing the groom. What is he wearing? If he is in evening dress, male guests can wear it too. But if he is in a suit, it’s bad taste to arrive in a tuxedo or evening dress. And these exact rules can help women. A wedding before 5 PM requires a knee length dress (not much above the knees, it is inappropriate in church). Weddings after 5 PM can call for long dresses. Typically, we have been to weddings at 1 or 2 PM in a knee length dress for me and suit for Adam. And a few times we’ve changed before dinner to a long dress and a tux. But wether people change depends very much on the wedding and style. It will typically be written in the invitation, if there are plans or time for a change of clothing. And I’d say OK to skirts but NO to shorts.

4. Color? NEVER NEVER NEVER white! A cream color MAY be okay, but only if you ask the bride first. I would say never. Neither white nor cream. And I would say that black as a rule, is also a no go – at least for summer weddings. The color symbolizes mourning, not exactly the message you’d wanna send for a wedding. I have actually seen quite a lot of people wearing black at weddings or just very dark colors, it quickly looks very heavy and a little sad. But at dinners after 6 PM it is more okay. Otherwise dress according to the seasons. A spring/summer wedding you can with a lot of color – like my pink dress. But if you do chose to go for the bright colors, don’t go too low-cut – it might become too much all in all with both the flesh and the colors and so on. For the an autumn/winter wedding a little darker colors such as aubergine, brown, blue, dark green, burgundy can be beautiful. I know – it should be easy, haha!

5. If ever in doubt – ask the bride! If you are unsure whether your attire is appropriate, just ask the bride! It may well be that she says “go all in” or maybe “hold back a bit”. She knows how her dress looks. And in the end your biggest task dress wise is to not outshine the bride. My sister wore a huge, beautiful dress designed by Jesper Høvring, so I could not possibly outshine her even though I was dolled up. The light green tulle dress I wore to our good friends’ wedding I shortened from floor length to mid calf length, so it was more appropriate for the wedding. And I asked the bride before hand if it was okay to wear.

In most cases, I would say that it is impossible to outshine the bride – it’s her day, and you can easily spot her and her happiness miles away. She is beaming the whole day through. I have also experienced that the bride and groom are so happy if you really dress up and look the part of a wedding dress. I hope people will go all in on tulle and glitter at my wedding, one day!

6. Shoes? I wear heels! At least at church and the reception. But pretty ballerinas or cute brogues are also fine! It’s about the overall impression, and how you feel. If you can not walk in high heels, do not try! It’s a long day, and if you normally never wear high heels you will most likely feel insecure on you feet and in the end feel insecure about yourself. I usually wear high heels at the wedding ceremony. If I feel for it I keep them on during the dinner. But as the clerk at Louboutin said to me, high heels should not be on your feet for more than 4-5 hours. So change your shoes. At one wedding I switched from my Louboutins to my Choos, and although both are high they were completely different on my feet, and the change gave me some extra hours in high heels. BUT when we get to the dance floor, I see no shame in switching to sneakers, ALWAYS! Haha! Sneakers that match my dress yes, typically with a cute sock! I actually get a lot of praise from men and women and some even follow and ditch their heels. It should not be the shoes that keep you from having a huge party on the dance floor!

7. And then the last details … If you wear a plunging neckline the dress should not be short too. And preferably not much above the knees in church. And the shoulders should be covered too at church. Never wear a diadem but fascinators or other head pieces like hats are super cool.

If you are ever in doubt, better ask the bride. Better safe than sorry!

9 kommentarer

 1. Anne siger:

  Yderst brugbart og fint beskrevet. Tak for det!
  Og du er smuk, Cathrine. Jeg har sagt det før, men sådan noget kan vel altid tåle en gentagelse 🙂

 2. Josefine siger:

  Genial guide, som jeg straks vil videredistribuere! Og slap så af hvor er du bare foxy, eye candy hele vejen! Huttelihut!

  1. Cathrine Nissen siger:

   Sødeste Josefine skat <3 <3 <3

 3. Malle siger:

  Det er altså ret sjovt for én som mig 🙂 Lad os håbe at jeg aldrig bliver inviteret til fint bryllup! Jeg ejer ingen kjoler og går kun i jeans, t-shirt og sneaks.. Yaikes, for hvad gør man så? 🙂 Jeg krydser fingre for at det aldrig bliver aktuelt 🙂

  1. Cathrine Nissen siger:

   Låner en fin kjole af en veninde! Eller går efter buksedragten i et lækkert materiale! Man behøver ikke være til kjoler eller bruge en formue 🙂 KH

   1. malle siger:

    ☺️☺️☺️

 4. Sarah siger:

  Perfekt timing med dette indlæg! Jeg skal til bryllup på lørdag, og befinder mig i en mindre tøjkrise, så tak for inspiration!
  Og sikke nogle flotte kjoler du har! 🙂

Send en besked