Top

RPD på boligjagt – podcasten er ude!

20.05.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand — Annonce

Jeg har endnu ikke oplevet et samarbejde, som I har glædet jer så meget til, som det her samarbejde jeg har med Nordea i år. Og mig med!

Hele samarbejdet blev udskudt med en måneds tid, for pludselig blev det at mødes i et lille studie en umulighed, og imens har vi brugt ventetiden på forberedelse, tilrettelæggelse og en spændthed over, hvornår vi kunne skyde det i gang.

i samarbejde med NORDEA

Det I kan glæde jer til er først og fremmest en podcast på fire episoder, ét afsnit ude i dag, lyt det her, og så drypvis de næste tre onsdage. Drømmen er at gøre jer – og mig – klar til at købe det allerførste hjem. Hvis ret skal være ret, er vi faktisk ude i at købe vores 3. hjem ganske snart. Men det første var et forældrekøb Adam købte af sine forældre. Vores første hjem vi købte på det almindelige marked, og hvor vi begge stod på papiret, det har vi solgt og skal være ude af om, gisp, godt og vel en måned. Og nu leder vi altså efter det næste! Og det har vi faktisk gjort længe.

Og til trods for min erfaring lærte jeg virkelig meget nyt om processen; alt fra gældsfaktor, til lånetyper, udbudspriser, ejerskifteforsikringer… Åh, der er meget at lære! Og meget der kan forvirre. Jeg har stillet vores to eksperter, Pernille og Anne, alverdens tænkelige spørgsmål, så vi forhåbentligt er klædt rigtig godt på, når vi skal ud og sætte en underskrift.

Nordea, Hjælp til boligkøb, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand

En af de ting vi tager fat på i allerførste episode er…

… hvordan man bliver den bedst tænkelige bankkunde. Sådan en banken har lyst til at låne (masser) af penge. 

Jeg er fra tåspids til yderste hårstrå en kreativ, distræt type. Jeg er mit lufttegn, en tvilling through and through. Jeg er afsindigt god til at fordybe mig i korte øjeblikke, dykke heeelt ned i materien (som da jeg (alene, Adam var travl) for nyligt skulle tage stilling til, om vi ville kurssikre den sidste gæld i lejligheden inden indfrielse i juli). Men jeg er også sådan en, der har et ganske frit flydende forhold til mine penge. ”Der kommer jo nogle nye på et tidspunkt”. 

Fra jeg flyttede hjemmefra til nu, har min økonomi set sindssygt foranderlig ud. Jeg har haft absolut ingen penge (dengang jeg var på Talentholdet, og lønnen svarede til en SU, men timerne var fuldtid, og der derfor ikke var megen tid til at arbejde ved siden af). Til at have en super solid økonomi, hvor jeg kun skulle tænke på mig selv. Til at være mor og sidde med vuggestueplads, et barn der vokser som ukrudt osv.

Men jeg har altid tænkt; det går nok. Og så har der været minus på kontoen i perioder – det har jeg ikke tænkt tungt over. Det er jo bare mig, det går ud over. Jeg betaler dumme overtræksrenter. 

Men sådan er det faktisk ikke helt. Systemet som automatisk overvåger aktiviteten i banken kan ikke se forskel på, hvor stort eller lille dit overtræk er. Og det tæller altså røde dage med minus, som er noget af det banken kigger på, når de vurderer din kreditværdighed. Den forståelse for systemet har jeg først fået ganske sent – og dét dykker vi godt og dybt ned i i podcastens første episode, og vi rører selvfølgelig også ved, hvad Corona gør ved markedet og vores økonomi lige nu. Det vigtigste når du går på markedet er, at du er en bankkunde i topform – du behøver ikke nødvendigvis at have en livsopsparing bag dig, der er så mange måder, man kan komme på markedet, og banken vil gerne hjælpe så godt de kan.

Nordea podcast, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand

Men hvor står vi så med den bolig?

Jamen, 30. juni 2020 er vi ude af vores lejlighed. Og vi leder på livet løs. Og det gør I med mig. Det er helt afsindigt rørende at opleve jer sende mig den ene bolig efter den anden. De fleste har jeg set. Alt hvad der er på markedet har jeg set, ALT. Men vi har også haft mulighed for at se nogle ting takket være jer, som ikke var på markedet endnu. Og det er lige før, jeg kunne blive bidt af det. Hold op hvor jeg elsker at komme ud og se folks hjem. Der er vist en mægler gemt i mig. Det føles som en lille gave, hver gang vi kan åbne døren op til nogens hjem og se, at sådan kan man også leve.

Men jeg elsker selvfølgelig ikke, at vi ikke er landet endnu, hehe…

Vi har lige nu øjnene på en lejlighed, som måske er spændende. Den er liiiige i underkanten størrelseswise, og der skal laves lidt (vi taler gammelt køkken fra 50’erne). Beliggenheden er god, men ikke drømmen. Men økonomisk er den indenfor rækkevidde, og vi kan beholde sommerhus.

Det er stadig vores udgangspunkt. At beholde sommerhuset. Men vi har også fået bud fra mæglere, som gerne vil sælge det, og som kan give os en rigtig fin lille fortjeneste. Og… Det er også en stor have at holde, især når man kun kan være der et par weekender hver måned. Altså virkelig, det har vi klart underspillet… Det er et koloenormt arbejde at holde en have i den kaliber. Og vi elsker det. Nu. Men sådan skulle det også gerne blive ved. Vi skal ikke drukne i skvalderkål.

En ting jeg har bidt mærke i er, at vi bliver mere og mere perfektionistiske i vores søgen. Vi har set så meget, at vi snart er rundforvirrede. Vi leder efter en fantasi i vores hoveder, som ikke nødvendigvis findes IRL. Forsatsruder. Somewhat originalt. Minimum 130 kvm. Helst et plan. Og noget X-Factor. I 6,5 år har vi boet i en gammel filmfabrik – og elsket det skøre, skæve, historien. Vi har elsket at bo i noget, som ikke er en ”stangvare”, og det er nok også det vi leder efter. Noget der har noget… Umf… Som vi ikke kan sætte ord på. 

Vi har fundet det flere gange. Og så har lykken ikke villet os det. Men jeg tror snart, at det er vores tur. Det kan jeg mærke i energien. Og det har vi også bare mega meget behov for, i går aftes da vi lå i sengen, et af de tidspunkter på dagen, hvor vi endelig har tid til at kigge hinanden i øjnene (eller, det vi tror er øjnene i bælgragende mørke), så sagde Adam, ”kors, noget rod”. Og ja, det er noget rod, at vi stadig ikke har landet noget. Især når sommerferien slutter og vi skal pendle fra Rågeleje til Rosenørns Allé, på arbejde, i vuggestue. Og på en eller anden måde, typisk os. Vi er kommet lidt halvdumpende ind på markedet. Vi har ikke rigtig vidst, hvad vi ville. Men det ved vi nu (tror jeg nok, hehe…).

Åh, hvor jeg håber, I vil blive klogere ligesom mig, med mig i den podcast. Noget af det er tungt, svært stof, og jeg måtte virkelig holde tungen lige i munden.

Jeg elsker det her koncept med en ’dummy’ og en ekspert i fælles økonomisnak, og jeg håber, vi kan lave både sæson 2 og 3 og tale om aktier, pension og jeg skal komme efter jer. Jeg sidder selv med følelsen af at have lavet et lille stykke public service, og selv for jer der ikke liiige har ny bolig på bedding er der altså noget at lære af, for måske du en dag skal omlægge lån? Og så kan der altså være ret mange penge at tjene. LYT LYT LYT, til ROCKPAPERDRESSES på boligjagt og har I forslag til nye emner, så del dem endelig med os.

I kan finde på podcasten, ROCKPAPERDRESSES på boligjagt, dér, hvor I normalt lytter til jeres podcasts på iPhone og Android. Vi er kommet på Spotify, og alleførste afsnit er klar lige her

Læs mere om dit boligkøb og alle dine muligheder lige HER.

19 kommentarer

 1. Sille siger:

  Jeg vil bare sige, at jeg elsker den måde du skriver på! Du kan gøre alt interessant. Tak fordi at du tager både de store og små ting op, og er så god til at omfavne livets mange facetter.

 2. Rebecca siger:

  Det vil jeg glæde mig til at lytte til.
  Jeg overtager faktisk selv nøglerne til mit første boligkøb (gisp!) i næste måned, hvor min kæreste og jeg flytter i ejerlejlighed. Og selvom jeg har skrevet under og forgældet mig for millioner, så må jeg indrømme, at jeg ikke føler, at jeg har helt styr på alle detaljerne. Min kæreste er uddannet økonom og vi har haft en køberrådgiver ind over, så jeg føler, at det ligesom er nogle andre, der har sørget for at have styr på det hele. Men hvor vil jeg dog gerne forstå hvordan det hele hænger sammen. Jeg glæder mig derfor til at lytte med 🙂

 3. Thea siger:

  Hey Cathrine! Du viser virkelig (!) hvor meget mere blogmediet kan bruges til. Tusinde tak for at gøre dig så umage med alt hvad du laver, det er så tydeligt hvor meget arbejde du lægger i! Jeg glæder mig til at høre podcasten .

 4. Christina siger:

  Jeg glæder mig til at lytte til første afsnit senere i dag med en kop te i hånden i min yndlingsstol på altanen. Ps. Jeg er vild med det nye layout herpå bloggen og de tre billeder på række i dine indlæg. Lækkert!

 5. Cecilie Fihl siger:

  Ej, det bliver så godt at lytte med! Jeg har endnu ikke prøvet at købe ejendom, så glæder mig til at se hvor meget af det i taler om, jeg kan følge med på og hvor meget jeg skal ind og google bagefter, haha!

  Altid godt at blive gjort opmærksom på det man ikke ved, at man ikke ved! Tak, stærkt!:)

  1. Cecilie Fihl siger:

   Alright, første afsnit er lyttet og hold. da. op. hvor er der meget at holde for øje! Og hvor er det egentlig vildt nok at ens chancer for at lande drømmehuset basalt set er op til en ‘fremmed’ bank-medarbejder!🤷‍♀️

   1. Cathrine siger:

    Haha, ja der er sgu lidt at holde for øje. Men hvis man gør et godt forarbejde, og har et godt forhold til sin bankrådgiver, måske et direkte nummer, så kan man rykke noget hurtigere, end vi har gjort 🙂 Kh

 6. Malene siger:

  Hvor lyder det spændende! Den skal jeg høre så snart børnene sover. Vi er tæt på at købe vores første hus – banken sagde ja i går, så vi skal ud med byggesagkyndig på mandag, derefter byder vi hvis alt ser godt ud.
  Det føles helt vildt fedt og vildt skræmmende.

  1. Cathrine siger:

   ÅHHH det er alt for spændende Malene!! Det håber jeg lander helt rigtigt for jer 😀 KH

 7. Veronika siger:

  Jeg elsker de her indlæg. Vores generation og kommende generationer har så uendelig lidt indsigt i privatøkonomi at det gør helt ondt og det kan jo heldigvis godt formidles på en spændende og lærerig måde, så tak for det!

 8. Anna siger:

  Jeg synes det bliver lidt unuanceret, i forhold til det I siger om lejebolig. Men man kan høre at du er glad for at være ‘tilbage’ bag mikrofonen og det er må være mega fedt for dig at udkomme på flere platforme! Godt gået.

  1. Cathrine siger:

   Hvad ville du gerne have haft med af nuancer på lejebolig? For sådan helt sort-på-hvidt er det penge ud af vinduet. Vi har talt med flere mæglere om, hvad vi skal gøre, nu vi om lidt er boligløse – alle siger bliv på markedet, lad være med at gå ud. Men det bliver vi nok nødt til; lejebolig. KH

   1. Emma siger:

    Jeg synes godt, man kan se på det lidt mere nuanceret – det handler vel også om, hvor længe man har tænkt sig at blive boende et sted. Der er jo også ret store udgifter forbundet med at købe hus, det kan vel også ende med at blive penge ud af vinduet? 🙂

   2. Rikke siger:

    Selvfølgelig vil en mægler anbefale jer at købe/sælge bolig – det er jo for filan det de lever af. En bilforhandler ville jo heller aldrig anbefale en potentiel køber at tage bussen. Når det så er sagt, så er lejebolig som langsigtet boligform ikke det bedste bud. Det er som du siger, penge ud af vinduet. Penge som i stedet kunne være gået til opsparing via afdrag på boliggæld. Men har man en kort tidshorisont eller er man usikker på sine fremtidige behov kan en lejebolig være den helt rigtige midlertidige løsning.

 9. Anna siger:

  Lejebolig er ikke bare at smide penge ud af vinduet. Du får noget for pengene – du får et sted at bo, tag over hovedet. Det koster ‘stort set’ det samme at sidde i eje/leje på månedsbasis. Forskellen er primært ved fraflytning, hvor alle boligejere naturligvis håber på en fortjeneste og hvor en lejer ved, at der ikke er nogen fortjeneste. Men surprise surprise, ikke alle boligejere kan være sikre på en fortjeneste. Nå, jeg kan blive ved med at skrive om det her emne. Jeg savnede i hvert fald nuance på udtalelserne, hvis det her spørgsmål om eje/leje overhovedet skulle være nævnt i podcasten -men det skal man selvfølgelig have for øje, at Nordea må være interesseret i at få boligejere ind over dørtærsklen, hvilket naturligvis er forståeligt.

  1. Rikke siger:

   Men forskellen er jo netop at der som en del af dine boligudgifter (ofte) indgår afdrag på gæld og derved opsparing i din bolig? Medmindre der er tale om afdragsfrielån. Og selv der vil der som oftest være en potentiel up-side til ejerbolig ved salg – såfremt boligen holdes i en vis periode. Jeg er enig i at en lejebolig kan opfylde et umiddelbart behov for tag over hoved, men det er jo penge ud af vinduet hvis det benyttes som langsigtet bolig! Hvad koster en lejelejlighed om måneden? 8.000kr. I husleje? For det beløb kan du finansiere en ejerbolig til 1.5mio. OG afdrage på din gæld.

   1. Line siger:

    Det er sådan et spændende spørgsmål med eje/leje, synes jeg. Jeg var selv på boligjagt i starten af året, og vi endte faktisk med leje. Vi kan lægge en del i husleje eller afbetaling, men vi løb desværre ind i nogle låneregler, der gør, at vi kan låne langt mindre end vi har råd til at afbetale på. Det betød for os, at vi kunne få noget i perfekt stand og dobbelt så stort ved at leje mod små, slidte, gamle stuelejligheder ved køb. Når vores boligsituation så også nemt kan ændre sig inden for tre år, gav det allerbedst mening for os.

 10. Camilla siger:

  Hvis I (fortsat) ovevejer at skifte bank, så har jeg direkte nummer til den bedste og mest reelle bankrådgiver jeg har haft, ever 🙂 Har anbefalet ham til adskillige af mine kollegaer, der har skiftet med det samme, efter de har vendt deres situation med ham.

  1. Jeanne siger:

   Jeg kunne da godt bruge nummeret til sådan en bankrådgiver, hvis du vil dele det? 🙂

Send en besked