Top

Singapura, the lion's city

15.11.2014
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Singapore, #yoursingapore, cathrine nissen, rockpaperdresses, blog, nordic blogger, scandinavian travelblogger

^^^One of the last rural compounds on Pulau UbinSingapore, #yoursingapore, cathrine nissen, rockpaperdresses, blog, nordic blogger, scandinavian travelblogger Singapore, #yoursingapore, cathrine nissen, rockpaperdresses, blog, nordic blogger, scandinavian travelblogger Singapore, #yoursingapore, cathrine nissen, rockpaperdresses, blog, nordic blogger, scandinavian travelblogger

^^^Have a coconut in the Muslim area near Haji Lane
Singapore, #yoursingapore, cathrine nissen, rockpaperdresses, blog, nordic blogger, scandinavian travelblogger

Det er ikke meget større end Bornholm. Singapore. Singapura, Løvens by. Alligevel har de formået at presse ligeså mange mennesker ind på de få kvadratmeter som i hele Danmark. Forestil dig Dueodde blive indtaget af 750.000 mennesker på én gang. Dét slår Islands Brygges fluepapir på en varm sommerdag med længder.
Jeg ankom til Changi lufthavn noget mat, men det tog mig ikke mange minutter at blive mindet om, hvad jeg holdt af sidst; ordentligheden. Det stramme. Jeg er trods alt Frederiksbergpige, jeg kan lide min orden!

Bånd, der kan transportere flyvetrætte kroppe. Store lysende skilte, der viser vej til alle ender og kanter af lufthavnen; nærmeste vandhul, nærmeste toilet. Jeg mangler en baggagevogn, et skilt der kan pege mig i nærheden. Det er ikke til at finde sådan en, de ville med garanti også rode.

Så jeg hopper på samlebåndet og bliver kørt næsten til paskontrollen. Ingen kø. Her er så ordentligt, “Welcome back to Singapore, have a nice stay”. Og mens jeg venter på min kuffert, sætter jeg mig på det kølige marmorgulv og læser op på Singapores mange regler, jeg skulle nødigt træde forkert: Tyggegummi er ulovligt og kan ikke købes. Rygning i det offentlige rum – ulovligt. Ligesom det er at tisse i en elevator (selv om det undrer mig at de har været nødsaget til at lovgive på netop det område). Spytteri i gaden – ulovligt, hvilket nu ikke er helt dumt. Ej, heller er det dumt, at det ved lov er påkrævet at skylle ud på toilettet – tænk hvor mange arbejdspladser derhjemme, der ville have glæde af sådan en regel.

Jeg får min baggage, triller ud med min trolley, får øje på min gruppe for de næste fem dage.

Singapore, #yoursingapore, cathrine nissen, rockpaperdresses, blog, nordic blogger, scandinavian travelblogger Singapore, #yoursingapore, cathrine nissen, rockpaperdresses, blog, nordic blogger, scandinavian travelbloggerFørst da vi træder uden for lufthavnen rammer virkeligheden. Luftfugtigheden. Tung og klam, der får det til at stå ud af nakken, brysterne, overlæben, næseryggen. Jeg glædes over at have husket kleenex, selv om formålet med dem nu ikke længere er at pudse næse men tørre sved af panden. Al baggagen kommer ombord på bussen, og vi triller af sted. Vi bliver lovet masser af fun in the sun. Og vi får som lovet.

Byen bliver kaldt the Garden City, og alt er som målt med lineal. Store palmer læner sig kælent indover den sekssporede motorvej, og vejskiltene ser nyvaskede ud. Gensynsglæden er stor, jeg føler mig hjemme. Jeg husker følelsen af at kunne bo her, som jeg får øje på toppen af skyskraberne. Jeg kunne slå mig ned som expat – en udstationeret. Blive en af dem med medlemsskab til tennisklubben. En af dem der går på markedet hver dag og køber friske bananer, passionsfrugter, rynker på næsen af de ildelugtende durianfrugter. Måske jeg kunne have en aupair fra Philippinerne, som mange her har. En der kunne lave mad til mig, lære mig et nyt sprog. Byen får mig til at drømme. Drømme om det bedste fra to verdener; Asiens store fart og mange farver. Regnbuebyen ville være passende. Og ordentligheden, ryddeligheden som jeg kender den hjemme fra Frederiksberg. Der er ikke en eneste skraldespand i gadebilledet. Enten er lommerne fulde af skrald, eller også lever de uden at drysse, uden at efterlade spor. Minimalistisk. Feng shui. Byen er fyldt med dem; drømmene. Hver sjette i byen har over fem millioner kroner stående på bankbogen. Frihed. Og det gør byen til en af dem med flest millionærer i, i verden.

På mange måder minder byen, landet om Danmark. Velfungerende, offentligt sygehusvæsen. Offentlige skoler. Velkørende metro, motorveje. Cyklerne er også på vej! Men så kan man tilføje de lidt mere skæve sider, only in Asia: Staten tilbyder et datingprogram, hvor de matcher folk op på baggrund af uddannelse, fordi der skal fødes flere børn – der er ikke nok til at løfte (succesraten er dog ganske lille). Apropos børn giver staten dig en klækkelig bonus for at få dem – jo flere du føder, jo flere penge. Ca. 90 % af byens boliger er almennyttigt boligbyggeri – offentligt styret, og du kan først få en bolig tilbudt, hvis du er blevet gift eller er single og kommet forbi 35-års-mærket. På mange måder balancerer staten mellem det liberale, de mange penge, friheden, og og det lettere kommunistisk, friheden under ansvar hvor staten styrer. En balance der virker.

Alle har lidt, og modsat mange andre byer i Asien er her ingen hjemløse i gaden. Om det er fordi de er fejet væk om morgenen eller om de bare ikke laves derude, finder jeg aldrig ud af. Jeg står vist ikke tidligt nok op.

Singapore, #yoursingapore, cathrine nissen, rockpaperdresses, blog, nordic blogger, scandinavian travelblogger^^^I asked the girls; “Are you bloggers?” and they answered: “No we just really like to dress up!” – my kind of girls
Singapore, #yoursingapore, cathrine nissen, rockpaperdresses, blog, nordic blogger, scandinavian travelblogger^^^Maybe it’s just plain water but they sold it well “for relief of body “heatiness””
Singapore, #yoursingapore, cathrine nissen, rockpaperdresses, blog, nordic blogger, scandinavian travelblogger

^^^On our way to Pulau Ubin, where you can go see a bit of rainforest and mangroves
Singapore, #yoursingapore, cathrine nissen, rockpaperdresses, blog, nordic blogger, scandinavian travelblogger

Translation:

As soon as I arrive back in Singapore for my third visit I am reminded of 1) the humidity and 2) the feeling of wanting to live there. It’s so neat and clean, and that combined with the bustling Asian and very colorful vibe (Rainbow City would be even more appropriate than Garden City) makes it a very special places that feels just like home.

Clean doesn’t come from nothing. Singapore is known for it’s weird legislations. No selling of gum. No smoking in the street. No skipping flushing the toilet. And even though I couldn’t find a bin for a napkin noone throws anything anywhere. They must have their pockets full!

The city keeps balancing on the edge between liberal and slightly communist. Few other cities in the world keep as many dollar millionaires as Singapore; one out of six. And yet the state own most of the buildings offering people an apartment at a great price – but it comes with rules. If you want to be your own house owner you need to get married or turn 35 years. And if you’re having trouble finding that special someone don’t panic! The state has a dating programme which is based on education – the success rate though is not too high! 

Singapore is like a buffet – you can have it your way, every day! But you need to be a bit of an early bird. The Singaporeans work hard, 80-hour-weeks, and if you snooze, you lose!

Singapore, #yoursingapore, cathrine nissen, rockpaperdresses, blog, nordic blogger, scandinavian travelblogger^^^They have vending machines on every corner and too out in the street
Singapore, #yoursingapore, cathrine nissen, rockpaperdresses, blog, nordic blogger, scandinavian travelblogger Singapore, #yoursingapore, cathrine nissen, rockpaperdresses, blog, nordic blogger, scandinavian travelblogger

11 kommentarer

 1. Mia siger:

  Åh, Singapore ser vidunderlig ud! Drømmer allerede afsted takket være dine flotte billeder og spændende beskrivelse! Det kunne sagtens være en destination min kæreste og jeg ville vælge! Har du nogle gode råd mht hvilket tidspunkt på året det er bedst at tage dertil? Hvilket rejseselskab har du brugt? Andre ting man skal medtænke i planlægningen??

 2. Åh, får straks rejsefeber bare af at se på billederne – selvom at høj luftfugtighed giver mig det rene kriller 😀 Flotte, flotte fotos.
  – Anne

 3. Laura siger:

  Det føles næsten som om man er der, når man læser dine ord. Jeg aner ikke om din beskrivelse rammer rigtigt, for jeg har aldrig været der, men jeg får i hvert fald lyst til at tage til Singapore og opleve og udforske!

 4. Livsglimt siger:

  Rigtig fin og indlevende beskrivelse. Får lyst til at opleve det. Du kan overveje at sælge rejser til Singapore 🙂

 5. Mette siger:

  Fantastisk skrevet, Rockpaper, man fornemmer virkelig, at byen får dig til at drømme. Men for en liberalist lyder det også lidt som et mareridt – voldsomt topstyret og iscenesat.

  1. Cathrine Nissen siger:

   TAK Mette, tusinde tak 🙂 Jeg tror, at det interessante ligger lige i det spændingsfelt – det topstyrede, det frie. På den ene side er alt muligt, på den anden side er der begrænsninger. Det lader til at nogle af lovene også er sat i verden for at fordele de få kvadratmeter der nu er til rådighed. Ellers kunne det hurtigt blive spekulanters marked. Men det er netop dét der mix, som er interessant for mig og giver mig lyst til at lære mere om byen/landet 🙂 KH

 6. Kristina siger:

  Åhh. Singapore – elsker det! Men der er en bagside af medaljen. Mine forældres venner bor derude, og de har fortalt, at de almene boligbyggerier ser så ordentlige ud, fordi der er påbud om at male dem årligt, men indeni er de forfærdelige og faldefærdige. Derudover så er der mange, som slet ikke har råd til at leve pga. de høje priser osv. Man ser dem bare ikke.

 7. Camilla siger:

  Hej Cathrine!
  Tænkte sådan på dig da jeg flyttede til Singapore i sidste uge. Brugte dine anbefalinger og nød at læse dine betragtninger af stedet da jeg var her i november for at arbejde en uge og tjekke det ud – se om jeg virkelig kunne bo her. Nu prøver jeg det!! Jeg har skrevet om min første uge her: https://singagon.com/2016/05/08/hello-singapore-080516/ 🙂
  Hav det rigtig godt!

  1. Cathrine Nissen siger:

   Åhhh hvor er den fint sat op – og mega fint skrevet. Det kan du godt være stolt af! Pas rigtig godt på dig selv – og til lykke med den lækre lejlighed, sådan et herligt område !KH

   1. Camilla siger:

    Mange tak 🙂 Held og lykke med maraton (jeg gjorde det for to år siden, også i København, og MAND, du har trænet MEGET mere ihærdigt og sejt end jeg gjorde… det bliver en smal sag for dig!), bryllup og alting! x

    1. Camilla siger:

     Se her hvis du har lyst og tid – https://singagon.com/2016/07/13/from-common-man-to-canggu-04-100716/ – og NYD jeres bryllupsrejse! 😀

Send en besked