Top

Smuttur til IKEA-land + de mest spændende kollektioner to come

13.06.2017
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand, IKEA Democratic Design Days 2017

Annonce i samarbejde med IKEA DANMARK

Jeg har altid været dybt voksenmisundelig på dem, der tager på forretningsrejser. Dem er der ikke mange af, når man arbejder i DR, vil jeg sige. Men i min nye business så kan der godt forekomme lidt voksenrejsetid, og jeg føler mig cool som min far, der hele tiden rejser på messer; den lille rullekuffert og en kaffe to go i hånden, haha! Det der med at føle jeg immiterer ham, ligesom når man som lille må prøve andre voksenting af for første gang; måske makeup til fastelavn eller de første sko med en lille hæl. Jeg føler virkelig, jeg får voksenpoint ved forretningsrejser, er det kun mig, der er skør med det? I så fald, nevermind, hah!

I denne uge Sydfrankrig med Avène og sidste uge til Sverige med IKEA. Jeg følte mig meget særligt udvalgt og heldig oveni, da Malene, der sidder hos IKEA Danmark, skrev mig en mail for et par uger siden. Havde jeg lyst til at være en af tre danskere, der skulle med til Älmhult i Sverige og være med til at se alle de kommende nyheder sammen med presse fra hele verden? Nu har IKEA Museet helt alvorligt været på min to-visit-liste i Sverige. Det ligger i Älmhult, og det var endda programlagt med et visit (jeg tog dog kun den ene dage i Älmhult, og museet var planlagt til dag 2, pokkers).

Det blev et stort JA med JA på. Ja for filan. Jeg er kæmpe IKEA-fan (helt ærligt, hvem er ikke det? Jeg tror ikke, der findes et hjem uden mindst én ting fra IKEA), akkurat som jeg er fan af H&M. Svenskerne er for fede! De er bare så ordentlige og hamrende dygtige. Tænk lige engang; Spotify, Telia, IKEA, H&M, Volvo. De har gjort mit liv meget federe – og helt sikkert også mange andres (Volvoen har jeg dog stadig tilgode, men jeg drømmer (og det gør Adam også!)).

Det handlede også lidt om for mig at etablere en forbindelse. Hvis jeg kunne komme til at arbejde lidt mere med IKEA på sigt, så ville det være en drøm i opfyldelse.

Så af sted med mig!

rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand, IKEA Democratic Design Days 2017

Jeg stod tidligt op, så regnen sile uden for vinduet og bestilte så en taxa. Den kom aldrig, og lidt i panik og hvert fald svedende styrtede jeg ud af døren og på cyklen og af sted mod Hovedbanegården, hvor jeg skulle være klokken 08.15. Måske nogen af jer så min instastory? Jeg tog jer i hvert fald med hele vejen.

Efter tre timer havde vi krydset igennem de første par svenske skove, og så var vi Älmhult. Jeg havde forestillet mig lidt at komme til en form for LEGOLAND – bare med IKEA. Hvor gadelamperne måske var klassiske IKEA-lamper og Billy-reoler inddelte parkeringspladserne. Ikke helt. Men de gule farver var selvfølgelig rigt repræsenteret.

ikea17

Det summede i den store kontorbygning. Journalister fra hele verden. Vi fik en gul keyhanger om halsen med navn på – næsten ligesom i legeland i Gentofte, hehe, vi skulle nødigt blive væk. Og så fik jeg hældt en stor latte ud over min smarte trenchcoat, og derefter tabte jeg mit spejlrefleks på gulvet. Ahmen. Man kan heller ikke have mig med ud.

Vi blev gennet ind i en stor sal, og der var bygget en kæmpe scene op. Hele bagvæggen bestod af skærme og ovenover dinglede gigantiske højtalere, så ingen gik glip af de store nyheder. IKEAs head of design trådte ind med mikrofon på kinden, og så sitrede det i hele rummet. Der var nærmest denne her stemning. Det har jeg aldrig oplevet før, spænding og forventningens glæde fra ligesindede indretningsnørder. Det var så sjovt at se.

De store samarbejder blev lanceret. Og hver gang et nyt navn blev projekteret op på skærmen, gik der et “GISP!” gennem publikum. Dedikeret publikum. Og jeg tænker da, jeg vil dele nogen af dem med jer. Der var så sindssygt meget godt.

rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand, IKEA Democratic Design Days 2017

Danske HAY har designet den største co-lab-kollektion med IKEA til dato, YPPERLIG. Den har virkelig HAY-DNA’en udover sig, du er slet ikke i tvivl. Det er de stærke farver, der dominerer, der er selvfølgelig en blanding af stole, som de er knaldhamrende gode til, puder med print og et lækkert spisebord.

Min favorit var en lysegrå daybed, som I kan se på billederne herover. Og så har de også lavet en mørkegrå, fuldstøbt sofa til to personer, som ser super eksklusiv ud, men såvidt jeg husker lå på 6-800 euro. Den minder mig lidt om Wegners Poeten.

Hele kollektionen kommer til oktober 2017.

rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand, IKEA Democratic Design Days 2017

^^^

Den mega hypede pose, haha! Den var I mange, der spurgte til på insta.

Da vi stod af toget fra København på Älmhult-station, stod der en fyr og delte regnslag ud. Da det var min tur, var der ikke flere regnslag tilbage –  i stedet fik jeg den der pose. Og damerne foran mig vendte sig om og så dødsmisundelige ud, og jeg lagde allerede der en plan om at bære den på mig hele dagen, så den ikke blev stjålet. Men da vi kom til hovedindgangen blev de delt ud til alle gæster, haha! Not that special alligevel, men så fik jeg to, og den er noget af det fineste!

Den er lavet af gamle chipsposer – seriøst. Sjovt som man kan falde i spåner (jeg kan i hvert fald) over helt almindelige, velkendte ting, men så i nye former. Den er indtil videre en prototype men kommer måske til salg senere.

 

rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand, IKEA Democratic Design Days 2017

^^^

Jeg har to favoritkollektioner, og den ene er Hjärtelig. En kollektion lavet af økologiske materialer primært til soveværelset. Eller i hvert fald til et rum, der skal forkæle dine sanser og pege lidt indad. De har arbejdet med rattan, hør, bedre bomuld, kork, og som eksempel på bæredygtighed, så har man udviklet metoder, hvor man bruger hele hørplantens stilk i stedet for kun at bruge toppen, som man normalt gør. Det giver meget mere materiale ud af mindre.

De har lavet en sindssygt fin simpel, nærmest japansk inspireret seng med en himmel til (se billederne også herunder), en skillevæg, de smukkeste hørpuder i miligrøn, karryfarvet, brændt orange. SÅ lækkert. Lige i dén udstilling, havde jeg lyst til at flytte ind, haha!

Kollektionen lander i april 2018.

rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand, IKEA Democratic Design Days 2017

rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand, IKEA Democratic Design Days 2017

^^^

Min anden favoritkollektion er en del af deres sociale entreprenørskab, hvor man samarbejder med mindre kollektiver rundt om i verden for at støtte lokalt og arbejde for bedre muligheder i socialt udsatte samfund. Velgørenhedsorganisationer er mega seje, men jeg tænker, der også er noget rigtig fornuftigt i at støtte håndværk og mindre virksomheder og købe deres produkter – det giver en stærkere økonomi og en følelse af at kunne selv; entreprenørskab.

Alle produkterne er håndlavede, og der kommer fire kollektioner produceret fire forskellige steder i verden. Hemvist, Eftertanke, Innehållsrik (elsker Ikea-navne) og en i Jordan, som endnu ikke har fået navn. Der kommer til at være håndvævede tekstiler, håndlavet papir og keramik bl.a.

Eftertanke kommer til oktober 2017 og resten i foråret 2018.

rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand, IKEA Democratic Design Days 2017

^^^

Piet Hein Eek kommer til at arbejde med IKEA igen – han lavede også en kollektion i foråret, hvor jeg var hurtig at købe denne her fletsofa fra. Han er glad for at arbejde med genbrugsmaterialer og flet, og nu har han lavet en ny kollektion, der hedder Industriell. Tanken er at bringe en følelse af håndværk og det uperfekte ind i noget, der i en eller anden form bliver masseproduceret. Og fordi hans egen tradition er at bruge genbrugsmaterialer, så har et mål været at minimere al spild på kollektionen, så hylderne har den bredde, træet har naturligt – der er altså ikke skåret til og fra, kun slebet en smule.

Kollektionen lander til april 2018.

rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand, IKEA Democratic Design Days 2017

^^^

Der kommer også en decideret kunstkollektion i samarbejde med den britiske kunstner James Jarvis. Det er den fjerde kunstkollektion, de går ind i med tanke om, at kunst skal være for alle. Hele kollektionen består af en række symboler og figurer, vi kender, i håndblæst glas, som er produceret ikke så langt fra Älmhult, i glaspusterbyen Målerås.

Kollektionen lander i april 2018.

rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand, IKEA Democratic Design Days 2017

En anden sej kollektion er lavet i samarbejde med en ung fyr fra LA, der har tøjmærket STAMPD; Chris Stamp. Ham fik jeg et lille interview med, og han var super laidback og mega Cali-agtig. Og cool. Han ville gerne lave en kollektion, der hylder det tøj, som så mange af os bruger mange af vores hårdtsparede penge på. Om det er billigt eller dyrt, så lægger vi et stort fokus på fysiske udtryk, og de små skatte; sko, tøj osv. De skal på udstilling.

Kollektionen består af forskellige møbler og accessories der på den ene eller anden måde kan udstille dit tøj; et trådskab, to forskellige skoreoler, akrylkasserne – et skateboard også for at passe ind i den der LA-vibe. Det er i øvrigt IKEAs første, ha! Mega pæne ting og nogle af jer så dem måske på min instastory? Der tog de sig pænere ud. Jeg fik desværre ikke rigtig nogle gode billeder af kollektionen med kamera, da lyset ikke var sat så fotovenligt op, men kollektionen hedder Spänst, og skoæsken i akryl herunder er der fra og mega lækker – og noget billigere end de klassiske fra Nomess.

Hele kollektionen lander i maj 2018.

rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand, IKEA Democratic Design Days 2017

Elskede en fellow guests IKEA-sneakers, haha! Så er man fan!

Og så var Älmhult bare en sjov by at besøge. Der er ikke så pokkers meget andet end IKEA, men der kommer gæster fra hele verden både til Design Days men også som turister for at besøge museet med de gamle kollektioner og historier. Hvis der er ét mærke, der har formået at sprede sig bedst ud i hele verden, så må det være IKEA. Det er sjovt at tænke, at der også står en Billy-reol til skolebøger hos en indisk studerende, ligesom der gjorde hos mig.

Alt i alt en ret stor oplevelse og virkelig fedt at få lov så eksklusivt at se de kommende samarbejder før alle andre i verden. Jeg håber også, at I kan bruge det til lidt? Så ved I i hvert fald, hvad I skal holde øje med. Alle de der specialkollektioner – mange bliver seriøst revet væk. Jeg havde fx noteret Piet Hein Eeks kollektion i kalenderen, så jeg kunne ræse derud og købe sofaen – allerede der var der en ret massiv væg af damer, der hev i puder og fletlamper.

6 kommentarer

 1. Kirstine siger:

  Det lyder som en mega spændende dag!
  Jeg undrer mig over, hvordan du kan glemme at nævne ABBA og Bjørn Borg (eller min favorit Mats Wilander) i din remse over fede svenskere, haha 🙂

  1. Cathrine siger:

   Haha, nu tænkte jeg kun på firmaer, store seje svenske virksomheder. Men skal vi tage det på den måde, så kaster jeg altså lige min yndlingsvampyr ind; Alexander Skarsgård 😛 KH

 2. Den der pose <3 Den er da også et MUSTHAVE 🙂 Er allerede stor fan af Ikea-posen og dens mange anvendelses muligheder 🙂
  Men super spændende tur – hyggeligt at følge med på instastory

  1. Cathrine siger:

   I know, den er FANTASTISK, sjovt som en så almindelig genstand vi alle kender og ejer, den bliver pludselig helt særlig bare ved at ændre lidt på designet. KH

 3. Ditte siger:

  Fedt indlæg!! Hvor er din jakke fra på første billede?Er helt vild med den.

  1. Cathrine siger:

   Det er desværre ikke mig på billedet men en tilfældig pige, jeg hapsede billede af. Jeg gad også godt vide det, så sig til hvis du finder den! KH

Send en besked