Top

Solmyter og certificeringer: Hvilken solcreme skal jeg købe?

05.04.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand — Annonce
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Solcreme, Striberne, Matas
i samarbejde med Matas Striberne

Mmm… Får I solen at mærke i de her dage? Om det er fra vindueskarmen, altanen, haven eller terrassen. Det er så vidunderligt. Jeg bed mærke i, at Eddie havde fået lidt kulør i går og fik hurtigt mindet mig selv om, at nu bliver det standard at smøre kinderne før hver tur i haven. Og fra nu af går det hurtigt. Jeg tjekkede lige min app med UV-indeks  – et forventligt UV-indeks på 3.5 i dag, og det bevæger sig langsomt opad de næste dage.
Pssst… Lige nu er der ‘3 for 2’ på Matas Striberne i solkategorien

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Solcreme, Striberne, Matas

Hvilke certificeringer giver mening på solcremer?

Så hvad skal man vælge? For vi skal have solcremen på. Og der er mange muligheder! Jeg selv går efter de certificerede, og her er der både EcoCert-mærket, Den Blå Krans, Svanemærket, Allergy Certified at spotte på nogle af de solcremer, der står på sommerhushylden her.
Svanemærket er især vigtig, når vi tænker vandløb. Og på et eller andet tidspunkt, når vi får lov igen, så skal vi ud og bade. Ingen dansk sommer uden sand uhensigtsmæssige steder og et dyk under en lidt for kølig bølge blå. Det hører sig til! Hvis du køber Svanemærket solcreme, så sikrer du dig, at de er ‘reef safe’. Og hvad betyder det? Der er to stoffer, Ethylhexyl methoxycinnamate eller Octinoxate og Benzophenone-3 eller Oxybenzone, som vurderes kritiske ift. koralrev, og de to tillader Svanen ikke.
Den Blå Krans passer på dig, ligesom Allergy Certified gør (det er bl.a. et par medarbejdere fra Astma- og Allergiforbundet, som har startet deres egen certificering Allergy Certified, som bygger videre på Den Blå Krans).

Hvad siger eksperterne?

Kræftens Bekæmpelse råder dig til at købe solcremer til ungerne, som er parfumefri, skånsomme for miljøet, og som er allergimærkede. Derfor giver netop de to ovenstående mærkninger rigtig god mening; Svanemærket og Den Blå Krans. Så undgår man de to kritiske indholdsstoffer, som vurderes skadelige for koralrev, og du undgår indholdsstoffet 4-mbc som mistænkes hormonforstyrrende. Om du ønsker andre certificeringer, så er det din egen overbevisning og holdning. Det er de centrale.

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Solcreme, Striberne, Matas

Og hvad er der så af muligheder?

Hvis du søger gode solcremer til en god pris, så er Matas Striberne en klassiker. De vandt i 2018 Forbrugerrådet TÆNKs ‘Bedst i test’ på deres Solspray SPF 30, og det er en af dem, der står på min hylde heroppe. Den er til at stole på, let at fordele, uden man bliver hverken gul eller blå. Den forsvinder let og mærker ikke tøjet (hvilket er VIGTIGT, æv hvor har jeg ødelagt fine hvide sommerkjoler med solcreme). Den er vegansk, hvis det er en vigtig pointe for dig, og så er den RSPO-certificeret, hvilket betyder, at den smule palmeolie, der er i, er ansvarligt dyrket og høstet, for både mennesker og miljø. Der er meget at tage stilling til – og det har Matas gjort.
Og så er der kommet en ny makker til i år; Matas Tan Accelerating Sollotion med SPF 30. Hvad betyder det? Jamen, den indeholder et prisvindende stof Melanobronze™, som øger hudens naturlige brune pigment (I kan læse om stoffet her).
Begge solcremer beskytter mod både UVA-strålerne og UVB-strålerne – og hvad er det nu forskellen er? UVA-strålerne er lange og går gennem fx vinduesglas (JA, du kan blive brun (og hudskadet) indenfor, gennem en rude). Det er dem, der går dybt ned i læderhuden og giver dybe rynker. UVB-strålerne er de korte, og dem der giver dig forbrændingen. Det er derfor vigtigt at finde en bredspektret solcreme, der beskytter mod begge.
Jeg går og pønser på at få købt en solstift (fx denne her bandit), for hver evigt eneste år glemmer jeg læberne og får mærkelige tørre læber; fordi de er forbrændt. Huden er så tynd på læberne, så en god solstift er vigtig i håndtasken. Ligeså vel til de mest udsatte områder; næseryg, pande, kinder. Både på ski, i haven og i havet.
… Og så en ekstra: Må du bruge sidste års solcremer? Hvis den dufter mærkeligt, hvis den ser underlig ud, skiller eller ændret farve, så køb en ny. Better safe than sorry.

Skygge, solhat og solcreme
Skygge mellem klokken 12-15. Brug tøj, der dækker til knæ og albuer og brug en solhat der dækker nakke, ører og ansigt. Brug solcreme hvor tøjet ikke dækker.

 
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Solcreme, Striberne, Matas
MEN… I disse sære tider hvor du måske ikke har mulighed for at komme uden for en dør, men stadig har brug for føle dig mindre grå end væggen bag dig, så må jeg altså slå et slag for selvbruner. Det er så langt fra kikset, som det var i min ungdom. Åh Gud, jeg glemmer aldrig da jeg som ny i gamet købte en selvbruner på spray, og aftenen inden min gallafest sprayede et jævnt lag over ansigtet. For så at vågne dagen efter HELT ORANGE. SOM I HELT ORANGE i hovedet. Og ligegyldigt hvilken skrub/syre/base jeg brugte; så sad det fast. Lad mig bare sige, Trump og jeg er vist faldet i samme (spray)dåse. Hold nu kæft, det var pinligt og stadig en stående joke i venindekræsen. Og jeg har billederne i arkivet til at bevise det. You wanna see? Haha!
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand,
Jeg har lært siden! Og jeg har aldrig købt dén spraybandit igen. Jeg har brugt den samme selvbruner i årevis, men ja, den er lidt pebret, og i stedet har jeg kastet mig ud i at prøve denne her mousse. Og der må jeg sige; den er lige nøjagtig ligeså god. Det er en mousse, som giver farve med det samme, så man kan se hvor langt man er kommet, og den dufter på ingen måde ‘selvbruneragtigt’. Den er skarp til prisen! Og jeg kan se på anmeldelserne, at mange er ligeså glade for den som jeg.

Hvordan arbejder man så med selvbruner?

Jeg vil have selvbruner i hænderne, så jeg kan fordele jævnt. Min erfaring siger mig, at 1) det er nemmest at nøjes med ansigtet, og som oftest er det også nok at give lidt kulør dér og 2) men “underlaget” er vigtigt, så sørg for, især ved kroppen, at alt er skrubbet og døde hudceller er væk (denne bodyscrub er dejlig, prisvenlig og certificeret). Så lægger den sig jævnt og flot. OG 3) VASK HÆNDER. Grundigt. For Guds skyld. Især i disse tider, hvor andre nødigt skulle beskylde dig for at have beskidte hænder. Det er sådan de ser ud uden vask. Du kan også benytte dig af en handske til formålet, er du bange for de brune hænder eller skal du bruge en del tid på at smøre kroppen ind, så kan den give mening.

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Solcreme, Striberne, Matas

Og lad os slutte indlægget af med et par solmyter fra Kræftens Bekæmpelse, måske der er ny viden for dig?

Myte: “En solcreme med høj faktor giver bedre beskyttelse”
Mængden er alt! Næsten. Mængden betyder i hvert fald meget mere end faktor. Og anbefalingen til Danmark er mindst faktor 15 og én håndfuld til én krop. Hvis du er et sted, hvor UV-indekset er væsentligt højere hedder det minimum faktor 30.
Myte: “Solcreme med høj faktor gør, at man kan solbade længere”
Nej. Man bør ikke forlænge sin tid i solen ved hjælp af høj faktor. Faktor 15 betyder, at det tager 15 gange så lang tid, før huden bliver rød. Hvis du kan tåle at være i solen i 10 minutter uden at blive rød uden solcreme, så kan du tåle 150 minutter med faktor 15 – MEN under forudsætning af, at man har smurt sig i RIGELIGE mængder. Nu bliver det snørklet, men smører du kun med halvdelen af den mængde du burde, så svarer en faktor 15 pludselig kun til faktor 3-4 stykker.
Myte: “At blive brun er et sundhedstegn”
Nej. Vores hud bliver solbrun for at beskytte sig selv mod flere skader. Bliver huden skoldet, så er den skadet. Og selv om smerten går væk, så “gemmer” huden skaden.
Myte: “Hvis huden først er solbrun, så beskytter den sig selv”
Nej. En solbrun hud giver en beskyttelse på faktor 2-4 stykker, og det er ikke nær nok i solen.
Myte: “Det er en god idé at ‘forbrune’ huden med solarium for at beskytte den på ferie”
Nej. Forskning har vist, at den bruning, som man opnår i et solarium kun giver en begrænset beskyttelse på omkring faktor 2-4, som er utilstrækkeligt. Den øgede
kræftrisiko, som solariets stærke stråling udgør, er ikke den minimale ekstra beskyttelse værd.
Myte: “Solbadning er en god kilde til optagelse af D-vitamin i kroppen”
Nej. Det er rigtigt, at man optager D-vitamin af at være i solen. Dog er solbadning forbundet med. risiko for kræft. Heldigvis er solen stråler langt fra den eneste kilde vi har til D-vitamin. Både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man dækker sit D-vitaminbehov. gennem en fornuftig adfærd i den naturlige sol om sommeren og gennem en varieret kost om vinteren, evt. med et tilskud i form af en vitaminpille.
Myte: Man kan ikke blive forbrændt på en skyet dag
Jo. Op til 80 % af uv-strålingen kan trænge igennem skyer, og derfor kan man også blive forbrændt på en skyet dag. UV-indekset er den bedste hjælper til at finde ud af, hvornår man skal passe ekstra på i solen. Et UV-indeks på 3 eller mere kræver ekstra beskyttelse. Tjek dagens UV-indeks hver morgen fra april til september i Danmark. Du kan hente appen ‘UV-indeks’ gratis via App Store eller Google Play og læs mere og forstå tallene HER.

kilde: Kræftens bekæmpelse

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Solcreme, Striberne, Matas

18 kommentarer

 1. Karoline siger:

  Pointen om solfaktor kan ikke understreges nok, da der hersker en stor misforståelse i befolkningen om, at beskyttelse stiger med højere faktor uafhængigt af mængde… Men et tykt lagt faktor 15 giver, som du nævner, altså langt bedre beskyttelse end et tyndt lag faktor 30.
  Her et udpluk fra “Klinisk Dermatologi og Venerologi” (forlaget Munksgaard):
  “Sun protection factor (SPF) angiver, hvor mange gange soldosis på huden reduceres ved brugen af solcreme. Det forudsætter brug af et relativt tykt lag creme (2 mg/cm2 , dvs. ca. 40 g ved indsmøring af en voksen person). Ved almindelig brug bør en gennemsnitsdansker bruge faktor 8 om foråret og mindst faktor 15 om sommeren og ved rejse sydpå. Det er vigtigere at smøre et tykt lag på end at bruge en høj faktor solcreme. Forholdet mellem den anvendte mængde creme per cm2 og den beskyttende effekt, man opnår, er ikke lineær, hvorfor brugen af et tyndt lag creme ikke kan kompenseres ved at bruge en creme med højere solfaktor.”

  1. Cathrine siger:

   TAK for dybere viden Karoline, det er så fedt at få med. Tusinde tak 🙂 KH

 2. Lene siger:

  Tak for en super fin og grundig guide. Det med solcreme er jo en vild videnskab. Er så imponeret over hvordan Matas har formået at forny sig på det seneste. Har for andet år i træk netop købt deres ansigtscreme med SPF 15, syntes den er virkelig god og langt billigere end alle de dyre mærker der ellers laver ansigtscreme med SPF. Og tak for lige at minde om det med mængden, det kan jeg godt selv glemme i hvert fald.

  1. Cathrine siger:

   Dejligt Lene! Jeg glemmer helt sikkert at re-apply’e, men jeg tager heldigvis huden mere og mere seriøst! KH

 3. Hegn siger:

  Tusind tak for en masse ny og oprfriskende viden omkring solcreme. Tror da helt sikkert at ungerne fremover skal smøres ind i solcreme fra Matas – tak igen for god og fyldestgørende guide!

  1. Cathrine siger:

   Dejligt det kunne bruges! 😀 GOD påske! KH

 4. Hus siger:

  Super god guide, mange tak. Nu kan vores små snart lukkes sikker ud igen, og så skal der jo beskyttes mod solen. Tak for en god guide og tak Matas for at tænke lidt på vores små,

  1. Cathrine siger:

   Det skal de nemlig! Prøver at lokke Eddie til at bære hat også men han er godt nok ikke meget for det, hehe… KH

 5. Ida siger:

  Hvor er den fine strik fra? 🙂

 6. Christine siger:

  Jeg har et tip til nemmere at opnå den rigtige mængde solcreme. Tippet er at smøre solcreme på ad to omgange. Jeg lader det bare lige tørre ind en smule og så kommer jeg et lag til på 🙂
  I forhold til certificerede solcremer følger jeg pudderdåsernes råd fra dette indlæg, som dog er ret gammelt (2014): http://pudderdaaserne.dk/2014/03/20/miljo-og-allergimaerkede-solcremer-mangler-hoj-uva-beskyttelse/
  Her skriver de om manglen på høj UVA-beskyttelse i allergimærkede solcremer og at det er vigtigt, at certificerede solcremer indeholder solfilteret “bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine” (Tinosorb S). Så vidt jeg ved bruger Matas dette solfilter i mange af deres solcremer (hvis ikke alle?).

  1. Cathrine siger:

   Ja det læste jeg godt, sådan et godt tip at få med. Så er chancen for at man får dækket alle helligdage vist størst 🙂 GODT du tog det med!

 7. Amalie siger:

  Sikke et godt og gennemarbejdet indlæg, Cathrine! Er især glad for at du nævner at det er vigtigt at vælge solcreme ud fra et miljøperspektiv, nemlig fordi vi ikke kun skal beskytte os selv – men især også havet og alle de organismer, der lever i det. Det er også årsagen til at jeg brugte Kemiluppen til at hjælpe mig med at vælge solcreme for et par år siden – og valget faldt naturligvis på Matas, der er absolut længst på alle fronter.
  Jeg var ikke selv klar over at det er mængden af solcreme og ikke faktor, der har størst betydning. Jeg er typen der hader fedtet solcreme – og synes at det er dyrt, så jo mindre jeg kan slippe af sted med, jo bedre. Men ikke længere! Nu må jeg leve med fedtet solcreme for at passe på mig selv og min hud. I samme ombæring har jeg et spørgsmål, som du måske kan svare på?
  Jeg har nemlig undret mig over, hvordan jeg skal forholde mig til solcreme når jeg er ude at bade. Jeg kan godt finde på at hoppe i bølgen blå, lægge mig til at tørre på et håndklæde og derefter smøre mig ind for ikke at skulle gøre det af to omgange. Så sørger jeg også for at smøre mig ind flere gange efterfølgende, hvis det er en lang dag på stranden, og sved og vand vasker solbeskyttelsen af. Hvordan er den gode praksis? Skal jeg smøre mig ind hjemmefra, og så igen hver eneste gang jeg er hoppet i vandet? Hvor længe beskytter solcreme og trænger det ind i huden? Jeg håber at du kan svare.

  1. Cathrine siger:

   Dejligt du kan bruge indlægget Amalie! Jeg smører mig ind hjemmefra, sådan en rigtig god, grundig omgang med NOK solcreme. Man skal smøre sig ca. 20 minutter inden man går ud i solen. Hvis jeg så bader (well, jeg er mere soppetypen), så vil jeg duppe mig tør, når jeg kommer op, og straks smøre ind i solcreme.
   Hvis du henter den der UV-indeks-app, jeg nævner, så kan du læse meget mere om dagens tal, hvor forsigtig man skal være osv. Men ja, selv om solcremen er vandfast, så skal du smøre efter hvert hop i bølgen blå og hvis man sveder meget og hvis man tørrer sig med håndklæde. Når du har smurt dig og bare opholder dig somewhat i ro og altså ikke hopper i havet, så holder solcremen et par timer. KH

 8. Lisbeth siger:

  Okay, jeg ANEDE ikke, at Svanemærket faktisk også var en garanti for, at solcremen er Reef Safe! Muligvis dagens bedste nyhed 😍
  Knus

 9. Mia siger:

  Hej Kathrine, tak for dit fine og relevante oplæg! 🙂 Kan du anbefale en god ansigtsspray (gerne både med UVA og UVB filtre), som man kan spraye direkte i ansigtet (uden at skulle bruge fingrene) ovenpå sin makeup, i løbet af dagen? Jeg kunne læse på Matas hjemmeside at den du anbefaler ikke må sprayes direkte i ansigtet, så det skal nok være en der er egnet til det. God påske, hilsen Mia

 10. Ann siger:

  Tak for info og gode tips 🙂
  Spørgsmål til mængde: Hvis man går højere op i sf end 15 (fx op til 30) behøver man i princippet så ikke at smøre lige så meget på for at få den samme effekt?

 11. Caroline siger:

  Hejsa! Tak for en god guide!
  Jeg har et spørgsmål – fedter cremen? Jeg har i forvejen tendens til fedtet t-zone og et lag solcreme gør ikke lige frem den gode shine bedre 😉

Send en besked