Top

Sommerbøger 2018

04.07.2018
Skabt af Cathrine

Ja, jeg er lidt ambitiøs omkring læsemængden for sommeren 2018. Men jeg er også en hurtiglæser! Og når jeg primært læser, når jeg har ferie, så er der lidt at indhente.
Hermed min læseliste for sommeren 2018 – jeg glæder mig ved tanken om pooltid og mig med denne her stak under armen i skyggen med faktor 50 på hele kroppen.
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Bøger 2018, Hvad skal jeg læse denne sommer

Helle Helle de

En form for jubilæumsbog – det er i al fald 25 år siden hun debuterede som forfatter med Eksempel på Liv. de er en roman i typisk Helle Helle-stil; letlæselig, i et sprog, der kan føles som ens eget. En roman om et mor-datter-forhold, der synes anstrengt, om sygdom og kærlighed og det at skulle være voksen.
En af 2018s mest omtalte romaner, som jeg glæder mig helt vildt til at læse!
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Bøger 2018, Hvad skal jeg læse denne sommer

Marie Kondo Magisk oprydning

Denne her har ligget øverst på to read virkelig længe – jeg følger Marie Kondo på instagram, så det er min daglige reminder om, at jeg skal til at få læst bogen. Marie Kondo er oprydnings-guru, og denne her bog er en bibel inden for et lettere liv med mindre pikpak. Oprydning skal der til og 2018 er klart året for mig, hvor jeg får ryddet ud og forhåbentligt får startet nogle nye vaner. Jeg tror virkelig på, at livet bliver mere overskueligt med mindre rod derhjemme. Det kan Kondo garanteret bekræfte!
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Bøger 2018, Hvad skal jeg læse denne sommer

Leonora Christina Skov Den, der lever stille

Nok den jeg har haft som nummer 1 i allerlængst tid på læselisten. Leonora Christina Skovs Den, der lever stille, som er hendes helt store bog. Om sit forhold til sine forældre, som lyder så hårdt og modbydeligt men også om at bryde de relationer, der gør ondt.
Åh, jeg glæder mig bare så meget til denne her, jeg er kæmpe fan af Leonora, som person – og det vurderer jeg kun ud fra hendes tilstedeværelse i Mads & Monopolet og i den offentlige debat. Jeg synes, hun virker så sej, og det er dybt inspirerende at opleve mennesker, som formår at være så 1:1 med sig selv. Jeg får en oplevelse af, at den Leonora vi ser i offentligheden også er den hun er. Og det er sjældent.
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Bøger 2018, Hvad skal jeg læse denne sommer

Chimamanda Ngozi Adichie Brev til en nybagt forælder

Har I hørt Beyonces Flawless, så har I også hørt det lille tekststykke af Chimamanda Ngozi Adichie (omkring 1:26 i nummeret), som er helt fantastisk. Et brudstykke, som kommer af bogen We should all be feminists:
We teach girls to shrink themselves. To make themselves smaller. We say to girls. “You can have ambition. But not too much. You should aim to be successful. But not too successful. Otherwise you will threaten the man”. (…) We teach girls that they cannot be sexual beings in the way that boys are. Feminist: the person who believes in the social, political, and economic equality of the sexes.
Jeg fik den bog af min gode og mega seje veninde Nadine, og da hun så blev mor til en lille pige, så gav jeg hende Brev til en nybagt forælder. Bogen handler om det at opdrage en pige i nutidens samfund, fra et feministisk synspunkt. Og som det passer sig i feminismen, så ser jeg ingen grund til ikke at læse den, bare fordi jeg skal have en dreng. Jeg er sikker på, at der er nogle fine pointer omkring opdragelse, jeg kan tage med mig. Super letlæselig og lille bog i øvrigt!

Hanne Dam Giv kvinderne fødslen tilbage

Den fik jeg købt, efter jeg havde taget billeder, så der er ikke noget billede af den, men det er en limegrøn bandit. Ikke videre køn – men indholdet noget jeg glæder mig til. Med min store interesse for det alternative, så er det ikke så overraskende, at jeg planlægger en hjemmefødsel til oktober. Det giver super god mening for mig, for os, kan jeg mærke. Også Adam er lun på tanken efter et besøg på efterfødselscaféen på Herlev.
Det her er en debatbog skrevet ovenpå mange års sparerunder i sundhedsvæsenet, hvor kvindernes ve og vel og egen mening ofte sættes til side for lægernes ønsker og direktiver. De få jeg faktisk har fået negative kommentarer med på vejen omkring hjemmefødsel fra, det har været læger. Læger og jordemødre mødes sjældent. Læger vil for alt i verden redde liv, og jordemødre har en mere holistisk tankegang omkring babyer og deres mødre. De kommer ligesom fra hver deres skole – og det sætter denne her bog også fokus på. Sindssygt spændende, og jeg forestiller mig, jeg kun bliver mere opsat på at føde hjemme efter at have læst den. Den indeholder oplæg fra fødende, jordemødre, filosoffer, aktivister men også højstående læger.
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Bøger 2018, Hvad skal jeg læse denne sommer

Linn Ullmann De urolige

En jeg blev fuldstændig bidt af under min studietid på Film- og Medievidenskab, det var instruktøren Ingmar Bergman. Især hans Persona, hvis lydspor jeg analyserede til en opgave. Jeg blev så besat af den film, at jeg var overbevist om, at min fremtidige datter skulle hedde Alma (nu hedder gode venners datter det dog – og nårh ja, jeg skal have en dreng, hehe).
Linn Ullmann er datter af Ingmar Bergmann og Liv Ullmann, og Linn beskriver på virkelig poetisk og sindssygt  stærk vis forholdet til en streng og distanceret far, en svær kunstnersjæl og et liv med en mor hvis nerver var stærkt påvirket af det. I Ingmars sidste tid før sin død foreslog han, at far og datter skulle lave en interviewbog sammen – stykker af den er også med. Den glæder jeg mig til!
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Bøger 2018, Hvad skal jeg læse denne sommer

Naja Marie Aidt Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage

Ja altså, det er ikke de hyggeligste bøger, jeg har med, haha! Det slog mig, da jeg stod i boghandleren forleden. Men det tager jeg med.
Det her er vist betegnet som Najas kronværk. En bog om tabet af sin søn Carl for nogle år siden og den svære tid efter. Især de første to døgn som er ‘rygraden’ i bogen. Den er skrevet i små prosastykker og virker ret letlæselig på den led – en god kontrast til det tunge indhold, som jeg har hørt rost til skyerne. Uendelig smuk og sorgfuld skulle den være.
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Bøger 2018, Hvad skal jeg læse denne sommer

27 kommentarer

 1. Katrine F. siger:

  Uh, har læste alle (undtagen de graviditetsrelaterede bøger) og glæd dig. Især Den, der lever stille gjorde et enormt indtryk på mig. Følg endelig også Leonora Christine Skov på Instagram hun virker overmåde sympatisk.

  1. Cathrine siger:

   Det er også min fornemmelse – at hun er det rareste menneske. ELSKER hende og Albæk og Linde i Monopolet. Klart dem, der står min ‘trosretning’ og værdier nærmest. Jeg må følge hende <3 KH

 2. Anne siger:

  ´Har døden taget noget fra dig..’ Er den smukkeste og mest forfærdelige læsning. Jeg havde den med på solo ferie sidste år, og med tårer i øjnene stortset igennem hele bogen. Hvis dine hormoner gør dig ekstra sentimental (det gør mine) så ville jeg sørger for at læse den i små doser.
  Hvis du får tid til en ekstra bog vil jeg lige anbefale ´I hvert øjeblik er vi stadig i live´ af Tom Malmquist, som er en helt fantastisk bog om en virkelig smertefuld historie, som virkelig sætter nogle vigtige tanker i gang omkring livet og nærme relationer.
  God sommer og tak for inspiration til læsning😊

  1. Cathrine siger:

   Jeg tror jeg skal have et Anders And-blad med som pauseklovn for at komme igennem den.
   Og tak for tippet Anne, er det en ny bog? GOD sommer <3 KH

 3. Det ser ud til at være en fin stak. Jeg selv har også læst ‘har døden taget noget fra dig’, og det var en smuk læseoplevelse, selvom den var barsk. Her i sommeren skal jeg også læse ‘Den, der lever stille’, og en masse andre. Hvis du tror din læsestak er ambitiøs, så skulle du se min 🙈 Har måske været lidt for ivrig, men har bare sådan savnet at læse, efter at have haft nogle hårde måneder på studiet. Til gengæld har jeg også sommerferie til midten af november, fordi der var lidt på merit-kontoen, så tænker det nok skal gå.
  Påtænker du at anmelde nogle af bøgerne, når du er færdig?
  God (læse)sommer ☀️

  1. Cathrine siger:

   Åh jeg har også en forestilling om, at den kommer til at rive i øjnene… Men det må jeg tage med. Ellers må jeg tage pauser. Hvad er der ellers på din liste? Og så lyder det helt sindssygt lækkert med sommerferie til november, haha, det er da helt skørt – men det er selvfølgelig fordi du har knoklet på et andet tidspunkt. Hvad skal du bruge din tid på?
   Måske nogen af dem kommer med her? – uden at kopiere bedste Emily.
   KH

 4. Caroline siger:

  I swear by Mari Kondo! Den måde hun lægger tøj sammen i skabet, har ændret mit liv – og nu også min kærestes, venindes og forældres 😉
  har døden taget noget fra dig var fantastisk og så smertefuld.
  Den der lever stille slugte jeg på to tre dage – det skal så også lige siges, at jeg skulle op til mundtlig eksamen – perfekt overspringshandling lige at læse en kæmpe roman i stedet!

  1. Cathrine siger:

   Haha, jeg glæder mig også så meget til at lære – jeg folder allerede jeans, strik og t-shirts efter hendes metode. Det bliver skidegodt. Men følelsen af ‘lektier’ omkring hendes bog gør måske, jeg ikke liiiige får prioriteret den højest! Jeg skal igang. Ingen undskyldninger.
   Glæder mig SÅ meget til Den der lever stille, helt vildt! KH

 5. Emma siger:

  Sikke en fin stak! Min sommerlæsestak er ENORM men jeg sluger også cirka én bog om dagen på ferier når jeg fx ligger ved poolen (jaa, det er vildt…) – og jeg har to poolferier i vente 😀 Jeg har også ‘Den der lever stille’ på listen og så har jeg også købt ‘Kvinden mellem os’ efter anbefaling fra Emily Salomon. Derudover har jeg lånt en stor stak på biblioteket, heriblandt en del krimier som jeg elsker 😉 Jeg tror også jeg skal have købt ‘Stadig mig’, den tredje bog i rækken, da de to foregående var ret gode. Og så glæder jeg mig også til at læse ‘Himlen over min fars tag’, ‘Savas vidner’ og ‘Dødevaskeren’ 😀 Ja, så er der er en del at gå i gang med – og mange flere end de nævnte 😀

  1. Cathrine siger:

   Haha, hvor er du bare sej 😀 Jeg kan også sluge dem – jeg har ofte svært ved at slippe bøger igen, har jeg først fået fat. Og det skal der være tid til denne sommer <3 Dødvaskeren vil jeg også så gerne læse. Det kunne være, den skulle være den næste! kh

 6. Maria Louise siger:

  Det er sådan en god bunke! (Har selv læst Helle Helme og Adichie og Aidt. Skov er også på min liste i år! Men advarsel mht “Carls bog”! Jeg blev nødt til at læse “Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage” i ét stræk. Under dynen med lommelygten tændt, mens min lille søn sov ved siden af. Jeg vidste nemlig, at hvis jeg lagde den bog fra mig, så ville jeg ALDRIG skinne få mig selv til at åbne den igen. Der er minder fra graviditeten, fødslen og Carls barndom og det var næsten mere end mit morhjerte kunne bære, at han ikke var i verden mere. Den er barsk, hård, smuk, desperat og velskrevet – og jeg ved ikke om jeg ville komme igennem den som højgravid!

  1. Cathrine siger:

   Åh jeg kan kun forestille mig, at den er virkelig, virkelig sej at skulle igennem… Det kan også godt være, den får lov at vente, men gad vide om en træt, følsom post-fødsels-kvinde kan håndtere den? Hvor længe mon jeg skal gemme den? Måske den skal indtages ved højlys dag ved en pool med en kølig (non-alko) drink med en paraply i? Bare for at tage alt det seje væk 😀 KH

 7. Louise Støy siger:

  Please, please, please lav et konmari tema her inde 😀 Jeg vil selv så gerne i gang med det, men kan ikke tage mig sammen. Det ville være fedt at have en at følges med 😀

  1. Rikke siger:

   Mega god ide! Det ville jeg også elske.

  2. Cathrine siger:

   Jeg har godt tænkt at lave et eller andet sammendrag af tankerne, jeg skal bare liiiige få den læst 😀 KH

 8. Karoline siger:

  Sjovt, jeg har selv for nylig købt 4/6 af bøgerne, du har på listen. Vi burde næsten følges ad 😉

 9. Louise siger:

  Du skriver at kvindernes ve og vel og egen mening ofte sættes til side for lægernes ønsker og direktiver. Det er simpelthen så usandt og milevidt fra arbejdsgangen mellem læger og jordemødre på en fødegangen. Jeg er fødselslæge og ja, jeg vil gerne redde liv, men allerhelst vil jeg gerne forebygge at stå i en så kritisk situation, hvor liv skal reddes på kanten. Og min nærmeste samarbejdespartnere er patienten og jordemoderen. Som læger bliver vi nødt til at forholde os til risici og videnskab og jeg vil hellere lave 1 intervention for meget end 1 for lidt – for ingen mødre bør opleve at miste deres børn under fødslen. Så hav tiltro til at vi læger vil jer gravide det godt. For det vil vi.

  1. Cathrine siger:

   Det er bogens pointe, at læger ofte har et andet udgangspunkt end jordemødre, som måske sætter kvindens fødeoplevelse højere end lægerne, der har som første opgave at prioritere barnet. Endelig læs bogen, den er virkelig interessant og med masser af saglige kilder, du sikkert også vil anderkende 🙂 KH

   1. Nina siger:

    Men mors og barns liv og helbred er vel til alle tider vigtigere end selve fødselsoplevelsen? Det er selvfølgeligt ærgerligt hvis fødslen ikke forløber som den gravide havde ønsket sig men det er en kendsgerning at fødsler er utilregnelige og ikke altid forløber som man vil ligemeget hvor godt man forbereder sig. Fødselslægernes 1. prioritet er liv og helbred for både mor og barn men det håber og tror jeg også det er for jordmødre.

 10. J siger:

  Jeg læste Naja Marie Aidts bog på en ferie i maj. Jeg mistede min far i vinters. Jeg stortudede, midt på stranden, til den sidste halvdel af bogen. Den er så god. Jeg tror ikke den havde ramt mig på samme måde, hvis ikke jeg selv havde mistet, da jeg “nu” føler jeg kan relatere til det hun skriver.

 11. Sidsel siger:

  Uh, “Den der lever stille” er også på min liste! Derudover også “7-9-13 Hambros Allé”, “100 dage” og “Pigen I toget”. Glæder mig helt vildt til alle, og ikke mindst at læse noget jeg selv vælger, modsat på studiet, haha 😀

 12. Fru skov siger:

  Jeg var virkelig også forarget over de kommmentarer, du fik fra læger på dit hjemmefødsels-indlæg, men jeg magtede ikke lige at kommentere på det. Lad ikke frygten styre dig! Ja, læger kan redde liv, men de lever altså nogle gange lidt i deres egen verden – forstået på den måde, at de har en anden tilgang til tingene end jordmødre har. En jordemoder ville aldrig køre skræmmekampagne mod hjemmefødsel, forudsat at du har en sund graviditet. Jeg har kun et spørgsmål: hvad får man ud af at skræmme gravide? Jeg fatter det ikke. Min første fødsel var hjemme, men blev overflyttet, og anden gang tænkte jeg meget over, om jeg skulle lade mig styre af frygten – i mellemtiden var vi flyttet længere væk fra hospitalet (17 min væk mod 3 min første gang), men nej, jeg ville tro på det bedste, og nægtede at lade mig styre af frygt. Håber du vælger at gøre det samme 😊

  1. Fru Skov siger:

   Min anden fødsel blev en fantastisk oplevelse på trods af en baby der vejede 5kg, så vi alligevel blev overflyttet efterfølgende. Du skal vide, at der er stor risiko for overflytning første gang pga. det er helt normalt at gå i stå, men en overflytning er ikke lig med fiasko! Så er du blot den erfaring rigere til en evt næse gang. Ønsker dig en god fødsel ❤️

 13. Rebecca siger:

  Linn Ullmann er en lysende stjerne. Jeg elsker hendes bøger. De urolige var den første jeg læste og den er en en af mine absolutte yndlingsbøger. Jeg håber du kan lide den 🙂

 14. Sofie siger:

  LÆs den her:
  Velsignelser
  af Caroline Albertine Minor

 15. Maya siger:

  Marie Kondo – fantastisk bog! Har læst den 2 gange. Bogen er ikke bygget så meget op på hvordan tøj bliver lagt sammen. Det er så meget andet.
  Læs den som den første, du vil ikke fortryde😊 Det er ikke fordi, du skal gå igang med det samme, men det kommer helt sikkert til at kriple i fingrene.
  Min mor og kollega læste den efter mig og der skete også en kæmpe forskel der hjemme hos dem. Min kollega kørte afsted på losseren med 2 trailer alt muligt 😅
  God læselyst!

 16. Birgitte siger:

  Jeg glæder mig til at høre hvad du synes om ‘giv kvinderne fødslen tilbage’. Jeg er selv midt i den nu, og bliver kun bekræftet i, hvor glad jeg var for at føde hjemme (3 børn, 2 hjemmefødsler) – men det er selvfølgelig nemt nok for mig at sige, eftersom jeg havde meget ukomplicerede fødsler, der sikkert også ville være forgået uden indgreb på hospitalet.
  Jeg synes iøvrigt at det er dejligt at du forbereder dig så meget, og tænker over, hvad du ønsker dig af en fødsel.

Send en besked