Top

Soveværelse uden kemi

16.09.2019
Skabt af Cathrine — Annonce

Rockpaperdresses, Juna Design, Bæredygtigt soveværelse, Cathrine Widunok Wichmand
Først må jeg lige sige, at det her er en af de hyggeligste kampagner, jeg har været med til at skabe. Vi skulle skyde hjemme hos mig – video, primært. Og det der med både at være på, som den der skal levere varen. Og være vært hjemme hos en selv. Og have huset invaderet af en masse mennesker, man ikke kender. Det er jeg normalt slet ikke til. Men denne her dag var en drøm!
Juna-holdet mødte op. Bureauet mødte op. En rep fra Social Zoo mødte op. Og to kameradrenge. Og til trods for fuldt hus, så KÆMPE hyggede vi. Jeg havde selv skrevet mit manus, og alle havde så stor tiltro og tillid til mig og kameradrengene, at de bare satte sig ud i solen i gården, mens vi tre arbejdede. Og den ene af kameradrengene, Søren, kendte jeg efterhånden fra flere shoots – han er så sød. Vi havde så fed energi og vision for det her projekt. Vi grinede gennem de lidt intime situationer, hvor de stod over mig i sengen, og jeg lå og fimsede rundt. Og jeg kunne sige; “Få lige min armhule til at se pæn ud i fugleperspektiv!” – de er ikke så fotogene.
Altså! Se bare, hvor glad jeg ser ud. Og så med håndklæde på (om mit fedtede morhår, haha, smart ikke? Så ser man det ikke!). Her er der tale om, når brand og blogger går op i en højere enhed – vi passede bare sammen. På æstetik, vision, det hele. Det håber jeg også, I føler. Se bare, hvordan deres farveskala passede durk ind i vores, match made in bedroom heaven.

annonce i samarbejde med Juna

Rockpaperdresses, Juna Design, Bæredygtigt soveværelse, Cathrine Widunok Wichmand
Og se så denne her fine lille, lyserøde video. Som Mille skrev på instagram hertil morgen: Sikke et fint minde at have, nu soveværelset er rykket nedenunder. Så kan jeg drømme mig tilbage. Jeg håber, I vil give den et klik:


Sådan her så soveværelset nemlig ud indtil i går. Drømmerummet. At gå i seng oppe over byens tage, tæt på himlen og kunne ligge og kigge op i skyerne. DET var drømmen. I går knoklede vi dog hele dagen med at rykke soveværelset en tand væk fra skyerne og ned på 1. salen, så Eddie ikke skal rykkes op ad trappen, når vi går i seng. Han bliver puttet i sin egen seng og så rykket med op i soveværelset, når vi sover. Nu er vi på 1. sal, og det var ingenlunde det samme at vågne i morges – men vi er jo far og mor over æstetikere og boligdrømmere, så nu er vi altså rykket. Og måske en dag, nu vi er på samme etage, skal han sove en hel nat i sin egen seng! Det gamle soveværelse derimod bliver til en stue. Det bliver også så fint!
Rockpaperdresses, Juna Design, Bæredygtigt soveværelse, Cathrine Widunok Wichmand
Men det gamle soveværelse… Jeg elsker det rum, jeg har ELSKET det som soveværelse. Alle de tanker vi har lagt i det. Det var hele tiden tænkt som et fleksibelt rum, der kunne bruges til hvad som helst – stue, soveværelse, atelier (hvis man var til det, hvem der så har brug for sådan et). Lyset er fabelagtigt, og vi har egentlig holdt det ret clean. Få gode, smukke ting. Udover min evindelige tøjstol, der altid vokser sig så enorm, at den bliver til et tøjhjørne med tøjgulv til. Det skal jeg lige arbejde med!
Rockpaperdresses, Juna Design, Bæredygtigt soveværelse, Cathrine Widunok Wichmand
Det er lidt forskelligt, hvad man har brug for i sit soveværelse. Nogen kan lide det hulet og mørkt. For mig (og os!) skal et soveværelse være rent og roligt. Ikke noget fjernsyn (har vi pt. i det nye, indtil vi får det flyttet ovenpå). Ingen crazy farver. Og altid vindue åbent. Vi har vindue åbent døgnet rundt, året rundt, hehe… Og så har jeg også noget med det taktile. Altså fingerfornemmelsen. At der er forskellige materialer og fornemmelser for sanserne. Men det vigtigste? Det skal være KEMIFRIT.
Vi er faktisk ret godt på vej. Vores seng er cradle-to-cradle certificeret, bæredygtigt produceret og kemifri. Vores gardiner er i et af mine yndlingsmaterialer, når vi taler (mere) bæredygtige materialer, nemlig hør. Og så er der skabsvæggen – i linoleum, som er et virkelig dejligt, holdbart naturmateriale.
Og så er der jo alt det, vi ligger i og krammer om! Sengetøjet! Jeg krammer stadig mere på min dyne end Adam, #samsovning, så det er så dejligt at bore trynen godt ned i økologisk sengetøj – fra Juna (som endda er nået så langt i deres proces, at de også har lavet FSC-certificeret indpakning!). Og så er der alle vores genbrugsfund – lamperne, sengeborde, spejl, dims.
Rockpaperdresses, Juna Design, Bæredygtigt soveværelse, Cathrine Widunok WichmandRockpaperdresses, Juna Design, Bæredygtigt soveværelse, Cathrine Widunok Wichmand
Men hvad har været vores skridt mod et rart og bekymringsfrit soveværelse? Måske I kan nuppe nogle af tankerne herfra!

 1. Sengetøjet! Der er så meget økologisk, lækkert derude. Vores er fra Juna og 100 % økologisk – det synes jeg faktisk giver rigtig god mening, når vi ligger og krammer dynerne hele natten og har den nøgne hud svøbt i stoffet 1/3 af døgnets timer. Jeg er i øvrigt helt tosset med Bæk&bølge-modellen. Stoftypen er opfundet i sydstaterne i USA, hvor man lavede kjoler og skjorte og jakkesæt i det – seersucker, hedder det. Det har den fordel, at det ikke klistrer til huden, når man sveder. Også lidt rart på varme sommerdagen.
 2. Ikke nok med økologisk sengetøj – jeg har faktisk købt en økologisk dyne. GOTS-certificeret og det hele. Det slog mig sidste år, at når jeg nu prioriterer øko-and til jul, øko-æg om morgenen, så måtte det også være en mulighed med en øko-dyne. Fjerene kommer altså fra økologisk produktion. Når jeg en dag skal skifte hovedpude, så bliver den også økologisk.
 3. Sengen er også bæredygtigt produceret uden nogen former for skadelig kemi – den har jeg skrevet om før. Det er bare en fornøjelse at gå i seng (kors en kamp til gengæld at flytte den. Vi var lige ved at blive skilt – fra sengen altså). For mig giver det virkelig god mening at ære alt det vigtige, der foregår i sådan en seng, med ordentlig kvalitet. Det er her vi restituerer, drømmer, slikker sorg, laver børn (altså, nogen i hvert fald!). Sengemiljøet er rammen om så mange vigtige stunder – vi bruger 1/3 af vores liv i det.
 4. Vi valgte linoleum låger på skabet, som først og fremmest virker vildt godt på lyden. Det absorberer nemlig. Når man har en 6-7 meter vindue, så kan man godt blive lidt udfordret på god lyd, og det kan runge. Men linoleum er blødt og giver derfor en god bounce på lyden. Og så er det et naturmateriale, som holder sig så smukt for evigt. Det skal max tørres over med lidt sæbespåner (laver en opløsning på vand og sæbespåner, jeg har i en gammel sprøjteflaske).
 5. En rigtig god idé til et kemifrit sovemiljø er også at tænke på planter. Vi har valgt at have lidt forskelligt grønt heroppe. Vi har lidt afklippet græs, som er tørret og derfor holder for evigt. Vi skal ikke skifte ‘buketten’ ud. Den anden plante er så gammel, at den også nåede at bo i vores gamle lejlighed på Rosenørns Allé. Men den interessante her er ‘Zamioculcas ‘Raven’, som står ved siden af. Den er luftrensende (jeg har købt min hos Greenify!)! Man kunne fx også vælge aloe vera eller et gummitræ – det har samme effekt.
 6. Malingen er bestemt også værd at tage med i sine tanker. Der findes faktisk virkelig mange fine alternativer i dag til konventionel akrylmaling fx kalkmaling! Og har man mod til detaljen: Linolie på panelerne (vi har dog ikke nogen i soveværelset). Det kræver dog adgang til lys og luft for at det tørrer.

Hvad har I gjort jer af tanker i jeres soveværelse?

.Her er en liste over alle de fine Juna-ting, soveværelset er fyldt med:

ternet sengetøj (i økologisk bomuld) JUNA havehynder (i genbrugt bomuld og opkradset polyester) JUNA gule puder (med genanvendt polyesterfyld og økobetræk) JUNA nattøj (i deadstock bomuld) JUNA håndklæde  (i økologisk bomuld) JUNA sengetæppe JUNA

Rockpaperdresses, Juna Design, Bæredygtigt soveværelse, Cathrine Widunok Wichmand
Rockpaperdresses, Juna Design, Bæredygtigt soveværelse, Cathrine Widunok Wichmand

30 kommentarer

 1. N siger:

  Der står på hjemmesiden at sengetøjet skal vaskes på 40 grader for at beholde blødhed. Hvad gør man for at dræbe bakterier så? Jeg har hørt at sengetøj skal vaskes på mindst 60 grader? 🤔

  1. Cathrine siger:

   Jeg har hørt flere sige, at enzymerne i dagens vaskemiddel er super effektive, så man faktisk ikke behøver vaske ved højere temperaturer.
   Tænk anbefaler dog stadig 60 grader til sengetøj, og artiklen er fra marts 2019.
   https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/hus-og-have/vask-ved-15-40-eller-60-grader
   KH

 2. C siger:

  Sikke et fint soveværelse! Og det bliver helt sikkert også en rigtig flot og lækker stue! 😊
  Jeg var lige inde og kigge hos Juna, og måtte desværre gå forgæves efter sengetøj, da min dyne er 240×220. Øv! Mon det er en størrelse, de kunne finde på at implementere i fremtidige produktioner?

 3. Cecilie siger:

  Årh det gør ondt i mit hjerte, at kemi bliver gjort til et fy-ord. Alt er kemi, så det er umuligt for noget at være kemifrit. Selv et hjemmeplukket æble har jo noget, hvis ikke alt, med kemi at gøre!
  Ellers super fin video 😍😍

  1. SS siger:

   Hahah enig! Det er så komisk uvidende, når folk skælder ud på ‘kemi’ 😂

  2. Laura siger:

   helt enig Cecilie!! Det er så ærgerligt når ordet kemi bliver brugt med negativ betydning. For alt er netop kemi.

   1. Ida siger:

    Tænkte præcis det samme, og jeg bliver helt glad for at se jeres kommentarer! Vand er jo fx også kemi….

    1. Helle siger:

     I har ganske ret – men vi ved jo at det er den skadelige kemi C taler om 🤷‍♀️ Så lad os sende noget positiv energi 😜 Ligesom med kemi er der nemlig både positiv og negativ energi ❤️

     1. Cathrine siger:

      Og så vil jeg lige skyde ind til alle jer andre – det er SELVFØLGELIG den unødvendige og skadelige kemi.
      Eksemplerne her er fx at vælge økologisk bomuld, som er dyrket uden pesticider og insektgifte. Det er at undgå kemi.
      At vælge en seng, som er produceret ansvarligt og cradle to cradle certificeret – det er også at undgå den slags kemi, som mange møbler indeholder, fx brændhæmmer.
      JA kemi er alt – luften, vandet, mennesker. Alt er kemisk. Men jeg regner med, at vi alle kan differentiere i forskellige slags kemi 🙂 Og jeg vil gerne undgå den skidte så vidt muligt, der hvor jeg sover. Jeg prøver så absolut at tale til højeste fællesnævner her, og jeg regner med at alle er med og forstår, der er forskellighed i produktgrupper 😉 KH

     2. Ida siger:

      Jeg kan ikke svare på Cathrines besked nedenunder, så nu skriver jeg her:
      Jeg er faktisk ikke sikker på hvad du mener når du skriver ‘kemi’ eller ‘skadelig kemi’. Det er muligt, at jeg ryger under laveste fællesnævner, men det ér egentlig ret kompliceret, synes jeg. Nogle mennesker bryder sig fx ikke om parabener og andre såkaldte ‘mistænkte’ stoffer, selvom forsøgene der ligger til grund for disse vurderinger i EU, mildest talt ikke er noget man bør træffe beslutninger alene på baggrund af. Imidlertid er det en vinkel, der sjældent bliver fremlangt, og har man ikke en uddannelse ,hvor man er trænet i at kunne gennemskue videnskabelige undersøgelser – ja, så er der sgu lang vej til at kunne træffe et kvalificeret valg.
      Netop derfor vil jeg gerne vide hvad der menes med ‘kemi’ og ‘skadelig kemi’, for det er overhoved ikke sikkert, at vi alle er enige om hvad der skadeligt. Det gøres heller ikke nemmere af, at anprisninger som ‘kemifrit’, ‘grønt’, ‘naturligt’ mm. ofte bliver brugt som promoveringer uden at være underlagt nogen form for regulering fra EU eller forbrugerombudsmand. Jeg har altså ingen grund til at stole på den slags anprisninger alene, men har brug for en uddybning for at forstå hvad anprisningerne dækker over.
      Jeg håber virkelig ikke at nogen opfatter min kommentar som ‘hate’ eller lign., det er simpelthen bare det jeg tænker når jeg læser et indlæg som dette. Jeg er i øvrigt også sikker på, at du, Cathrine, står indenfor produkterne.

     3. Cathrine siger:

      Nej slet ikke hate, jeg opfatter dig som en kritisk forbruger, der tager stilling til, hvad du bliver præsenteret for. Men jeg har linket til Miljøstyrelsen her i kommentarsporet, og det stemmer ganske godt overens med den slags kemi, jeg ønsker at undgå i mit soveværelse – og egentlig generelt i mit hjem, men WOW det er svært at se og få indblik i, hvordan vores møbler produceres. Det er fx phthalater, bromerede brandhæmmere, bisphenol A osv. fra listen, som jeg gerne vil undgå. Og som jeg godt tør kalde skadelig kemi – omend de også har en funktion, så kan de være skadelige for mennesker. KH

    2. Sidse siger:

     Enig! Tænkte præcis det samme! Og så savner jeg lidt at høre, hvad forskellen på Juna sengetøj og alt andet sengetøj egentlig er? Hvilken skadelig kemi undgår jeg i soveværelset ved at vælge Juna frem for noget andet?
     Beklager hvis ovenstående lyder lidt negativt, men som (kritisk) forbruger vil det være fedt med sådan information, så det bliver lidt nemmere at navigere i forbrugsjunglen og træffe de mest bæredygtige valg.

     1. Cathrine siger:

      Du må gerne være kritisk Sidse – sengetøjet er økologisk, og ved økologisk bomuld undgår du en lang række pesticider (kemi i og for sig). Du kan læse følgende hos Sustain Daily: Bomuldsproduktion optager 2,5% af verdens marker, men 24% af verdens insektgift og 11% af verdens pesticider bliver brugt her. Selvom mange af os har en holdning til, hvilken slags produktion af fx hvede eller æbler, vi helst vil støtte, har de færreste en holdning til bomuldsproduktion. Men faktisk er det mindst lige så vigtigt at forholde sig til produktion af bomuld som madvarer. Produktionen af økologisk bomuld sparer miljøet for en lang række pesticider. Desuden dyrkes og høstes bomuld mange steder i verden med håndkraft, hvilket betyder, at bomuldsbønderne går rundt mellem planterne og indånder den luft, som planterne vokser i. Bagefter håndterer de store mængder bomuld, som skal vaskes og sorteres. Det har altså store konsekvenser for menneskene i produktionskæden, om det er økologisk bomuld eller konventionelt bomuld.
      KH

  3. Astrid siger:

   Mon ikke der henvises til den “unødvendige” af slagsen 🙂

   1. Cathrine siger:

    Nemlig! KH

   2. Signe siger:

    Selvfølgeligt! Og det er også super fint… Men det er nu stadig ærgerligt at ‘kemi’ altid skal bruges som et fy-ord, når der er så meget fantastisk ved kemi. Også selvom der selvfølgelig menes den unødvendige og dårlige slags. Når vi hele tiden bruger det som noget skidt så fremmer det ikke just lysten til at studere den slags og der mangler i HØJ grad folk (især kvinder!) på STEM uddannelserne.

    1. Cathrine siger:

     Selvfølgelig! Jeg forstår hvad du mener, selv om jeg ikke lige ser koblingen til uddannelserne. At fordi vi omtaler kemi med slet negativitet, så får det kvinder til at holde sig væk fra uddannelser. Det tror jeg nu, uden jeg ved det, er nogle andre processer, der gør det.
     Anyways, når jeg taler kemi i denne sammenhænge, så tænker jeg på lister som denne: https://mst.dk/kemi/kemikalier/saerligt-for-borgere-om-kemikalier/tema-gravid/minileksikon-kend-kemien/ – hvor man taler bisphenol, bromerede flammehæmmere osv. KH

 4. Maria R siger:

  Den altan altså 😍🌾🌾🌾

 5. Tina siger:

  Kan man ikke få fingre i de fine natsæt, du har på? Kan ikke se dem online.

  1. Cathrine siger:

   Jeg kunne godt være bange for, at det er udsolgt. De har haft det inde i Stilleben, måske det kan findes der? Jeg kan dog ikke se det online. KH

 6. Louisr siger:

  Jeg kan se, at du ramte ned i ikke blot min kæphest men også et par andres. Hvordan definerer du kemi, siden det er noget, du gerne vil undgå? Vand er noget af det helt basale kemi vi lærer tidligst i skolen – hvordan molekylerne bindes sammen af hydrogenbindinger. Alt er kemi.
  Hvad er så dårlig kemi, som du også nævner? Ting som er farlige? Det meste er farligt i den forkerte mængde. For.meget vand er farligt da det udvander dine salte og påvirker en masse processer i kroppen. For meget salt og for lidt salt vil være faligt. For lidt kalium og for meget kalium kan slå dig ihjel. Verden – biologi – er så nuanceret, at man ikke bare kan skære det over en kam. Jeg synes du skriver fabelagtigt og medrivende – men jeg kunne slet ikke abstrahere fra din brug af ordet kemi i dette indlæg desværre

  1. Cathrine siger:

   Se gerne mit svar længere oppe Louise. Når vi taler en kampagne for økologisk sengetøj, så er det selvfølgelig et ønske om at undgå de voldsomme mængder kemi, der er i bomuldsproduktionen, som insektgifte og sprøjtegifte. Jeg taler til højeste fællesnævner her og antager, for I er sgu altid så skarpe, at vi alle har basic viden om kemi – at det er overalt. I os, omkring os. Her er der tale om at undgå den unødvendige i et sovemiljø, vi bruger mange timer i. KH

 7. Anne-Sofie siger:

  Hvilken farve er det sengetøj der er på på jeres dyner? Det ser brunt ud, men på linket er der kun grøn og blå, så nu er jeg i tvivl

  1. Cathrine siger:

   Det er grønt 😀 KH

 8. Ann siger:

  Jeg anede ikke det, med struktur i sengetøj. Det vil jeg huske, næste gang jeg skal have nyt sengetøj! Det er smart!
  Da jeg flyttede ind, malede jeg vægge og loft i mit soveværelse med naturmaling, som ikke har de samme former for unødvendigt ikke-sund kemi, som almindelig maling har. Den tanke kan jeg godt lide 🙂
  Og endnu et tip: Da jeg købte min seng (samme mærke som jeres, hvor det ikke skulle være er problem) fortalte sengemanden mig, at de fleste senge faktisk har allerbedst af ikke at blive redt. De ånder meget bedre, hvis man lader madrassen få luft. På den måde er det også bedst, hvis man prøver ikke at bruge pladsen under sengen alt for meget til opbevaring.

  1. Cathrine siger:

   Okay, det er et godt tip for rodehoveder, haha! TAK Ann – jeg lader den stå uredt.
   Hvordan var det at arbejde med naturmalingen? KH

 9. L siger:

  Hvor er det bare nogle dejlige billeder og en fin video.
  Du gør dig så mange fine tanker om de ting, du vælger at omgive dig med i din hverdag.
  Det er måske bare mig, der er erhversskadet, men det jeg kommer til at hænge mig allermest i (og hvor er det bare åndssvagt og ærgerligt – for det er jo ikke fordi, jeg ikke forstår budskabet), det er brugen af “kemifri” – sådan helt nøgternt, så er det jo bare ikke rigtigt. Det er ikke “kemifrit” – det er der ikke rigtig noget, der er. Og det ved jeg jo også godt, at du godt ved. Jeg synes bare, det er så ærgerligt (og helt ærligt, også fordummende) at bruge kemi som et fy-ord, og jeg er brandærgerlig over, at det er det, der hænger ved hos mig, når jeg har set sådan en fin og vel gennemarbejdet reklame. Og jeg forstår sagtens, at det er nemmere at kalde det kemi (selvom man ved bedre), men hvor ville jeg ønske, at vi var mere konkrete og italesatte præcis, hvad det er, vi gerne vil undgå i vores sengetøj,mad, dyner osv. Det er så in at være en bevidst/oplyst forbruger (og hurra for det. virkelig!), men jeg synes, det bliver lidt tyndt og uigennemskueligt, når vi koger det ned til “kemifri”.

  1. Cathrine siger:

   Den sidste del om det uigennemskuelige følger jeg – at der mangler ord på, hvad jeg præcis vil undgå. Men det er fx pesticider og insektgifte i bomuldsproduktionen, som er ret vanvittige mængder. Det kommer jeg udenom ved brug af økologisk bomuld i mit sengemiljø. Det er selvfølgelig for at samle til en stor paraply eller hat, hvad den overordnede tanke var, at bruge den term. Jeg overvejede også at skrive ‘bæredygtigt soveværelse’, men det synes jeg er endnu mere fluffy. Hvad katten er det?
   Men pointen er selvfølgelig at opnå et så rent soveværelsesmiljø forstået på den måde, at undgå den unødvendige kemi, hvor man kan. Det er også brændhæmmer på sengen osv. KH

 10. Anne siger:

  Vi er ved at renovere vores “nye” hus fra 1928. Vi fjerner alt gips, plastik, mineraluld, spånplader, traditionel maling osv.
  Vi bygger alle indvendige vægge op på ny, med træ, træfiber og lerpuds. Paneler og døre bliver malet med linoliemaling, vinduer og udvendige døre er i rent træ. Og så laver vi nye trægulve. Vi tager stilling til alle de materialer som vi skal leve i, og vil gerne være sikre på at både vi og huset kan ånde.

  1. Cathrine siger:

   ÅH hvor er I bare mega seje <3 Det er vildt imponerende, at I går så vidende og grundigt til værks! KH

Send en besked