Top

Studie – big decisions

23.09.2013
Skabt af Cathrine

Godmorgen! En sløv en af slagsen herhjemme, selv om planerne er mange. Frida kom hjem i går aftes efter to ugers koloni hos sin farmor og farfar. Hun kunne godt huske sin egen vane med at hoppe op i vores seng for at ligge i revnen ved 2-3-tiden, og så moslede hun bare rundt og kunne ikke falde til ro. Det kunne vi så heller ikke. Men nøj, det er pragtfuldt (!) at få hende hjem igen.

Nu til studiesnak! Jeg bliver nemlig ofte spurgt, hvad det egentlig er, jeg læser. Jeg startede i 2009 på Film- og Medievidenskab på KU på Amager ? bedre kendt som KUA. Efter knap 1,5 år på studiet blev jeg optaget på Talentholdet på DR, og så gik det hele lidt op i hat og briller. Jeg måtte framelde nogle eksaminer, og pludselig kom jeg meget langt væk fra studiet. Både mentalt, kunne ikke helt rumme det, og fysisk havde jeg ikke tiden. Jeg kom dog tilbage med fuld fart for snart 1,5 år siden og har læst lige siden. Et fag ad gangen. I kan læse lidt tidligere skriblerier og tanker om studiet HER.

Nu er jeg så nået til tilvalg ? jeg har bestået et tilvalg; praktik, og mangler to til. Det ene tager jeg nu på Retorik. Faget hedder Almen Retorik og er en form for grundfag i studiet ? en introduktion til mange af fagets facetter. Vi har ret travlt, og som underviseren siger, skal vi i princippet lære dét grundfagsstuderende har to år til bare på et semester. Tror dog ikke, vi går ligeså meget i dybden, som de der læser studiet som grundfag. Men heftigt er det! Vi bliver sat ind i at analysere tekster, vi lærer fagets historie. Det er på mange måder lidt ligesom at have dansk/engelsk i gymnasietiden ? vi bruger MEGET tid på analyser. Nu bare med fine latinske og græske termer ved hånden.

Det er super spændende, og det var også min drøm at læse det i sin tid. Jeg søgte ind på retorik i 2008 ? samme år jeg blev student. Jeg har altid elsket ord, og nørderiet omkring dem. Jeg koncentrerede meget af min dansk- og engelskundervisning i 3. g omkring netop retorikken med forskellige analyser af taler osv. Men desværre var mit snit ikke til retorik, og i stedet kom jeg ind på Film- og Medievidenskab. Det er jeg stadig hamrende glad for ? ellers havde jeg ikke mødt 11 dejlige veninder, flere af dem som skubbede på, at jeg skulle ansøge Talentholdet. Alting sker af en grund.

Men nu 4 år efter studiestart er jeg endelig i gang med drømmen. Retorik. Men jeg må indrømme, at jeg virkelig tit, som i næsten hver dag, tænker på, om jeg skal afmelde mig studiet for en tid. Fuldstændig. Jeg har haft så travlt med ikke at fejle, ikke kaste håndklædet i ringen efter, jeg kom på Talentholdet. Jeg har været vildt bange for sådan for alvor at tage en pause ? hvad ville andre sige? Hvad ville jeg selv tænke? Ville jeg nogensinde komme tilbage?

Jeg synes, det er ret presset både at arbejde fuldtid mere eller mindre på DR, have bloggen der timemæssigt er en deltidsstilling, og så en klumme og så et deltidsstudie. Jeg er altid bagud, jeg har altid dårlig samvittighed. Det ville egentlig være ret rart at kunne fokusere på to ting ad gangen; arbejde og blog ? og klummen. DR er ret spændende i øjeblikket, der er mulighed for at smide idéer ind til bestemte huller i sendeplanerne, og jeg vil rigtig gerne have overskud til at udnytte det. Men jo mere travl jeg er, jo mindre kreativ er jeg. Hm? Kommer der nogensinde et bedre tidspunkt til at færdiggøre uddannelsen? Der kommer kun mere arbejde, mere spændende arbejde, bloggen bliver bare større og større. Om 2-3-4 år er der måske en baby på vej. Åh, big decisions! Jeg er ikke typen, der opgiver. Nogen gange bliver princippet bare større end virkeligheden. Og det er jo den, jeg skal forholde mig til, det er den jeg lever i. Og virkeligheden vil altså at jeg har fået et job, et voksenjob, der kræver. Det er vel i sidste ende dét vi læser for ? at få et job. Jeg har bare taget det i omvendt rækkefølge Åh..

23 kommentarer

 1. Katrine siger:

  Hej Cathrine
  Der er ikke noget, jeg ønsker mig højere end et job! Jeg har et år tilbage af studiet og frygter for jobsituationen, når jeg kommer ud, så jeg ville for alt i verden gå for jobbet. Studiet kan du færdiggøre senere – der er damer på mit hold, der har 4 uger gamle babyer med til undervisningen og følger den så godt de kan, det er da sejt! Og selvom det er en anden måde at læse på, er jeg sikker på, de bliver dygtige på deres egen måde og kan sælge sig på nogle andre ting, når vi skal ud og have jobs… Det var bare mine tanker.

 2. Sarah siger:

  Sats på jobbet! Studiet kan du altid gøre færdig.
  Det er selvfølgelig godt at have en uddannelse, men det skønneste er det at være STUDERENDE – tiden, fordybelsen, vennerne – som du også selv oplevede det i starten på film- og medievidenskab. Lige nu er du bare nødt til at ræse igennem. Tag en pause (også selvom det bliver igen, igen) og kom så tilbage til det når har tiden til det. Lige nu har du bedre muligheder andre steder 🙂
  Jeg læser selv på KUA og jeg er glad for mit studie, men det skønneste er det der har fulgt med – studiejobs, studieophold – og jeg har udskudt fag – nogle gange måske ikke helt velovervejet må jeg indrømme -, men jeg ville til enhver tid gøre det igen. Hvis jeg stod med et godt job, så ville jeg tage det.

 3. Louise siger:

  Det lyder som om, at du har truffet DIN beslutning. Stå ved den. Og nyd de muligheder, du har lige nu og her.

 4. Lika siger:

  Jeg synes selv du kommer med svaret – du skal selvfølgelig gribe chancen og arbejde med det, du brænder for i øjeblikket. Det er der, du virkelig har mulighed for at komme med indflydelse og når der er plads til netop det lige nu, hvorfor så ikke gøre det? Du mister intet ved at holde en pause – men hvis du ikke holder en pause med studiet, så daler al kreativiteten og det ender med den der, middelmådighed. Man kan ikke gøre alt på een gang, så bliver det sådan hovedløs høne agtigt og det gør jo man langsomt udbrænder. Det dur da ikke at bare være sådan halv tilfreds? Da ikke når du har mulighed for noget andet?

 5. Altså hvis man kan få et lækkert voksen-job, som du kan, uden at have færdiggjort uddannelsen, så er det vel at gribe chancen. Uddannelsen kan man vende tilbage til, når den passer ind – arbejdet er nu og her. Måske du aldrig færdiggør uddannelsen, men hvad så, hvis arbejdet har givet dig en levevej med drømmekarriere? Jeg kan godt se at det er nervepirrende og angstprovokerende, og jeg burde heller ikke opfordre eller skubbe ud over kanten, før jeg gør det ikke selv. Jeg bliver på studiet, netop af princip, som du skriver, selvom jeg nok mest er for at ta’ springet og ta’ ud og opleve verden, prøve at se hvor det kan bære mig hen. Du skrev på et tidspunkt et indlæg, hvor du i en kommentar nævnte at man jo ikke skal ha’ noget at falde tilbage på – man skal kigge fremad. Det har jeg virkelig taget til mig, men mens jeg samler mod til det store spring, så undgår jeg lige at spilde tiden og vælger at blive på uddannelsen. Men du har jo noget ude i den virkelig verden der venter på dig og som kan føre dig langt, udfordre dig og give dig oplevelser. Jeg glæder mig i hvert fald til at følge dig fremover og se hvor det hele bærer dig hen – med retorik eller ej 🙂

 6. OhMyGown siger:

  Personligt synes jeg det er hamrende vigtigt at have afsluttet sin uddannelse og få den skide kandidatgrad. Du er virkelig ung, og du ved ikke, om DR om 10 eller 20 år beslutter sig for, at nu er du ikke in længere. Du kan selvfølgelig få job andre steder, men jo ældre man bliver, jo mindre interessant bliver du. Hvis det var mig, ville jeg nok bide i det sure æble og koncentrere mig 100 % om uddannelse. Når du er færdig om nogle år, er du stadig lige sej og lige så meget dig selv. Men med en grad i bagagen. Og hvis DR ikke vil have dig om nogle år, så er der helt sikkert nogle andre, som vil.
  Jeg håber sådan, at du finder ud af det, for sådan nogle beslutninger er mega stressende især når man også begynder at tænke over det der med børn, ha ha!

 7. Selvfølgelig skal du satse på job og blog og klumme, søde Cathrine! Det lyder også som om, du allerede har taget din beslutning. Uddannelsen løber ingen steder, men det gør alle de fede muligheder måske. Og hvis du aldrig kommer tilbage til uddannelsen? Det er altså ikke verdens undergang, skal jeg hilse at sige 🙂

 8. Julie siger:

  Det er godt nok også mange bolde at have i luften og jeg går total ind for at gribe de muligheder, der byder sig. Hvis du har nogle rigtig fede muligheder på radioen, er det næsten ærgerligt at misse dem. Men omvendt kan jeg altså heller ikke lade være med at tænke: få da bare bacheloren i hus. Så er der papir på skidtet og man er berettiget et andet løntrin med det der stykke papir 🙂
  Men det handler jo alt sammen om prioritering og man kan jo altid studere, hvis man virkelig vil. Også med børn 🙂
  Din mavefornemmelse kan sikkert sagtens fortælle dig, hvad der føles mest rigtigt at prioritere. Det er sådan noget de kan, de der maver.

 9. Simone siger:

  Hej Cathrine
  Jeg har været 6 år om at tage min uni uddannelse, afleverer speciale d. 7. oktober – Endelig!! Jeg har været rigtig glad for at tage min bachelor, hvor jeg føler jeg har fået et godt fundament, rent metodisk og ift at nå et hvis refleksions niveau. Kandidaten føler jeg har været komplet spild af tid. Det er squ lige gyldig hvad man lærer af teorier for praksis er ikke teori! Jeg har været glad for det praktik forløb jeg havde på kandidaten, hvor jeg lærte super meget, ellers har jeg lært aller mest på de fede jobs jeg har haft. Nu står jeg så og er næsten færdig, jeg har slæbt mig igennem, været en dårlig studerende fordi jeg har arbejdet rigtig meget, til gengæld sparker jeg røv til at arbejde den dag i dag! Jeg har uopfordret fået jobtilbud fra en af de største virksomheder i DK. De har ikke en eneste gang spurgt til at se mit karakterbevis eller på nogen måde vist interesse for min uddannelse, til gengæld synes de det er skide spændende hvad jeg har arbejdet med undervejs og på den baggrund har jeg fået job, inden jeg er færdig uddannet. Jeg befinder mig så også i en verden, hvor det er en forudsætning at man har en uddannelse. Det er ren formalia (super motiverende, right), men det er mit indtryk, at i din verden er det skide ligegyldig? På p3 er det vel snarere undtagelsen end reglen at værterne har en uddannelse og det synes jeg er pisse fedt!
  Med al det her vil jeg vel egentlig bare sige, at du står overfor nogle fantastiske jobmuligheder, grib dem! Der kan vel kun ske to ting; 1) Du kan flyve og så er det bare so long til uddannelse, du var en af dem der var sej nok til at kunne klare sig uden eller 2) det var ikke som du havde håbet på, tilbage til skolebænke og det er langt fra en nitte at blive færdiguddannet lidt senere i livet. Virksomheder sætter stor pris på modenhed…. og et godt CV!
  Lad være med at føle dig presset ned i en kasse, hvor man kun duer til noget hvis man har færdiggjort en uddannelse. En uddannelse der alligevel regelretter… og er der noget du ikke er og ikke må blive, så er det da regelret!
  Go get them, cand.mag.i livet-style

 10. Anne siger:

  Søde Cathrine, det lyder som om du selv har svaret på dit spørgsmål – og jeg er enig med de andre der har kommenteret: studiet løber ingen steder, og lige nu HAR du det, som du studerer for at få? Go for it. Du er jo pissedygtig!

 11. J. siger:

  Helt enig med de andre! Sats på jobbet – så kan du altid gå tilbage til studiet, hvis det en dag skulle vende (det kan jeg dog ikke forestille mig, for du gør det skide godt i radioen!).

 12. M siger:

  Nu lærer man sørme de fine latinske betegnelser til analyse allerede i 1.g – meget interessant 🙂

 13. Søs siger:

  Jeg kan kun nikke alt for genkende til ‘frygten for at tage en pause’, den konstante dårlige samvittighed og at ha’ en del (for mange?!) bolde i luften. Min kæreste foreslog mig at tage en pause i form af et praktikophold i udlandet – en mulighed for at komme lidt væk fra studiet, lektier, eksaminer, studiejob og et meget aktivt socialt liv der alt sammen skulle passe sammen.
  Da jeg undersøgte muligheden og fandt ud af at jeg på ingen måde kunne få merit og derved ville være nødt til at forlænge min kandidat med et semester virkede det på ingen måde som en mulighed – det var ligesom at kaste håndklædet i ringen i mine øjne. Nej tak! Men med støtte fra kæresten, familie og venner valgte jeg i sidste ende praktikken og har fundet ud af at verden ikke er ramlet sammen. Det hele står der endnu. Phew! Studiet venter på mig til næste semester, hvor jeg kan samle op derfra hvor jeg slap. Og selvom jeg selvfølgelig savner alle de dejlige mennesker jeg omgiver mig omkring i hverdagen hjemme i København, især min kæreste, så er jeg glad for at jeg endte med beslutningen om at tage afsted…
  Med det her siger jeg ikke at du skal vælge det ene frem for det andet. Men du skal ikke lade frygten for at tage en pause afgøre dit valg 🙂

 14. Simone siger:

  Faldt lige over den her… 😉 http://heltnormalt.dk/truthfacts/2013/08/16

 15. Cecilie Wirstad siger:

  Nu er det her fuldstændig ude af kontekst, men jeg har spurgt dig før i kommentaren, hvor du ikke svarede, hvilket også er okay! men nu prøver jeg lykken én gang til:
  For noget tid siden (meget tid siden) lavede du et indlæg hvor du bl.a. sagde at du drak hjemmelavet chai-latte. Vil SÅ gerne vide hvordan man laver det selv, og det er jo perfekt her til efteråret!

 16. Nanna siger:

  Ved ikke rigtig om du spørger os til råds, og virker måske også lidt dom om, du har truffet din beslutning. Men jeg vil nu alligevel slå et slag for, at du for overstået den bachelor. Mangler du ikke kun et fag og så bacheloropgaven? Ja det er nederen, men det kommer til at gå så hurtigt, men tror det vil være en lettelse, også mentalt, at have overstået bacheloren fuldstændig. Så kan du jo altid overveje, om du skal ha en kandidat engang, når tiden er der 🙂

 17. omveje siger:

  Hvis jeg kunne sige een ting til et par år yngre mig, så skulle det være: Tag en pause. Rejs. Find en praktik. Prøv et job. Test det. Den ENESTE, der fik noget ud af, at jeg blevet færdig til tiden (bl.a. også med retorik – og journalistik)og på normeret tid, var mig. Mig, der kunne sige, at jeg var i et voksenjob som 26-årig.
  Tre år efter kan jeg så sige, at jeg ikke anede, hvad jeg ville eller havde lyst til – og her sad jeg så med et voksenjob og en titel, som nu ingen steder tog mig – fordi jeg kun den erfaring. Hurra.
  Jeg gjorde det eneste, jeg kunne: Spolede tiden tilbage og startede forfra – sagde jobbet op.
  Jeg forstår din frygt og mangel på fornemmelse på, hvad der er smartest, men du kan altid studere, du kan altid blive færdig. Jeg ville egentlig ønske, jeg ikke var det.

 18. Lise siger:

  Hmm, den er svær. Jeg synes uddannelse! Det er så få år af din karriere, du skal bruge på at læse, og det er ikke skidt at få højnet sit uddannelsesniveau. Du skal arbejde til du er over 70! Hvad betyder det at bruge et par år på uddannelse? Du har et sympatisk og vindende væsen, så der vil helt sikkert byde sig andre muligheder, vær ikke urolig for det. Der er respekt omkring uddannelse, så hvem ved om du også får tilbudt endnu flere ting med ‘bid’ i, fordi du får en solid uddannelse. Fx har jeg masser af respekt for det, som Eva Harlou siger om husene i tv, fordi hun er uddannet arkitekt.
  Det kommer an på mange ting, om du ‘bare kan komme tilbage til studiet’. Kan det administrativt lade sig gøre? Og når du bliver ældre med masser af erfaring kan du måske slet ikke med de unge og uerfarne studiner, der ikke fatter en skid.
  Du skal selv tage beslutningen, så mærk i maven og kombiner den følelse med praktikaliteter – hvad kan lade sig gøre på studiet osv 🙂

 19. linda R siger:

  Jeg har stået i samme situation. Jeg tror det gælder om ikke at se det om en fejl at droppe studiet, du har jo fået noget ud af det og det har hjulpet dig. Og hvad er en uddannelse andet end et stykke papir. Du har et job, og det er jo det, der skal komme ud af din uddannelse. At du så er hurtigere “i mål” er jo kun godt. Og hvis du en dag synes du mangler noget så vender du jo tilbage, og hvis ikke ja så kommer der nok noget nyt. Jeg droppede mit studie og er glad for at have fået min gode samvittighed tilbage. Det letter!

 20. Michelle siger:

  Det bedste råd, jeg nogensinde har fået er: ikke tage imod råd fra nogen. Hvorfor? Fordi folk altid giver råd ud fra det, DE helst vil. Så start med at spørge dig selv – hvad DU helst vil? Og hvorfor? Og tænk dig så om? Hvad er pro’s? con’s hvad den beslutning? Og så forestil dig den fuldstændig omvendte problemstilling – pro’s, con’s.
  Når det så er sagt, så skader det jo aldrig at lytte og spørge andre til råds 🙂
  Jeg håber, du bliver glad for din beslutning uanset hvad det bliver 🙂

 21. Camilla siger:

  Jeg syntes du er sej, og tillykke med at du nu læser retorik. Det giver jo også fin mening, nu hvor du bruger sproget i alle dine mange deltidsjobs 😉
  Kh Camilla

 22. Celia siger:

  Ok, min mening kommer nok ikke som nogen overraskelse for dig, men lad mig alligevel joine koret (nice one, ladies!) af damer, der siger, at du skal satse på jobbet, bloggen og klummen.
  Jeg synes, det er værd at se på, hvad du har opnået – ALLEREDE! Ting, som folk kun kan drømme om, der er du, lige nu. Det er fantastisk for dig, og jeg kan kun forstå, hvordan et studie kan virke drænende. Jovist, det er interessant – der er jo en grund til, at du læser det – men der er meget andet end uddannelse. Og som andre siger, så kan du jo altid vende tilbage og færdiggøre den. Dét er en vigtig pointe.
  Jeg tror virkelig, at du vil få en masse ud af at tage springet, sætte studiet på pause, og virkelig få tid til at mærke efter, hvad der er rigtigt for dig. Også så du kan se, hvor jobbet kan bære dig hen. Hvis du føler, der er potentiale her, og du kan se masser af muligheder foran dig inden for de næste år, så synes jeg, du skal satse 100%. Ingen kan vide bedre end dig, om det kan bære dig langt. 🙂
  Jeg tror på, at man skal stole på sin gut feeling og så gå med den. Folk vil bruge lang tid på at slå dig i hovedet med ord om, at du altså “burde se at få færdiggjort den uddannelse” – men hvad fanden ved de? Jeg er så træt af folk, der skal kloge sig på andres livsbeslutninger. Kun du ved bedst. Og hvis du ser en fremtid med jobbet – then take it!
  Det gode kommer kun til den, der tør at drømme om lidt mere… You go girl!

 23. Camilla siger:

  Wauw jeg ved slet ikke hvad jeg skal sige. Jeg går i 3.g og drømmer så inderligt om at komme ind og arbejde for DR – radio eller tv! Jeg har tænkt mig at søge ind på Film- og medievidenskab når jeg bliver færdig til næste år og det er først nu hvor jeg har fundet din blog at jeg har fundet ud af at der er noget der hedder Talentholdet hos DR. Jeg ved ikke om jeg vil, men jeg kunne godt være fristet til at søge ind i 2015 når et nyt hold bliver oprettet. Det jeg vil sige er at du er en kæmpe inspiration og jeg er super glad for at jeg har fundet din blog!

Send en besked