Top

Tender love and care: Mine tre SOS-plejeprodukter

20.08.2017
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

ANNONCE – i samarbejde med Avène

Det her indlæg har jeg glædet mig til. Altså jeg glæder mig hver dag til at sætte mig ved computeren og slå løs på tasterne, men for mig handler det her ekstra meget om selvomsorg og også om at give gode råd videre, som jeg har fået eller fundet.
Jeg vil gerne sætte fokus på skadet hud; den solbrændte, rifter, sårene men i mit tilfælde er det ret relevant at tale om pleje af ar. Og til netop det har jeg fire hudprodukter, som for mig er superhelte. De har hjulpet mig både fysisk og måske også lidt mentalt og på daglig basis er de mine reddere, når jeg står med en hud-SOS; tørre læber Cold Creme-læbepomaden er super), brandsår eller de friske ar.
Det skal dreje sig om kilden i Avène, men mest af alt om mine favoritter Eau Thermale, den almindelige Cicalfate og Cicalfate “Post-acte”. Nære venner, siden min operation i juni. De har givet mig et ritual og tid til selvomsorg, som jeg tror, har været en rigtig vigtig del af helingsprocessen – den ydre som den indre. Derfor får I også de ærligste billeder, af en krop som den kan se ud oven på hormoner, med seks større eller mindre nyankomne ar til det i forvejen store blindtarmsar.

Kilden i Avène

Lad os lige tage vandet først. I Avène udspringer en særlig thermalsk kilde. Hvorfor det så er særligt, og hvorfor det virker, det forsker man super meget i. Sammenlignet med almindelig vand, så har Eau Thermale fra Avène-kilden et lavt indhold af salt. Det gør, at huden ikke tørrer ud, som normalt vand faktisk gør. Det har en helt særlig koncentration af saltmineraler, som gør vandet irritationsdæmmende. Så har det et meget højt niveau af silika, som blødgører. Og så har man fundet ud af, at kildevandet i Avène har én helt særlig og unik ingrediens, som ingen andre thermalske kilder har i Frankrig; en bakterie som hedder Aqua Dolomiaie – og den er antiinflammatorisk.
Det er altså ikke bare vand. Denne her sammensætning forklarer, hvorfor folk med hudlidelser i århundreder har besøgt kilden for at bade og indtage vandet. Det har virket. Og det virker stadig. I Frankrig har man en helt anden tradition og brug af thermalske kilder, og lider du af psoriasis, eksem eller andre hudlidelser, så får du en henvisning til fx Pierre Fabres behandlingscenter i Avène.
Her får du en rimelig stram behandlingsplan med særlige bade, massager, wraps etc. mange gange om dagen. Vi taler altså folk i hvide kitler og sanatoriumstemning – ikke feng shui og Bali-inspireret citar på anlægget. Omdrejningspunktet og den aktive, helende ingrediens i alle behandlingerne er det thermalske kildevand. Vi mødte den dejligste lille danske dreng, som for andet år i træk var i behandling på stedet. Det var ret vildt at se hans resultater.

Min alltime favorit – Eau Thermale

Vandet er nøgleingrediensen i hele Avènes produktlinje, men de sælger den også ren, på dåse som en mist. Mit yndlings-Avène-produkt og mange andres. De producerer 800.000 flasker om ugen!
Det er et multiprodukt, som jeg bruger til ret mange forskellige ting:

 • Spray den på sår og ar. Lad det tørre ind et par minutter og tilføj creme.
 • Brug den som face mist/tonic efter makeupfjerning for at berolige huden før du kommer serum på.
 • Brug den til at “sætte” makeup, når du har lagt den, så den holder hele natten.
 • Spray den på solbrændte skuldre – evt. læg en serviet oven på det brændte område, spray på servietten, så det ligger mere koncentreret. Hav evt. dåsen på køl først.
 • Brug den på rødmende hud – babynumser, rødme i ansigtet – den mindsker fornemmelsen af overophedning i huden.
 • Brug den efter hårfjerning for at dulme irritation og rødme – den køliger og beroliger.
 • Hav den stående ved computeren, så du kan friske dig op i løbet af dagen.

Det er så dejligt at have et produkt, som er 100 % rent – ingen kemi, ingenting. Det er “bare” vand. Hentet direkte op fra jorden i Avène og ned i din spray-dåsen. Det betyder, at når vandet kommer ud af dysen, så er det allerførste gang, dét vand “ser” dagens lys og kommer i kontakt med luften. Jeg har selv set maskinen, som er i lukket, fuldstændig sterilt område – alarmer bimler og bamler, sker der noget under den strenge produktion. Og jorden over reservoiret er fredet, så vandet ikke forurenes.
Det rene produkt – det kan jeg godt lide i min rutine. Især når man bruger mange forskellige produkter, som jeg gør.
En lille note, du skal huske er dog ikke at flasken, som man fx gør med hårlak. Drivgassen der får vandet op og ud af flasken, bliver nemlig i så fald blandet med vandet. Det er ikke giftigt – du får bare ikke resten af vandet med ud. Det er jo ærgerligt.

Den ødelagte hud – ardannelsen

Før vi tager fat på cremerne til ar og sår, så tænker jeg at fortælle lidt om ardannelse. Det sker jo i ny og næ, at der går hul på “emballagen”, vores hud. Om det er en hudafskrabning, et brandsår eller et dybere sår fra en operation, så vil huden med det samme gå igang med at “udbedre” skaden, og arret vil opstå, når der sker en dybere læsion i læderhuden.
Ardannelsen er en del af kroppens naturlige sårheling. Som en del af reparationsprocessen vil huden begynde at danne collagen. Det er et robust fibermateriale, som findes naturligt i huden, men som vi mister gradvist med alderen, hvorfor sårheling og ardannelse går hurtigere hos unge mennesker end hos ældre.
I starten vil arret være rødligt – måske betændt. Efter ca. tre måneder forsvinder rødmen, men reparationen er først fuldført efter seks til tolv måneder. Det er her dit ar vil se hvidt ud, og herefter kan man ikke gøre så meget ved arret i forhold til cremer etc. Hudens arbejdsproces er slut.

Arrets redningsmand – Cicalfate

Når du har oplevet et hudtraume, så er det en rigtig god idé at give det en beskyttende hinde på overfladen, så huden kan gøre sit arbejde og fuldføre helingsprocessen uden at blive forstyrret at flere udefrakommende elementer – som bakterier osv.
Samme dag jeg hjem fra hospitalet, tilbage i juni, så sendte jeg Adam på apoteket for at købe Cicalfate Poste-Acte. For at tale om Post-Acte, så lad mig lige løbe den almindelige Cicalfate igennem med jer, for den bygger på det samme dog særligt egnet til hud udsat for operation eller laserbehandling eller lignende.
Cicalfate-cremen er en af Avènes mest solgte produkter. Den er en helt! Den er fantastisk på røde babynumser, tørre læber, revner ved mundvigerne, tørre pletter, eksem, på brændt hud (om det er solen eller varmekilder der har brændt), på små friske ar/sår (så længe det ikke er væskende), hudafskrabninger, insektbid, ar – et multiprodukter, som altid er god at have i tasken.
Dét der virker er kombinationen og koncentrationen af zinksulfat og kobbersulfat – det hæmmer bakteriervækst (ret vigtigt på sår) og sukralfat, der danner en hinde over den ødelagte hud og er med til fremme reparation – og så det thermalske kildevand.
Hvor den almindelige Cicalfate er den mest potente – en salve, der er tykkere i konsistensen, som efterlader en hvid hinde på huden, så er Post-Acte lettere i konsistensen, forsvinder hurtigere på huden. Post-Acte er altså mindre potent men rarere i konsistensen på større områder.
Det er i øvrigt en fin lille gave at give kender du nogen, som er frisk ude af operation; en Eau Thermale og en Post-Acte…

Helingsritualer

Post-Acte blev sammen med Eau Thermale en del af mit ritual oven på operationen. Hver morgen, hver aften, har jeg taget mig tid til at give arrene omsorg. Først Eau Thermale, vente et par minutter, så Post-Acte på sårene.
Det er vigtigt for mig, at sårene får bedst mulig pleje, så de kan hele hurtigt og pænt, men det er ligeså vigtigt for mit hoved at vænne sig til dem og forlige sig med dem. Dét at kærtegne dem, nusse dem og få dem til at blive en del af mig og min krop så jeg kan undgå at blive sur og vred på dem, det har været vigtigt. Fordi det kunne jeg ligeså godt! Blive sur og vred på dem, fordi arrene er en konstant reminder om tab og traume.
Vi skal være gode ved kroppen, for den prøver. Og særligt huden! Kroppens største organ. Det er faktisk dén, der beskytter os mod ydre påvirkninger – sol, vind, vejr. Men nogle gange går der jo hul, og så kan det være rigtig vigtigt at hjælpe med en ekstra hinde – og dér kan den rigtige creme komme ind.

Avène forhandles eksklusivt på apoteket eller på webapotaket.

11 kommentarer

 1. Rose siger:

  Bravo. Virkelig fint indlæg. Du er virkelig den bedste til at forene det personlige med det kommercielle. Jeg elsker også Avene produkter og vil huske dette indlæg næste gang der går hul på min hud, da jeg får ar af det mindste må det hjælpe lidt at være ekstra god.

 2. Katrine siger:

  Hormoner og ar eller ej – du ser brand godt ud! Hvor er dit fine undertøj fra?

 3. Kathrine siger:

  Jeg har prøvet få af deres produkter – men efter det her indlæg får jeg da lyst til at prøve alle dem du anbefaler 🙂 super indlæg!
  Jeg er nødt til lige at kommentere på bakterien som produkterne indeholder: patogen betyder sygdomsfremkaldende og det er den jo næppe 😉 sorry – hader selv de her kommentarer, men den sprang altså lige i øjnene 🙂

 4. Simone siger:

  Så gode tips 👏☺️ Hvor er din fine kåbe fra?

 5. Clara siger:

  Super godt indlæg. Ved du hvor lang tid efter en operation, man må begynde behandlingen? Jeg har selv live været igennem et kejsersnit og vil så gerne igang med at gøre arret pænt 🙂

  1. Cathrine siger:

   Hvis du vil smøre med creme, så kan du begynde med det samme. Cicalfaten hæmmer bakterievæksten – især den tyndere konsistens i Post-Acten er god – og nem at smøre ud. Den anden er lidt sejere, men dog mere effektiv. Men til at starte på mens arret er helt friskt og “nygjort”, så brug Post-Acten 🙂 Gerne i kombination med vandet! KH

   1. Clara siger:

    Tusind tak! Den er købt og skal prøves 👌🏼 Og en omgang ros – du er uden sammenligning den bedste til at lave sponsorerede indlæg! De virker meget personlige og troværdige. Keep up the good work 👏🏼

 6. Nanna siger:

  Tak, tak og af hjertet tak for din åbenhed omkring ar, som både sætter sig på krop og sjæl. Jeg har netop gennemgået min anden operation for en graviditet uden for livmoderen og mistede i denne omgang så meget blod, at jeg stadig er sygemeldt på 3. uge. Kan man godt creme ind på trods af, stingene stadig sidder i? Magter ikke flere grimme ar, så dette skal uden tvivl have et forsøg. Jeg ønsker jer virkelig alt det bedste og held og lykke 🙂

  1. Cathrine siger:

   Det er jeg godt nok ked af at høre Nanna, sikke en omgang du er igennem. Har du egentlig overvejet at have en psykolog på siden med speciale i det her emne? Jeg synes, det har været meget voldsomt også for mit hoved, og det lyder som om, du har været igennem en endnu voldsommere omgang. Du kan sagtens bruge creme, selv om du har sting i. Jeg begyndte dagen efter operation – der er Post-Acte rigtig god også fordi konsistensen er så let, at man ikke skal ase og mase med den før den forsvinder. Pøj pøj! KH

 7. Sidsel siger:

  Rigtig fint skriv, og jeg er, som flere andre også kommenterer, så vild med din personlige og ærlige tilgang – også til sponsorerede skriverier.
  Elsker Avene, og har faktisk selv en Cicalfate stående – selv om jeg ikke har nogen operationsar, men den er altså bare god til alt muligt! Lidt som Weledas SkinFood- altså ikke at de to minder om hinanden, men det er bare gode, uundværlige multiprodukter

  1. Cathrine siger:

   Den er nemlig god til så mange ting. Jeg brændte mig på min kaffesteamer forleden (serr…) og der smurte jeg de efterfølgende dage med cicalfaten – det tog hurtigt smertenn og speedede helingen! KH

Send en besked