Top

That golden latte

30.01.2018
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand — Annonce

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Yogi tea Turmeric Chai

translations below by Camilla

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Yogi tea Turmeric Chai

annonce i samarbejde med YOGI TEA

Jeg fik for første gang i mit liv turmeric latte i New York her i december. Eller golden latte som det også hedder. Nu jeg forsøger at skære koffeinen lidt fra, så prøver jeg alternativer af. Sådan set også Adam! Vi drikker begge alternativer som varm kakao, urtete, rooibos-te – og altså turmeric lattes.
Det er en del af feriehyggen at få de varme drikke – en tur på café eller noget med i to go-koppen på opdagelse. Og gurkemejelatten (som turmeric latte betyder – det ser bare skørt ud på dansk, synes jeg, haha!) var storfavorit. Ligesom gojibær, blåbær og kål har haft sin store renaissance, så har gurkemeje altså fået sin de seneste par år (and I didn’t even know). Gwyneth Paltrow drikker dagligt ‘golden lattes’ – i New York kunne man nærmest få en på de fleste semi-sunde caféer (herhjemme har jeg kun set dem hos 42 Raw).
Det er jo SÅ lækkert. Altså virkelig! Jeg blev så bidt af drinken, at jeg købte al Irmas gurkemejerod, da jeg kom hjem. Jeg følte mig helt som den ældre dame, der har været på Ma(L)orca og smagt Sangria for første gang og derfor ikke bestiller andet, efter hun er kommet hjem. Til minde om gode tider og et hurra for at udvide horisonten.
Så jeg gik igang med at teste opskrifter. Men. Der er det store problem med gurkemeje, at det farver helt vildt. Og sådan et par gule lapper holder altså et par dage. SÅ træls. Virkelig. Det har taget modet lidt fra mig. Jeg har gule hænder as we speak, efter jeg juicede i går aftes (hør mig, guruen, haha!).
Derfor var det også ualmindeligt god timing at Yogi Tea skrev i sidste uge, om jeg ville prøve deres turmeric chai af – og på samme tid tage del i deres #7minutechallenge. En måde at lægge et lille break ind i hverdagen i de syv minutter, teen trækker. Men det kommer jeg tilbage til! Flere små breaks i hverdagen, ja tak.
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Yogi tea Turmeric Chai

Lad os se lidt første på hypen – hvorfor er den opstået?

Den lille ingefærlignende rod med et stærkt orange indre har i årtusinder været hjørnestenen i ayurvedisk lære, som handler om balancen mellem krop, sind og sjæl. Den aktive ingrediens i gurkemeje er curcumin – også det der afgiver den gule farve (og den der farver lapperne). Det er det, der virker anti-inflammatorisk og antioxidativ. Gennem tiden er det blevet brugt til behandling af alt fra tandpine til kolik, og man har også lavet mindre studier af kræftpatienter, der har fået curcumin i større doser (læs evt. HER). Det er lidt et en vidunderrod og tit en del af mine juiceopskrifter fra Aarstiderne (jeg lyder så yogi, I know).
Så selv om jeg har forsøgt mig med hjemmelavet turmeric lattes (I så det måske på instastory), så er jeg ærligt talt kommet fra det. ALT tager farve. Knive, bordplade, hænder (dog ikke permanent men det er ikke liiige sådan at slippe af med. Tanken om at kunne lave teen på brev i stedet passer rigtig godt til mit temperament.
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Yogi tea Turmeric Chai
Yogi Teas Turmeric Chai indeholder gurkemeje først og fremmest, så kanel, lakridsrod, ingefær, kardemomme, sort peber (det aktiverer vist alle de gode egenskaber i gurkemejen), æble, fennikel, muskatblomme, kakaoskaller og nellike. Det giver sådan en rimelig krydret, varm smag, som kan trække både syv og otte minutter uden at blive bitter. Og så er den ekstra lækker med et skvæt mælk i.
Turmeric Chai’en kan nemlig laves på flere måder – som på billederne, bare med kogende vand hældt over. Eller – kom mælk i en gryde og kog det op sammen med et brev turmeric latte. Evt. brug en mælkeskummer til at give drikken den der frothy overflade, som den har på smarte NYC-caféer. Havde jeg været derhjemme, havde jeg brugt min kaffemaskines mælkeskummer til lige at toppe den med skummet mælk.
Hvis du vil have koppen sødet en smule, så kan du tilføje lidt akaciehonning eller kokossukker (det har sådan en lidt mere karamelagtig smag, synes jeg, end almindelig sukker).
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Yogi tea Turmeric Chai
Det ser ikke dumt ud sådan et lille break, vel? Semla, te, lidt glimmer og et lille blad. Apropos mañana mañana og hele min tankegang om at tage den med ophøjet ro – intet i denne verden er værd at stresse over – ja så skal der flere af den slags pauser ind i ugen.
Jeg har en del Yogi Tea efterhånden (nu vi begge er blevet store te-drikkere igen frem for kaffe – køber dem i øvrigt i min lokale helsekostbiks). Og en Yogi-te tager i snit syv minutter for at udvikle sit fulde smagspotentiale. Det er syv minutter, vi kan tage for os selv. Til vejrtrækningsøvelser, knibeøvelser (er det ikke ca. nu i livet, man skal begynde på dem? Eller er jeg frygtelig bagud?), til at læse et par sider i en yndlingsbog, til at høre to stykker musik på fuld hammer, dans inklusive, ringe til farmor. Det er en ret fin måde at komme et ekstra lille afbræk ind i hverdagen, at bruge de syv minutter på noget, der er rart for dig, #7minuteschallenge. Ingen to-do-lister, bare dig og dit eget selskab.
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Yogi tea Turmeric Chai
I had my first turmeric latte in New York in December. Or, golden latte,  as it’s also called. Now that I’m trying to cut out caffeine, I’m testing various alternatives. Adam does too! We’re both sipping on alternatives such as hot cocoa, herbal tea, rooibos tea – and turmeric lattes.
It’s part of the holiday hygge to have hot drinks – going to a cafe or going on adventure with something in your to-go cup. And the turmeric latte was a top favourite in NYC. Just as goji berries, blueberries and kale have had their big renaissances, turmeric has also had its turn throughout the past few years (and I didn’t even know). Gwyneth Paltrow has a golden latte on a daily basis – in New York, they’re available in all semi-healthy cafes (here, I’ve only seen them at 42 Raw).
It’s SO delicious. Really! I was so smitten with the drink that I bought all of Irma’s fresh turmeric when we came home. I felt like that older lady, who has been to Ma(L)orca and had sangria for the first time and therefore doesn’t order anything but that after returning home. As a recollection of good times and a hooray to expanding her horizon.
So I started out testing recipes. But. There’s one big issue with turmeric. It stains massively. And such a pair of yellow hands lasts all day long. So annoying. That has discouraged me a little bit. I have yellow hands as we speak after juicing last night (listen to me, the guru, haha!).
As such, Yogi Tea’s timing was pretty good as they wrote to me last week asking if I’d try out their turmeric chai – and take part in their #7minutechallenge. A way of inserting a small break into your everyday life for those 7 minutes it takes for the tea to brew. But I’ll get back to that! Adding small breaks to the day, yes please.
At first, let’s take a look at the hype – how did it come about?
The small, ginger-resembling root with a strong orange inside has for thousands of years been a corner stone in Ayurvedic teachings, which concern the balance between body, mind and spirit. The active ingredient in turmeric is curcumin – which is also what gives off the yellow colour (and which stains the hands). That’s what’s anti-inflammatory and anti-oxidating. Through time, it has been used for treating everything from toothache to colic, and small studies have also been conducted on cancer patients, which have had curcumin in larger doses (read this, for example). It’s quite a wonder root and often part of my juice recipes from Aarstiderne (I sound so yogi, I know). 
So even if I’ve tried with homemade turmeric lattes (you might have seen it on my instastory), I moved away from it again. EVERYTHING gets stained. Knives, table top, hands (not permanently, but it’s hard enough to get rid of). The thought of being able to make the tea in a bag instead goes very well with my temper.
Togi TeasTurmeric Chai contains turmeric, first and foremost, then cinnamon, liquorice root, ginger, cardamom, black pepper (which is what activates the good qualities of the turmeric), apple, fennel, nutmeg, cacao shells and cloves. It gives such a spicy, warm flavour, which can steep for seven as well as eight minutes without turning bitter. And then it’s extra delicious with a splash of milk in it. 
The Turmeric Chai can be prepared in various ways – like in the images, with just boiling water. Or – put milk in a pot and boil it up with a Turmeric Chai bag. You could use a milk foamer to give the drink that frothy surface which it has at hip NYC cafes. If I’d been at home, I’d have used my coffeemaker’s milk foamer to top it off with milk foam.
For a sweeter flavour, add a bit of acacia honey or coconut sugar (which has a more carmel-like flavour than conventional sugar, I think).
It’s not bad at all to take a break like that, right? Semla, tea, glitter and a little magazine. Speaking of mañana mañana and all of my thoughts on taking it easy – nothing in this world is worth stressing about – we need more of this kind of breaks in the week. 
I’ve collected quite a lot of Yogi Tea (now that we’ve both turned into big tea rather than coffee drinkers – I buy them in my local health food store). And a Yogi Tea takes seven minutes on average to develop its full flavour potential. That’s seven minutes to ourselves. For breathing exercises, Kegel exercises (isn’t it about time to start doing those? Or am I very behind?), reading a few pages in a favourite book, listening to two tunes with the volume turned up, including dancing, call your grandmother. It’s a pretty nice way of fitting a small break into your day, of using seven minutes on something that’s nice for you, #7minuteschallenge. No to-do lists, just you and your own company. 

29 kommentarer

 1. Anita siger:

  Hmm nu må jeg lige høre – er det egentlig et stykke hamburgerryg der er i din header?

  1. Cathrine siger:

   JO! Haha, det er alt sammen mad 🙂 KH

 2. Sara siger:

  Jeg bruger altid plastichandsker når jeg skal håndtere madvarer der farver meget, som eksempelvis rødbede. Man kan få sådan nogen helt tynd nogen i føtex på Vesterbrogade som ikke er latex men endnu tyndere og derfor er der MANGE i en pakke, bare et tip. ☺️

  1. Cathrine siger:

   SMAAAART! Er de godkendt til håndtering af madvarer? De skal helst være uden bisphenol A osv. KH

 3. Lisbeth siger:

  Jeg siger det samme som Sara, så smart med plastic handsker (også til rødbede).
  Jeg fik tippet af min tandlæge mor, som har indkøbt en farlig masse handsker til mig. Håber at de går til madvare når nu de også går til at stikke ind i munden på folk 😉

  1. Cathrine siger:

   Ej det er jo genialt. Og hvis de bruges i mundtøjet, mon ikke så? Ellers kan man jo køre tebrevsversionen 😉 KH

 4. Louise siger:

  Men man skal bare lige huske, at der jo også er koffein i langt de fleste typer te med mindre, der selvfølgelig decideret står koffeinfri på æsken 🙂

  1. Cathrine siger:

   Præcis – også derfor jeg nævner urtete. Rooibos er typisk koffeinfri, lige såvel som hvid te og urtete. Og altså også sådan en lækker gurkemejelatte. KH

 5. Mette siger:

  Glæder mig selv til at smage en Golden Latte. De har dem også hos BOHO Organic på Christianshavn – så fint et sted, det kan virkelig anbefales hvis du en dag er på de kanter igen.
  Vil dog bare lige flage at der er lidt delte meninger om store/større mængder gurkemeje og graviditet. Jeg ved ikke nok om det selv, men det bliver nævnt – af nogle – som noget man skal passe lidt på med. Og denne besked er ment i absolut den bedste mening, og jeg håber ikke den bliver tage ilde op!

  1. Cathrine siger:

   Jeg tager intet ilde op, som bliver sagt i omsorg, Mette <3 TAK! Det må jeg læse lidt op på, ret vigtigt. Og godt tip med Boho. Må prøve det! KH

 6. Sofie B siger:

  Jeg er ked af at sige det men de der knibe øvelser er lidt sent. Vi fik strenge orde på at lave dem som 15-16 årlige af vores efterskolelære efter at hun Tissede i bukserne efter første gang hun havde født, for hun havde aldrig Fået af vide at hun skulle lave dem. Men aner ikke om det er sandt at man skal begynde så tidligt.. teen der ser ellers ret lækker ud og ligner næsten den frugt te jeg plejer at drikke, det er dog løst te så det er ikke så nemt at lave i skolen og deres har jeg kun fundet grøn eller sort te i breve

  1. Cathrine siger:

   Whaaaaat?! SOFIE!! Men det er jo en muskel – man kan vel altid træne en muskel? Spørger jeg bare, helt desperat, haha!
   Kan du kun finde sort og grøn te fra Yogi, hvor du handler? Der er ellers virkelig mange gode, som natteen og en til mavsen. KH

   1. Helle siger:

    Det er med knibeøvelser som med fagforeninger. Det er først, når du får brug for dem, at du husker at investere i dem 😉
    Bare rolig, det er aldrig for sent 😌💪 Efter jeg fødte, var min bækkenbundsmuskulatur mildest sagt slatten. Jeg tissede i bukserne, hvis jeg skulle tisse lidt for meget. Hvis jeg nøs. Hvis jeg løb. Eller hvis jeg grinede. Og det lykkedes mig da at få en helt fornuftig kontrol over min blære igen 😉😄 (læs: jeg tisser IKKE længere i bukserne), og jeg har aldrig i livet lavet en knibeøvelse, før jeg fik brug for det.

    1. Cathrine siger:

     Hahaha, I love you Helle! TAK for håb og et herligt grin. Jeg har hørt den om at bruge ungernes trampolin til at komme i “topform” igen – de første par hop skulle ikke være så sjove ;P Men hey, det er en naturlig ting at sjatpisse (beklager mit udtryk), når man har født et helt liv! Det tager vi med <3 KH

   2. Sofie B siger:

    Jeg tænker måske lidt at det var for at vi ville huske det og ikke selv blev så overrasket senere hen som hun gjorde. Jeg har først for nylig opdaget at jeg arbejder et sted hvor vi har yogite, ellers har jeg kun set pukkate(ikke helt vildt begejstret for det) og den klassiske picwick

 7. Signe siger:

  Det kan altså også anbefales blot at bruge pulverformen af gurkemeje i noget varm, ‘frothed’ mælk evt. med lidt honning i. Det gør jeg selv når jeg skal spare på euro’en.

  1. Cathrine siger:

   Smaaaart! KH

   1. A siger:

    Det er også sådan jeg laver min – det er drøngodt! En halv teske tørret gurkemeje, lidt sødt (jeg er glad for en simple sirup med vanilje eller honning) og sommetider en teske matcha. Der er jo også lidt koffein i, men jeg tager chancen med en lille smule. Og så varm, pisket mælk. Det drikker jeg nærmest dagligt, og det er jo lige så let at lave som en kop neskaffe (og tusind gange bedre!)
    Sommetider får den lidt tørret ingefær eller kanel eller kardemomme. Det kan varieres så meget, og er så dejligt. Ahhhh 🙂

  2. Rikke siger:

   Nu må jeg lige høre, ved du om der er forskel på gurkemeje i pulverform og gurkemeje-krydderi, f.eks. dem der fra Santa Maria?

   1. Cathrine siger:

    Hm… Det er jeg vist ikke helt klædt på til at vurdere – og det er heller ikke noget jeg lige kan google mig frem til. Kan du? Du tænker om koncentrationen af “godhed” kan være forskellig fra brand til brand i de tørrede varianter? KH

    1. Rikke siger:

     Niks, ikke rigtig :/
     Ja, og om der er lige så meget “godhed” i de produkter som de traditionelle krydderi-mærker sælger, som dem man køber i helsebiksen, og egentlig også, om der er andre forskelle… Jeg er vist nok nået frem til, at hvis de smager ens, må de være lige “gode” 😀

 8. Marie S siger:

  Lige er gurkemeje tip her fra: Dr. Pepper! Nej ikke den der cola-sag men derimod: en lille skefuld honning, en kvart teskefuld gurkemeje-pulver, friskkværnet sort peber to taste og to skiver øko citron overhældt med kogende vand. Smager skønt og er vildt nemt at lave uden at få gule lapper 🙂

  1. Cathrine siger:

   OKAY! Et pro tip, Marie. Det lyder så absolut lækkert – jeg må prøve! KH

   1. Marie S siger:

    Jeg had kopieret det fra en lokal cafe, så kan vist ikke kalde mig pro 😉 men det smager godt, især på en kold dag.

    1. Cathrine siger:

     Det behøver du ikke afsløre – pro 😜 KH

 9. Katrine siger:

  Jeg bruger altid øko gurgemeje med skral på.. altid:)

  1. Cathrine siger:

   Me too <3

 10. Ida siger:

  Måske et lidt dumt spørgsmål, men teen kan vel ikke være ligeså sund og vitaminrig som den ægte, hjemmelavede vare, vel? Det bliver vel mere te end end slags juice? Men ser stadigt lækkert ud😊

  1. Cathrine siger:

   Altså jeg tænker, at så snart noget bliver ‘processed’, varmet/tørret/kogt, så må der ryge lidt af det gode. Den man laver med frisk gurkemeje bliver også opvarmet, så ikke helt som juice. Men jeg skal ikke kunne sige det med rygdækning 😀 KH

Send en besked