Top

The Orange Feeling, #hmRoskilde – du kan vinde billetter

27.05.2016
Skabt af Cathrine

ANNONCE – indlægget er lavet i samarbejde med H&M

Om nøjagtig 29 dage bliver København endnu engang tømt for mennesker i aldersgruppen 16-25 år. Ca. Det føles i hvert fald sådan hvert år, når klokken er Roskilde Festival. Ca. 130.000 publikummere fra alle afkroge af Danmark og fra mange forskellige lande valfarter til Dyrskuepladsen, der, mens festivalen foregår, bliver til Danmarks fjerdestørste by.

Jeg var der første gang I 2006. 17 år gammel og på ?ægte? Roskildemaner; med engangskamera i tasken (det var trods alt ?06), sovende på flad luftmadras i det billigste telt fra Føtex. Der var makrel-i-tomat på dåse til morgenmad, frokost og aftensmad. Jeg vandt i ølbong over en rødhåret mand med Thorshammer-halskæde men kastede op på mine teltbaduner som resultat. Jeg så Bob Dylan og Kanye West og en masse andre. Der var fællesbad ? er alligevel for sippet til ikke at bade i en hel uge, høj sol og tonsvis af god stemning og nye venner.

roskilde_col3

Så tog jeg lige en pause frem til 2014, hvor jeg vendte frygtløs tilbage. Engangskameraet var blevet til en iphone, og teltet til en håndværkerskurvogn (sådan er soveforholdene, når vi sender radio, men der er absolut intet luksuriøst over at sover i 15 års indelukket håndværkerrøg, hah). Maden har også fået ti nøk op ? sidste år var det fx med østers på toppen af H&Ms seje ombyggede container.

Jeg har endelig forstået, hvad Roskilde går ud på. The Orange feeling. Og det er med en teenagekådhed i maven, mage til den man oplever, når man er på rusforløb i starten af studietiden, jeg indtager pladsen, møder nye mennesker og breder min horisont. Hvert år kommer jeg hjem med nyt på min playliste. Det er en følelse, man får færre og færre af, som voksen. Den der ungdomsglæde og kådhed. Men på Roskilde er den sikker at genfinde, hvert år.

Og en af jer skal med! Og I må tage en ven, veninde eller kæreste med ? jeg har altså to billetter på højkant til Roskilde Festivalen 2016.

roskilde_col2

^^^En Roskilde-klassiker; en pina colada fra Gringos serveret i en ananas – det er det BEDSTE!

Roskilde er meget mere end en musikfestival, det er et minisamfund. Du kan spise vanvittig lækker mad, du kan deltage I debatter, du kan høre ny musik, få nye venner. Og du kan også gøre en god gerning.

Igen i år teamer Roskilde Festival op med H&M; #hmRoskilde. Roskilde selv har meget fokus på bæredygtighed! En reducering af madspild, tekstilspild og skrald – du betaler fx pant på glassene til dine drinks. Så er erfaringen, at de kommer retur og ikke ender som skrald. Der bliver samlet mad sammen fra 125 boder, som bliver kølet ned eller tilberedt videre, og så bliver det fordelt på bl.a. væresteder til glæde for hjemløse. Målet er at nå op på 90 % økologiske madtilbud. Hele DNA’en i Roskilde er at være en socialt ansvarlig festival, som jo også er non-profit. De fordeler overskud til gode og bæredygtige tiltag hvert år.

Derfor passer H&M og deres fokus på bæredygtig mode også ret godt ind på Roskilde. De har igen i år placeret en kæmpe container ombygget til lidt af en oase et par hundrede meter fra Orange Scene. Deres samarbejde handler om at sætte fokus på bæredygtig brug af tekstiler, og det gør de på flere forskellige måder, alle fire dage festivalpladsen er åben.

Hver dag sidder fem designere i Design Lab klar til at customize festivalgæsternes tøj med tryk, print, omsyning, accessories og lignende. Tanken er at give gammelt tøj nyt liv, frem for at kassere det. Jeg ved i hvert fald, at mange tager deres mest smadrede tøj med på festivalen, og så kasserer de det bagefter. På denne her måde kan det få nyt liv.

De sælger også økobobler i baren! Det er altså festival på lækker-livsstilsmåden, og jeg elsker det. Man kan så sidde og sippe og nyde dem i solen i deres urban garden, hvor der er sat paller, planter, puder og parasoller op. Det var et VILDT populært område sidste år. Og når man så er blevet tilpas modig og fået taget de mest fjollede billeder til instagram med sit squad, så kan man få dem printet i en instagrammaskine i polaroidform.

Hvis man er rigtig heldig kan man vinde picnicbilletter på deres Wheel of Fashion! Picnicen er, selvfølgelig, bæredygtig og afholdes lørdag klokken 13.00 for firs heldige festivalgæster (JEG kommer!). Men man kan også vinde Peter Larsen-kaffe, H&M-gavekort og hver dag også én billet til Roskilde 2017.
De søde H&M?ere cykler også rundt i campingområderne på den vildeste cykel for at indsamle tekstiler til genbrug ? for jer der har været af sted på festivalen, så ved I også hvor MEGET folk smider, lader flyde, glemmer eller ikke bruger fordi solen står højt på himlen.

De står også klar til at tage en snak og en god diskussion om, hvordan vi bedst muligt sørger for at genbruge tekstiler og giver vores tøj liv, så det holder så længe som muligt. De fortæller gerne nærmere om H&M Garment Collecting, hvordan alt det tøj, vi indleverer, får nyt liv igennem second hand, genbrug og genvinding. Man kan i øvrigt også selv aflevere tøj som vanligt i en gigant version af Garment Collecting-boksen, som jeg normalt afleverer i i H&M-butikkerne.

roskilde_col1

OG nu til konkurrencen. En af jer kan vinde to billetter til årets Roskilde Festival; dvs 2 x partout-armbånd til en værdi af 3.990 kroner. Meget i ånd med at sørge for at passe på vores tekstiler, og når tid er, så sørge for at de kommer tilbage i cyklussen, så vil jeg gerne hive jeres BEDSTE trick(s) ud af jer:

HVORDAN PASSER I PÅ JERES TØJ OG SAMTIDIG PÅ MILJØET?

Jeg starter gerne:
– Jeg vasker ALTID på tredive grader. Mit tøj bliver ikke ligeså gråt, som ved fyrre grader, og det er faktisk unødvendigt. Med mindre vi taler håndklæder osv. De får stadig tres grader.

– Jeg passer MEGET på mit tøj; det kommer til rens, når der er behov for det. Jeg reparerer selv eller går til skrædderen med det, hvis der er hul eller mistet en knap. Nu er rens ikke så godt for miljøet i sig selv, så jeg har faktisk lige købt en damper, så jeg selv kan holde tekstilerne, især silke, pæne i længere tid. Faktisk giver damperen altså lige tøjet nogle ekstra dage uden brug af vask.

Som jeg nævnte i går ? så giver jeg mit tøj videre til veninder, til min mor, eller går i H&Ms garment collecting-bokse. Så kan de sørge for at disponere tøjet til rette hylder. Reuse, reduce, recycle.

Hvad er jeres tricks? Hvordan giver I jeres tøj ekstra liv, eller sørger for at det kommer videre på en ordentlig måde? Jeg samler alle tricks og trækker en vinder på mandag!

KONKURRENCEN ER SLUT!

269 kommentarer

 1. Helle siger:

  – Jeg køber stort set intet tøj fra nyt. Jeg køber altid brugt på Trendsales (til mig selv) eller Reshopper (til min søn). Jeg kan finde super fint tøj til den halve pris, og jeg behøver ikke få (særligt) dårlig samvittighed over, alle de ressourcer, der er gået til at producere/transportere tøjet.
  – Jeg smider stort set heller aldrig tøj ud. Kan ikke huske hvornår sidst, faktisk. Enten sælger jeg videre, forærer til veninder (tøj-bytte-aftener), giver til genbrug eller syer om til nyt. Meget fint stof bliver til super fine scrunchies 😉 Er tøjet helt slidt ned, afleverer jeg det i h&m.
  – Jeg reparerer mit tøj som du. Er der rent faktisk nogen, der kasserer deres tøj, hvis det har mistet en knap. Det kan jeg næsten ikke tro 🙂

 2. Trine siger:

  I min venindeflok har vi altid brugt ordet ‘låne-få’ – det dækker over at hvis man låner hinandens ting, så låner man dem, indtil den retmæssige ejer pludselig kommer i tanke om at de savner tingene igen. Det kan både tage dage, måneder eller år!
  Jeg har haft så mange beklædningsgenstande jeg har foræret væk – og pludselig kan man jo fortryde. ‘Låne-få’ betyder, at man i princippet forærer noget væk – men at man altid har mulighed for at claime det igen! Ved ikke om andre praktiserer det – men det virker! Nu hvor vi også er blevet gamle (haha) så fungerer konceptet også ganske glimrende med børnetøj. For pludselig er der dobbelt op på tøj – og eftersom vi alle er glade for genbrug og ikke bare smider ud og køber nyt, så er det jo en ganske glimrende måde at sende ‘låne-få’ videre til den næste generation 🙂
  På den måde bruger vi hinanden rigtig meget – og vi har på en måde fundet en måde hvorpå vi kan spare både penge, og yderligere belastning på miljøet. Det kræver naturligvis at man passer på tingene. Men med de rigtige venskaber og fælles værdier, så er det absolut intet problem 🙂

 3. Mai Christensen siger:

  – Jeg sørger for at begrænse min tøjvask så meget som overhovedet muligt – Det betyder en masse luftning af tøj på altanen, men det fungerer rigtig godt.
  -Byttemarkeder er et super koncept (både med veninder og i større forsamlinger), så lægger man det tøj, man ikke bruger mere – og tager noget andet med hjem.
  -Gamle t-shirts kan syes om til hårbånd – så fint!
  Rigtig god weekend 🙂

 4. Sara siger:

  Mit bedste trick er desværre ikke for alle og enhver. Jeg er nemlig uddannet konstruktør og kan derfor selv konstruere, tilrette og sy mit tøj. Det betyder, at jeg kan få det lige som jeg vil have det og det gør ofte, at det hjemmelavede tøj bliver noget af det jeg bruger allermest og holder mest af, samtidig med at jeg ved, at det er lavet af ordentlige materialer og er syet godt. Skulle det gå i stykker, så kan det næsten altid fikses.
  Hvis man har pengene til det, så kan man selvfølgelig få en skrædder til at sy ens tøj, men det er en bekostelig affære. Dog passer man helt automatisk meget bedre på tøj, som passer perfekt og som er lavet lige efter ens hoved, så i det lange løb, kan det være en rigtig god ide.
  Derudover så lufter jeg rigtig meget af mit tøj i stedet for at vaske det.

 5. Pernille Sophie siger:

  Jeg køber genbrug og syer det om. Jeg kommer jeans i fryseren, medmindre der er en plet på. Min kæreste og jeg vasker meget tøj sammen, få gange (ca. 2 gange om måneden bliver alt vores tøj vasket). Og så giver jeg også mit tøj væk til veninder, diverse genbrugsbutikker eller afleverer det hos NivaaNu, hvor man kan komme og få gratis tøj, særligt tiltænkt dem der ikke har råd til nyt.

 6. Elisabeth siger:

  Åh, jeg syr selvfølgelig alle huller – også på min kærestes strømper. Og jeg har også lige investeret i en damper, for det er altså noget af det smarteste! Og så tørretumbler jeg aldrig tøj – om vinteren hænger det til tørre i kælderen og om sommeren ude i haven.
  Men derudover så har jeg både en lillesøster, som gerne aftager, men bor også på kollegium, og der gør vi noget helt exceptionelt smart. Vi har en kasse til klæd-ud tøj, hvor alt det helt skøre (ofte efterladt fra fester) kommer, så det kan genbruges til andre fester, men vi har også en stor kasse, hvor man smider sit gamle tøj i.
  Hvert halve år sorterer vi så i den kasse, og ligger tøjet frem til fri afbenyttelse. Når alle har fået kigget tøjet igennem og taget det de vil have, så afleverer vi det til forskellige sager. Vi har afleveret til røde kors nede på hjørnet, Reden og selvfølgelig til flygtninge – både sendt til Grækenland og asylcentre. Dét er altså smart. Og intet tøj bliver spildt. Og vi er 22 mennesker der bor sammen, og alle gør dette, så det sparer forhåbentlig miljøet for en del.
  Men tilbage til min lillesøster, som altid stjæler mit pæneste aflagt tøj. For jeg krydser faktisk fingre for, at de her roskilde-armbånd kan gå til hende. Hun fylder 18 lige om lidt, og er lige blevet dumpet af sin første kæreste. Den allerførste kærlighed, det gør altså ondt, når man står midt i det, og derudover går i klasse sammen!
  Hun er selv en super miljøbevidst sød pige (alt for fornuftig taget hendes alder i betragtning), og hun hænger altså lige gevaldig meget med næbet her for tiden. Så uh, hvor kunne jeg altså godt tænke mig at sende hende afsted i højt humør med sin bedste veninde under armen, så hun kan glemme den første kærlighed dér. God sommer! 🙂

 7. Emilie siger:

  Uh hvor en fin konkurrence! Jeg har kun været en dag på Roskilde i 2014 for at se Rolling Stones og Outkast! Så det kunne være mega fedt at vinde to billetter til hele ugen, så skulle min dejlige kæreste med 😀
  Min tricks for at passe på mit tøj er også at jeg altid vasker det på 30 grader. Derudover søger jeg for ikke at vaske for tit, så holder tøjet længere 😀
  Jeg er blevet god til at sælge ud af mit tøj, især de ting der måske ikke er blevet brugt særlig meget eller aldrig brugt og på den måde får tøjet et nyt hjem og bringer ny glæde hos en anden. Det synes jeg er rart at vide!
  Jeg er en samler og derfor passer jeg også godt på mit tøj, ligesom du siger at du gør, jeg har bla. en jakke fra h&m trend, som er 5 år gammel, men stadig smuk!
  Jeg indleverer gamle mine textiler og mit gamle tøj hos h&m, da jeg ved at de genbruger dem! Derudover giver jeg også tøj til min mor og mine søstre. 🙂

 8. Sofie siger:

  Iiiihh hvor fedt! 🙂
  Jeg sørger også altid for at vaske mit tøj så sjælendt som muligt og håndvasker ofte bare en trøje, så jeg undgår at sætte en hel vask over til få trøjer. Og ja (lige som dig) vasker det meste på 30grader. Når jeg så ikke kan bruge mit tøj mere spørger jeg altid mine søskende og veninder om de vil have det og resten kommer til genbrugen..
  Jeg synes, det er svært at gennemskue hvilke tøjmærker, der er mest miljørigtige og som har den mest fornuftige produktion, og derfor må jeg indrømme at jeg ikke lægger så meget vægt på hvilke butikker jeg køber nyt tøj i. Jeg køber dog en del af mit tøj i genbrugs butikker og deler tøj med mine veninder!
  Desuden har jeg lige været med til at arrangere til loppemarked på vores vej, som gerne skulle hjælpe folk til at få byttet lidt tøj ud mellem hinanden 😉
  Jeg ville synes det var SÅ fedt at vinde de her billetter til min kæreste og jeg!
  God sommer til dig!
  Kram fra Sofie!

 9. Stine F siger:

  Jeg bruger neutral vaskemiddel og ALDRIG skyllemiddel. Det har jeg dog (desværre) ikke altid gjort…
  Som barn vaskade min mor altid med miljøvenlige produkter, men jeg ønskede ofte, at hun ville begynde at bruge skyllemiddel så mit tøj kunne dufte parfumeret (havde en veninde i “folkeren” som altid duftede skarpt af skyllemiddel, og hende så jeg meget op til), så da jeg flyttede hjemmefra gik jeg i den totalt modsatte grøft og købte Dun-let og Bamseline i dyre domme.. DUMT! Med alderen blev jeg mere øko-flippet, og da min kæreste kom ind i billedet, droppede jeg det helt. Han er allergiker og har derfor altid forsaget parfume og kemikalier ifb. tøjvask.
  Jeg tror desuden på, at parfumefrivask er bedst for tøjets holdbarhed 🙂

 10. Louise siger:

  Mit bedste tip er simpelthen at pay if forward, som det så populært hedder☺️ Jeg går over til røde kors biksen en gang om måneden med en pose tøj og ting, jeg giver det tøj videre som jeg ved min lillesøster synes er pænt og så sælger jeg ud på trendsales. Derudover så lufttørrer jeg det jeg kan og som lugten tillader

 11. Emile siger:

  Lige som dig vasker jeg altid på 30 grader. Og prøver at bruge vaskemaskinen så lidt som muligt, så en kjole kan godt bruges to gange fremfor én og mange ting kan godt vaskes sammen.
  Derudover går jeg op i kvaliteten af tøjet. Kvalitet fremfor kvalitet. Dette startede jeg med for fem-seks år siden og har overraskende meget tøj der er så gammelt nu. Før det shoppede jeg hver måned og smed blot ud. Det sker ikke mere. Alt bliver lappet 😉 og bruger jeg det ikke mere ryger det til salg eller velgørenhed.
  Jeg synes det er så nem en måde at bidrage til miljøet og social responsibility. Mange ting kan vi ikke gøre noget ved, men her har alle mulighed for at bidrage til en forskel.
  Ville ønske flere virksomheder havde større fokus på dette emne!
  Tak for at tage debatten op og minde os alle om, at tænke på miljøet.

 12. Therese Buch siger:

  Orv, jeg gad virkelig godt på Roskilde i år og tage min bedste veninde med <3
  – Som du gør så vasker jeg også altid mit tøj ved 30 grader.
  – Får mine designer/skrædder-venner til at lappe mit tøj, hvis det går i stykker.
  – Hvis det er slidt og gammelt smider jeg det i en Røde kors container, så det kan gå til en god sag.
  – Jeg elsker at tage til lagersalg, hvor man kan finde super gode fund fra tøjdesignere man ellers ikke har råd til normalt. Ligeledes med trendsales og loppemarkeder!

 13. Malene Bækgaard siger:

  Jeg arbejder i tøjbranchen og kan derfor til tider godt have et lidt forkvaklet forhold til hele denne ‘Brug og smid væk’ kultur, da en af personale goderne jo er temmelig billigt tøj. Jeg er med alderen heldigvis blevet bedre til at overveje mine køb og har fået indstillingen hellere købe en lækker sag end 10 akryl-fætre, der alligevel kun holder til 1 vask (selvfølgelig altid kun på 30 grader).
  Som alle andre laver jeg dog også stadig fejlkøb. Men jeg elsker at rydde ud og op, så der er overblik over tingene, hvilket kommer venner og familie til gode og derudover elsker jeg konceptet omkring loppemarkeder og Trendsales.
  Man ved jo selv, hvor stor en gevinst det er, pludselig at finde ‘the top that got away’ på loppemarkedet til en slik. Win for sælger, win for mig og helt bestemt også win for vores miljø 🙂

 14. Anna siger:

  Jeg smider per definition ikke tøj ud. Jeg var i Afrika sidste sommer, hvor jeg faktisk efterlod stort set al min oppakning, da jeg rejste hjem. At se glæden hos dem, over at overtage mine gamle sneakers og forvaskede t-shirt, var virkelig rørende. Og tankevækkende. Herhjemme sælger jeg det dyre videre, og leverer resten til nødhjælpsbutikker eller H&M. Og så køber jeg meget sjældent nyt tøj, for der er så meget fint at finde på diverse “loppemarkeds-hjemmesider”. Desuden er jeg ganske ferm med en nål og tråd, og mange små fejl kan nemt repareres, så med det in mente kan man gøre ganske gode kups fra andre, som ikke lige orker det projekt.

 15. Julie Linde Andersen siger:

  Roskilde er den bedste tid på sommeren! Min kæreste og jeg var afsted for to år siden og det var helt magisk, så han skulle med igen i år, hvis vi var så heldige 🙂
  Jeg vasker mit tøj på 30 grader, parfumefrit vaskemiddel og ingen skyllemiddel. Desuden vasker min kæreste og jeg ikke særlig tit (handler dog nok mest om dovenskab, hæhæ). Derudover så tager min mor og jeg hver sommer ned på det lokale loppemarked og sælger ud af alt vores tøj. Det synes jeg virkelig er en god måde, at gøre det på 🙂

 16. Karoline E siger:

  Bruger faktisk stort set samme tricks som dig Cathrine (bortset fra at mor stadig står for det meste tøjvask, haha)
  Men jeg smider heller ikke mit tøj særligt ofte til vask medmindre det er nødvendigt
  – Jeans pletrenser jeg selv, og mine levi’s ryger max. til vask 2-3 gange om året, efter jeg hørte levi’s’ CEO fortælle om at man aldrig skulle smide jeans til vask! Meeeen jeg er typen der tørrer hænderne af i bukserne lidt for ofte, så en rigtig vask en gang i mellem er nok det mest hygiejniske, haha
  Ellers holder mine veninder og jeg et “one womans trash, is another womans treasure”-aften et par gange om året, hvor alle har en sæk med, med tøj de ikke længere ønsker og som vi andre så kigger i og siger “ej den der smider du da ikke ud!” og så videre. Den det så holdes hos, står så for at få bugseret resterne ned til enten H&M, &otherstories, genbrugsforretninger eller hvor man lyster og afleverer det der 😉

 17. Molly siger:

  Jeg vasker altid mit tøj på koldt vand og en halv ske parfumefri vaskemiddel. Det klarer det meste faktisk. Mit tøj er sjældent så beskidt, at det behøver højere temperaturer. Derudover har jeg også en hånddamper, som altså også fjerner ubehagelige lugte som sved, cigaretrøg og mados. Så holder tøjet lige et par dage mere. Derudover bruger jeg heller aldrig tørretumbler. Det kommer ud at hænge! Også om vinteren, selvom der tager lidt ekstra tid. Min eneste synd er dog en lille bitte smule skyllemiddel når jeg vasker håndklæder. Det tager den værste grovhed på håndklæderne! 😀 Selvom det er et stort No No! Tak for en fed konkurrence, Cathrine!

 18. Camilla T siger:

  En god måde at passe på både sit tøj og især miljøet er, at hænge tøjet udenfor de gange hvor man egentlig havde tænkt sig at vaske det. Med mindre tøjet er decideret beskidt, så er det bare med at få det uden for at blafre – det kommer til at dufte dejlig friskt og af sommer! Og hvad bedre er: man sparer på vandet, tøjet bliver ikke slidt, og så kan man glæde sig ved at passe lidt på miljøet 🙂

 19. Christine siger:

  Jeg ELSKER genbrug! Det bliver solgt til fornuftige priser, man kan finde nogle helt unikke sager og så er det jo godt for miljøet! Ellers sørger jeg for at vaske mit tøj så lidt som muligt (ved godt det ikke lyder super lækkert ;-)) men ofte finder jeg faktisk, at det er nok at hænge tøjet udenfor et døgns tid, så dufter det som regel friskt igen 🙂 Det er godt for miljøet, og tøjet bliver ikke slidt af de mange vasketure, det ellers ville få 🙂

 20. Cecilie siger:

  Jeg køber tøj i genbrug, typisk er det også mere unikt og dejlig billigt 😀 Synes også alene det at man er studerende og er udeboende gør at ens tøjkøb bliver væsentlig mere velovervejede! Eftersom pengene ikke ligefrem hænger på træerne som studerende, så skal den fede skjorte også næste blive det nye ynglingspiece 🙂 ellers når der bliver ryddet ud i tøjbunken, så bliver det puttet i en pose til rødekors, så der er andre, der kan få gavn af det. Rent vaskemæssigt har jeg fundet ud af, at skjorter sagtens kan bruges mere end en gang inden de igen får en tur, uden det på nogen måde bliver ulækkert – og det er total win win, færre gange man skal vaske og skåning af miljøet 😀

 21. Julie siger:

  – Jeg vasker ALTID på 30 grader, også sengetøj og håndklæder.
  – Levere brugt tøj jeg ikke længere går i til enten H&M eller & Other Stories (som iøvrigt giver procenter på ens køb ved indlevering af brugt tøj, det er da en Win/Win!) & Other Stories bruger fx. Det indleverede tøj til fyld i bilsæder osv.
  – Jeg bruger ikke skyllemiddel, men istedet bruger jeg eddike. Det er vidst lidt et gammelt mormortrick, men det er bedre for miljøet, det afkalker maskinen samtidig OG tøjet bliver så dejlig blødt OG holder farverne på tøjet bedre! (igen, Win/Win)

 22. Anne siger:

  Puha, sikke en lækker konkurrence og ikke mindst et meget vigtigt budskab 🙂
  Jeg vasker ofte mit tøj i koldt vand på min vaskemaskines håndvaskprogram – det betyder at det egentlig bare bliver frisket op uden at blive slidt. Derudover så hænger jeg mit tøj ud en nats tid så det bare får noget frisk luft – det virker særlig godt på silke og uld. Et lille tip er at hvis det så oven i købet er frostvejr, så bliver tøjet faktisk endnu mere friskt, da frostvejret slår bakterierne ihjel, så hæng det også gerne udenfor i vinterperioden 🙂
  Jeg sørger for at give mit tøj til genbrug når jeg ikke længere selv kan bruge det, og prøver at spørge mig selv en ekstra gang når jeg har fået øje på en lækker bluse til 1000 kr., om jeg nu egentlig også HAR brug for den.
  Derudover går jeg også efter mærker som Mads Nørgaard, der forsøger at fokusere på at belaste miljøet så lidt som muligt.
  Det blev en længere smøre, men synes det er et super vigtigt emne hvor vi kan lære meget af hinanden.
  Kh Anne

 23. Anna Aagaard siger:

  Ej et dejligt indlæg! Jeg fik helt Roskilde-feber og længes pludselig efter lyse lange sommernætter på festivalpladsen. Jeg mødte min kæreste på Roskilde for nu 7 år siden – og er helt med på ‘teenage-kådhed’ og den helt speciale følelse af at alt kan lade sig gøre. (Man glemmer hurtigt opkast, 40graders telte om morgenen og dårlige toiletforhold

 24. Matilde siger:

  Jeg gør mange af de samme ting som dag, vasker kun på 30 grader osv.. Derudover tørretumbler jeg ALDRIG tøj, hvilket mange af mine veninder overraskende nok gør. Jeg fryser mine bukser, det er efterhånden et kendt trick, men det er altså smart! Bukserne holder farve og form meget bedre. Jeg tænker meget over ikke at “klat” shoppe billige ting jeg aldrig bruger og i stedet købe få, men gode ting af kvalitet. Et par gange om året samler jeg alt det tøj jeg ikke bruger, sælger det der kan sælges og så inviterer jeg veninder over til kaffe/kage og så må de snuppe det jeg ikke kan sælge.

 25. Camilla siger:

  Wauw en fed konkurrence! Jeg er trofast Roskilde-gænger og har deltaget de sidste 6 år. Men i år rækker budgettet desværre ikke til det. Er helt enig med dig i, at det er en helt fantastisk oplevelse. The orange feeling kan bare ikke beskrives 🙂
  Herhjemme, hos mig og min kæreste, går vi generelt ret meget op i at passe godt på miljøet, hvad enten det handler om brugen af elektricitet, vand, madspild eller som her – tøj.
  – Først og fremmest vasker vi, som dig, altid vores tøj på 30 grader. Både for at skåne tøjet og miljøet. Vi vasker først når vi kan fylde en hel vaskemaskine op, og vasker hellere en bluse eller to i hånden fremfor at starte en vaskemaskine, der ikke er helt fyldt. Vi bruger ikke tørretumbler, men lader tøjet tørre på stativ eller i vores gård. Igen er det en fordel for både tøjet og miljøet 🙂 Og så sparer vi selvfølgelig på vaskemidlet. Faktisk skal der langt mindre til, end hvad der er angivet på pakkerne.
  – Når det kommer til tøj, som vi skal skille os af med, så ryger det i kælderen indtil at loppemarkeds sæsonen starter. Min mor og jeg har altid 2-3 stande i løbet af året, hvor vi sælger ud af alle de ting, som vi ikke selv bruger længere. Samtidig får jeg også fyldt lidt nyt i garderoben, for en ret stor del af mine tøj-indkøb kommer fra loppemarkeder. Det tøj, som vi ikke får solgt, bliver afleveret i en af Røde Korses tøjcontainere.
  – Når mit tøj går i stykker, er jeg så heldig at have verdens bedste mormor, der er noget så ferm på fingrene, så hun fikser det for mig. Hun skifter både knapper, lynlåse, reparerer huller, ligger bukser op, syer ind osv. Hun er simpelthen guld værd 🙂
  – Er mit tøj gået så meget i stykker at det ikke kan repareres, så klipper jeg det som regel i stykker og bruger det som klude – hvis stoffet egner sig til det vel at mærke. Gamle og slidte håndklæder er eksempelvis virkelig gode at klippe i mindre stykker og bruge når der skal gøres rent. Er stoffet fint og lækkert, så gemmer jeg det som regel, indtil at jeg har et syprojekt. Jeg er ikke så ferm med en symaskine endnu, men puder, små bamser, scrunchies og andet i småtings-afdelingen kan jeg klare, og så er det altså virkelig dejligt at have lidt forskellige fine stoffer at vælge imellem.
  – Når det drejer sig om vores vintertøj og -støvler, som en gang imellem skal skiftes ud, så afleverer vi det et sted, hvor københavnske hjemløse kan få glæde af det. De fryser så meget om vinteren, og der er rigtig mange steder, der samler varmt tøj og tilbehør, så snart det begynder at blive lidt koldere udenfor.
  Det var vist det, tror jeg. Der skal sikkert nok være noget jeg har glemt 🙂 Glæder mig til at læse dit opfølgende indlæg.

 26. Freja siger:

  Jeg elsker hvide t-shirts og er generelt stor fan af hvidt tøj (især her om sommeren). Dog synes jeg det er svært at undgå gullige skjolder på tøjet og istedet for at smide tøjet ud, dupper jeg lidt klorin på pletterne. Efter tøjet har fået en tur i vaskemaskinen er tøjet igen helt hvidt. Det virker hver gang og betyder, at jeg kan beholde mine hvide yndlingstoppe i laaang tid.

 27. Maria-Louise siger:

  Jeg vasker kun mit tøj hvis det er beskidt og så tørre jeg aldrig mit tøj i tørretumbler. Så tager jeg ofte mit tøj med i bad, så det bliver dampet, det fjerner nemlig lugt.
  Når jeg endelig kasserer noget så ryger det først forbi trendsales eller tradono, resten kommer forbi veninder og Niece og så det der måtte være tilbage ryger i en tøj container.

 28. Pernilleac siger:

  Jeg vasker også ved lav temperatur og bruger vaskeposer til sart tøj. Noget håndvaskes.
  Jeg sælger på Trendsales eller giver videre (eller afleverer i genbrug/HM).
  Desuden køber jeg også gerne brugt.
  Jeg har lige klippet lange bukser, som ikke blev brugt til shorts.
  Levetiden forlænges ved at farve sort tøj ind i mellem, hvis det bliver for gråt.
  Kollega/veninde-tøjbytte er også en god idé (lidt i tråd med at købe brugt) og smadderhyggeligt.
  Hvis jeg har noget med et virkelig fint print kan det desuden bruges til at sy puder eller tøjslanger til børn i omgangskreds.

 29. Ida siger:

  Jeg bruger kun vaskemiddel uden parfume og miljøskadelige stoffer (fx Neutral), og så lufttørrer jeg altid. Det giver også en meget lækrere tekstur til tøjet end tørretumbler (især når man elsker lidt stride håndklæder ;)), og så slider det mindre på det.
  Jeg smider meget sjældent tøj ud, men sælger det videre eller giver det til genbrug.
  Men mit bedste tip må faktisk være ikke at vaske mit tøj særligt ofte. Selvfølgelig er der noget, der skal vaskes tit (undertøj, sportstøj, decideret beskidt tøj etc.), men sådan noget som jeans er der ikke grund til at vaske særligt tit. Bonus er, at de så også holder meget længere.

 30. Malene GHK siger:

  Jeg har prøvet kortfattet at samle mine egne tips. Som studerende er det også smart at undgå for meget tøjvask (de koster 15 kr stykket), så det er to fluer med et smæk! 🙂
  – Tøj vaskes kun når det lugter eller jeg har spildt på det.
  – Vasker på 30 grader og ALDRIG tørretumbler.
  – Reparerer småhuller og har en symaskine, som kan give meget tøj “nyt liv” ved f.eks. at blive lagt lidt ind.
  – Jeg bruger mit træningstøj 2-3 gange inden vask. De hænges til tørre så snart jeg kommer hjem.
  – Af tekstilråd generelt kan jeg fortælle, at gamle og udtjente viskestykker er fantastiske skopudseklude!
  – Tøj skal er blevet for småt eller samler støv tilbydes familie og venner, ellers ryger det i en container til Røde Kors butikkerne.
  Jeg kendte slet ikke til H&M’s koncept, men det lyder enormt smart. Vi har vel alle stået med den rimelig udtjente T-shirt og tænkt, at Røde Kors nok ikke ville kunne få meget ud af den – men det kan H&M, wuuhuu! 🙂
  Jeg krydser fingre og læser med – gode tips til at passe på ens tøj er altid kærkomment!

 31. Marie Louise siger:

  Fed konkurrence! Krydser fingre for jeg bliver den heldige vinder:) Jeg havde (i en alder af 24) min jomfrutur på Roskilde sidste år, og håber bestemt jeg kommer afsted igen. Det var jo for fed en oplevelse!
  Jeg har en lang række ting jeg gør for at passe både på tøjet og miljøet:
  – Jeg vasker også altid på 30 grader, og gerne i hånden hvis det er tøj der let mister farve, let bliver beskadiget el.lign. (eller tøj jeg bare er rigtig glad for og prøver at få til at holde i rigtig lang tid)
  – Giver det væk. Enten til lillesøster, veninder eller røde kors. 2 gange har jeg også givet det gamle tøj væk til H&M sustainability og fik derved procenter på næste køb. Godt initativ!
  – Sælger det. Hvis det det er tøj der stadig har et par år i sig og har været lidt dyre, sælger jeg det gerne. Enten på Trendsales eller på Loppemarkeder.
  – Syr huller. Hvis det ikke er for markant, syr jeg hullerne i tøjet da det oftes er en syning el.lign. der er gået op og derved sparer man et nyt stykke tøj.
  Tak for en god blog, og rigtig god sommer:)

 32. Christina Seidenfaden siger:

  Jeg vasker alt vores tøj ved 30 grader. Derudover tjecker jeg især mine børns tøj om det overhovedet er brugt/beskidt, min datters yndlingsmetode til oprydning er at smide alt hvad der ligger fremme til vask !!!
  Meget af børnenes tøj er givet til venner, familie eller genbrug. Vi modtager også selv brugt tøj og vi bruger det med glæde.
  I vores fodboldklub kan vi også aflevere sportstøj, sko mm, det bliver givet videre til børn i Vietnam.
  I år er det 20 år siden jeg var til Roskilde festival med en veninde som døde i en ulykke sidste år, så det ville være dejligt at vinde billetter for at ære hendes minde

 33. Maria siger:

  Viiildd fed konkurrence! Ville elske at hive kæresten med på Roskilde så vi kan opleve Red Hot sammen 😀
  Faktisk vasker jeg sjældent tøjet, medmindre det er blevet beskidt eller jeg har svedt gevaldigt meget. Det får hellere lov at “lufttørre” lidt og så kommer det på igen en anden dag. Trusser osv bliver selvfølgelig vasket efter brug 😉
  Derudover syer min dejlige momse hvis der er hul i!
  Og når jeg en sjælden gang får ryddet ud i mit tøj ryger det i sække og direkte i nødhjælpscontainer – jeg kan simpelthen ikke se hvorfor tøj der er fint og brugbart skal smides ud!
  Tak for en lækker konkurrence og lækker blog!

 34. Sophie siger:

  Jeg vasker mit tøj så sjældent som muligt (og ved lave temperaturer). Og så ryger det altid på tørrestativet frem for i tumbleren for at passe på både tøj og miljø. Når jeg har en trøje der lugter lidt (især uldtrøjer) får den en tur i fryseren, så forsvinder lugten uden vask 🙂
  Ellers prøver jeg at få noget ud af tøjet i stedet for at smide det ud. Så hvis jeg har en nederdel liggende jeg ikke rigtigt får brugt fordi den er forkert i længden, så syr jeg den op.
  Det er virkelig dejligt at læse alle kommentarerne og se, hvor godt alle passer på tøjet og miljøet! 🙂

 35. Pernille Lydia sørensen siger:

  Åh ha, i farer for at komme til at gentage… Jeg sørger altid for at vaske på 30. Derudover, så har jeans fx kun godt af at blive vasket én gang i kvartalet. Det er jo en win-win for miljø, beklædningsgenstand OG min pung. Det er dejligt 🙂

 36. Mie siger:

  Jeg har de seneste år virkelig tænkt på mit tøjforbrug. Jeg køber generelt ikke særlig meget tøj og finder glæde i de ting jeg pludselig opdager at jeg faktisk har!(bonus!) Jeg køber genbrugstøj og giver ligeledes tøj til genbrug for at undgå smidvæk-kulturen! Jeg vasker også tit på 30 grader og lufter nogle gange tøj på snoren så det kan klare en ekstra dag før vask!
  Virkelig fed konkurrence Cathrine og stort tillykke med dit marathon!

 37. Martine siger:

  Jeg genbruger meget af mit tøj. Modtager gerne gammelt tøj fra veninder og familie, og sender selv mit eget gamle tøj videre til enten min lillesøster, genbrug eller H&M. Jeg prøver også at genanvende gammelt tøj, f.eks. lavede jeg lige i går et par gamle jeans om til et par shorts! 🙂
  Jeg prøver at lufte mit tøj når jeg har haft det på, så jeg kan udskyde vask til tøjet er beskidt og så bruger jeg aldrig tøretumbler.

 38. Sascha siger:

  Jeg er meget vild med silkekjorter og kjoler. Istedet for at vaske og stryge dem, hænger jeg dem ud på badeværelset, så bliver de dampet når jeg går i bad.

 39. Camilla siger:

  – For det første vasker jeg sjældent mit tøj. Det lyder klamt, men der er simpelthen ikke grund til at vaske en top man kun har haft på 8 timer på et kontor. Bevares, jeg vasker det når det trænger. En regel jeg stadig er ved at lære min kæreste, han smider konsekvent ALT tøj til vask hver aften.
  – Jeg vasker altid tøjet ved 30 grader.
  – Jeg fryser tit mine jeans ned i stedet for at vaske dem. På den måde får jeg følelsen af et par nyvaskede jeans og bakterierne bliver frosset væk. Det slider ikke nær så meget på ens sorte jeans, som at vaske dem.
  – Jeg beder ofte min mormor om at syge mit tøj op eller ind, alt efter hvad jeg ønsker. På den måde kan mit tøj leve i mange år på nye måder.
  – Det tøj jeg gerne vil af med, og som er i god kvalitet enten sælger jeg, eller forærer til mine søstre/veninder. Det tøj jeg ikke helt kan være bekendt at sælge videre, eller jeg ikke tør give til mine veninder i frygt for at blive mobbet, smider jeg til genbrug.
  Jeg håber jeg vinder en billet!!!

 40. Ditte siger:

  Jeg forsøger at vaske sjældent ved at vente til, der er en stor bunke, der kan blive vasket i én vask – allerhelst på 30 grader. Og så tørretumbler jeg ikke. Herudover køber jeg gerne brugt tøj, giver gerne mit eget videre til genbrug eller familie og venner eller sælger det videre.
  I år er mit 10. år i træk på Roskilde, men jeg har været i tvivl om, hvorvidt jeg skal afsted, da den økonomiske situation ikke er noget at råbe hurra for. Men jeg vil nu altså gerne opleve endnu en fantastisk uge, hvor jeg ikke behøver tænke på regninger og arbejde, men bare kan nyde The Orange Feeling 🙂

 41. Henriette siger:

  Jeg synes det er så skønt, at du sætter fokus på lige netop dette emne!
  Hjemme hos os sørger vi for at fylde maskinen helt op, og kun at vaske på 30 grader. Skyllemiddel er et kæmpe no go, og vi vasker kun i Neutral. Jeg har et stillesiddende arbejde, og meget af mit tøj kan derfor sagtens klare at blive brugt 2-3 gange, før det skal vaskes.
  Ligesom dig Cathrine, har vi også en pose stående til det tøj der skal til genbrug. Til gengæld er ingen af os gode til selv at købe genbrug – det er ret ærgerligt, for man kan virkelig gøre mange gode kup! Jeg tror dog, at jeg vil til at bruge H&M’s system. Det er på en eller anden måde rart at vide hvad der faktisk sker med ens tøj, når man afleverer det.
  Dét vi i stedet gør er, at tænke rigtig meget over hvad vi køber. Der ryger nærmest ingen fejlkøb i kurven hjemme hos os. Jeg tænker rigtig meget over mine køb, og jeg kaster derfor gladeligt mine penge efter ét dyrt stykke tøj, som jeg har de næste 10 år, fremfor at købe 10 ting i akryl der holder én vask. Mine veninder har altid synes, at jeg er en rigtig “big-spender” når det kommer til tøj, men hvis vi tager den store lommeregner frem, så tror jeg faktisk at jeg bruger færre penge på tøj end dem der små-shopper i løbet af måneden. Tilmed er jeg overbevist om, at deres tøj hurtigere bliver skiftet ud end mit. Jeg har efterhånden fået samlet en del gode skatte i mit klædeskab, som snart rammer deres 10. år – hvis jeg bliver træt af det, kommer det ind bagerst i skabet, og hevet frem et par år senere. Det er som at få helt nyt tøj!

 42. Laura siger:

  Jeg er ikke hellig når det kommer til at købe tøj brugt – har aldrig rigtig kunnet overskue det. Med det sagt så er det noget jeg arbejder på – og har købt flere ting på loppemarked til dags dato. Til gengæld har jeg aldrig smidt noget af mit eget tøj ud. Når jeg rydder ud i skabet opdeler jeg det jeg vil af med i tre kategorier; tøj til gennemgang i familie (mor og kusiner), tøj til genbrug og en pose med slidte t-shirts og toppe i bomuld mv. Det sidste giver jeg til mit lokale hobby-værksted da de kan klippe det op til “garn” som kan hækles ellers strikkes til tasker og interiør ting. Det er skide smart og så underholder det en masse unge mennesker kreativt

 43. Alexia siger:

  Åhh, jeg har investeret i vaskenødder. De dufter rent, når man har vasket tøjet – men er super gode for miljøet.
  Vi forsøger at reducere vores tøjvask generelt og “snuser” os frem til om tøjet harbehov for rigtig vask. Men man skal dog passe lidt på med det, når man har en dreng på 2 år

 44. Sille siger:

  Virkeligt godt at der bliver sat fokus på det!
  Jeg smider ALDRIG tøj ud. Enten bliver det solgt på Trendsales, loppemarkeder eller givet væk til genbrug.
  Stort set alt min søns tøj er købt brugt og hans gamle bliver også solgt eller givet videre til venindernes små bebser.
  Jeg er i de senere år begyndt på at købe lækrere tøj i bedre kvalitet, så det holder længere og man passer automatisk bedre på det.
  Derudover er jeg designer, så jeg prøver at reparere det ødelagte eller sy en gammel sweat om til et par børnebukser osv.
  Jeg ville tage min søde kæreste med på Roskilde og drikke kolde øl + holde i hånd + lade som om vi ikke er et par 32 – årige forældre ❤️

 45. Maria Vinding siger:

  Mit bedste trick er netop at passe godt på mit tøj. Jeg har mange dele i mit klædeskab, som for det første tidligere har været ejet af veninder og som har mange år på bagen, men stadig holder sig smukke.
  Mine veninder og jeg låner også ofte af hinanden, så istedet for at klikke en ny model hjem fra f.eks. Asos, kan det anbefales at rode hinandens skuffer og skabe igennem 😉
  Jeg vasker det meste tøj på 30 grader, men da min kæreste lider af svær eksem er det vigtigt at håndklæder og sengetøj får 60 grader.
  Derudover elsker jeg at tørre tøj udendørs – der er ikke noget bedre end sengetøj, der har hængt ude i haven !
  Ville være skønt med en Roskildebillet oven på al eksamens-stress! God sommer

 46. Mark siger:

  – Jeg køber sjældent tøj, og altid af høj kvalitet så det kan holde i mange år.
  – Jeg vasker sjældent mit tøj for ikke at slide det, men også for at spare på vandet.
  – Tøj jeg ikke længere bruger, prøver jeg at sælge eller sendes det til genbrug.
  – Ødelagt tøj for nyt liv som pudseklud.

 47. Louise siger:

  Åhh en tur på Roskilde ville være toppen, når pengene ikke rækker til det selv. 🙂
  De rækker heller ikke til nyt tøj, så jeg er kæmpe fan af genbrug, tøj-bytning og omsyning.
  Jeg vasker altid på 30 grader og tørret tøjet på loftet eller i gården. Hvis et stykke tøj er i stykker kan det laves, gøres til noget nyt eller i værste tilfælde blive til gulvklude.
  Jeg er stor fan af at aflevere til genbrug når jeg rydder ud eller tage på loppemarked, men noget af det vigtigste for mig er at aflevere i tøjcontainere, der sender tøjet ud i verden til de trængende eller donerer til vores egne hjemløse. Det betyder meget for mig, at kunne give til dem der ikke har det store.
  H&Ms tøjindsamling er en fantastisk ide og vildt godt for miljøet. Så fedt at de er gået ind på det område.

 48. Line siger:

  Jeg vasker alt tøj på tredive grader – andet er, som du siger, helt unødvendigt. Og så holder tøjet bare bedre!
  Alt det tøj, jeg ikke slev bruger mere, ryger en tur forbi kollegie-køkkenet, for at se om der er nogen der kan bruge noget – og resten ryger direkte til den lokale genbrug. Her kan det forhåbentligt få nyt liv samt skrabe lidt kroner ind til et godt formål!
  Jeg smider aldrig tøj i containers “til Afrika” og lignende – i virkeligheden er det slet, slet ikke bæredygtigt. Det har i lang tid været med til at undergrave lokal produktion, og har medført lukkede arbejdspladser, fordi lokal tøjproduktion ikke kan hamle op med gratis tøj fra vesten. Så er der altså andre, bedre måder at støtte på!
  (Dette dog gældende i stabile områder; ikke krigs-zoner, hvor arbejdsplads på den lokale fabrik desværre ikke er folks største problem)

 49. Camilla Egeborg siger:

  Jeg vasker virkelig sjældent tøj. Som i to gange om måneden. Jeg kender mange, der skifter håndklæder, sengetøj osv. HVER. ENESTE. DAG., og det er skadeligt for miljøet og i øvrigt spild af liv at vaske flere gange om ugen!
  Ps. Jeg skifter undertøj hver dag og bruger deodorant. Jeg er ikke klam, men på Roskilde kan jeg sagtens gå en uge uden bad – med lidt truckervask 😉 Så sparer jeg også på vandet..
  Jeg har ikke været på Ros siden 2013, så det er ved at være tiltrængt! Min kæreste tager i øvrigt på herreferie i den uge, så jeg vil sgu da også gerne ud at give den gas med en god veninde!

 50. Astrid siger:

  Dejlig præmie – og så vigtigt med opmærksomhed på dette område!
  – Mit tøj bliver altid vasket på 30 grader.
  – Jeg er lidt af en samler, så jeg har virkelig meget tøj – noget helt tilbage fra starten af mine gymnasieår, hvilket er 10 år efterhånden! Noget af det er pakket ned efter sæson, andet er partywear, som jeg kan gå på opdagelse i, når jeg skal til fest. Jeg køber derfor ikke panik-festtøj og har ikke skabet fyldt med billige nødløsningskjoler. Mit tøj bliver både købt fra nyt og brugt – et af de seneste Trendsaleskøb er en Malene Birger jakke fyldt med perler og pailletter. Den har haft to ejere før mig, som har haft den på til to store fester. Det er så hyggeligt, når ens ting har en historie 🙂
  – Jeg låner ofte tøj af veninder til særlige begivenheder. Og låner det også selv gerne ud. Det er altså smart med en ekstra stor garderobe! 😉
  – Hvis jeg skal af med noget af mit tøj, ryger det enten på FB, Instagram, Tradono eller Trendsales.

 51. Olivia Frederiksen siger:

  Som en fattig studerende et det både billigt OG bæredygtigt at tømme genbrugsbutikkerne! Jeg har fundet min gamle symaskine fra 8.klasse frem (dengang man var kreativ og syede glimmerstof på alt), og giver det brugte tøj nyt liv!
  Desuden holder mine veninder og jeg bytte-tøj-aftener hvor man bare medbringer al det tøj men ikke længer går med (og måske en pose chips eller to) og går til værks med at bytte med hinanden!

 52. Laura siger:

  – Jeg køber meget af mit tøj brugt, og når jeg har noget jeg ikke bruger længere, bliver det solgt eller givet til genbrug.
  – Jeg er de sidste par år blevet meget bevidst om, at jeg ikke har brug for at power-shoppe og komme hjem med 5 poser, men hellere vil udse mig få gode ting, og så kun købe en lille smule nyt hver sæson.
  – Jeg vasker alt normalt tøj på 30 grader med neutralt vaskemiddel, og lufter uldtrøjer.
  – Jeg har en regel om, at jeg ikke må købe tøj til bestemte anledninger. Ferier, fester, byture osv. Bryllupper undtaget. Hvis jeg skal noget, og ønsker mig noget til lejligheden, finder jeg noget jeg allerede har i stedet for, og venter så med at købe til bagefter, hvis interessen stadig er der. Og det er den sjældent med “festkøb” for mig. 🙂
  Krydser fingre!! Ville SÅ gerne på roskilde i år, men min “lige-droppet-ud-af-studie økonomi” er ikke god ved mig. 😉

 53. Natalie siger:

  Ihh hvor jeg fik helt Roskilde sus i maven af at læse dit indlæg! Jeg elsker Roskilde! <3
  Og jeg elsker mit tøj selvom jeg faktisk ofte giver det væk til veninder, sjældent vasker det, egentlig bare hænger det til udluftning i vinduet og ofte syer det om til noget ganske nyt .
  I min veninde-gruppe holder vi ofte "kom-og-rod-mit-tøjskab-igennem-aftener", så kan man få glæde af noget "nyt" tøj som veninden ikke rigtig får brugt længere. Det er super smart sådan "gratis" at få nyt tøj indimellem og altid herligt at se sine gamle kjoler få nyt liv hos veninderne 🙂 Jeg tror man kalder det cirkel-økonomi og jeg er fan!

 54. Anna siger:

  Jeg vasker også alt mit tøj ved 30 grader og forsøger at strække tøjvasken lidt længere ved at lufte tøjet. Sender brugt tøj til genbrug og køber den del tøj på loppemarkeder og ligende

 55. Ida d siger:

  Ej – jeg får helt sommerfugle i maven over din beskrivelse af The Orange Feeling. Den er noget særligt, og svær at forklare udenforstående. Men du gør det nu godt 🙂
  Ligeså med The Roskilde Blues, som indtræder i sekundet, jeg træder over dørtærsklen og ind i stilheden (som jo også er rar. I fem minutter).
  Jeg gør mange af de samme ting som dig.
  Jeg bakser så lidt som muligt (jeans bliver kun vasket, når der er pletter på). Og ALTID på 30 grader. Det er ikke længe siden Tænk skrev en artikel om, at danskerne vasker unødvendigt varmt!! Og mere end andre nationaliteter!
  Jeg fikser og ordner, pakker lufttæt ned, og hænger pænt op. Og så forsøger jeg at begrænse mine køb, og gå efter kvalitet i stedet for kvantitet. Det er også nødvendigt rent økonomisk, da jeg går op i, hvilke forhold tøjet er lavet under. (Køber fx kun conscious i HM). Men faktisk bruger jeg også stadig en del af det tøj, jeg købte for 10 år siden (jeg er 30).
  Det tøj, som er i fin stand afleverer jeg altid hos Reden. De tager imod med kyshånd, og kvinderne mangler altid tøj, ellers har de et årligt loppemarked, hvor overskuddet går til trafficked kvinder (det er i denne weekend, BTW). Det der er for slidt og laset, det ryger til HM.
  God weekend

 56. Camilla siger:

  Mine bedste tricks er alle de basic men ikke mindre gode tricks!
  Jeg lufter mit tøj, og når jeg vasker, sker det på lave grader med neutral vaskemiddel og selvfølgelig uden tørretumbler!
  Jeg går også meget på loppemarkeder og giver mit tøj til genbrug!
  Så ikke noget fancy, men jeg tænker, at det hele hjælper en smule. Og så må jeg hellere få set på sådan en damper!
  Vil så gerne på Roskilde i år og har hørt meget godt om hm derude! Så jeg krydser mine små fingre!

 57. Sara R. siger:

  Jeg vasker ca hver 14. Dag, med neutral vaskemiddel på 30gr. Jeg kan sagtens have bluser/bukser/nederdele på mere end en gang før det bliver vasket! Jeg bruger aldrig en tørretumbler, så mit tøj kommer op på tørreloftet i stedet:)
  De år jeg har været på Roskilde har jeg givet telt/tøj/liggeunderlag videre til deres indsamling!
  Når jeg ikk er på Roskilde, så aflevere jeg mit gamle tøj forskellige steder, f.eks hos Reden, Cafe Klare, og H&M!

 58. Emilie F siger:

  Jeg sørger altid for at vaske så lidt som muligt – selvfølgelig inden for rimelighedens grænser. Men min tilgang er at man altså kan nå meget langt med en fugtig klud og lidt luftning. Skal også på loppemarked her i weekenden og sælge ud af alt mit tøj helt tilbage fra gymnasietiden. Hvorfor var blomstrede haremsbukser bare the shit dengang? 😉

 59. Katrine siger:

  NØJ, hvor glæder jeg mig bare meget til Roskilde! Du beskriver stemningen så flot 😀
  Jeg er måske lidt sådan en, der giver mine veninder en smule dårlig samvittighed, når det kommer til tøjvask og miljøet – men det er virkelig ikke med vilje!
  Jeg går bare meget op i at passe på miljøet. Ligesom dig vasker jeg altid på 30 grader. Derudover sørger jeg for kun at vaske, når det er nødvendigt – altså ikke noget med at have en bluse på én dag og så vaske den (medmindre den er beskidt selvfølgelig, haha!). Mine uldsweaters hænger jeg til luftning ude på altanen, så kan de sagtens klare sig uden vask. Derudover bruger jeg aldrig tørretumbler, skyllemiddel eller parfume i mit vaskemiddel. Når der er noget tøj, jeg ikke længere går med, sørger jeg for, at det kommer videre. Enten til mine veninder eller i den lokale genbrug. Det synes jeg altså er meget fint. Så får tøjet lidt et nyt liv. Men det kunne også være, at jeg skulle begynde at aflevere det til H&M.
  Rigtig god weekend! :-*

 60. Nina Astrid siger:

  Fed konkurrence!!! Jeg vil mega gerne på Roskilde – i så fald vil det blive mit 9. år 🙂
  Jeg har personligt stor fokus på respekt for ressourcer – både fødevarer, bomuld, metal, energi mv. I den forbindelse mener jeg, at det er super at genbruge, men man skal have i baghovedet, at for hver gang man omdanner en ressource, går der energi tabt. Derfor er det allersmarteste at nedbringe sit forbrug 😉 Jeg er helt med på, at man ikke behøver at leve på en sten og have dårlig samvittighed over sin tilværelse. Hvis man lige overvejer en ekstra gang, om man har brug for et stykke tøj, evt. køber det med hjem og ser om det passer ind i garderoben – sådan at man minimere risikoen for fejlkøb. Derudover kan man købe klassisk tøj i god kvalitet (evt. certificeret). Lap huller i sokker og sy mindre skader. Når man ind i mellem giver afkald på noget tøj, så giv det til lillesøster/veninder, sælg videre til andre nye glade brugere, donér til genbrug og indlever slidte stofmaterialer (inkl. klude, sengetøj, sokker mv.) til f.eks. H&M, Monki, &OtherStories. Så har man i hvert fald gjort hvad man kunne 🙂

 61. Emilie Amstrup siger:

  Jeg er for det første god til at vurdere hvornår mit tøj et beskidt – jeg kan sagtens bruge mit tøj flere gange mellem vaskene hvis ikke de lugter, er beskidte eller lignende. Og efter 6 måneder som backpacker kan jeg måske endda finde på at bruge det lidt udover den grænse…
  Jeg køber desuden næsten aldrig tøj – i stedet modtager jeg aflagt tøj fra mine veninder, og så sender jeg det videre til andre som måske kan finde lidt guld.

 62. Anne P. siger:

  Årh dem vil jeg gerne vinde!
  Jeg vasker også altid på 30 grader. Desuden sælger jeg mit tøj på loppemarkeder og donerer resten til genbrugen 🙂

 63. Dicte siger:

  Uf en skøn konkurrence; og dejligt med en business som H&M der er socialt ansvarlige på miljøområdet !
  Jeg vasker ALDRIG mine jeans, som i aldrig; hvis de har været en tur ude i byen sammen med mig og lugter lidt af røg/bar, så knalder jeg dem på en bøjle og hænger dem udenfor vinduet natten over = lugtfri næste morgen.. Pletter kan tages med en klud og lidt vaskemiddel uden en hel tur i maskinen… I det hele taget kan rigtig meget tøj med fordel luftes i stedet for at vaskes; jakker, blazers, habitter, striktrøjer etc.
  Derudover, så sælger jeg mit tøj jeg ikke mere går i hvert år på loppemarked som en fast tradition sammen med en veninde; det er super hyggeligt, man tjener lidt penge og der er andre der bliver glad for noget jeg ikke er glad for længere – win win… Det som ikke bliver solgt ryger videre til Reden eller til Røde Kors fx.
  The orange feeling – den er så skøn; og håber jeg skal være den der danser i sommersolen i Roskilde gennem denne konkurrence…

 64. Anna siger:

  – Jeg er også stor fan af hm’s garment collection (som min gode veninde faktisk har været med til at starte), og har efterhånden afleveret mange mange mange poser derinde, med alt fra tøj til gamle slidte håndklæder, klude eller viskestykker. Alt kommer med. Og så er det jo bonus at få en lille 15 % kupon (for jeg er en større hm shopper end dig – har lige modtaget bonuscheck – av 500 kr (dvs. et forbrug på 20.000 det sidste år) det har jeg sgu aldrig prøvet før – shit!!!!)
  – Derudover køber og sælger jeg rigtig meget tøj på loppemarkeder og via trendsales. Dermed smider jeg aldrig noget ud, og jeg har det også lidt bedre med at gå ud og købe nyt, når nu der er noget andet der er røget videre i systemet. Det er også bare fedt at vide at one-womans-trash-is-another-womans-treasure!
  – Jeg passer også ret godt på mit tøj og reparere selv eller får det til skrædderen, jeg vasker kun med neutrale vaskemidler og bruger generelt eco programmer på vaskemaskinen, så den ikke bruger for meget vand. Jeg bruger også antikalk i min vaskemaskine, så jeg skal bruge mindre vaskemiddel. Jeg er nok ikke så god til at vaske helt koldt, men efter dine råd, vil jeg lige lægge mine vaskevaner lidt om 🙂
  – Og så er jeg tosset med gode genbrugsinitiativer, fx købte jeg sidste år både inden og under festivalen 2 læderjakker fra det danske mærke “Pelechecoco”, som har bod på festivalen og butik på Ravnsborggade i kbh. Deres business går ud på at lave super cool læderjakker i alle regnbuens farver, men af genbrugslæder og kun genbrugslæder. Dvs. de indsamler og køber læderrester og laver nye designs af dem. Det synes jeg virkelig er toppen. På den måde får man en helt unik læderjakke, som kun du har, og uden der har været spil på at producere nyt materiale, og så er der jo den bonus, at læderet jo er brugt før, hvilket betyder det er vitterligt smør-fløde-blødt. Man fatter det ikke! JEG ER FAN!

 65. Anette Kvist siger:

  Jeg passer på mit tøj og miljøet på én og samme tid på flere måder.
  Først og fremmest har jeg efterhånden fundet min egen stil, og gjort mig selv klart hvad der passer mig. Jeg har lært mig selv at der ikke nødvendigvis er lighedstegn mellem at synes en beklædning er flot og så rent faktisk at få den brugt! Det er et par “briller” jeg har på hver gang, jeg overvejer at investere i nyt, og det afværger fejlkøb, på fejlkøb. Det kan næsten føles som en superheltekræft!
  Når man først har fundet ud af ovenstående finder man pludselig ud af at man har en uniform og dertil en basisgarderobe som gør behovet for nyt tøj betydelig mindre!
  Til gengæld er jeg opdraget i en familie med 5 børn, hvor vi hele min barndom vaskede som sindssyge. Både tørretumbler og vaskemaskine kørte, uden lyv, i døgndrift og vi smed bare hele molevitten ind, skruede op på 60gr og så fik den ellers ikke for lidt med vaske- og skyllemiddel og hvad vi ellers kunne støve op. Jeg får både kløen og dårlig samvittighed bare ved tanken.
  I dag vasker jeg tøj maksimalt én gang om ugen. Min kæreste og jeg er begge dygtige til at give vores tøj en sniffer og se om det kan gå en ekstra dag. Det kan lyde som om vi render rundt med en sky af fluer omkring os, men tænker man den tanke, tænker jeg at man må gøre op med sin vaskerutine. Tøj kan meget mere, end vi lige tror, og mange fibre og tekstiler har egenskaber som gør, at de helt af sig selv hjælper lugt og bakterier ud af vagten.
  Bare det at uld er selvrensende er jo magisk, og noget mange ikke ved!
  Generelt er jeg glad for at hænge mit tøj ud at lufte fra vinduet eller snuppe det med på badeværelset når jeg bader, så det kan få en gang damp.
  Altsammen noget der skåner både miljø og tekstiler. Tøj vil nemlig slet ikke vaskes så tit som vi forbrugere har lyst til – det kan det slet ikke tåle. Det er både dumt for tøjets levetid og miljøet.
  Mit bedste tip er desuden at man stort set kun skal vaske sine jeans hvis man pletter dem. Det er så lækkert, slap af hvor de bare altid sidder som smurt!
  Når vi vasker, sorterer vi efter farve, bruger Neutral – og altid lidt mindre en anvist, alt der skumsprøjt er der slet ikke brug for. Desuden er vi glade for koldtvandsvask og vasker aldrig over 30 med mindre vi snakker underhylere, håndklæder, hviskestykker og sengetøj.
  Alt vores tøj tørrer inde i stuen, hvilket betyder at vi ikke bruger tumbler overhovedet. – Også noget der kommer både tøjet og miljøet til gode – slut med kedelige huller i t-shirten og misfarvede tekstiler.
  Det lå ikke lige til sidebenet for mig i begyndelsen, min barndom taget i betragtning, men nu er det ren vane og ikke noget jeg tænker over, og sådan håber jeg vi alle kan få det en dag 🙂

 66. Stina siger:

  Jeg vasker kun på 30 grader, sørger for at dosere vaskemiddel i de rigtige mængder og bruger ikke skyllemiddel.
  Desuden har jeg skifter alm karklude ud med klude jeg selv har hæklet – så engang en udsendelse om alt det mikroplast der ryger i vandet pga engangs karklude!!!
  Og mine jeans vasker jeg meget sjældent!

 67. Camilla T siger:

  Jeg smider aldrig tøj ud – på nær lige måske hullede strømper og undertøj (Selvom det vel også kan blive afleveret i H&M?). Jeg sælger det i stedet og det der ikke er værd at sælge, afleverer jeg hos genbrugsbutikker eller i H&M. Og så vasker jeg kun, når det er nødvendigt. Hvis tøjet kan nøjes med en lufter på altanen eller en fnugrulle, så er der ingen grund til at vaske det.

 68. Cecilie siger:

  – Vi har 6 gratis vaske hver måned der hvor jeg bor, så derfor ryger intet til vask før det er dømt ude af sniffertesten. I stedet lufter jeg det på altanen, det fjerner det meste lugt, undtagen genstridig armsved 😉
  – Stort set alt tøj jeg smider ud er i okay stand og ryger derfor ned i bytteskuret på den lokale genbrugsstation. Og der er skam mange der “skralder” tøj i mit område. Mængden af tøj der bliver smidt ud bliver dog mindre og mindre, i tak med at jeg bliver ældre og er ved at finde min stil (som 25-årig 😉 )
  – Og nu til et lidt “specielt” tip: Flere gang har jeg opgraderet tøj fra udklædningskassen. F.eks. min denimjakke, som jeg købte for mindst otte år siden, fordi alle modebladene sagde at det var det hotteste. Efter én sæson følte jeg mig som en teenager i den, men hey, en denimjakke må jo kunne bruges på et tidspunkt til noget udklædning (hvem sagde 80’er look?). Nu er den kommet frem igen denne sommer. Noget tøj har man bare en mavefornemmelse om, det kommer jo nok på mode igen. Så i stedet for at smide alt ud, kan det svare sig at gemme (få) pieces, som har potentiale i fremtiden. Men selvfølgelig kun hvis man er selvkritisk og realistisk når der bliver ryddet op i skabet 😉

 69. Emma siger:

  Jeg vasker – ligesom dig – alt mit tøj på 30 grader. Her er undtaget håndklæder, viskestykker og klude. De får 60 grader. Til gengæld har jeg så meget af den slags, at jeg samler sammen og så kan fylde det i én vask cirka hver 2. uge.
  Jeg tager altid lige og lugter til mit tøj. At jeg har haft en kjole på en enkelt dag, betyder ikke, at den nødvendigvis skal vaskes. Så ryger den bare tilbage i skabet. Jeg har også succes med at hænge noget at mit tøj, der måske lugter lidt men ikke er beskidt, på en bøjle på badeværelset når jeg går i bad. På den måde forsvinder lugten (af dampen) og man sparer en vask. Og sidst, så smider jeg aldrig tøj ud. Det, jeg ikke sælger eller giver til veninder, ryger i en tøjcontainer 🙂

 70. Amanda siger:

  1. Jeg er ikke så sippet med, at mit tøj skal vaskes efter brug HVER gang, med mindre jeg selvfølgelig har svedt, og kan derfor snildt bruge den samme t-shirt et par gange, mens bukserne kan klare endnu flere turer. På den måde spare jeg både vaske poletter (man er vel på SU ;-)), passer på miljøet, og undgår at mit tøj bliver forvasket.
  2. Derudover er jeg vild med genbrug, og elsker at finde anderledes og nye ting. På samme måde, kan jeg også finde på at genbruge mit eget tøj, og klippe/sy det til, alt efter hvad jeg har behov for. Et par slidte og brugte jeans kan hurtigt blive til et par fine denimshorts, ligesom en lidt kedelig hvid trøje kan blive til netop den top jeg mangler.

 71. Sarah siger:

  Jeg prøver først og fremmest at begrænse mit tøjvask. En hverdagskjole kan ofte bruges igen efter en gang luftning. Derudover vasker jeg som så mange andre altid mit tøj ved 30 grader og undlader at tørretumble. Det er både godt for tøjet, miljøet og min pengepung. Det efterlader i den forhåbning lidt ekstra af den dyrebare SU til rent faktisk at købe kvalitetstøj der kan holde til mange tøjvaske.
  Det er meget sjældent, at mit tøj bliver så slidt, at det skal smides ud. Som regel beholder jeg det selv, også selvom jeg ikke lige umiddelbart bruger det – noget tøj har bare brug for at blive glemt et par sæsoner, så bliver det pludselig interessant, når det en dag dukker op i gemmerne igen!
  PS. I fremtiden håber jeg til gengæld på at blive bedre til at tørre mit tøj udendørs frem for på værelset. Er ved at uddanne mig til bygningsingeniør, og er derfor begyndt at spekulere meget over, hvor “usundt” det er for huset at tørre tøj indendørs. For der er næppe meget sparet på hverken miljø- eller pengefronten, hvis den manglende tørretumbling bare resulterer i skimmelsvamp og andre ubehageligheder. Så derfor: ved tøjtørring indenfor: skru godt op for radiatoren, så tøjet tørrer hurtigt og luft derefter hurtigt og effektivt ud!

 72. Cathrine siger:

  Sikke en vild konkurrence! Det vil jeg gerne vinde, så jeg kan komme afsted og få hørt P.J. Harvey, hvilket jeg har drømt om i årevis. Jeg er forholdsvis ny i den verden, hvor man vasker sit eget tøj, og har faktisk aldrig lært andet, end at vaske på meget lave temperaturer. Så det ville lidt være at snyde at sige det er noget, jeg gør bevidst. Jeg kendte simpelthen ikke til andre måder! Jeg har heller ingen tørretumbler, så mit tøj bliver altid hængt til lufttørre, og aller helst udenfor i den friske luft, det giver sådan en dejlig frisk fornemmelse.
  Jeg køber meget sjældent “nyt” tøj, og bytter for det meste med veninder, men faktisk aller mest med min mor. Det er næsten hver gang jeg har været på besøg hos mine forældre, at jeg kommer hjem med mere tøj end jeg havde med, haha! Det er sgu luksus, når man har en mor med samme størrelse og stil som en selv. Hvis det bliver lidt for mor-agtigt, så plejer jeg at kunne charme min bedstemor til at sy nye knapper i, sy mere talje i, etc., og så har man jo pludselig et styks helt unikt klæde!
  Sidst, må jeg pinligt indrømme, men kun hvis det kan tale for, at jeg skal vinde konkurrencen, at jeg trækker den lige lovlig langt mellem tøjvaskene, nærmest hver gang. Faktisk var jeg i Peru i 2 måneder, hvor jeg kun vaskede tøj (i hånden, for lige at blære mig yderligere) 1 enkelt gang! Dét faktum ville faktisk også tale for, at jeg passer umådelig godt ind på Roskilde Festival!
  KH Cathrine, med ønsker om en skøn solskinsdag til alle 🙂

 73. Anna siger:

  Dine bud til at passe på tøjet er rigtig gode! .. men passer man på miljøet samtidigt???
  Jeg tænker at en damper er meget energikrævende? Men hvis alternativet er en tur til rens, er det måske bedre med damperen? Jeg har i hvert fald hørt, at rens er noget gris, rent miljømæssigt 🙁
  Det er også svært med tøj og miljø altså! Bomuld er noget af det mest miljøbelastende at dyrke. Pesticid-forbruget er så høj, så højt! Så at vælge andre materialer end bomuld kunne være en god idé 🙂 Og hvis man endelig køber bomuld, så lad det være en god kvalitet, der holder længe.
  Min veninde introducerede mig for strømper af bambus. Smart! Og rare at have på!
  Men i virkeligheden er det mest miljøvenlige, man kan gøre, nok at købe mindre mængde tøj fra nyt og i højere grad købe “second hand” samt at dele men venner/veninder! 🙂
  Jeg har i øvrigt aldrig været på Roskilde. Kun hørt om det -og altid tænkt, at det må være den vildeste fest 🙂 Jeg kan godt lide, at festivaler i DK generelt har tillagt sig en grøn profil! WUHU

 74. Cecilie siger:

  Jeg vasker også primært på 30 grader, samt hurtigvask hvis det ikke er alt for beskidt. Jeg køber ikke nyt tøj så ofte, da man ofte ender med at bruge mange penge på en masse dårligt tøj, fremfor gode ting. Ofte køber jeg tøj i genbrug, samt donerer jeg enten mit eget tøj, eller det gives videre til familie:)

 75. Laura siger:

  Jeg foretrækker at lufte f.eks. mine bukser for at undgå at vaske dem for ofte. De får lov at hænge ud af vinduet, så de er friske til endnu en dags brug. Og så bruger jeg virkelig sjældent tørretumbler. Det er med tørrestativ (og fugt) i hele lejligheden eller tørresnore udendørs. Når jeg rydder ud i garderoben, laver jeg ofte også en bunke til min søster, som hun kan kigge igennem, inden resten ryger til genbrug. På den måde slap min også kæreste for at se mig i min bedstemorjakke, for den er nu røget videre til min søster, efter jeg rød op i garderoben sidste år, da vi pakkede vores ting sammen, solgte lejligheden og tog ud og rejste 🙂

 76. Sophie B siger:

  Jeg laver byttetøj-aftner sammen med mine kolleger. Det er en sjov aften med masser af grin og inspiration til garderoben. Samtidig er det hyggeligt at se ens yndlingsbluse, der måske er blevet lidt for lille, komme spadserende et par dage efter 😉

 77. Sophie B siger:

  Jeg laver byttetøj-aftner sammen med mine kolleger. Det er en sjov aften med masser af grin og inspiration til garderoben. Samtidig er det hyggeligt at se ens yndlingsbluse, der måske er blevet lidt for lille, komme spadserende et par dage efter 😉

 78. Helene siger:

  Som studerende køber jeg supermeget af mit tøj på Trendsales, Anywear eller andre steder. Jeg sælger derfor også gerne tøjet der igen, hvis det ikke er for slidt.
  Det slitte eller billige tøj ryger som udgangspunkt altid til genbrug.
  🙂
  Jeg passer på tøjet ved at vaske det så lidt som muligt, så får det lige en tur i fryseren for at dræbe bakterier ind i mellem. Hvis det endeligt skal vaskes, så bliver det enten på 30 grader eller skyllet let i hånden.

 79. Clara siger:

  Jeg vil nødigt lyde for hellig, men jeg har aldrig smidt tøj ud 🙂 Der kan altid findes funktioner af den ene eller anden art. Vi er så heldige, at der er en Røde Kors container i gården, så det er en nem måde at få gammelt tøj til at få ny værdi for andre mennesker. Så er der jo de andre sager, som går i stykker eller får dumme pletter, som ikke kan gå af. De bliver ofte doneret til malertrøjer, arbejdstøj eller lignende, som alligevel bare skal svedes/males til. Når den står helt galt til, bruger min kæreste resterne til pudseklude og andet smart, når det ikke går til H&M.
  Jeg vasker også 30 grader, absolut ingen tørretumbler og med neutral vaskemiddel. Men så er der jo de der tricky stykker tøj som skal til rens. Der må jeg indrømme, at mit trick er, at bruge det (pinligt) mange gange, før det ryger til rens igen (husk at give bøjlerne tilbage, så de kan bruges igen). Efter brug hænger jeg det til luft, og så bliver de strøget igen. Der er ikke en finger at sætte på det – bortset fra, at min strygeteknik ikke er lige så skarp 🙂

 80. Anna siger:

  Jeg sørger for mindst 2 gange om året at lave en ryd-op-i-alt-tøj-og-i-skabet-dag, og jeg (forsøger at) spørge til mig selv: “Har du virkelig brug for denne? Kommer du til at gå med denne igen? Og er det indenfor de næste par måneder?”. Og hvis svaret er nej, så ryger det i en stor, sort pose og bliver smidt op i den lokale genbrugscontainer og transporteret direkte hen til dem, der virkelig har brug for det.
  Det er bare en skøn følelse at vide, at der er andre, der kan bruge det tøj, der alligevel har ligget og gemt sig inde bag i skabet 🙂
  Krydser fingre for de Roskildebilletter!

 81. Cecilie siger:

  Jeg har generelt intet tøj på, så tit som muligt! Ej, spørg til side, så købte jeg før i tiden enorme mængder rigtigt dårligt og billigt tøj, men den mentalitet er blevet skiftet ud med at købe få velvalgte ting, jeg bliver ved med at elske og som holder langt længere tid! Cowboybukser vaskes meget sjældent, jeg vasker overdele i hånden, alt luftrører (selvom der bliver latterligt fugtigt inde i lejligheden), jeg tvinger min søster til at overtage mit aflagte tøj og hun bliver faktisk glad for det, jeg sælger min mors gamle tøj og går efter økologisk bomuld. Hvis man elsker tøj, bør man også elske at passe på det og sørge for at det får nyt liv! Det virker helt indlysende for mig 🙂

 82. Thilde siger:

  Jeg vasker altid koldtvandsvaske. Meget af min mands og mit tøj bliver hængt til udluftning. Og så bruger vi renseriet. Mine børn arver, genbruger og får bæredygtigt. Til den yngste bruger jeg Viggas abonnement: http://www.vigga.us, og jeg håber, at det er noget, der kan fortsætte hele hendes liv. Og som kan udvides, så også vi andre i større størrelser kunne benytte os af øjabonnementer – tænk lige hvor fedt det ville være, hvis man kunne udskifte garderoben et par gange om året!
  Og så er der alle de andre ting, vi bør tænke over. Vi har et virkelig forskruet forhold til affald, som vi producerer så uendelige mængder af. Det er jo ikke vores skyld, sådan blev bekvemmelighedssamfundet bare indrettet i det 20. århundrede, og det er først nu, at vi for alvor skal have nye boller på suppen. Det er da en spændende tid at leve i, og det er fedt at gå forrest – og at H&M, RF og mange andre også tager ansvar. Fed konkurrence – også bare pga. budskabet!

 83. Maria siger:

  Først og fremmest, så køber jeg virkelig sjældent tøj. Og når jeg gør, er det af god kvalitet så det kan holde længe. Hvis der er en sjælden gang skulle ryge noget med hjem som jeg fortryder, så kommer det til genbrugen, som jeg ofte også bruger den anden vej – at jeg køber tøj dér. Derudover vasker jeg altid mit tøj på de “milde” programmer, men lufter det også bare hvis det er nok. Det bliver hængt op, og kommer sjældent i tørretumbleren, til trods for gratis vaskeri. Ingen parfume, skyllemiddel eller andet bavl – neutral vaskepulver gør det fint her i hytten – for miljøet, min allergi og tøjet.
  Derudover holder vi til tider loppemarked i gården, her hvor jeg bor. Så er det mulighed for at bytte og købe lokalt, det er så skønt! 🙂
  En damper lyder eddersmart, den må vist bare ønskelisten – hvis jeg ikke finder en i genbrug 😉

 84. Camilla Marie Jespersen siger:

  Ups. Kom til at kommentere på det forkerte indlæg, så jeg prøver lige igen..
  Dem ville jeg vildt gerne vinde. Jeg har i en alder af 24 år endnu ikke været på Roskilde, så det står meget højt på min bucketlist! 😀
  Med hensyn til tøjtips: Jeg passer på mit tøj ved at vaske de mere sarte materialer som uld og silke i vaskeposer, så de bliver skånet under vask. Derudover har jeg forlængst droppet skyllemiddel, da det hverken er godt for tøjet eller miljøet. Når jeg skiller mig af med mit tøj laver jeg to bunker; en jeg vil forsøge at sælge og en der går direkte til den lokale genbrugsbutik. Når jeg skiller mig af med sko afleverer jeg dem hos min lokale skomager på den anden side af gaden. En hyggelig ældre herre, der to gange om året rejser til Afrika og uddeler nye (brugte sko) til befolkningen i de små landsbyer – så sejt!

 85. Karen S. siger:

  Hold op, det kunne være fedt at vinde billetter!
  Jeg er nok lidt en samler.. Er blevet bedre til at aflevere mit tøj i tøjcontainere eller til genbrugsbutikker, men jeg samler også meget tøj! Så finder jeg det frem flere år senere, og bruger det igen – det føles næsten som nyt tøj

 86. Camilla siger:

  Jeg ved ikke om jeg har noget nyt at bringe på bordet. Generelt forsøger jeg bare holde mig fra impuls køb og tænker meget over hver en ting jeg køber – mærker efter hver eneste gang. Derudover vasker jeg bestemt ikke tøj hver gang det har været på, men når det trænger til det og lufttørring ikke er nok 🙂

 87. Camilla Marie Nyborg siger:

  Jeg køber generelt tøj af lidt bedre kvalitet, som jeg ved holder længere, eller bæredygtigt tøj som H&M’s conscious kollektion – generelt tøj som giver god samvittighed, når det hænger i skabet. Jeg er i forvejen miljøst med stort M (uddanner mig om ikke så længe som ingeniør i vindenergi og tænker meget over hvilke produkter og madvarer jeg bruger i min hverdag). Så når jeg går så meget op i tøj og miljø som jeg gør, er det et enormt relevant sted for mig at støtte miljøet.
  Desuden vasker jeg altid mit tøj ved 30 grader og bruger aldrig skyllemiddel eller tørretumbler! (skyllemidlet undværer jeg også fordi jeg er parfumeallergiker). Jeg kunne aldrig finde på at smide tøj, men forsøger altid at sælge det på nettet eller forære det til familie eller venner. Hvis det ikke lykkes, ryger det i genbrugen.
  Årh hvor lyder det frelst, men det passer faktisk! Det kommer helt naturligt at bruge disse metoder, når det fungerer mindst lige så godt som at bruge mindre miljøvenlige metoder 🙂

 88. Katrine v siger:

  Vasker 30 grader, med undtagelse af håndklæder og sengetøj, og så lufter jeg så meget som muligt – uden synligt snavs er det faktisk bedre end end vask, i hvert fald på duften, uuuuhm, duften af frisk luftet tøj!!
  Alt ungernes tøj, som de aldrig når at slide op, før de vokser fra det, det ryger på reshopper. Det er en genial app, hvor man kan søge indenfor afstand – lidt ligesom tinder, bare med børnetøj og legetøj, i stedet for kærester

 89. Laura siger:

  Da jeg var lille fik jeg et par gange om året en sort sæk fyldt med aflagt tøj fra mine ældre kusiner. Det var alt sammen utroligt upraktisk, i de vildeste farver og med frynser, flæser, palietter og alt det jeg ikke selv måtte få. Når jeg ikke kunne presse mig ned i det mere, blev det sendt videre i rækken. Hver gang jeg går ned i frelsens hær med en sæk, håber jeg der er en der bliver lige så glad som jeg gjorde. Og ja, hvis man vasker ved 30 grader, går efter noget vaskepulver der er knap så “giftigt” og dropper skyllemiddel og tørretumbler, så holder tøjet bedre OG man gør sit for at skåne miljøet. 🙂

 90. Stine Bundgaard siger:

  Jeg sørger for at købe tøj af god kvalitet da tøjet på den måde ikke hurtigt bliver slidt og går ud af facon. På den måde kan gode basis ting hurtigt fylde 2-3 år i mit klædeskab. Derudover syer jeg det hvis der er huller (steder hvor det ikke er tydeligt!), vasker på 30 grader, lufter og ikke tørretumbler det. Alt i alt prøver jeg på at forlænge mit tøjs levetid. Hvis jeg kommer til at lave fejlkøb sælger jeg det via trendsales (men det har vist også noget at gøre med SU’en)

 91. Nanna siger:

  Jeg vasker også kun på 30 og 60 grader, og så bruger jeg altid eddike i stedet for skyllemiddel. Skyllemiddel er noget af det sværeste for naturen at nedbryde, og det bliver lige så blødt af en skefuld eddike (og det lugter altså ikke af agurkesalat hvis man ikke overdriver). Desuden bruger jeg sjældent mit ‘pæne’ og ‘hverdagstøj’. Det første jeg gør når jeg kommer hjem er, at skifte til joggingtøj, så jeg har kun jeans, pæn top, cardigan, bh og lignende på i de timer jeg er ude af døren. De joggingbukser jeg bruger pt. købte jeg i ’09. Bevares, knæene er efterhånden tyndslidte, men jeg har dem kun på hjemme, så det er kun mig selv (og min stakkels kæreste) der skal se på det. (Faktummet med ingen bh på derhjemme generer ham dog ikke. Haha) Og så vasker jeg kun tøjet når det er synligt beskidt og lugter som om det godt kunne trænge til en omgang. Jeg bruger faktisk også stadig en vinterjakke jeg fik af min mor i ’08. Jeg er også svært begejstret for dba og trendsales. De sko jeg træner i købte jeg lidt brugt for 3 år siden, de holder stadig. Og så vasker jeg kun når jeg har nok til en hel vask – jeg har en veninde der sagtens kan finde på at sætte en hel vask over med 3-4 ting, hvis hun lige står og skal bruge det. Jeg bliver ualmindelig irriteret når hun gør det.

 92. Yasmin siger:

  Jeg giver mit tøj videre til min mor og mine veninder. Det plejer som regel at være sådan at hvis jeg har haft noget tøj (og brugt det) i et stykke tid, ryger det videre til min mor når jeg ikke gider bruge det mere (og nogen gange når jeg ikke kan passe det mere :p). Min mor bliver altid mega glad for at få det tøj jeg ikke sætter pris på mere, og så ligger der også en glæde i at kunne sige at jeg har en ny pose til hende 🙂 Hvis jeg har købt en smart sag i genbrug som jeg var overbevist om ville være perfekt, og så ikke var det alligevel, ryger det videre til mine veninder som også sætter stor pris på genbrugsfund 🙂 Ellers er jeg også begyndt at praktisere at give gammelt, hullet, slidt tøj til H&M. Og faktisk også gamle karklude, viskestykker, etc. Jeg har set at Stories også er kommet på banen, så den pose jeg er ved at samle nu skal gå til dem. Jeg synes det er en genial måde at opfordre til genbrug, og win-win for alle!

 93. Line Rasmussen siger:

  Jeg lever efter: et stykke tøj ud, før et nyt må komme ind. Det begrænser impuls shopping og får mig til at tænke over mine køb.
  Hvis tøjet er i dårlig stand bliver det doneret til H&M eller Other Stories. Og det tøj som en anden sagtens kan få glæde af bliver afleveret til Røde Kors, Svalerne Fair Trade eller andre godgørende butikker.
  Og når jeg så køber nyt, starter jeg altid med at kigge genbrugs/secondhand butikker igennem. Det er også altid lidt sjovere med en “unik” kjole fra genbrugen end en som er masse produceret highstreet.
  🙂

 94. Petrea Dalum siger:

  Min garderobe består af 80% genbrug, og jeg smider heller aldrig bare tøj ud, det bliver enten givet til min mindre kusine eller en veninde som kan bruge det. Jeg har også været med til at arrangerer et byttemarked/loppemarked på mit gymnasium hvor alle kan deltage, dette er en utroligt nem måde at få “nyt” brugt tøj, og en god måde at skabe fokus på det at blive bedre til ikke bare at forbruge og hele tiden købe nye ting.
  Jeg er også god til at reparer mit tøj selv, hvis der opstår huller osv.
  Min mor har også gemt alt sit tøj fra 90’erne og jeg har dermed fået en helt ny unik genbrugs garderobe, så jeg synes bare generelt at det er utroligt smart at gemme og ellers sende videre så andre kan få glæde.
  Og så er det godt ikke bare at forbruge fordi tøj er billigt og istedet købe nogle lækre ting, som man bliver gladere for og holder i lang tid, på den måde er det også items man kan bruge i mange år og ikke bare en sæson.
  Jeg vasker også altid på de mindst mulige grader, og lader vær med at vaske få ting ad gangen 🙂

 95. Marlene siger:

  Jeg vasker, som dig, heller aldrig på andet end 30 grader. Jeans og uld prøver jeg så vidt aldrig at vaske, men smider det 24 timer i fryseren for at dræbe bakterier. Så er de oftes så gode som nye efter sådan en nedkøling! Desuden elsker jeg Trendsales og sommeren loppemarkeder! Man kan tjene en skilling, både på sit eget aflagte, men også på nyt (og billigere) guld. Win!
  God roskilde, krydser mine fingre for jeg kan få et lille break i eksamener og sommerskole!
  Xxx

 96. Vibeke siger:

  Jeg prøver at købe færre stykker tøj end førhen, men vægter til gengæld kvalitet og besøg hos skrædder mm. højere. Derudover donerer jeg det gamle tøj og tekstiler som gamle håndklæder, viskestykker, hullede strømpebukser osv. ryger i en pose til &OtherStories.
  Derudover vasker jeg sjældent mit tøj, men lufter og steamer det i stedet -så forbliver tøjet pænere i længere tid 🙂

 97. Sara siger:

  VERDENSKLASSE konkurrence!!!
  Men hvordan passer jeg så lige på mit tøj – for det må være den fornemmeste opgave, når nu man bruger penge på det 😉
  Her er mine tricks:
  – Har altid en kasse i skabet til tøj jeg ikke længere selv bruger og som derfor enten kan komme med på loppemarked, til genbrug eller gives videre på anden vis.
  – I stedet for skyllemiddel, der er hårdt for tøj og miljø bruger jeg eddike, der har samme funktion, men slider ikke på tøj eller miljø
  – Jeg bruger altid neutral vaskemiddel når jeg vasker, både for tøjets og miljøets skyld
  – Sørger for altid, så vidt muligt, at vaske en fuld maskine
  – Benytter mig mest af det korte program på vaskemaskinen til tøj
  – Vasker altid normalt tøj på 30 grader
  Ps. tak for en skøn blog med indlæg der inspirerer på alle fronter – keep up the good work! 🙂

 98. Molly siger:

  Jeg køber nærmest alt mit tøj brugt. Min garderobe er afhængig af især Studenterhusets månedlige loppemarked, som er et SLARAFFENLAND af lækkert tøj og så har jeg mine faste genbrugsbutikker, som har fine sager i lækre materialer.
  Godt for miljøet, økonomien og så behøver man ikke nødvendigvis at ligne et syntetisk og forvasket fastelavnsris fordi man køber brugt – der er masser af lækre materialer i klædelige farver derude 🙂

 99. Astrid siger:

  Jeg bruger altid neutralt og miljøvenligt vaskemiddel. Desuden bruger jeg mit tøj flere gange inden, jeg smider det til vask, så det ikke slides på samme måde. Og sender det enten til genbrug eller giver det videre

 100. Helle siger:

  Sikke en fin konkurrence. Jeg har kun været på Roskilde i ’07 – året hvor det stod ned i stænger og de fleste måtte opgive telt, luftmadras mv. til vandmasserne! Hvis jeg skal nå det inden jeg bliver for gammel til den slags, må det snart være tid!
  Jeg vasker også det meste tøj på 30 gr., afleverer brugt tøj i H&M eller sælger det der kan sælges på Trendsales. Og så er jeg begyndt at udskifte de billige karklude med min mors hjemmehæklede, for at skåne miljøet for unødig mikroplast (måske ikke så meget at gøre med tøj, men meget at gøre med miljøet!) 🙂

 101. Emily Andersen siger:

  De første mange år af mit liv brugte jeg mine søstres aflagte tøj; det må siges at være miljøvenligt!
  I mine teenageår brugte jeg også primært genbrugstøj, dog primært fra loppemarkeder og genbrugsbutikker!
  I dag elsker jeg at bruge penge på nyt tøj, men da SU’en ikke rækker langt, vælger jeg nøje hvilke items jeg skal bruge penge på og sorterer ofte ud i mit tøj, så det kan få nye ejere, hvad enten det går til røde kors eller bliver solgt på loppemarked. Så den røde tråd hos mig, er nok at lade tøjet gå videre. Jeg kan faktisk ikke mindes hvornår jeg nogensinde har smidt et stykke tøj ud. Jeg tror også på at det er i den helt rette “Roskilde spirit” at dele lidt mere og give lidt væk når man engang imellem har for meget.
  Tak for en dejlig blog 🙂

 102. Maria siger:

  Wauw for en konkurrence!!
  Jeg køber meget genbrugstøj eller hapser det fra min mors gamle klædeskab.
  Dog kan det ofte være lidt svært at vedligeholde – især hvis man har med ruskind at gøre.
  Men for at passe bedst muligt på det, vasker jeg altid på øko-program med neutralt vaskepulver og som regel giver jeg det kun 30 grader.

 103. Marianne siger:

  Jeg vasker ikke mit tøj mere end højst nødvendigt, da det både slider og er skidt for miljøet. Derfor hænger jeg ofte mit tøj ud på badeværelset, mens jeg er i bad. På den måde bliver tøjet frisket op og endda rettet lidt ud, pga. dampen. Derefter hænger jeg det ud i den frisk luft og det føles derned ekstra frisk og lækkert 🙂

 104. Marlene J siger:

  Jeg vasker, lige som dig, altid på tredive grader. Som teenager skulle ALT tøj vaskes, hvis det var brugt bare een gang – nu ved jeg heldigvis, at det ikke er nødvendigt (trusser og strømper undtaget). SÅ jeg vasker faktisk sjældent 🙂
  Derudover køber jeg meget lidt tøj. SU’en rækker ikke langt, og jeg vil hellere købe kvalitet til lidt mere, som holder det længere. De små-indkøb, som man aldrig får brugt, tærer altså meget på miljøet.
  Jeg har ikke tidligere afleveret mit tøj til genbrug, men det er vidst mest fordi, jeg ikke er kommet i gang med det. Næste gang, jeg har fyldt en pose, ryger den straks til genbrug! 🙂
  Jeg glæder mig til at læse de mange tips, og krydser sådan fingre for, at jeg er den heldige vinder. Jeg har aldrig været på Roskilde, men vil SÅ gerne afsted i år… Og selvfølgelig gerne møde dig, kære Cathrine!

 105. Anna siger:

  Jeg har haft en aldrig helt udtalt aftale med min mormor i mange år efter hånden; hun lapper de store ting, der skal sys på symaskine, mens jeg ringer til hende som den første, hvis der er noget tøj, jeg vil skille mig af med. På den måde er der blevet skabt en underlig cyklus, hvor mine lapper tit er fra andre af mine egne ting. Samtidig bruger hun selvfølgelig også de fleste af tøjet på sine egne projekter.
  Udover mormor-bytningen holder vi i min familie en stor ryd-ud-i-skabet-og-aflever-til-genbrug-dag ca to gange om året. Selvfølgelig er der er også den helt klassiske bytten med veninder.
  Jeg er meget påpasselig med at vaske mit tøj ved de 30 grader også bliver det altid lufttørret.
  Egentlig er jeg nok bare ret påpasselig med mit tøj. Jeg køber få, men gode ting i god kvalitet. Men aller vigtigst faktisk bare tøj, jeg er super glad for. Det har i hvert resulteret i en god garderobe med omtanke 🙂

 106. Sarah siger:

  Et lidt tosset, (OG plads-tagende) tip er, at hænge tøjet op! Jeg hænger næsten altid alt mit tøj op så det holder folderne og ikke bliver klemt ind bagerst i skabet.
  Yderemere vasker jeg næsten alt mit tøj på 30 grader og kun når nødvendigt. 🙂

 107. Mie siger:

  Helt enig i alt det med 30-grader, lufttørring og ingen skyllemiddel (jeg bruger et par dråber lavendelolie opblandet i vand i skyllemiddel-hullet – det dufter så dejligt).
  Og hurra for tøjbyttedage – det er det bedste!
  Derudover har jeg et par gange prøvet at hjemmefarve gammelt tøj med Dylon el.lign.
  F.eks. havde jeg en hvid, skjoldet t-shirt og en beige sweater, som bare ikke var en god farve til vinterhud. De røg i vaskemaskinen med en pæn, bordeaux-rød Dylon-farve (købt i Matas for under 100 kr) – og nu knuselsker jeg begge dele.
  Jeg har ikke behov for en Roskilde-billet, så hvis jeg skulle vinde lodtrækningen håber jeg, at du vil give billetten videre til Elisabeths kærestesorg-ramte lillesøster – det lyder som om, hun kunne have brug for den 🙂

 108. Sofie S siger:

  Jeg vasker også konsekvent mit tøj på programmet 30 grader mild. Derudover er jeg ufatteligt dårlig til at smide ting ud, incl mit tøj. Når jeg endelig får taget mig sammen til at sortere ud i det, ryger hele den frasorterede bunke til min 10 år yngre kusine, som er vild med det ☺️

 109. Gitte siger:

  Jeg holder “bytte tøj party” med veninder, veninders veninder osv, alle er velkommen og tager så alt det tøj med de ikke går med mere og så kan man faktisk komme hjem med en “ny” garderobe og komme af med det gamle, win win. Og ellers ryger det til røde kors. Mine børns tøj giver jeg oftest til mødrehjælpen eller røde kors. Derudover bruger jeg ikke skyllemiddel og vasker også på 30 grader.

 110. Pil siger:

  bytte bytte købmand – det må være det bedste tip!
  Når jeg en gang imellem falder for en kjole, eller andet jeg ikke kan leve uden, forsøger jeg altid (så vidt som muligt) at finde det brugt på trendsales først. Og jeg giver der gerne 3-6 uger før jeg giver op.
  Her er der også mulighed for at sælge ud og få tømt skabet for nogle af de gamle kjoler du alligevel aldrig får brugt – og eventuelt kan de gamle klæder finansiere dit nye drømme outfit.
  Dette er både godt for miljøet og for pengepungen på SU 😉
  Hvis jeg vandt billetterne ville jeg invitere min kæreste med på Roskilde festival, i anledningen af vores 8 årsdag. Det ville helt klart være en kæmpe overraskelse, da vi ellers havde aftalt en sommer hjemme for at spare pga studierne 🙂

 111. Jeanette Karstensen siger:

  Ej, hvis der nogensinde er en blog konkurrence, jeg har villet vinde, er det denne her! Jeg har LIGE snakket med en veninde i dag, om hvordan vi er for fattige til at tage på Roskilde i år – og har fået nok af at arbejde derude, selvom det også er fedt en gang imellem. Krydser alt det, jeg kan 😀
  Jeg går enormt meget op i min garderobe generelt. Jeg prøver at minimere antallet af køb. Lige nu er jeg fx med i Nordrobe challenge på facebook (hvor man udforsker sin eksisterende garderobe) og det er fantastisk.
  Ellers giver jeg i første omgang ting væk til veninder, mor eller søster. Vil de ikke have mine aflagte ting, går jeg i genbrug, og ødelagt tøj bliver givet til H&M.
  Derudover passer jeg enormt godt på mine ting. Mine sko får farve og læderfedt. Mit tøj bliver vasket så lidt som muligt, huller bliver syet, de sarte ting bliver sendt til rens. OG så havde jeg for nylig min første skrædder-oplevelse! 😀 Jeg er helt oppe at køre over hvor stor en forskel det gør at få tøjet rettet til – og så koster det jo ikke det vilde.

 112. Christiane siger:

  Sikke nogle dejlige og stemningsfyldte Roskilde-billeder – jeg glæder mig til at komme afsted 😀
  Vi vasker også alt tøj ved 30 grader herhjemme og kun med svanemærkede produkter uden parfume. Så får det lov at hænge ud, hvis vejret tillader – der er ikke noget som lufttørret tøj eller sengetøj, det er som om det bliver “sprødt” på en helt særlig måde – en af sommerens mange glæder 😉
  Desuden lader vi der gå lang tid mellem hver vask, så man på den måde også bliver tvunget til at få brugt lidt af hvert i klædeskabet. Når jeg slet ikke bruger mit tøj mere, giver jeg det videre til min mor, veninder, genbrug eller Røde Kors.
  God weekend og tak for dejlig blog 🙂

 113. Eva Pryds siger:

  Jeg har de sidste år løbende solgt ud på loppemarkeder og afleveret sække med både tøj og dims til genbrug uden at have købt ret meget nyt samtidig. Har simpelthen reduceret min garderobe til et minimum og dermed ikke støttet køb-og-smid-væk-kredsløbet som ofte kobles sammen med forurening af miljøet. Ja det giver gengangere til festivitas og ja det kan da være lidt kedeligt ikke at have så meget at vælge i mellem. Mén det gør samtidig tøjkriserne kortere, giver god samvittighed overfor miljøet og så er der tilmed plads i garderobeskabet til min kærestes tøj også (ham vil jeg i øvrigt tage med på Ros hvis jeg vinder).
  Derudover bliver alt i uld aldrig vasket men kun luftet en let fugtig dag på altanen, bh’er og silke håndvaskes og så cykler jeg hver dag året rundt (i stedet for at tage bussen) og sorterer mit affald.
  At aflevere tekstiler til genbrug i hm, det må prøves – det anede jeg ikke man kunne.
  Tak for en god blog 🙂

 114. Simone Birk siger:

  Jeg vasker mit tøj ved 30 grader og så har min mor lært mig et lille fif – i stedet for at bruge skyllemiddel bruger jeg eddike (og nej, tøjet kommer ikke til at lugte af agurkesalat

  1. Simone siger:

   Jeg vasker mit tøj ved 30 grader og så har min mor lært mig et lille fif – i stedet for at bruge skyllemiddel bruger jeg eddike (og nej, tøjet kommer ikke til at lugte af agurkesalat

 115. Rikke siger:

  Jeg og mine to teenagedøtre deler vores tøj på kryds og tværs og når noget ikke længere bliver brugt af nogen af os, er min yngste virkelig god til at sælge det på Trendsales eller Instagram.

 116. Caroline B. siger:

  Jeg er blevet rigtig god til at sende mit tøj videre til genbrug, når jeg føler det bare ligger i skabet og samler støv. Og så er jeg de sidste par år begyndt at købe meget secondhand – som i rigtig meget. Noget jeg for få år siden havde syntes var halvflovt, synes jeg i stedet er den fedeste følelse, altså det med, at man giver noget frasorteret tøj nyt liv. One woman’s trash is another woman’s treasure – so to speak 🙂
  Når jeg tænker over det, er det virkelig sjældent jeg køber nyt tøj i butikker. Og jeg er en jurastuderende, der selv synes jeg ikke går og ligner en posedame til dagligt – så det er altså muligt at være smart i en fart og stadig bevidst om, at genbruge.

 117. Nanna siger:

  Jeg afleverer også mit tøj hos H&M. Det er sådan en god løsning synes jeg. Nogle gange afleverer jeg dog også tøj hos Røde Kors 🙂
  Jeg er begyndt at tænke mere over mine tøjkøb. Impulskøb kan være fine, men overvejer altid om det er en keeper. Endnu mere ved udsalgskøb!
  Og jeg vasker også ved 30 grader, og så vasker vi kun når vi kan fylde en hel vask 🙂

 118. Laura siger:

  Bor sammen med en klimaforsker, så miljø og bæredygtighed er et stort emne her. Lige fra madlavning til tøjvask.
  Jeg gør som du, vasker på tredive grader og lufttørrer frem for tumbling.
  En god måde at bevare stærke farver er at lægge det nye tøj i blød i eddikevand natten over, og så vaske som normalt. Det binder farven. Eddike kommer jeg også i hullet hvor skyllemiddel (fy!) skal være.
  Når vask er unødvendigt hænger jeg tøjet ud natten over hvor nattens dug frisker tøjet op og renser. Dette kan også spare en strygning da fugten glatter små krøller. Og så vasker jeg efterhånden så sjældent at jeg er tvunget til at grave guld frem fra skabet jeg ofte har glemt alt om. Bliver tit spurgt om jeg har fået nyt, hvortil jeg glædeligt svarer at der er tale om fund fra gamle dage.
  Smider aldrig ud, men giver til veninder eller tøjcontainere. De værste laser genbruges som pudseklude inden de rammer skraldet.

 119. Victoria siger:

  Ej en lækker konkurrence & et super fint koncept! 😀
  For det første når jeg bliver træt af noget i mit klædeskab sortere jeg det fra, herfra går det i tre retninger,
  1) det kan ryge i den klassiske genbrugsbunke til frelsen hær, røde kors eller KFUM
  2) det kan ryge i ‘krea’-kassen, altså i en bunke hvor tøjet kan laves om på den ene eller anden måde, måske tilføje noget glimmer eller lave det om til et pudebetræk, en mulepose eller et pandebånd – i den forbindelse skal det lige siges at mine syskills stammer fra folkeskolen, så de er meget basic, men jeg elsker at lege med idéerne og give det et forsøg
  3) det kan ryge i veninde/søster-bunken, der den bunke hvor jeg ved min søster eller veninder ville elske at få netop det stykke tøj
  Jeg håber mine tips kan gives videre – det fungerer i hvert fald rigtigt godt for mig. 😉
  By the way så er jeg vild med dit syn på livet Cathrine! – eller i hvert fald den måde du får formuleret humoren i de små ting fra hver dagen!

 120. Cathrine R. siger:

  Årh, jeg vil så gerne på festi!!! Krydser, krydser, krydser!
  Jeg passer på mit tøj det bedste jeg har lært – og når jeg ikke liige ved hvad jeg skal gøre, vaske, redde osv., så ringer jeg til den ældre generation af damer i familien. Der er ikke den plet der ikke kan fjernes og lynlås der ikke kan reddes, når man ringer til sin mammi, momse eller farmor.
  Tip nr. 2 er at dele med sine veninder specielt når man skal ud – for man behøver ikke 10 af “den lille sorte” – mix match med venindernes tøj er top dollar.

 121. Sisse-Sofie siger:

  Ca. 90% af mit tøj er købt brugt i genbrugsbutikker og på loppemarkeder, og kommer også tilbage i systemet, når jeg er færdig med det, enten afleverer jeg det i en tøjcontainer, eller også giver jeg det videre til venner eller familie. Jeg reparerer mine bukser når de flækker i skridtet, og tøj der bliver ødelagt på andre møder får også en rep.
  Jeg pimper genbrugstøj jeg køber med bl.a. Broderi, og så vasker jeg fx kun mine jeans når der er synlige pletter.
  Jeg har ingen sommerferie planlagt i år, og ville virkelig gerne på Roskilde med min kæreste, som en sidste gang inden vi går i gang med projekt baby 😉

 122. Liv siger:

  Jeg vasker også altid på 30 grader (undertøj og håndklæder mv på 60 dog).
  Derudover har jeg aldrig smidt tøj ud. Det tøj der ikke er slidt helt igennem går først forbi veninder/søster. Det de ikke vil have ryger til røde kors. Det tøj som er fuldstændig nedslidt gemmer jeg alligevel. Min kæreste og jeg har feks lige olieret vores gulve, og der brugte vi gamle (rene) t-shirts og lagner til at suge den resterende olie op med. Så smart 🙂
  Jo ældrere jeg bliver, jo bedre bliver jeg også til at købe mindre men bedre kvalitetstøj og sko. Det holder simpelthen bare længere.
  Og så lufter jeg meget ofte mit tøj – og sørger for at hænge det pænt op efter brug (for det meste altså :)).
  Virkelig fed konkurrence forresten 🙂

 123. Karolina siger:

  Sikke en fin konkurrence.
  Jeg køber sjældent nyt tøj (livet som studerende) men når jeg gør så sørger jeg for at det er ordentlig kvalitet så jeg ikke spilder mine penge, eller provokerer min sarte hud for den sags skyld. Som supplement går jeg tit i min overraskende smrate mors garderobe og finder gode sager. Når de har været mine i et halvt års tid er de pludselig blevet spændende og “nye” for hende igen og så bytter vi tilbage. Så der kører en jævn strøm af byttehandler mellem København – og ja Roskilde hvor hun bor. Lige nu sidder jeg og venter på en forårsjakke hun havde i efteråret, og jeg i foråret, så nu er det blevet min tur igen 🙂
  Ellers vasker vi så lidt herhjemme som muligt og bare på 30° – tøjet er jo ikke beskidt som børns kan være det, sveden skal bare gerne vaskes af. Min kæreste er meget bedre end mig til at tage sit tøj meget på før han smider det til vask, så det forsøger jeg at blive inspireret af. Og så tørre vi tøj på tørrestativ, helst ude men i pollensæsonen må vi lige klare os med indendørs. 🙂
  God weekend til dig!

 124. Sidsel Sofie siger:

  Jeg synes det er vildt svært at tænke bæredygtigt og sige nej til at købe nyt når vi bliver eksponeret for så meget fint nyt tøj i reklamer, på gaden, på veninder … Men anyways så har jeg faktisk en del tricks i ærmet:
  – Hvis du bare er lidt fingernem så er det ingen sag at trylle eksempelvis en gammel nederdel om til flotte hårbånd eller en top – kun fantasien (og mængden af stof) sætter grænsen og der er masser af hjælp at hente på Google og youtube 🙂
  – Den klassiske er vel også at give tøjet til genbrug eller til H&M, hvis man ikke kan se en bruge det i fremtiden. Så får andre glæde af det og i sidste ende også en selv , da det sørger for genanvendelse af jordens ressourcer.
  – Og så har jeg faktisk i dåer en pagt med mig selv: jeg må ikke shoppe nyt tøj før jeg skal på sommerferie sidst i Juli – jeg har jo alligevel alt jeg har brug for, selvom det er fristende 🙂 pengene jeg sparer vil jeg gemme til en lille rejse senere på året, det er gulerod nok i sig selv 🙂

 125. Line f siger:

  Jeg har lige tabt mig en del, og i stedet for at skifte hele garderoben ud, er jeg gået i gang med at sy mit tøj ind. Det er et stort arbejde, men man får en kærlighed til hver enkelt tøjdel, fordi man har taget stilling til, hvor glad man er for hver del. For hvis det ikke er yndlingstøj, så gider man ikke lægge arbejde i det. Så på den måde er jeg nu ved at have en garderobe, der er helt updatet kun med yndlingsting. De ting der er sorteret fra er givet til genbrug eller til veninder.

 126. Charlotte R. Hansen siger:

  Jeg elsker tøj!! Og jeg elsker festival og den ubeskrivelige følelse man får under en festival. Næsten som om at vi i en lille gruppe på et par hundrede tusind aftaler, at nu skal vi have en uge med fuld smadder og alt skal være godt for alle.
  Jeg både køber og sælger meget tøj på forskellige bazarer – og synes at det er det fedeste at finde noget lækkert, til gode penge og vide at det nok ikke lige hænger i butikken.
  Det tøj der alligevel ikke bliver solgt, kommer til genbrug.
  Et godt bæredygtigt trick til sorte cowboybukser, der nemt mister farven, er at tørre let over med en klud(nemmest når de er på) og derefter lade dem ligge i fryseren natten over. Ryst dem og vent lige 10 med at tage på – så føles de helt nyvaskede og friske

 127. Zilje siger:

  Vasket på 30 grader og giver tøj videre til genbrug 🙂

 128. Yasmin siger:

  Jeg vasker mit tøj når det rent faktisk er beskidt. Det bliver ikke vasket hver gang jeg har haft det på, men når det har behov for at blive vasket – mange vasker det efter en gang og det slider sådan på tøjet – og er jo heller ikke skide godt for miljøet, for det betyder langt flere vaske.
  Jeg giver mit brugte tøj til rødekors så en anden kan få glæde af det.
  Og så bruger jeg rigtig meget af mit tøj helt indtil det bare ikke kan mere – bliver slidt tyndt eller falder fra hinanden 🙂

 129. Josefine siger:

  Jeg vasker også altid mit tøj på 30 grader, og så forsøger jeg at strække tøjvask (uden at jeg går og lugter hah). Det gør at mit tøj holdere længere tid og at jeg selvfølgelig ikke overbelastet miljøet. Derudover så giver jeg mit tøj videre til veninder og familie. Jeg har afholdt bytte-dage med en flok veninder, hvor vi bytter hinandens tøj. På denne måde får man ryddet ud i det tøj man ikke bruger og samtidig får en masse “nyt” med hjem. Helt uden at købe det fra nyt. Det er smart :-). Jeg håber at vinde Roskilde billetten. Jeg er også helt forelsket i den stemning der er på Roskilde, men budgettet er ikke helt til det i år.

 130. Stine siger:

  Fed konkurrence!
  Jeg vasker også mit tøj ved 30 grader, det både skåner miljøet og forlænger tøjets levetid. Og så forsøger jeg at samle en hel vask inden jeg vasker, det er spild at sætte en vask over med kun 2 bluser.
  Jeg bor i en lejlighedsopgang, hvor der ikke er tørretumbler i vaskekælderen, men det passer mig fint, for jeg synes det er noget miljø- og ressourcesvineri, især om sommeren hvor man nemt og hurtigt kan tørre vasketøjet udenfor.
  Jeg køber ofte genbrugstøj, men jeg må samtidigt indrømme, at der også ofte ryger noget lækkert, nyt tøj med hjem. Der er bare ikke noget bedre end helt nyt tøj 🙂 🙂 Hvis jeg køber nyt tøj i & Other Stories har jeg altid en sæk gammelt tøj og klude med, for så kan man få lidt rabat på købet + sikre recycling.

 131. Vibeke siger:

  Jeg har ikke købt et nyt stykke tøj i næsten et år – det er blevet lidt et dogme for mig, at prøve at finde alt på Trendsales eller genbrug (bortset fra undertøj og sportstøj). Det har helt sikkert gjort mig mere bevidst om mit forbrug, og hvad jeg egentlig har brug for; jeg har besluttet mig for at købe noget nyt sommertøj, men jeg vil gå efter kvalitet og smide lidt flere penge efter noget, som jeg så kan bruge i længere tid 🙂 Jeg vasker stort set aldrig mine jeans og vasker, som dig, altid kun på 30 grader.

 132. Julie siger:

  Jeg vasker også, ligesom du, mit tøj på 30 grader, og lader være med at forvaske. Og vaskemaskinen bliver fyldt helt op. Jeg forsøger desuden at bruge vaskemiddel, der ikke indeholder mange skadelige stoffer, fx optisk hvidt, klor, parfume osv. Derudover bruger jeg mit tøj meget længe, og når tiden er, så bliver det givet videre til min søster, mor eller veninder eller til genbrugen.

 133. Malene Green siger:

  Uhhhh jeg vil på Roskilde med min kæreste. Skal ikke på noget ferie i år!! Håber jeg vinder!!
  Mine tip er:
  Vasker alt mit tøj på 30 grader, da det er så skånsomt og dermed passer bedre på tøjet + miljøet. Det har heller ikke brug for at komme op på de 40 grader, og tøjet holder sig pænere i længere tid!
  Køb tøj i en farve 😉 …. Jeg er en af de personer som næsten kun ejer sort tøj! Det er smart 😉
  Mit uld og silke tøj sender jeg ikke til rens – jeg hænger det ud på badeværelset, også får det lov til at blive dampet, når vi går vi i bad.
  Jeg afleverer ligesom dig tøj til h&m, det er et så godt koncept! Jeg var rigtig stolt af det, da jeg arbejdede i h&m.

 134. Sarah siger:

  Jeg smider aldrig tøj ud, jeg smider det til genbrug eller i containere for diverse hjælpeorganisationer så de kan få glæde af det andre steder i verden. Når ikke jeg bytter det til andet tøj med min søster, mor eller veninder 🙂 Mht h&m bruger jeg deres conscious collection og køber mine basics derfra, og smider selv jævnligt tøjet i deres genbrugskasser. Det er så vigtigt! 🙂 det er også det Roskilde handler om – et fælles ansvar for hinanden og vores jord!

 135. Anna siger:

  Mit bedste og mest simple trick er helt klart at vaske mit tøj så lidt som muligt. Det trænger sjældent, bare fordi det har været på en enkelt gang. Og tit kan det klares med en lufter på altanen. Vaskemaskinen slider så meget på tøjet og skyller drikkevand og sæbe lige ud i afløbet.

 136. Ingrid siger:

  Det at passe på miljøet, i forhold til tøjvask og genbrug, kommer helt naturligt når man lever i en kombi af at være studerende uden vaskemaskine. Det er som om pengene synes bedre givet ud til øl og sjov, end vaskehallens maskiner og helt nyt tøj. Derfor er trendsales, luftning af tøj og loppemarkeder mine måder at tænke på miljøet.

 137. Sørine siger:

  Mit bedste trick er at hænge tøjet ud til luftning. Især uld og striktrøjer. Efter en dag på altanen, så dufter det godt igen.
  Jeg elsker desuden at gennemgå mit eller mine veninders klædeskabe sammen, ligesom det afsnit i Sex and the City, hvor Carrie skal flytte. Tøjet ryger i tre kategorier, ja, nej og måske. Mine veninder er hudløs ærlige og tit får man et nyt syn på sit tøj. Det værende godt eller skidt 😉 Ofte ender veninderne med en ny pose tøj og resten ryger til røde kors.

 138. Mette Mø siger:

  70 % af min garderobe har jeg arvet fra min elskede Farmor. Da hun gik bort viste det sig, at hendes loft gemte på beklædningsguld, helt tilbage fra starten af 1900-tallet. Hun var en kulørt hip dame som elskede farver, fjer og palietter, samt de vildeste jogging-set fra firserne. Det var en sand rejse udi modens historie, og jeg bærer hverdag stolt et stykke “Farmor” på min krop -(hvilket held at jeg har arvet min figur fra hende!!)
  At overtage min farmors garderobe, som i øvrigt nok er noget af det mest velbevarede Danefæ man kan komme i nærheden af, har åbnet mine øjne for, hvad det vil sige at passe godt på sit tøj. Hun er på mange måder mit forbillede og er det også også., når det kommer til at passe godt på sit tekstile guld. Hvis hendes garderobe har kunnet overleve i et århundrede, så kan det godt klare eet til!
  Farmors flotte rober bliver dagligt suppleret med vor tids beklædningsfund, helst fra farvoritten, H&M Trend. Jeg går meget op i kvalitet og holdbarhed, og bærer gerne tøjet flere gange inden det selvfølgelig vaskes skånsom og ved 30 grader.
  Jeg har eet tip, som jeg altid følger når jeg køber tøj:
  Køb altid tøj som du ikke KAN lade hænge, og bare må eje!
  Køb aldrig tøj af praktiske årsager, det bliver du træt af og det vil hurtigt havne i affaldsækken – denne type tøj er af slagsen, som bare blindt bliver proppet i posen og hurtigt glemt. Følg ikke slavisk moden, men vælg dit tøj udfra hvad du selv kan lide, derved skaber du stil og ikke spild. Pak dit årstidsbestemte tøj væk efter hver sæson – når du pakker det ud året efter, vil du føle at du får en ny garderobe hver gang, og du får også lov til at savne dine smukke ting, som derved forbliver unikke.
  På denne måde fylder du dit skab med skatte, som er “skræddersyet” til dig og du bliver glad hver gang du åbner det, og du sparer både penge og miljø.
  (Og så er det vist slut på denne roman – Carrie B og Coco C ville have været stolte;) )
  PS. Jeg er stadig træt af at jeg ikke har kunnet erhverve mig din parasoltunika du bar under sidste Roskilde Festival – der var længe udsolgt i Tiger 😉

 139. Eva Iversen siger:

  Super emne at sætte fokus på, for her er det da virkelig nemt at gøre en god indsats for miljøet i hverdagen

 140. Rebecca siger:

  Jeg er meget bevidst om materialer og undgår at købe striktrøjer eller skindjakker af fx. acryl – selvom jeg er studerende og ikke svømmer i penge, vil jeg hellere investere i et stykke tøj, som holder i en evighed, sjældent vaskes eller renses, varmer for real og er blevet produceret på en fair måde, end at have 5 forskellige “made in china”-pieces liggende, som mister formen og farven og er ubehagelig at have på. Kvalitet frem for kvantitet!
  Jeg sørger også for at samle så meget tøj sammen som muligt til mine vasketure, da vi har rigtig store vaskemaskiner i kælderen og jeg ellers føler det er direkte vandspild at vaske mindre mængder tøj ad gangen, og jeg vasker så vidt som muligt enten på koldvask, 30°C eller eco-program.

 141. Camilla S siger:

  Uhh.. Det ville være så lækkert!
  Jeg er begyndt at købe tøj i lækrere og mere holdbare materialer!
  Herhjemme vasker vi også alt almindeligt tøj på 30 grader uden skyllemiddel og med neutral vaskepulver.
  Jeg læste for noget tid siden bogen “the life changing magic of tidying up”, som handler om kun at omgive sig med ting, man bliver glad af .. Derfor smider jeg jævnligt mit gamle tøj til genbrug 🙂

 142. Line siger:

  Jeg har tidligere været rigtig uheldig med at komme til at krympe eller ødelægge tøj, der skulle håndvaskes, i vaskemaskinen. Nu har jeg købt en ekstra, lille kurv af en vaskekurv til det tøj, der skal passes ekstra godt på – så nu kommer jeg aldrig mere til at ødelægge mine ting ved dumme vaske-fejl!
  Jeg køber ikke særligt meget tøj, og det, jeg køber, er tidsløse ting, der passer med alt andet i mit skab og som jeg ved LIGE er mig – også om 5 år! Derfor har det en meget lang levetid. Typisk har jeg en liste i hovedet over ting, jeg mangler i skabet – som fx lyse bukser, en blomstret kjole, en sort nederdel i den-og-den længde osv. Og så køber jeg kun det, jeg mangler. Ofte i gode genbrugsbutikker på rejser eller på Trendsales.
  Ting, jeg ikke længere bruger, får min søde mor – hun har sjældent råd til nye ting, så det vækker altid lykke!

 143. Ivana Bogicevic siger:

  Uuuh, jeg har en veninde som i en alder af 25 aldrig har været på Roskilde. Nu vil hun gerne med da alle pigerne fra flokken skal afsted, men har ikke råd. Kunne være den bedste gave at give hende, når hun kommer hjem fra jordomrejse om et par uger !
  – Som de fleste andre så vasker jeg mit tøj på 30 – både for at passe på det, men også fordi at man kan vaske mange ting sammen, da det sjældent afgiver farve på 30. “Alt-i-én vasken”, som min kæreste kalder det, når der skal vaskes ca en gang i måneden.
  – Tøjet bliver luftet, og kan sagtens genbruges én gang eller to. Hvornår blev det egentlig pinligt at have det samme tøj på to dage i træk? Mindes at det var en ting, der kom ind i min bevidstheden i gymnasiet.
  – Jeg roterer i mit skab, dvs. det nyvaskede tøj kommer bagerst i skabet, og tøjet som stadig var i skabet kommer på forreste række. Derved undgår jeg at gå i de samme 4 favorit items gang på gang. Jeg får brugt alt mit tøj og det bliver mindre slidt.
  – Denne roteringsmetode hjælper mig også til hurtigt at bemærke, om der er noget tøj som bare ikke gøre det for mig længere. Dette ryger hjem til min søster eller på genbrug.
  – Knapper, huller mm. bliver syet.
  -Mine veninder og jeg er gode til at låne/bytte, vi kan alle pludselig få en periode, hvor en grøn kjole bare er bomben og det eneste, der gør at man føler sig lækker! Og 2 måneder senere, så skal den være blå, rød eller sort. Derfor bytter og låne vi hinandens tøj, så man kan få tilfredsstillet den der pludselige trang, der kan opstå.
  – Jeg må kun købe én ting om måneden (enten ét par sko, ét stykke tøj, ét styks taske/armbånd etc). Oftest ender jeg med ikke at købe noget, fordi jeg ikke kan bestemme mig, hvilken ting der er den perfekte. Det viser sig jo altid, at jeg har det perfekte hjemme i skabet.
  Jeg krydser mine fingre!

 144. henriette siger:

  Jeg køber rigtig gerne brugt, loppemarkeder, genbrug, trendsales you name it, jeg synes det er så fedt at finde skatte i andre folks aflagte ting.
  Desuden så har jeg et stort genbrugs hjerte. I forbindelse med min uddannelse har jeg været i praktik på et gymnasie, HTX, hvor de har tekstil og design på A-niveau. Og der tilrettelagde jeg deres første forløb som blev med genbrug som tema. Ting kan sagtens få nyt liv ved at lave gamle cowboybukser, lagner, skjorter osv. om til andre ting. Dette kan gøres af både stort og småt. Patchwork kan faktisk være ret cool, når bare man sammensætter det rigtigt. Jeg farver og trykker også gerne på gammelt tøj hvis det har fået en plet eller bare trænger til nyt liv. Dette er også vigtigt da jeg uddanner mig inden for mode verdenen. Der er det især vigtigt at tænke bæredygtigt allerede i designprocessen. Det har også resulteret i flere upcycling produkter osv. fra min side.
  kh Henriette

 145. Nikoline H siger:

  Jeg vasker også tøj på tredive grader og lufttørrer det. Jeg giver tøjet til min kærestes søster, hvis ikke jeg sælger det på Trendsales – og hun bliver altid så glad! Jeg også glad for at købe på diverse salgssider eller at gå i genbrugen. Jeg vasker mine sko grundigt når de begynder at se slidte ud og så forsåler jeg nogle af de rigtig gode.
  Jeg prøver at gå efter princippet om lidt men godt når det gælder pris og kvalitet, men det kan jeg stadig godt blive bedre til!
  Du ønskes en god weekend 🙂

 146. Lena Provstgaard Nielsen siger:

  fin konkurrence, jeg er faktisk ved at rette de sidste sider i specialet om at ændre adfærden på Roskilde så publikum rydder, i højere grad, deres skrald op på festivalen via en design thinking tilgang.
  ift. at passé på tøjet og miljøet så er det vigtigt at ikke vaske tøjet for tit, både ift. slid men også for at undgå et overforbrug af vand når man vasker. Tøj skal ikke vaske bare fordi man har haft det på. Cowboy bukser bliver kun bedre af ikke at blive vasket hele tiden.
  Tips til at give tøjet nyt liv, easy! find symaskinen frem og ændre udseendet på dit tøj. Det er det bedste hvis man skal følge trends. Istedet for at købe nyt fordi man skal vise skuldrene frem til sommer, så lav det selv. Eller en trøje som man er blevet træt af kan få nyt liv ved at live syet til en mini kjole til venindes datter. Selvfølgelig kan ikke alt reddes, men så aflevere man det til genbrug eller H&M som så genbruger stofferne.

 147. Ida Mortensen siger:

  Sikke en konkurrence, meget i din ånd Cathrine 😉
  Jeg passer på mit tøj lidt som du gør, vasker kun på 30 grader og forsøger at bruge det mest muligt før vask! Jeg vasker ikke mine jeans, men putter dem en tur i fryseren natten over for at fjerne lugt/bakterier mv. og så hænges de til tørrer. Det sparer mig meget vask er jeg sikker på 😀 Desuden smider jeg mit gamle tøj til Røde Kors, men det kunne da overvejes om jeg også skal smide noget til H&M og deres koncept? Vi har også noget bytte handel i min veninde gruppe, vi har nogle dage om året hvor vi alle har fået ryddet ud i garderoben og så mødes vi med kaffe og kage og kigger det hele igennem og bytter tøj. Det der ikke bliver valgt, ryger til genbrugen!
  Jeg ville hammer gerne kunne fejre min fødselsdag på Roskilde endnu en gang, måske for 5. år i træk 🙂

 148. Sofie Schmidt siger:

  I min venindeflok benytter vi os af “tøj-runden”. Et par gange om året mødes vi til hygge og har hver især en eller flere poser brugt tøj med – og så holder vi “auktion”. På den måde bytter vi noget af vores eget tøj med noget fra de andre. Dette er med til at give tøj, som vi måske ville være blevet trætte af og smidt ud, en ny levetid. Og så er det hyggeligt, og næsten som at få nyt tøj.

 149. Julie Degn siger:

  Jeg forsøger altid at købe second hand (især om større køb), så tøjet får ‘ekstra liv’. Af samme grund sælger jeg altid mit tøj videre, når jeg ikke rigtig bruger det længere.
  Jeg er også god til at genbruge mit tøj – i denne måned har jeg klippet to par jeans, jeg ikke rigtig brød mig om, til shorts, som er super fede – og så har jeg selv lavet det der populære frayed look på et par bukser i stedet for at investere i et helt nyt par.
  Jeg har også brugt H&Ms genbrugssystem et par gange – det er super nemt, og så er det altid rart at få lidt procenter på sit næste køb.
  Angående H&M shopper jeg oftest deres conscious-linje især når det gælder basics som sorte t-shirts og toppe. Det giver en rar fornemmelse af at ‘rede verden’.. Lidt, i hvert fald.

 150. Isabella siger:

  Jeg køber sjældent tøj og det tøj jeg køber er oftest genbrug. Jeg gør en dyd ud af at lade min mor, søskende og veninder kigge mit tøj igennem inden noget ryger videre.
  De sidste par år er mit tøj ikke bare røget ned til genbrugsbutikken, men blevet sendt med Viomis til Syrien. For nylig samlede jeg brugt tøj, sko og lejetøj fra hele andelsforeningen og kørte det afsted. Vi har så meget og andre har så lidt.
  Til sommer jeg skal til en masse bryllupper og det samme skal mine veninder, så vi har aftalt at have ‘runde kjoler’, så vi har ca. Tre kjoler (som allerede er erhvervet tidligere) som vi så skiftes til at have på og se flotte ud i

 151. Julie siger:

  Jeg går ofte i genbrugstøj, en vane min mormor har indført hos mig fra da jeg var helt lille, vi elsker begge genbrug, og har mange gode stunder med at finde gode fund sammen!
  Selv har jeg arvet så meget tøj da jeg var yngre, og det var simpelthen det fedeste, når der kom en hel pose ind med “nye” sager. Så netop af denne grund giver jeg også selv meget af mit eget tøj videre når jeg ikke selv får brugt det mere. Det gavner både miljø og gør andre glade, what’s not to like!

 152. Clara Øhrgaard siger:

  Jeg vasker langt det meste af mit tøj på 30 grader, og forsøger at vaske så sjældent som muligt. Uld, silke og andre fine materialer vasker jeg altid på et skåneprogram. Og så bruger jeg MEGET sjældent tørrerumbleren!
  Mine jeans bliver altid vendt på vrangen ved vask for at holde på farven, og så vasker jeg generelt alle mine bukser meget sjældent, da de ikke som sådan bliver beskidte eller lugter af sved som overdelene og træningstøjet. Ift skind, uld og læder sender jeg overtøj til rens når det trænger for også at passe godt på disse, som oftest for mig er større investeringer til mange års brug, der derfor skal passes godt på.
  Tøj jeg ikke længere bruger ryger enten på Trendsales eller som oftest til Røde Kors genbrug, så andre kan få glæde af det.

 153. Marie siger:

  EJ, hvor er det altså fedt, der er så mange, der forsøger at passe på tøjet på en bæredygtig måde! Det bliver jeg helt glad af – konkurrence eller ej.
  Jeg kan ikke bidrage med så meget nyt: Jeg vasker mest på 30 grader, bruger eddike og miljøvenligt vaskemiddel (Änglemark) samt lader være med at vaske, hvis det kan klare en dag mere – også mine ungers.
  Og så får jeg en god ven af familien til at reparere de ting, der kan laves i stedet for at smide ud. Fx min ældstes bukser, der aaaaltid får huller på knæet – lapper er ikke trendy længere, men min hjælpende hånd kan stoppe det, så man nærmest ikke kan se, der har været hul.
  Jeg har også gemt ALT baby- og børnetøj, så den lille arver fra den store – og den på vej arver fra begge de andre.
  KH Marie

 154. Josefine siger:

  Hold nu helt fest!
  Jeg er mor og skriver speciale over sommeren, så det det ville hjælpe gevaldigt på humøret, mit sociale liv, de kulturelle input og ikke mindst økonomien at vinde!
  God vaskestil hjemme hos os er klart, kun at vaske, hvis tøjet ER beskidt! Alt for ofte ligger der pludselig en bunke tøj på gulvet og så smider kæresten den bare op i maskinen. Men “hov hov, vent lige kammerat. Den er da ikke beskidt og heller ikke den der! “. Jeg ved ikke , om der er andre, som kan nikke genkendende til den her praksis. Jeg synes i hvert fald, at det er en uskik og top forbudt! Derudover så vasker jeg på 30 grader, tager pletter med en svamp løbende, køber brugt til hele familien og går faktisk ofte selv i tøj, der stammer helt tilbage fra dengang, jeg gik i 7. Klasse og så er min mors gemmer altid et hit!

 155. Yasmin siger:

  Sikke en god måde at afholde en konkurrence på. Og så endda med så fin en præmie. Ansvarligt, spændende og sjovt på én og samme tid.
  Jeg er ingen helgen og må ærlig indrømme, at der er mange ting jeg fortsat kunne blive bedre til for at passe bedre på mit tøj og dets bæredygtighed. Tænker jeg mig alligevel om, er der et par ting, jeg altid gør for at passe på mit tøj og endnu vigtigere på vores allesammens miljø:
  – Ligesom du så fint siger, Cathrine, så vasker jeg aldrig mit tøj på mere end 30 grader. Tøjet bliver altid helt rent (modsat, hvad man tit hører), det slider knap så meget på tøjet og så sparer vi jo for søren også noget energi i hele regnskabet. En lille ting som gør en stor forskel på den lange bane.
  – Jeg køber gerne brugt tøj. Det gør jeg af to grunde. Først og fremmest fordi det er hyggeligt at tænke på, at det tøj jeg selv klæder mig i dagligt, har haft et liv og en historie i én anden persons hverdag. Derudover er det selvfølgelig fordi det er en perfekt måde at spare på jordens ressourcer.
  – Og mit sidste trick som nogen måske synes lyder en smule ulækkert: Jeg lufter mit tøj, hvis jeg ikke har spildt på det. Et par bukser, en skjorte eller kjole skal ikke nødvendigvis vaskes efter én gang. Efter en omgang frisk luft på altanen er det altså så godt som nyt. Helt klar til endnu en dag på farten.
  Fantastisk konkurrence! Jeg krydser alle fingre for, at jeg bliver den heldige <3

 156. Pernille R siger:

  Jeg vasker også mit tøj ved 30 grader også prøver jeg at minimere min vask af bukser og nederdele og tøjet tørrer i ☀️ I stedet for at tørretrumble det

 157. Mia F. siger:

  Uhh jeg kunne skrive en lang kommentar, da det her virkelig er noget der interessere mig. Jeg har virkelig gjort en indsats i år på at forbedre mig, og glæder mig til at læse alle de her kommentar igennem for at se hvordan jeg kan blive endnu bedre. Men her kommer nogle af de ting jeg gør:
  – Jeg er rigtig glad for highstreet shopping og genbrug, så nu har jeg prøvet at kombinere det. Her det sidste års tid har jeg købt tøj fra Monki, Zara, H&M trend, Weekday og lidt Ganni – men over trendsales! På den måde at få mine elskede highstreet køb til at blive lidt mere bæredygtige gennem genbrug. Derudover er jeg også begyndt selv at sælge på Trendsales.
  – Da jeg har to søskende har jeg heller aldrig smidt tøj ud, da de begge har arvet alt mig tøj. Og når den sidste har brugt det færdigt, har vi doneret det til mødrehjælpen.
  – Jeg er også glad for den lokale genbrugsbutik. Både for at shoppe, men også for at aflevere det tøj mine søskende ikke vil have, og det der ikke kan sælges på trendsales.
  – Og hvis tøjet er i stykker har jeg afleveret det i H&M container hvor man får et 15% voucher (juhu!)
  – Har endelig (Yes!) lige fået købt mig et syg sæt så jeg kan syg de små huller der engang imellem kommer i mit tøj
  – Her i sidste måned opdagede jeg konceptet verascopenhagen som jeg er stor fan af. Her aflevere man sit genbrugstøj og får point for det, og kan herved købe andet genbrugstøj. Det kan man da kalde en genbrugscirkel!
  – Til sidst vasker jeg også tøj på 30 grader og luft tørre det. Og så lufter jeg mit tøj efter jeg har brugt det. Så kan man nogle gang undgå at vaske det (win!) hvis det selvfølgelig ikke er blevet snavset – det er også godt hvis man er lidt doven haha.
  Okay det blev alligevel en lang smøre. Men er ret glad for “reduce, recyle, reuse” tankegangen 😀 Og så vil jeg da mega gerne vinde to billetter til Roskilde, så jeg kan tage min søde veninde med på en skøn og grineren oplevelse!
  Knus Mia <3

 158. Mia F. siger:

  Uhh jeg kunne skrive en lang kommentar, da det her virkelig er noget der interessere mig. Jeg har virkelig gjort en indsats i år på at forbedre mig, og glæder mig til at læse alle de her kommentar igennem for at se hvordan jeg kan blive endnu bedre. Men her kommer nogle af de ting jeg gør:
  – Jeg er rigtig glad for highstreet shopping og genbrug, så nu har jeg prøvet at kombinere det. Her det sidste års tid har jeg købt tøj fra Monki, Zara, H&M trend, Weekday og lidt Ganni – men over trendsales! På den måde at få mine elskede highstreet køb til at blive lidt mere bæredygtige gennem genbrug. Derudover er jeg også begyndt selv at sælge på Trendsales.
  – Da jeg har to søskende har jeg heller aldrig smidt tøj ud, da de begge har arvet alt mig tøj. Og når den sidste har brugt det færdigt, har vi doneret det til mødrehjælpen.
  – Jeg er også glad for den lokale genbrugsbutik. Både for at shoppe, men også for at aflevere det tøj mine søskende ikke vil have, og det der ikke kan sælges på trendsales.
  – Og hvis tøjet er i stykker har jeg afleveret det i H&M container hvor man får et 15% voucher (juhu!)
  – Har endelig (Yes!) lige fået købt mig et syg sæt så jeg kan syg de små huller der engang imellem kommer i mit tøj
  – Her i sidste måned opdagede jeg konceptet verascopenhagen som jeg er stor fan af. Her aflevere man sit genbrugstøj og får point for det, og kan herved købe andet genbrugstøj. Det kan man da kalde en genbrugscirkel!
  – Til sidst vasker jeg også tøj på 30 grader og luft tørre det. Og så lufter jeg mit tøj efter jeg har brugt det. Så kan man nogle gang undgå at vaske det (win!) hvis det selvfølgelig ikke er blevet snavset – det er også godt hvis man er lidt doven haha.
  Okay det blev alligevel en lang smøre. Men er ret glad for “reduce, recyle, reuse” tankegangen 😀 Og så vil jeg da mega gerne vinde to billetter til Roskilde, så jeg kan tage min søde veninde med på en skøn og grineren oplevelse!
  Knus Mia <3

 159. Clara Carrara-Augustenborg siger:

  Ihh hvor fedt! Skønt at høre at andre også går så meget op i det!
  Og sikke en god idé med sådan en damper 🙂
  Selv går jeg også utrolig meget op i bæredygtighed og genbrug, og dette gør jeg ved at bruge nogle af nedenstående tricks.
  – Det eneste tøj jeg køber er enten tøj fra diverse Genbruger, loppemarkeder, byttemarkeder (man giver noget af sit eget tøj og må tage andres med hjem, helt gratis – det er fantastisk!), tøj jeg får af mor/veninder, som de ikke selv længere bruger og så tøj fra H&M, netop fordi de fokuserer så meget på bæredygtighed.
  – I stedet for at smide bukser til vask (hvilket jeg gør sjældent), så får de lov til at ligge en nat i fryseren, fordi så forsvinder bakterierne naturligt, og bukserne er dermed rene til dagen efter. Det kan sagtens gøres med t-shirts også!
  – Jeg passer meget på det tøj jeg har, og hvis der kommer huller i, så smider jeg det ikke bare ud, men forsøger i stedet at sy det om/give det en form for “makeover”, således at det bliver fedt igen 🙂
  Hvor ville det være lækkert at vinde de billetter – fed konkurrence!

 160. Christine siger:

  Jeg køber tøj af en ordentlig kvalitet og som er blevet lavet under ansvarlige forhold. Det behøves nødvendigvis ikke at være dyre mærker, det handler bare om at være bevist og mærke på tøjet inden man køber.
  Hvis tøjet bliver for småt/stort eller bare ikke brugt, giver jeg det videre til genbrug.

 161. Sara siger:

  Jeg har ikke været på Roskilde i mange år, men har virkelig et ønske om snart at vende tilbage!
  Jeg synes virkelig festivalen har rykket sig ift. både miljømæssig og social bæredygtighed hvilket er fedt!
  For at passe mest mulig på miljø og tøj forsøger jeg at leve efter nogle principper:
  – Gå efter kvalitet og bæredygtighed – især når det gælder tøjstykker, hvis produktionsproces er særligt skadelig på miljøet (ex jeans). Så holder det længere og jeg har bedre smag i munden, når jeg går med det 🙂
  – Genbrug tøj jeg ikke længere går i. Ofte bytter/forærer jeg til veninder og familie. Min kæreste er også hoppet med på vognen, så min far nyder godt af cirka 5 nye skjorter om året, som min kæreste ikke bruger længere.
  – Jeg laver ikke for mange trend-baserede køb (max 2-3 per sæson). Selvom det kan lyde en smule kedeligt, prøver jeg i stedet at vedligeholde en god kvalitets-basisgarderobe. Jeg gør både færre fejlkøb og på længere sigt sparer jeg en masse (både penge- og miljømæssigt).

 162. Signe siger:

  Åååh jeg vil så gerne afsted og opleve “The Orange Feeling” igen – jeg elsker festivaler, og Roskilde er nu engang en af de bedste af slagsen. Musik, sol, øl, venner, stemning. Det er fantastisk!
  Jeg prøver på at være så god ved vores kære jord som muligt, og har derfor også indset det her med bare at købe nyt og nyt og nyt hele tiden, ikke dur. Det er belastende for miljøet og er helt unødvendigt.
  Selv køber jeg ret meget genbrugstøj, og har tidligere arvet en masse tøj, og det er ligesom at få helt nyt! Det er skønt. Derfor giver jeg også altid mit aflagte tøj videre til min lillesøster, og resten bliver afleveret i genneren.
  Jeg må indrømme at jeg ikke har vasket så meget tøj selv, men dejligt at få nogle råd derpå – skal nemlig snart flytte hjemmefra, og så er jeg jo nok nødt til at lære det. Både at få det rent, og gøre det på en bæredygtig måde 🙂

 163. Mette siger:

  Det kunne være fedt med et par Roskilde-billetter, har været afsted hvert år siden 2010 og vil selvfølgelig gerne afsted i går igen.
  Jeg shopper næsten udelukkende genbrugstøj. Enten på et af Århus’ fine loppemarkeder, i genbrugsbutikker eller på Tradono. Det er oftest både billigere, federe og mere unikt. Og så selvfølgelig miljøvenligt. Genbrugstøj (altså den slags, der er flere årtier gammelt) holder oftest også længere – 30 år gamle jeans kan ofte holde 30 år mere 😉
  Rigtig god sommer (og bryllup!)

 164. Emilie Marie siger:

  >>>>>>>Drømmekonkurrencen!!!!!! <<<<<<<<<
  Jeg har tidligere efterlevet principperne om:
  – at vaske på så lave grader så muligt
  – hænge mit tøj ud og lufte
  – reparere i stedet for at smide ud
  – aflevere til genbrug og siden tilbuddet med recycling i H&M (og også & Other Stories) blev aktuelt, har jeg benyttet mig af det.
  Men efter alle de mange fantastisk gode råd jeg har fået af at læse kommentarfeltet, er der helt sikkert mange af dem, som jeg vil forsøge at få inkorporeret.

 165. Maria A siger:

  I år er mit første Roskilde-år, jeg har dog endnu ikke købt billet – så jeg ville bestemt ikke klage over, at vinde!
  Ligesom dig vasker jeg også altid mit tøj på 30 grader(dog højere ved håndklæder og sengetøj). Med det tøj, som er lidt mere sart vasker jeg i hånden. Og nu hvor vejret er blevet til det, tørrer jeg altid mit tøj udenfor! Desuden vasker jeg egentlig sjældent – og jeg sørger derfor for, at samle en god stak, når jeg endelig vasker.
  Jeg har altid passet godt på mit tøj, og ‘smider’ jeg noget ud er det enten ved at sælge, eller aflevere ved røde kors eller lign.

 166. Louise siger:

  Åh for et herligt indlæg om den helt særlige “roskilde-stemning”, der gør mig helt utålmodig og bare ville ønske, at det var tid til Roskilde nu!
  Jeg kan få helt ondt i maven af tøj og materialer, som bare ryger i skraldespanden. Det går ikke 🙂 Så først og fremmest smider jeg aldrig noget ud! Jeg er begyndt at købe mere kvalitet med årene og er opmærksom på vaskeanvisningerne om det så gælder silke, uld, bomuld eller noget fjerde. Når der så er noget tøj, jeg ikke bruger mere, hører jeg ofte veninder, om de er interesserede og ellers så ryger det med på loppis. Hvis tøjet er slidt eller der ikke er bud efter det blandt veninder eller på loppis, går jeg til den lokale genbrugs med det. Ikke smide ud! Det ville være synd.
  En ny dimension for mig i det med at genanvende tøj og ting er, at jeg venter et barn på den anden side af sommeren (og derfor må jeg på Roskilde i år!), og her er jeg blevet overvældet over det nye forælder-til-forælder fællesskab, der har åbenbaret sig. Får tilbud om at låne, overtage eller købe billigt tøj og udstyr allevegne. Det giver virkelig mening med sådan en lille størrelse, som hurtigt vokser ud af alt. Mere bytteri og genanvendelse både til børn og voksne! 🙂
  Krydser fingre for, at jeg vinder!
  Tak for den bedste blog, der findes og god sommer til dig!

 167. Maria siger:

  Vasker som regel på 30 grader, ligesom dig. Og så bruger jeg aldrig skyllemiddel, kan simpelthen ikke se hvad det skal gøre godt for. Derud over så passer jeg bare generelt på tøjet. Prøver at være god til kun at købe det jeg virkelig vil have og vil jeg selvfølgelig gerne have det i så lang tid som muligt 🙂

 168. Siri Rasmussen siger:

  Jeg ved ikke om det er et decideret tip, men jeg sørger egentlig bare for at bruge mit tøj – sætte det lidt forskelligt sammen, så det får længere levetid.
  Hvis det simpelthen er alt for kikset eller lidt slidt, tager jeg det med ned i vores sommerhus, hvor det så bliver til “hygge tøj”.
  Ellers prøver jeg at være lidt kreativ – klippe en blondebluse i stykker og sy det på bukselommerne eller noget, klippe ærmerne af en T – shirt eller gøre et par lidt for korte bukser til shorts!
  Alt det, som er tabt, kommer til genbrug eller bliver taget med til møder i Dansk Flygtninge Hjælp!

 169. Betina siger:

  Jeg vasker ikke ting, der ikke trænger – det slider. Når jeg vasker kører jeg også på så lav temperatur som muligt (30 grader), og med vaskebold, medmindre der er noget meget beskidt med – igen, det slider mindre, og er bedre for miljøet.
  Derudover reparerer jeg ting der er gået i stykker – det er nemt lige at fikse et hul i en sweater i stedet for at smide den ud. Sko ryger til skomageren på nærmest religiøs vis – ikke noget med at træde hælene helt ned. Generelt synes jeg, at jeg passer rigtig godt på mine ting, for selvom jeg er glad for nyt tøj, så er jeg gladere for det jeg har, og hader når noget må lade livet.

 170. Anne siger:

  Jeg køber stort set al mit tøj brugt, og hver eneste gang jeg ryder ud i mit tøj, kommer det overskydende tøj lige flux tilbage til Røde Kors.
  Derudover tørretumbler jeg aldrig mit tøj (med undtagelse af håndklæder), jeg vasker udelukkende på 30 grader uden skyllemiddel, og jeg sørger for ikke at vaske flere omgange end højest nødvendigt, hvorfor jeg også altid vasker sammen med mine rumboer, så vi kan samle vores beskidte bluser til én omgang i stedet for tre.
  Det er ikke meget, men lidt gør også en forskel.
  Jeg håber, du får en fed Roskilde i år, og så ville jeg elske at vinde en billet, så jeg ikke for første gang i fire 4 skal undvære The Orange Feeling :)))
  God aften!

 171. Line Munk siger:

  Udover bytte-låne dage med veninder, donationer til diverse tøj-containers og genbrugsbutikker har jeg et trick, der virker (næsten) hver gang! Situationen udspiller sig som følger:
  Jeg ser en smart/lækker/to-die-for (indsæt selv beklædningsgenstand), som jeg i øjeblikket bare tænker at må eje.
  Jeg ifører mig beklædningsgenstanden.
  Drejer, vender og snor mig i det skarpe prøverums-halogenspot.
  Ekspedienten kører salgstale.
  Jeg afklæder mig beklædningsgenstanden.
  Hænger den (lettere modvilligt) tilbage på sin plads.
  Smiler og takker farvel til ekspedienten.
  Hopper på min cykel.
  Det der efterfølgende sker er, at jeg giver mig selv præcis en uge. Hvis jeg har glemt alt om beklædningsgenstanden, er der no harm done. Kun hvis den (stadigvæk) florerer som en anden tvangstanke, ja – så må jeg købe den (såfremt min emsige bankmand Kurt tillader det..). Behovsudsættelse, simpelthen. Vi er så privilegeret i denne del af verden, så det er faktisk rart at slippe for forbrugermentaliteten, og istedet for mærke efter, om det virkelig er en ny sort kjole man har brug for i sit liv. Det er godt for både miljø og sjæl 🙂
  Ps. Tak for den dejligste blog og god sommer!

 172. Christina siger:

  Superfed konkurrence 🙂
  Jeg vasker også altid på 30 grader i miljø- og allergivenligt vaskemiddel.
  Og så er jeg rigtig god til at give mit tøj videre til min lillesøster eller veninder, der ikke har så mange midler at gøre godt med, og det de ikke kan bruge ryger på Trendsales eller til mødrehjælpen, så andre kan få glæde af den lange levetid meget af det (aheemm) nok egentlig stadig har tilbage 🙂 Jeg bliver relativt hurtigt træt af meget af mit tøj, desværre, men er så heldigvis bevidst om at lade andre få glæde af det og så går det jo nok 🙂

 173. Laura siger:

  Jeg vasker også meget af mit tøj på 30 %, desuden bytter jeg og min søster løbende tøj, det giver en følelse af at få nyt og komme af med det, man er blevet træt af, efter noget tid bytter vi tilbage igen – sjovt nok genfinder man glæden ved det tøj, som man ikke har set længe.
  Desuden syer jeg det tøj, der går i stykket, køber brugte ting på DBA, loppemarkeder og Trendsales, på samme måde sælger jeg også det tøj, jeg ikke længere bruger.
  Mit nyeste mål er, at være mere bevidst om mine køb, at tænke over det i mere end fem minutter og være bevidst om, hvad der er min stil, og hvad der klæder mig. På den måde bliver jeg oftes også gladere for mit tøj, og derved holder det længere:)

 174. Maria S siger:

  Jeg er super fan af H&M’s koncept, hvor man kan aflevere sit gamle tøj, H&M eller ej, og det efterfølgende bruges til recycling. Nogle gange føler jeg, at det er lidt fjollet at aflevere sine ting i “genneren”, for der er bare noget tøj, der ikke er værd at sælge videre, og så hænger det bare der et andet sted og samler støv. Så H&M eller en tur i containeren og afsted til Afrika eller deslige!
  Jeg vasker også altid på 30 grader med undtagelse af karklude og andre klamme ting, slef, og så tørretumbler jeg aldrig selvom jeg har en tørretumbler i min lille lejlighed, haha. Den kom dog før mig, skal det siges.
  Lige pt prøver jeg at leve lidt mere minimalistisk – så laver jeg heller ikke så mange dumme trend-/fortrydelseskøb til ingen penge i Zara. Dvs flere penge til økologisk mad… og alko…. Win. Jeg downsizer, der hvor jeg kan, og går så i stedet op i kvalitet og bæredygtighed, der hvor det er relevant.
  Det synes jeg er rimelig fint at begynde med.
  Fik jeg nævnt at jeg også spiser plantebaseret (pånær lidt fisk en gang i mellem)? *indsæt engel-emoji* haha.

 175. Emma siger:

  Jeg gør som du og vasker kun på 30 grader (bortset fra trusser og håndklæder, det skal altså have 60). Så tænker jeg over unden jeg køber om det er noget jeg vil få brugt, så jeg ikke køber unødvendigt ind, og dermed har en masse der ikke bliver brugt. Så går jeg også i genbrug, bevares man finder ikke noget hver gang, men en gang i mellem er man heldig! En bonus ved det brugte tøj er også at det er vasket og brugt, så de kemikalier der er i tøjet er vasket væk og bliver dermed ikke optaget i mit system, se det er da win win 😉

 176. Henriette siger:

  Jeg ved ikke hvad jeg gør, men kan konstatere, at jeg stadig bruger min petit betaeu natkjole. Der står størrelse 12 år i nakken på den, og jeg mindes at den var lidt stor da jeg fik den. Om lidt bliver jeg 27 år og jeg har ikke i sinde at kassere den 😉

 177. Randi siger:

  Jeg køber stort set ALT 2hand, og jeg får vanvittige mange positive kommentarer på mine fund. Heldigvis er køb og smid-væk kulturen ebbet lidt ud. Og så har prisen jo været god:) og ja, det er slet ikke nødvendigt at vaske på mere end 30 grader:)

 178. Mette siger:

  Jeg forsøger, at passe rigtig godt på det tøj jeg køber: vasker kun når det er nødvendigt, vasker på lave grader, undgå skyllemiddel og tørrer udenfor. Derudover elsker jeg at købe genbrugstøj og får en helt anden “rus” ud af at gøre et godt køb, når det samtidig gør noget godt for miljøet.

 179. Lisbeth siger:

  Tøj kan virkelig godt tåle at ligge i kommoden et par sæsonen længere, med mindre pladsmanglen er kritisk. Der er ikke noget der forlader sin faste plads, med mindre det er helt sikkert, at det aldrig kommer på igen. Moden ændrer sig jo med turbofart!
  Deruder, så behøver man jo altså ikke være sart. Selvfølgelig skal man se ordentlig ud, men hvem siger et par jeans skal ud, bare fordi de har fået en lille flænge? Har I hørt om ripped jeans, altså?! Og grunge looket holder altid. Vurder lige skaden før du afskriver tøjet.
  Er dødsdommen dog givet, så er skraldespanden ikke svaret. Det er ikke videre originalt til netop dette indlæg, men H&M’s tekstilindsamling er fantastisk fordi du både bidrager som forbruger + du får en økonomisk fordel ud af det. Det er sgu ret skønt, og små bidrag tæller også! 🙂

 180. Marie siger:

  Jeg har lige foretaget en kæmpe oprydning i garderoben, hvor meget, som i rigtig meget tøj, skulle videre og have et nyt liv. Det liv fandt det i &Otherstories, som faktisk, ligesom H&M, har det samme koncept med at man kan aflevere gamle og aflagte klæder og som modbetaling får 10% på ens næste køb. Og når &Otherstories, så er min yndlingsbutik jamen så bliver jeg altså glad…Det varmer mit miljø-hjerte at se og høre, at mange highstreet butikker bliver mere ansvarlige, da de jo står bag en ekstrem masseproduktion, som er en stor belastning for vores miljø. Derudover elsker jeg også at gå i genbrug, og snuse mig frem til især blazere, og silkskjorter i Røde kors butikker, og sko og tasker i luksusgenbruger, for det er både godt for miljøet og min pengepung.

 181. Molly Marie siger:

  Jeg så for et par år siden en dokumentar og tøjproduktions-industrien, og blev simpelhen så påvirket. Den sidder stadig i mig den dag idag, og har fået mig til at tænke MEGET mere over hvor, hvordan og hvor meget tøj jeg køber.
  Derfor mine retningslinjer for en bæredygtig stil:
  – Jeg køber ikke last-minute tøj til festlige lejligheder. Jeg har en 4 år gammel silkebluse, som STADIG ser mega tjekket ud med stort set alle mine underdele. Den er så min go-to hvis jeg har tøjkrise inden en begivenhed.
  – Jeg er bevidst om at købe tøj der ikke kræver den helt store vedligeholdelse. 1. fordi jeg ikke får det brugt når det skal stryges, presses OG dampes inden brug, og 2. fordi rens og megen vask slider på tøj og miljø.
  – Jeg tænker over hvor mit tøj kommer fra. Hvis det er lavet i lande som Bangladesh eller Indien vil jeg som minimum kunne være sikker på, at det ikke er produceret i direkte sundhedsskadelige omgivelser. Men jeg køber 90% af tiden tøj der er produceret i lande med en god, bæredygtig profil.
  – Alle disse ting gør, at jeg faktisk er glad for alt det jeg har i min garderobe, MEN når jeg en gang imellem laver et fejlkøb, bliver det sat til salg på trendsales, eller givet væk til veninder/søskende/H&M-recycle.
  Jeg synes det er rigtig dejligt at der fra en kæde som H&M bliver sat fokus på bæredygtighed. Både for miljøets skyld, men også for de kvinder der sidder 18 timer dagligt og producerer tøj til et vestligt samfund der aldrig kan få nok nyt tøj.
  Jeg vil også gerne lige indskyde, at den der NYTNYTNYT-trang altså stille og roligt svinder ind hvis man kontinuerligt ignorerer den. Og det er faktisk en ret befriende følelse 😀

 182. Clara Bugge siger:

  Jeg har altid være meget fokuseret på at passe på miljøet og naturen, men jeg er også vokset op i den største øko-familie, hvor vi altid har haft minimum en “skraldedag” om året, hvor vi samlede skral i naturen, hvor vi gav vores brugte tøj til genbrug, arvede tøj af familiemedlemmer og selv har givet vores tøj videre til de yngre efterkommere.
  I dag har jeg også meget fokus på det. Jeg shopper stort set ikke. Jeg sørger altid for at have styr på, hvilke butikskæder der forurener mest, så jeg ikke støtter dem (f.eks. Zara og Levis), og jeg vasker altid mit høj på 30 grader. (Men ligesom dig vaskes mine håndklæder og mit undertøj stadig 60 grader). For at skåne mit pæne tøj, har jeg oftest en tætsiddende t-shirt indenunder, som sørger for, at jeg ikke sveder eller afgiver for mange affaldsstoffer på mit pæne tøj, så det kan holde i længere tid og ikke behøves at blive vasket så mange gange. Jeg smider aldrig tøj ud, der kan repareres, og jeg forsøger at købe økologisk tøj eller tøj lavet af naturmaterialer så ofte jeg kan, når det er nødvendigt for mig at shoppe.
  (Og da jeg havde en depression, var jeg endnu mere miljø(u)bevidst, for der vaskede jeg aldrig tøj og havde altid det samme på, haha – ej joke til side :-D) Men det er, hvad jeg gør, og det er smadderdejligt at se, at der også er mange andre, der tænker på miljøet og overvejer deres valg – det gør mig glad helt ind i hjertet 🙂 Hav en dejlig søndag. Kh Clara

 183. Nanna Askegren Anderson siger:

  For det første: FED konkurrence! !
  For det andet: Dejligt med inspiration.
  Jeg bruger neutral vaskemiddel, vasker primært på 30 grader og lufter det som kan luftes. Derudover farver jeg gerne tøjet, hvis det er blevet lidt mat i det.
  Eller sælger jeg ud på trendsales eller loppemarkeder og bytter gerne med veninder, hvis det da ikke ryger i genbrugen.
  Så har jeg taget del i den store tøjindsamling til fordel for flygtninge.

 184. Fanny siger:

  Jeg var et rigtigt tøj monster da jeg var yngre – den gang eksisterede ordet “party top” og der var brug for en ny nærmest hver eneste uge. Når jeg kigger tilbage på den tid så ryster jeg på hovedet, hvad havde jeg og mine veninder gang i?!
  Da jeg flyttede ind på kollegie i start 20’erne begyndte mine kollegie veninder og mig låne tøj af hinanden, og det ubrugte tøj blev “solgt” videre i kollegiets second-hand shop der var åben en gang om ugen. Efter at jeg flyttede ud og ind i en egen lejlighed, fortsatte jeg med at låne tøj til og af veninder, med princippet at man låner det på ubegrænset tid indtil den anden husker/savner tøjet. Specielt tøj til festlige lejligheder som brylluper og lignende bliver tit lånt fra veninder og til veninder – vi er heldige at gå i relativt samme størrelser med mine damer.
  Mængden nykøbt tøj er også faldet drastisk i min garderobe over de sidste 10 år, og jeg overvejer nøje hvad jeg køber og hvordan jeg får brug for det. Jeg går meget op i kvalitet da jeg tit er blevet skuffet over tøj der nærmest kan smides væk efter et par ganges vask. Udover at mindske på mængde, øge kvalitet, så tænker jeg også meget på hvordan tøjet bruges og vaskes. Hvis ikke tøjet er beskidt får det en luftetur på altanen, jeg vasker ikke i høj varme og undgår hvidt tøj når der er risiko for mange pletter (bytur/ mig på gåtur med chokoladeis) så jeg ikke skal gå i pletfjerne panik. Det er desværre sket alt for mange gange 🙂 Heldigvis har jeg en fantastisk mor som har det bedste pletfjerner/red et stykke tøj tricks, så jeg spørger hende altid om råd i mine tøjkriser. Den gang hun var ung syede hun alt sit eget tøj da de nye modekreationer i verden ikke blev solgt i Finland hvor vi kommer fra – det var luksus at komme ud på shoppetur og finde det fineste stof til nyt tøj!

 185. Lasse siger:

  Jeg vasker mine jeans så lidt som muligt. Hvis de fx ikke er beskidte men måske “kun” lugter af røg efter en bytur, så smider jeg dem et par timer i fryseren (ja, du læste rigtigt! FRYSEREN) det tager lugten fuldstændigt.
  Når jeg så endelig vasker jeans, vender jeg altid vrangen ud på dem, lyner lynlåsen og knapper dem.
  Jeg har hørt, at det skåner dem mere.

 186. Signe Caroline siger:

  Jeg køber så meget i naturlige materialer som muligt. Jeg synes ikke uld, bomuld og lader i god kvalitet bliver slidt at se på. Det kan også sagtens luftet i stedet for at blive vasket. Derudover sørger jeg for at have en lækker basisgarderobe, så kommer der færre udskiftninger og tøjet holder længere 🙂

 187. Sofie siger:

  Fantastisk konkurrence og fantastisk fokusområde!
  – Jeg er arver tøj af mine søstre, når de en gang i mellem smider ting ud. Ligeledes kan de arve noget af mit og nogle gange ender man med at få noget af sit tøj tilbage igen, fordi det alligevel faktisk var ret fedt. Da jeg var lille hadede jeg at få tøj fra mine søstre, men nu ELSKER jeg det 🙂
  – Hvis mit tøj ikke kan bruges af jeg selv eller mine søstre, så giver jeg det til genbrug, så andre kan få glæde af det.
  – Derudover køber jeg mest tøj i genbrug eller på loppemarkeder, hvor man kan opstøve fashionistaer (muligvis bloggere 😉 ) som har fantastisk meget flot tøj, som enten fylder for meget i skabet eller ikke er helt “in” længere. Der kan man finde guld uden at belaste miljøet yderligere og jeg elsker at gå på skattejagt sådanne steder.
  – På mit studie har der også været initiativ blandt nogle piger til at mødes en aften, drikke vin og tage noget af sit tøj som man gerne vil bytte med. Så kan man bytte mellem hinanden, få noget nyt i garderoben uden at skulle bruge penge eller nye materialer på det. SÅ smart og hyggeligt, synes jeg 🙂

 188. Stine siger:

  Jeg vasker også altid på 30 grader og så har jeg fået en vaskemaskine, der er ekstra god mod miljøet og er flere timer om en almindelig vask for at spare.
  Det gamle tøj jeg ikke længere går med har jeg forsøgt at sælge på loppemarkeder eller byttet med veninder og til sidst er det gået til genbrug.

 189. Jeanette siger:

  Jeg har aldrig været på Roskilde og vil så gerne!
  Herhjemme vasker vi virkelig ikke særlig tit. Jeans og uld bliver f.eks. aldrig vasket. Vi sørger for at lufte vores tøj og så er det tit med på badeværelset når vi går i bad så det kan få noget damp. Her ville en damper nok være at foretrække 😉
  Når vi endelig vasker er det også på 30 grader. Der er virkelig ingen grund til at det skal være 40.
  Desuden rydder vi tit ud i vores tøj og giver det videre. F.eks. har min mor en veninde på ca. min størrelse og hun får rigtig tit noget af mit gamle tøj.
  Så det er lidt samme råd som du selv giver, men synes de skulle med alligevel.

 190. Laura T. siger:

  Wuhuu – det kunne være så fedt med et par Roskilde-billetter. Jeg har aldrig været på Roskilde, kun andre festivaller. Jeg har tænkt at 2016 skal være mit debut-år. Måske det første ud af mange, måske det første og eneste.
  I forhold til tøj og miljø så skal jeg være ærlig og sige, at jeg kunne gøre mere end jeg gør. Det tror jeg altid, man kan. Men SU’en rækker ikke altid til at købe tøj med tanke på miljøet, til gengæld kan jeg behandle mit tøj med tanke på miljøet – og det vil jeg fortsætte med.

 191. Camilla siger:

  Egentlig er det ikke noget jeg har tænkt vildt meget over, men mere nogle ubevidst handlinger jeg gør, fordi det giver mest mening i mit hovedet, men here goes:
  – Jeg hænger mit tøj til luftning ude på altanen (fx hvis jeg har været på bar, og kjolen egentlig ikke er beskidt, men blot ’tilrøget’ eller hvad sådan noget hedder). Det er ret lækkert med tøj, der er luftrenset og bare klart til brug efter et par timer, hvor det har viftet i vinden.
  – Vasker én gang om ugen, og ikke blot de små vaske ind i mellem, fordi man “bare lige skulle bruge den der fede top”
  – Min søster og jeg har en bytteordning, hvor vi låner hinandens tøj i perioder og bytter rundt. På den måde når man ikke at blive træt af det, fordi det er kun for en kort periode. Til gengæld er det lidt træls, når man ikke har den der fede kjole, og må spørge pænt om man ikke nok må låne den til et bryllup man skal til el. lign. (lidt besværligt til tider, da vi bor 5 timer fra hinanden)
  – Jeg er stoppet med at bruge skyllemiddel, da jeg egentlig ikke kan mærke eller se nogen forskel. Tror bare det var noget vanehalløj hjemmefra. Men det hjælper helt klart på miljøet, at der ikke bliver skyllet alt for mange sager ud i vores vand.
  Ps. Jeg er 25 år gammel og har aldrig været på Roskilde Festival. Har egentlig ofte haft lyst, men så har jeg arbejdet lige der, og alle andre har jeg givet fortrinsret til at tage afsted, da de fleste jeg kender er nogle, der køber billetterne LAAAANG tid i forvejen. Haha. Nå men i år har jeg fri, og overvejer stærkt at tage afsted, omend ikke bare én dag måske.

 192. Signe Liv siger:

  Jeg vasker altid kun ved 30 grader og kun når jeg kan fylde maskinen op. Jeg bruger aldrig skyllemiddel.
  Derudover genbruger jeg alt tøj, giver noget væk til familie og resten til røde kors eller lignende.
  Til sidst tænker jeg mere over mine køb så det ikke bare bliver forbrug for forbrugets skyld, men rent faktisk bliver køb jeg får brugt (:
  Roskilde ville være så vidunderligt, bliver færdig som bachelor til sommer og det ville være den perfekte afslutning på tre gode år med mine venner <3

 193. Anna Olsen siger:

  Jeg bruger altid tøjet flere gange, inden det bliver vasket – og når det så bliver det, er det ved 30 grader. Tøjet får altid lov til at lufttørre, og det er skønt, at det igen kan tørre udenfor nu, fordi vejret er så fint! Man kan ofte spare at vaske tøj, som ikke er beskidt, ved at lade det hænge udenfor i vinden, så det gør jeg også. Jeg må indrømme, at jeg ikke er en haj til at sy tøj – faktisk har jeg ikke forsøgt siden håndarbejde i folkeskolen – men til gengæld sker det, at jeg klipper i et par bukser eller en bluse og giver det nyt liv på den måde. Og ellers ryger tøjet til genbrug!

 194. Katrine siger:

  Hva så ROSKILDEEE
  Jeg har en robust lille basic gadarobe af enkelt tøj der holder forevigt. Derudover køber jeg det mere “spraglede” tøj på loppemarkeder og i genbrugen, og aflevere det selvfølgelig tilbage til genbrugen når jeg er færdig med at bruge det. Desuden har jeg en hyggelig bytte tøj date med mine venner og veninder, en gang om måneden. Da jeg er en fattig studerende, kan jeg også finde på at gå på jagt i min mors aflagte 80’er tøj – der er faktisk guld i bunkerne!

 195. Simone Ø siger:

  Jeg er kæmpe fan af genbrug og endnu større fan af redesigne mine genbrugsfund! Det tager nogle gange lang tid at klippe af, sy ind og lægge ud – men det er altid det hele værd.
  Hvis jeg kan undgå at vaske, men blot lufte tøjet i det fri, så er det min klare favorit. Stoffet bliver ikke slidt, og det er langt bedre for miljøet. Det er dog ikke alt der kan klares sådan, så når der vaskes er det typisk på 30 grader eller kold-vask.

 196. Mel siger:

  For nogle år siden besluttede jeg ikke at bidrage til overforbruget og således kun købe genbrug. Undtagen sokker og underbukser.
  Loppemarkeder, internettet, velgørende- og luksusgenbruger kan du godt finde det hele i. Det har så følgende resulteret i en meget mere klassisk garderobe med meget færre trend ting, hvilket også er ret godt for samme miljømæssige problematik.
  Jeg giver også tøj retur til genbrugere hvis det ikke dur for mig mere.
  Også lufter jeg det meste frem for at vaske.
  Ved ikke helt om det er i rette kategori men here goes:
  Jeg har købt en lazer maskine til at fjerne hår på kroppen. Mit daglige bad er blevet betydeligt kortere nu der ikke skal baberes.
  Også vasker jeg hår så sjældent som muligt.

 197. maria siger:

  ud over at jeg prøver så vidt muligt at begrænse mine tøjvaske så det ikke slider for meget på tøjet (jeans bliver fx meget sjældent vasket, men kommer en tur i fryseren) udgår jeg skyllemiddel og bruger i stedet lidt eddike. derudover sørger jeg for at mit vaskepulver er uden parfume og astma- og allergi venligt (til dels også for min egen skyld).
  som studerende har jeg alligevel sjældent råd til nyt tøj, så med mit genbrugs-elskende hjertet passer det perfekt, hvis jeg mangler noget “nyt” eller føler for en udskiftning. men generelt køber jeg ikke tøj (hverken nyt eller brugt) før der opstår behovet for det og altså ikke bare fordi jeg lige føler at jeg godt kunne bruge noget mere.
  desuden er mine veninder og jeg gode til at dele mellem os og gå på loppemarkeder for at sælge det tøj vi ikke gider at bruge længere, så andre kan få glæde af dem…
  og til fremtiden kan jeg jo så gå ned i h&m med det af tøjet der er blevet for slidt, så de kan få glæde af stoffet 🙂

 198. Anne R siger:

  Det her indlæg kan jeg godt lide, hæhæ 😉
  Her får du min liste:
  – Jeg køber stort set intet tøj fra nyt; jeg ELSKER genbrug (altså her tæller underbukser ikke …).
  – Generelt er mine veninder og jeg ret godt til at lave sådan nogle “tøjbyttere”, hvor vi lige låner noget af hinanden i en måneds tid. Det er blevet endnu lettere nu, hvor jeg er flyttet sammen med to af mine gode veninder. Tror snart ikke, jeg har mit eget klædeskab længere, haha! Så er der ikke behov for shopping så ofte … tror måske i virkeligheden det er her, jeg er mest miljøvenlig (!)
  – Jeg bruger et par sko, indtil jeg har slidt dem op. Totalt.
  – Giver mit brugte tøj videre til genbrug.
  – Min vaskerutine er den samme som din 🙂
  Åhh Roskilde! <3

 199. Trine Nielsen siger:

  Jeg er i gang med at uddanne mig som indkøber på TEKO, og her lærer vi en masse om materialer, og hvordan man i modebranchen kan indføre bæredygtighed. Det jeg selv gør er:
  – Vasker kun tøj på 30 grader
  – Smider aldrig tøj i skraldespanden. Det ryger enten til salg eller til genbrug
  – Bruger kun svanemærket vaskemiddel og ingen skyllemiddel
  – Køber kun tøj af naturfibre som bomuld, hør og uld
  – Vasker kun tøj, når det reelt er beskidt.
  Jeg har aldrig prøvet Roskilde før, ej heller min kæreste, så det ville være super fedt at vinde, så vi kan prøve det sammen 🙂

 200. Klara H siger:

  Som de fleste nævner, vasker jeg for det meste på 30 grader. Størstedelen af mit klædeskab er købt brugt. Mit bedste tip er dog at lade sit tøj hænge på bøjle, så man har et overblik over alt sit tøj. På denne måde bliver jeg dagligt mindet om det tøj jeg burde gå mere i, samt det tøj der burde komme videre til genbrug eller venner.
  En Roskildebillet vil gøre sommeren god, er jeg sikker på <3

 201. Sofie IV siger:

  Wauw, en fed konkurrence! Og superfedt at åbne op for at videregive gode tips til hinanden 🙂
  Her er mine:
  – Jeg vasker mit tøj på 30 grader, når maskinen kan fyldes.
  – Jeg bruger lagereddike i stedet for skyllemiddel.
  – Jeg bruger aldrig tørretumbler til at tørre tøj, da det slider både på tøj og miljø. Enten tørrer tøjet i tørrekælder eller (hvis det skal gå stærkt) udendørs i sol og vind.
  NB! Vend dit mørke tøj på vrangen hvis det hænger direkte i solen. Solen kan nemlig godt blege, og så er det bedre at det sker på vrangsiden 🙂
  – Vi har byttecentral i boligforeningen, hvor man kan lægge det tøj, der stadig dur, til andre. Og selv finde skatte en gang imellem. Det fungerer mega godt.
  – Og til sidst: Hvis mit sportstøj begynder at lugte, på trods af vask, ryger det ikke ud. I stedet bliver det lagt i blød i Rodalon inden vask, hvilket dræber de bakterier, der får det til at lugte. Så kan det lidt igen. 🙂

 202. nana siger:

  Jeg køber størstedelen af mit tøj i genbrugen
  Jeg vasker på 30 grader
  Jeg bruger vaskenødder istedet for vaskemiddel
  Jeg bruger tøjet flere gange, hvis det ikke lugter

 203. Mette Lybye siger:

  Mit bedste tip må være at vaske tøj i hånden – det sker ofte at jeg ikke har nok til at fylde en hel vask, og tager det ingen tid at vaske et par bluser under hanen. Når jeg vasker tøj i vaskemaskinen er det altid på 30 grader og med miljørigtigt vaskepulver.
  Ellers synes jeg det giver god mening at købe tøj af en vis kvalitet. Ja, det koster mere, men holder også tilsvarende længere. Og så bytter jeg MEGET tøj med mine veninder, så det sker stort set aldrig at jeg køber tøj fordi jeg akut mangler noget til en fest eller lign. Jeg køber tøj, når jeg falder over noget jeg kan lide. Skal jeg til en fødselsdag og føler at klædeskabet er lidt uinspirerende, så får jeg veninderne til at komme med et par bud fra deres bøjler. På den måde får man også hevet nogle af de gamle kjoler frem og ser dem i et nyt lys 🙂

 204. Mette Rubin Sander siger:

  Jeg køber en del genbrug, og giver gammelt tøj videre til veninder eller den lokale genbrugsbutik. Syer tøj om, hvis jeg er utilfreds og lapper det, der er gået i stykker, så det kan holde lidt længere. Og ja, så er en fyldt maskine, 30 graders vask og lufttørring i stedet for tørretumbler også klart at foretrække 😉

 205. Sara G siger:

  Jeg vasker kun mit tøj hvis det er nødvendigt.. Jeg kender mange som vasker ALT deres tøj efter det er brugt én gang. Det er simpelthen så fjollet, synes jeg. Hvis tøjet ikke er beskidt eller lugter, bliver det genbrugt.
  Når jeg har tøj som ingen vil arve bliver det afleveret i H&M eller til en genbrug. Førhen smed jeg det i skraldespanden – godt jeg er blevet klogere de sidste par år!
  Og sidst men ikke mindst, så elsker jeg mit tøj – og det må da gøre ét eller andet, ik? 😀

 206. Camilla G siger:

  Jeg er fan af genbrug og har altid elsket at gå på jagt efter skjulte skatte! Derfor smider jeg også altid alt mit tøj, som jeg enten ikke bruger, ikke kan passe osv. ned i den nærmeste genbrug. Ind i mellem spørger jeg også veninder eller min mor, om der er noget de kunne tænke sig, inden det ryger videre i andre hænder. Sjældent, men det sker, så har jeg også en stand på et af loppemarkederne hen over sommeren. Det er noget så hyggeligt at se andre blive glade for det tøj, som man ikke selv bruger længere.
  Og så miljø-mæssigt: Altid 30 grader – pånær som du selv siger, sengetøj og håndklæder på lidt højere.
  Det er så fedt at ens tøj kan få nyt liv andre steder 🙂

 207. Therese siger:

  Jeg sælger både mit eget tøj og køber meget af mit “nye” tøj på loppemarkeder. Ud over at man sparer en masse penge på at købe brugt, så har man mulighed for at finde noget tøj, som man ikke bare kan gå ned og købe i H&M og derfor har man det lidt mere for sig selv. Derudover kan jeg godt lide tanken om, at tøjet får en chance til og giver glæde et nyt sted – i stedet for bare skraldespanden. Det win-win i min verden 🙂

 208. Først og fremmest køber jeg meget brugt tøj – på Tictails, Instagram, Trendsales etc. Jeg er dog ingen engel – jeg køber så absolut også meget nyt tøj. Derudover forsøger jeg at købe kvalitet og klassiske snit – så holder tøjet (forhåbentligt) længere. Jeg vasker meget sjældent mit tøj. Trusser og strømper ryger selvfølgelig i vaskemaskinen efter én gangs brug, men langt det meste af mit tøj får en lufter på altanen – og ryger kun til vask, hvis det lugter eller har pletter (og så skal maskinen gerne fyldes – så ikke for mange halvtomme vaske). Jeg bruger aldrig tørretumbler, men lufttørrer langt størstedelen af tøjet. Og så sælger jeg en del af mit tøj videre, hvis jeg ikke længere bruger det – eller forærer det til familie.

 209. Andrea siger:

  Jeg vasker også altid mit tøj ved 30 grader, og så undgår jeg at tørretumble det :)) Samtidig prøver jeg at hænge det uden for til luftning, så ofte jeg kan – mega smart lige at lade det hænge ude natten over, så har det også altid sådan en frisk duft, når man tager det ind igen! Hvis det har en plet, vasker jeg det selvfølgelig ;)) Jeg prøver desuden at købe så lidt nyt tøj som muligt, og når jeg så køber noget, sørger jeg for, at det er basistøj i god kvalitet. Så bliver jeg ikke så hurtigt træt af det, og det holder længere – mega win!
  Håber så meget på, at vinde de Roskildebilletter. Jeg bliver student om 3 uger, og jeg har faktisk overvejet at droppe Roskilde, fordi jeg ender med at bruge så mange penge på vogntur og diverse. Men ville alligevel være ærgerligt – jeg tænker, at Roskilde efter studenterugen kunne være den helt perfekte afslutning!

 210. Melina Mohr siger:

  Jeg går selv meget op i bæredygtighed og er med årene blevet meget mere bevist om hvad jeg køber, og hvor mit tøj ender når jeg ikke længere vil have det.
  Mine bedste tips er derfor: Tænk over hvad du køber. For mig er det et plus hvis tøjet er tidsløst, og i en god kvalitet som kan holde i mange år. Desuden glæder det mit hjerte hvis jeg ved at mit tøj kommer fra et sted hvor selve brandet/firmaet får deres materialer fra bæredygtige kilder. Hvis jeg køber tøj af materiale fra dyr, er det vigtigste for mig at det er et dyr der har haft et godt liv og ikke er masseproduceret.
  / Melina

 211. Melina Mohr siger:

  Jeg går selv meget op i bæredygtighed og er med årene blevet meget mere bevist om hvad jeg køber, og hvor mit tøj ender når jeg ikke længere vil have det.
  Mine bedste tips er derfor: Tænk over hvad du køber. For mig er det et plus hvis tøjet er tidsløst, og i en god kvalitet som kan holde i mange år. Desuden glæder det mit hjerte hvis jeg ved at mit tøj kommer fra et sted hvor selve brandet/firmaet får deres materialer fra bæredygtige kilder. Hvis jeg køber tøj af materiale fra dyr, er det vigtigste for mig at det er et dyr der har haft et godt liv og ikke er masseproduceret.
  / Melina

 212. Amalie Vestergaard Meyer siger:

  Dette er en konkurrence ment to be!
  Netop for at inspirere folk til at tænke mere over hvordan tøj kan bruges og genbruges, har jeg en camp i Dream City på Roskilde Festival, hvor jeg og nogle andre søde piger giver fifs til hvordan gamle tekstiler kan få nyt liv.
  Her har vi en masse brugte ting med, som man kan lave accessories og andet med, men man kan også komme og pimpe sit eget tøj, som måske i forvejen er lidt slidt, fordi man ikke tager sine yndlingsting med på Roskilde.
  Vi hjælper fx med at brodere navne og små andre ting på tøjet, for når man giver sine ting et personligt præg, er erfaringen, at man knytter sig mere ting genstanden, og derfor passer bedre på den og beholder den længere.
  Kærlig hilsen en beklædningsdesigner med passion for genbrug!

 213. Emma siger:

  – Jeg køber meget sjældent tøj, men når jeg gør, er det også lidt dyrere og ret klassisk. Og jeg bruger det i lang tid. Til gengæld har jeg ikke så meget H&M i skabet til at afprøve lidt nye trends, men sådan er det 🙂
  – Vasker også på 30 grader
  – … Men før jeg endelig vasker, sørger jeg for at lufte tøjet og så bruge det igen og igen. Man kan godt gå ret langt uden tøjvask. Her tænker jeg selvfølgelig ikke på tøj i meget tæt kontakt med kroppen :p
  – Giver mit aflagte tøj videre til venner og til genbrug / nødhjælp eller sælger det.
  – Reparerer ting i stedet for at smide det ud.

 214. Trine siger:

  Sikke en vidunderlig konkurrence – og et vigtigt emne at sætte fokus på.
  Jeg følger også de råd, du selv efterlever omkring skånevask og genbrug. Men mit bedste tip til at passe på mit tøj, og egentlig til at forblive glad for det, er at blive ved med at finde ny inspiration, gerne fra yndlingsbloggere og streetstyle. Det er lidt en tidsrøver, men en visuel og rar en af slagsen, og en herlig måde at (gen)opdage skønne farvekombinationer, fine prints og god styling. Det gør det lidt sjovere at gå på opdagelse i garderoben, og hjælper med at skabe fornyelse i, og “behov” for, alt det, jeg allerede har.
  Og Roskilde Festival! Det er jo det bedste sted at kigge på skønne, sjove, modige og måske lidt over-the-top outfits. Jeg elsker stemningen, og håber jeg får mulighed for at komme afsted igen i år!
  xx Trine

 215. Signe T. siger:

  – Genopfriske mit gamle tøj ved at farve det! – Det er en super billig nem løsning at købe en maskinvaskfarve i matas til at ændre farve på noget tøj – eller genopfriske farven på et par slidte bukser – så holder det hele meget længere og det føles som at få helt nyt tøj !
  – Vasker selvfølgelig så meget jeg kan på 30 grader.
  – Køber primært tøj på loppemarkeder og på trendsales. Og sælger lideledes der. Meget ryger dog også til rødekors.

 216. Louise siger:

  Jeg vasker kun på 30 grader eller koldt håndvaskeprogram (godt for både miljø & tøj!)
  OG så kan man jo indlevere det hos &Other Stories for rabat – genialt 🙂
  Derudover giver jeg det altid videre eller sælger det – evt ryger det i en genbrugscontainer – smider det i al fald IKKE ud 🙂
  /Louise

 217. Annette siger:

  Da jeg var barn, ‘arvede’ jeg meget tøj fra mine ældre kusiner. Det havde jeg det for fedt over. For de var seje, mine kusiner, og de gik i sejt tøj. Så helt af sig selv, blev jeg også sej, når jeg gik i deres tøj. Men så nåede jeg en alder, hvor det ikke længere var sejt at arve tøj. Det skulle være nyt. Men! Det er blevet sejt igen. Altså det der med, at give sit tøj videre. For sådan passer jeg nemlig bedst på miljøet og mit tøj. Jeg giver det nyt liv, når andre kan få mere ud af det end mig. Om det er til min søster, veninder, roomies eller Røde Kors, det betyder ikke så meget. Det vigtige er, at der kommer videre og bliver brugt.

 218. Simone siger:

  For godt en måneds tid siden fik jeg øje på et hul i min mors trøje…syningen under armen var gået! Det var åbenbart en af de trøjer, som min mor holdt mere af, da hun gjorde et tungt suk over, at den nu skulle ud. Taget trøjens fine mønstre i betragtning, forstår man godt hvorfor! Til min egen overraskelse var jeg netop denne dag i et meget kreativt humør, og inden længe havde jeg fået fat på bedstefar, der glædeligt kom med sin retro symaskine anno 1960. Efter lidt søgen på nettet efter diverse opskrifter var jeg i gang med både saks, symaskine og nål, og en time efter havde jeg kreeret to fine hårbånd. Hårbånd af stof, der ellers bare skulle have været smidt ud, men som istedet har fået forlænget levetiden og nu pynter så fint på både mit og min mors hoved 🙂
  Og nå ja, så bliver min far også altid super glad, når han kan få fingrene i en af mine gamle bomuldstrøjer, som han kan bruge som pudseklud i værkstedet 🙂

 219. Cæcilie siger:

  Jeg vasker aldrig mit tøj på mere end 30 grader, og bruger altid vaskepose til de mere skrøbelige stoffer.
  Derudover reparerer og syer jeg mit tøj om, så det er som at få nyt meget oftere.Og så sørger jeg bare for kun at købe tøj, som jeg ikke kan få ud af hovedet, og undgår dermed fejlkøb.

 220. Julie F siger:

  Der bør virkelig sættes mere fokus på bæredygtighed – virkelig god konkurrence!
  For det første vakse jeg ikke mere end højest nødvendigt, og sørger altid for at vaskemaskinens er fyldt. Jeg vasker ligesom dig kun på 30c, medmindre det selvfølgelig er sengetøj og håndklæder.
  Desuden afleverer jeg altid mit tøj til rødekors og lignede genbrugsbutikker.
  Kh Julie

 221. Sofie siger:

  – vasker på 30 grader
  – vasker kun, hvis det er beskidt eller lugter
  – smider aldrig tøj – det bliver sendt til genbrug, solgt eller givet videre
  – genbrugstøj er skønt

 222. Marie siger:

  Jeg både sælger og køber en del tøj på loppemarked. Der har jeg virkelig gjort nogle gode fund! Og så vasker jeg for det meste på 30C. Jeg har også en gammel symaskine, så hvis der er noget tøj der er gået i stykker, eller det bare ikke lige passer, kan jeg godt finde på at sy det om. Slidhuller i jeans fra for mange cykelture, repareres også.

 223. Mathilde Christensen siger:

  – Jeg køber kvalitet. Silkeskjorter bliver bare ved med at se smukke ud.
  – Jeg prøver at have en “bæredygtig rotation” i min garderobe ved at købe og sælge meget brugt på ebay og trendsales.. Jeg elsker at tøjet på den måde bliver brugt mange flere gange ( det jeg ikke sælger ryger til genbrug)
  – Jeg leder efter bæredygtig produktion. Men for filan hvor er det nogle gange svært at finde og gennemskue.
  -Jeg lufter meget tøj for at “strække vaskene” – og fryser uldsweatre af samme grund
  -Jeg bruger ikke skyllemiddel og vasker ved 30grader. Undtagen undertøj og Roskilde uniformen ( den plejer at skulle have lidt mere:-))

 224. Josefine S. siger:

  Hvor er det fedt med sådan et indlæg! Der skal helt klart fokuseres mere på bæredygtighed og mijøet!
  Jeg vasker altid mine tøj i 30 grader, da det ikke slider så meget på tøjet og tøjet derfor lever længere. Jeg reparerer mit tøj, hvis der er behov for det. Desuden giver jeg noget af mit tøj til unge piger i familiens vennekreds og sælger resten, så jeg kan tjene lidt skilling til at dække mine forbrug.
  Jeg har dog en pose med tøj, som ingen vil eje og som jeg har tænkt mig, at aflevere hos H&M!
  Jeg elsker for eksempelvis, at besøge genbrug, da det er dejligt for min pengepung, og tanken om, at folk ikke bare kan gå ind i en butik og købe magen til en item. Desuden støtter man det ene og det andet gennem et køb i mange genbrugsbutikker og så er det også godt for miljøet. En win win situation!!
  Jeg syede engang en cowboy skjorte om til en mulepose og jeg har tanker om, at sy mine slidte toppe og t-shirt med print om til et tæppe – som jeg fik set i en eller anden film! Super sejt!

 225. Stephanie Lindeman Carlsen siger:

  Lige siden jeg var barn, har jeg sammen med min mor og søster sorteret tøj i tre bunker: en til at beholde, en til genbrug og en til pigerne – og alle tre bunker holder endnu!:-)) Nu hvor jeg er blevet ældre har der sneget sig en til salg-bunke ind også og efterhånden er jeg blevet god til at “tage mig af” andres aflagte tøj. Det er en god fornemmelse at købe lidt luksus tøj til færre penge, og en endnu bedre fornemmelse at lægge de ekstra SU-kroner i en genbrugsforretning som støtter projekter på den ene eller anden måde.
  For at passe på mit tøj vasker jeg altid på 30 grader – undtagen håndklæder, viskestykker og sure sokker, de får lidt ekstra. Derudover sørger jeg også for, altid at have nok vasketøj til en fyldt maskine, selvom det nogle gange betyder, at jeg skal bruge mit “kedelige” tøj

 226. Fie S. siger:

  AIJ, jeg krydser fingre!
  – Jeg smider aldrig, aldrig tøj ud. Det kunne jeg aldrig finde på. Enten ryger det videre til min søster, en genbrugsbutik eller på et loppemarked, men ud ryger det aldrig!
  – Som en anden ældre dame vender jeg vrangen ud, når jeg hænger fint tøj ind i skabet. Så bliver det ikke så nusset. Der bliver gjort lidt grin med mig herhjemme, men jeg vil jo gerne have, at det holder længe;-)
  – Vi vasker altid ved tredive i stedet for fyrre grader (på nær sengetøj og håndklæder), og det er altså længe fint.

 227. Rikke Holdt siger:

  – Jeg forsøger at begrænse min tøjvask, og sørger for at fylde vaskemaskinen helt op (Hvilket også minimerer mængden af ture, jeg er nødt til at tage ned i vaskekælderen. Af en eller anden årsag er dét en af de mest uoverskuelige elementer i mit liv – Sørgeligt, ja, men det sparer masser af tøjvask!)
  – Jeg bruger udelukkende Neutral vaskemiddel. Fortrinsvis fordi jeg er allergiker, men også for at spare miljøet. Og jeg kunne aldrig drømme om at anvende skyllemiddel, da min mor hele min barndom prædikede om hvordan, det ville ende i havene og fiskene ville dø. Det var dengang et budskab, der var til at forstå for en 10-årig, og i dag i en alder af 23 år, har jeg altså aldrig anvendt skyllemiddel.
  – Jeg vasker altid kun 30 grader, medmindre det er sengetøj eller lign.
  – Jeg donerer mit gamle tøj til genbrugsbutikker eller nødhjælp
  – Jeg lufttørrer alt mit tøj, (og er måske hende den lidt irriterende type, der godt kan finde på at udbrede til venner og familie, hvor mange ressourcer det koster miljøet at tørretumble fx. én ting, hvis det kommer mig for øre, at de praktiserer sådanne vaner. Og det er altså ikke fordi jeg er frelst, men jeg går altså bare lidt op i det, hvilket igen må hænge sammen med min mors livsvigtige lektioner i opvæksten! 😀 )

 228. Signe siger:

  Jeg tror at mit vigtigste tip er at jeg bare ikke køber særligt meget nyt tøj. Jeg passer selvfølgelig også på det jeg har (men kunne klart blive bedre!), men fordi jeg bare ikke har så meget tøj, så bruger jeg også det meste og bruger det til det virkelig ikke kan mere. Nogle gange kan det godt overraske mig lidt hvor meget tøj andre mennesker ejer og hvor meget nyt de køber – men sådan har vi jo så forskellige interesser. ☺️ Hvis jeg vandt en tur på Roskilde blev jeg derfor klart ikke den smarteste – men helt sikkert den gladeste!!

 229. Ida siger:

  Jeg har en “sæson”-kasse på loftet til mit tøj .. Dvs om vinteren lægger sommertøjet i kassen på loftet og omvendt om sommeren. Så får jeg godt styr på mit klædeskab da jeg rydder om to gange om året (får sat tøj til salg og noget til genbrug), så køber jeg mindre tøj da jeg går efter bestemte ting som mangler i skabet og som en bonus elsker man sit tøj lidt mere når man ikke har set det i et halvt år 😉
  Derudover passer jeg meget på mit tøj ved at håndvaske de yderste lag (så kun undertøj, sengetøj osv får 60 grader i maskine) og lufttørre det. Tøjet holder sig pænere og miljøet, og mig, er gladere 🙂
  Til sidst vil jeg bare opfordre til at tage på loppemarkeder – både som køber og sælger 🙂 Det er en god måde at komme af med det gamle tøj og så er det hyggelig 🙂

 230. Nanna Poulsen siger:

  Ej en luksus konkurrence!
  Mine bedste råd:
  Har rigtig meget tøj med viskose. Viskose har tendens til at krølle. Tøjet får bedst sin oprindelige form tilbage, hvis man stryger det med dampstrygejern efter vask.
  Uld går ud af form, jeg plejer at hænge det til tørre, og det skal helst “liggetørre” og strækkes skånsomt tilbage i form.
  Alt mit silke tager jeg med i bad, så det kan få en masse damp 🙂
  Hav en dejlig dag!

 231. Lisbet siger:

  Virkelig en lækker konkurrence! Og sindssygt fedt med fokus på lige præcis dette emne.
  Jeg vasker også altid på 30 grader, bruger aldrig skyllemiddel, er opmærksom på om tøj som bluser, kjoler og bukser reelt set ER beskidte inden de kommer til vask, afleverer alle tekstiler til genbrug på den ene eller anden vis og så er jeg blevet langt mere obs på at købe kvalitet frem for kvantitet 🙂

 232. Laura Munk siger:

  Mine veninder og jeg holder byttedage, så tøjet kommer i “rotation” – det er vildt lækkert, fordi det altid føltes som om man har fået nyt tøj. Og så har jeg også en yngre kusine, som elsker at kigge det “gamle” tøj igennem.
  Jeg vasker også altid på 30 grader – og så kommer tøjet altså på mere end bare én gang inden det kommer til vask.
  Og så køber jeg faktisk 70% af mit tøj gennem trendsales – elsker følelsen af at gøre et kup og passe på miljøet samtidig 🙂

 233. Sara siger:

  Jeg prøver så vidt, det er muligt at købe tøj, som jeg kan se mig selv i længere tid, så garderoben ikke skal udskiftes hver sæson. Derudover bruger jeg mit tøj et par gange før det bliver vasket, så det holder længere og så sælger jeg mit tøj videre eller donerer det til røde kors, hvis det stadig er fint.

 234. Sara siger:

  Jeg prøver så vidt, det er muligt at købe tøj, som jeg kan se mig selv i længere tid, så garderoben ikke skal udskiftes hver sæson. Derudover bruger jeg mit tøj et par gange før det bliver vasket, så det holder længere og så sælger jeg mit tøj videre eller donerer det til røde kors, hvis det stadig er fint.

 235. Natascha R siger:

  – Jeg sørger altid for at lufte mine jeans og silkeskjorter – så kan de holde sig fine lidt længere uden at de behøver vask
  – Derudover tørretumbler jeg KUN håndklæder (af den grund at de så bliver dejligt bløde), mens tøj, lagner, etc. bliver hængt på tørrestativet (gerne uden for)
  – Med tiden er jeg blevet mere kvalitetsbevidst, hvilket også må siges at være bæredygtigt – da jeg hellere køber én lækker silkesag end 10 poly-drenge
  Tilbage til konkurrencen, som jeg ville ELSKE at vinde. Jeg har aldrig været på roskilde ( i en alder af 26 år), og påtænker at hive min søde kæreste med, som jeg ved ville blive ovenud lykkelig for sådan en tur (sommerferien er heller ikke i hus endnu). Jeg krydser alt hvad krydses kan, og takker for en dejlig blog som altid giver smil på læben 🙂

 236. Victoria siger:

  Fedt med inspiration og tips i alle kommentarerne! Så kan vi alle forhåbentlig blive lidt bedre til at passe på miljøet. 😉
  Jeg vasker ligesom du kun på 30 grader og håndklæder på 60. Og faktisk vasker jeg nærmest aldrig jeans. De får en tur i fryseren istedet.
  Derudover er det blevet en tradition for mig at jævnligt rydde op i alt mit tøj. En bunke til veninder, en til genbrug og en til loppemarked.
  Min venindegruppe og jeg er også blevet virkelig gode til at låne tøj ud til hinanden. Det kan være kjoler til fester eller bare et par fede jeans. På den måde føles det som at have 5 andre garderober uden hele tiden at investere i nyt tøj.
  Krydser fingre og rigtig god dag Cathrine! 🙂

 237. Stine Normark siger:

  Jeg vasker også altid ved tredive grader – aldrig aldrig højere, det er synd for tøjet.
  Jeg bruger neutral vaskepulve og har skiftet skyllemiddel ud med eddike, giver samme blødhed og er ikke slemt for miljøet. Jeg afleverer altid mit tø i h&m eller i en genbrug hvor andre kan få glæde af det ☺️
  Generelt passer jeg meget på mit tøj, stryger det og plejer både uld og silke på bedste maner. Desuden samler kæresten og jeg rense tøj sammen, oftest er der lidt at spare hvid man afleverer en stor omgang ☺️

 238. Camilla Z siger:

  Ej hvor er det her en god sag! Det varmer mit hjerte! Jeg har selv et par råd:
  1) Jeg forsøger så vidt muligt at begrænse min tøjvask. Det er vigtigt, at tage stilling til, om tøjet reelt er beskidt, eller om det “bare” trænger til et frisk pust. Hvis det er tilfældet lufter jeg tit mit tøj – det har en virkelig god effekt 🙂 Hvis det ikke helt er nok, så giver jeg det en tur med damperen.
  2) Skyllemiddel er en stor synder for mig! Det lægger sig ovenpå tøjet, og gør ikke noget godt for tøjet – ovenikøbet er det bestemt ikke godt for miljøet. Hvis det er duften jeg søger, så tilføjer jeg gerne lidt olie med eksempelvis citrus duft.
  3) Sy selv! Jeg syer meget af mit tøj selv – både for det personlige og unikke udtryk, men også med tanke på miljøet. Brugt tøj kan få nyt liv, hvis jeg giver det lidt kærlighed med symaskinen. 🙂
  4) Jeg vender vrangen ud på mit tøj, når jeg vasker det. På den måde holder tøjet sig pænere! Det samme gælder når jeg hænger tøj i skabet – her er det også oftest med vrangen ud.
  Og så lige en sidste – ordentlige bøjler!! Det gør altså en forskel for den fine, dyre, figursyet jakke om den hænger på en solid, god, bred bøjle eller en lille, tynd vaskeribøjle!

 239. Monica siger:

  Jeg vasker altid tøjet på 30 grader, og vasker sort tøj med sort vaskemiddel 🙂
  Når jeg på et tidspunkt gerne vi have noget nyt tøj, så spørger jeg først veninder om de vil have de, og hvis ikke, forærer jeg det til Røde Kors eller Kræftens Bekæmpelse, så pengene fra salget kan gå til en god sag 🙂

 240. Katrine Anna siger:

  Jeg ELSKER H&M for det! Jeg har arbejdet der i 4,5 år og man bliver lidt stolt over alle deres fine tiltag. Som medarbejder skal man også tage en masse online kurser for at vide helt præcis hvad der sker med tøjet osv.
  Nu til hvad jeg gør:
  – Jeg vasker også alt mit tøj på 30 grader. Både for at det holder længere, men så kan striberne også vaskes med de hvide t-shirts og jeg sparer på vaskene. Og så venter jeg til jeg kan fylde den helt. Tørretumbler bruger jeg heller aldrig (mest fordi jeg ikke stoler nok på min evner til ikke at få småt tøj). Desuden er jeg studerende, og en vask koster 14(!!!) kr, så jeg vil også gerne spare der.
  – Jeg køber tøj på Trendsales, loppemarkeder og i genbrugsbutikker.
  – Jeg smider intet ud. Jeg afleverer det enten i genbrugsbutikker, H&M eller sælger det på Trendsales. Jeg står også tit på loppemarkeder med en veninde. Super hyggeligt og man får lidt håndører, og dem der køber bliver glade for billige fund.
  – Jeg vasker sjældent jeans og sådan, da de er selvrensende, og jo mindre de bliver vasket, jo bedre holder de.
  – Hvis en t-shirt eller kjole eller andet er begyndt at lugte hurtigt af sved, så lægger jeg tøjet i blød i en eddikeblanding og så vasker det. Så er det så godt som nyt!
  – Jeg lader også være med at vokse, så jeg kan passe mit tøj længere. Jeg kan næsten passe min blå mandag kjole, kun brysterne er en kende for store. Så mit tøj er ret gammelt og passer stadig! 😀
  Det tror jeg var mine tricks! Det blev en lang smøre 😀
  Jeg vil gerne hive min kæreste med på Roskilde Festival. Vi snakkede kort om det, men kom frem til, at pengene er lidt små, så måske vi bare smider et telt op i forældrenes have 🙂
  Knus og god mandag fra Katrine

 241. Rikke H siger:

  Jeg stemmer i koret der synger om eddike som skyllemiddel, at vaske tøjet på 30 grader, at hænge tøjet til tørre fremfor at bruge tørretumbleren, og slet og ret lufte tøjet og pletvaske/rense i stedet for at smide det til vask. Ligesom alle andre genbruger jeg også, går på loppemarkeder og sælger ud. I det hele taget tror jeg at de fleste damer i midt-tyverne efterhånden er rimeligt bevidste om miljøbelastningen, men jeg kan alligevel undres over at mange af os gang på gang falder for quick-fixes og billige løsninger i stedet for at købe noget mere holdbart og miljømæssigt forsvarligt. Jeg er ikke selv nogen engel, men jeg forsøger at være meget bevidst om hvilke valg jeg tager – hele vejen rundt. Og jeg tror at den bevidsthed også har en positiv indflydelse på min egen holdning til mit eget klædeskab. Jo mere jeg passer på det, jo mere jeg tænker over hvad (og hvorfor) jeg køber tøjet, jo rarere er det også at åbne skabsdørene hver dag uden at blive overfaldet af dårlig samvittighed over billige køb som måske kun kommer på en enkelt gang. Uanset om det er en kjole købt på loppemarked eller en top købt i H&M. Det hele tæller nemlig.

 242. Maja Westmark siger:

  Jeg vasker alt på tøj på 30 grader, håndklæder m.m på 60 grader, med neutral vaskemiddel uden skyllemiddel. Jeg køber meget tøj i genbrug, både gavnligt for miljøet og SU pungen 🙂 Når jeg bliver træt af det, kommer det hjem til min mor og det hun ikke kan bruge, kommer videre til genbrug.
  Billetterne skal bruges sammen med min søde kæreste, som jeg snart kan fejre et års dag med! 🙂

 243. Anne-Sophie siger:

  – Har arvet en del tøj fra min mor. Kvalitetsting, der holder pta. op til 30 år på bagen 😉
  – Det har inspireret, så prøver selv at købe med omtanke og kun gøre køb, der holder.
  – Giver tøj, jeg ikke kan passe længere videre til familiemedlemmer og/eller genbrug.
  – Går gerne med tøj en ekstra gang før vask, hvis ikke det åbenlyst trænger.
  – Reparerer småhuller/syninger der er gået mm. og smider ikke noget ud på den konto.
  Gode idéer i dette kommentarspor, meget inspirerende! 🙂
  God mandag!

 244. Louise siger:

  Jeg begrænser mine tøjkøb, så jeg kun køber det, jeg har brug for, og når jeg køber tøj, vælger jeg tøj, som holder, og som er lavet af mere bæredygtige materialer. Mht. vask, så vasker jeg kun tøjet, når det er nødvendigt, og sørger for at fylde vaskemaskinen op. De fleste nyere vaskemaskiner har programmer så er mere skånsomme, men som til gengæld tager længere tid – jeg kører en vask inden, jeg går i seng, og så passer det med, at jeg kan hænge det op om morgenen.

 245. Olivia siger:

  Hvor fedt! 😀
  Jeg sørger for jævnligt at rydde op i mit skab, og det tøj jeg ikke får brugt, tager jeg enten med på loppemarked, eller giver det til røde kors. Derudover bytter mine veninder og jeg ofte tøj, sådan at man kan komme af med det man ikke bruger, men samtidig få noget der føles som nyt. På den måde får man købt lidt mindre tøj end man ellers ville.
  I forhold til tøjvask sørger jeg altid for at vaske med neutral vaskemiddel, på 30 grader, og sammen med min roomie, sådan at vi vasker mindre :–)
  God sommer! Kh. Olivia

 246. Kamilla Hyldgaard siger:

  Nu må jeg indrømme, at det er min mor der klarer det meste af vasketøjet, men når det er sagt så synes jeg virkelig hun gør sit for at belaste miljøet mindst muligt. Fx ved at vaske på lavest muligt grader og ikke benytte sig af skyllemiddel. Men derudover så bytter mine veninder og jeg ofte tøj når vi er trætte af det vi har, i stedet for at gå ud og købe nyt. Man får noget nyt (brugt) tøj i skabet OG en mega hyggelig dag ud af det ☺ og når der er noget tøj jeg ikke bruger mere/ikke kan passe mere, så ryger det selvfølgelig videre til røde kors så andre kan få glæde af det samtidig med at der går lidt penge videre til dem der ikke har noget

 247. Line Steen siger:

  Jeg går all-in på loppemarkeder, og er overbevist om, at mit skrot må være en andens guld. I sommermånederne har jeg altid stande på loppemarkeder og sælger ud af mit aflagte tøj (mens jeg naturligvis besøger de andre stande på den obligatoriske jeg-går-lige-en-runde tur). Har efterhånden erfaret, at mine aflagte klæder ofte bringer større glæde hos den nye ejer, hvis jeg sørger for at passe rigtig godt på det. Derfor går jeg meget op i kun at vaske på 30 grader og ofte kan man helt undgå en vask, hvis man blot lufter sine jeans eller trøjer.
  Jeg krydser fingre – Roskilde er lig med sommer for mig.
  God mandag 🙂

 248. Anne Sofie B. siger:

  Jeg fylder altid vaskemaskinen helt op, og sætter dermed ikke maskinen i gang for bare at vaske en enkelt bluse.
  Jeg undgår også skyllemiddel, da tøjet sagtens kan klare sig uden, og det er så skidt for miljøet.
  Derudover sælger jeg altid det bedste af mit brugte tøj videre på loppemarkeder eller trendsales, og ellers går det i arv til mine veninder eller min søster. Har jeg noget, der ikke længere er værd at bruge, ryger det til røde kors – Coop har også somme tider kampagner hvor de indsamler selv det mest slidte tøj og anvender det til velgørenhed, det har jeg også benyttet mig af et par gange.
  Tror, jeg skal til at aflevere til H&M i fremtiden – var faktisk ikke klar over, at de også tager i mod 🙂

 249. Ina B siger:

  Jeg køber egentlig i det hele taget ikke så meget nyt tøj. Men det jeg har, vasker jeg på 20 grader og så sjældent som muligt. Og så bruger jeg næsten altid mit tøj så længe, at det til sidst er så slidt at det ikke er noget værd. Alt det tøj jeg ikke får brugt smider jeg til genbrug eller giver det til mine veninder.
  Mit næste projekt er at sy noget af mit tøj om så det kan få lidt nyt liv. Har fået en symaskine i gave, så nu skal den også bruges! 🙂 Men måske det kræver lidt øvelse at få mine sy-skills op på et plan, hvor jeg rent faktisk vil gå det med 😉 Man skal jo starte et sted.. Tak for H&M tip – det skal helt klart bruges til det slidte og plettede tøj 🙂

 250. Line siger:

  – Jeg vasker også altid mit tøj på 30 grader, og derudover tørretumbler jeg ALDRIG mit tøj. Det får lov at lufttørre – gerne udenfor hvis vejret tillader det. Tørretumbleren er også en stor synder.
  – Jeg videregiver mit aflagte tøj til veninder og min mor. Hvis de ikke kan bruge det, får Røde Kors det. Men jeg skal da helt klart til at huske H&M, når der skal aflægges brugt tøj 🙂
  – Hvis der er huller el. lign. i tøjet, har en en sød kæreste, som kan reparere småting. Hvis det kræver en større reparation, er min mor ferm med en symaskine.
  – Mine veninder og jeg låner tøj til hinanden. Især i forbindelse med byture og fester, hvor man ofte gerne vil have noget nyt på 🙂
  – Og så er det selvfølgelig H&M’s conscious -kollektioner, som jeg er stor fan af. Både konceptet, men også de forskellige styles som aldrig skuffer.
  Jeg krydser fingre for at blive den heldige vinder af Roskilde Festival billetter. Jeg har faktisk aldrig været der, men jeg overvejer det hvert år – dog plejer en varm sommerferie i udlandet at vinde.
  Jeg vil helt sikkert hive min skønne studerende kæreste med, da livet på SU ikke rigtig tillader ham at tage afsted i år. Vi har en stor vennegruppe, som bor i samme camp, og vi ville elske at joine dem 🙂

 251. Lisbeth siger:

  For det første: Så er jeg en virkelig samler, så gemmer det meste af mit tøj og bruger det faktisk. Ellers så giver jeg også meget videre til genbrug eller i H&M.
  Men for det andet: så syer jeg meget af mit tøj om, napper knapperne fra en bluse, som giver en anden nyt liv. Tager en blonde her og sætter på der. Syer også tasker ud af gammelt tøj. Elsker at være kreativ og give gamle tekstiler nyt liv. Det jeg klipper i stykker bruger jeg til pudseklude og ellers afleverer jeg det i H&M, som også kan bruge stofrester.
  Synes det er vigtigt at bruge det man har og ikke bare smide ud – og gerne på nye måder 🙂

 252. Louise siger:

  Jeg køber meget sjældent nyt tøj og kun i god kvalitet og ordentlige materialer og gerne second-hand, som kan bruges igen og igen – min garderobe er virkelig ‘gammel’ og virkelig skøn, vasker på 30 grader og kun når det er nødvendigt, ellers ryger tøjet til udluftning eller ud i badet til en gang damp, gør brug af loppemarked, trendsales, genbrug og hms genbrugsordning og børnetøj går i arv til familie og venner

 253. Anna siger:

  Skru ned for tøjvaskeriet!
  Jeg sørger for ikke at vaske mit tøj særlig tit. Jeg ved ikke om det er noget som er uhørt i disse modebloggerkredse, men jeg synes virkelig ikke, at der er behov for at vaske tøjet, hvis det kun er brugt få gange. Jeg hører nogle gange kvinder undskylde sig med, at de har haft den samme trøje på to dage i træk. Det synes jeg virkelig er underligt! Hvis ikke tøjet er beskidt, er det da fint? Mere end fint endda.
  Tidligere vaskede jeg tøjet oftere, men så flyttede jeg i en lejlighed uden vaskemaskine, så jeg skulle på vaskeri. Det satte mit forbrug ned, og jeg kan se, at det var helt unødvendigt at vaske så tit, som jeg gjorde tidligere (normalt tøj, ikke trusser).
  Og så tænker jeg meget på at skrue ned for forbruget i det hele taget. Fed kjole – men har jeg brug for 10 kjoler? Næppe 🙂

 254. Ida siger:

  Jeg køber oftes tøj fra genbrug. Her kan man finde de fineste kjoler, bluser mv. fra den tid hvor tøj blev produceret til at blive brugt igen og igen. Udover at genbrug i sig selv gavner miljøet, er tøj i bedre kvalitet, som kan holde sig pænt i længere tid, også med til at skrue ned for den produktion af tøj som forurener så meget.

 255. Simone siger:

  Årh, jeg elsker din beskrivelse af Roskilde Festivalen! Det får mig til at sidde og savne hvert eneste sekund af den! Jeg er opvokset og Roskilde og hvert år som lille tog min mor min søster og jeg med derud. Jeg har selv været hyppig gæst derude som teenager/voksen og har altid elsket når vores lille by blev fyldt op med festivaler, hvis påklædning og finurligheder altid har fascineret mig. Det kunne jeg sagtens bruge timer på at kigge på, når jeg tog en tur “i byen” – det er altså gågaden i Roskilde.
  Jeg er meget striks med mit tøj.
  – Det bliver kun vasket på 30 grader og med Neutral vask.
  – Hvis det ikke er decideret beskidt og af fint materiale, så bliver det luft”renset” på altanen.
  – Striktrøjer bliver kun sjældent vasket – ofte på ovenstående måde eller i hånden.
  – ALT mit tøj lufttørrer på altanen. Undtagen sengetøj og håndklæder.
  – Mit gamle tøj bliver doneret til u-lande i deres containere, tages på loppemarkeder, gives til familie eller til H&M.
  – Desuden smider jeg ikke mit Roskilde-tøj ud når jeg kommer hjem. Det får en vask hos mor og en soltørring i haven 😉

 256. Maja K siger:

  – Mit tøj bliver kun vasket hvis der er pletter på, eller hvis det lugter virkelig skummelt. Ellers bliver det luftet og frosset – det gør virkelig underværker!
  – Jeg vasker aldrig mit tøj på mere end 30, for det er simpelthen ikke nødvendigt at vaske det varmere. Undtagen sengetøj og håndklæder. De får 60 grader.. Og så har vi sådan en energi-sparende vaskemaskine, som skulle være meget bedre for miljøet end de ordinære.
  – Jeg tørrertumbler aldrig.. Vi har den bedste tørrekælder, så der ryger alt ned.
  – Jeg sælger det meste af mit tøj på Trendsales. Det der ikke kan sælges ryger i genbrugs-kontaineren.
  – Når jeg shopper, forsøger jeg at holde mig til kvalitets-materialer, da de ofte holder væsentlig længere end de der super-billige polyester-blandinger. Jeg ved ikke om det er bedre for miljøet, men jeg tænker at jo længere det holder, des bedre må det vel være? 😀

 257. Camilla F siger:

  Sikke en dejlig konkurrence og ikke mindst et vigtigt budskab.
  Jeg gør følgende for at passe på mit tøj og på miljøet:
  1. Når jeg rydder ud i garderoben sælger jeg på Trendsales, tager det med på loppemarked, giver det til familie/venner/bekendte alternativt i genbrugskontaineren. Så er jeg i hvert fald sikker på, at nogen får glæde af det.
  2. Jeg tørretumbler aldrig noget tøj
  3. Jeg går til skrædder og får repareret tøj
  4. Jeg vasker sjældent jeans og striktrøjer, da jeans (efter min mening) bliver meget let forvasket, selv mine ynglings Acne kan ikke tåle vask. Strik vasker jeg aldrig, da det altid får en dårlig lugt af det. I stedet hænger jeg det uden for og giver det luft eller tager det med i et langt og varmt bad og lader det få den fugt. Et rigtig godt råd jeg fik en gang i Acne i Elmegade.
  Jeg må krybe til korset. Jeg vasker altså mit tøj på 40 grader, for når jeg vasker det på 30 grader, så bliver det simpelthen ikke ordentlig rent.. Jeg vil rigtig gerne være en del af bevægelsen “I do 30”, men tøjet bliver bare ikke ordentlig rent. Så jeg har taget konsekvensen og vasker på 40 grader. Men jeg kan fornemme, at der er mange her i feltet, der vasker på 30, så måske jeg prøve igen. I hvert fald for miljøets skyld.

 258. Johanne siger:

  Jeg havde en lang periode, hvor jeg kun gik i Genbrugsen. Lige dele pga. økonomi og miljø – man kan jo virkelig gøre nogle miljørigtige fund for pengene. Så vasker jeg naturligvis tøjet ved lave temperaturer og prøver at købe få kvalitetsting frem for kvantitet (der er dog klart rum for forbedring). 😉
  På mit arbejde arbejder jeg med produkter til børn, og lige nu er jeg ret fascineret af de der abonnementsgarderober man kan få, hvor man for 250 bobs om måneden får en garderobe der passer perfekt til babys størrelse, og som så recycles til d andre med abonnement, når baby vokser fra det. Det er skisme smart, for når de er helt små, vokser babyerne jo hurtigt ud af tøjet. Gid det fandtes til voksne. Måske gør det? 🙂

 259. Ea N. siger:

  Jeg får renset mine to vinteruldfrakker hvert efterår, og derfor har de indtil videre holdt i over seks år. Jeg kan forøvrigt anbefale at se efter svanemærkede renserier – de findes nemlig 🙂 Så slipper man også for, at ens nyrensede tøj hænger derhjemme og damper mere uheldige stoffer af…
  Derudover prøver jeg kun at købe tøj, som jeg virkelig ved, jeg kan lide – hellere have to-tre ens par jeans eller bluser, som jeg ved virker for mig, end nogle, jeg aldrig bruger.
  Har jeg fået lavet et fejlkøb, så ryger det videre til Røde Kors.

 260. Pernille siger:

  Jeg vasker på miljøprogram og med miljøvenligt vaskemiddel. Helst på 30 grader (bortset fra håndklæder og lignende).
  Derudover ryger tøj enten til den lokale genbrug, bliver givet væk eller kommer med på loppemarked. Og så køber jeg meget gerne genbrugstøj. Nogle af mine yndlingsting er fra diverse genbruger, loppemarkeder mm.
  Det ville være den fedeste ting at vinde. Nøj, det gad jeg godt. Krydser fingrer. 🙂

 261. Helene siger:

  – Kommer der en plet på tøjet – skynder jeg mig at få det væk. Men skulle det ske, at der kommer en plet på, som ikke kan komme af. Så kan jeg sagtens finde på at gå med det alligevel, hvis det ikke syner af meget. Tøjet skal ikke gå til spilde af den grund.
  – Derudover sælger eller giver jeg gerne mit tøj væk – så det kan genbruges.
  – Mit tøj vaskes også på 30grader og vaskemidlerne er i koordineret ift. tøjets farve. Vaskemiddel til farvet bruger jeg kun til farvet tøj, ikke til sort. Det køber jeg vaskemiddel beregnet til sort til. 🙂 I håb om at farverne på tøjet holder længere. Derudover er mit vaskepulver svanemærket – netop for at skåne miljøet.
  – Eksempelvis har jeg mine bukser på flere dage i træk, både for at skåne bukserne og miljøet.

 262. Victoria siger:

  Jeg forsøger så vidt muligt at tænke over, hvorvidt mit tøj egentlig trænger til at blive vasket, eller om det måske kan nøjes med at blive luftet godt igennem. På den måde minimeres tøjvasken, selvom den altid bliver kørt på et koldt program 🙂 Derudover, så giver jeg alt mit tøj videre. I Aarhus har vi en storskraldsgruppe på facebook, hvor man kan smide de forskellige ting op, som man ikke længere bruger, og folk så frit kan komme og hente dem. Ydermere, så ryger tøjet også gerne videre til mine mors veninders døtre, som måske vokser helt vildt hurtigt og derfor har brug for noget nyt tøj en gang imellem. Jeg synes det er så hyggeligt at se dem i det tøj, som jeg måske selv var helt vildt glad for for blot nogle år siden 🙂

 263. Josefine siger:

  Svedig konkurrence!
  – Mine veninder og jeg “langtidslåner” tøj af hinanden.
  – Byttemarkeder! De kan findes i hele landet.
  – Jeg har kun 2-3 outfits, som jeg bruger i byen. Det er ofte der jeg smadrer mit tøj mest, og for mig er det godt at vide, at det så bare er mit “gå-i-byen”-tøj, der lyder lidt overlast.
  – Striktrøjer bliver aldrig vasket, men kommer uenig hænge.
  – Jeans bliver pletvasket og kommer i fryseren.
  Krydser fingre! Verdens sødeste fyr skal nemlig også på Roskilde

 264. Emilie siger:

  Jeg køber ikke nyt tøj så ofte, da jeg går meget op i, at det er tøj jeg bliver virkelig glad for (har tidligere dårlige erfaringer med impulskøb, der bare har bare hængt og givet dårlig samvittighed). For mig betyder det også, at jeg oftest får brugt mit tøj til det er slidt op. Noget af mit tøj – fx toppe og sweatshirts, bruger jeg til træning, når jeg synes det er blevet for nusset til hverdagsbrug. Det tøj, der ikke er for slidt, kommer til genbrug. Derudover vasker jeg kun mit tøj, når det er beskidt – hér kunne jeg nok forbedre mig, da jeg er ret god til at spilde…

 265. Nicole siger:

  Jeg køber meget af mit tøj via Trendsales eller genbrug. Ligeså kommer mit aflagte tøj forbi veninder eller genbrug! Når jeg vasker tøj (hvilket jeg ikke gør særlig ofte – det kommer nemlig ud at hænge) benytter jeg mig af miljø funktionen og benytter Änglamark produkter, således der tages bedst mulig hånd om miljøet. 🙂

 266. Christina siger:

  Jeg når vist lige med … :
  Jeg vasker mit tøj på skåneprogram eller tredive grader. Uld og silke vaskes kun efter behov – vinden lufter det dejligt frisk og det holder de sarte tekstiler pænere i længere tid. På den måde holder mit tøj bedre. Altså klart at håndklæder, undertøj mv. får kogevask 🙂
  Generelt passer jeg godt på mit tøj. Jeg er efterhånden rimelig ferm til selv at reparere med nål og tråd og så kender jeg en skrædder, der kan fikse det lidt vanskeligere (DET er altså fedt!) .
  Derudover sælger jeg tøj på trendsales en gang i mellem eller afleverer til genbrug lokalt og globalt.
  Jeg mærker også Roskilde-vibes – og krydser fingre for at jeg er den heldige 🙂 !

 267. Emilie siger:

  Det er faktisk en positiv konsekvens af det at være på SU at jeg mere eller mindre frivilligt tænker over både at passe på miljøet og mit tøj.
  – Jeg køber genbrugstøj. Om det så kræver at kæmpe sig igennem samtlige genbrugsbutikker i provinsen, så er det både godt for miljøet og pengepungen
  – Jeg køber sjældent nyt tøj og investerer helst i noget jeg ved vil holde længe, men måske er lidt dyrere
  – Tøjbyttedag!!!

 268. Sofie h siger:

  Ud over de mest almindelige tricks som at vaske ved 30 grader og selv reparere sit tøj, så kommer jeg al det tøj jeg ikke bruger ned i en pose. Den pose får mine veninder lov til at kigge igennem når de er hjemme hos mig og kan tage det tøj med de vil have. Resten af tøjet jeg ikke kommer af med afleverer jeg til genbrug eller i h&m

Send en besked