Top

Vinterselvforkælelse – det indre og det ydre

22.01.2018
Skabt af Cathrine — Annonce

Rockpaperdresses. Cathrine Widunok Wichmand, Avène Danmark

Winter self-pampering – the inner and the outer kind, translations by Camilla

Rockpaperdresses. Cathrine Widunok Wichmand, Avène Danmark

annonce i samarbejde med AVÈNE

Jeg har mere end nogensinde før en rigtig lækker vinter. Haha! Det lyder måske sært, men jeg synes virkelig, at jeg har fået plus på vinterkontoen og er egentlig slet ikke så vinterramt endnu, som jeg plejer at være på denne årstid. Normalt er januar den sejeste og længste måned ever. Men i år er det slet ikke så slemt endda!
Jeg håber og tror, jeg er så heldig at gå helt fri for enhver vintertræthed – selv om alles Thailand-rejser på instagram forsøger at gøre deres for at gøre det surt. Men nu har vi jo snart ikke meget vinter tilbage. Det er allerede en måned siden, at vi skiftede til sommertid – vi er godt på vej mod lysere tider, så jeg tror på, at jeg er gået forbi denne sæson. Og hey – jeg har fødselsdag om fire måneder, i dag, så let’s start planning, haha! Foråret er lige om hjørnet.
Rockpaperdresses. Cathrine Widunok Wichmand, Avène Danmark

^^^ one of my favourite lip balms, Cold Cream (I do prefer this stick version though, for hygienic reasons) – I apply it in thick layers overnight! 

Jeg har også gjort ekstra meget godt for mig selv. Det har været en decideret målsætning oven på et hæsblæsende efteråret – nærmest sat i kalenderen for at jeg tog det alvorligt. Man kan godt køre en sej uge, en sej måned, måske en sej sæson med alt for meget fart. Men på et eller andet tidspunkt er det også nødvendigt at stoppe op og spørge sig selv, om det her tempo virkelig er det nye normale – er det det, vi har lyst til? Jeg har ikke. Jeg gider ikke være udkørt, og min nye normal skal ikke være høj puls og søvnløshed.
Så jeg har forsøgt at gøre det til en dyd at være god ved mig selv, gøre den smule ekstra spendere lidt flere penge på mig-ting (som ikke har været tøj og sko – men reel pleje af krop og sjæl), tage mig tid, gøre det rart. Det har både været det indre og ydre, der har været for skud, og jeg tror også på, at de to ting hænger uløseligt sammen.
Rockpaperdresses. Cathrine Widunok Wichmand, Avène Danmark
 
På det ydre er jeg gået op i fugt. Vinteren tørrer huden og giver masser af udfordringer – det var især vildt at mærke i -15 grader i New York. Jeg kunne nærmest ikke fugte godt nok! Jeg måtte re-apply’e flere gange dagligt – og kun med cremer, der var fedtbaserede, så vandet i cremerne ikke skadede huden (de fleste ansigtscremer er vandbaserede – på kolde dage vent minimum 30 minutter til vandet er forsvundet fra huden, til du går udenfor, så er der ingen problemer).
Herhjemme kræver huden ikke ligeså mange særhensyn, for her er faktisk ikke så koldt endnu. Men vi skruer alligevel godt op for radiatorerne – og det udtørrer også. Man skal alligevel være god ved sig! Så min almindelige hudplejerutine med micellevand og thermalkildevanden fra Avène er blevet spicet op med ekstra fugt fra Hydrance-serien.
Den lille serum, Hydrance Intense, beroliger huden – og det kan være ret rart, især omkring hagen, hvor mit halstørklæde kan sidde og irriterer huden. Får I også en rødmosset hage henover vinteren? I do. Den er super-pakket med både det gode thermalkildevand og fugt i lange baner, som frigives i løbet af dagen. Den er ret intens men uden at fedte, synes jeg, og det passer mig godt på travle morgener, hvor jeg skal videre til cremen hurtigt.
Hydrance-cremen findes i både en rich og light udgave – jeg tager alt, der står “tør hud” og “rich” på.  Den gør sig godt til min hud, når den strammer efter fx badet, og er også fyldt med thermalkildevandet og fugt (den vigtigste ingrediens i Hydrance-serien er egentlig et patenteret aktivkompleks, der hedder Cohederm, og summasummarum af dens superkrafter er, at den ret vild til at genskabe hudens naturlige fugtindhold og hydrolipide film).
Til kroppen står den på to gode ting; 1) Skrub med en loofah (en form for svamp – jeg køber min hos Beauty Avenue) og 2) Masser af fugt. Og hvis I ligesom mig har tendens til tør hud på kroppen, så skal skal skal I bruge XeraCalm A.D – balm-versionen til rigtig tør hud. Jeg har lige købt på apoteket, der havde et sæt med to i, hvor der var halv pris på nummer to. Jeg endte faktisk også med at købe to sæt til min mormor, til hendes fødselsdag. Det er altså bare en fabelagtig creme, der er fri for en masse konserverende ingredienser, fordi den har en ret smart steril lukning. Der er ikke brug for al den konservering. Den er springfyldt med fugt og er virkelig det rareste at få på kroppen efter et godt bad. Og især oven på loofahen, der både eksfolierer huden og sætter godt gang i blodomløbet.
Rockpaperdresses. Cathrine Widunok Wichmand, Avène Danmark
Rockpaperdresses. Cathrine Widunok Wichmand, Avène Danmark
Men jeg har også gjort andre gode ting for mig, og herunder er måske min opskrift på at udskyde vintertrætheden? Jeg tænker i hvert fald at fortsætte indtil foråret og måske gentage igen næste vinter. Man har vel lov at håbe på, det virker!

Zoneterapi

Men dernæst begyndte jeg også til zoneterapi i slutningen af november. Det er hands down det bedste, jeg har gjort for mig selv længe. Det er som om, jeg har fundet ind i mig selv. Jeg kan ikke beskrive det bedre, men jeg mærker en overvældende ro og balance. Det er egentlig et led i fertilitetsbehandlingen – jeg har skiftet akupunktur ud med zoneterapi, da jeg egentlig ikke syntes, det gav mig det store. Men zoneterapien! Det er det vildeste. I’m telling you. Når hun lægger sine hænder på mine fødder – I’m in heaven. Og det gør hun pt. en gang om ugen. Det er en kæmpe gave at give mig selv, og jeg tror også, at det er med til at holde vintertrætheden væk.

Sauna og hot yoga

En anden ting jeg er begyndt at dyrke denne vinter – det er sauna. Infrarød sauna. Jeg fik af min zoneterapeut at vide, at jeg havde en hel del kulde i kroppen – jeg skulle sørge for at gå i sauna og blive varmet igennem (som et led af flere for at få varme i kroppen – om man så tror på, at det overhovedet er en ting). Det har jeg gjort en håndfuld gange, og det er så sindssygt dejligt. Oven i den hot yoga jeg allerede dyrker, som er min klare favoritform (jeg går i Senses på Vesterbro). Og for at få endnu mere varme i kroppen, så fik jeg en InnerWarmth-behandling hos Beauty Avenue i fredags – hot stones, eksfoliering og varm indpakning. Oh yes please! Det var i øvrigt en julegave fra Stella til mig. I New York var vi i øvrigt i Ancient Baths til endnu mere varme bade – men det kommer med i min guide dertil.

Frisk grøntsagsjuice hver morgen

En af de ting jeg synes er rigtig svære at få nok af om vinteren, det er grøntsager. Jeg synes bare ikke, de er ligeså spændende som om sommeren. Og jeg har også bare lyst til tungere og varmere mad (apropos kulde i kroppen – jeg blev også bedt om at spise flere varme måltider). Så i stedet for fandt jeg på at købe Aarstidernes grøntsagsjuice. Der er opskrifter og ingredienser til tre forskellige juice – og de kan laves to gange. Der er altså mere end rigeligt juice til en hel uge. Og pludselig smager grøntsager godt! I morges lavede jeg en med gurkemeje, clementiner, ingefær, søde kartofter, citron og et ton gulerødder. Masser af gode ting indenbords, og det føles ikke grøntsagsagtigt. Og så er det selvfølgelig alt sammen økologisk.
 
Og så har jeg altså besluttet mig for, at jeg vil leve mere mañana mañana. Hvad jeg ikke når i dag, det når jeg måske i morgen. Eller dagen efter. Jeg vil ikke være uhøflig eller træde nogen over tæerne. Men jeg tænker lidt at alle dyr, alle blomster, alting går jo i dvale eller i hi henover vinteren. Det er den naturlige cyklus. Det bliver tidligere mørkt – det er meningen, vi skal sove mere. Så i stedet for at blive sur over manglende energi, så vil jeg forsøge  at indrette mig derefter. Så når jeg bare ikke ligeså meget, som jeg ville gøre på sommerdag. Og det, tænker jeg, er okay. Det lyder alt sammen mega frelst og helt sikkert svært at efterleve for jer der fx har børn. Men jeg har selv givet mig den udfordring at have computeren klappet sammen i langt højere grad end før i tiden – og det tror jeg faktisk gør en lille forskel også. Mere dynetyd, mere te, mere morgenkåbe. Mañana mañana.
Rockpaperdresses. Cathrine Widunok Wichmand, Avène Danmark
To a larger degree than ever before, I’m having such a lovely winter. Haha! It may sound weird, but I really think I have a positive balance on my winter account and haven’t yet been hit as hard by the winter blues as I usually am at this time of year. Normally, January is the toughtest and longest month ever. This year, it’s not so bad at all! 
I hope and think that I’m lucky enough to have dodged any kind of winter fatigue this time around – even if everyone’s Thailand trips on Instagram are trying their best to make it tough. Soon we’re out of winter for this year, though. The days have already been growing longer for a month by – we are headed towards lighter days. And hey – as of today, my birthday is only four months away so let’s start planning, haha! Spring is just around the corner.
I have also treated myself extra well. That’s been a specific goal after a rough autumn – almost pinned down in my calendar for me to take it seriously. You can power through a tough week, month, season way too intensely. But at some point it’s necessary to stop and ask yourself whether this pace really is the new norm – is it what we want? I don’t. I don’t want to be exhausted, and my new norm shouldn’t be a high pulse and insomnia. 
I’ve tried to make a point of treating myself well, do that little extra thing, spend a bit more money on me-stuff (real treatment of body and soul rather than clothing and shoes), take my time, make myself comfortable. On the outside as well as on the inside as I believe that the two things are inextricably connected.
Externally, I’ve focussed a lot on moisture. Winter dries out your skin and brings several challenges – it was especially crazy to feel in minus 15 degrees celcius in New York. I just couldn’t moisturise sufficiently! I had to reapply several times a day – and only with oil-based creams to avoid water-damaging my skin (most face creams are water-based – on cold days, wait 30 minutes to allow the water to be absorbed into the skin before venturing outside).
In Denmark, the skin doesn’t require that much extra consideration as it isn’t currently that cold. But we do turn up the heat – and that dries out your skin as well. You still have to treat yourself well! For that reason, my normal skincare routine with micellar water and Thermal Spring Water from Avène has been spiced up with extra moisture from the Hydrance line.
The little serum, Hydrance Intense, calms the skin – and that can be pretty nice, especially around my chin, where my scarf tends to irritate the skin. Do you guys also end up with a ruddy chin during winter? I do. The serum is packed with the good Thermal Spring Water as well as loads of moisture, which is released throughout the day. I find it intense in a non-greasy way, which is perfect for busy mornings requiring me to move on to the cream as quickly as possible.
The Hydrance cream comes in a rich and a light version – I grab everything with a ‘dry skin’ and ‘rich’ label on it. It’s so good for my skin when it feels tight e.g. after a shower, and it is also full of the Thermal Spring Water and moisture (the most important ingredient in the Hydrance line is actually a patented active complex, Cohederm, whose superpower is to regenerate the natural skin hydration and hydrolipidic film).
For my body, I go for two great hits; 1) scrub with a loofah (a kind of sponge – I get mine at Beauty Avenue) and 2) lots of moisture. If, like mine, your skin tends to be dry, you must, must use XeraCalm A.D – the balm version for extremely dry skin. I just bought mine at the pharmacy, which had a set of two, with 50% off one of them. I actually ended up buying a pair for my grandmother as well, for her birthday. It’s just such a fabulous cream, free from lots of conventional preservatives as it has a pretty nifty steril closing mechanism. No need for all of that preservation. It’s stuffed with moisture and feels so nice on the body after a shower. Especially on top of the loofah, which exfoliates as well as boosts blood circulation. 
I’ve also done other good things for myself, though, and the below may be my recipe on deferring winter fatigue? I’m planning to continue until spring and perhaps repeat next winter. Hopefully, it works!
Reflexology
I started getting reflexology end-November last year. It’s hands down the best I’ve done for myself in a long time. It’s as if I’ve found a way into myself. I can’t describe it better than that, but I experience this overwhelming sense of calm and balance. It’s actually part of the fertility treatment – I swapped acupuncture for reflexology, as I didn’t think the former worked wonders. But reflexology! It’s the wildest, I’m telling you. When she puts her hands on my feet – I’m in heaven. At the moment, she does so once a week. It’s a huge gift to give to myself, and I believe it contributes to keeping winter fatigue at bay.
Sauna and hot yoga
Another thing I started doing this winter – that’s sauna. Infrared sauna. My reflexologist told me that I have a lot of cold in my body – I had to find a sauna and regain some warmth (one of several things to heat myself up from the inside – whether you believe that’s a thing or not). I’ve done it a handful of times now, and it’s so insanely nice. On top of the hot yoga I’m already doing, which is definitely my favourite form (at Senses, in Vesterbro). To introduce even more heat into my body, I had a InnerWarmth treatment at Beauty Avenue last Friday – hot stones, exfoliation and hot wrapping. Oh yes please! Incidentally, that was a Christmas gift from Stella to me. In New York, we went for even hotter baths at Ancient Baths – more on that in my up-coming NYC guide.
Fresh veggie juice every morning
Some of the things I find really hard to get enough of in winter are veggies. I just don’t think that they are as exciting now as in summer. And then I also just gravitate towards heavier and warmer food now (speaking of the cold in my body – I’ve been asked to stock up on the hot meals). My solution became to purchase the veggie juice from Aarstiderne. It contains ingredients and recipes for three different juices – and you can make each of them twice. That’s more than enough juice for a week. And suddenly vegetables are tasty! This morning, I made one on turmeric, clementines, ginger, sweet potatoes, lemon and a tonne of carrots. Lots of good stuff, and it doesn’t feel too green. And all of it is of course organic.
Finally, I’ve decided to live more mañana mañana. What I don’t get done today, I may get to tomorrow. Or the day after. I don’t want to be impolite or step on anyone’s toes. However, I’m thinking that all animals, all flora, hibernate during winter. It’s the natural cycle. It gets dark earlier – we’re supposed to sleep more. Rather than getting frustrated with the lack of energy, I will try to adjust accordingly. I don’t get as much done as I do on a summer day. That’s okay. It sounds very glorified and is probably hard to comply with for those of you who for example have kids. But I’ve given myself the challenge of closing my laptop more often than I used to – and I think that makes a small difference as well. More duvet time, more tea, more bathrobe. Mañana, mañana.

15 kommentarer

 1. C. siger:

  Hvor lyder det bare dejligt! Og nogle gode huskeråd især det med de vandbaserede cremer i kulde.
  Jeg elsker at gøre rare ting for mig selv som ikke er materielle og har altid været god til det. Lige nu tillader pengepungen det desværre ikke helt, men det er virkelig dejligt, når det bliver prioriteret. Hvor går du til zoneterapi henne?

  1. Cathrine siger:

   Det gør jeg inde i K – jeg holder hende dog for mig selv lidt endnu af den simple grund, at det er lidt rart at have en smule privacy, når jeg er der, så jeg ikke støder på nogen jeg “kender”. Men jeg kan anbefale “Huskdigselv” inde i K. Hende har jeg talt med og hørt godt om! KH

 2. Charlotte siger:

  Hvor er din lækre badekåbe fra? 😊

  1. Cathrine siger:

   Den er fra Underprotection :-*

 3. Cecilie siger:

  Hej med dig,
  Dejligt indlæg – især på en mandag 🙂
  Hvor går du til zoneterapi og har du et link til din badekåbe?
  Hav en dejlig dag,
  Cecilie

  1. Cathrine siger:

   Den er lige her på udsalg: https://underprotection.dk/shop/loungewear/elise-robe-green-organic-cotton-sustainable-underwear-aw17/
   Jeg holder min zoneterapeut for mig selv, da jeg lige nu sætter pris på at have et space, hvor jeg ikke støder ind i folk jeg kender, men jeg har hørt meget godt om “husk dig selv” inde i K. KH

   1. Cecilie siger:

    Helt forståeligt!
    Tak for linket 🙂

 4. Amanda siger:

  Dejligt indlæg! Du er så super dygtig til at kombinere spons og personlige indlæg. Dog studsede jeg lidt over, at det øjensynligt er en måned siden vi skiftede til sommertid. Mig bekendt er det først om et par måneder 😉
  God mandag. Kh

  1. Cathrine siger:

   Haha, jeg mente solhverv! Du har ret <3 Mentalt er jeg allerede i sommerhumør åbenbart! KH

 5. Linn siger:

  Hvor er den smukke lyserøde kop fra? 😍

  1. Emma siger:

   Jeg synes det ligner en fra Studio Arhøj 😀

   1. Cathrine siger:

    Præcis! Har købt den i Stilleben!

 6. Maja siger:

  Jeg er også meget interesseret i at høre, hvor du går til zoneterapi henne?😊

  1. Cathrine siger:

   Holder hende for mig selv lidt endnu, da jeg sætter rigtig stor pris på at få lov at være lidt for mig selv og ikke støde ind i folk jeg kender. Men jeg har hørt rigtig godt om “husk dig selv” inde i K. KH

 7. Anne Ruge siger:

  Din hårfarve ser mega flot, og lysere, ud.
  Er det blevet farvet? I så fald hvor?
  Anne

Send en besked