Top

Vis mig din by: Århus

17.07.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

For nogle år tilbage lavede jeg en guide til Aarhus (det var i samarbejde med DSB, find den her) – som jeg skrev det, for jeg troede, det var det der var besluttet var bedst for alle at kalde Smilets by. Så hang vi andre Kjøwenhavnere fast i bolle-Å’et, kunne det opfattes som offensive. Men takket være Josephine har jeg nu forstået. Er man ægte århusianer, ja så skal det være med bolle og hele svineriet.

Tag rigtig godt imod kæreste Josephine, som jeg har fornøjelsen af at skrive med her og der på insta fx. Til påskefrokosten under Corona lavede hun stopdans for os på live – hvilket vi hurtigt erfarede var utroligt svært på distancen og så med ringe netforbindelse, haha! Det er så hyggeligt, for hun har kigget forbi i mange år efterhånden. Og sådan kan jeg også føle mig hjemme med mange af jer.

Vi skal i dag til hendes hjemby, og hun tager os gennem alle områderne og især de bedste spisesteder (men også et lille tip om gode legepladser for dem der har ungerne med på storbytur). Rigtig god fornøjelse!

Rockpaperdresses, Århus guide
Møllestien

Smilets by, verdens mindste storby, Danish for progress. Kært barn har mange navne, men uanset hvilken et du vælger at gå med, så velkommen til Århus.

Først og fremmest tak til søde Cathrine for at give mig muligheden for at dele nogle af min bys bedste steder med jer. En opgave jeg tager på mig med stor ydmyghed og æresfrygt, for hvordan får man egentlig nedfældet alle de skønne, små perler ens by har at byde på uden at lyde som den lokale turistchef? Forhåbentlig med personlighed. Det er i hvert fald mit håb, at denne guide til Århus kan lede dig uden om de værste turistfælder og den gennemsnitlige caféburger og give dig et mere nuanceret billede af byen.

Og lad os bare starte der. Jeg har spenderet det meste af mine 28 år inden for Århus’ kommunegrænse – fra forstadslivet i nord til livet i midtbyen, og ja det hedder det. Ikke centrum, men midtbyen, og er du lokal vil Å’et aldrig blive byttet ud med AA. Anyways, så vil jeg til hver en tid argumentere for, at jeg er rimelig velbevandret i, hvad byen har at byde på. Mange forbinder Århus med store fadøl nede ved Åen, regnbuen på toppen af Aros og måske endda de hvii’e fra Fredensvang (også kendt som AGF-fans, hvis nogen var tvivl). Jeg er sågar blevet spurgt om, hvor meget der egentlig er at se i Århus, og om det ikke bare er et par gader? Til det må svaret være: Der er meget at se, og der er en del flere gader end to. Så lad os bare komme i gang.

Rockpaperdresses, Århus guide
Frederiksbjerg

Århus Midtby

Selvom Århus nærmest kun strækker sig over ét postnummer, er byen opdelt i flere bydele, og allerede her vil jeg gerne smide første tip i puljen: Prøv at bevæg dig lidt væk fra midtbyen og latinerkvarteret og lidt mere ud mod både Trøjborg, Frederiksbjerg og havnen. På den måde oplever du mere af byen, og du kan også være heldig at finde små, hemmelige perler som ikke findes i diverse byguides – og byen er heldigvis ikke større, end at du hurtigt kan gå eller cykle rundt til det hele.

Rockpaperdresses, Århus guide
Lïst

MEN, starter du i midtbyen er det næsten uundgåeligt ikke at svinge forbi Latinerkvarterets skæve brostensgader og små butikker. Her finder du kendte mærkevarebutikker, lokale, upcoming brands og charmerende fortovscafeer side om side. Er du på udkig efter nyt til klædeskabet, bør du svinge ind forbi Lïst i Badstuegade. Alle items er lavet af reststoffer, hvilket betyder, at man bruger eksisterende materialer i stedet for at fremstille nyt, og oftest er der kun få af hver style for at undgå overproduktion. Bæredygtig tankegang og smukke kollektioner, what’s not to like?

Det er også i Latinerkvarteret, du finder en af byens bedste is. Hos Mammis Gelato på Rosensgade får du frisklavet is, som kun italienerne kan lave det, og hvis du er heldig at få en plads i solen ude foran butikken, kan du passende lige lukke øjnene et øjeblik og forestille dig, at du sidder på en italiensk piazza, inden du graver dig ned i is med saltkaramel, Valrhona chokolade eller Amarena-kirsebær. Er du i den anden ende af byen finder du også en Mammis Gelato på Jægergårdsgade.

Rockpaperdresses, Århus guide
Frederiksbjerg

Frederiksbjerg

Og nu vi taler om Jægergårdsgade, så er det her en ny bydel begynder. Frederiksbjerg er måske ikke det mest kendte område i Århus, men her er masser af fine butikker med kunsthåndværk, hyggelige spisesteder og kulørte byhuse, der er særdeles instaworthy.

Kommer du en onsdag eller lørdag, så snyd ikke dig selv for en tur forbi Ingerslev Marked, og har du måske lejet et sommerhus i nærheden, så sørg for at få fyldt godt op af nyopgravede kartofler, friske fiskefrikadeller og øko-æg, mens du er her. Det fås ikke meget mere lokalt og lækkert.

Har du mod på at bevæge dig endnu længere ud af byen, så følg skiltene til Tangkrogen og gå langs vandet indtil du rammer Den Uendelige Bro ude ved Ballehage Strand. Oprindeligt var broen en del af udstillingen Sculpture by the Sea i 2015, men den blev så populær en installation blandt både lokale og turister, at den sidenhen er blevet fast inventar fra april-oktober, og er du A-menneske, er det måske det smukkeste sted at nyde solopgangen fra.

Trøjborg

I modsatte ende af Frederiksbjerg ligger bydelen Trøjborg, også kendt som ”byen i byen”. På Trøjborg finder du et lille mini-Århus med hyggelige cafeer, specialbutikker, værtshuse, egen biograf og kun ganske få meter til skov og strand. 

Når jeg engang bliver rig, skal jeg have en lejlighed her, men indtil da, må jeg nøjes med at komme forbi og nyde en is hos Dolce Vita på toppen af Tordenskjoldsgade eller byens uden tvivl bedste burger, som fås hos Kødstadens Burger Joint på Otto Ruds Gade, og som passende kan tages med som take away og nydes ovre i Riis skov eller nede på stranden få hundrede meter derfra.

Rockpaperdresses, Århus guide
Dokk1

Havnen og Århus Ø

Århus har en lang og stolt historie, når det kommer til skibsfart og søtransport, og i dag er Århus Havn faktisk en af Nordeuropas største. Over de senere år er havnen dog gået fra udelukkende at være en lukket erhvervs- og trafikhavn med tung industri og store Mærskcontainerskibe til i dag også at huse spirende, kreative miljøer, et havnebad, lejlighedskomplekser og et af byens kendte vartegn, Dokk1.

Hvis man bevæger sig ned mod havnen, er Dokk1 er med sine skarpe kanter og markante facade svær at overse. Udover at være bibliotek, borgerservice og hjemsted for DR’s vejr- og sportsredaktion er Dokk1 også et kulturhus med masser af tilbud, koncerter, workshops, foredrag og meget mere, som man kan tjekke ud. Har man børn med, er der også flere legepladser rundt om bygningen, som står til fri afbenyttelse for både små og store legebørn – man kan dog forvente skæve blikke, når man hopper rundt alene uden børn på de gyngende platforme i en alder af 28, men lad nu det ligge…

Kommer du ind med Molslinjen, er du nærmest kun et svømmetag væk fra det arkitekttegnede havnebad ved bassin 7 på Århus Ø. Når vejret er godt, er havnebadet selvsagt et populært sted at besøge, men man kan også sagtens slentre en tur forbi på en gråvejrsdag og måske gå op i det kantede, hvide udsigtstårn, hvor man kan nyde udsigten ud over Århusbugten.

Spis og drik dig gennem Århus

Ingen guide uden madanbefalinger, og som nævnt helt i starten er der meget mere at give sig i kast med end den klassiske cafeburger, så hold fast!

Morgenmad

Om du bare lige skal have en hurtig bolle med på farten eller har tid til at sidde lidt længere, så er Jumbo et besøg værd. Bageriet ligger på Mindet 4, bagved Dokk1 og rimelig afsides fra det meste andet – medmindre du kommer med Flixbus, der bogstavlig talt holder på den anden side af vejen. Her kan du tanke op på både surdejsbrød, friskmalet kaffe, arme riddere og croissanter i et hyggeligt, New Yorker-inspireret lokale, mens du lægger en slagplan for resten af dagen.

Lidt samme setup møder du på Vesterlauget i Vestergade. Sidst på eftermiddagen og om aftenen, kan det være svært at finde et ledigt bord, men om morgenen kan du tit sidde i ro og mag og nyde Laugets morgenbræt med et blødkogt æg og en lun, nybagt bolle med ost og hjemmelavet marmelade til en flad 50’er.

Skal der lidt mere på bordet, skal du enten forbi Åland i Jægergårdsgade eller Spiselauget på Godsbanen. Hos Åland sammensætter du selv din morgenmad/brunch med 3, 4 eller 5 retter, og du kan vælge alt mellem den klassiske æg/bacon-kombination til en mere moderne chiagrød med rabarber og kokos. På Spiselauget behøver du til gengæld ikke vælge. Her får du alt, hvad hjertet begærer af hjemmebag, pålæg, frugt, nøddecreme, æg og pølser og pandekager. Spiselaugets brunch serveres kun i weekenden, og det er en god idé at bestille bord på forhånd, hvis du vil kunne mæske dig i de lækre sager.

Frokost

Hvem elsker ikke en god toast? Hos Toast it i Klostergade kan du få en Classic, som du kender den med fransk landskinke og havarti, men også toast med porchetta, chorizo, grillede auberginer eller alt muligt andet lækkert er på menuen hos det lille spisested.

Med en stor havn følger også adgang til lækker fisk og skaldyr, og er der ét sted, der kan tilberede havdyr, så smagsløgene hviner af glæde, er det Mefisto. Siden 1995 har restauranten forsynet lokale og turister med fiskelækkerier fra adressen i Volden, og jeg kan til hver en tid spise en rejemad herfra!

Rockpaperdresses, Århus guide

Aftensmad

Det kan godt være din tur er gået til Århus, men vidste du, at der findes en direkte linje Århus-Vietnam? Den hedder Pho C&P, og afgangen går fra Sønder Allé 14. Stedet er voldsomt populært blandt århusianere, så husk at booke bord, hvis du vil nyde smagen af autentisk gadekøkken. Her bydes på både pho, bun, banh hoi og my quang og så må du endelig ikke snyde dig selv for de friske forårsruller med ribbenssteg – flæskesvær er en forrygende ingrediens til den slags.

Er du mere en pizza kinda girl, så er det Pizza Propria, du skal gå efter. Her er de inspireret af den napolitanske pizza, der har en lidt tyndere og blødere bund, som fremhæver råvarernes smag, og hvor man (uanset hvor mæt man er) ikke vil levne én eneste krumme.

Skal menuen have et nøk op og måske endda tilføjes en vinmenu, så skal du forbi enten Restaurant Komfur eller Klassisk Bistro 65. Begge steder bliver du svøbt i god service og fodret med lækre råvarer. Kærlighed i spiselig form.

Drinks

Personligt kan jeg godt lide at runde en god aften af med en drink eller et glas vin, og derfor får I også lige et par steder, hvor man kan få stillet den trang. Hos vinbaren Plan B har de et genialt koncept med tre smageglas for 100,-, du vælger selv om det skal være hvid- eller rødvin, og så får du et lille bræt med tre forskellige vine. Supergodt, hvis man kan være lidt ubeslutsom eller bare vil prøve så meget som muligt. Derudover har de også vindrinks på kortet, som jeg uden at blinke vil anbefale, selv hvis man ikke er den store vindrikker.

Et andet sted, hvor jeg har siddet mange aftener er Vin & Petanque, som ikke ligger langt derfra. Som navnet antyder kan du drikke vin og spille petanque, som var du i en fransk park, og er du blevet så glad for vinen, at du skal have en ekstra flaske med hjem, er stedet også en butik, så du nemt kan fylde lageret med din nye favorit.

Sidst, men absolut ikke mindst, har vi Gedulgt. Det er lidt med Gedulgt, som det er med Fight Club – vi taler ikke om det, og du skal selv vide, hvor det er. Når/hvis du finder det, er du til gengæld landet i drinkshimlen, hvor smagen er én ting, men præsentationen er lige så vigtig. Du kan bl.a. få en drink serveret i et minibadekar eller en med popcorn på toppen – hvadbehager!

Som du måske kan fornemme, er der masser af se, gøre, spise og drikke i Århus, og dette er endda kun en brøkdel af alle de gode steder, der findes i byen. Jeg håber dog alligevel, at det har givet lidt inspiration til dit næste visit, og så håber jeg naturligvis, at vi ses.

Kærligst Josephine.

Rockpaperdresses, Århus guide
Møllestien

19 kommentarer

 1. Emilie siger:

  Sikke en virkelig dejlig guide! Jeg har efterhånden været i Århus en hel del gange, men der var steder, jeg ikke kendte til i din guide. Tak for det! Og så er det jo passende, når jeg har en Århus-tur lige om hjørnet 🙂

  1. Josephine siger:

   Tak Emilie – jeg håber, du kan nå forbi nogle af stederne på din næste tur ☺️

 2. Nynne siger:

  Dejlig guide af en by, jeg kender og elsker – rigtig godt klaret! 🙂 Og så lige en lille update: gaden med Kødstadens Burger joint (som helt utvivlsomt laver de lækreste burgere) hedder Otte Ruds Gade. Også selvom jeg alle dage har tænkt Otto var mere passende 😉

  1. Josephine siger:

   Hej Nynne
   Mange tak – og du har da helt ret med Otte/Otto, der er vist gået autopilot i tastefingerne 🙂
   /Josephine.

 3. Teresa siger:

  Dejlig guide! Vil blot indskyde, at Århus’ bedste is efter min mening er Social Foodies – prøv deres isvaffel overtrukket med chokolade, 2 kugler og guf (som er det samme som det de putter indeni deres hjemmelavede flødeboller) – den smager SÅ godt!

  1. Josephine siger:

   Hej Teresa
   Det kan jeg næsten kun forestille mig! Har kun prøvet deres chokolade og flødeboller, men isen skal da klart på listen, tak!😊
   /Josephine.

 4. Sofie siger:

  God guide! 🙌
  Som ærke-aarhusianer skal der tilføjes SMAGFØRST, hvor der kan købes vin og alkohol efter god vejledning og hvor man, som navnet antyder, kan smage på det før man køber.
  Fredag og lørdag har de også vinbar. Her kan du få fantastisk vin i gode omgivelser (Jægergårdsgade) og til rigtig fornuftige priser. Desuden kan du selv medbringe din mad (evt fra en af de andre caféer i Jægergårdsgade), når de har vinbar.
  /Sofie

  1. Josephine siger:

   Åh ja, SMAGFØRST er et skønt sted, og det var faktisk også på bruttolisten sammen med Vin Danmark nede på havnen, men det er jo næsten umuligt at få alle de gode steder med i ét blogindlæg😊

 5. Pernille siger:

  Dejlig guide! Som kaffedrikkende aarhusianer vil jeg også lige slå et slag for alle de enormt gode kaffebarer, der ligger rundt omkring i Aarhus. La Cabra i Graven er en klassiker, Bill’s Coffee i Vestergade har hyggelige lokaler og skønt, uformelt personale, Stiller’s Coffee i Klostergade er sublim og lidt gemt væk i en baggård, og Street Coffee ligger flere steder i byen og laver skøn iskaffe.
  /Pernille

  1. Josephine siger:

   Tak for gode inputs, Pernille😊 jeg drikker desværre ikke selv kaffe, så synes ikke, jeg ville kloge mig på det punkt, så det er skønt med nogle rigtige kaffeeksperter på linjen ☕️

  2. Sille siger:

   – Og La Cabra har virkelig lækkert bagværk af forskellig art til den super lækre kaffe!

 6. Tea siger:

  Tak for en dejlig guide! Den vil jeg bruge! Har en Århus tur, med tre små børn, i ærmet . Vi vil besøge Tivoli friheden og Moesgaard bl.a. Har du eller andre århusianere mon tips til en god legeplads?

  1. Josephine siger:

   Hej Tea
   Selv tak, jeg håber, I kan bruge nogle af dem ☺️ Var selv i Tivoli Friheden sidste weekend, hvor de kører blomsterfestival for tiden – super fint!
   Der er en ret fed, ny legeplads i Botanisk have oppe ved siden af væksthusene, som I kan overveje at besøge – der kan I helt sikkert underholde ungerne👍🏼

   1. Tea siger:

    Tusind tak for dit svar! Den vil vi helt sikkert tjekke ud!

  2. Sille siger:

   Der er en dejlig stor legeplads i Mindeparken – lige ved indgangen til Marselisborg Slot (så kan man også lige få et glimt at det ☺️). Og så er der Børnenes Jord i Øgaderne en spytklat fra centrum. En bemandet legeplads for de lidt større børn med dyr, aktiviteter osv. Prøv at tjekke det ud på Facebook!

 7. Marie Jacobsen siger:

  Håber virkelig på en guide til Silkeborg!!! :-))))

 8. Emma siger:

  Jeg vil også godt lige slå et slag for Street Food nede ved Rutebilstationen. Virkelig hyggeligt – særligt når man kan sidde ude om sommeren, men der er også dejligt indenfor. Og så kan få god mad til billige penge, og der er noget for enhver smag 🙂 Går turen i stedet på restaurant, så laver Møf altså virkelig god mad. Lidt i den dyre ende, men smagfuld mad og med lokale råvarer. Og så er stedet virkelig hyggeligt og lidt intimt.

  Når det kommer til shopping, så vil jeg gerne anbefale Kaiku, der godt nok ligger lidt væk fra midtbyen, men som virkelig er et besøg værd. De har rigtig mange lækre designting, og noget, man ikke finder alle steder. Balsalen i midtbyen kan lidt det samme, men Kaiku er favoritten.

 9. Pernille Sindberg siger:

  Fin guide og gode inputs ovenfor til vores dejlige by ❤️

  Dog vil jeg gerne lige tilføje lidt:
  S’vinbar er den hyggeligste lille vinbar med det sødeste personale. Min absolut yndlingsvinbar!

  Restaurant Møf er ligeledes fuldstændig fantastisk! En restaurant med skøn mad og vin (og ikke en bøf-restaurant, som navnet ellers kunne lede hen på).

  Hvis man bevæger sig lidt ud af byen, fx til Moesgaard Museum, som en ovenfor foreslår, så prøv Restaurant Skovmøllen, som er en gammel mølle midt i skovens dybe stillero, der er lavet om til en restaurant. De kører en vildt lækker brunch, kaffe+kage og frokost.

  Angående shopping vil jeg også lige slå et slag for to secondhand-muligheder, nemlig Högenhoff som er luksus-secondhand, og Komma, som er en blanding af både dyrt og billigt 🧡

 10. Mette H. siger:

  Åh, Aarhus <3 dejligste lille storby.

  Jeg må også lige sende en stor, varm anbefaling til FIKA i Jærgergårdsgade. De laver de mest overdådige, velsmagende salater, og deres aubergine-creme er to die for!

Send en besked