Top

Vis mig din by: Kerteminde

12.07.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Jeg er så dybt imponeret, hvor skilled I er ud i blogging – I skriver så fint og tager altså så smukke billeder. Det er en fornøjelse for mig at give plads til alle jeres byer!

I dag skal vi en tur til Kerteminde – jeg har ikke haft glæde af byen siden vi var på lejrskole i 2. klasse, men det ser ud til at være en kæmpe fejl.

Så byd velkommen til Rikke, der tager os en tur til Fyn i dag.

***

Jeg er ret ydmyg over at få lov at præsentere min by, her på Cathrines side, men jeg synes virkelig at Kerteminde fortjener at komme på landkortet.

Kerteminde er en gammel købstadsby beliggende på det nordøstlige Fyn med cirka 20 km til Odense og 20 km til Nyborg, så det er bare en hurtig afstikker fra motorvejen hen over Fyn. Her bor cirka 6000 mennesker, men om sommeren strømmer mange mennesker hertil, for Kerteminde er en rigtig sommerby. Vi har to skønne strande på hver sin side af byen- Nordstranden og Sydstranden. Jeg tror ikke jeg lyver hvis jeg siger at det er nogle af de bedste strande i Danmark 😉. 

Gaderne i byen er fyldt med gamle, smalle, høje, skæve og farverige byhuse hvor der lige nu står de smukkeste stokkeroser foran. Bare det at gå rundt i gaderne og kigge på de gamle huse med smukke gamle døre og detaljer er en oplevelse værd. Rundt omkring i bymidten, kan man også støde på små lokale værtshuse, antikvitetshandlere, museer og gallerier.

På trods af byens størrelse og beliggenhed i vandkanten har vi et fantastisk butiksliv, hvor vi som lokale kan få alt det vi har behov for. Inden for de sidste par år er der kommet flere butikker til og jeg er ret vild med, hvor godt det går med butikslivet i vores lille by, her på Fyn. I byens hovedgade, Langegade, ligger for eksempel byens nye skobutik Twenty20 og på den anden side ligger en af mine yndlingsbutikker, livsstilbutikken Hecter. Midt på Langegade, skal du prøve at gå ind i gården ved museet Farvergården og nyde den fine have. Hvis I har tid, kan jeg også anbefale at besøge museet, som tager dig med gennem Kerteminde i 1900-tallet og her er der desuden gratis entré. I den anden ende af Langegade ligger en anden lille yndlingsbutik, Abel Spendabel hvor man både finder tøj, planter og andre lækre nips til hjemmet.

I sidegaden Vestergade, bør I svinge ind omkring Den Gamle Købmandsgård, som har et stort udvalg af vine, specialøl og delikatesser. Ved siden af Købmandsgården er der netop åbnet en ny tøjbutik. Nuvel Studio, med virkeligt lækkert tøj med nationale og internationale brands.

Hvis I ikke allerede har bemærket duften af hjemmebagte vafler når I kommer til byen, vil I helt sikkert mødes af duften hvis I bevæger jer ned ad Trollegade. Her ligger Vaffelhuset, som laver de lækreste isvafler og her er de ikke nærige med isen. Vaffelhuset er netop (igen) blevet kåret som Fyns bedste og Danmarks 3. bedste ishus via www.opdagdanmark.dk.

I Trollegade ligger også den hyggelige museumsbutik Høkeren. Butikken er indrettet som en gammel købmandsbutik fra starten af 1900’tallet og her er virkelig mange fine træ-ting og legetøj som I sikkert ville kunne genkende fra jeres egen barndom. Lige ved siden af Høkeren ligger Galleri KIK der hver uge har forskellige kunstnere som udstiller deres værker. Ofte kan man være heldig at få en snak med kunstneren selv, da det er ofte dem der passer galleriet.

Lidt længere væk fra hovedstrøget ligger den nyåbnede Ville Kulla, som er en lille fin butik med blandt andet loppefund fra Frankrig. Tine der ejer butikken, tager selv til Frankrig nogle gange om året og køber ting med hjem, så her er der mulighed for at du kan få en lille bid af Frankrig selvom turen ikke går dertil i år.

Ville Kulla

Trænger I til et kulturelt input vil jeg anbefale at besøge byens Kunstmuseum, Johannes Larsen Museet, som ligger smukt på toppen af Møllebakken. Her er den faste udstilling med malerier af primært Johannes Larsen og Fritz Syberg. Derudover er der altid spændende forskellige udstillinger. Her er en skøn ro og det der også gør det så spændende at komme på museet er, at man kan besøge Johannes Larsens’ eget kunstnerhjem og værksted, som står ligesom da familien boede der i første halvdel af 1900-tallet og man kan gå en tur i den store fine museumshave.

Hvis sulten eller kaffetørsten melder sig under besøget, har de også deres egen cafe, Kaffehuset, hvor der på den ene terrasse er en fin udsigt udover haven og til den anden side ligger en terrasse med udsigt udover Storebælt. På vej ud af museet skal I huske, lige at gå over på den anden side af vejen, og besøge den gamle mølle og store fine køkkenhave, som passes af frivillige.

Johannes Larsen Museet + Café, Møllebakke 14, Kerteminde. Åbningstider man-søn kl. 10-17

Spisesteder 

Hvis I er vilde med fisk, er I kommet til det helt rigtige sted. Er I til den helt store gourmetoplevelse, bør I bestille bord på Rudolf Mathis, som serverer udsøgt mad og vine og med et bord på restaurantens terrasse, som ligger lige ud til havneløbet fås det ikke meget bedre.

Rudolf Mathis, Dosseringen 13, Kerteminde. Åbningstider: Tirs-lør kl. 12-13.45 (sidste bestilling) 18-21.30 (sidste bestilling). Søndagsåbent indtil 16. august. Det er en god idé at bestille bord.

Hvis I er til den mere autentiske oplevelse, kan I gå lidt længere ned af Dosseringen til Boris fisk, hvor I kan få den klassiske Fish’n’Chips eller lækker varmrøget laks, lige til at spise på den hyggelige Jollehavn ved siden af Sydstranden.

Hvis I vil købe fisk og tilberede det selv, skal I købe fisken hos Boesen på Lillestranden, hvor der er masser af frisk fisk, rejer og røgede fisk at vælge imellem. Fisken bliver solgt i et lille skur med hyttefade bagved, hvor fisken ligger og holder sig frisk. Det er virkelig også et besøg værd, bare for at se stedet og den hyggelige Lillestrand. Boesen fisk har kun åbent fra torsdag-lørdag fra kl. 9-12 og der kan godt være lukket nogle uger hen over sommeren.

Hvis I ikke lige er til fisk, så er der heldigvis også andre gode spisesteder. En af vores favoritter er Firenze i Trollegade, som laver de lækreste italienske pizzaer og pastaretter. Rossano og hans søn Simon, som har stedet, kommer selv fra Italien og har haft restauranten i Kerteminde siden 1982. Man kan sidde i restauranten og om sommeren er der også mulighed for at få en plads på deres hyggelige terrasse. Ellers kan man jo vælge at tage pizzaen med under armen og sætte sig på den hyggelige renæssancehavn og se på bådene der tøffer ind og ud af havneløbet og de unge mennesker som hopper vandet fra Langebro.

Firenze, Trollegade 2F, Kerteminde. Åbningstider man-søn kl. 12.30-23

Lige ud til Renæssancehavnen ligger også Kertemindes eneste, men skønne café, Lulu’s Café og Boutique. De laver tapas, friske sandwichs og lækre salater hvor man kan tilvælge varmrøget laks eller kylling.

Lulu’s Café og Boutique, Langegade 2a, Kerteminde. Åbningstider: Man-fre kl. 10-17.30, lør og søn kl. 10-17.30. Pop-up vinbar tors-lør kl. 18-21.

I 2017 åbnede det nye golfanlæg Great Northern i Kerteminde. Jeg har ingen forstand på golf, men anlægget skulle være af høj høj klasse. Jeg har dog besøgt deres restaurant flere gange, som er åben for alle og der kan man sagtens få en bid af den luksus som Great Northern byder på, selvom man ikke spiller golf. Ofte får vi bare deres lækre burger, men man kan også gå ombord i 3-5-retters aftenmenu og hvis det er godt vejr er der ikke noget bedre end at sidde på deres terrasse og nyde solnedgangen over golfbanen. 

Ved siden af golfbanerne åbnede der sidste år det lækreste SPA. Det holder stadig lukket på grund af omstændighederne med Corona, men de skulle omsider åbne igen til august. Hvis man ikke lige har en hel eller halv dag til at gå i spa, kan jeg anbefale at booke en yoga session, for så kan man nemlig også benytte deres lækre bad og omklædning! Great Northern er virkelig et besøg værd!

Great Northern, Great Northen Avenue 1, Kerteminde. Åbningstider man-søn kl. 11.30-22

Hindsholm

Nord for Kerteminde ligger halvøen Hindsholm, som bestemt er et besøg værd. Halvøen er et oplagt til en dagsudflugt i bil eller på cykel. Her er den skønneste natur med de rene Postmand Per landskaber, de mest idylliske landsbyer, gallerier, B&B og desuden vrimler det med lokale vejboder og gårdbutikker, fx Nybro Frugt hvor I kan købe lækker frisk frugt og deres populære æblemost.

Hvis I bevæger jer ud på Hindsholm, kan I passende starte med at køre til den lille landsby Måle, hvor der ligger den skønneste økologiske bagerbod, som byder på alt fra morgenbrød, croissanter, flutes, sandwichs, hjemmelavede saft, friskpressede juice, god kaffe og om aftenen bager de lækre pizzaer. 

Rockpaperdresses, Guide Kerteminde
Måle Bagerbod

Måle Bagerbod, Måle Bygade 49, åbent henover sommeren tirs-søn kl. 9-21.

Derefter kan I fortsætte til det nordligste punkt på fyn- Fyns Hoved, hvor der venter en fantastik flot gåtur på cirka en times tid. Kør syd på igen via Stubberup og videre til Bøgebjerg Strand, hvor det er værd at stoppe op og tage en frisk dukkert i Storebælt. Herfra kan I køre til Måle igen og spise på det hyggelige Røgeri, som levere røgvarer til mange af Danmarks bedste restauranter eller I kan købe deres lækre varer og delikatesser med hjem.

Røgeri Hindsholm, Stavrevej 4, Måle, Kerteminde. Åbningstider ons kl. 10-16, tors kl. 10-18, fre-søn 10-16

I kan også vælge at køre mod den hyggelige landsby Mesinge, hvor I finder den fineste lille loppebutik og Cafe Kirkeladen. Som navnet referer til, har de indrettet en hyggelig lille cafe ved siden af byens kirke med den skønneste have til, hvor man også kan være heldig at få et bord.

Café Kirkeladen, Mesing Bygade 57, Mesinge, Kerteminde. Åbningstider man-søn kl. 12-21

Hvis I vil have naturoplevelser tættere på Kerteminde, kan jeg anbefale at gå en tur i Sybergland, som er et stort nyanlagt rekreativt naturområde, med søer og marker. Her kan I se bagsiden af golfanlægget Great Northern og hvis I er heldig, kommer I helt tæt på de søde kvæg fra Sybergkvæg. Det kan anbefales at tage frokosten med, for der er gode muligheder for at nyde den ved bænke og shelters i området.

Sybergland, Parkering ved Tårup Strandvej, Kerteminde.

Jeg håber, at vi ses i Kerteminde 😊

Rockpaperdresses, Guide Kerteminde

7 kommentarer

 1. Frederikke siger:

  Gårdbutikken på Lundsgaard Gods er også virkelig fin – ligesom har man god tid i Kerteminde (og er der en onsdag eller lørdag) er det et must at tage til Romsø 🙂 Båden går fra Havnen, og øen er ikke stor, men der er fritgående hjorte og uberørt natur, som er rigtigt fint 😀

  1. Cathrine siger:

   Åh det lyder idyllisk! KH

 2. Ditte siger:

  Meget dejlig guide! Jeg er selv opvokset på Sydvestfyn og bor nu i Odense, men jeg synes heller ikke, der findes skønnere pletter på Fyn om sommeren end Kerteminde og Hindsholm. Kirsebærfestivalen i Kerteminde i juli plejer også at være et tilløbsstykke, men den er selvfølgelig aflyst i år – næste år! Jeg er også kæmpefan af Måle Bagerbod. Idyllen (og bagværk+kaffe) er helt klart køreturen værd.

 3. Julia Venus siger:

  Tak for en fin, grundig og overskuelig “guided” rund i smukke Kerteminde. Rigtig rart for en nytilflytter (pr. 28.8.2020) som mig😃
  Særligt det om Hindsholm er til stor inspiration – har “kun” været på smukke Fyns Hoved…hvilket til gengæld er en meget meget skøn naturoplevelse 💚☀️

  Jeg kan VARMT anbefale byens über luksuriøse GREAT NORTHERN SPA. Var der i mandags, efter de er genåbnet. De har ændret konceptet, så man booker 3 timer med fri adgang til alle de lækre faciliteter. Det er virkelig eksklusivt og de lukker kun 20 personer ind ad gangen pr. 3-timers tidsrum.
  Min kæreste og jeg valgte tidsrummet 8-11, og tog efterfølgende på golfklubbens restaurant EAT og spiste god frokost og delte en flaske rosé bagefter 😍 …Det kan virkelig anbefales. Vi havde taget hele dagen fri og forlod de smukke omgivelser sansemættede og totalt genopladet 😌

  Great Northern (og hele Kerteminde) har min varmeste anbefaling 👌🏽💝

 4. SANNE siger:

  Kerteminde er ret speciel, og jeg kan nikke genkendende til nogle ting. Det kan ærgre mig en smule at I ikke gik lidt dybere ind på Lulu’s café for de har virkelig nogle lækre ting, og beliggenheden ligger perfekt til en rundtur i Kerteminde 🙂

 5. Nuvelstudio siger:

  Et dejligt, og varmt blogindlæg om Kerteminde hvor vi bliver omtalt. Man får et smil om munden over alle de fortræffeligheder vores lille by kan byde på <3

 6. Sallingplast siger:

  Fantastisk lille indlæg om en skøn by på Fyn. Her har Sallingplast bl.a sat havnepæle op når vi nu taler om havn.

Send en besked