Top

Vis mig din by: Lyngby

21.07.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Vi har altså lige en håndfuld guides til, før jeg vender tilbage til everyday life. Men jeg tager gerne imod flere guides – der kommer også en lille skrive-bog-“ferie” i august eller september, og så er det jo skønt at få lidt inspiration til efterårsferien.

I dag skal vi med Helena til Lyngby. Og jeg var fuldstændig som hende, en centerrotte, da jeg voksede op. Hørsholm Midtpunkt, i hjertet. Og når det var for småt (eller man gerne ville i Zara), så gik turen til Lyngby Storcenter. Lyngby er altså et særligt sted, og når jeg læser Helenas ord om byen og ser al den smukke natur, så kan jeg virkelig godt forstå, at byen bliver ved med at være populær for børnefamilier. Især som en mulighed efter at have boet i København. Den har lidt af det hele, og det skal I rigtignok få at se her!

Lyngby guide, Rockpaperdresses

Så er det blevet min tur til at vise min by: Lyngby. Byen har egentlig ikke været min så længe endda. To år har jeg boet her, og det var ikke ligefrem kærlighed ved første blik. Jeg flyttede til Lyngby, fordi min kæreste er kommunalpolitiker i Lyngby-Taarbæk Kommune, og derfor skal være bosat her. Ikke lige drømmen for en, der havde tænkt sig at bo resten af livet i København, men Lyngby har overbevist mig, og jeg er blevet vildt glad for at bo her. Selvom det stadigvæk kan være liiiidt irriterende, at skulle hjem med toget kl. 3 om natten, når man har givet den (for meget) gas i Kødbyen. Men altså, turen tager faktisk kun 20 minutter med S-toget. Lyngby er derfor også en oplagt destination for en endagstur fra København. Det er superlet at komme hertil med S-toget (linje A og E), hvor man tilmed må have sin cykel med ganske gratis. 

Min begejstring for Lyngby skyldes ikke mindst de dejligste grønne områder, som også er den helt store upgrade i forhold til mit Københavnerliv. Jojo, Søerne er da hyggelige, men der er jo altid vanvittige mange mennesker og voldsom trafik (lyder rigtig som en forælder fra provinsen haha). Men derudover byder Lyngby også på gode shoppe-muligheder med både Lyngby Storcenter, Magasin og Hovedgaden. Men lad os starte i det grønne, nu hvor jeg har udråbt det som byens hovedattraktion. 

Lyngby Sø

Lyngby sø ligger centralt i byen og er forbundet med Bagsværd sø og Furesøen blandt andet via Mølleåen. Hele vejen rundt om søen er der en sti, hvor man kan gå, cykle eller løbe. Turen er cirka 4,5 kilometer. Det er også muligt at leje kanoer, kajakker og robåde, så man kan sejle en tur på søerne, hvilket er vildt hyggeligt. Pak en madpakke og så af sti afsted. Man skal dog lige et stykke væk fra Lyngby centrum for at finde bådudlejningen, som ligger på Nybrovej 384. Der er en lignende bådudlejning på Nybrovej 520. 

Brede

Med kano kan faktisk også komme helt til Brede, om end det kræver et løft af kanoen over en vej en gang eller to. Ellers kan du også tage lokalbanen, som kaldes grisen, der er et lille, sødt, gult tog, som kører på strækningen Jægersborg – Nærum. Du kan også gå eller cykle gennem Slotsparken. 

Grundet vandkraften fra Mølleåen har Brede været et stort industriområde tilbage i tiden, hvor der blandt andet blev produceret krudt, kobber og tøj. Omkring fabrikken opstod et lille bysamfund med boliger og institutioner for fabriksarbejderne, som fortsat findes i dag, ligesom selve fabrikken. Nationalmuseet ejer en stor del af det, men deres museum lukkede desværre for et par år siden grundet besparelser. Der er vist stadig omvisninger af og til, men ellers er det også rigtig hyggeligt selv at gå rundt i området og langs åen. 

Dyrehaven

Så er der Dyrehaven, som de fleste nok allerede kender. Men med god grund, her er bare S.M.U.K.T. Især Eremitageslottet og sletten omkring, hvor der altid er virkelig mange hjorte, er unik – her er helt savannevibes. Faktisk er Dyrehaven på UNESCOs liste over verdens kulturarv. 

Slå også et smut forbi Bakken (som i forlystelsesparken), selvom den ikke ligefrem er på UNESCOS verdensarvsliste, så kan en tur forbi være meget sjov – gerne til et spil hestevæddeløb og en stor is. Jeg kan også anbefale, at man går en tur gennem Taarbæk, hvis man alligevel er i Dyrehaven. Fineste by med en lille, hyggelig havn og en flot, ny legeplads tilknyttet Taarbæk Skole. 

Bondebyen

Og apropos hyggelig, så lad mig introducere jer til det måske hyggeligste område i Lyngby: Bondebyen. Det er det helt originale Lyngby, der opstod for over 1000 år siden. Mange af husene er fredet, og er derfor bevaret, som de så ud dengang. Herunder Støvlet-Katrines hus på Lundtoftevej 31, der siges at have huset Christian 7.s elskerinde, Støvlet-Katrine, men det vist bare en vandrehistorie. Der er også en lille, hyggelig café i Bondebyen, som hedder Frøken Friis. Her serveres smørrebrød, sandwichs, kaffe og kage. Maden er ikke noget særligt, men omgivelserne er idylliske. 

Lyngby guide, Rockpaperdresses

Hvor skal du spise?

Og nu vi er ved mad, så er det vist tid til at se nærmere på nogle af Lyngbys spisesteder. Her er generelt mange kæder, men flere af dem kan i den grad anbefales. Her kan nævnes:

Blue Taco og Grød, Likørstræde 4 og 5

Indtil for nyligt var Likørstræde en trist gennemgangspassage fra Stationen til Hovedgaden, men nu er der kommet både Grød og Blue Taco med gode udendørs siddepladser, der gør strædet rigtig hyggeligt. 

På Blue Taco kan man få, ja tacos, burritos og bowls samt en masse forskellige snacks. Det hele smager lækkert, især med en Agua fresca til at skylle det ned med.

Grød er god til alle dagens måltider – jeg elsker især deres karamelsovs, som man kan toppe sin havregrød med. 

Meyers, Handelstorvet 10

Meyers i Lyngby byder på smørrebrød til frokost og forskellige sæsonbaserede retter om aftenen. Hele dagen kan man også få deres pizzaer, som jeg altid vælger – de er virkelig gode (og flotte, man spiser jo også med øjnene).  Er også skønt at tage dem med, fx ned til Lyngby Sø. 

Lyngby guide, Rockpaperdresses
Luca

Luca, Lyngby Hovedgade 78

Også Luca laver en lækker pizza (de er endda kåret til den femte bedste i Europa!). Selve stedet er indrettet meget italiensk, så hungrer du efter en ferie til syden, så læg vejen forbi. De har også drinks! De ligger i den gamle Postgarden, som også huser en Cock’s & Cows og et hotel. 

Der er også et par unikke caféer i Lyngby, om end en del af stederne er klassiske provins-caféer med nachos og club-sandwich. Det kan også være lækket, men en gastronomisk oplevelse er det næppe. I stedet vil jeg anbefale disse steder:

Café Mirum, Jernbanevej 3B

Café Mirum er noget af en perle, og mit ultimative yndlingsspisested i Lyngby. Fineste sted med lækre madder og hjemmebag. Deres menu skifter, men man kan næsten altid få en version af deres avocado-mad, som er for vild. MEGET højtbelagt. Priserne er virkelig fair. Sådan en kæmpe mad koster 70-75 kroner. Caféen ligger i et gammelt bogantikvariat, og kælderen er stadig fyldt med bøger til billige penge.

rockpaperdresses, lyngby guide
Café Mirium

Café Mig og Annie, Lyngby Hovedgade 70B

På Hovedgaden finder du Café mig og Annie, som især serverer gode morgenmadsretter. Det er det tætteste vi kommer på en fransk fortovscafé i Lyngby. Her er gode udepladser med udsigt til Hovedgaden og ikke mindst den smukkeste blomsterforretning. 

Zætterberg, Gasværksvej 12

Er du kaffe-tørstig, så tag forbi Zætterberg – de laver byen bedste. Zætterberg er også en vinbar og har lidt af hvert. Man kan også få lette anretninger, fx en morgenplatte og tapas. 

rockpaperdresses, lyngby guide
The Roots

The Roots, Ulrikkenborg Plads 1

Er du mere til iskaffe, så skal du tage på Roots, der serverer de en solid iskaffe til blot 35 kroner. Her er også gode frokostretter. 

Lyngby guide, Rockpaperdresses

Shopping

Lyngby er en fantastik shoppedestination. På Lyngby Hovedgade finder du blandt andet en Hay-butik (Lyngby Hovedgade 58) og Magasin, som forhandler mærker som Stine Goya, Ganni og Mads Nørgaard og som også har både bolig-, børne- og beautyafdeling og meget mere. (Lyngby Hovedgade 43). Derudover finder du også den skønneste blomsterforretning, De fire Årstider, som jeg beskrev tidligere (Lyngby Hovedgade 70C). 

Jeg er en rigtig centerrotte, på trods af den lidt ulækre betegnelse. I min barndom var vi næsten altid i et center i weekenden. For at handle, ose, og måske spise en fransk hotdog.  Derfor er jeg også vældig glad for Lyngby Storcenter. Politikens Poptillæg har for nyligt lavet et afsnit om shoppingcentret som kulisse for ungdommen og popkulturen (som kan anbefales!), og her fremhæver det center-elskende panel faktisk Lyngby Storcenter som en favorit. Lige som jeg flyttede til byen åbnede en helt ny afdeling med både en COS, Arket og Other Stories – god timing. 

Lyngby guide, Rockpaperdresses

Jeg håber, at nogle af jer har fået lyst til at besøge Lyngby. Her på falderebet får I lige de sidste tips og links med, som I selv kan undersøge nærmere. 

Sophienholm – udstillinger og café.

Raadvad og Raadvad kro

Frilandsmuseet

Kinopalæet

Besøg Visit Lyngby for aktuelle begivenheder i byen

Mini guidebog til Lyngby og omegn        

God sommer! //Helena

3 kommentarer

 1. Line siger:

  Jamen det er jo min by! Mange fine anbefalinger, som jeg er helt enig i, men jeg må altså lige slå et gigantisk slag for at spise på Da Basso! Det er den bedste mad i Lyngby, hvis du spørger mig, og et af de få steder i Danmark, der serverer ægte italiensk mad, som man kan få det i Italien. Ejeren Lino er simpelthen så sød, og man kan altid få en sludder og en anbefaling til gode råvarer og vin. Og så er prisen endda meget rimelig!

  1. Helena siger:

   Der ser også så hyggeligt ud! Må jeg snart prøve. Kh Helena

 2. Camilla siger:

  Det er også min by! Og jeg lærte stadig noget 🤩 jeg er nu også vild med OliOli og Det Sunde Køkken når det skal gå hurtigt og meget snart får vi også en Wedo! Så er take-away’en reddet 😍 Har du prøvet Mai Thai (Kulsviervej 69) den er virkelig også herlig! Og så er det guld værd at vi kun bor en kort cykeltur fra Charlottenlund Fort og Skovshoved havn hvor man kan få sig en dukkert i havet. Eller Frederiksdal Friluftsbad 🤩

Send en besked