Top

Vis mig din by: Nykøbing F.

30.07.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Vi er ved at være der med de sidste guides. Det har været SÅ fedt – og jeg kan se på fx Bloglovin, at I har gemt dem i et væk. FEDT FEDT FEDT, at I tog imod min idé og har lagt så stort arbejde i det. Måske konceptet genopstår til efterårsferien eller en anden god gang. Vi får se!

I dag skal vi til Nykøbing Falster sammen med Louise, som er en drøndygtig fotograf. Take it away!

***

I sidste uge spurgte min veninde, om jeg havde nogle tips til Falster, da hun havde planer om en lille sommerferie sydpå. Det fik mig til at tænke over hvor mange perler, der er her på Sydhavsøerne. Selvom jeg har boet i København i de sidste fire år, besøger jeg ofte ”mit andet hjem” på Lolland-Falster, der lokker mig tilbage med dens perfekte blanding af by, natur, kultur og landlig idyl.  

Jeg hedder Louise, er 24 år og opvokset i Nykøbing Falster og min guide tager derfor også udgangspunkt i Sydhavsøernes hovedby, men der er så mange skønne steder på Lolland-Falster, at min guide vil strække sig over både Lolland og Falster – lige såvel som Nykøbing by gør det.

Nykøbing F

Nykøbing Falster er Sydhavsøernes største by og ligger midt på Falster og strækker sig som nævnt over både Lolland og Falster. Byen emmer af hygge, og jeg kan anbefale at udforske gaderne omkring gågaden. Her finder du blandt andet det smukke Latinerkvarter med den fineste udsmykkede flisegang i alle regnbuens farver. Hvis du lægger vejen forbi Latinerkvarteret vil jeg anbefale et kig ind i secondhandsbutikken Vosssecondhand, der byder på mange lækre sager og mærker til rimelige priser. Latinerkvarteret starter ved Klosterkirken og det smukke, store kastanjetræ i den ene ende og ender med udsigt til den smukke brostensbelagte gade og havet i den anden. 

Historie

Nykøbing har generelt mange fine, farverige bygninger og brostensbelagte gader, der vidner om byens historie. En historie, der strækker sig helt tilbage til Middelalderen. Byen startede som handelsplads, men voksede efterhånden i størrelse og betydning og har huset mange kongelige igennem tiden, hvilket den lille ruin af den storslåede borg Nykøbing Slot vidner om. Ruinen kan opleves på Slotsbryggen for enden af midtbyen og lige ved siden af biografen og havnen, hvor der ligger mange gode spisesteder med en vidunderlig udsigt – især når solen går ned over Guldborgsund. Igennem dette område er også placeret skilte, der sammen fortæller historien om Nykøbings storhedstid. Deriblandt den spændende historie om stærke Sophie af Mecklenburg, der i en ganske ung alder blev dronning af Danmark. Historien er netop placeret tæt ved ruinen.

Hvis man ønsker at dykke dybere ned i Danmarkshistorien, så kan du rejse tilbage i tiden på Middelaldercentret, hvor der netop nu er halv pris på entréen. Her er skabt en middelalderby med inspiration fra områdets historie, hvor frivillige er med at danne en fornemmelse af, at du rent faktisk befinder dig i 1410 (Det skal dog lige nævnes, at billedet af ridderturneringen herunder er taget før covid-19, da museet netop pga. corona-restriktioner ikke afholder større arrangementer, der kan samle mange mennesker et sted). 
  Museet byer også på et skovområde, hvor du kan gå på opdagelse i datidens overtro og måske få en forståelse af, hvorfor overtroen var så udbredt dengang. Desuden er der også mange teknologiske opfindelser og det nye, fine Griffenholm at finde i skoven. Griffenholm er også at se ude fra Hamborgskoven, som er et enormt smukt område for en gåtur.  

Til den søde tand

Efter en god dag med oplevelser er det altid godt med lidt til den søde tand. Du finder det mest hyggelige sted med de lækreste kager lige midt i byen – også kaldet ’Midtpunktet’. Her ligger Vin- og Kaffehuset, hvor du med udsigt over Nykøbing by kan nyde en kop kaffe/te med et velfortjent stykke kage eller, hvis sulten melder sig, en lille frokost.

Strandene

Nykøbing Falster ligger, som navnet antyder, på Falster, og da Falster er en ø, er den derfor omkranset af lækre strande. Mest kendt er nok Marielyst, som år efter år er kåret til Danmarks Bedste Badestrand. Her er også ganske hyggeligt og mange lækre restauranter og isboder. 

Marielyst er dog også et populært sommerhusområde og stranden kan derfor hurtigt blive proppet. Jeg anbefaler derfor, at du udforsker nogle af de andre skønne badestrande på Falster. Jeg er tit på Sildestrup Strand, der ligger ganske tæt på Marielyst og Idestrup. Her skal du bare lige være klar på, at du skal igennem lidt flere sten, før havbunden er til at gå på. Men derefter er der virkelig skønt, og du skal et stykke ud, før det bliver dybt. Stranden er derfor god til børn. 

Udflugter

Som nævnt i begyndelsen, så byder Lolland og Falster på en perfekt blanding af natur og kultur. Derfor vil jeg herunder gennemgå de bedste natur- og kulturoplevelser, der er at finde på Sydhavsøerne. Og så er det altid et godt tip at have øjnene med dig, når du kører eller cykler rundt på øerne. Man ved aldrig, hvad man finder i vejkanten. Lige nu er der eks. en masse smukke røde valmuer. Ellers ligger der også mange fine landsbyer på Falster, hvor husene meget særligt er beklædt med rør. Et af de steder, hvor du blandt andet kan se de hyggelige huse er Hesnæs. 

Hesnæs

Hesnæs er både fine, rørklædte huse, havn, skov og den fineste stand. Men ikke mindst, så har Hesnæs et af de smukkeste landskaber på Falster, hvor landet toner sig op nærmest som en lille klippe og heroppe kan du i sandhed nyde en af de smukkeste udsigter over Østersøen. Her ligner landskabet noget taget ud fra et guldaldermaleri – og det endda helt uden, at maleren behøver at ’glorificere’ motivet. 
Oppe på ”klippen” ligger den nyåbnede restaurant Pomle Nakke. Her kan du nyde et stykke smørrebrød eller kage og ikke mindst den fantastiske udsigt! 

Botøskoven

Et andet sted på Falster med smuk natur er Botøskoven. Området er for få års siden omdannet til naturpark, og derfor kan du både opleve vilde heste, højlandskvæg, sjældne sommerfugle og måske få øje på en havørn. Botøskoven er placeret tæt på Marielyst og leder ud til endnu et strandområde. Hvis du besøger naturparken, kan du derfor både betræde mosejord, skovbund og få sand imellem tæerne. 

Fuglsang

Det er dog ikke kun Falster, der byder på rig og smuk natur. Lolland er på trods af sit ry et rigtig smukt sted og rummer massér af både natur og kultur. Øen er nok det sted i Danmark med flest herregårde, der vidner om Lollands tidligere storhedstider og rigdom. 

Fuglsang er en af de i alt 44 herregårde på Lolland. Her fås en af de bedste blandinger af kultur, kunst og natur. På Fuglsang Herregård kan du overnatte og vågne op med udsigt over den smukke park. Parken kan dog nydes af alle, der ligger deres vej forbi, og det vil jeg klart anbefale. 

Fuglsang har en lang historie og kan dateres tilbage til renæssancen. Op igennem 1900-tallet har herregården dog fungeret som refugium og kreativt værksted for kunstnere, og Fuglsang og dens skønne omgivelser har derfor været med til at inspirere blandt andre komponisterne Carl Nielsen og Edvard Grieg og billedkunstneren Oluf Rude. Sidstnævnte har også malet ’Skejten’, der er et af Lollands smukkeste naturområder og ligger ganske tæt på Fuglsang. Jeg vil derfor anbefale en vandretur til Skejten, hvis du alligevel besøger Fuglsang. 

Fuglsangs tradition for at støtte kunsten er fortsat, da Fuglsang i dag også rummer sit eget kunstmuseum. Her har været udstillet store kunstnere som Edvard Munch og Kristian Zahrtmann – udstillinger, som jeg har oplevet, og som vidner om Fuglsang Kunstmuseums kvalitet. Ydermere rummer museets samling mange lokale motiver, der blandt andet er inspireret af Lollands natur.

Reventlow-museet

Endnu en herregård, der er værd at besøge er Pederstrup, der i dag er omdannet til museum: Reventlow-museet, opkaldt efter politiker og reformator C.D.F. Reventlow, der tidligere boede her. På museet kan du gå på opdagelse i, hvordan både ’upstairs’ og ’downstairs’ levede i starten 1800-tallet, og herregården kunne i kraft af sin empirestil være taget ud af en Jane Austen-roman.

Museet er dog også dedikeret til kunsten, og rummer en stor skulpturpark, hvor både børn og voksne kan gå på opdagelse og finde kunstværker ude i det fri. Ydermere er museet også ofte en del af Lys over Lolland, der er en tilbagevendende kunstfestival, hvor du i slutningen af august kan opleve kunst rundt omkring på Lolland. Festivalen er dog desværre aflyst i år pga. covid-19. 

Dodekalitten

Hvis du har mod på at bevæge dig lidt længere væk, så skal du næsten opleve Dodekalitten på det vestlige Lolland. Stemningen her er helt særlig. Udtrykket du får er helt unikt, da naturen er med til at forme kunstværket, der består af de grå skulpturer, der toner sig op i landskabet i en cirkel. Et værk, der næsten ligner engelske Stonehenge. Selvom værket er nyt, så skabes der en stemning af en fordums tid, der hjælpes på vej af stemmerne og melodien, der kommer fra kredsens af fortids kæmper og ikke mindst naturen. Vi var der en overskyet og blæsende dag og udtrykket blev da ret dystert, intenst og dramatisk, men jeg tænker, at udtrykket ville være helt anderledes en vindstille og solbeskinnet dag. Det er helt særligt, hvordan naturen er med til at påvirke den oplevelse, som Dodekalitten giver dig. Kunst og natur i symbiose. 

Du skal dog være opmærksom på, at der er et stykke vej fra Kragenæs Havn, hvor der er parkering og lystbådehavn. Fra Kragenæs Havn kan du også tage færgen til Fejø eller Femø, find sejlplanen HER.

Tak fordi du ville læse med. Jeg håber, at du har fået lyst til at besøge de dejlige Sydhavsøer.

Du er også velkommen til at besøge min Insta @louiseholse, hvor jeg tit deler gode oplevelser fra både Falster og i København, der måske kunne inspirere dig.  

Rigtig god sommer!

2 kommentarer

  1. Louise Holse siger:

    Hvor er den blevet god! Mange tak fordi jeg måtte være med og for de rosende ord ❤️. Det betyder meget, når jeg elsker at tage billeder.

  2. Sofie siger:

    Jeg vil gerne spæde til med anbefalingerne af Maribo Søerne, som man kan gå tur ved, og Maribo Domkirke midt på Lolland, samt området omkring Sakskøbing by og Fjord og Nysted by – virkelig skønne områder med små butikker og dejlig natur. Vi har selvfølgelig også Knuthenborg!

    Af spiseoplevelser vil jeg anbefale Hotel Sakskøbing (ejet af Claus Meyer), Vinkælderen i Nykøbing F., Oreby Kro i Sakskøbing, Den Fuldkomne Fisker i Horslunde, Restaurant Ö i Nysted, Najaden i Gedser udover Pomle Nakke på Falster.

    Jeg kan bedst lide stranden omkring Bøtø-skoven, fordi der er færre mennesker og ikke store sten.

Send en besked