Top

Vis mig din by: Sønderborg

13.07.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

I år skulle have været det helt store fejringsår for genforeningen af Sønderjylland og resten af Danmark. Men store dele af festen er udskudt til næste år; det store kongelige togt osv. Jeg forestiller mig, at det må være lidt trist, nu man har glædet sig. Men omvendt bliver fejringen desto større næste år, hvor vi alle sammen forhåbentligt må mødes og komme hinanden ved.

Og fejres det skal det. Tænk det ikke er længere siden, at vi for alvor blev samlet. Så i den anledning har Thea tænkt, at vi skulle besøge hendes fødeby Sønderborg på Als. Og der er edder smukt! Tag os med på tur, Thea! Og nyd først lige de fineste akvareller hun har lavet af byens vartegn.

ROCKPAPERDRESSES, Sønderborg guide

I 2020 er det 100 år siden at Sønderjylland stemte sig tilbage til Danmark og i den forbindelse får denne landsdel særligt meget opmærksomhed for tiden. Interessen er fuldt berettiget for oplevelserne står i kø her i grænselandet, så hvis du alligevel skal über die Grenze efter lunken Pepsi Max, kan du svinge forbi Als’ perle, Sønderborg, og få lidt kultur med hjem i bagagerummet. 

ROCKPAPERDRESSES, Sønderborg guide

Sønderborg-området emmer af historie, så man kommer ikke udenom et besøg på Dybbøl-banke, hvor der er mulighed for at besøge Historiecenteret og få et af Danmarkshistoriens blodigste slag ind under huden ved at snuse til livet som soldat i 1864 . Efterfølgende kan man passende gå en tur i skanserne, hvorfra man kan få et flot vue udover Østersøen, Als og sundeved. Har man tid og mod på en længere vandretur kan man træde i gendarmenes fodspor og gå den 84 km lange afmærkede rute fra Padborg ved den dansk-tyske grænse til Høruphav på Als. 

ROCKPAPERDRESSES, Sønderborg guide

Sønderborg by er adskildt af Als Sund og forbindes af Kong Christian X’s bro, der flere gange i døgnet åbnes for at lade større skibe passere igennem sundet. Omkring broen er der et rigt havneliv, og man skal ikke snyde sig selv for en gåtur langs promenaden og rundt om Sønderborg slot, hvor man kan høre om Christian IIs fangeskab. Er man til mere royal røgelse, ligger Kongehusets sommerresidens, Gråsten Slot, kun en kort køretur fra Sønderborg by. Her må man frit gå i den flotte park, når Kongefamilien ikke selv benytter slottet. 

Langs promenaden snubler man nærmest over de mange spisesteder, der tilbyder noget for en hver smag. Det nyåbnede Hotel Alsik, der også fungerer som spassalon, serverer mad i flere prisklasser. Skal det være tungt og traditionelt, så er Kong Fiddes livret en egnsklassiker og serveres på restaurant Colosseum. Er der plads til dessert, så er Iskonditoriet altid leveringsdygtige i hjemmelavet is, mens deres nabo Visselusses Vinbar står for de våde serveringer. Her kan det anbefales at  bestille en Gin og Tonic med gin fra Destilleriet Als. 

ROCKPAPERDRESSES, Sønderborg guide

Fra havnen er der ikke langt til bymidten og gågaden, hvor byens bedste kaffebar og avocadomasspot, Kislings ligger. Her løber kaffekværnen om kap med baggrundsmusikken, og selvom stedet er populært, så kan man som regel klemme sig ind i deres romantiske gårdhave. 

ROCKPAPERDRESSES, Sønderborg guide

På gågaden ligger også flere specialbutikker blandt andet Carstensen tehandel og Wohlenberg, hvis man skal have delikatesser med hjem, men også modeforretninger såsom Skogalleriet, der rummer italienske lædervarer fra gulv til loft og Jim P, der kuraterer  de store danske modehuse.

Dette var bare et udpluk af de skjulte skatte i Sønderborg og omegn, men der kan nævnes meget mere! Der er også mange gastronomiske oplevelser i området og slutteligt kan jeg anbefale Ballebro Færgekro og Dyvigbadehotel, hvis man som jeg lader sig drage af hvidmalede paneler og blomstrede tapeter. 

God fornøjelse med Synnejylland. Mojn! 

Thea @goua_che

2 kommentarer

  1. Kristine siger:

    Sikke en fin beskrivelse – vi er lige kommet hjem fra Sydals og sikke et dejligt sted ☺️
    Jeg kan anbefale Torvehallen (https://torve-hallen.dk/) som er leveringsdygtig i noget virkelig lækker mad til fair priser 👍 Der er travlt om aftenen, så det er måske en god ide at bestille bord.
    Rønhaveslagteren kan virkelig også anbefales, hvis man er til en lækker sønderjysk spegepølse – det er nogle søde slagter-fyre der står der, som virkelig ved hvad de snakket om 😉

  2. Karina siger:

    Fedt, er selv fra Thy og er enig 🥰

Send en besked