Top

Vis mig din by: Thy

14.07.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Thy – en kæmpe anbefalelsesværdig destination for sommeren! Både for de aktive, de naturelskende og de madglade. Jeg var i Thy med Adam, Emily og Nik tilbage efteråret 2017. Og det var en meget stor oplevelse. Naturen, som nogle steder ligner et helt månelandskab. De rå bølger. Men også denne her helt vilde energi, som flyder – iværksætteri. Unge mennekser som er flyttet herop for at gøre noget andet, se noget andet, være noget andet – eller i virkeligheden måske mere dem selv, end de kunne være før?

I dag skal I læses Tinas guide til Thy – og jeg kan skrive under på flere af anbefalingerne. Chokoladekurven, Kesses pandekagehus. Rigtig god tur!

***

Når folk spørger, hvor jeg kommer fra, svarer jeg altid Thy. Og jeg tror, at mange herfra gør det samme. Måske er det lige præcis derfor, at flere tror, at Thy er en by? Overskriften til indlægget her gør det heller ikke nemmere. 

Måske misforståelsen vil være mindre udbredt, hvis jeg svarer Hørdum, men få ved, hvor i landet byen ligger. Ikke desto mindre kåret til Danmarks kedeligste af slagsen i 1996 af Jyllands Posten. Stolt reklamerer vi med det, – beviset er hængt op på stationsbygningen. 

Jeg kommer fra Hørdum, der ligger i Thy, der ligger i Nordjylland. Den største by er Thisted med knap 14.000 indbyggere, der har Limfjorden som nabo. Ved Vesterhavet ligger byer som Vorupør og Klitmøller, også kendt under aliasset Cold Hawaii. Her kommer surfere fra nær og fjern for at prøve kræfter med det vilde Vesterhav. Nogle dage er bølgerne dog så små, at det er SUP-boardet, der bliver fundet frem i stedet. 

Men Thy er mere end bare Vesterhavet og Limfjorden. Det er kombination af det hele. I virkeligheden tror jeg, det handler om, at jeg ikke føler, at Hørdum er min hjemstavn. Jeg kommer fra mere end det. Fra syd til nord, øst til vest, føler jeg mig hjemme. 

Jeg kommer fra Thy, og her er så skønt. Det skal opleves! Naturen, stemningen, roen. Her er lidt af det hele og mere til! Lad mig tage dig med.

Nationalpark Thy

Danmarks første af slagsen. Nationalpark Thy strækker sig fra Agger Tange i syd til Hanstholm i nord, og der findes ikke et større klitområde i hele Nordeuropa end netop her!

På Agger Tange finder du informationshuset Svaneholmhus, hvor du kan lære mere om områdets natur, ligesom du kan være heldig at spotte knopsvaner og sæler. 

I Hanstholm finder du Danmarks største bunkermuseum, der tager dig med ind i velbevarede bunkere og gør dig klogere på den tid, der ligger bag os. Et perfekt stop på en regnvejrsdag.

Og mellem disse punkter venter der dig enestående naturoplevelser, åbne vidder og vind i håret. Nogle udvalgte steder vil jeg liste herunder. Men ellers kan jeg kun sige: kør ud i det blå! Eller det grønne. Jeg vil næsten garantere dig, at du ikke bliver skuffet med Vesterhavet som følgesvend. 

Ud på tur

Der er masser af muligheder for at vandre gennem nationalparken. Tag afsted på egen hånd eller book dig på en guidet tur gennem Thy Turistbureau. Der er også fine cykelstier mange steder, så du kan få natur og motion i en samlet pakke og lade bilen stå. Desuden kører der gratis shuttlebusser i både Vorupør og Klitmøller hele sommeren, så du nemt kommer rundt uden bil og sparer besværet med at finde en parkeringsplads. Win-win! 

Guide Thy, Rockpaperdresses

Havbadet i Nørre Vorupør

I Nørre Vorupør (og i daglig tale: Vorupør) er der en helt speciel stemning. Glade gæster fra nær og fjern, alle med Vesterhavet som mål. Her finder du havbadet, der hver vinter danner rammen om 4. juledags vinterbadning. Om sommeren er havbadet godt besøgt af især børnefamilier. 

Vil du have den autentiske oplevelse, så er der masser af spots lang stranden, hvor du kan nyde solen og tage en dukkert i havet, som du ofte deler med surferne. 

Byen er virkelig et besøg værd! Der er mere fred og ro end fest og farver, men bestemt ikke kedeligt. Du finder både en dagligvareforretning, en masse specialforretninger, en campingplads og gode spisesteder – jeg kan anbefale VØ Pizza Bar!

Bøgsted Rende

Guide Thy, Rockpaperdresses

Turen fra Vorupør til Klitmøller er 16 kilometer. Den er så smuk at køre med klitlandskab så langt øjet rækker.

På denne strækning ligger Bøgsted Rende. Et skønt udflugtsmål! Den karakteristiske røde båke er ikke til at overse, og den blev før i tiden brugt som sømærke. I dag har den ingen funktion, men er fint bevaret. 

Pak en kurv med kaffe og kage, find tæppet frem og nyd den fantastiske udsigt over havet. Man kan bruge timevis på at kigge på surfere, der legende let glider over bølgerne, eller nyde solnedgangen i det fjerne. 

Lodbjerg Fyr

Guide Thy, Rockpaperdresses

Lodbjerg Fyr ligger i den sydlige del af Nationalpark Thy. Her venter dig en god gåtur op i fyret, hvor du bliver belønnet med en fantastisk udsigt over de grønne arealer og havet foran dig. For nyligt er fyret blevet renoveret, ligesom der også er en lille café, hvor du kan få lidt at mætte dig på. Her arbejder besøgende frivilligt, der til gengæld får logi. Så fin en idé! Fra fyret kan du gå turen gennem sand og klitter helt ned til vandet, så husk de gode sko.

Guide Thy, Rockpaperdresses

Surfing

Surfing! Kitesurfing, vindsurfing, SUP. Her er lidt af det hele. Der er flere surfshops i både Vorupør og Klitmøller, hvor du kan booke dig ind på surfskole – en hel uge eller en enkelt eftermiddag. Du kan også leje et bræt og begive dig ud i bølgerne på egen hånd.

Hvis du er mere til SUP-surf er Vandet Sø næsten altid stille og perfekt til formålet!

Guide Thy, Rockpaperdresses

Mad

Mad gør glad! Og især i gode omgivelser! Jeg vil introducere mig for mine favoritter, for de skuffer nemlig aldrig.

Café Kesses Hus i Klitmøller 

Fine Klitmøller. Surfernes by. Ved Café Kesses Hus kan du få de bedste pandekager! Både de salte og de søde. Og her er verdens hyggeligste baghave med udsigt til essensen af Thy. De vilde klitter og den friske vind. 

Det sværeste er at vælge, hvilken pandekage man vil have. Mine favoritter er den med rådyr og den med rabarber. Helst dem begge to. Det må man nemlig gerne, når man har ferie.

Ice Bakers i Vorupør

Reklame? Her arbejder jeg selv, så en smule farvet er jeg måske. Men med god grund! Vi laver virkelig god is og tilbyder udelukkende veganske varianter. Vi brygger også en god kop kaffe på bønner fra ØNSK. Et kaffemærke som blandt andet en lokal Thybo står bag.  

Anbefalinger fra en insider? Saltkaramel med ristede mandler. Eller en shake med kakao og kaffe. Eller en bananasplit som du kender den, bare bedre! Kig endelig forbi!

 

Guide Thy, Rockpaperdresses
Chokoladekurven

Chokoladekurven

Alt i specialiteter! Chokoladekurven i Thisted er især kendt for at lave fantastiske flødeboller, der forhandles adskillige steder i Thy. Mine favoritter er dem med kiksebund! Dumle, Twix, Saltkaramel. SÅ gode. Du kan endda tilmelde dig et kursus og selv lære at mestre flødebolleteknikken. 

De sælger også lækker is, chokolade, vin og andre lokale specialiteter. Ligger i gågaden i Thisted og er altid et besøg værd.

Guide Thy, Rockpaperdresses

Shopping

Den bedste shopping finder du netop i Thisteds gågade. Her er et bredt udvalg af specialforretninger og et mindre shoppingcenter. Jeg vil nævne mine favoritter herunder! Der er desuden en del arrangementer hele sommeren, blandt andet torvedage hver mandag. 

Byen er den største i Thy og er essentiel på din Thy-tur! Der er masser af fine områder omkring midtbyen og havnen samt masser af spisesteder. 

Guide Thy, Rockpaperdresses
Sebedeje

Sebedeje

En virkelig fin butik, der forhandler en masse gode mærker! Her finder du både tøj, tasker og smykker. 

Navnet Sebedeje betyder forstenet søpindsvin, og mange af de lokale ved Vesterhavet bruger stadig denne talemåde. Rundt omkring i butikken er der forskellige søpindsvin, og historien bag butikkens navn gør kun forretningen endnu mere hyggelig!

Korsbæk

Korsbæk har så meget flot! Tøj, brugskunst, sko og smykker. Jeg går sjældent tomhændet hjem herfra.

Genbrugsforretninger

Der er virkelig mange gode genbrugsforretninger i Thy! Alle vegne! Man kan nærmest ikke køre en tur uden at komme forbi en på vejen. Og de gemmer på så mange fine skatte. I både Vilsund, Thisted og Hurup er nogle af mine yndlings, og jeg gør mig næsten et kup, hver gang jeg er på besøg.

De to jeg flittigst besøger ligger i Vilsund. Den ene en smule større end den anden. Sidst købte jeg et lille sengebord med en marmorplade, en skjorte fra Sand Copenhagen og en fin dug, jeg tænker at sy til et indkøbsnet. Samlet pris? 50 kroner!

Adresser på mine favoritter er her:

Danmission Genbrug Vilsund, Parkvej 28, 7700 Thisted

Kirkens Korshær Genbrug Rævebakken, Rævebakken 3, 7752 Snedsted

Røde Kors Butik Hurup Thy, Bredgade 15, 7760 Hurup Thy

Røde Kors Butik Thisted, Kongensgade 10, 7700 Thisted

Guide Thy, Rockpaperdresses

Sov i det fri

Hvis du har planer om at besøge Thy mere end blot en enkelt dag, så kræver det et sted at sove. Mulighederne er mange og i alle prisklasser! Hotel, kro, camping, Airbnb, sommerhus? Eller under åben himmel? 

Den bedste gratis udsigt! Her ved shelterpladsen ved Ove Sø.

Hvis du vil sove i det fri og vågne op til dugfrisk morgensol og lyden af fuglekvidder, så er der masser af shelters rundt omkring. På www.udinaturen.dk kan du se en oversigt over både shelters og teltpladser (og meget mere!). Langt de fleste steder er der bålsteder og brænde til rådighed. 

What more?

Jeg elsker Thy! Her er så meget at se og så meget at gøre. Lidt af det hele og mere til. 

Der er så mange ting, jeg ikke har nævnt her. Så på falderebet får du et par links til din videre færden!

Læs mere HER, HER, HER, HER, HER, HER eller HER!

5 kommentarer

 1. Signe siger:

  Jeg vil gerne tilføje et Mega lækket spisested i Agger som hedder Agger Darling. Især ‘ostemad’ som er en stenovnsbagt pizza med ost og trøfler er en lækkerbisken.. Ikke nogen reklame, bare en kæmpe anbefaling!!

 2. Sofie siger:

  Jeg vil gerne tilføje:
  – Haandpluk i Klitmøller – mega god kaffe, bagværk, vinudsalg, take away og hygge.
  – Hanstholm Madbar – storesøsteren til Agger Darling, ligger i Hanstholm.
  – Et stjerneskud på Det gamle Røgeri i hhv. Hanstholm eller Thisted
  – Slow Works i Klitmøller – lille fin butik med unika.

 3. Marie siger:

  Det her og du er genial! Nu synes jeg, du skal gøre alvor af tankerne om at omdanne din blog til et kvinde til kvinde-univers, hæv barren seje som hende håndlæseren også var inde på. <3

 4. Marie-Louise siger:

  Købmandsgården tilbyder f.eks rapelling og om sommeren kan man komme ud i fjorden fra gården i vaders med naturvejleder og fange krabber mm

 5. ANNA siger:

  Mange tak! Jeg har lige købt sommerhus i Klitmøller og kan slet ikke vente med at gå på opdagelse i og nyde godt af alt hvad skønne Thy har at byde på.

Send en besked