Top

Vis mig din ø: Ærø

28.07.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Ærø, måske Danmarks smukkeste ø? Må man sige det, uden at fornærme nogen? Haha, ej! Som dansker kan man da ikke sådan vælge mellem sine hundreder af øer. Men ét er sikkert; Ærø er særligt.

Efter niende klasse var jeg stadig kærester med min barndoms-/ungdomskæreste. Ja, i den lille bitte lomme, der var før Adam, som jo snart har huseret i halvdelen af mit liv. Og efter niende klasse så rykkede jeg på gymnasiet og han, Mads, rykkede til Ærø for at gå på søfartsskole. Så jeg har taget mine ture med bus og tog og færge og gåben for at komme til Ærø og besøge ham. Det føltes ret vildt, husker jeg. Også fordi han jo boede i lejlighed ved skolen. Han var flyttet hjemmefra! Derfor havde jeg et halvt års tid, hvor jeg pendlede i weekenderne, som jeg husker det, men jo slet ikke nød alt det, øen har at byde på. Som uden tvivl er blevet meget mere-også nu øen er flittigt brugt til destinationsbryllupper. Dengang var det Marstal og hans lejlighed. Pokkers!

Så vi må tilbage. Det er et helt særligt sted, og i dag tager Karen os med til øen. Så fat pennen og få gemt alle guldkornene.

***

Jeg hedder Karen, og jeg er født og opvokset på Ærø. Det er dog efterhånden en del år siden at jeg har boet fast på øen, men jeg benytter gerne enhver lejlighed til at tage til Ærø og besøge mine forældre, som heldigvis stadig bor her.

På Ærø er der en helt speciel ro og stemning, som kan være meget tiltrængt, når man til daglig bor midt på Nørrebro. Ærø er en ø, en perle i det Sydfynske øhav, med ca. 6000 indbyggere, og hvis jeg selv skal sige det – en ø i udvikling. Du kan få det meste på øen, smuk natur, formidable badestrande og en masse lækker mad. 

Jeg vil forsøge på bedste vis at dele en håndfuld af mine egne favoritsteder, som er spredt ud over hele øen – kom med på tur!

Hvor skal man overnatte? 

På Ærø er der mange overnatnings muligheder, både inde og ude. Er man til udendørsovernatning er der mange skønne shelter pladser, både i vandkanten og længere inde i landet – man kan se en oversigt over de forskellige pladser HER. Er man til lidt mere luksuriøs teltovernatning, kan man på Teglværkspladsen, i Marstal, overnatte i glampingtelte, som er sat op i de skønneste omgivelser; med pizzaovn, vildmarksbad osv.   

Hvis man foretrækker en lidt mere eksklusiv form for overnatning, er der inden for de sidste par år kommet to utroligt skønne steder, nemlig The Monica og Arnfeldt, som begge ligger i den smukke by Ærøskøbing. The Monica har få værelser, men stedet er top lækkert og meget gennemført. Stedet har tidligere været nævnt i det engelske Vogue’s rejseguide, og det er helt berettiget! Arnfeldt har også få men utrolig fine værelser med udsigt ud over Ærøskøbing Havn. 

Hvor skal man spise? 

Der er de senere år kommet rigtig mange skønne spisesteder på Ærø, så man kan få noget til en hver smag. Flere af stederne drives af tilflyttere, som de senere år er kommet til øen og har pustet nyt liv i det allerede veletablerede restaurationsliv. 

En af mine personlige favoritter er Den gamle Købmandsgård i  Ærøskøbing her kan man få lette frokostretter, hjemmebagt kage, ærøske øl og meget mere. I forbindelse med cafeen er der en butik, hvor der sælges Ærøproducerede delikatesser og håndværk. 

Et andet skønt sted er Havkatten, som ligger i Marstal, og som drives af et ægtepar som oprindeligt er fra hovedstaden, men med aner på Ærø. Havkatten ligger tæt på Marstal Havn og serverer virkelig skøn mad og lækre tapas anretninger mm. Når man sidder på Havkatten, kan man nemt lade sig opsluge af havnens leben og altid gode stemning. 

Det førnævnte hotel Arnfeldt serverer utroligt lækker gourmetmad, som tager udgangspunkt i de ærøske råvarer. Det er en kæmpe oplevelse at spise der. 

Længere ude på øen ligger Bregninge gæstgiveri, som også er et hotel. Her får man den skønneste mad i de skønneste omgivelser. Er du her på en varm sommerdag skal du tage køreturen til Bregninge og få spist en frokost i deres helt fantastiske baghave, hvor der også er plads til leg og afslapning. 

Et helt nyt skud på stammen er Udsigten, som ligeledes ligger tæt på Marstal havn. Her har en ung kok åbnet en gourmetrestaurant, som serverer mad lavet med stor respekt for de ærøske råvare. Du får det fineste kig ud over havet og kan følge med i, hvilke både der kommer ind og ud af havnen. 

Øens bedste is får man efter min mening på Ærøskøbing havn, hos Aroma. Isen er hjemmelavet og smager himmelsk! 

Der findes derudover en helt masse andre lækre spisesteder spredt ud over øen, som i sommermånederne er meget velbesøgte. 

Hvad skal man se? 

Som ethvert andet sted i Udkantsdanmark, sker der mest i sommerhalvåret på Ærø. 
Når man er på Ærø, skal man hvert fald ud i naturen. Derfor vil jeg foreslå, at man sætter tid af til at gå, hvis ikke hele Ø-havstien, så en del af den. Man går langs vandet i den skønneste natur, både på strand, veje og stier. 
Derudover kan man med fordel hoppe på cyklen eller tage bussen, som altid er gratis på Ærø, ud til Voderup klint, som er det mest fantastiske område med den skønneste natur. Børnene kan løbe på bakkerne, og på stranden kan man måske finde vættelys og hulsten. 

Der er mange skønne badestrande på Ærø, og der er meget blandede meninger om, hvilke der er de bedste. Jeg vil helt klart anbefale en tur på Eriks Hale i Marstal, som er kendt for dets strandhuse. På Erikshale kan man i sommerhalvåret leje SUP-boards og se Ærø fra vandsiden af. Derudover er Vesterstrand i Ærøskøbing også en skøn badestrand, hvis man har børn med. Her er meget lavvandet, men med den fineste sandbund. 

Hvis man før har set billeder af Ærø, har man formentligt set billeder af alle de fine huse som danner ramme om den smukke gamle brostensbelagte by Ærøskøbing. Man kan få mange timer til at gå med bare at slentre rundt i byens smalle gader og kigge på gamle smukke huse og stokkeroser. Byen er et kæmpe ”must see”, når man er på Ærø. 

I Marstal ligger Søfartsmuset, som efter min mening er et af de allerfineste museer, der findes! Marstal har altid været en søfartsby, og museet viser igennem dets mange udstillinger om livet til søs gennem tiden. Både børn og voksne vil være underholdt i mange timer, når de besøger museet. Busserne på Ærø er altid gratis, så man kan sagtens lade bilen stå på fastlandet og tage bussen rundt, når man skal ud og opleve øen.

Jeg vil klart anbefale, at man tager en tur udover øen, enten i bil eller bus, og kører igennem alle de fine små landsbyer, som spreder sig ud over hele øen, med sidste stop i Søby, hvor man kan spise en is på havnen eller spille et slag minigolf. 

Det var alt fra mig af. Jeg håber, at I en dag finder vej til Ærø – I vil ikke fortryde det! Kærligst Karen

En kommentar

  1. Kristina siger:

    Åhhh, jeg ELSKER også Ærø, som vi har besøgt i vores båd et par gange. Jeg vil klart anbefale at tage en guided tur med vægteren rundt i Ærøskøbing. Det giver et mega spændende indblik i byens historie og gode anekdoter om husene osv. Også selvom vi ikke normalt er super historie interessered. Vi havde vores yngste i klapvogn og det kunne fint gå. Det koster 40 kr pr mand.

Send en besked