Top

Vis mig din ø: Mors

06.07.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Vi har altså travlt med alle de mange fine guides, I sender mig! Så mange gode steder rundt i Danmark, og i dag skal vi til Mors! Og jeg er helt på røven over naturen. Nyd Claras lille guide til sin fødeø Mors.

Mors guide, Rockpaperdresses

Mit navn er Clara, og jeg vil introducere jer for en af Danmarks skønne, men måske lidt oversete øer, Limfjordens perle, Mors. Jeg er født og opvokset på Mors, og jeg har boet på øen i 20 år. 

Jeg bor nu i Århus, hvor jeg studerer, men elsker når jeg har mulighed for at komme hjem på besøg. 

Min dejlige ø er fyldt med den smukkeste natur, hyggelige butikker og fine spisesteder. Jeg håber denne lille guide kan give jer lyst til at besøge skønneste Mors.  

Mors guide, Rockpaperdresses

Where to stay

Der er forskellige overnatningsmuligheder på Mors alt efter budget og præferencer. 

Den billigste mulighed er shelter/telt. Der findes en del shelters rundt på Mors hvor man kan overnatte imod et symbolsk beløb. 

Se alle de forskellige placeringer og dertilhørende faciliteter på linket her

En anden mulighed er at bo i sommerhus eller på B&B. Der er mange at finde på… Du kan få ro og fordybelse hos Anette. Den smukkeste gamle gård fra 1930, Rosengave.Hanbjerg hvor du får udsigt Dråby Vig og Limfjorden til Fur. Eller tag helt på landet på Ullerup Hovedgaard. De ligger alle rundt omkring på øen, og der er mange flere at finde.

Der ligger også et Danhostel i Nykøbing, med en placering ved vandet, og i gåafstand til byen.  

Hvis man har børn og gerne vil tilbringe sin tid i Jesperhus Blomsterpark, findes også her gode overnatningsmuligheder – både med campingvogn og telt, ellers er der mulighed for at leje en hytte.

En sidste mulighed er de mange charmerende kroer, der ligger rundt omkring på øen. Vi har flere forskellige og hyggelige kroer, som alle er placeret i smukke omgivelser: 

 • Feggesundkro
 • Øst Vildsundkro
 • Gullerupkro
 • Sallingsund Færgekro
Mors guide, Rockpaperdresses

What to see

Mors er indbegrebet af smuk natur. Det er derfor også hovedsageligt smukke, naturskønne steder, som jeg vil fremhæve i min anbefaling. 

Molermuseet og Skaregaard museum ligger tæt på hinanden og er også et besøg værd. På Molermuseet kan man se de mange flotte fund, der er gjort i molergraven og man kan selv få lov at gå på fossiljagt. Skaregaard er en velbevaret gård, som giver et indblik i hvordan livet så ud 1950’erne. Der er dyr og legeplads på gården, som er hyggeligt for de mindste, og masser af historie for de ældste. 

Hanklit er det højeste punkt på Mors. Langs kystlinjen på Nordmors kan de karakteristiske molerskrænter opleves, og Hanklit er den højeste af dem. Her kan du gå turen op til toppen og blive betaget af naturens vilde udformninger.      

Højriis Slot er et smukt, velbevaret slot, som man i dag kan besøge. Børn og barnlige sjæle kan forsøge at løse gåder, mens man bevæger sig rundt på slottet for at besvare sommermysteriet på slottet…

Ejerslev Havn er bestemt et besøg værd, hvis man lægger turen forbi Mors. Havnen ligger omringet af strand, skov og molerskrænter. Ved siden af havnen ligger en lagune, hvor der er mulighed for gåtur omkring og fund af fossiler. Der er ligeså mulighed for at købe lidt mad eller en is, hvis sulten melder sig. 

Mors guide, Rockpaperdresses

What to do 

Hvis man vil opleve Mors fra vandet, bør man tjekke VisitMors for deres mange sommersejladser. På deres hjemmeside kan du også læse om muligheden for rideture ved stranden og leje at kanoer. 

Hos Morsø Turistbureau kan du leje cykler (både almindelig og el), hvilket giver dig muligheden for at bevæge dig rundt på øen og nyde naturen imens.

Jesperhus Blomsterpark er et sikkert hit for de mindste. Her er der massere af dyr, mindre forlystelser, legeplaser osv. 

Ved Sundby Havn er der mulighed for at leje paddleboards eller kajakker for 50 kr. pr. døgn (inkl. redningsvest). En oplagt mulighed for at, hvis man ønsker at bruge dagen på vandet. 

Hvis man er til yoga, bør man besøge ROOM Yoga. Her kan du være med som drop-in, hvor der bliver afholdt yoga i det spektakulære glashus eller på toppen af Hanklit. Der afholdes også længere yoga retreats henover sommeren. 

Nykøbing gågade har mange forskellige butikker, hvor man kan snuse rundt. Wiiben og Godt Gemt er to af mine yndlingsbutikker, hvor man altid finder søde nimbs ting eller tøj. 

En af de absolut bedste ting ved Mors er vores genbrugsbutikker. De gemmer på guld og gode sager, og det koster nærmest ingenting. Så hvis man er til genbrugsbutikker og retro-shops, er Mors bestemt stedet at tage hen. De fleste genbrugsbutikker ligger i Nykøbing.

 • IM-genbrug i Nørregade
 • Retro-shop i Klosterstræde
 • Genbrugsbutikken på genbrugsstationen
 • Røde Kors butikken på N.A. Christensens vej 2

Where to eat

Gaardbageriet er et lille bageri og konditori, som ligger på Sydmors. Gårdbutikken og cafeen har kun åbent hver fredag fra 10.30-17.30, men hvis man kan få det tilpasset sit besøg, bør man uden tvivl gøre det!

Cafe Holmen er en hyggelig cafe, som ligger helt nede ved havnen. Hvis vejret er godt, kan man sidde udendørs og kigge udover havneområdet. Her kan du få lækker cafemad af lækre sunde råvarer. 

Hvis man får lyst til en is er nICE – Holmens Isbar stedet man skal besøge! De forhandler is fra Ismejeriet Thy, som er vegansk, velsmagende is og så laver de deres egen hjemmelavede guf med forskellige, lækre smagsvarianter. 

Cafe Sult i Nykøbing er også en anbefaling værd. Her kan du få brunch, frokost og aften servering. Maden er uformel, og cafeen er indrettet hyggeligt. Hvis vejret tillader det, kan man sidde udendørs og kigge udover havnen. 

No. 1 Cafe og Bistro er en fransk inspireret bistro, som ligger på torvet i gågaden. Her kan man også få både brunch, frokost og aften servering, som adskiller sig lidt fra det klassiske cafe univers. 

Hvis man blot har brug for en kop kaffe og lidt godt bagværk, skal man tage et smut forbi kaffehjørnet. Her kan man få hjemmebagt brød og kage. Og skal man på tur, er det muligt at købe de lækreste to-go sandwiches!

Mors guide, Rockpaperdresses

Jeg håber denne lille guide har vagt interesse for vores skønne ø. Der er også masser af inspiration at finde på VisitMors.dk eller hos turistbureauet i Nykøbing. 

10 kommentarer

 1. Astrid siger:

  Sikke en fin guide! Min far er født og opvokset på Mors, men alt jeg husker fra vores få ture dertil er kringle på Færgekroen. Det skal der laves om på!

 2. Katrine siger:

  Rigtig god og flot anbefaling til smukke, smukke mors. Jeg nyder også kulturmødet på mors, selv om det ser anderledes ud i år pga. Corona , men sikke et fantastisk event. Det samme med muslinge og østers events, det er virkelig også godt. Jeg vil også klart anbefale room yoga, det er en oplevelse i sig selv i glashuset. God sommer. Kh katrine

 3. Christina siger:

  Hvor er naturen bare smuk! Mega fed guide 🙂

 4. Linda siger:

  Skønne, skønne Mors!
  Har altid undret mig over, hvorfor Mors er lidt overset ift. andre danske øer, så håber, der er flere, der får øjnene op for den dejlige ø.
  Hvis man er i nærheden af Højriis, så kan jeg anbefale, at man tager en gåtur i Legind Bjerge. Der er også virkelig smuk natur🌳

 5. Sisse F siger:

  Såå perfekt guide til vores sommerferie 🙂
  Vi kommer i forvejen lidt i Thy-området nogle gange om året og plejer at være over Mors den ene vej, så nu er der nye inputs til sommerens tur og oplevelser. Især tippet med gårdbutik og leje af kajakker er lige det vi manglede!

 6. Vivi siger:

  Ih min ene gren af familien er derfra og må med skam erkende jeg ikke har været der siden jeg var et stort barn. I år skal jeg på er par dages cykelferie med min far og vil afgjort foreslå Mors! Tak for fineste guide og tips!

 7. Lipe siger:

  Du mangler de skønne badestederne. Sillerslev havn med legeplads i vandet. Thissinghuse. Dragstrup for de yngste. Østerstrand. Østers. Krabber. Muslinger.

 8. Og så har vi jo Event4U på Nordmors med plads til 22 gæster i 4 hyggelige ferieboliger, Cafe4U i baggården, glasværkstedet med lav-selv-glas, det opvarmede vildmarksbad, stort kunstgalleri med skiftende udstillinger, glasbutik i 2 etager og vi er lystfiskercertificeret.
  Så kig ind for en hyggestund eller lav dit næste familietræf eller venindeweekend på Nordmors.

 9. Hanne siger:

  Det er bare så flot skrevet. Det er lige hvad Mors byder på. Tak.😊

 10. Poul Erik Futtrup siger:

  Hej Clare, tak for din dejlige beskrivelse af vores dejlige fælles ø. Du har ret i at det er en smuk perle som byder på rigtig mange oplevelser. En af det indlysende fordele er at øen har den størrelse som den har. Man kan nemt komme rundt på cykel eller bil. Det gør at oplevelserne er overskuelige. Endnu engang tak 😊

Send en besked