Top

Vis mig din ø: (Nord-)Bornholm

05.08.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Vi lander snart i mål med de sidste guides – og selv om ferien nok er ved at være slut for mange, så tænker jeg, at det er dejligt med mere inspiration – måske til efterårsferien… Og måske næste års sommerferie? Det lader ikke til, at Corona giver slip men i stedet bliver ved med at blusse op som små bål, der skal slukkes… Måske der går længe endnu, før vi kan rejse ud i verden endnu, for alvor. SÅ ferie i Danmark? På alle måder, sundheds- og klimamæssigt et win?

Så i dag tager Rikke Paulsen også til solskinsøen over dem alle; Bornholm. Mere specifikt Nordbornholm. Så take it away, Rikke!

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand

Efter at have læst de mange fantastiske og illustrative indlæg på Rockpaperdressses var jeg ikke i tvivl om, at jeg også var nødt til at dele ud af mit univers. Så efter en kort mailkorrespondance med et GO fra Cathrine, fattede jeg hurtigt pennen. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at det har været med svedige håndflader og et pulserende hjerte, at jeg har siddet og trykket på maskinens sorte knapper – for med muligheden for at præsentere jer for øens mange guldgruber, følte jeg pludselig et meget stort ansvar. Et ansvar for at præsentere jer for et uigenkendeligt univers – et unikt et af slagsen. Derfor har jeg med laptoppen under armen bevæget mig rundt og plukket alt det bedste fra den nordlige del af den 588 km2 smukke klippeø. Velkommen til og tak for at I læser med. 

Jeg vælger som det første at spole tiden tilbage til år 2016, hvor jeg efter 10 år atter engang blev genforenet med den bornholmske ø. For hvad jeg på dette tidspunkt ikke anede var, at Bornholm havde så mange unikke steder. Selvfølgelig er Bornholm i mange henseender allerede på landkortet, men efter mange års besøg har jeg fundet ud af, at Bornholm rummer andet end Gudhjem og Krøllebølle is. Nogle af de bornholmske guldgruber står i skyggen, og det er disse, som jeg i dette indlæg ønsker at fremhæve – for der er mange af dem. 

Jeg ved godt, at min guide henviser til den nordlige del af Bornholm, men det skyldes, at det er her, jeg har hjemme. I fire år har jeg brugt mine somre her; badet, drukket Aperol Spritz, set solnedgang, danset til den lyse morgen – dage fyldt med glæde og latter. Så derfor føler jeg mig også bedst klædt på til at kunne dele ud af og guide jer igennem dette fantastiske område.

Jeg starter mit indlæg i et gammelt kølehus i Sandvig. En familiedrevet virksomhed, som startede for 8 år siden og som fik navnet Kalas. En lille perle på 85 kvadratmeter, som med en udsigt udover Østersøen, skaber rum for ro og nærvær. Stedet huserer øens bedste hjemmelavede is, og laver kaffe af højeste kvalitet. Tør man give sig i kast med det lidt skæve is-valg, så er æble-basilikum et must. Er man til bagværk så snup en af deres berømte kanelbullar – men pas på, de er vanedannende.

Nu du er her, så tag også et kig i den lille stand udenfor Kalas. Her sælges friske hindbær, ribs og andet til morgenyoghurten, marmelade, saft, farvelade blomster og nye kartofler. Alt sammen fra Mamrelund. 

Guide til Bornholm, Rockpaperdresses

En spytklat fra Kalas ligger Strandhotellet i en charmerende bygning fra 1895. Hotellet er som Kalas familiedrevet og giver med dens placering, med Østersøen som nabo, mulighed for at blive draget af den bornholmske natur. Som udefrakommende bør du smutte forbi og prøve deres søndagsburger – og er der bold i fjernsynet, er det sikkert og vist, at storskærmen er tændt og øllene kolde! 

Fra Strandhotellet kan man bevæge sig en tur rundt om Hammerknuden. En rute på 7 kilometer, som byder på Nordbornholms smukkeste natur. På ruten passerer man Lille Fyr, placeret på øens nordligste punkt, og kirkeruinen Salomons Kapel. En rute som bør opleves til solopgang eller solnedgang, da disse er de mest magiske tidspunkter at gå på opdagelse – medbring morgenkaffen eller godnatbajeren og find et spot foroven på det 80 meter høje klippeskær. Inden du når til rutens ende så stop ved Hammerhavns kiosken – her serveres lækre frisksmurte sandwich.

I en baggård midt i Allinge findes Bornholms hyggeligste spillested, Gæstgivergården. En baggård, som med sin placering, skaber en kæmpe kontrast til en af byens mest trafikerede veje. For med et lille skub til den metalliske låge, som adskiller baggården fra vejen, åbnes op til et intimt og spraglet musikalsk univers. Koncerterne finder sted henover sommeren og rummer alt fra Carl Emil Petersen til The Minds of 99. Et sted der, grundet variationen af koncerterne, er for alle, og hvor euforien blomstrer. 

Bevæger man sig udenfor Sandvig, er den lille fiskerby Tejn et sted i opblomstring. Her ligger Penyllan, et lille bryggeri, som brygger øl på Bornholmske råvarer. Så er man passioneret øldrikker, er det et must at slå vejen forbi – og er man knap så passioneret, så tag alligevel dertil og oplev stedet. Slå dig ned i de beigefarvede pallebænke eller sæt dig på havnekanten og nyd udsigten. Og læg så mærke til øllenes illustrative batches – der er en fortælling bag hver. En lille personlig anbefaling herfra – prøv deres Jah Beer. Den er fantastisk! 

Guide til Bornholm, Rockpaperdresses

Bor man i Allinge-Sandvig området og ønsker at drikke mere, end hvad promillen tillader (hvis altså man er kørende), så kan man tage turen til Hotel Nordlandet. Her ligger Underbar, som udover at servere øl fra Penyllan, også er enormt dedikerede hvad angår drinks. Er man småsulten, så prøv samtidig deres udvalg af småretter og ellers så bevæg dig ovenpå og nyd en flere retters menu i restauranten. Begge dele er en oplevelse i sig selv, og udsigten er bedårende. Føler man for en frisk dukkert i Østersøen, så hop en tur i ”poolen”. 

Guide til Bornholm, Rockpaperdresses

Hertil skal en anbefaling også lyde til Fabers, som er placeret i Allinge. Et tidligere lysstøberi, som er lavet om til café, bar samt kultursted. Stedet har bevaret de rustikke bjælker i rummet og fået et touch-up med kunst og farver. Hvad enten du er til kolde drikkevarer, bagværk eller andet, så stik hovedet forbi og oplev stedet. Tjek også deres kulturkalender, som rummer alt fra koncerter, vinskoler, samtalesaloner og foredrag. 

Og book så også Bord på KokkenBerg, en nystartet restaurant i Sandvig. Lette og meget smukke, velanrettede og smagfulde retter. 

Ønsker man at gå på opdagelse i dyreriget, kan man booke en sælsafaritur gennem Boating Bornholm i Sandvig. Med afgang fra havnen i Sandvig, sejler man, iklædt kedeldragter og med snorkeludstyr, stik mod øst til Christians Ø, hvor Danmarks største population af gråsæler hører til. Efter en snorkeltur, med disse fantastiske dyr, kan man gå på opdagelse på øen eller nyde en kop kaffe og en croissant fra øens eneste dagligbrugs. En smuk måde at opleve Christians Ø på.

Guide til Bornholm, Rockpaperdresses

Jeg vælger som det sidste at trække jer med ned til den lille mole i Sandvig Havn. Et af mine absolut yndlingssteder på Nordbornholm. Her starter eller slutter jeg altid min dag med en dukkert efterfulgt af flere minutters hav-kig. En fantastisk måde at få ro på. Og her sidder jeg så nu og afslutter min guide til den nordlige del af Bornholm. Jeg håber, at I er blevet inspireret og at denne guide har givet jer lyst og mod på at besøge disse bornholmske guldgruber – mine absolutte yndlingssteder. Jeg kunne have skrevet side op og side ned, for tro mig, der er meget at tage fat i. Men jeg lader guiden slutte her, og ønsker jer en god tur til klippeøen, solskinsøen – kært barn har mange navne. 

Kærlig hilsen, Rikke

Send en besked