Top

Vis mig din ø: Samsø

10.07.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Samsø står højt på min liste over steder, jeg gerne vil besøge. Og i dag kan vi få færten af øen, som Marianne guider os – især maden synes at være i højsæde. Det er da noget, jeg gerne vil rejse for.

Find pen og papir (eller bare et noteprogram på telefonen) og skriv alle de gode tips ned – og husk I altid er velkomne til at tilføje jeres tips i kommentarfeltet også.

Samsø Guide, Rockpaperdresses
Nordby – et af virkelig mange fine bindingsværkshuse på Samsø.

Turen går til Samsø

Første gang jeg satte mine fødder på Samsø, var fordi jeg skulle til jobsamtale. Inden det havde jeg ikke beskæftiget mig særligt meget med øen, faktisk slet ikke. Det på trods af, at jeg har brugt det meste af min studietid i Aarhus, som jo virkelig ikke er langt fra Samsø.

Efter jobsamtalen har jeg både nået at bo og arbejde der, og nu er det blevet et af de steder, jeg holder allermest af. Jeg har svært ved at sige præcist hvorfor. Om det er roen, nærheden, at der aldrig er langt til vandet, eller aldrig er særlig langt fra tanke til handling ved jeg ikke. Uanset hvad, der skaber magien, så får I hvert fald mine bedste tip til Danmarks fineste ø – hvis jeg må være så fri 😉

Samsø Guide, Rockpaperdresses
Magiske sommeraftner på Samsø

Min første tur på Samsø foregik på cykel, og med sine små 30 km. fra bund til top er Samsø også det ideelle sted at udforske på cykel – fordi der er ikke langt mellem de forskellige ting. Og så er cykeltempoet ideelt til at nå at kigge på alt det, man passerer, til at stoppe ved nogle af de mange, mange vejboder, der sælger samske råvarer, til at kigge på loppemarkeder, eller bare til at få sin kamerarulle fyldt med billeder af ø-idyllen.

Hvad skal vi lave?

Samsø rummer virkelig mange hyggelige steder, og i mange af de små landsbyer er der bindingsværkshuse, gadekære og stokroser – det føles lidt som at gå rundt i en Morten Korch-film, og er bestemt noget, man skal give sig selv tid til at kigge på. På Samsø finder man også Nordby, der i 1990 blev kåret til Danmarks bedst bevarede landsby, hvilket bl.a. skyldes de mange, fint bevarede bindingsværkshuse i byen. Derudover er Samsø også et væld af smukke naturperler, alle særegne på hver deres måde.

Ballebjerg (Ballebjergvejen)

Det højeste punkt på Samsø er Ballebjerg, hvor der både er udsigt over Samsø og til Aarhus, Tunø og de ubeboede småøer, der ligger rundt om Samsø. På toppen af Ballebjerg ligger et lille, fint, ottekantet tårn, Ballebjergtårnet, der endda kan fejre 100-års jubilæum i år. Derudover er Ballebjerg også det perfekte sted at nyde solnedgangen på – de findes nok ikke finere på Samsø end der.

Søholm Opera


Opera og Samsø er nok ikke det, man typisk forbinder med hinanden. Ikke desto mindre ligger Søholm Opera på Samsø, og deres ambition er at bygge et koncert- og scenehus i Nordby på Samsø. Indtil da er det muligt at se deres events andre steder på Samsø, bl.a. deres sommeropera, Krona Vaskeriet, men holder hvert år også julekoncerter. Uanset om I er operatyperne eller ej, burde I deltage i deres events – de er så vanvittig dygtige, og operaoplevelsen bliver nærmest endnu mere storslået af, at den foregår i lidt utraditionelle rammer.

Møgelskår – jeg bliver betaget af stedet, hver eneste gang jeg besøger det

Nordby Bakker

Det er næsten obligatorisk at besøge Nordby Bakker, når man er på Samsø – uanset hvad synes jeg i hvert fald man tage derop, for naturen er virkelig noget særligt. Her findes der istidslandskab og fritgående får, og når man står på stranden ved foden af bakkerne, er man på Issehoved – toppen af Samsø. Den udsigt tror jeg ikke, at jeg nogensinde bliver træt af. I Nordby Bakker bør man også lægge vejen forbi Møgelskår, som er endnu et resultat af istiden, og nok det smukkeste sted på hele Samsø.

Samsø Guide, Rockpaperdresses
Issehoved – toppen af Samsø

Labyrinten (Issehoved 1)

Selvom Samsø er en lille ø, så rummer den alligevel verdens største labyrint. Om det siger noget om, at verden generelt har for få labyrinter, kan sagtens være, men Labyrinten på Samsø er i hvert fald stor. Og ret sjov. En række spørgsmål, som man selv kan vælge kategorien af, guider en igennem labyrinten (hvis man vel at mærke kan svare rigtigt), og de spænder vidt fra dyrespørgsmål til spørgsmål om Matador.

Sams Island Distillery (Langgade 19)


En anelse gemt i en baggård i Tranebjerg ligger øens destilleri, der både producerer gin, råm, vodka og snaps. Overvejende af råvarer fra Samsø. Flere gange om ugen er der mulighed for en rundvisning på destilleriet, hvor man kan høre historien bag deres produkter, få smagsprøver og endda smage på de orangemyrer, de bruger i deres gin. (Jep, myrer, indfanget på Nordsamsø, der smager mildt af citrus).

Samsø Golfklub (Besser Kirkevej 24)


En af Danmarks smukkeste golfbaner ligger på Samsø – i første parket til havet. Og så er golfklubben nok også Danmarks hyggeligste, hvor man virkelig får følelsen af at være velkommen. Der er både en 18 hullers bane, hvis man er rutineret golfspiller, men der er også en par tre-bane, hvor det er muligt at komme som helt nybegynder, og man kan låne udstyr i klubben. Det er en (måske) lidt anderledes ferieaktivitet, men virkelig sjovt og hyggeligt, ikke mindst.
Er man lidt mere minigolftypen er der også mulighed for det både på Dæj Glovi Grill og Ballen Strandcamping.

Vesborg Fyr (Vesborg Fyr 1)


På sydspidsen af Samsø ligger Vesborg Fyr, og det står placeret på det, der i middelalderen var Valdemar Atterdags borg – og samtidig var en at af landets største militære anlæg. Der er ikke meget tilbage af middelalderborgen, men det er stadig muligt at se ud over det sydlige Kattegat samt Store- og Lillebælt oppe fra tårnet. Det, som egentlig var formålet med borgen i Middelalderen – at overvåge det omkringliggende farvand, og udsigten er uden tvivl et besøg i tårnet værd.

Samsø Guide, Rockpaperdresses
Besser Rev – fra en vinterdag på revet

Besser Rev


Et fem kilometer langt stenrev, der afgrænser havet fra Stauns Fjord. Revet er en god mulighed for at kigge på fugle, da det er et stor yngleområde for mange fuglearter. Ude på revet ligger også et gammelt skanseanlæg fra Englandskrigene, så der er lidt for enhver smag.

Keramik og genbrugsguld


Det er næsten umuligt at være på Samsø uden at komme forbi et loppemarked eller en keramiker. Begge dele er strøet generøst over hele øen, og jeg vil vove at påstå, at koncentrationen af keramikere er en af de højeste i landet. Det er bl.a. værd at kigge forbi Vadstrup 1771 eller Pernille Buch i Tranebjerg. Loppemarkeder er der skilte til rundt på hele øen, hvis man lige kigger godt efter – og priserne er helt anderledes end i Aarhus og København. Det er priser, der går direkte i mit jyske hjerte 😉

Hvor skal vi spise?

Særligt om sommeren er Samsø et overflødighedshorn af lækre spisesteder, og mange steder er der samske råvarer på menuen. En gang om året afholdes endda konkurrencen Samsøs Bedste Kartoffelmad, så lækre kartoffelmadder kan findes rigtig mange steder på øen. Er man ikke til det, er der (heldigvis) også meget andet godt at komme efter.

Samsø Guide, Rockpaperdresses
Smagen af Øen – der er masser af fine detaljer i købmandsbutikken og altid noget nyt at kigge på

Smagen af Øen (Nordby Hovedgade 15)


I Nordby ligger den fineste købmandsbutik, Smagen af Øen, hvor det er muligt at få både samske specialiteter, kaffe og kage, og så serverer de også virkelig god frokost. Bliver man særligt glad for noget på kortet, så kan man endda købe mere med hjem. Ligesom det også er muligt at købe både vin, øl og spiritus fra Samsø.

Casa Tua (Landevejen 16)


Er man på jagt efter is (og hvem er egentlig ikke det?) er Casa Tua virkelig er besøg værd. Deres italienske is er lavet på Samsø, og der er altid virkelig mange lækre varianter at vælge imellem. Derudover er caféen malet næsten udelukkende i lyserøde, gule og turkise farver, og det gør stedet til sit helt eget.

Samsø Guide, Rockpaperdresses
Pizza in the making hos Ildegal

Ildegal (Nordby Hovedgade 24)


Øens, måske bedste pizza, får man hos Ildegal i Nordby. Den sprødeste pizzabund og alskens former for topping – det er så lækkert. Samtidig er det også oplagt at købe pizza hos Ildegal og så spise den på enten Ballebjerg eller Issehoved, der ligger tæt på.

Kilo for Kilo (Langgade 26)

Mottoet hos Kilo for Kilo er, at hygge er en holdsport. Og hos Kilo for Kilo er der virkelig også hyggeligt, måske et af de hyggeligste spisesteder på Samsø, selvom konkurrencen ellers er benhård. Om sommeren serverer de mad hele dagen, og deres eget kafferisteri gør, at det bestemt er værd at sigte efter at indtage sin morgenkaffe der.

Nordby 13 (Nordby Hovedgade 13)


I den gamle bodega i Nordby ligger restauranten Nordby 13, som serverer enkel mad, der trækker på både danske og franske madtraditioner og samske råvarer. Hver dag kan man få en treretters menu til en overkommelig pris, og så er det samtidig virkelig lækkert.

Skipperly (Havnevej 9)

På havnen i Ballen finder man Skipperly, som både serverer frokost og aftensmad. Deres menukort indeholder klassiske danske retter, og hvis vejret tillader det, bliver det næsten ikke mere dansk sommer end at spise på deres terrasse med udsigt over Ballen Havn.

Langør Havn

Selvom Samsø måske mest er noget, man forbinder med sommer, så vil jeg også lige slå et slag for at besøge Samsø om vinteren. For vinteren på Samsø kan virkelig også noget særligt. Tempoet på øen er helt anderledes end om sommeren, og man får lov til at opleve barskheden i naturen. Derudover er man også garanteret fred og ro – det er jo heller ikke en dårlig ting.

Jeg håber I har fået lyst til at besøge øen i midten af Danmark, og at I kunne bruge mine tip til noget. Måske I bliver lige så betagede af magien på Samsø, som jeg er?

Vi ses (forhåbentlig) på Samsø. Kærlig hilsen Marianne

Send en besked