Top

DIY: Bed Headboard

08.09.2014
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Godmorgen <3

jeg må lige starte min dag på bloggen med at gentage mig selv – det er sørme et rart sted det her. Jeg er ikke så bekymret for at dele noget af mig selv herinde. Gang på gang har jeg oplevet, at I kan bruge det til noget, at det rykker en my i jer. Ofte giver indlæggene genklang og også en sammenhørighedsfølelse med jer. Giver det mening? Det bekræfter mig selv i, at jeg er HELT normal. Og flere af jer får vist den samme oplevelse. Gid vi var gode til at tale mere og åbent om de emner, som til tider fylder herinde. Det ville da lette lidt?
Jeg er altid lidt bekymret, om jeg nu bliver misforstået, om jeg får det hele med osv. Men no worries her. Jeg er ret glad for, at vi har sådan en forståelsesagtig-kontrakt, der gør, at man godt tør skrive to ord uden at have vendt dem på 47 måder og fra alle vinkler. Tak! Og igen vil jeg bare foreslå jer at læse andres kommentarer og tanker, for det letter i hjertet. Det var endnu en rigtig rar oplevelse at dele mine tanker og få tilbage i går.

Og så til et efterspurgt DIY-projekt! Vores sengegærde!

DIY headboard, bed, rockpaperhome, rockpaperdresses bolig, sengegærde diy DIY headboard, bed, rockpaperhome, rockpaperdresses bolig, sengegærde diy

Vi tog til Genbyg på Amager engang i juli. Jeg havde hørt ret godt om stedet og var temmelig spændt på, hvilken skattekiste der var mig i vente. Vi tog derud med metro, bus og gå-ben, så hvor meget, vi kunne slæbe, var allerede udfordret.

Genbyg har VANVITTIGT meget. En del af det er skrammel – gamle toiletter og butiksdukker i tretusinde dele som faktisk var hammer uhyggelige. Men de har også mange fine ting. Især planker. Gamle gymnastikgulve – den slags der havde farvede striber og cirkler på, kan I huske dem? Plankegulve, brede planker og træstumper.

Vi gik rundt i en times tid og fandt nogle ret beskidte planker, som har været brugt til et gulv, med fer og not. Jeg humpede rundt med brækket tå, og min kæreste slæbte plankerne til betaling.

Vi købte:

15 gulveplanker af ca. 170 cm

1 flaske koldpresset linolie

2-3 fyrretræsplanker, som kan holde sengegavlen samlet.

 

Hjemme havde vi en masse klude og sæbespåner

Man kan betale sig til levering hos Genbyg, og med levering + træ + linolie mener jeg prisen var ca. 1.700 kr.

 

How to:

1. Alle brædder blev skåret til i den rigtige størrelse med en stiksav.

2. Dernæst sleb jeg de overflade og kanterne på plankerne med fint sandpapir. Det skal bare lige have en forsigtig omgang med fint sandpapir så de værste splinter forsvinder.

3. Så vaskede jeg alle plankerne med sæbespåner. Brædderne var meget beskidte, men de skal ikke skrubbes i bund. Snavset i dem er også med til at give den mørke overflade, når linolien kommer på. Plankerne var alle meget lysegrå og matte da vi fik dem. Jeg fik ikke taget et billede, men de så således ud inden vi gik i gang.

4. Lad plankerne tørre i solen, og når de er klar, så pensles/smøres de med linolien. Husk at linolie er selvantændelig, og når du er færdig med alle klude og pensler skal disse i lukkede plastikposer. Arbejd linolien godt ind i træet, så det mætter, og lad plankerne tørre i solen igen. Hvis træet har brug for det, så giv en ekstra omgang med olien. Vi gav kun én gang.

Processen indtil videre tog ca. to timer.

DIY headboard, bed, rockpaperhome, rockpaperdresses bolig, sengegærde diy

5. Når gulvbrædderne er tørre, så skal de samles, som hvis man lagde dem som et gulv. Altså fer mod not. Du kan skulle bruge en hammer, helt forsigtigt, til at kunne få gulvbrædderne til at gribe i hinanden. Denne del af processen er den mest udfordrende, for plankerne er gamle og skæve, og nogle passer ikke lige i hak med hinanden. Og når du først har bygget en halv meter op, så bliver gavlen også vakkelvorn. Vi var to om det, og det lykkedes.

6. Vi havde i Silvan købt to simple stykker fyrretræ, som vi skar til at matche højden på sengegavlen – med ca. 5 cms luft øverst, så fyrretræslisten ikke anes i det endelige resultat. De blev boret ind bag på gulvbrædderne, så hver en gulvebrædde fik en skrue fast i fyrretræsplanken. SÅ langt så godt!

DIY headboard, bed, rockpaperhome, rockpaperdresses bolig, sengegærde diy

 

7. Slutteligt bar vi gavlen op på plads. Lavede to afstandsklodser af lidt leftover-træ fra fyrretræsplankerne, og så borede vi den ind i væggen. Det gav også plads til fodpanelet nederst ved gulvet.

Den hviler nu på gulvet og så har den to gode lange skruer i hvert øverste hjørne, og foran står sengen blot op af gavlen.

Har I nogen spørgsmål, så lad mig det vide!

 

In English:

We bought:

15 floorboards of approximately 170 cm, but ended up cutting them up to appr. 150 cm

1 bottle of cold-pressed linseed oil

2-3 pine planks that hold the headboard together on the back

We had:

Cloths and soap flakes

How to:

1. All boards were cut to the right size with a jigsaw. 

2. Next, I went around the boards with fine sandpaper, just around the edges and on the front to get rid of the worst splinters.

3. Then I washed all the floorboards with soap flakes. The boards were very dirty, but they should not be scrubbed down. The dirt actually gives the dark surface once you put on the linseed oil. The planks were all very light gray and dull when we got them. I did not take a picture, but they looked like this before we started. Don’t worry – the dark and deep tone will come out!

4. Let the floorboards dry in the sun, and when they are ready give them a thorough go with the linseed oil. The boards are pretty dry and old, so they’ll soak it right up. Let them dry in the sun and if they look like they could use some more oil just give it another go. 

CAUTION: Remember that linseed oil is self-igniting, and when you’re done with all cloths and brushes put them in sealed plastic bags. 

5. When the floorboards are dry you assemble them as if you were about to do an old floor. Tongue to groove. You may have to use a hammer, quite gently, to get the floorboards to stick to each other. This part of the process is the most challenging, the planks are old and quirky, and some just does not fit into place with each other. You’ll manage, it’s part of the charm! BUT once you’ve built half a meter up it gets wonky too. It took four hands but we succeeded!

6. When the floorboards are assembled and you are satisfied with the look of the headboard, get your two pine planks to drill into the back. But remember around 5 cm’s of air at the top so it doesn’t show. You don’t want the ugly pine to be detectable in the final result! Every floorboard got pinned onto the pine plank to secure stability. SO far so good!

7. Finally, we carried the headboard upstairs, into place. We made two spacers of some leftover wood from the pine planks and then drilled it into the wall through the spacers. That also made rom for the baseboard at the bottom of the floor. 

Now the headboard rests directly on the floor, with only two screws in each upper corner. It’s perfect!

DIY headboard, bed, rockpaperhome, rockpaperdresses bolig, sengegærde diy

23 kommentarer

 1. nikoline siger:

  Nøj hvor er det fedt! Selvom jeg må indrømme at jeg hellere ville have Miley Cyrus’ headboard i Hannah Montana! 😛
  NelliesCloset

  1. Cathrine Nissen siger:

   Hahaha, det må jeg tjekke ud! Det har jeg aldrig set 😀 KH

 2. N.K.L siger:

  Hvor er det fint!
  Super fedt 🙂
  //N.K.L
  http://Www.nkl-fashion.dk

  1. Cathrine Nissen siger:

   TAK TAK TAK, jeg giver en del af roserne videre til min kæreste – det var ham der savede og borede 🙂 KH

 3. Sarah siger:

  SÅ flot!

  1. Cathrine Nissen siger:

   TAK 😀

 4. Natascha siger:

  Åha, tossede lille mig læser overskriften som: “DIE: Bed headboard” og da jeg tidligere har set, hvordan det ser ud, så tænker jeg straks: “Oh no, she didn’t!”. Det gjorde du så heldigvis ikke! Jeg sidder så nu (med briller på) og overvejer stærkt, om jeg skal ringe til min optiker i morgen for et nyt tjek 😀
  Når alt det er sagt, så har jeg kun at sige; tak for en god blog – og hvor er det flot!

  1. Cathrine Nissen siger:

   Hahaha “duer ikke, væk!” – man er vel forbruger 😀 Nej for sørensen, den kommer nok til at følge os altid, hah! Og tusinde mange tak for al kærligheden til bloggen :-* KH

 5. Ida siger:

  Det er virkelig et fint soveværelse! Sengegærdet, farven på væggen, sengetæppet og lamperne…det har du/I gjort godt 🙂 Men hvor er lamperne fra?

  1. Cathrine Nissen siger:

   TAK Ida, du er sød! De er bare fra Ikea – hvis du finder mit soveværelsesindlæg, så er der link til dem. De er BILLIGE 🙂 KH

 6. sofie siger:

  GUD hvor er det flot og hvor er du (I to) inspirerende! Det vil jeg os’ prøve nu!! Tak fordi du giver dig tid til at forklare det så præcist og med hamrende smukke, skarpe billeder. Fanme flot!!

 7. Line siger:

  Hvad har i brugt til at sætte senge lamperne fast med?
  Det er et fantastisk flot soveværelse i har fået jer!

  1. Cathrine Nissen siger:

   Der følger beslag med, så de kan bruges på klemmemåden eller med beslag i væggen 😉 Super nemme at montere! Og tak Line! KH

 8. Eva siger:

  Tak for en super blog! Den er blandt de to-tre blogs, som jeg liiiige skal tjekke, hvis jeg har to overskydende minutter med telefonen i nærheden. Altid ærlig, pæn, inspirerende og så kan jeg spejle mig selv meget i den.
  Jeg synes, jeres soveværelse ser rigtig godt ud, og din indretning inspirerer mig til at stikke lidt af fra stringente farve- og materialesammensætninger. Og jeg er også lidt pjattet med EOS-lampen i jeres soveværelse, men bliver den ikke lynhurtigt støvet? Og hvordan gør du den ren? Hvis altså den endnu har hængt der længe nok til at have behov for rengøring.

  1. Cathrine Nissen siger:

   Ej hvor er jeg altså glad for at have fået sådan en flot placering blandt top 3 – du er så sød. TAK! Jeg tror faktisk godt, den kunne være lidt støvet efterhånden. Soveværelset bliver jo hurtigt støvet generelt. Man kan ret nemt tage skærmen af og ned, og så ville jeg bare ryste den uden for. Det tænker jeg er nemt og effektivt 🙂 KH C

 9. Det er simpelthen så pænt. Ja, jeg har sagt det før, men jeg kan stadig ikke rigtig komme mig over det.
  Det er virkelig det fineste soveværelse du har fået bikset sammen! Bom.

  1. Cathrine Nissen siger:

   Hahaha, du ringer bare! Så kommer indretningsarkitekten 😀 Du er så sød, tak JanniChristiane! BOM!

 10. Line siger:

  Hvor krea og flot! 🙂 Jeg er helt vildt med den mørkeblå farve på endevæggen. Husker du farvekoden? Den ser nærmest lidt fløjlagtig ud. Det er jo slet ikke dumt – slet, slet ikke dumt!

  1. Cathrine Nissen siger:

   Den er koksgrå, og desværre husker jeg ikke farvekoden. Vi smed hurtigt bøtten ud, da den var tom :/ Desværre! KH C

 11. Anne siger:

  Hej søde Cathrine
  Tak for en fantastisk inspirerende blog. Lige et hurtigt spørgsmål: Min kæreste og jeg er blevet ret forelskede i jeres smukke sengegavl, men vi kan ikke rigtig gennemskue, hvilken type seng I har? Altså er det en boksmadras eller et sengestel uden sengegavl? 🙂
  Kh Anne

  1. Cathrine Widunok Wichmand siger:

   Det er en Brimnes seng fra IKEA, og så ligger der altså lameller i bunden og en god madras på toppen 🙂 Gavlen har vi så sat op på væggen og stillet sengen op ad 🙂 KH

Send en besked